google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Terrapin hun, der er bidt i nakken af en parringsivrig han. Mindre skade.
Sår og skindproblemer hos skildpadder og hvad der måske kan løse problemet.
Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Er du i tvivl, om du kan klare opgaven, så tag din skildpadde med til dyrlægen.
Når vi har skildpadder, så vil vi opleve småskader, vi selv kan klare.
Skildpadder får sig tit rodet ud i et lille slagsmål eller skaraber imod et eller andet og der opstår et mindre sår.
Vi gennemgår nogle skader her, du måske selv vil forsøge at behandle. Vi fortæller dig, hvordan vi behandler vores skildpadder, ved småskader.
Denne side er opdateret d.27. marts. 2023
Klorhexidin salve 1%, enten i creme eller som pudder.
Vi benytter Klorhexidin 1% salve/pudder og tørdok til at behandle vores skildpadder med.
Inden vi smører Klorhexidin salve og drysser pudder på skildpadden, så sørger vi først for at skildpadden bliver helt tør. Her sættes skildpadden over i en tørdok/kasse, hvor dyret går lidt for sig selv. Se vores tørdok/kasse nedenfor.
Cremen/salven er let et benytte, hvis ellers skildpadden vil være med til det. Vi smører et pænt lag hen over såret, vi sørger for at salven kommer godt ind i alle revner.
Pudder benytter vi, hvis det er svært, at komme til et sår. Det kan være såret sidder langt tilbage på skildpaddens nakke, og skildpadden ikke vil stikke hovedet frem, fra skjoldet, når der skal smøres savle, på såret.
Pudder drysses vi ind under skjoldkanten, så vil pudderet selv trænge ned i såret, når skildpadden stikker sit hovedet frem igen.
Skildpadden stilles nu over i en tør kassen, meget gerne ind under en UVB- og varmepære, en time eller to. Du kan også benytte en tørdok, beskrives nedenfor. Sørg for at kassen er så stor, at skildpadden kan trække sig lidt væk fra varmen. Varmen stiger let, i en kasse.
Klorhexidinen skal nu have tid til at virke. Herefter kan du slippe skildpadden tilbage i sit anlæg.
Det hele gør vi to gange om dagen i ca. 8 dage, så vurderer vi sårets udvikling, er såret endnu ikke helet, så fortsættes behandlingen endnu en uge.
Er du i tvivl, tag forbi din dyrlæge, med skildpadden og få tjekket såret.
Vores vigtigste våben mod skildpaddernes sår og skjoldproblemer.
Vi har bygget denne tørdok, af vandfast træplade. I bunden, lægger vi aviser, det er let at skifte og holde bunden tør.
Til tørdok, kan man også benytte et lille akvarium, en kasse, plastikbalje. Vi skal bare sørge for at tørdokken kan varmes godt op og skildpadden ikke kan slippe for at få UVB-lyset.
Tørdok benytte vi blandt andet til behandling af de brune pletter (se nedenfor), mod skjoldråd, sår og skrammer og sikre at alle vores skildpadder får nok UVB-lys og varme.
Vi benytter også tørdokken, til at give vores nyankommende skildpadder et ekstra bust af UVB-lys og varme. Så dyrene straks kommer ind i en god og positiv udvikling.
UVB-lys skærper skildpaddens appetit. Vil din skildpadde ikke spise, så bliver den ikke rask.
Sumpskildpadder kan slet ikke optage vitaminer, mineraler/kalk fra det foder vi giver dem, hvis ikke den indendørs levende skildpadde har adgang til UVB-lys og varme eller solens stråler, for de skildpadder der lever udendørs.
Husk, En UVB-pære holder i max 1 år. så skal den skiftes.
En tørdok, skal være helt tør, hvis skjoldråd og sår skal hele hurtigst muligt. For at hjælpe skildpaddes sår til at hele hurtigt, benytter vi normalt kun Klorhexedin i creme eller pudder (se ovenfor) til dyrene. Det er meget sjældent at vores dyrlæge, skal ordinerer mere potent medicin til dyrene.
Forebyg din skildpadde imod sygdomme, indret akvariet rigtigt: Akvarium indretning
Monter både en UVB- og varmepærer - Kan købes hos SkildpaddeShop.dk
Skildpadden vænner sig normalt hurtigt til at komme i tørdok.
