google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Fang selv eller avl selv foderdyr og planter

Med denne side, vil vi forsøge at hjælpe dig, så det bliver lidt lettere for dig at give dine sumpskildpadder et afvekslende foder. 

Afvekslende foder, det er ikke så svært endda.

Denne side er opdateret d.7. marts 2024

Fodre med snegle

Mysteriesnegle, med en reje foran. De her snegle, hører til de invasive arter. Skulle de endelig forvilde sig ud i den danske natur, så dør de, når vandtemperaturen, når ned under 10 grader. Så de snegle, giver ingen problemer i Danmark.
Vores snegle, kommer fra et flere år gammelt kuld snegle, vi endnu høster af.

Mysteriesnegle og deres anvendelse som foder

På billedet ses en mysteriesnegl (Ampullaria Cuprina) med en reje foran. Disse snegle hører til de invasive arter, men i Danmark udgør de ingen risiko. Hvis de slipper ud i naturen, vil de dø, når vandtemperaturen falder under 10 grader.

Vores snegle stammer fra et flere år gammelt kuld, som vi stadig høster fra.

Forbud mod mysteriesnegle i EU

Desværre er mysteriesneglen opført på EU’s liste over invasive arter, hvilket betyder, at al handel er forbudt. Det gælder også overdragelse til andre – du må altså ikke give dine snegle væk.

Forbuddet skyldes, at sneglen kan overleve i varmere klimaer som Spanien og visse andre europæiske lande, hvor vandtemperaturen aldrig falder under 10 grader om vinteren.


Snegle som foder til skildpadder

Både moskusskildpadder og snapskildpadder lever naturligt i Nordamerika, hvor snegle er en fast del af deres kost. Begge arter har stærke kæber, der let kan knuse snegle.

Hvis dine skildpadder ikke er vant til snegle som foder, kan de i starten ignorere dem. Prøv at knuse et par snegle – så opdager skildpadderne hurtigt, at de er spiselige. Når først de har smagt snegle, vil de ofte få appetit på flere.

Vi opdrætter vores fodersnegle i et separat akvarium, og du kan let gøre det samme, hvis du vil fodre dine skildpadder med snegle. Nogle snegle bliver så store, at selv større snapskildpadder kan få glæde af dem.


Moskusskildpadder som biologisk sneglebekæmpelse

Af og til låner vi en moskusskildpadde ud til akvarieejere med snegleproblemer. Moskusskildpadder er effektive sneglejægere og kan hurtigt få bestanden under kontrol. Vores moskusskildpadder er vant til akvariefisk og vil som regel ikke spise fiskene i akvariet, hvor de midlertidigt sættes ind.

Sådan holder du mysteriesnegle

Mysteriesnegle trives i vandtemperaturer mellem 18 og 28 grader. Hvis temperaturen falder til under 10 grader, dør de. Ved temperaturer over 28 grader yngler de ikke og lever kortere tid.


Foder:
Vores snegle fodres med en bred vifte af føde, herunder kogte grøntsager som gulerødder, blomkål, hvidkål, mælkebøtter og skvalderkål. De spiser også fiskefoder, kattepiller og kaninpiller med stor appetit.


Overfodring:
Mysteriesnegle må ikke overfodres – de spiser sig ellers ihjel. For meget mad får dem til at vokse så hurtigt, at deres hus ikke kan følge med, hvilket resulterer i deres død.


Kalktilskud:
Sneglene har brug for kalk til deres hus. Du kan bruge tavlekridt, sepiaskaller, kalkblokke til skildpadder osv. Undgå at bruge regnvand i akvariet, da det ikke indeholder kalk. Hvis sneglene mangler kalk, kan det hurtigt ses på deres hus.

Sepiaskaller flyder op til vandoverfladen, så vi holder dem nede med lodder i akvariet.

Eheim Aquaball filter. Filteret der ikke fanger snegleyngel, fiskeunger, rejeyngel eller skildpaddeunger.

Eheim Aquaball filter. Filteret der ikke fanger snegleyngel, fiskeunger, rejeyngel eller skildpaddeunger.

Mysteriesnegle er en af de få sneglearter, der kræver både en han og en hun for at lave opdræt. Det er meget svært at se forskel på han og hun, men har man 4-5 stk. i akvariet, så skulle det være mærkeligt at man ikke har begge dele.

Indret akvarium for opdræt af mysteriesnegle:


1. Vandstanden, skal sænkes, medmindre der allerede er en kant/låg på 5-10 cm. der er fri af vandet. Hvor sneglen kan sætte sin klase af æg fast. (Se foto nedenfor)

2. Du skal have en lille flok snegle, så du er sikker på at have både hunner og hanner. (gælder ikke for alle sneglearter) Sneglen er kønsmoden, når deres sneglehus, er ca. 3-6 cm. i diameter.


