google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Vi ser aldrig en død fisk og kun meget sjælden en syg fisk, dem får moskusskildpadderne fjernet i en fart.

Vi har guppyer i alle vores anlæg, med sumpskildpadder. 

Fisk, reje og krebs - Kan de holdes sammen med sumpskildpadder?

720 l. moskusskildpadde akvarium, hos Sumpskildpadder, med både planter og fisk. Det kan lade sig gøre at holde både fisk og planter, sammen med moskusskildpadder. Men, ikke i et for lille akvarium. Ingen påstår her, at det er let, men, med erfaring, så kan det lade sig gøre.

720 l. moskusskildpadde akvarium, hos Sumpskildpadder, med både planter og fisk. Det kan lade sig gøre at holde både fisk og planter, sammen med moskusskildpadder. Men, ikke i et for lille akvarium. Ingen påstår her, at det er let, men, med erfaring, så kan det lade sig gøre.

Fisk og skildpadder i akvarium.

Vi modtager også akvariefisk: Vi har gennem årene hjulpet mange af med deres akvariefisk. Hvilket vi fortsat gerne gør og det koster dig ikke noget.

Er dine akvarifisk vokset ud af akvariet, måske har du ikke plads til dine fisk længere? Så hjælper vi dig gerne.

Vi modtager også gerne akvariets planter, snegle, rejer, krebs og skulle der være andre akvariedyr, har vi også plads.

Kontakt os

Læs også: Skildpadder og fisk i havedam

Inden vi starter. Har du et for lille akvarium, uden dekorationer i, hos dine moskusskildpadder og andre sumpskildpaddearter. Så skal du glemme alt om at sætte fisk ned til dine skildpadder. Hvis du synes, at dine fisk skal have en chance for at klare sig. 

Har du et akvarium af rimelig størrelse, så skal du bestemt forsøge at holde fisk, sammen med de vandlevende skildpadder. Det er især moskusskildpadder der er gode at holde akvariefisk sammen med, med det kan også fungere med andre vandlevende skildpaddearter som de kinesiske trekølsskildpadde, europæiske sumpskildpadder, falske landkortskildpadder og de endnu ikke helt udvoksede cooter og terrapiner, med flere arter.

Når vi holder sumpskildpadder, så forsøger vi at tilbyde dyrene et anlæg, der minder om naturen. Naturen bliver det aldrig til, men vi giver dyrene mange gemmesteder, det kan være trærødder, sten og andet dekoration fiskene kan gemme sig ved.

Vi skal huske på, at vi indretter skildpaddernes anlæg, efter dyrenes behov og ikke efter, hvad vi synes er mest praktisk. 

Fisk findes naturligt i sumpskildpaddens levesteder. Derfor sætter vi gerne fisk sammen med vores sumpskildpadder, hvor det er muligt og fisken får en chance for at klare sig. Når fisk får en chance og klare sig, så yngler de og holder bestanden ved lige. Det ligner vel naturen ret godt.

Fisk kan være en god aktivitet for skildpadder, i stedet for et måske lidt kedeligt akvarium uden dekoration og noget at give sig til for skildpadden. Et skildpaddeakvarium med fisk, er tit lidt mere interessant for os at kigge på og sikkert også for skildpadden at være i. Vi kan tydeligt se, at nye skildpadder der pludselig ser akvariefisk for første gang, der er noget der vågner i skildpadden. Vi anbefaler derfor gerne fisk til et skildpaddeakvarium.

Denne side er opdateret d.18. august 2023

Fire vigtige punkter!

Fire vigtige punkter, de giver dig den største chance for succes, når du vil introducere fisk i dit sumpskildpadde-akvarium. 

Vælg de rigtige fisk: Undgå fisk med lange og bølgende finner, de er normalt langsomme - Fisk med korte finner, de er normalt hurtige - Anskaf dig fisk der er meget aktive og bevæger sig meget rundt i akvariet - Intelligente fisk

Indretning af akvarium: Sørg for at der er mange gemmesteder for fiskene 

Størrelse af akvarium: Det større dit akvarium er, det svære er det for en sumpskildpadde at fange en fisk 

Introducere du fisk hos sumpskildpadder: Sørg for at dine sumpskildpadder er mætte, når de møder fisk, for første gang 

Hold nu godt øje med dine dyr, især i de første 24 timer. Er der ikke spist nogle af fiskene, så vil det normalt også gå godt fremover. 

Små akvarier på 50/150 liter, de er ikke egnet til selv de små moskusskildpadder. 

Her ser du platy, guppy og pansermalle i baggrunden i et af vores moskusskildpadde-akvarier

Her ser du platy, guppy og pansermalle i baggrunden i et af vores moskusskildpaddeakvarier.

