google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Skildpaddens skjold - Skjoldproblemer

Afrikansk sporeskildpadde. Fotograf Johnny Johnsen.

Afrikansk sporeskildpadde. Fotograf Johnny Johnsen.

Vi fortæller her om skildpaddens skjold - Skjoldproblemer og hvordan undgår vi at skjoldet bliver sygt.

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi, at du tager din skildpadde med til en dyrlæge.

"Kan skildpadden kravle ud, af sit skjold?"
Nej, skildpaddens skjold er en del af dyrets skellet! 

"Har skildpadden følelse i sit skjold?" 
Ja. Der er nerver og blodkar i skildpaddens skjold, hvis et skæl beskadiges eller rykkes af, så vil det også bløde.

Skildpadden har udviklet sig, gennem millioner af år, hvor dyrets ribben, brystben og rygrad efterhånden er groet sammen og i dag danner en hård skal, vi kalder skildpaddens rygskjold og bugskjold.

Billedet nedenfor. Her kan man tydeligt se, skildpaddens ribben, der er groet sammen til skjoldet.

Denne side er opdateret d.5. september 2023

Skelet af en snapskildpadde. biol292.blogspot

Skelet af en snapskildpadde. biol292.blogspot

Skildpaddens skelet er dækket af benplader, ovenover ligger der et beskyttende hornlag, af keratin (det samme materiale vores fingernegle er af).


Det er disse skæl skildpadden skifter, under sit hamskifte. 

Keratin er arrangeret i mønster med skæl på skjoldet. Rygskjoldet har normalt 38 skæl, og 12-14 plastron (bugskæl). Det samlede antal skæl svarer nogenlunde til de underliggende knogler og kroppens dele. Skællene overlapper ikke præcist dyrets benplader/knogler. I stedet er de forskudt, hvilket hjælper med til, at give skjoldet en større stivhed (som en muret husmur).

Den øverste del af skallen kaldes carapax/rygskjoldet. Den nederste del, som dækker maven, kaldes bugskjoldet/plastron. Disse to halvdele er samlet langs siderne af en knoglebro.

Man så, især tidliger at nogle borede hul, i landskildpaddens skjold, så skildpadden kunne holdes i snor og ikke løb væk. Det kan skildpadden mærke! Et boret hul, i en skildpaddes skjold, kalder vi et "Black og Decker syndrom".

Der er en stor variation i størrelse og form af skildpaddernes skjolde. Nogle skildpadder, ligesom Klapskildpadder - Kinosternon curentatum og Emydoidea blandingii, kan trække sig selv helt ind i deres skjolde. Snapskildpadden er på den anden side ikke særligt godt beskyttet, af sit skjold. De kan ikke trække sig ind i skjoldet og deres bugskjold/plastron er meget lille. Det efterlader dem sårbare over for rovdyr, når de er på land.
Nogle skildpadders skjold er ikke hårde og benede. Blødskjoldsskilpadder har en læderagtig skjold, i stedet for et benet skjold.

Skildpadden har følesans i deres skjold, så du skal ikke begynde at bore hul eller lave andre ændringer i skildpaddens skjold. Mange landskildpadder har fået boret et hul i skjoldet, hvor der er bundet enten en snor eller sat en kæde i skjoldet, så skildpadden ikke kan løbe væk. Det er noget svineri. 

Skildpaddens skæl og skælskifte

Keratin skæl, der er kastet af en Guløret terrapin. Tilsvarende skæl, er ved at løsne sig fra Cooter på billedet nedenfor.

Keratin skæl, der er kastet af en Guløret terrapin. Tilsvarende skæl, er ved at løsne sig fra Cooter på billedet nedenfor.

Skældskifte blandt skildpadder. 


Skildpadder skifter både skæl og ham/hud regelmæssigt, hvis dyret ellers passes rigtigt.


(undtagelser er moskusskildpadder, snapskildpadder og blødskjoldsskildpadder)

Alle kender en slange der skifter sit ham, det er det samme skildpadden gør. Skildpadden skifter både skæl og skind/ham.

