google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Del siden
Kinesisk trekølsskildpadde (Mauremys reevesii).
Den kinesiske trekølsskildpadde er måske den mest intelligente sumpskildpadde?
Lige så hyggelig og sjov denne skildpaddeart kan være, lige så "irriterende" kan arten optræde overfor andre sumpskildpaddearter, en han kan være endda meget hård ved en hun, skildpadden kan give sin ejer grå hår på hovedet!
Den kinesiske trekølsskildpadde virker som om, at den keder sig let. Derfor er et interessant anlæg og akvarium vigtigt for skildpadden.
Den kinesiske trekølsskildpadde er en meget interessant skildpadde at holde i et stort akvarium, eller havedam.
Kinesisk trekølsskildpadde (Mauremys reevesii), på engelsk kaldes skildpadden også Chinese Pond Turtle.
Pasningsvejledning til: Kinesisk trekølsskildpadder (Mauremys reevesii)
English text at the bottom of the page.
Denne skildpadde er en sumpskildpadde. Skildpadden tilbringer meget af sin tid i vandet og på land, hvor den gerne vil ligge og solbade. Det ældre skildpadden bliver, det længere tid opholder den sig på land, men aldrig langt væk fra vandet.
Akvarium indretning til Kinesisk trekølsskildpadde
Denne side er opdateret d.10. nov. 2023
Trekølsskildpadde han. Har du en harmonisk gruppe sumpskildpadder. Så skal du tænke dig godt om, inden du sætter andre skildpadder sammen med gruppen.
Herfra Skildpadder ABC anbefaler vi ikke umiddelbart denne sumpskildpadde, til begynder indenfor hobbyen.
Har man et par hunner gående sammen, så går det normalt godt. Men, så snart du sætter en han sammen med hunner, så er der risiko for ballade. Hvor han vil parre sig med hunnen, hun vil ikke, han svarer tit igen ved at bide halen af hende eller på andre måder forulemper hunnen. Vi ser næsten aldrig hunner, der har deres hale længere!
Har du kinesiske trekølsskildpadder sammen med andre sumpskildpaddearter, så er der risiko for at de kinesiske trekølsskildpadder vil være endda meget hårde ved de andre arter. En trekøl han og en moskusskildpadde han, vil slet ikke kunne gå sammen, hvis der er hunner i anlægget. Det vil være med livet som indsats, for begge skildpadder, hvis man alligevel sætter dem sammen.
Se videoen længere nede på siden - Kinesisk trekølsskildpadde er i livsfare!
Læs mere her om: Aggressive sumpskildpadder - Hvad kan man gøre?
Han på solplads.
Udseende. Hun kan nå en skjoldlængde på op til 18-30 cm. og han kan blive 12-18 cm. i længden. Her skal det bemærkes, at trekølsskildpadden fra det store kinesiske fastland, ikke bliver så store,
hvorimod trekølsskildpadden der lever i Japan, hører til de største af arten. Derfor kan der være stor afvigelse, i dyrenes størrelser.
Skildpadden er normalt kønsmoden i 6 års alderen.
Typisk for denne art er at skildpadden har tre langsgående køl på skjoldet. Sammenlignet med skildpadder fra Nordamerika, er deres skjold ikke så tallerken-formet men mere ovalt, næsten rektangulært. Trekøl ligner en del moskusskildpadden og dens levevis - Trekøl. bliver normalt større end moskusskildpadder.
Akvarium indretning til kinesisk trekølsskildpadde er den samme som for moskusskildpadder.
Habitat i naturen: Skildpadden findes i flodsystemer, men også i søer, damme, grøfter og sumpede enge, med sand eller mudret bund. Skildpadden er ofte fundet i nærheden af menneskers bosættelser ved rismarkerne, da de også gerne lever i det køligere vand og selv ved meget lave temperaturer, er denne skildpadde stadigvæk aktiv.
levealder: Hvor gammel den kinesiske trekølsskildpadde kan blive, findes der ikke meget information om? Den højst opnåede levealder, der med sikkerhed er oplyst, er kun 24 år?
Vi har set en kinesisk trekølsskildpadde, der endnu lever i bedste velgående (2022), vores information om denne skildpadde, den skulle være 35 år gammel?
Har du valid information om trekølsskildpaddens højeste alder, hører vi gerne om det?
Kinesisk trekølsskildpadde med unge på ryggen.
Bemærk. Skildpadden skal have et land, en solplads, dyret let kan kravle op på.