Du vil helt sikkert høre skildpaddeejer der hårdnakket vil påstå, at du ikke kan holde fisk og for den sag skyld planter, sammen med moskusskildpadder og andre sumpskildpaddearter. Det skyldes normalt at akvariet er for lille, mangler dekoration og der er startet op med for få planter. Selvfølgelig er der en del sumpskildpaddearter der spiser vandplanter og det derfor er sværere at holde planter i akvariet. Benyt især flydeplanter, de er gode til sumpskildpadder.

Du kan læse mere om, hvilke sumpskildpaddearter der har behov for at spise vandplanter, som alternativ kan du give dine skildpadder ukrudtsplanter i stedet for vandplanter.

Spiselige ukrudtsplanter

Akvariefisk skal have trærødder, sten og meget gerne planter, de kan gemme sig ved, det giver fiskene en bedre chance for at klare sig. 

Sumpskildpadder og planter

Falske landkortskildpadder og kinesiske trekølsskildpadder og flere andre arter vil normalt ikke æde akvarieplanterne. Er der kun et par planter i akvariet, så vil dine sumpskildpadder hurtigt få planterne slidt i stykker. når de gennemsøger planterne for spiseligt.

Akvarium der er rimelig i størrelsen, til en lille flok på 2-4 voksne sumpskildpadder.

  • Moskusskildpadder 200/250 liter akvarium.
  • Guløret terrapin Er i dag forbudt, at anskaffe +700 liter vand i. 20-22 cm.*
  • Cooter bedst til havedam. Akvarium med +700 liter vand i. 20-22 cm skjold.*
  • Kinesisk trekølsskildpadde akvarium med 400 liter vand i.16-18cm skjold.*
  • Falske landkortskildpadder akvarium med 400 liter vand i. 16-18 cm skjold.*

*Skjoldlængden på de her sumpskildpadder, bliver generelt meget større, de sumpskildpadder holdes bedst i et meget stort akvarium/terrarium-anlæg eller havedam, der er hegnet sikkert ind. 

Bemærk, det er 200 l. og 400 liter vand vi mener og ikke et 200 liters akvarium med kun 50 liter vand i. Hvordan får man mest muligt vand i et akvarium og undgå at sumpskildpadden ikke kan kravle ud?

Se mere under: Akvarium indretning

Første gang du sætter fisk i akvariet

Alm. moskusskildpadde svømmer sammen men platyer.

Alm. moskusskildpadde svømmer sammen men platyer.

Har dine sumpskildpadder aldrig set en fisk, så skal du ikke begynde med at sætte sugemaller ned i akvariet. Begynd med fisk der lever og svømmer i midten og toppen af akvariet, de er sværere for skildpadder at fange.

Første gang en sumpskildpadde ser en fisk, trigger man skildpaddens jagtinstinkter. Start med at tilføje nogle Guppyer til akvariet. Sumpskildpadder vil jage fiskene, men de vil næppe fange dem. Når eksempelvis en moskusskildpadden har svømmet sig træt og har opgivet at fange en Guppy, hvilket normalt kun tager en halv dags tid, så kan du tilføje en gruppe pansermaller (5-8 stykker), de er hurtige og kan svømme fra en moskusskildpadde, øh, normalt kan de! Eller også får de det lært i en fart. Fisk vil nok indimellem blive fanget og spist, det er naturens gang. Derfor start med billige fisk.

Du skal sørge for at der er gemmesteder til dine pansermaller, huler, trærødder og evt. sten. Det skal være sådan at skildpadde og fisk ikke hele tiden kan se hinanden. Når sumpskildpadden har opgivet at fange akvariets pansermaller, så kan du forsøgt at sætte nogle 4-8 cm store sugemaller (Ancistrus) ned i akvariet. Pansermaller og sugemaller ligner hinanden, det tror vi også en moskusskildpadde synes? Når nu vores moskus. har opgivet at fange pansermaller, vil vores moskusskildpadder forhåbentlig også holde sig fra de mere fastsiddende sugemaller, så de har en bedre chance for at klare sig? 

Men der er aldrig regler uden undtagelser, når vi har med dyr at gøre. Du kan have en sumpskildpadde der ikke har læst det vi her har skrevet? Og derfor vil insistere på at tømme dit akvarium for maller, så må vi nøjes med at holde de fisk, der svømmer højere oppe i vandlagene.

Her hos Skildpadder ABC har vi især guppyer og sugemaller, de er vant til vores moskusskildpadder og vil derfor flytte sig når skildpadden nærmer sig. I er altid velkommen forbi og købe lidt fisk. Fisk der har en naturlig respekt for sumpskildpadder.

Platy og Mollyer

Platyer og mollyer er et par gode fiskearter at have sammen med moskusskildpadder og andres mindre sumpskildpadder. Fiskene fås i mange forskellige farver. Samtidig er fisken rigtig flittig til, at yngle. Både platyer og mollyer føder levende unger.

Platyer bevæger sig rundt i hele akvariet, derfor vil fisken ikke have svært ved at holde sig på afstand af skildpadderne. Der vil en sjælden gang blive fanget en platy, især kan de ske om natten, når fisken står stille i vandet og sover. 