Tidligere modtaget terrapin. Denne skildpadde er nu helt fri for de brune/lyserøde pletter. Her holder Christian godt fat i skildpadden.
Brune/lyserøde pletter på din skildpadde
De brune pletter, er et tegn på forurenet vand, tit sammen med for varmt vand og manglende UVB-lys, varme og en helt tør solplads.
Pletterne skyldes normalt at sumpskildpadden har fået lov til at svømme rundt, i forurenet vand. Sumpskildpadden kan udvikle de her pletter (se foto) alle steder på dyrets hud. Typisk udvikler pletterne sig der, hvor huden gnider mod hud og gnaver lidt op af skjoldkanten. Det er skildpaddens led, hals og skjold og steder, hvor skildpadden har svært ved at blive helt tør.
Forebyggelse af brune pletter/hudirritation:
Hold øje med, at skildpadden kravler op på land og ligger under UVB-lyset og varmepæren. Hvis dyret ikke selv vil kravle op på land, så tag skildpadden ud af vandet og tør den 3 - 4 timer, i tørdok (se nedenfor). I tørdokken skal der hænge både en UVB-pære og en varmepære, over skildpadden. Du kan eventuelt benyttet et tomt akvarium eller en kasse. Gentag denne processen flere gange, de næste par uger eller tre.
UVB-lyset steriliserer omkring såret og varmen tørrer såret ud, så en helingsproces kan komme i gang.
Hvis denne behandling ikke har hjulpet, inden for 14 dage til 3 uger, så skal du henvende dig til din dyrlæge.
Hvis du i en kort periode, har fejlvurderet betydningen af at udskifte en del af vandet, i akvariet. Så kan de brune pletter opstå, det sker gerne først der, hvor skildpadden i forvejen har fået en lille skade eller hvor skildpaddens hud slider imod skjoldets kant, tit ved dyrets hals og ben.
Er pletterne først opstået, så skal du straks udskifte halvdelen af vandet i akvariet og du må samtidig få renset din filterpumpe og få tjekket vandets temperatur.
Hvordan kan du holde filtret rent: Rens filter
Er du ikke god nok til at få skiftet vand ved din skildpadde, så vil det være en meget godt ide, at du får udskiftet akvariets filterpumpe til en større model.
Måske er det også blevet tiden for, hvor du giver din sumpskildpadde et nyt og større akvarium.
Her er der benyttet en gitter lampe, til varmepæren. De er gode fordi de sørger for, at skildpadderne ikke brænder sig på pæren, gitteret holder dyrene væk fra pæren.
Skildpadder vil gerne kravle ovenpå hinanden, så de kan risikere at komme for tæt på, især varmepæren.
Mindre skade.
Skade ved varmelampe. Denne guløret terrapin har været for tæt på en varmepære og der er opstået en brandvabel. I det her tilfælde er det sket ved, at flere skildpadder er kravlet oven på hinanden, denne skildpadde er så kommet for tæt på varmepæren.
Fejlen blev fundet og rettet, vablen forsvandt, nu ser skildpaddens hals pæn ud igen.
Du kan få lamper med bøjler eller gitter, der beskytter dyret mod varmepæren.
Skildpadden er forøvrigt adopteret. Dyrets skjold ser mat og træt ud, fordi den aldrig, har fået UVB-lys. Skildpadden er nu i behandling med UVB-lys. Inden for de næste par hamskift, så vil skildpadden være flot igen.
Behandling: Var der gået hul på vablen og der blødte lidt, så ville vi rense såret og derefter smøre såret med Klorhexidin 1% salve. Herefter kommer skildpadden i tørdok, inden turen igen går ned i akvariet. Tørdok benyttes i dette tilfælde 2 x 30 minutter om dagen, indtil såret heler efter nogle få dage.
Skade med varmelegeme. Et varmelegeme der er uden afskærmning, er berygtede for give skildpadder brandvabler. Skildpadder kan lægge sig over et varmelegeme, og ikke opdage, at den bliver forbrændt. varmelegemer er ikke tændt hele tide, når varmelegemet så tænder, bliver varmelegemet meget varmt og kan let give en skildpadde ret voldsomme brandvabler.
Skildpadder har ikke en hjerne som pattedyr eller som os, skildpadder fornemmer ikke varme som pattedyr gør. Derfor skal du altid skærme dit varmelegeme af, hvis det ligger ned i akvariet. Står varmelegemet derimod op langs ruden, så skulle der ikke kunne ske noget.