Det er vigtigt, at skildpadden kan kravle, fra bunden og helt op til vandoverfladen og få luft.
Skildpadden vil gerne klatre rundt i sit akvarium, det samme gælder, hvis du har skildpadden i en havedam. Kigger du på skildpaddens fødder, så kan du se at de er lidt klumpede og der er ingen svømmehud mellem tæerne.
Kinesiske trekølsskildpadder er nok den skildpaddeart der drukner flest af. Hvorfor? Fordi Trekøl. lige som moskusskildpadder, de svømmer knap så godt, de kravler helst. Vi gentager lige, derfor skal skildpadden kunne kravle fra bunden og helt op til vandoverfladen og trække luft.
Vigtigt: De kinesiske trekølsskildpadder der kan kravle op til vandoverfladen, de klarer sig godt.
Skal trekølsskildpadden svømme op til overfladen, så er der risiko for at skildpadden kan drukne, hvis dyret presses - især hvis skildpadden er stresset - bliver bange - en hun der jages og evt. holdes nede under vandet af en meget viril han - når skildpadden vågner op efter endt dvaleperiode, i en havedam.
Den kinesisk trekølsskildpadde - Mauremys reevesii har behov for at kunne gemme sig for hinanden, det er derfor vigtigt at skildpadden kan skjule sig og ikke hele tide skulle se eller blive set af andre af sin art. Det er derfor helt nødvendigt at der gemmesteder, de kan let lade sig gøre, læg nogle trærødder, sten eller andre dekorationer i akvariet, skildpadden kan lægge sig bag ved eller under. Huler til trekøl. er ikke til at undvære.
Skildpadden er dagaktiv. Skildpadden bør have en vandtemperatur på mellem 20-24 grader. Lufttemperatur 27-30 grader. Solplads temperatur 30-35 grader.
Bundlaget kan være alt fra sand til et fint-medium størrelse gruslag.
Akvarium størrelse?
En lille flok 2-4 trekølsskildpadder, med en størrelse på 12-18 cm, kan holdes i ca. 400 liter vand, gerne mere vand. Er dyrene større, måske 20-24 cm, så skal de have tilsvarende mere 500-600 liter vand og dermed et større akvarium.
Kinesiske trekølsskildpadder, kan afvige en hel del fra normal størrelsen.
Om man har en enkelt eller 4 sumpskildpadder, så ændre det ikke noget væsentlig på de liter vand, dyrene skal have. Hver enkelt sumpskildpadde skal have plads til at kunne svømme rund og få dækket sit behov for motion. En sumpskildpadde i god kondition, er typisk, en skildpadde der er rask. Når den udover plads også har en solplads, med både en UVB- og varmepære
Vil du starte med et mindre akvarium, til din lille ny købte sumpskildpadde, så kan du eventuelt begynde med et akvarium, i halv størrelse af, hvad de voksne dyr skal have.
Giv din skildpadde det rette akvarium, fra starten, hvis du vil være sikker på succes og forblive glad for din hobby. Vi ved af erfaring, at mange sumpskildpadder aldrig kommer ud, af deres første akvarium. Alle har de bedste intentioner, når de første gang står med den lille ny sumpskildpadde.
Som ved flere andre sumpskildpaddearter, så bliver hannen tit ikke så stor som hunnen.
Landel, med æglægningsplads. Skildpadden graver meget også uden nogen synlig grund, derfor er det nødvendigt, at skildpadden har et stort område til sin rådighed.
Trekølsskildpadden har brug for meget svømmeplads og en landdel, gerne to landdele, af f.eks. sten eller en træstamme. Den ene landdel, hvor skildpadden kan ligge og tage sol, hvad de gør meget og den anden landdel,
hvor den kan ligge og køle af.
Solpladsen skal have en temperatur på 31-35 grader. Her skal du have installeret UVB-lys og en varmepære. Vi holder vores solplads tændt i 12 timer og slukket i 12 timer, hvor der ingen lys er. Det er vigtigt at skildpadden har en døgnrytme som alle andre levende væsner.
Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk
Skildpadder der lever indendørs.
Bemærk: Kinesisk trekølsskildpadder kan slet ikke undvære både UVB-lys og varme, over en tør solplads. Skildpadden vil ellers meget hurtigt begynde at få dårligt skjold og helbred.
Har du den kinesiske trekølsskildpadde udendørs om sommeren, så tror nogen fejlagtigt, at skildpadden kan undvære UVB-lys hele vinteren indendørs, og indtil næste sommer, hvor skildpadden igen kommer ud og får solskin. Det går desværre ikke!