Skildpadder har lidt lettere ved at fange, de stærkt farvede platyer, åbenbart kan moskusskildpadden bedre fokuserer, på de farvede fisk, når de i dagtimerne jager fisken gennem akvariet (Om natten er alle fisk grå). Moskusskildpadder bliver ret hurtig trætte af at jage fsk, når de hele tiden svømmer væk fra skildpadden. 

Moskusskildpadder er aften og nataktive. Vi har set moskusskildpadder der om natten, forsøger at komme tæt på fiskene, der står stille i vandet, og sover. Det er meget vanskelig for en moskusskildpadde, at fange en fisk og bide fast i fisken. Fisk er glat og rund og derfor næsten umulig for en moskusskildpadde at fange.

Du kan selv teste det af ved, at give dine moskusskildpadder en hel død fisk. Skildpadderne har meget svært ved at få bidt hul, i fisken.

Større sumpskildpaddearter,som cooter og terrapiner, de har noget letter ved at fange akvariefisk. De kan simpelhen tage en hel fisk i gabet på én gang. 

Kan jeg holde fisk sammen med moskusskildpadder?

På billedet ser du moskusskildpadder, der leder efter foder. En stor kysseguramier virker meget "glad", for skildpadden. Rundt om skildpadden, svømmer pansermaller. De er gode til at rydde op, i bundlaget. I akvariet, er der pansermaller, guppyer og platyer og et par andre fiskearter.

Hvorfor have fisk sammen med sumpskildpadder

Plettet pansermalle.

Plettet pansermalle.

Kan jeg holde akvariefisk sammen med vandlevende skildpadder?

Her hos Skildpadder ABC forsøger vi at holde fisk, i vores akvarier og tanke sammen med sumpskildpadder. Pansermaller, platy, guppy og sugemaller (Ancistrus) er vores foretrukne arter. 

Farveløse fisk, har større chance for at overleve, sammen med de større sumpskildpaddearter. Sumpskildpadder kan letter skelne de røde og gule farvede fisk og derved fange dem.

Vi sætter aldrig større fisk, cichlider og tilsvarende fisk sammen med sumpskildpaddeunger. Det kan give nogle uheldige problemer, mellem dyrene. Mere om det længere nede, under cichlider.

Selvfølgelig bliver der indimellem fanget og ædt en fisk, det er også derfor vi ikke har dyre fisk, sammen med de indleverede og reddede skildpadder. Fisk bliver også ædt, af skildpadder, ude i naturen. Kan du ikke klare det, så glem alt om at holde fisk sammen med sumpskildpadder.

Vi har akvariefisk fisk, der har let ved at yngle. Når du først har fået nogle guppyer, platyer eller mollyer, så skal du normalt ikke igen ud og købe nye fisk, fordi disse arter yngler meget. Indimellem er det nødvendigt med lidt blodfornyelse, til fiskeflokken. De fisk kan man tit bytte sig til.

Groft sagt, så længe fiskene er levende og trives i skildpaddens akvarium, så er akvarievandet også af en rimelig kvalitet. Men begynder alle ens akvariefisk at søge op til vandoverfladen, hvor du ser de står og hiver efter luft, så skal du hurtigt udskifte ca. 50 % vaf akvarievandet. Husk, det nye vand du tilfører akvariet, skal have samme temperatur som akvariets vand. 

Du kan skifte op til 50% af vandet i et skildpaddeakvarium. Fiskefolk vil nok sige max. 20%, men vi har skildpadder, vores skildpadder sviner meget og det er vi nødt til at forholde os til. Men det tilførte vand, skal have samme temperatur som det vand der allerede er i akvariet. Benyt et termometer, så du ikke giver dine dyr kuldechok eller for varmt vand.

Plads nok: Det forventes her, at du som minimum har dine sumpskildpadder, i den rette størrelse akvarium og ikke har for mange skildpadder i dit akvarium (læs mere under din skildpaddeart, hvor meget vand din skildpadde minimum behøver).

For små akvarier og for mange skildpadder giver ikke fiskene en chance. Nogle fisk har territorier, det skal der også være plads til. Har fisken, især cichlider ikke plads nok, så kan de blive en plage for især moskusskildpadder.

Pansermaller - Maller holder til på bunden af akvariet, her er de vel nok den bedste fisk der findes til at holde bunden ren. Skildpadder sviner meget, både når de spiser og når de tømmer sig. Derfor vil der i et akvarium, uden fisk, altid ligge en del foder rester og svine på bunden af et akvarium. Pansermaller der lever sammen med skildpadder, i rene glasakvarier, uden bundlag og gemmesteder, her vil pansermallerne efterhånden blive fanget og ædt. Vi har altid flere huler og trærødder nede i vores akvarier, så pansermaller og sugemaller har mange muligheder for at gemme sig, for en skildpadde der er i jagt humør.