Skildpaddens knogler er beskyttet af et hornlag af keratin (det samme materiale vores fingernegle er af). Keratin er arrangeret i mønster med skæl på skjoldet. Rygskjoldet har normalt 38 skæl, og 12-14 plastron (bugskæl). Det samlede antal skæl svarer nogenlunde til de underliggende knogler og kroppens dele. Skællene overlapper ikke præcist dyrets knogler. I stedet er de forskudt, hvilket hjælper med til at give skjoldet en større stivhed (som en muret husmur).

Skæl der smides, vil ofte begynde at løsne sig fra skjoldets kant. Nogle gange vil dyrets skæl ikke løsne sig helt og luft vil derfor kunne blive fanget nedenunder. Det vil give en metallisk, kobberfarvede udseende under vandet. Det er normalt. Men hvis skæl ikke bliver smidt efter kort tid (normalt en uge eller to), så er du måske nødt til forsigtigt, at hjælpe skildpadden af med disse skæl.

De fleste gange, vil et blidt tryk eller en let børstning, med en blød tandbørste kunne få skællene til at slippe helt. Forsøg aldrig at fjerne et skæl, der ikke er klar til at blive smidt. Dette kan forårsage skade, blødninger og man kan ofte risikere af fjerne for meget og efterlade blødende knogle, der risikere at gå betændelse i.

Læs om skildpadder med abnorm eller overdreven hamskifte: Sår & skindproblemer

Skifter skildpadden ikke sine skæl?

En Cooter, der er midt i et normalt skælskift. Denne skildpadde får dækket sit store behov for sol og UVB-lys, eftersom skildpadden lever udendørs. Det skal vi forsøge at efterligne indendørs.

En Cooter, der er midt i et normalt skælskift. Denne skildpadde får dækket sit store behov for sol og UVB-lys, eftersom skildpadden lever udendørs. Det skal vi forsøge at efterligne indendørs.

Skifter sumpskildpadden ikke sine skæl (undtagelser er moskusskildpadder, snapskildpadder og blødskjoldsskildpadder), så skal du gennemgå dit anlæg og skildpaddens foder.

  • Har skildpadden en tør solplads, at kravle op på?
  • Har skildpadden en varmepære (30-35 grader på solpladsen)?
  • Har skildpadden en UVB-pærer der fungerer (virker max. 1. år)?
  • Får skildpadden det rette sumpskildpaddefoder?
  • Får din skildpadde vitaminer, mineraler og kalk nok?

Skildpadder skal kunne blive helt tørre på en solplads.

Solpladsen skal have en temperatur på 30-35 grader, hvilket er med til at holde gang i skildpaddens vitale processer, organer, skjold og skellet, skæl- og hamskifte.

UVB-pæren er med til at give skildpadden energi og kræfter til at kunne optage alle de gode vitaminer og mineraler, du giver skildpadden som foder. Det giver skildpadden overskud og kræfter til blandt andet at kunne skifte sine skæl. - Problemet ligger ofte her. Du har ikke skiftet din UVB-pære, efter max. 1.år. Skifte din UVB-pære selv om den lyser, pæren afgiver ikke længer UVB-lys efter 1.år. Vi skifter alle vores UVB-pærer, hvert halve år.

Et ordentligt og varieret skildpaddefoder er vigtigt for din skildpadde. Køb gerne en god sumpskildpadde-foderstick at supplere fodringen med, det foder indeholder vitaminer og mineraler. 

Hvordan fodrer jeg min sumpskildpadde? 

Vi benytter en god kvalitet vitamin- og kalk/mineralpulver til alle vores skildpadder. Skildpadder der ikke deres skifter skæl og ham, de har typisk E-vitamin mangel og andre fodringsproblemer (undtagelser er moskusskildpadder, snapskildpadder og blødskjoldsskildpadder).

Vi får jævnlig dette spørgsmål:

"Min sumpskildpadde er ikke god til at klatre op på solpladsen?"

Svar: "Vi tror du har en lidt for høj vandtemperatur? Hvis din skildpadde står i et rum, hvor der er 20 graders varme, så behøver skildpadden ikke et varmelegeme i akvariet. Vi anbefaler til de fleste sumpskildpadder en vandtemperatur på 20-22 grader."