Mindre bidskader, kan man tit selv behandle.
Hvis en hun ikke vil parre sig med en han, så kan han blive "sur" og derfor bide i hunnen. Han bider gerne en hun i nakken eller bag til.
Aggressive skildpadder hvordan undgår jeg at skildpadder bliver skadet?
I et akvarium, vil skildpadderne have svært ved, at kunne komme langt nok væk fra hinanden, hvis ikke de kan enes.
Det er vigtigt, at du kender dine skildpadders køn. Vi har erfaring med, at mange skildpaddeejer ikke er helt sikre på deres skildpadders køn. Skildpadder der ikke kan sammen, giver den største risiko for skader på dyrene.
Hvordan kender jeg forskel på skildpaddens køn: Kønsbestemmelse
Det er vigtigt, at skildpadder kan komme væk fra hinanden og finde ro. Byg en ordentlig solplads, med god plads, hvor dyrene kan ligge og brede sig.
Sørg for at moskusskildpadder har flere huler, hvor de kan gemme sig og ligge i fred for hinanden.
Behandling: Omkring sårkanten sidder der måske lidt dødt væv, måske er der også lidt betændelse? Det skal i have renset helt væk inden vi smører salve på. Benyt gerne en pincet til at fjerne sårkant, skyl efter med lidt vand og tør området med en ren og tø klud, til området ser rent ud. Herefter kan du smøre et lag Klorhexidin 1% salve over skaden.
Vi vil nu sætte skildpadden over i vores tørdok i en time, inden turen igen går ned i akvariet. Tørdok benyttes i dette tilfælde 2 x 1 time om dagen, indtil såret normalt vil være hel og flot efter max. 8 dage.
Efter 8 dage, og såret endnu ikke er helet, så gå til behandling af større sår og skader. Se nedenfor.
Er bidskaden, så voldsom som her, så er det til dyrlæge. Denne skade, tog det flere måneder for skildpadden at komme sig over.
Skildpadden er blevet bidt, skåret sig, fået et brandsår og andre skrammer.
Hvis din skildpadde bliver udsat for noget af ovenstående, så er det nødvendigt, at du tjekker tingenes tilstand, i din tank. Herefter må du indstille dig på, at foretage nogle ændringer.
Måske skal du flytte en skildpadde, slibe eller helt fjerne dekorationsmateriale, vi anbefaler at du afskærmer akvariets varmelegeme, så sumpskildpadden ikke kan komme i berøring med det brandvarme varmelegeme og derved få forbrændinger, på skjoldet eller andre steder. Hvilket desværre sker hos en del sumpskildpadder, hvert år.
Foto. Guløret terrapin er indleveret. Skildpadden er blevet bidt igen og igen og ret så voldsomt. Skaden er ikke blevet behandlet og har derfor udviklet sig, som du kan se på billedet. Vi vil anbefale at du tager din skildpadde med til dyrlægen, når skildpadden har fået en så voldsom skade.
Skildpadder ABC har erfaring med skader, af den størrelse. Vi gik straks i gang med at behandle skaden.
Behandling af de større skader, dog mindre end på billedet, hvor der er bidt hul i nakken. Til de større sår og skader, benytter vi fysiologisk saltvand, vi selv laver. Fysiologisk saltvand består af en opløsning af 0,9% natriumklorid (*kogesalt/husholdnings salt), der blandes op i vand.
Opskrift til fysiologisk saltvand: 9 gram *salt, til 1. liter vand. Vandet koges og afkøles.
Når opløsningen er kølet ned, kan du hælde saltvandet over i en ren kande, sæt låg på eller benyt folie og stil det ind i køleskabet. Vi har så fysiologisk saltvand, til et par dage. Herefter kan vi lave en ny portion.
Til rengøring af såret. Benyt eventuelt en engangssprøjte, til at spule såret fri for alt det gule snask (betændelse) med. Benyt en pincet til at rense sårkanten ren for dødt væv/hud. Såret skal være helt rent for dødt væv og betændelse, inden du går videre med behandlingen.
Efter spuling med fysiologisk saltvand, benytter vi Klorhexidin salve1% at smøre på såret eller også benytter vi Klorhexidin puder 1% , hvis såret er svært at komme til, måske er det inde under skjoldet.