De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.
UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.
Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.
Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.
Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.
Foto: Se eksempel på en god UVB- og varmepære.
Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.
Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.
Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.
De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.
Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for denne sumpskildpaddeart.
Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.
Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.
Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.
Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.
En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.
Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.
Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning
Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.
Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr
De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.
Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.
Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.
Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.
UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.
Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.
En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.
Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.
Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.
Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.
Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.250
Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme
Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.
Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk
Her ligger skildpadden på solpladsen.
Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.
Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.
UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.
Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.
En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.
Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.
Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.
Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.
Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.160-kr.260 Er din pære billigere, så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren.
Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme
Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.
Her hos Skildpadder ABC har vi bemærket, at den Kinesiske trekølsskildpadde ikke kan undværer UVB-lys ret længe, skjoldet bliver hurtigt påvirket negativt, skjoldet bliver grimt og gråt, skællene begynder at ligge i lag, og falder ikke af.
Det er ikke alt føde, der virker lige fristende.
Trekølsskildpadden er ikke kræsen, den lever næsten kun af animalske føde, såsom insekter, regnorme, snegle, ferskvandsfisk, lidt kogt kylling, i stedet for en død solsort - Skildpadden spiser også gerne melorme og græshopper, færdigfoder som sticks fra Sera Raffy P og Reptomin er gode produkter, der indeholder alle nødvendige vitaminer, mineraler og kalk dine skildpadder har behov for. Trekøl spiser ikke mange planter eller vandplanter.
Du skal være opmærksom på, at denne skildpaddeart let kan få et favoritfoder og har en tendens til at overspise.
Skildpadden vil hurtig finde ud af, hvornår der er fodringstid og komme dig i møde.
Hvordan du kan fodre din trekøl. på en god og afvekslende måde, fortæller vi dig om på siden: Hvordan fodrer jeg og med hvad?
Kinesisk trekølsskildpadde har fundet et stykke kylling. Det har moskusskildpadden opdaget og vil nu have fat på kyllingestykket. Kylling er et naturligt foder til sumpskildpadder. I naturen finder og fanger sumpskildpadder også fugle og spiser dem.
"Kom ned i vandet, så vi kan parre os". Synes han at sige til hunnen.
Arten kan være besværlig at holde, for en uerfaren skildpaddeejer. Den Kinesiske trekølsskildpadde har nok et par brikker mere at flytte rundt med end de fleste andre sumpskildpaddearter.
Skildpadden er meget nysgerrig overfor sin ejer også overfor andre skildpaddearter, der måske synes det er irriterende, at blive snuset til.
Her hos Skildpadder ABC, er det trekøl. hannen vi kan have de største udfordringer med. Det er også den samme trekøl. han, vi kan have mest underholdning af. Trekøl. hannen er som en papegøje, der helst skal aktiveres hele tiden. Keder trekøl. hannen sig eller vil dens omgivelser og andre skildpadder ikke som den vil, så kan han blive ret umulig.
Hanner kan vise en meget stor interesse for Moskusskildpadde hunner. Her kan det blive nødvendigt, at skille dem ad. Vi anbefaler ikke at man sætter en trekøl. han og en moskusskildpadde han sammen. Se vores test video nedenfor, af en trekøl. han og moskus. han, de går i kødet på hinanden, efter kun få minutter sammen i akvariet.
Trekølsskildpadder vil have det bedst, i en gruppe bestående af en enkelt han og 3-4 hunner. Hvor han kan dele sin kærlighed mellem hunnerne. Men, det kan sagtens være, at han falder pladask for den ene hun og hun må leve med hans til tider meget opslidende kærlighedstilnærmelser. Hvis hun ikke vil parre sig med ham (hele tiden), så kan han gøre skade på hende, især halen vil der blive bidt i. Der er ikke mange hunner, med en hale tilbage i fuld længde, hvis hun har levet, ene hun, sammen med en han. Er han for pågående overfor en enkelt hun, anskaf evt. flere hunner eller fjern én af dyrene, fra anlægget. Bedst er det at holde trekøl. i en stor havedam, hvor dyrene kan komme langt væk fra hinanden og gemme sig. Sørg for, at dine trekøl. ikke kan se hinanden hele tiden, benyt trærødder, dekoration eller planter, evt. kunstige planter, det vil måske kunne give hunnen lidt ro, for hannen.
Sæt to trekøl. hanner sammen, med hunner og du vil få ballade. Akkurat lige som med moskusskildpadde hanner.