Har din skildpadde en vandtemperatur på 20-22 grader, så vil skildpadden normalt klatre op på solpladsen, hvor der skal være 30-35 grader lige under  varmepæren og UVB-pæren, der hænger sammen med.

Varmepæren er med til at løsne skællene og UVB-pæren giver energi og kræfter til skildpadden, så den kan skifte skællene og få nye skæl.

Mere om skind/hamskift der hænger sammen med skælskifte.

Læs mere om: UVB-lys og varme

Damme af beton og skildpadder. Det er en meget dårlig kombination!

 Det er en betondam der har været skyld i denne skildpaddes skjold problemer. Sumpskildpadden kom sig efter et års pleje og pasning.

Det er en betondam, der har været skyld i denne skildpaddes skjoldproblemer. Sumpskildpadden kom sig efter et års pleje og pasning.

Desværre er mange ikke klar over, at de skæl, der sidder på skildpaddens bugskjold, de er ikke så hårde som de ser ud til. Når skildpadden klatrer over kanten, på dammen eller svømmer rundt i en dam bygget af beton, så kan skildpadden ikke undgå at ridser og skader i skællaget, på siden af skjoldet og under bugen.

De små sandkorn der er i beton, de vil efterhånden kile sig ind mellem og under skildpaddens skæl, når skildpadden uundgåelig vil ramme betonbunden og når skildpadden kravler op over betonkanten, så har vi begyndelsen på balladen. De bakterier der er i vandet, de vil trænge ind, under skællene, her vil der så være en stor risiko for, at skildpadden nu kan udvikle en voldsom infektion. Der med tiden vil slå skildpadden ihjel, hvis det er ubehandlet! 

Det er ikke så let at få øje på de begyndende skader.

Uopdaget vil bakterier inden længe begynde at æde, af den underliggende knogle. Bakterierne kan gnave i måneder, endda år og til sidst medføre døden for skildpadden, hvis det der ikke sættes en behandling i gang.

Hold godt øje med de pletter og plamager, under skildpaddens bugskjold, hvor du kan ane og se en begyndelsen på en gullig plamage (rød pil) - Der nedenunder forårsager bakterierne kaos og vil til sidst bryde igennem.

Ved såråbningen (grøn pil) kan du se, hvordan det ser ud når skællet er åbnet op og død knogle, pus og betændelse er fjernet.

Midt under bugskjoldet ses en plet (blå pil), hvor bugskæl er slidt væk. Det er sket ved at skildpadden utallige gange har svømmet og kravlet hen over betonkant/bund og derved slidt bugskjoldet i stykker.

Husk altid at tjekke dine havedamsskildpadder jævnligt, i løbet af sommeren. Når solen skinner er det let at glemme, at en ellers kvik udseende skildpadde, måske er en syg skildpadde! Skildpadder viser ikke at de er syge og svage, for så vil de blive ædt af andre dyr. Det misforstår mange skildpaddejer, så de derfor tror at deres skildpadder bare har det så godt, men i virkeligheden hænger deres skildpadder kun lige netop fast i livet. De fleste skildpaddeejer kan desværr ikke se at deres dyr er syge.

Skildpadder i slideshow har alle skjoldråd

Kinesisk trekølsskildpadde med skjoldråd
Klik på billedet og se fortællingen om, hvordan vi forhåbentlig får denne skildpadde med skjolråd tilbage til livet.
Levet i beton dam
Levet i beton dam
Skader fra beton dam
Skader fra beton dam
Manglede solplads med UVB-lys og varme
Manglede solplads med UVB-lys og varme
Moskusskildpadde kunne ikke kravle på land og blive tør
Moskusskildpadde kunne ikke kravle på land og blive tør

Skjoldråd - Hvordan opstår det?

Skildpaddens skjold, med begyndende skjoldråd!

Skildpaddens skjold, med begyndende skjoldråd!

De mest almindelige årsager til skjoldråd, er mangel på en solplads/land, hvor sumpskildpadden kan ligge og blive helt tør - Desværre mangler skildpadder tit en UVB-pære, og måske endda også en varmepære, over skildpaddens solplads - Skildpaddens anlæg har en dårlig vandkvalitet - Vandet er måske for varmt, og skildpadden vil derfor ikke på land/solpladsen - Skildpadden har fået skader i skjoldet.

