google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Skildpadder er krybdyr - koldblodede/vekselvarme dyr

Skildpadder er

Skildpadder er "koldblodede" dyr, der er afhængige af eksterne varmekilder til at regulere kropsvarmen. Den tekniske betegnelse for koldblodighed er "ektoterm". Billedet. Viser et termisk kamerabillede af nogle skildpadder efter en kold svømmetur.

Hvad er krybdyr?

Krybdyr udgør klassen Reptilia, hvor der findes omkring 6.000 beskrevne arter, fra rundt om i hele verden. Krybdyr inddeles i øgler, slanger, skildpadder, krokodiller og en femte orden, der kun omfatter tuataraen fra New Zealand.

Krybdyr siger man om, at de kan ikke tæmmes og de bryder sig generelt ikke om at blive håndteret eller kløet bag ørerne, hvis de da ellers har det og er derfor heller ikke som sådan kæledyr. Vi holder krybdyr, så vi kan se og observere, hvordan de lever i et godt indrettet terrarium, akvarium eller dam.

Krybdyr og skildpadder skal passes helt anderledes end pattedyr. Derfor skal krybdyr også fodres og leve under særlige forhold, der er helt anderledes en for pattedyr. Syge krybdyr skal også behandles helt anderledes en pattedyr.

For at kunne passe sit krybdyr ordentligt, så må vi forstå, at skildpaddens, krybdyrets verden er en helt anden end pattedyrets verden. Det vil vi hjælpe dig med på denne side.

Denne side er opdateret d.25. marts 2023

Skildpadder er koldblodede også kaldet vekselvarme dyr

Hvorfor kan vi ikke bare give en pille til en skildpadde og så er dyret rask igen?

*Det er vigtigt for dig at forstå lidt om, hvordan krybdyr fungere.

"Fugle og pattedyr er varmblodede, dvs. de opretholder en høj og konstant kropstemperatur uafhængigt af omgivelsernes temperatur. Denne tilstand kaldes også endotermi, da den høje temperatur (termi) dannes gennem en egen indre (endo) varmeproduktion.

Den store varmeproduktion kommer af et højt stofskifte, og derudover opretholdes den høje temperatur ved at begrænse varmetabet ved isolering i form af fjer hos fuglene og pels hos pattedyrene. I modsætning hertil har de ektoterme (koldblodede også kaldet vekselvarme) dyr/krybdyr, hvor kropstemperaturen afhænger af omgivelserne, et meget lavere stofskifte – ca. 10 gange lavere end hos varmblodede dyr." Fra Videnskab.dk

De frostolerante skildpadder. Nogle skildpaddearter er frosttolerante og kan overleve med isdannelse inde i deres kroppe (så længe isen dannes uden for cellerne). Nogle skildpaddearter kan nedkøle deres kropsvæsker, så de fortsat er flydende, under frysepunktet, i nogle tilfælde helt ned til -15°C, måske endda -30°C.
Bonusfakta: Guldskildpaddens unger (Chrysemys picta) kan på den måde overleve i reden indtil foråret. Se video nederst ⬇

Du kan derfor ikke aflive din skildpadde, ved at lægge skildpadden ned i en fryser.

Aflivning af skildpadder

Sumpskildpadder er krybdyr, hvad betyder det?

Et anlæg, hvor dyrene har det de har behov for. Ja, sumpskildpadder graver i æglægningsbakken og sviner. Vi indretter dyrenes anlæg, efter deres behov og ikke efter det vi synes ser pænest ud.
De her skildpadder, har adgang til kunstig UVB-lys og varme, sammen med direkte solskin, gennem de åbenstående vinduer. UVB-lys eller stråler kan ikke trænge gennem en lukket rude!

Et anlæg, hvor dyrene har det de har behov for. Ja, sumpskildpadder graver i æglægningsbakken og sviner. Vi indretter dyrenes anlæg, efter deres behov og ikke efter det vi synes ser pænest ud.
De her skildpadder, har adgang til kunstig UVB-lys og varme, sammen med direkte solskin, gennem de åbenstående vinduer. UVB-lys eller stråler kan ikke trænge gennem en lukket rude!