Det ældre skildpadden bliver, det mere vil den tilbringe sin tid på land. Men, den vil altid holde sig tæt ved vandet. Det gør ikke, at du slipper for at indhegne din havedam! Sikre havedammen, så skildpadder ikke kan flygte: Flugtsikkert anlæg
Vi har bemærket, her hos Skildpadder ABC, at nogle hanner, der har gået alene længe, i et akvarium, kan være meget "hårde" ved en hun, når der bliver sat en ny hun, ned til denne han. Det virker som om, at de ensomme hanner, har mistet nogle af deres sociale evner, når de svømmer alene rundt i et akvarium eller måske skal de bare have brændt noget af deres ubrugte energi af? Derfor skal du holde godt øje, med sådan en han.
Vi har også set en enlige han, der helt havde mistet interessen for hunner? Som om den har glemt, at den er en skildpadde og reagerer mest på mennesker?
Noget andet er, vi har også lagt mærke til, når kinesiske trekølsskildpadder er alene eller bliver alene, så viser trekølsskildpadden tegn på "depression"? Skildpadden "gider" ikke længere at komme op på land og sole sig, dyret bliver bare liggende på bunden. Normalt er trekøl. altid meget nysgerrige og vil gerne følge med i, hvad der sker. Men, vi har set flere eksempler på "triste" trekølsskildpadder, de virker ret ligeglad, med deres omgivelser. Vi har gennem årene modtaget flere trekøl, der er kommet ind alene, og efter en tid, så ligge de døde, på bunden af akvariet eller i dammen. Uanset, at der alle steder har være let for skildpadden, at komme op til overfladen.
At den Kinesiske trekølsskildpadde skulle begå selvmord, ved drukning, det synes som lidt voldsomt, at nævne her. Men, det er alligevel den bedste måde vi kan beskrive det. Det er den eneste sumpskildpaddeart, der udviser denne opførsel og det har især været hanner der har opført sig sådan. Hunner virker ikke umiddelbar påvirket, af, at leve alene. Hun er sikker bare glad for at være fri for hanner?
Herfra anbefaler vi, har du en Kinesisk trekølsskildpadde han, der er blevet alene og har du ordentlige forhold, så bør du finde nogle hunner til ham. Nu skal du ikke forventet at få tak, fra hannen, over de nye hunner. Der er desværre en risiko for, at han kvitterer med "dårlig opførsel" overfor hunnerne.
Holder du en gruppe hunner alene samme, er der normalt ingen synlige rivaliseringer. Det er dyr vi arbejder med, derfor er der ingen garantier, for det vi forsøger at dele med dig også passer. Har du interessante iagttagelser, af dyrene, så hører vi gerne fra dig.
Kinesiske trekølsskildpadder er meget charmende dyr. Men overfor hinanden kan de lige så gode være det modsatte. Denne art, er ikke for begynder.
Mange problemer med de "vilde" hannerne, kan løses ved at give sine skildpadder meget plads. Der er ikke mange akvarier, der giver denne skildpaddeart plads nok, så en hun kan komme langt nok væk fra en han, hvis hun nu ikke er i humør eller er interesseret i at parre sig med ham.
Indhegning af anlæg. Trekøl. bryder let ud af anlæg. Du kan være sikker på, er indhegningen ikke helt i top, i dit akvarium eller havedam, så vil skildpadden finde hullet og flygte.
Bliver skildpadden forskrækket, så kan den afgive en ildelugtende lugt, fra dens moskus kirtler, der sidder bagtil under skjoldet. Det samme kan moskusskildpadder, snapskildpadder og slangehalsskildpadderne.
Bugskjoldet af en han Kinesisk trekølsskildpadde. Her ses tydelig det V-formede indhak ved haleroden. Hos hunnen er den mere buet.
Deres køn kan bestemmes ved, at se på halen. Hannen har en udtalt bule ved basis af halen, på grund af at deres penis ligger der. Hannen har deres tarmåbning uden for skjoldet ca. en 2/3 del ud på halen. Hale hos en han er også betydelig længere en hos hunnen. Den lange hale, bliver allerede udviklet når skildpadden har en skjoldlængde på kun 60 mm. da er skildpadden omkring 1. 1/2 år gammel.
Når skildpadden er udvokset 7-8 år gammel og fortsat har et brunt skjold, så er det en hun. Han har. Der kan være enkelte sjældne undtagelser.
Et mere usikkert tegn, man kan se efter, er ved at vende skildpadden om på ryggen. Kik ved haleroden, her vil der være et v-formet indhak i bugskjoldet, ved hannen (se foto). Hos hunnen er indhakket ved halen mere buet.