Tit mangler der en UVB-pære over solpladsen eller den UVB-pære der hænger der, ikke fungere mere. UVB-pærer afgiver max. i 1. år UVB-lys nok, så skal pæren skiftes.

Skjoldråd skyldes enten bakteriel infektion eller en svampeinfektion. Det skyldes almindeligvis en skade af en slags, en revne, brud, dyret har skåret sig eller en anden form for læsion af skjoldet, der så er blevet betændt.

Bemærk og tjek: Kan du børste plamagen af skjoldet, med en blød tandbørste, så er det ikke en begyndende svampeinfektion. Det kan være alger (evt. slimet lag. Det er typisk alger) eller måske et mineral-lag, der har lagt sig hen over skildpaddens skjold?

Du kan læse mere om mineraler på skildpaddens skjold - næsten nederst på siden. 

Skader kan komme af akvariets dekorationer, ridset ved klatring, svømning eller dykning i vandet, hvor dyret støder imod skarpe sten og bundlag, får forbrændinger på varmelegemet m.v. Skader viser sig oftest som hvide pletter på skjoldet. 

Infektionen er normalt hvid og/eller gul og kan lugte virkelig dårligt. Det inficerede område er normalt blød og der kan sidde betændelse og pus i såret.

Såret kan udvikle sig og brede sig længere ned i vævet, så der opstår betændelse i det underliggende knoglevæv. Ubehandlet kan det udvikle sig til en blodforgiftning.

Skjoldråd er et af de vandlevende skildpadders største problemer. Hvis skildpadden ikke kan blive ordentlig tør og mangler det rette UVB-lys og varme.

Hvordan du kan afhjælpe skjoldråd?

Skjoldråd

Skjoldråd

Betændelse hos skildpadder, er ikke flydende, som hos mennesker, det er mere fast og har en konsistens lidt som en gammel tør ost. 

Se fotoserie, hvor vi helbreder: 

Sumpskildpadde med skjoldråd

Ved kraftigt skjoldråd - Her vil vi anbefale at du tager din skildpadde med til dyrlægen. Den eneste måde at løse problemet på, er ved at få åbnet op ind til det betændte område, hvor man skraber betændelse og død pus væk fra såret og herefter skal skildpadden i behandling og bagefter sættes i tørdok.

Tørdok er en kasse (kan ses længere nede på siden👇), hvor der hænger både en UVB-, og varmepære over. Her skal skildpadden opholde sig 2 x 1 time om dagen, i et par uger, indtil sårene begynder at tørre og hele. 

Varme tørre og hele såret, UVB-lyset desinficere såret, holder det fri for bakterier.

Tørdok (kan ses længere nede på siden👇). Du skal være forsigtig med denne proces, fordi den stresser skildpadden. Sørg derfor for at skildpadden ikke bliver forstyrret, af omgivelser, hund, kat og måske børn der vil kigge.

Til at lave en tørdok, her kan du eventuelt benyttet et tomt akvarium, balje eller en kasse af en slags. Læg gerne et par aviser ned i bunden af kassen, der kan absorbere urin og fugt og skildpadden har noget og stå fast på.

Er det et akvarium du benytter til tørdok, beklæd gerne siderne med aviser eller mal siderne, så skildpadden ingen udsyn har, derved vil skildpadden føle sig mere sikker og mindre udsat og holder sig normalt også mere i ro.

Man skal have et særdeles godt tag på sine skildpadder, hvis man selv skal gå i gang med at behandle sine dyr for skjoldråd. 

Skrab såret ren for betændelse og smør Klorhexidin salve eller strø Klorhexedin pulver på (se billeder nedenfor). Vi benytter gerne pulver, til de områder der er svære et komme til.

Ved begyndende skjoldråd - Behandling af små områder med begyndende skjoldråd, der sidder i skjoldets overfladen, kan I selv gøre noget ved - Du kan benytte en blød tandbørste til at rense områderne for betændelse. Nogle gange skal der skrabes lidt mere, her benytter vi selv en pincet eller lignende.