3. Vi anbefaler, at du har akvariet helt lukket, derved kan luftfugtigheden holdes højt, hvilket er nødvendigt, hvis æggene skal klække. Du slipper også for at snegleynglen holder sig i akvariet og ikke kravler ud i rummet.


4. Anbefalet temperatur, når du yngler med dine snegle, er 22-26 grader.

Få dage gamle snegle. De er allerede gule.

Få dage gamle snegle. De er allerede gule.

Opdræt af mysteriesnegle


Denne vejledning kan også bruges til flere andre sneglearter.

Mysteriesnegle er en af de få sneglearter, der kræver både en han og en hun for at formere sig. Det er svært at se forskel på kønnene, men med 4-5 snegle i akvariet bør der være mindst én af hver.



Indretning af akvarium til opdræt


  1. Sænk vandstanden, medmindre der allerede er en kant eller et låg 5-10 cm over vandoverfladen. Sneglen lægger sine æg her. (Se foto nedenfor.)

  2. Hold en lille flok snegle, så du sikrer, at både hunner og hanner er til stede. Mysteriesnegle bliver kønsmodne, når deres sneglehus er 3-6 cm i diameter.

  3. Luk akvariet helt, så luftfugtigheden holdes høj – dette er nødvendigt for, at æggene klækkes. Et lukket akvarium forhindrer også, at nyklækkede snegle kravler ud i rummet.

  4. Hold temperaturen på 22-26°C, når du ønsker at opdrætte sneglene.


De første snegleunger dukker op efter ca. 14 dage – et fascinerende syn at se de små unger komme til verden. Kort tid efter er de klar til at blive brugt som foder til skildpadderne.

Du kan nemt anskaffe dig sneglearter, der ikke er invasive, og opbygge en lille bestand, så du altid har fodersnegle til dine skildpadder.


Filter i et snegleakvarium

I vores snegleanlæg bruger vi enten en luftpumpe tilsluttet en elefantfod/svampefilter (se nedenfor) eller et Eheim Aquaball-filter (se ovenfor). Begge filtertyper er skånsomme og suger ikke små snegleunger eller rejer ind.

Filtrene er lette at justere, og vi lader bevidst lidt alger vokse i akvariet, så sneglene altid har noget at spise. Mængden af alger reguleres gennem vandudskiftning og filterstørrelse.


Skildpadder ABC sælger ikke snegle og planter. Planter fordi, der let kan gemme sig snegle på plantens stængler.

Æg af Mysteriesnegle

Klase af æg, fra Mysteriesnegle, hænger under akvariets låg.
Du kan tydelig se, hvor fugtigt der er.

Æg lader vi klække på en plade

Vil du gerne have mange unger, så pil snegleklaser ned fra akvariets sider og læg dem på noget der flyder på vandet. Det kan være et lille stykke flamingo, vi benytte et stykke af vores Slimline baggrund. Husk fisk æder, hvad de kan gabe over.

Elefantfod/filtersvamp

Fungerer med en luftpumpe og fanger ikke snegleyngel, fiskeunger, rejeyngel eller skildpaddeunger.

Fang ferskvandsfisk

Det er hyggeligt at håndfodre sin guløret terrapin, med en hel skalle.

Det er hyggeligt at håndfodre sin guløret terrapin, med en hel skalle.

Når du først har fået et fisketegn, så kan du gå ud i naturen og få sat din fiskestang i søen, i forsøget på at fange nogle friske ferskvandsfisk, til dine sumpskildpadder.

Har vi for stor en fangst, så fryser vi fiskene hele ned, i små portioner. Så er de klar til brug, når der igen skal fodres med fisk. Fisken optøs og fodres gerne hele til vores sumpkildpadder. Det giver skildpadderne noget at arbejde med. Du kan evt. skære et hul i fisken eller dele fisken, hvis det er mindre sumpskildpadder og moskusskildpadder du vil fodre med fisk.

Lad nu være med at fjerne fiskens ben, indmad og finner, deri sidder alle de vitaminer og mineraler, med kalk dine sumpskildpadder har behov for. Ja vel sviner indmaden, i et akvarium. Men, du holder sumpskildpadder som de skal holdes, så må du klarer svineriet bagefter.

Måske skal du have anskaffet dig et større akvariefilter, hvis dine sumpskildpadder ikke må få hele fisk, i akvariet. Tænker du mere på rengøring end gøre det rigtige for dine skildpadder, så er det måske bedre, for din sumpskildpadde og dig, hvis du i stedet får dig en hamster 😉

Husk fisketegn den skal vi alle have. Husk også at få en evt. tilladelse fra den lokale sportsfiskerforening og evt. lodsejer.