*Sumpskildpaddens biologiske processer: Dårlig pasning af sumpskildpadder, det varer længe inden det kan ses. Skildpaddems ejer opdager gerne ingenting, fordi skildpadden ændrer sig i ubemærkethed, fra dag til dag og i mange tilfælde dør skildpadden.

Sumpskildpadder har en lungekapacitet 10 x større end sammenlignelige pattedyr. De har også kun 10% af pattedyrets stofskifte. Hvilket betyder, at sumpskildpadder måske har en "100 x forbedret evne til at overleve."

Sumpskildpadder er svære at slå ihjel, alligevel dør mange sumpskildpadder, i fangenskab. Blev katte og hunde passet på tilsvarende dårlige måde som mange sumpskildpadder bliver, så ville katte og hunde være døde, inden for 14 dage til 3 uger.

Krybdyr og skildpadder fungerer på en helt anden måde end pattedyr gør. Skildpadder er koldblods dyr, de har en kropstemperatur efter deres omgivelser. Skildpaddens biologiske processer fungerer meget langsommere end pattedyrenes. Derfor kan en skildpadde passes på et eksistensminimum, gennem flere år uden at dø.

Et pattedyr kan tit blive rask igen, hvis den får lidt medicin, typisk varer en behandling en uge til 14 dage. Men, skildpadder bliver ikke raske, på kort tid. Lige som det tager lang tid for en skildpadde at blive meget syg, så tager det endnu længere tid for en skildpadde at blive "rask" igen, men, ikke uden skavanker, som en deform krop og svækkede organer. Undersøgelser har vist, at mellem 60 - 80% af de "kæleskildpadder" der findes, de har helbredsproblemer.

Vi ser derfor her hos Skildpadder ABC mange deforme sumpskildpadder, skildpadder der i årevis, har haft et dårligt liv. - Ingen ser nogensinde deforme pattedyr, vel! Pattedyret ville for længst være død af dårlig pasning. Det er fordi pattedyr kun har en 10% lungekapacitet af det en sumpskildpadde har. Pattedyrets stofskifte har en "hastighed" på 100% imod skildpaddens kun 10%, altså skal pattedyret spise 10 x så meget som en skildpadde, vi kan også sige, at pattedyret fordøjer sin føde 10 x så hurtigt som en sumpskildpadde, af samme størrelse. I teorien har et pattedyr måske en "100" x dårligere overlevelsesevne end en sumpskildpadde i samme størrelse!

Det handler ikke om bare at fodre sin skildpadde, med meget foder. Det hjælper intet, hvis ikke skildpadden har adgang til UVB-lys og varme eller direkte og ubrudt solskin. Uden UVB-lys og varme eller solskin, så kan skildpadden ikke optage i sin krop, de vitaminer, mineraler og kalk, der kommer fra foderet, skildpadden får serveret. Skildpadden vil stille og roligt blive dårlig og til sidst dø. Det kan tage år at aflive en skildpadde. Du oplever det som om, din skildpadde har det godt. Desværre fordi mange ikke ved, hvordan en rask skildpadde skal se ud?

Skildpadder er ektoterme/koldblodede krybdyr, de har en kropstemperatur der svarer til dyrets omgivelser. Skildpaddens biologiske processer (*forsøges forklaret ovenfor) fungerer meget langsommere en hos pattedyr. Derfor kan en skildpadde passes på et eksistens minimum, i gennem flere år, uden at dø. 

Er skildpadden først blevet deform, vil det altid kunne ses. Selv om en sumpskildpadde synes at være blevet rask igen, efter måske års dårlig pasning, så lever desværre mange sumpskildpadder fortsat med svage indre organer, der er blevet syge under den tid, hvor de er blevet dårlige passet.

Hvorfor har vi svært ved at passe vores krybdyr ordentligt? Pattedyr kan alle passe, i hvert fald så nogenlunde. Det skyldes det faktum, at vi mennesker selv tilhører gruppen af pattedyr, det ligger derfor naturligt til os, hvad der skal til for at et pattedyr kan leve.

Det er vigtigt, at skildpaddens ejer, har tænkt det hele ordentlig igennem, inden man anskaffer sig en sumpskildpadde. 