Sugemaller og mindre sumpskildpadder

En alm. moskusskildpadde undersøger en sugemalle. De er vokset op sammen og har accepteret hinanden.

En alm. moskusskildpadde undersøger en sugemalle. De er vokset op sammen og har accepteret hinanden.

Vi har altid de små Ancistrus til salg, hos Skildpadder ABC: Adopter et dyr

Sugemaller (Ancistrus) er udmærket at holde sammen med de mindre vandlevende skildpadder, som moskusskildpadder. Især de maller der er kommet ud over yngelalderen vil klare sig godt.

Helt nyfødte sugemalleunger, de er meget "naive" og fatter ikke de skal se at komme væk, når eksempelvis en moskusskildpadde kommer for tæt på og derfor bliver der ædt mange unger. De malleunger der overlever den første uge eller to tid, i akvariet, de har fået en fornemmelse for at skildpadder dem skal man passe på. 

En enkelt gang imellem kan en voksen sugemalle lade sig æde (måske er de syge?). Sugemallen kan når den bliver angrebet, gå i låsestillige/chok? Der kaldes sikkert noget fancy? Sugemallen ligger bare der og stritter med alle sine finner og lader skildpadden æde sig. Moskusskildpadder begynder bare fra bagenden af og spiser sig fremad. Tilbage ligger så kun hovedet af den voksne fisk, hvor fiskens panser er særlig stærkt.

Moskusskildpadder og sugemaller - Har dine moskusskildpadder aldrig set en fisk, så skal du ikke begynde med at sætte sugemaller i akvariet.

Første gang en moskusskildpadde ser en fisk, trigger man moskusskildpaddens jagt instinkter. Start med at tilføje nogle Guppyer til akvariet. Moskusskildpadder vil jage fiskene, men de vil næppe fange dem. Når en moskusskildpadde har svømmet sig træt og har opgivet at fange en fisk, hvilket normalt kun tager en halv dags tid, så kan du tilføje en gruppe pansermaller (5-8 stykker), de er hurtige og vil svømme fra en moskusskildpadde

Du skal sørge for at der er gemmesteder til dine pansermaller, huler, trærødder og evt. sten. Det skal være sådan at skildpadde og fisk ikke hele tiden kan se hinanden. Når moskusskildpadden forhåbentlig har opgivet at fange pansermaller, så kan du forsøgt at sætte nogle 4-8 cm store sugemaller (Ancistrus) ned i akvariet. Pansermaller og sugemaller ligner hinanden, det tror vi også en moskusskildpadde synes? Nu vil vores moskusskildpadde forhåbentlig holde sig fra de mere fastsiddende sugemaller, så de har en bedre chance for at klare sig? 

Køb kun de pansermaller der bliver ca.12 cm. i længden, lad dyrehandleren beholde de pansermaller selv der bliver op til 50 cm. 

Men der er aldrig regler uden undtagelser, når vi har med dyr at gøre. Du kan have en moskusskildpadde der ikke har læst det vi her har skrevet? Og insistere på at tømme akvariet for maller.

Sugemaller renser ikke så mange alger af akvariets ruder, som mange giver udtryk for. Men hyggelige er de. 

Husk sugemaller skal have adgang til en trærod. Sugemallen har behov for nogle af de enzymer/"fiber" der er i en trærod, de er vigtige for fiskens fordøjelse. 

Citron cichlide

Blødskjoldsskildpadder er normalt dygtige til at fange fisk. 

Her har vi sat en lille flok citron cichlider sammen med en kinesisk blødskjoldsskildpadde.

Vi sørgede først for at skildpadden var godt fodret af, inden der kom cichlider ned i det 550 liter store akvarium. Vi havde lagt flere store trærødder ned i akvariet først, fiskene kunne gemme sig bagved og neden under. Hvilket fiskene instinktiv var klar over, da de så skildpadden første gang. 

Vi havde fisk og skildpadder til at svømme sammen i ca. 14 dage, hvor vi så stoppede med forsøget. Vores blødskjoldsskildpadde skulle have en ven mere ned i akvariet. I den periode, skete der ingen uheld, skildpadden var ikke særlig interesseret i fiskene. Men, cichliderne tabte aldrig skildpadde af syne. De var ikke glade for deres sambo.

Du skal ikke sætte akvariefisk og sumpskildpadder sammen i et lille akvarium, så har fiskene ikke en chance.

Guppy

Guppy

Guppy

Guppyen er måske den nemmeste fisk at holde. Guppyer er lette at få til at yngle. Guppyer bevæger sig rundt i hele akvariet og derfor vil fisken ikke have svært ved at holde sig på afstand af skildpadderne. Der vil en gang i mellem blive fanget en guppy, især om natten, når fisken står stille og sover.

Guramier

Kysse Gurami - Helostoma temmincki

Kysse Gurami - Helostoma temmincki

Guramier vil vi kun sætte sammen med moskusskildpadder. Vi vil ikke sætte dem sammen med større sumpskildpaddearter.