Fange krebs, med krebsebrik

Marmorkrebs er også invasiv og uønsket i den danske natur. Denne krebs blev straks benyttet til foder. Vi modtager gerne krebs, hummer og andre dyr, der er blevet tilovers i et akvarium.

Marmorkrebs er også invasiv og uønsket i den danske natur. Denne krebs blev straks benyttet til foder. Vi modtager gerne krebs, hummer og andre dyr, der er blevet tilovers i et akvarium.

Krebs er et naturligt foder, for nogle af vores skildpadder. Især vores snapskildpadder er glad for krebs, hvilket er et naturligt foder, for snapskildpadder, i deres hjemland. 

I vores danske natur, har vi også den invasive signalkrebs. Vi tager derfor ud og fange nogle signalkrebs, som vores snapskildpadde, så får lov til at æde løs af.

Vi benytter krebsebrikker, til at fange krebs i. Se foto nedenfor 👇

Får skildpadden ikke ædt alle, de fangede signalkrebs, så vil vi straks aflive de resterende krebs og få dem frosset ned, så vores snapskildpadder, kan æde dem på et senere tidspunkt. 

De invasive signalkrebs, må man gerne fanges, til eget forbrug. Du må ikke samle krebs ind og lade dem leve i et kar, til senere. Når krebsen er fanget, så skal de aflives.

Signalkrebs er en invasiv art, der udkonkurrerer vores egne flodkrebs. Mere om, hvorfor signalkrebs er skadelige for vores naturlige danske dyreliv. Miljøstyrelsen 

Husk fisketegn den skal vi alle have. Husk også at få en evt. tilladelse fra den lokale sportsfiskerforening og evt. lodsejer.

Krebsebrik klar til brug

Læg evt. et stykke fisk, kattemad eller noget andet der lugter godt, ned i din krebsebrik. Du vil normalt hurtigt få lokket nogle krebs til, de vil nu kravle ind over nettets kant, for at få fat på fodret, nu skal du bare trækker krebsebrikken/nettet op.
Set hos effektlageret.dk

Signalkrebs. Foto Wikimedia.

Signalkrebsen kan kendes på to lyse pletter på klosaksen, det har givet den navnet ”signal”-krebs.
Signalkrebs er indført fra Nordamerika, til Sverige og Finland, til deres krebsefester. Herfra har krebsen vandret videre ud over Europa. Krebsen er uønsket i Danmark, fordi den udkonkurreret vores egne flodkrebs.

Alligator snapskildpadde fanger krebs. Der er et naturligt foder, for snapskildpadder, i deres naturlige hjemland Nordamerika.

Alligator snapskildpadde fanger krebs. Der er et naturligt foder, for snapskildpadder, i deres naturlige hjemland Nordamerika.

Foder du let kan finde udendørs

Hussnegle, mosesnegle, "dræbersnegle", regnorm og insekter.

Havesnegle og skovsnegle er et udmærket foder, til dine sumpskildpadder. Måske skal havesneglens hus knuses, i begyndelsen, inden alle skildpadder vil interessere sig for dem og forstår, at det er mad?

Mosesnegle. Er endnu et udmærket foder til dine skildpadder, som du selv kan fange det meste af året, i damme, moser og søer. Tag en spand og et net med ud i naturen og få en god dag. Mosesnegle er et godt og naturligt foder til dine sump- og moskusskildpadder. 

Stor mosesnegl (Lymnaea stagnalis) lever i ferskvand, det vil sige damme, moser og Søer. Om foråret og sommeren opholder den sig især i de områder, hvor der findes mange planter. 

"Dræbersnegle" Iberiske skovsnegl (Arion lusitanicus) kan du også give dine sumpskildpadder. Har du en havedam, er det en udmærket snegl at fodre med en gang imellem. Sneglen sviner en del, i et akvarium.

Regnorm. Regnorm som foder. Fat en greb og gå ud og grav, i jorden. Har du ikke selv en have, så kender du sikkert nogle der vil sætte pris på, at du graver lidt af deres køkkenhave.

Link til siden: Sådan avler du orme hjemme

Der er især mange mineraler, i regnorm. Første gang, dine sumpskildpadder ser en regnorm, kan de både være bange for ormen og andre springer på ormen og fortærer den straks, i løbet af nul komma fem. Det er altid interessant og kan være ret sjovt at se sine sumpskildpadder æde en orm. 

Gem nogle af ormene og tag ud og fang friske ferskvandsfisk, til dine sumpskildpadder. 


Insekter som foder. Især moskusskildpadder og unger har stor fornøjelse af at få insekter. Lav selv et insektnet eller anskaf dig et net, de er ret billige. Hele familien kan hygge sig med at fange insekter, især de mindste børn synes det er sjovt at lede efter og fange insekter.

