google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Diamondback terrapin (Malaclemys terrapin)

Malaclemys terrapin centrata. Foto af Stephanie Chavez

Malaclemys terrapin centrata. Foto af Stephanie Chavez

Diamondback terrapinen lever fra Florida Keys i syd til Cape Cod i nord. Skildpadden er opført som en art, hvor man på stats og føderal plan er særlig bekymring for, på grund af trusler mod skildpaddens levesteder og krabberuser, der blev benyttet til at fange skildpadderne for deres kød. Heldigvis er man stoppet med at spise skildpadden, inden den uddøde.

Skildpadden lever udmærket i både ferskvand og brakvand. Arten er kendt for at slås, med hinanden, især mellem ungerne.

Skildpadden lever i det meste af syd og det østlige Nordamerika. Skildpadden har et stort udbredelsesområde, der strækker sig fra Florida Keys og helt op til Cape Cod i nord.

Beskrivelse. Skildpaddens navn hentyder til det koncentriske diamant-formede mønster, der er på skildpaddens rygskjold (carapace). Resten af skildpaddens tegninger og farver, kan variere meget. Rygskjoldet er aflangt, hvor det bagerste af skjoldet, normalt er bredere end det forreste af skjoldet. Skildpaddens rygskjold farve kan variere fra lys brun til grå og sort, og dens kropsfarve kan være grå, brun, gul eller hvid. Skildpaddens bug-skjold (plastron) kan variere i farve, fra gullig til grøn eller sort, og kan være dekoreret med kraftige, mørke aftegninger 

Skildpadden bliver i naturen mellem 25-40 år gammel.

Alle skildpadder har et unikt mønster, med sorte streger eller pletter på deres krop og hoved. Terrapinen har svømmehud. Hannerne er mindre end hunnerne. De voksne hanners skjoldlængde bliver op 15 cm., mens hunnerne kan vokse til en længde på 23 cm. Hunnen har et bredere hoved og en korte hale.

I de sydlige regioner, der har en højere temperatur, her har skildpadderne en tendens til at blive større end dyrene fra de nordlige og køligere områder. Diamondback hannerne vejer i gennemsnit ca. 300 gram, mens hunnerne vejer omkring 500 gram. De største hunner kan veje op til et kilo.

Fangenskab: Voksne skal fodres hver anden dag. Voksne hunner kan blive meget overvægtige, hvis de fodres for meget. I nogle tilfælde har overfodring resulteret i død.

Bundlaget kan være alt fra sand til grus.

Selv om skildpadden i naturen, lever i brakvand, så kan skildpadden udmærket holdes i almindeligt akvarievand, uden der er tilsat salt.

Anlæg. Vandets temperatur bør holdes på 22-24 grader. Solpladsen vil blive brugt meget, af denne skildpaddeart. Temperaturen på solpladssen skal ligge på 30-35 grader.

De fleste skildpadder er føjelige og bider ikke mennesker. Hunnen bør dog håndteres med lidt forsigtighed, i betragtning af deres massive hovedstørrelse og kraftige kæbemuskler. 

Foder i fangenskab, kan være fisk, havsnegle, muslinger, orme, krabber, suppleret med en god foderstick, til sumpskildpadder. De her vandlevende skildpadder må gerne få en reje, fra havet, en gang imellem. Sørg også for at skildpadden har adgang til sepiaskaller så skildpadden får dækket sit kalkbehov.

Denne side er opdateret d.23. april 2023

Tilpasningsevne til deres levested

Diamondback terrapinen ligner meget deres pårørende, der lever i ferskvand, men de er særdeles godt tilpasset til det kystnære havmiljø. De har tilpasset sig til at overleve i vand, med forskelligt saltindhold (brakvand). De kan leve i rent saltvand gennem længere tid, deres hud er næsten uigennemtrængeligt for salt. Skildpadden har salt kirtler, der kan udskille salt fra deres krop. Terrapinen har en usædvanlig og sofistikeret adfærd for at få ferskvand, de hæver deres hoveder, op i luften, med munden vidt åbne for, at fange de faldende regndråber.

Diamondback terapierne er dygtige svømmere. De har kraftigt svømmehud på deres bagben, men ikke svømmefødder, som hos havskildpadderne. Ligesom deres pårørende (Graptemys), har de stærke kæber, der kan knuse skallen på muslinger og snegle. Det gælder især hunnerne, der har større og mere muskuløs kæber end hannerne.

Diamondback terrapin

Diamondback terrapin - Malaclemys terrapin rhizophorarum

Diamondback terrapin - Malaclemys terrapin rhizophorarum

Det er en mindre skildpadde, hvor hunner bliver op til 23 cm. og hanner opnår en skjoldlængde på ca. 16 cm.


Skildpadden lever mest af levende foder, fisk, orm, snegle, ådsler med mere.
Underarter.

Der er 7 anerkendte underarter.

  • M. t. centrata (Latreille, 1801) – Carolina diamondback terrapin (Georgia, Florida, North Carolina, South Carolina)
  • M. t. littoralis (Hay, 1904) – Texas diamondback terrapin (Texas)
  • M. t. macrospilota (Hay, 1904) – Ornate diamondback terrapin (Florida)
  • M. t. pileata (Wied, 1865) – Mississippi diamondback terrapin (Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi, Texas)
  • M. t. rhizophorarum Fowler, 1906 – Mangrove terrapin (diamondback terrapin) (Florida)
  • M. t. tequesta Schwartz, 1955 – Eastern Florida terrapin (Florida)
  • M. t. terrapin (Schoepff, 1793) – Northern diamondback terrapin (Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, New York, North Carolina, Rhode Island, South Carolina, Texas, Virginia)

Reproduktion og unger

Diamondback terrapin - Malaclemys terrapin rhizophorarum unge.

Diamondback terrapin - Malaclemys terrapin rhizophorarum unge.

I skildpaddens hjemland. Den voksne Diamondback terrapin parrer sig, i det tidlige forår.

Skildpadden lægger et kuld æg, på mellem 4 og 22 æg. Æggene graves ned, i sandet, først på sommeren. Æggene klækkes sidst på sommeren og først på efteråret.

Han er kønsmoden i 2-3 års alderen, hvor de har en skjoldlængde på ca. 11-12 cm. hun er længere om, at blive kønsmoden 6-7 år (8-10 år for de nordlige levende Diamondback terrapiner), hvor deres længde er ca. 17 cm.

Skildpadden skal have en god solplads, med både UVB-lys og varme

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Skildpadden er hårdfør og bruger meget af dagen med at ligge og solbade. 

De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads.

Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er ikke raske! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Fortsætter nedenfor 👇

Fotograf Will Parson.

Fotograf Will Parson.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for denne art.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 32-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.240 

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk

Diamondback terrapin

Del siden