Bemærk, du kan ikke genkende den kinesiske trekølsskildpaddes køn, ved at kigge på klørenes længde. Klørene er lige lange på en hun og en han.
På dette billede ser du tydelig det konkave/indadbuet bugskjold, på hannen.
Hannen har også en konkav/indadbuet bugskjold. Det er stabiliserende for parringen og hannen kan bedre nå det, han nu skal nå under parringen.
Det er ikke alle hanner, hvor bugkjoldet er så konkav, som skildpadden på billedet.
Denne trekølsskildpadde han er ca. 7 år. Her kan vi se skildpadden ændre sig til den melanistisk farve. Bemærk den sorte pupil.
Hannen er normalt mindre end hunnen. Hannen kan endda være meget lille, som ud voksen skildpadde. Vi har haft voksne hanner, der kun var 10-12 cm. i skjoldlængden. Hannen kan opnå en skjoldlængde på ca. 18cm. Hunner kan blive op til ca.30 cm. i skjoldlængden. Det normale er dog 18-22cm.
Farven på skjoldet varierer fra lys brun til sort, med mørkere pigment langs kølene og til tider lyser mellem skjoldets skæl/plastron. Deres skæl/plastron er mørkebrun til sorte, eller gule med en stor brun plet, på hver skæl. Hudens farve kan variere fra olivengrøn til mørkegrå eller være sort. Hoved og hals viser en række hele eller brudte striber, tætsiddende gule striber. Ved de melanistiske skildpadde hanner, vil de her markeringer forsvinde helt.
Se foto. Melanisme/sort hud og skjold er ganske normalt hos hanner af kinesiske trekøl. Melanisme er det modsatte af albinisme. Det er når hud eller skjold eller begge dele bliver sort. Når en kinesisk trekøl han er mellem 6 og 9 år gammel, så begynder de gule markeringer at falme og krop og skjold bliver mørkere. I slutningen af denne udvikling bliver skildpaddens hud og skjold helt sort, også skildpaddens iris vil blive helt sort.
Sorte skildpadder Der let kan forveksles med en kinesisk trekøl.
Kinesisk trekølsskildpadder er i gang med at lægge æg. Hun har gravet dybt ned, i æglægningspladsen.
Baseret på observationer i Kyoto, Japan, i udendørs anlæg, begynder hunnen at lægge æg i 9-12 års alderen, hvor hun begynder at lægge æg, hvis hun er rask.
Skildpadden lægger normalt sine æg i begyndelsen, af sommeren, men det er muligt for skildpadden at have flere reder, hvori der lægges 1-14 æg (typisk 2-3 stykker), ved 29 grader tager udrugningstiden ca. 80 dage.
Ungerne bør holdes ved lav vanddybde eller også skal deres levested, være fyldt med mange planter, trærødder, akvariebaggrund (findes i flere fabrikater) hvori ungerne let kan få fat og kravle op af, til overfladen og få luft.
Ungerne er ca. 3 cm. når de kommer ud af ægget.
Ungerne bør have en vandtemperatur på 24-28 grader, de første 6 måneder, af deres liv. Derefter skal vandets temperatur, sænkes til 22 grader. Lever sumpskildpadder altid i en meget høj vandtemperatur, så kan det give skildpadden forskellige helbredsproblemer. Livsbetingede sygdomme
Du skal være klar over, at hunnen, af denne skildpaddeart, kan gemme hannens sæd i sig, i op til 3 år.
Æglægnings plads. Det er en god ide at have en kasse med muldjord i (uden tilsat gødning), hvor skildpadden kan lægge sine æg. Selv om der ikke er en han, i nærheden af hunnen, så vil hun alligevel lægge æg, hvis hun er passet fornuftigt. Man kan ikke forvente, at skildpadden vil lægge sine æg, i vandet eller på et hårdt land. Det sikreste er at give din skildpadde et sted, hvor hun kan grave sine æg ned. Det behøver ikke være ret stort, en skål af en slags med muld i, vil tit være tilstrækkeligt for hende. Din skildpadde kan risikere en smertefuld død, hvis hun ikke vil lægge sine æg og kan komme af med sine æg.