Sørg for at jeres sumpskildpadde, har en solplads/land, hvor skildpadden kan kravle op og blive helt tør.

Over solpladsen/land skal der hænge en UVB-pære der virker og en varmepære der giver solpladsen en temperatur på 30-35 grader. UVB-pæren må højst være 1. år gammel ellers afgiver pæren ikke UV-stråler nok. Bemærk pæren kan normalt stadigvæk lyse, men pæren afgiver ikke længere effektiv UV-stråler.

Sørg for at en UVB-pære højst hænger *15 cm. over skildpadden ellers hjælper den heller ikke. *Der kan være forskel på UVB-pære fabrikat?

UVB-lyset steriliserer omkring såret og varmen tørrer såret ud, så helingsprocessen fremskyndes.

Hold nu øje med at skildpadden kommer op på land. Ellers skal skildpadden sættes i tørdok.

Kravler skildpadden ikke op på land, kan det tyde på at vandet er for varmt. Vandets temperatur til de fleste voksne sumpskildpadder (over 6 måneder) også moskusskildpadder bør holdes på 20-22 grader. Sumpskildpadder skal op på land, så de kan blive helt tørre, ellers forsvinder skjoldråd ikke.

Mere om UVB- og varmepære

Skildpaddens vand skal være rent. Forurenet vand er med til at holde betændelsen ved lige. Skift op til 50% af vandet straks og udskift jævnligt vand i skildpaddens anlæg. Har du svært ved at holde vandet rent, så kan det være nødvendigt at anskaffe et større filter til dyrenes anlæg. Rent vand

Sørg for, at skildpadden får et godt og rigtigt sumpskildpaddefoder, der indeholder de vitaminer og mineraler din skildpaddeart har behov for. Hvordan fodrer jeg?

Skildpadden vil normalt komme sig, hvis de her forhold overholdes. Men det tager lang tid. Der vil altid være ar efter skjoldråd at se på skildpaddens skjold. Der findes ingen quick fix når vi skal helbrede skildpadder. 

Skildpadder = Krybdyr og alt foregår langsomt, i skildpaddens krop.

Klorxexidin salve

Klorxexidin pulver.

UVB-lys og varme som forebyggelsesmiddel

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op. SkildpaddeShop.dk

Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op. SkildpaddeShop.dk

UVB-lys øger sumpskildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd samtidig er UVB-lys nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til, det skyldes alt sammen UVB-andelen i pæren.

UVB-strålerne er også helt nødvendige for skildpaddens optimale vitamin og kalk optagelse, i kroppen. UVB-lys er nødvendig for sumpskildpaddens velbefindende og helbred. Hæng UVB pæren over dyrets solplads, så kravler skildpadden selv på land, når den behøver en dosis lys. Pæren er normalt effektiv indtil en afstand af 15 cm. fra skildpadden (afhængig af fabrikat). Husk, at UVB-lys virker ikke gennem glas, akryl og plexiglas.

Mere om UVB-lys og varme

Har skildpadden en god og tør solplads, med den rette temperatur, for de fleste arter er det 20-22 grader 
(se under skildpaddearten, hvilken temperatur der er den rigtige for din art) og UVB-lys, så er der gode chancer for at din sumpskildpadde slipper for nogle af de her på siden omtalte problemer. 

Bemærk! At en UVB-pære afgiver ikke varme nok, til en solplads (max. ca. 26 grader) til de fleste sumpskildpadder. Det er også nødvendigt, med en varmepære, f.eks. en Komodo halogen pære 35/50 watt. Varmepæren er med til at løsne skællene, så de kan slippe. 

Du kan også få UVB-lys i lysstofrør. 

Vi anbefaler til de fleste sumpskildpadder en vandtemperatur på 20-22 grader. Så vil sumpskildpadden klatre op på solpladsen. For varmt vand, vil ingen sumpskildpadder ud af 😉

Hvad er der indeni skildpaddens skjold?

Videoen er på engelsk. En skildpadde kan ikke kravle ud af sit skjold. Faktisk er skjoldet en del af skildpaddens skelet, det er ligesom vores brystkasse. Videoen fortæller dig også om, hvordan en rask skildpaddeskjold hjælper skildpadden til at overleve dvaleperioden, helt uden ilt, og hvordan hvordan den kan trække vejret gennem sin kloak, når skildpadden er under vandet.