Flere af guramiarterne har lange strålefinner (Kysse guramien har ingen), de kan måske friste en moskusskildpadde, så den bider i strålefinnen. Men det fanger skildpadden ikke fisken ved.

Vi har stor fornøjelse af de guramier, der svømmer sammen med vores moskusskildpadder.

Zebrafisk og sumpskildpadder

Zebrafisk (Danio rerio)

Zebrafisk (Danio rerio)

Vi har tidliger haft zebrafisk sammen med moskusskildpadder, hvad ikke har give problemer for fiskene.

Zebrafisk er en flokfisk og bevæger sig hurtigt gennem vandet. Dog vil zebrafisk gerne svømme i de øverste vandlag, hvor en del af de vandlevende skildpaddearter holder til. Derfor vil dyrene uvilkårlig komme tæt på hinanden. Men, har du et akvarium i fornuftig størrelse, så vil skildpadden normalt ikke have en chance for at fange en zebrafisk. 

Vi vil ikke være bekymret for at sætte zebrafisk sammen med moskusskildpadder. Har man for eksempel en lille flok voksne cooter og terrapiner sammen med zebrafisk, i et trangt og for lille akvarium, så vil fisken forsvinde fra akvariet, lige så stille.

Tigerbarbe (Puntius tetrazona)

Tigerbarbe Puntius tetrazona

Tigerbarbe Puntius tetrazona

Tigerbarben har vi gode erfaringer med at holde sammen med moskusskildpadder. Det er en hurtig og meget livlig fisk, der især holder til i det midterste vandlag, af akvariet. Moskusskildpadder holder til på bunden af akvariet, så dyrene vil ikke så tit mødes.

Vi har set en:

moskusskildpadde fanger en tigerbarbe


Tigerbarben er meget nysgerrig og undersøgende. Hele tiden strejfer fiskene rundt, i akvariet og undersøger alt, hvad de møder undervejs. Arten holdes bedst i flokke på 8 - 10 stykker, så vil de drille og udfordre hinanden. Mindre flokke, vil måske kunne finde på at drille andre fisk i akvariet. De kan sagtens finde på at bide f.eks. guramiens lange strålefinner.

Men, tigerbarben har det med at stå stille, i akvariet, med næsen nedad (se foto). I denne stilling, vil moskusskildpadden måske have en chance for at fange fisken. Hvorfor fisken står sådan, ved vi ikke med sikkerhed, om det er fordi fisken har spist for meget? 

Hvordan fisken vil have det sammen med terrapiner og andre større skildpaddearter, har vi ikke prøvet.

Cichlider og sumpskildpadder

At holde Cichlider sammen med moskusskildpadder og andre mindre sumpskildpadder, anbefaler vi ikke!

Cichlider er hårdføre fisk, der kan leve sammen med voksne skildpadder (men der skal holdes øje med dem). Cichlider er hurtige og stærke fisk, de vil derfor normalt ikke have problemer med, at generer en skildpadde og så smutte væk igen.

Her hos Skildpadder ABC har vi flere gange forsøgt at have små cichlidearter (nogle få fisk) sammen med nogle af vores voksne moskuskildpadder, hvad fungere nogenlunde gnidningsfrit. Fisken kan dog blive ret så territoriehævdende overfor vores moskusskildpadder. De voksne moskusskildpadder, reagerer normalt ikke på at en lille cichlide "skaber" sig. 

Men, du skal huske, cichlider er territoriale fisk og derfor skal have plads nok. Ingen fisk kan leve sammen med sumpskildpadder, hvis pladsen er for trang. Så vil fiskene enten blive ædt eller de mindre sumpskildpaddearter vil blive generet af fiskene. Dyrene vil stresse hinanden.

Sæt ikke små skildpaddeunger sammen med fuldvoksne cichlider, så kan det let gå galt.  Cichlider kan æde og aflive de små skildpaddeunger. Man skal tænke sig om.

Zebra cichlider kan hærge og tyranniserer et moskusskildpadde akvarium, selv deres unger kan være umulige overfor moskusskildpadder.

Vi anbefaler ikke cichlider, som dit første fiskevalg, til dit sumpskildpaddeakvarium. Er du i tvivl om arten er rolig, så glem alt om det! 

Er du i tvivl. Lad være!

Cichlider giver en afrikansk sumpskildpadde bøllebank

Cichliderne omfatter mindst 1300 arter (sandsynligvis mange flere), hvoraf størstedelen findes i Afrika. Fra øverst venstre mod højre; 1. række (øverst): Anomalochromis thomasi (Thomas' dværgcichlide; uoff. navn: afrikansk sommerfuglecichlide), Benitochromis batesii, B. nigrodorsalis. 2. række: Nanochromis parilus, N. tranvestitus (transvestitcichlide), Pelvicachromis pulcher (kongecichlide, uoff. navn: kribensis). 3. række: Pelvicachromis taeniatus (paletcichlide), Pseudocrenilabrus multicolor (lille mundruger; uoff. navn: egyptisk mundruger), P. nicholsi. 4. række (nederst): Pseudocrenilabrus philander (Philanders mundruger), Steatocranus irvinei, Tilapia snyderae. Foto: F. Ingemann Hansen. Foto er lånt hos Dyrenes Beskyttelse.