Æg. Hunner vil lægge æg, uanset om de lever sammen med en han, hvis skildpadden ellers har været og nu bliver passet ordentligt. Lægger din trekøl. hun ingen æg, så fortvivl ikke, du har sikkert ikke haft skildpadden fra ung, men først fået den som voksen. Skildpadden kan have levet under dårlige forhold, i en periode af sit liv. Det første der bliver påvirket, ved dårlig pasning, er æglægning. Nu har du skildpadden og passer den ordentligt, med UVB-lys, varme og godt og varieret foder, så vil det tit blive muligt for skildpadden igen at lægge æg. Men, der kan gå år, inde skildpadden begynder med æglægningen. Vi har haft en skildpadde, hvor det varede 17 år, inde den kom i gang med at lægge æg.
Her i denne video, kan du se, et par kinesiske trekølsskildpadder, der er i gang med deres parrings ritual: Trekøl danser
Parringsadfærd er sjovt at følge. Et par kinesiske trekølsskildpadder, hvor hannen følger efter hunnen, med næsen stukket ind under hunnens skjold, bag til, sommetider skubber han lidt til hende, med næsen. De fleste gange ignorerer hun ham, men, så kan hun pludselig vende sig rundt og små hoppe (rykvis bevægelse) frem imod ham, med åbent gab - han, små hopper tilbage og trække hovedet ind, under skjoldet - øjeblikket senere springer/små hopper han frem imod hende, med åbent gab, nu er det hende der trækker hovedet ind, under skjoldet, imens hun små hopper baglæns - øjeblikket senere, så går det den anden vej. Sådan kan de hoppe rundt længe. Det ser sjovt ud, lidt lige som et par hundehvalpe, der leger med hinanden.
Hybridisering - Denne art er kendt for sin evne til at yngle (få blandingsracer/hybrider) med andre arter, selv arter, de er fjernt beslægtede med. Vil du ikke risikere at få blandingsracer, så må arten holdes for sig selv. Hvis du ruger skildpadde æg ud.
Skildpadden nyder en svømmetur, i dammen.
Herfra Skildpadder ABC anbefaler vi, at du holder de kinesiske trekølsskildpadder på samme måde som moskusskildpadder, i din havedam.
Du kan sagtens holde den kinesiske trekølsskildpadde i en havedam.
Men, pas på med små skildpadder under åben himmel. En havedam der ikke er overdækket med et trådnet, vil være indbydende for katte, rotter, rovfugle og måger, hvor de kan finde på at snuppe sig en lille skildpadde og løbe eller flyve væk med! Her hjælper det kun at have et trådnet over dammen. Unger af trekølsskildpadden er i risiko for at forsvinde op i den blå luft, til ca.3. års alderen eller indtil de er ca.10 cm. i skjoldlængde.
Kinesiske trekølsskildpadder kan holdes i en sikret havedam, om sommeren.
Lidt mere erfarne skildpaddeejer har succes med at holde de kinesiske trekølsskildpadder i havedam, hele året rundt. Hvor dyrene om vinteren ligger i dvale på bunden, af dammen, under de rette forhold. Hvor der blandt andet skal være en god gennemluftning/iltning, af dammen.
Her hos Skildpadder ABC vil vi dog ikke lade en Kinesisk trekølsskildpadde overvintre udendørs. Vi ville tage de kinesiske trekølsskildpadder ind om vinteren og anlægge et akvarium eller stor balje, med solplads og det der er nødvendigt for at skildpadderne kan have et godt skildpadde liv.
Læs mere: Indretning af akvarium til kinesisk trekøl.
Vi har erfaringer med, at den Kinesiske trekølsskildpaddes skjold, kan tage skade, af, at skildpadden skal ligge i dvale, i op til 6 måneder, som dyrene tit gør i Danmark.
Hvis du endelig vil lægge dine Kinesiske trekølsskildpadder i dvale, så kan du eventuelt gøre det i et køleskab, hvor temperaturen kan holdes mellem 5-8 + grader. Her kan du kan holde øje med skildpadden, gennem hele dvale perioden.
Vi anbefaler ikke, at uerfarne skildpaddeejer begynder med at lægge kinesiske trekølsskildpadder, i dvale.
Det er også afgørende, at du kan overskue dammen og følge med i skildpaddernes liv. Et udendørs ophold, er vældig sundt for skildpadderne. De får masser af ufiltreret sollys, så de kan danne D3-vitamin. Som et supplement vil de også selv kunne fange små vanddyr, ligesom en havedam i reglen vil give dem mere vand at svømme i.