Mangler skildpadden kalk, så ender det med at skildpaddens skjold bliver blød og skildpadden får et svagt skellet, der vil give skildpadden gigt og andre knoglesygdomme.

Skal din skildpadde lægges i dvale, så er der især vigtigt at skildpadden har fået ekstra tilskud af vitaminer, kalk - og mineraler ellers vil skildpadden ikke overleve dvaleperioden.

Hvorfor kalk/mineraler er vigtigt for at overleve en dvaleperiode, det fortæller bl.a. professor Tobias Wang meget mere om, på vores side: Livet uden ilt

"Krølle" nær død, af skjoldråd!

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys, varme og rent vand, til dine skildpadder: UVB-lys og varme er nødvendigt     Rent vand er nødvendigt

"Krølle" fotograferet 2 år efter, det billedet ovenfor.

Det er et meget stort arbejde at få en sumpskildpadde fri for skjoldråd.

I dag, er der ikke mere udvikling i sygdommen. Skaden er sket og skildpadden bliver aldrig pæn igen. 

Heldigvis kan en skildpadde der var så hårdt ramt, af dårlig pasning og skjoldråd blive reddet. Hun bliver aldrig pæn igen, men hun får et godt liv.

Foto. Den hvide plamage, er nu blevet dækket, af et nyt hornlag og blevet hårdt igen. 

Hvad sker der når skildpadden mangler UVB-lys?

Skildpadden her har vi modtaget til adoption. Skjoldet virkede skrøbelig og bulet, så skildpadden har heller ikke fået det kalk og de vitaminer dyret havde behov for.

Skildpadden her har vi modtaget til adoption. Skjoldet virkede skrøbelig og bulet, så skildpadden har heller ikke fået det kalk og de vitaminer dyret havde behov for.

Men inden skildpadden skal videre til et godt hjem, så skal skildpadden først plejes i mange måneder.

Hvilket kræver en god solplads, der er tør, med varme (temperatur på 30-35 grader), en UVB-pære (der virker, holder max. 1. år), godt foder og tilskud af vitaminer- og mineraler/kalk-tilskud.

Denne Guløret terrapin har desværre aldrig fået UVB-lys eller sol fra en åben himmel. Derfor ser dens skjold så grå og skællet ud.
Skildpadden er ikke bare ved at skifte ham/skæl, der ligger flere lag dødt skæl under hinanden her Skildpadden har aldrig fået den varme og UVB-lys, der ellers ville have hjulpet skildpadden til at kunne skifte sine skæl.
Skildpadden var dødende da vi modtog den.

Men, skjoldet kan formodentlig endnu reddes, så skjoldet i det mindste bliver pænere. Efter nogle måneder, hvor skildpadden har adgang til UVB-lys 12 timer om dagen, så skulle skjoldet blive flot igen eller betydelig bedre.

De første fem uger var skildpadden alene, i et lille akvarium på 54 liter, fordi dyret konstant skulle have så meget UVB-lys og varme som muligt.

Her kan du se den samme skildpadde, efter to måneder, hvor dyret har fået en intensiv pleje med UVB-lys og det rigtige foder.

Her kan du se den samme skildpadde, efter to måneder, hvor dyret har fået en intensiv pleje med varme og UVB-lys og godt foder.

Efter 2. måneder.

Her kan du se den samme skildpadde, efter to måneder, hvor dyret har fået en intensiv pleje med UVB-lys og det rigtige foder.


Som du kan se, er skildpadden endnu lidt mat at se på, der er endnu et stykke vej til skildpadden ligner, den Guløret terrapin du ser nedenfor.

Behandlingen fortsætter. Imens er skildpadden sat sammen med nogle af vores andre sumpkildpadder.

Samme skildpadde, efter tre måneders behandling, med UVB-lys, varme og rent vand.

Samme skildpadde, efter tre måneders behandling, varme, UVB-lys og godt foder.

Efter 1-2 år, Skildpadden er nu helet.


Bemærk, skildpaddens skjoldproblemer, kan være så fremskreden, at skildpadden ikke kan blive pæn igen.