Cichliderne omfatter mindst 1300 arter (sandsynligvis mange flere), hvoraf størstedelen findes i Afrika. Fra øverst venstre mod højre; 1. række (øverst): Anomalochromis thomasi (Thomas' dværgcichlide; uoff. navn: afrikansk sommerfuglecichlide), Benitochromis batesii, B. nigrodorsalis. 2. række: Nanochromis parilus, N. tranvestitus (transvestitcichlide), Pelvicachromis pulcher (kongecichlide, uoff. navn: kribensis). 3. række: Pelvicachromis taeniatus (paletcichlide), Pseudocrenilabrus multicolor (lille mundruger; uoff. navn: egyptisk mundruger), P. nicholsi. 4. række (nederst): Pseudocrenilabrus philander (Philanders mundruger), Steatocranus irvinei, Tilapia snyderae. Foto: F. Ingemann Hansen. Foto er lånt hos Dyrenes Beskyttelse.

Et par store Astronotus ocellatus, Oskar cichlide (20 cm) svømmer roligt sammen med vores afrikanske sumpskildpadde (22 cm) - Pelusios castaneus - Efter nogle dage, hvor fisk og skildpadder skulle lære hinanden og kende, først var skildpadden temmelig nysgerrig overfor fiskene. Men, fiskene fandt sig ikke i skildpaddens tilnærmelser, de skubbede skildpadden væk, lidt kontant. Men, ingen af dyrene led nogen overlast.
Store Oskar cichlider vil være for store for moskusskildpadder og mindre skildpaddearter. Cichliden vil slå fra sig, hvis en skildpadde kommer for tæt på. 
A. ocellatus er udbredt i store dele af Amazonområdet, hvor fisken lever i tilstødende søer og floder, hvor trærødder og nedfaldne grene vil give skygge og hvor fiskens farvepragt rigtig vil komme til sin ret. Fisken bliver ca. 30 cm., det er en rovfisk, med en meget store mund, som kan tage store byttedyr. Fisken er meget grådig og vil æde dine mindre fisk.

Et par store Astronotus ocellatus, Oskar cichlide (20 cm) svømmer roligt sammen med vores afrikanske sumpskildpadde (22 cm) - Pelusios castaneus - Efter nogle dage, hvor fisk og skildpadder skulle lære hinanden og kende, først var skildpadden temmelig nysgerrig overfor fiskene. Men, fiskene fandt sig ikke i skildpaddens tilnærmelser, de skubbede skildpadden væk, lidt kontant. Men, ingen af dyrene led nogen overlast.
Store Oskar cichlider vil være for store for moskusskildpadder og mindre skildpaddearter. Cichliden vil slå fra sig, hvis en skildpadde kommer for tæt på.
A. ocellatus er udbredt i store dele af Amazonområdet, hvor fisken lever i tilstødende søer og floder, hvor trærødder og nedfaldne grene vil give skygge og hvor fiskens farvepragt rigtig vil komme til sin ret. Fisken bliver ca. 30 cm., det er en rovfisk, med en meget store mund, som kan tage store byttedyr. Fisken er meget grådig og vil æde dine mindre fisk.

Fisk der måske ikke er så gode til skildpadder

Scalar.

Scalar.

Scalarer ville vi passe på med at sætte samme med andre skildpadderarter end moskusskildpadder. Vi vil ikke sætte dem sammen med større skildpaddearter.

Scalarer er fiskearter der har lange finner, de kan måske være for fristende for en skildpaddeså de vil bide i fiskens finner.

Her hos Skildpadder ABC har vi haft scalarer, i vores store 720 liters moskusskildpaddeakvarium (akvariet er fyldt helt op med vand!). I vores anlæg ser det ud til, at fisk og moskusskildpadder lever roligt sammen. Vi vurderer, at det skyldes, at der er meget plads til både fisk og skildpadder. I små akvarier, vil vi ikke anbefale at holde moskusskildpadder sammen med scalarer.

Diskus fisk der står meget stille i akvariet, vil måske også være for fristende og for let et bytte for en sumpskildpadde.

Hvis du sætter de her fisk sammen med dine moskusskildpadder, så skal du holde øje med om finnerne har bidskader. Har de det og du ikke vil have spist dine fisk, så skal fiskene flyttes over i et andet akvarium. 

Piratfisk

For jeres skyld har vi tjekket om Pygocentrus-nattereri, rødbuget piratfisk kunne leve sammen med større sumpskildpadder. Det kan de ikke!