Husk insekter findes der mange slags af og de gemmer sig mange steder. Find og fang alt fra bænkebider til de flyvende insekter. Jeres skildpadder vil hurtigt vænne sig til at æde insekter.

Hussnegle

Mosesnegle

Regnorm

Moskusskildpadde får regnorm for første gang

Alm. moskusskildpadden bliver lidt forskrækket over ormen der bevæger sig.

Holde mus som foderdyr til skildpadder

Vi fodrer her en kinesisk trekølsskildpadde med mus.

Vi fodrer her en kinesisk trekølsskildpadde med mus.

Vi har altid selv købt mus til at fodre vores skildpadder med.

Men du kan uden de store problemer opdrætte dine egne fodermus. Sumpskildpadder spiser gerne en mus, og de fleste landskildpadder tager også en, hvis de får chancen.

Vigtigt: Brug aldrig mus fanget i musefælder som foder. Du aner ikke, hvad de har indtaget – de kan være inficerede med Salmonella eller have spist gift.

Opdræt i stedet dine egne mus, så du ved præcis, hvad de har fået at spise.

Vi vil henvise dig til nettet, hvordan man selv kan opdrætter mus. Det er ret let.

Der er et eksempel her:Opdræt af fodermus

Insekter og melorm som foder

Flotte friske melorme. Gør med mere interessante for dine sumpskildpadder, giv melorme adgang til en sepiaskal de kan tygge i.


Flotte friske melorme. Gør med mere interessante for dine sumpskildpadder, giv melorme adgang til en sepiaskal de kan tygge i.

Insekter kan være et udmærket foder til dine skildpadder. Græshopper, fårekyllinger, bænkebidere og andre insekter med lidt krop er velegnede foderemner. Så grib et net og tag en tur i naturen for at fange insekter.


Det er spændende og ikke særligt svært at holde melorme.

Dine skildpadder kan ikke leve udelukkende af melorme, men som en snack en gang imellem er de udmærkede. Dine skildpadder vil gerne spise dem.

Du kan bruge melorme til at give dine skildpadder vitamin- og kalkpulver. Du kan eventuelt drysse melormen med pulveret, så skildpadderne får det med i deres kost.


Hvis du opdrætter melorme selv, kan du give dem sepiaskaller at gnave i (sepiaskallen sidder inden i sepiablæksprutten). På den måde får melormene et højere kalkindhold og bliver mere næringsrige for dine skildpadder.


Sådan starter du et melormeopdræt:

  1. Lav et lille anlæg til opdræt. Melormekulturen trives bedst ved ca.27 grader.

  2. Dyrene kræver meget lys og god ventilation. Du kan bruge en plastikboks, en spand, et terrarie eller en lignende beholder, så længe den har glatte sider. Et låg er som udgangspunkt ikke nødvendigt, men det anbefales at dække billerne, da de kan flyve.

  3. Undgå for høj luftfugtighed og kondens i anlægget, da det kan få mediet til at rådne og lugte. Melorme tåler fugt, men kun i begrænsede mængder. De får den nødvendige fugt gennem deres foder.

  4. Hvis du vil bruge et låg, skal det være godt ventileret. Du kan enten bore mange huller i låget eller bruge et stykke myggenet for at sikre en passende luftudskiftning.

Fodring og opdræt:

  • Hold et lag af fodermedie og melorme på 2-3 cm tykkelse.

  • Læg et lag savsmuld i bunden af boksen.

  • Dæk det med hvedeklid, mel eller havregryn – dette fungerer som melormenes foder.

  • Du kan rive billige karklude i stykker og lægge dem i boksen, da insekterne gerne lægger æg i dem.

  • Når melormene klækkes, er de meget små, men de vokser hurtigt.

  • Efter 4-6 uger forpupper larverne sig, og efter 3 uger begynder billerne at lægge æg.

Livscyklus:

  1. Køb en pakke melorme.

  2. Melormene forpupper sig.

  3. Af pupperne klækkes små sorte biller (de kan flyve).

  4. Billerne vokser og lægger æg.

  5. Af æggene kommer der nye melorme.


Fodring af melorme:

Vi fodrer vores melorme med alt fra bananer, æbler, agurk og mælkebøtter til brød og brødrester. Melorme elsker frugt og grønt, så længe det er usprøjtet.

  • Vi fodrer kun med frugt og grønt én gang om ugen for at forsinke forpupningen.

  • Pas på med frugt – giv lidt og ofte, og fjern rester for at undgå forrådnelse.

Husk, at melorme kun bør bruges som tilskudsfoder og variation i skildpaddernes kost.

Du kan også forsøge at fodre dine skildpadder med billerne, men de har en bitter smag som en forsvarsmekanisme, så dine skildpadder vil sandsynligvis ikke spise dem.

Vi modtog en kasse kakerlakker