Til alle jer der endnu ikke er kommet i gang med at give jeres akvarie sumpskildpadder en solplads, med både UVB-lys og varme. Se nu at få anskaffet de rigtige UVB- og varmepærer. Det gælder liv og død for jeres skildpadder.

Vi ved godt, der er nogle, der vil fortælle dig, at deres skildpadder aldrig har haft UVB-lys, og deres skildpadder har det da godt! Nej, det har de skildpadder ikke! Skildpadder er krybdyr og reagere meget langsomt på det foder du giver dem og deres omgivelser.

Meget mere om, hvor vigtigt UVB-lys og varme er. 

Ja, vi ved godt at vi gentager det om UVB-lyset mange gange, det er fordi det er meget vigtigt for skildpadden.

Her ser du en Guløret terrapin, der har fået tilstrækkelig med UVB-lys og varme. Skjoldet er helt anderledes flot og glat.

Her ser du en Guløret terrapin, der har fået tilstrækkelig med UVB-lys og varme. Skjoldet er helt anderledes flot og glat.

Guløret terrapin med kyphoscoliosis

Guløret terrapin med rygrads deformitet kyphoscoliosis - formodentlig. Vi har ikke fået taget et røntgenbillede af skildpadden. Vi kan også kalde skildpadden for pukkelrygget. Det er kun ganske få sumpskildpadder der har denne skavank. Men, det ses blandt mange forskellige dyrearter. Skildpadden er hos Sumpskildpadder Esbjerg.
Vi modtager ikke så sjælden sumpskildpadder der har et deformt skjold, det skyldes typisk metabolic bone disease, der opstår af dårlig pasning af skildpadden. Mere om det problem længere nede på siden.

Tørdok - Sygestue hos Skildpadder ABC

Her behandles de skildpadder, der modtages hos Sumpskildpadder. Tørdok i baggrunden.

Tørdok. Her behandles de skildpadder, der modtages hos Sumpskildpadder. Tørdok i baggrunden.

Her klarer vi småting. 

Tørdok  - Vores vigtigste våben mod skildpaddernes skjoldproblemer. Det er en tørdok, hvor vi behandler de skildpadder, der har brune pletter, skjoldråd. Vi giver jævnlig nyankommne skildpadder, et boost af UVB-lys og varme, hvis de mangler.

Vi har bygget denne tørdok, af et 54 liters akvarium. Du kan også bygge en god tørdok, af vandfast træplade. I bunden, af tørdokken, lægger vi aviser, det er let at skifte og holde bunden tør. 

Tørdok til behandling, af blandt andet brune pletter, skjoldråd, sår og skrammer eller sikre at din skildpadde, får UVB-lys og varme nok.

Vi benytter jævnlig tørdokken til at give nyankommne sumpskildpadder, et UVB og varme tilskud. Så dyrene straks, kommer ind i en god udvikling.

Sumpskildpadder kan ikke optage vitaminer, kalk, og mineraler fra deres foder, hvis ikke de får UVB-lys og varme.

En tørdok skal være helt tør, hvis skjoldråd og sår skal hele hurtigst muligt. For at hjælpe skildpadder hurtigt, benytter vi gerne flydende Klorhexidin 0,05% eller i pulver/creme 1% til dyrene. Men, i mange tilfælde er en tør solplads, med både UVB-lys og varme, hvor du samtidig giver skildpadden et godt foder, nok til at få skildpadden hel igen.

Monter både en UVB- og varmepærer over solpladsen.

Skildpadden vænner sig normalt hurtigt til, at komme i tørdok.

Vi behandler ikke din skildpadde. Vi kan rådgive. Er din skildpadde syg, så må du henvende dig hos din dyrlæge. Vi modtager gerne din syge skildpadde og beholder dyret.

Blød skjold - Deform skildpaddeskjold - Metabolic bone disease

Toblerone skjold, overfodret med kattefoder og skildpadden har levet i alt for varmt vand +26-28 grader.

Toblerone skjold, overfodret med kattefoder og skildpadden har levet i alt for varmt vand +26-28 grader.