Sumpskildpadder, der går i dvale om vinteren. Har du ikke givet din sumpskildpadde nok af mineraler, kalk og vitaminer, så vil sumpskildpadde ikke have nogen som helst chance for at overleve vinterdvalen, i din havedam. Skildpadder optager kun mineraler og vitaminer, hvis skildpadden enten får UVB-lys og varme fra pærer, der fungerer eller direkte eller ubrudt sollys. Skjoldet og skildpaddens skellet, indeholder store mængder kalk og giver dermed skildpadden ballast til at overleve, en vinter, uden ilt. Hvorfor, kan du læse her: Livet uden ilt
Levested for arten.
Den Kinesiske trekølsskildpadde lever i det centrale og sydøstlige Kina, Nord og Syd Korea og indført i Japan og Taiwan.
Trusler - I Kina er mere end halvdelen af deres skildpadde arter, truet. Skildpadden er truet af for meget jagt. De bliver fanget i store mængder og bragte levende, stablet i kasser, indtil de kinesiske markeder. Mange af dem bliver spist, de bliver ofte kogt levende. Deres skjold, anvendes i den traditionel kinesiske medicin.
Mauremys reevesii var engang meget almindeligt i den kinesiske natur. Mange skildpadder er indfanget og solgt til fødevareindustrien. I dag er der mange skildpaddeopdrætter i Kina, der producerer trekøl og andre skildpaddearter til restauranter.
Skildpadden kan afgive en musk lugt fra sig. Det kan for eksempel ske, hvis du pludseligt løfter skildpadden op og skildpadden bliver forskrækket.
Bliver skildpadden forskrækket, så kan den afgive en ildelugtende lugt, fra dens moskus kirtler, der sidder bagtil under skjoldet. Det samme kan moskusskildpadder, snapskildpadder og slangehalsskildpadderne.
Reeve's turtle can from small glands on the underside of the carapace exude a foul-smelling musk in self-defence; captives don’t do this often and it is not a hygiene issue (your house won’t stink because you keep one). Other mud and musk turtles and common snappers have this capability.
Kinesisk trekølsskildpadde (Mauremys reevesii)
The Reeve's Turtle, Mauemys reevesii: An Alternative to Sliders and Painted Turtles
David T. Kirkpatrick, Ph.D
One of the imported turtles that is commonly seen in pet stores and on price lists is the semi-aquatic Reeve's turtle, Mauremys reevesii. This turtle is smaller in overall size than the common sliders and painted turtles, making it very suitable for indoor maintenance. In addition, it tames very rapidly, makes a very hardy captive, and each individual turtle has a distinct personality. For these reasons, it is a turtle that can be recommended to someone who is new to turtle-keeping.
The Reeve's turtle comes from mainland China and Japan, where it is found in great abundance in a number of areas. It is also found in Korea, Taiwan and Hong Kong. It usually lives in ponds, streams and canals that are relatively shallow and have muddy or sandy bottoms. Turtles will frequently leave the water to bask on rocks or logs. The Reeve's is not a nocturnal turtle and can be seen foraging for food during the day, much like the sliders and painted turtles common to much of the United States. Two other species of Mauremys exist: Mauremys kwangtungensis and Mauremys megalocephala. Both species are relatively rare, although Mauremys kwangtungensisis occasionally available from dealers.
Unlike native semi-aquatic turtles such as sliders or painted turtles, the Reeve's turtle is not saucer-shaped but more rectangular overall. It is one of the smaller turtles available; most animals only grow to about five inches in length. The shell of the Reeve's has three keels, or ridges, running the length of the carapace from head to tail. Coloration of the Reeve's turtle varies widely from individual to individual. The shell can range from a yellowish-brown to a dark brown or black shade, while the skin can range from an olive or grey-green shade to black. In the lighter animals, there are series of white or yellow lines running along the sides of the neck and head. The black animals tend to lack this striping.
There are only a couple of features that vary between male and female Reeve's turtles. The first sexual dimorphism is the size and shape of the tail. The male has a longer tail, with a pronounced bulge at its base. As in many male turtles, the vent opening on the tail is beyond the edge of the carapace. The second difference is the presence of a slight concavity in the plastron of the male turtle. This is not very deep however, and is not as good an indicator as the tail differences. In addition to these differences, it is possible that the darker, nearly black, turtles are more likely to be male, while the brown and olive-green animals are more likely to be female, as the males tend to become more melanistic with age (they get ablackpupil). Certainly, among the numerous Reeve's turtles I have examined, most if not all of the black individuals were male turtles.