Herefter kommer skildpadden i tørdok, i en time, inden turen igen går ned i akvariet. Tørdok benyttes 2 x 1 time om dagen, indtil såret heler. Det tager typisk ca. 14 dage - 3 uger.
Hold øje med om der kommer ny infektion i såret, kan du ikke styre det, så skal skildpadden til dyrlæge. Infektion er gul/hvid materie og mørk hud, langs sårkanten der er dødt.
!!!Brug aldrig brintoverilte! Det får det beskyttende sår til at koge op. Derved er der fri adgang for skidt og bakterier.
Større skade.
Fjern det døde væv og det gule betændelse, inden Klorhexidin 1% salve smøres over.
Efter vores behandling blev skildpadden helt rask igen.
Billedet viser en kinesisk trekølsskildpaddes fod der er hul i.
Skildpadden har haft såret i længere tid, da vi får skildpadden ind og der er ikke blevet gjort noget ved skaden.
Behandling: De lidt større sår og bidskader, Det misfarvede og døde hud/skind og det gule plamager (betændelse) i sårkanten, det skal renses helt væk inden vi behandler videre. Vi renser såret helt fri for sårskorpe med en pincet og betændelse spules væk med en saltvandsopløsning / fysiologisk saltvand.
Til de større sår og skader, benytter vi fysiologisk saltvand, vi selv laver. Fysiologisk saltvand består af en opløsning af 0,9% natriumklorid (*kogesalt/husholdnings salt), der blandes op i vand.
Opskrift til fysiologisk saltvand: 9 gram *salt, til 1. liter vand. Vandet koges og afkøles. Benyt eventuelt en engangssprøjte, til at spule såret fri for betændelse med. Fjern samtidig det døde hud (sårkanter).
Når opløsningen er kølet ned, kan du hælde saltvandet over i en ren kande, sæt låg på eller benyt folie og stil det ind i køleskabet. Vi har så fysiologisk saltvand, til et par dage. Herefter kan vi lave en ny portion.
Efter spuling med fysiologisk saltvand, benytter vi Klorhexidin salve1% at smøre på såret eller også benytter vi Klorhexidin puder 1% , hvis såret er svært at komme til, måske er det inde under skjoldet.
Herefter kommer skildpadden i tørdok, i en time, inden turen igen går ned i akvariet. Tørdok benyttes 2 x 1 time om dagen, indtil såret heler. Det tager typisk ca. 14 dage.
Byld ved øret. Afsted til din dyrlæge. Bylden forsvinder aldrig, af sig selv.
Når området omkring øret virker hævet (eller virkelig ”buler ud”) er det normalt på grund af en mellemørebetændelse. Huden over øre området, skal
normalt være glat og uden hævelser, men efterhånden som der ophobes betændelse/pus i mellemøret, så vil hulrummet blive presset ud.
Det er ikke en sjælden lidelse, blandt sumpskildpadder.
Det er en meget smertefuld lidelse, for skildpadden (man kan ikke se om skildpadden lider. Men, det gør den. Dyr holder sig i gang, lige til det sidste).
Har du en skildpadde der ser sådan ud som på billedet. Så er der intet du selv kan gøre ved det. Derfor er det afsted til din dyrlæg. Hvor dyrlægen vil foretage en lille operation og betændelsen fjernes.
Skildpadder kaster ikke kun deres skæl, men smider også deres hud/ham fra kroppen. Skildpadder skifter ikke deres ham, på samme måde som slanger gør - Slanger smider deres ham, i hele skind eller større stykker. Skildpaddens ham falder af som hudflager og trævler, man ser det normalt ikke. Hos en vel fodret og rask skildpadde, så skiftes dyrets ham over en ca. 14 dage.
Hvis din skildpadde hele tiden smider hud-trævler og det ikke stopper igen. Så kaldes det abnorm eller overdrevent hamskifte. Normalt vil det være tegn på overfodring eller fejlfodring*, en for høj vandtemperatur, dårlig vandkvalitet (se nedenfor), i sjældne tilfælde, kan det være en hudlidelse eller en infektion der rumsterer i skildpaddens krop. Så må du en tur forbi din dyrlæge.
*Vi har haft en del sumpskildpadder inde, med overdreven hamskifte, hvor problemet skyldes forkert fodring. Nogle har fodret deres skildpadde kun med katte-, og hundefoder eller rødt kød (med det forgifter du din skildpadde med A-vitamin). I det foder, er der alt for meget protein i (energi i). Det proteinrige foder er beregnet til rovdyr! Rovdyr er pattedyr, deres fordøjelse foregår hurtigt. Skildpadder er koldblodsdyr/krybdy, deres fordøjelse foregår meget langsomt. Derfor skal krybdyr have krybdyrsfoder der indeholder mindre protein.