Vi havde fire 12-15 cm store priatfisk, sammen med et par større sumpskildpadder. Vi havde det skarpe øje mod dyrene. De første dage virkede ingen af dyrene påvirket af hinanden. De fire piratfisken var lidt urolig, når vi kom i nærheden af akvariet.

Fisken blev fodret dagligt. Som planlagt, efter cirka 1. måned, hvor dyrene havde levet sammen uden problemer, så sprang vi over at fodre, så gik det galt. Her havde fisken bidt i den ene sumpskildpaddes skjold. Der var kommet nogle ridser/små afslag, i rygskjoldet, efter fiskes tænder. Dyrene blev derfor straks delt. 

Piratfisk går normalt efter det største område, på en sumpskildpadde. Så vi var ikke særlig urolige for vores sumpskildpadder. 

Vi havde først rådført os med en dansk akvarie zoo, inden forsøget startede. De fortalte os, at de også får problemer med piratfiskene, hvis de ikke bliver fodret, hver dag.

Ingen dyr led overlast.

Pygocentrus-nattereri, rødbuget piratfisk. SKildpadder ABC har testet denne fisk, sammen med guløret terrapiner.
Holder du piratfisk og (kun) de store sumpskildpadder sammen, så skal du fodre piratfiskene, hver eneste dag. Glemmer du det en enkelt dag, så er der overhængende risiko for at fisken bider i skildpadden. Du skal dagligt holde øje med, kommer der den mindste skramme på skildpaddens skjold. Så skal du straks tage fiskene op.
Lad Randers Regnskov og andre eksperimenterer med piratfisk og sumpskildpadder, de har den rette plads til dyrene.

Rødbuget piratfisk (Pygocentrus-nattereri). Skildpadder ABC har testet denne fisk, sammen med guløret terrapiner.
Holder du piratfisk og (kun) de store sumpskildpadder sammen, så skal du fodre piratfiskene, hver eneste dag. Glemmer du det en enkelt dag, så er der overhængende risiko for at fisken bider i skildpadden. Du skal dagligt holde øje med, kommer der den mindste skramme på skildpaddens skjold. Så skal du straks tage fiskene op.
Lad Randers Regnskov og andre eksperimenterer med piratfisk og sumpskildpadder, de har den rette plads til dyrene.

Nogle fisk bliver ædt af skildpadder

Her har en kinesisk trekølsskildpadde fundet en død platy, i et af vores akvarier. Trekølsskildpadder vil normalt ikke kunne fange de almindelige akvariefisk, i et større akvarium.

Dammens fisk og sumpskildpadder - koi og guldfisk

Har du fisk i din havedam og vil du også gerne have sumpskildpadder i dammen?

Yngel, af guldfisk, koi og stør vil sumpskildpadder æde, hvis de kan fange dem. Så snart fiskene har en vis størrelse, så svømmer fisk og sumpskildpadder normalt roligt sammen.

Når det er sagt, så har mange sumpskildpadder i deres havedam, der svømmer sammen med deres fisk. Vi har mange der fortæller os, at deres fisk og sumpskildpadder lever fint sammen i deres havedam. Vi har andre der fortæller os det modsatte, at deres sumpskildpadder har tømt deres havedam for guldfisk. Derfor, skal du regne med at sumpskildpadderne kan finde på at bide i finnerne på dine større fisk og fjerne mindre guldfisk, koi fisk og stør fra dammen. Er fisken først ca.10 cm. lang, så vil fisken normalt klare sig udmærket. 

Større fisk vil skildpadderne normalt ikke gå i lag med, medmindre de er syge og viser tydelige svaghedstegn. Ligesom skildpadden heller ikke napper andemor, men en ælling i stedet for. Skildpadder er udmærket klar over, hvilke dyr der er lettest at fange, lige som alle andre rovdyr er det.

Nye sumpskildpadder der sættes ud i dammen, der aldrig har set en fisk før. De sumpskildpadder vil forsøge at fange alle fisk de ser, de første 24 timer, indtil de opdager at fisken svømmer fra dem.

Når først sumpskildpadder er vænnet til fisk, så vil sumpskildpadden normalt have travlt med at fange og æde det foder, der er lettest for dem at få fat på. Derfor vil skildpaddefoder, fiskefoder, de nedfaldene og vandlevende insekter, dammens vandplanter og haletudser og frøer normalt stå øverst på skildpaddens spiseseddel, inden de vil bøvle med at fange en fisk. Fisk svømmer hurtigt og er normalt ikke så lette at fange.

Men, har dine sumpskildpadder aldrig set en fisk, så er fristelsen stor. Sumpskildpaddens jagtinstinkter vil blive fristet de første ca. 24 timer. Derfor sæt aldrig for små fisk (under 10 cm.) ud i dammen, første gang dine sumpskildpadder ser en fisk. Når først dine sumpskildpadder har vænnet sig til fisk, der svømmer omkring i dammen sammen med dem, så vil de for det meste også acceptere at du sætter mindre fisk ud i dammen. 