Ny med skildpadder Siden, hvor vi fortæller om fordele og ulemper ved at holde skildpadder og prisen på hobbyen mm.

Når man nu har besluttet sig for, at vil anskaffe sig en sumpskildpadde. Inden skildpadden hentes hjem, så skal ejeren have gjort akvariet/terrariet klar.

Sørg for fra begyndelsen af, at sumpskildpadden har plads nok, det rigtige foder skal stå klar og den rette solplads skal være bygget. En solplads, hvor sumpskildpadden let kan kravle op og blive helt tør. Over solpladsen skal der hænge den rigtige belysning, med både en UVB pære og en varmepære, altså 2 pærer. Så får sumpskildpadden en god chance for at klare sig. Selvfølgelig skal alt sammen passes og holdes ved lige fremover.

Begynd her med din hobby: ABC kom godt i gang

Vigtig viden, der ikke kan nævnes tit nok: Temperatur på solplads, for de voksne sumpskildpadder 30-35 grader. Vandtemperatur 20-22 grader. Unger op til 6 måneder, hæv alle temperaturer med 5 grader. Gælder for de mest almindelige sumpskildpaddearter, der er i handlen i Danmark.

Kort sagt!

Overfodret guløret terrapin. Skildpadden er forvokset, dyrets skæl er forstørret og har bølger og ligger i lag. Sumpskildpadden har haft en for høj vandtemperatur, alt er accelereret op hos denne skildpadde. Katte- og hundefoder kan også gøre det her ved skildpadden.

Overfodret guløret terrapin. Skildpadden er forvokset, dyrets skæl er forstørret og har bølger og ligger i lag. Sumpskildpadden har haft en for høj vandtemperatur, alt er accelereret op hos denne skildpadde. Katte- og hundefoder kan også gøre det her ved skildpadden.

Sumpskildpadder kan nøjes med kun 10% af den fodermængde, et pattedyr i samme størrelse har behov for. 

Mere foder, er ikke det samme som at du gøre det bedre for din skildpadde!

Fodrer du for meget, så vil det hen ad vejen give din sumpskildpadde   livsbetingede sygdomme

Generelt skal en sumpskildpadde fodres mindre, end det de fleste fodrer deres skildpadde.

Benytter du færdigfoder til sumpskildpadder, så skal der stå til sumpskildpadder på posen og dåsen - og ikke katte- eller hundemad. Katte- og hundefoder indeholder alt for meget protein for skildpadder. Foderproducenten vil gerne have at du køber mere af deres foder, til dine dyr og ikke slår dem ihjel med det forkerte foder, det tjener de ingen penge ved. 

"Det si'r sig selv". Synger C.V. Jørgensen.

Vi har en side, hvor vi fortæller om: Hvordan fodrer jeg - Der omhandler godt foder til sumpskildpadder.

Vi har også siden: Dårligt foder - til dine sumpskildpadder.

Vi får tit spørgsmålet. "Min skildpadde vil ikke spise, hvad gør jeg?"
Mangler din skildpadde UVB-lys, så mister din skildpadde appetitten.

Skildpadder dør fordi de ikke har en solplads, med UVB-lys der fungere og en varmepære der giver dyret den rette temperatur. 

En UVB-pære afgiver kun UVB-lys nok, i højst 1. år! Pæren kan stadigvæk lyse, men, pæren afgiver ikke længere UVB-lys eller stråler nok, fra pæren. 

Skildpadder der mister appetitten eller er syge, det skyldes for det meste, at skildpadden mangler en UVB-pære, der virker. 

Hvorfor er UVB-lys og varme livsvigtigt 

UVB- og varmepærer og kvalitetsfoder kan du finde på SkildpaddeShop

Guldskildpadder overlever vinterdvale med is på

Nogle skildpaddearter er frosttolerante og kan overleve med isdannelse inde i deres kroppe (så længe isen dannes uden for cellerne). Nogle skildpaddearter kan nedkøle deres kropsvæsker, så de fortsat er flydende, under frysepunktet, i nogle tilfælde helt ned til -15°C, måske endda -30°C.
Bonusfakta: Guldskildpaddens unger (Chrysemys picta) kan på den måde overleve i reden indtil foråret.

Del siden