Skildpadder = Krybdyr og skal fodres som sådan.
Får din skildpadde for meget protein, så vil skildpadden få blandet andet hudproblemer. Skildpaddens organer vil også på sigt tage skade, i værste fald vil skildpadden dø.
Hvordan fodrer jeg min sumpskildpadde?
Skyldes skildpaddens hudproblemer en for høj vandtemperatur, så skal du sænke vandtemperaturen. For de fleste sumpskildpadder er det til 20-22 grader.
Under hamskiftet vil du se nogle skildpaddearter, blandt andre moskusskildpadder, de vil begynde at bide hudflager af deres ben, de kan også finde på at spise det.
Mere om skælskift der hænger sammen med hamskifte.
Fortsætter nedenfor
Eksempel på en UVB pære. Zoo Med Reptisun 5,0 UVB 13 watt. UVB-pæren skal skiftes seneste efter 1. år. Afgiver ikke længere nok UVB-stråler, selv om pæren endnu lyser.
UVB lys er nødvendig for, at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.
UVB-lys er helt nødvendig for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB sparepæren over dyrets solplads, så kravler skildpadden selv på land, når den behøver en dosis lys. Pæren er effektiv indtil 15 cm afstand fra skildpadden. Husk, at UVB-lys virker ikke gennem glas.
Skildpadden har behov både for en UVB og en varmepære, altså to pærer, der findes også combi pærer, der afgiver både UVB-lys og varme. Har skildpadden en god solplads, så er der gode chancer for at din sumpskildpadde slipper for nogle af de her på siden omtalte problemer.
Bemærk! At en UVB-pære afgiver ikke varme nok, til en solplads, (max. 26 grader) til de fleste sumpskildpadder. Det er også nødvendigt, med en varmepære.
Vi bruger selv en pære der hedder: Zoo Med Reptisun 5,0 UVB 13 watt og kan klart anbefale denne pære. Bemærk, der er meget stor prisforskel på denne sparepære, fra dyrehandel og til internettet.
Husk. UVB-pæren skal skiftes seneste efter 1. år. Afgiver ikke længere nok UVB-stråler, selv om pæren endnu lyser.
Find dine UVB- og varmepærer, i vores SkildpaddeShop.dk
Mere om UVB pærer og varmepærer: UVB-lys og varmepære
Mudderhul. Her er skildpadderne ved at dø, en langsom og pinefuld død.
Er dit akvarievand forurenet, så må du straks skifte noget af vandet. Der er ellers stor risiko for hudbetændelse (Det fortæller vi mere om et andet sted på siden).
Vandkvaliteten forbedres ved at udskifte op til 50% vand med det samme.
Husk, når du skifter så meget vand ud, så skal det vand du tilføre akvariet, have samme temperatur som det vand der allerede er i akvariet. Vi skal ikke have flere syge skildpadder.
Måske skal du tænke på om det filter du bruger, skal udskiftes til en kraftigere model.
Mere om at holde akvarievandet rent: Rent vand og 0 alger
A-vitamin forgiftning: A-vitamin er giftigt, i for høje doser. Her skal du se på, hvad giver du skildpadden at spise. Typisk opdager vi det ved en snak med skildpaddens ejer, at de har fodret deres sumpskildpadde med foder som kattemad, hundemad, oksekød og oksefars. Der indholder store mængder af A-vitamin. Stop øjeblikkeligt med det foder og begynd straks at give dine dyr skildpaddefoder. Der kan gå op til 6-8 måneder før skildpadden er kommet sig og har dannet ny og normal hud. Desværre kan og vil der dø skildpadder der kun fodres med det nævnte foder. Husk, det tager lang tid at aflive en skildpadde, skildpadder er koldblods dyr, krybdyr.
Skildpadder er krybdyr - Det er derfor vigtigt at du forstår lidt om, hvordan Skildpadder/krybdyr fungere, så du kan passe og fodre dine skildpadder på den rigtige måde. Skildpadder er krybdyr og derfor koldblodsdyr, deres fordøjelsessystem fungere meget langtsomt.