Sætter du en nye sumpskildpadde ned i dammen, der aldrig har set en fisk før, den vil jage efter fiskene. Efterhånden vil skildpadden dog falde til ro og få et mere naturligt forhold til det "foder", der hele tiden svømmer væk.

Andre rovdyr vil også forsøge at fange fisk fra dammen. Det gælder katte og fiskehejren, de vil normalt have let adgang til en havedam. Store tudser vil tage af fiskeynglen. Så helt slippe for at der forsvinder fisk fra ens havedam, det kan man nok ikke.

Når alt kommer til alt, kan du så acceptere at skildpadden udviser sin naturlige adfærd og lade skildpadden snuppe en fisk en gang i mellem. Så vil du helt sikkert kunne nyde at se skildpadder og fisk der lever sammen og giver en spændende og livlig dam, at se og følge gennem sommeren. Skildpadderne vil hurtig lokalisere en død fisk, så dem vil du aldrig se længere ligge og flyde i overfladen. 

Der er undersøgelser der viser, at skildpaddens diæt, indeholder mindre end 5 % fisk, i naturen. Samme undersøgelse viser også at de fleste fisk, er døde på det tidspunkt skildpadden æder den. Skildpadden er rigtig god til at fjerne døde ådsler fra havedammen, så vi slipper for at se fisk, frøer og andre døde dyr der flyde rundt i vandoverfladen.

Læs mere om at holde: Skildpadder og fisk i havedam

Rejer sammen med moskusskildpadder

Her er det en rød reje der lever livet farligt sammen med moskusskildpadder. Sørg for at rejerne har mange steder, hvor de kan gemme sig.
Vi har tidligere haft røde rejer sammen med vores moskusskildpadder. Rejerne blev sat ned til moskusskildpadder der var vant til de røde platyer, måske var det derfor vores røde rejer klarede sig i akvariet? Men du skal nok regne med at dine ny købte rejer, du sætter sammen med sumpskildpadder, der aldrig har set en fisk eller reje før, de vil æde rejerne.
Sherry rejer er en gruppe af ferskvands rejer fra Taiwan, der tit ses i akvarier. Den røde kirsebær reje er let at holde i et ferskvands akvarium og yngler gerne.

Kan man holde krebs sammen med moskusskildpadder

Her har vi en 20 cm. stor krebs, den vil moskusskildpadder hurtig få ædt.

Her har vi en 20 cm. stor krebs, den vil moskusskildpadder hurtig få ædt.

"Kan man sætte en krebs ned i et akvarium med moskusskildpadder?"

Ja, det kan man godt, hvis man vil give sine moskusskildpadder levende foder. Krebsen vil måske klare sig i et par dage i akvariet, men moskusskildpadderne vil hurtig opdage at krebsen kan spises.  Selv om moskusskildpadder kun er 10 - 12 cm i skjoldlængde, så har de ingen problemer med at aflive en krebs og få sat den til livs.

Skildpaddeunger kan gå sammen med krebs, det vil gå godt i et stykke tid, men skildpaddeunger bliver meget hurtigt store og de vil med tiden få lyst til en krebs.   

 Zebrafisk møder rødøret terrapin 

Der er altid en risiko for at en sumpskildpadde fanger en fisk. Her er det en rødøret terrapin der har fanget en zebrafisk. Større skildpaddearter rydder let et akvarium for fisk, hvis akvariet helt tomt for dekoration, og for lille, der er for lidt vand i akvariet, og der er for mange skildpadder på for lidt plads.
De bedste skildpadder, at have fisk sammen med, er moskusskildpaddearterne.
God fornøjelse

Der er altid en risiko for at en sumpskildpadde fanger en fisk. Her er det en rødøret terrapin, der har fanget en zebrafisk. Større skildpaddearter rydder let et akvarium for fisk, hvis akvariet er helt tomt for dekorationer og planter, og samtidigt for lille, imens akvariet kun er fyldt halvt op med vand, og der er for mange skildpadder på for lidt plads.

Har du moskusskildpadder, så anbefaler vi altid at du også holder akvariefisk, det kan evt. være guppy, platy eller molly. Fiskene gør det akvariet mere hyggeligt.

Du kan altid komme forbi os og købe 25 stk. guppy mix for kr.100. - Vi anbefaler at man holder akvariefisk samme med moskusskildpadder. Fisken giver mere liv til akvariet, når moskus. har trukket sig tilbage under deres trærødder og i deres huler. Dyrene lever roligt sammen, moskus. fanger og tager normalt kun de døde og syge fisk.

Du kan altid komme forbi os og købe 50 stk. guppy mix for kr.100. - Vi anbefaler at man holder akvariefisk samme med moskusskildpadder. Fisken giver mere liv til akvariet, når moskus. har trukket sig tilbage under deres trærødder og i deres huler. Dyrene lever roligt sammen, moskus. fanger og tager normalt kun de døde og syge fisk.