The Reeve's turtle is an omnivore. In the wild it eats insects, frogs, fish and aquatic plants. In captivity it will take raw liver, steak, beef heart, cooked chicken, lettuce, pear, cantaloupe, earthworms, mealworms, crickets, monkey chow, and the prepared turtle foods such as Tetra's Reptomin. This turtle is quite a voracious eater and will overeat if provided with sufficient food. When eating larger pieces of meat or fruit, it bites down and tears at the food with its front claws until the piece rips apart. If keeping them in an indoor aquarium, I recommend feeding the turtles in a separate container, allowing the mess made by the feeding turtles to be easily disposed of and avoiding excessive fouling of the aquarium water. The turtles quickly become used to being fed in this way and will come over to you to be picked up when it is time for feeding.
In captivity the Reeve's turtle can be kept in the same way that one would keep an ordinary slider or painted turtle. It does quite well in either an outdoor pen in which there is a pool for swimming or in an indoor aquarium. If kept indoors, an individual adult turtle does well in a 30 gallon/115 liter aquarium, while a pair should be housed in a 75 gallon/285 liter aquarium. More turtles will call for more space, obviously.
The Reeve's turtle is quite active and so minimal decoration of the tank is suggested, as they may quickly destroy any plantings. However, be sure to position flat smooth rocks or wood above water under a lamp to provide areas for the turtle to leave the water, dry off, and bask. These turtles are somewhat cold-hardy and will remain active at lower-than-normal temperatures but this is not an optimal situation for them. I tend to maintain my turtles at approximately 70 to 72 degrees F/21-22 C, slightly higher than room temperature.
The Reeve's turtle has a wide variety of behaviours, making it a fascinating animal to observe. For example, a Reeve's owned by Mark Macrae, in Massachusetts, enjoys having its back scratched, even raising its carapace up and moving around so that the appropriate places are scratched. A small Reeve's I own will climb up on any turtle basking under the lamp. If two turtles are basking, the Reeve's will attempt to climb on top of both simultaneously. The turtles also exhibit some interesting behaviours during courtship and mating. For example, one male in my possession continually follows a larger female around underwater, attempting to put his nose in her rear leg holes or bump noses with her. She ignores him most of the time, but occasionally will turn around and lunge at him with mouth agape. He then scuttles backward with his head withdrawn. If she stays facing him, he will then shoot out his head, with mouth agape, and she will quickly withdraw her head. Then she will lunge at him again. They can continue this behaviours for minutes on end with neither turtle ever being bitten. I have never actually seen the female give in to the male's advances, so this pattern continues to be repeated periodically.
If you do wish to breed your Reeve's turtles, a land area should be included in the set-up so that the female turtle can bury her eggs in the damp sand or dirt. She will usually lay two or three eggs at a time. These can be carefully removed from the land area and incubated at a temperature of 78 to 85 F/26-30 C. Hatching should occur in about 80 days. For a more complete discussion of breeding Reeve's turtles, however, see Elke Zimmerman's book "Breeding Terrarium Animals".
The greatest problem with the Reeve's turtle is the condition of newly imported animals. A large percentage of the turtles that I have examined have had an infection that causes the scutes of the shell to peel up and separate from the underlying tissue. Although not immediately life-threatening, it takes quite a bit of time and effort to eliminate and does detract from the appearance of the animal. One turtle in my possession lost all of the scutes on her plastron. Although the plastron did regenerate the missing scutes, this took two years, and the regenerated scute boundaries were not straight and sharp, but rather were wavy and incomplete. The large number of animals with this problem is probably due to the conditions that they are kept under during importation or during the distribution process to pet shops. Holding large numbers of turtles in one place under less-than-optimal conditions allows the rapid spread of any infection that a single wild-caught turtle may be harboring. Hopefully the trend towards captive-breeding will reduce this problem, as captive-bred animals are usually free of these types of infections and are usually not shipped and held in mass quantities.
I highly recommend the Reeve's turtle to anyone contemplating keeping water turtles. Unlike the native sliders and painted turtles, it does not grow to a large size, and so may be kept in a reasonably-sized aquarium without problems. However, unlike the smaller native species such as mud or musk turtles, the Reeve's is active during the day, making it an easy turtle to observe. It is a very attractive and hardy animal and will eat a large number of food items readily. Finally, each quickly develops a distinct personality, making them wonderful turtles to watch, especially if a male and a female are kept together. In a nutshell, the Reeve's turtle is one of the most easily-kept and fascinating turtles that are currently available.
This article copyright 1991 by David T. Kirkpatrick. Originally published in Reptile & Amphibian Magazine, November/December 1991, pages 2-7.
Reprinting of this article for non-profit purposes is permitted provided that it is unaltered and appropriate attribution, including copyright information, is included. Please notify the author of any reprinting.