Moskusskildpadde med hævede fødder (ødemer). Lyserød farve i huden. Skildpadden har blodforgiftning.
Rødme og hudirritation skyldes typisk dårlig vandkvalitet og skildpadden har lagt i dvale i dammens bundlag, hvor man ser det når skildpadden vågner op efter vinterdvalen.
Rødme kan også komme af, at skildpadden lider af hudbetændelse, hudirritation, svampeinfektion, hjerte-lungesygdom, proteinmangel, overdosering af a-vitamin (se mere under hud og ham-skifte), lever- og nyreskade mm.
Det kan også være blodforgiftning, der kommer af en hudirritation der er ubehandlet, skader der er overset og fejlernæring. - Her ses der ofte et rødligt skær af pletter eller plamager på både hud og i skjolds skælkanter. Det vil især være tydelig på bugskjoldt, der normalt er lysere en topskjoldet. Det rødelige skær opstår, fordi de forskellige giftstoffer beskadiger blodkarene.
På helt unge sumpskildpadder, hvor skjoldet endnu ikke er helt udviklet, der kan man se de rødelige plamager endnu tydeligere. Har dine unger det rødlige skær, så anbefaler vi at du straks henvender dig, hos din dyrlæge.
Symptomer på blodforgiftning:
De mest almindelige symptomer er sløvhed og lyserød bugskjold (plastron), det er som regel også de første, der dukker op.
Mange bliver grebet lidt af panik, når de ser skildpaddens hud med rødme og vil straks give deres skildpadde antibiotika. Du skal ikke selvmedicinerer dine skildpadder med antibiotika, det er der nok af hobbyfolk der allerede gør, hop ikke med på den vogn! Det er kun en dyrlæge der kan vurdere om det er nødvendigt med antibiotika.
Fortsætter nedenfor⬇
Rødøret terrapin lige tage op af en havedam, efter endt vinterdvale. Det er ikke så sjælden at se den lyserøde farve, på bugskjoldet (plastron).
Havedam. Sumpskildpadder der vågner op efter deres dvale periode, fra bunden af en havedam, kan have det rødlige skær, der er tegn på skind/hudirritation. Det skyldes typisk at skildpadden har lagt i dvale, i dammens bundlag. Så snart dammens temperatur stiger, så bliver bundlagets bakterier aktive og begynder at irritere (æde af) skildpaddens hud.
Opfører skildpadden sig ellers rask og rørig, så vil det rødelige skær normalt forsvinde igen, ved at skildpadden nu holder sig ude af bundlaget og skildpadden igen begynder at solebade.
Her er det vigtigt at du giver din sumpskildpadde et ordentligt foder, så vil skildpaddens immunsystem normalt hurtigt få bugt med hudirritationen.
Fjern så bundlaget inden næste dvale periode.
Akvarium. Ser du det samme rødelige skær, hvor skildpadden lever i et akvarium, så er dit akvarievand normalt forurenet og du må straks udskifte noget af vandet. Vandkvaliteten forbedres ved at du udskifter op til 50% vandet med det samme.
Forebyg: Skildpaddens helbrede vil hurtigt blive bedre, når du giver skildpadden ro, sammen med et ordentligt foder, der indeholder alle de vitaminer og mineraler, skildpadden har behov for.
Sørg nu for at vandet er rent, evt. udskift til et bedre filter. Giv skildpadden en god solplads, hvor skildpadden kan blive helt tøt også under bugen. Hæng en ny og rigtig *UVB-pære op sammen med en varmepære (temp. solplads 30-35 grader).
Udendørs får skildpadden masser af sollys, der behøver de ingen UVB- og varmepære hængt op.
Hold øje med om skildpadden begynder, at udvise nogle af de ovenstående symptomer for blodforgiftning. Gør skildpadden ikke det, så vil vi slå lidt kold vand i blodet, og i stedet benytte de forslag vi kommer med i artiklen, til forbedring ag vandmiljø, solplads og fodring.
Men, får skildpadden det rødelige skær over sig, på et andet tidspunkt, end tidlig forår, efter endt dvaleperiode, så vil vi ikke tage det så roligt. Du skal straks henvende dig til din dyrlæge.
Forebyggelse af blodforgiftning og hudirritation m.m.:
*Husk. UVB-pæren skal skiftes seneste efter 1. år. Afgiver ikke længere nok UVB-stråler, selv om pæren endnu lyser.