Blødt skjold. Et blødt skjold har nogle sumpskildpadder helt naturligt, de kaldes Blødskjoldsskildpadder

Hvis din skildpadde er meget ung, så vil den også have et blødere skjold, indtil skjoldet hærder helt naturligt. Det skyldes ikke dårligt helbred. 

Et typisk forløb der fører til et deformt skjold: Man synes ikke sumpskildpadden spiser nok? Du synes måske at det er sjovt at se, hvordan en sumpskildpadde reagerer (lidt vildt) når den får eks. en reje (Grønlandsk reje måske? I hvert fald ensformigt foder). Nu kan der ske det, at du efterhånden vænner din sumpskildpadde til kun at vil spise rejer. 

Hvad kan der da ske ved det? Din sumpskildpadde vil efterhånden få for lidt vitaminer og mineraler/kalk! Får din skildpadde for lidt mineraler/kalk, så vil skildpadden efterhånden miste kalk i sit skelet og skjold. Skjoldet vil efterhånden blive let miste det stive i skjoldet. Skildpadden er nu i stor risiko for at blive deform.

Har skildpadden ingen solplads eller en solplads, hvor skildpadden kan blive helt tør? Så har du en skildpadde der altid er opblødt af vandet! Mangel på mineraler/kalk i kroppen og en skildpadde der er våd og opblødt hele tiden, er en sikker vej til at blive deform.

Bare se skildpadden på billedet overfor og nedenfor, hvor deforme de viste sumpskildpadder er blevet. Billedet overfor, her skal det nævnes, at skildpadden de sidste par år har levet et godt liv, med kvalitetsfoder, der indeholder mineraler/kalk og vitaminer, en tør solplads, med en frisk UVB-pære og en varmepære.

Hærder din skildpaddes skjold ikke, som dyret vokser, så må du ændre dyrets kost, efter dens art og UVB-lyset skal testes. UVB-pærer holder, alt efter fabrikat et halvt til et helt år. Her hos Skildpadder ABC skifter vi UVB-pærer ud efter ca.6 måneders brug. UVB-lysstofrør, har skal du følge fabrikantens henvisninger.

Bløde pletter, på skildpaddens skjold skyldes at skildpadden får forkert kost. Skildpadden mangler kalk. Skildpadden kan slet ikke optage kalk i sin organisme, hvis ikke der hænger UVB-lys og varme over dyrets solplads. UVB-lyset er nøglen til, at skildpadder kan optage mineraler, kalk og vitaminer, i deres krop. Så vigtigt, er UVB-lys!!!
I enkelte tilfælde, kan det også skyldes en svampeinfektion, men, så har skildpadden manglet UVB-lys og eller varme længe 
(se billederne, af skildpadder med deform og rådden skjold).

Skildpadder
(alle krybdyr) skal have UVB-lys til at producere vitamin D3. D3- vitamin har bl.a. betydning for at calcium kan optages i dyrets kroppen, så skildpaddens knogler og skjold opbygges korrekt. Uden nok UVB-lys, vil skildpadden opleve, at den får skjold problemer og metabolisk knoglesygdom, og sandsynligvis vil dø. Ja, det er virkelig så vigtigt! Hvis du ikke har råd til at købe en UVB-pære, så skal du ikke få dig en skildpadde, før du har
Læs mere om UVB-lys: UVB-lys er livsnødvendigt for din sumpskildpadde

Behandling. Sørg for at skildpaddens foder er fyldt med mineraler, kalk og vitaminer. Sørg for, at skildpadden har en god solplads, hvor skildpadden kan blive helt tør og har adgang til UVB-lys og en varmepære ellers vil skildpadden ikke kunne optage de livsvigtige mineraler, kalk og vitaminer, fra fodret. Er de her betingelser i orden, så skulle skildpadden gerne komme sig.


Slideshow

Kinesisk trekølsskildpadde
Sammenfaldet skjold, forkert fodring og mangler UVB-lys, kalk, mineraler og vitaminer.
Rødøret terrapin
Blødt skjold, mangler kalk og UVB-lys
Landskildpadde
Sammenfaldet skjold. Det er alt skildpadden mangler.
Rødøret terrapin
Fodret med Grønlandske rejer og andet fisk fra Havet
 Rødøret terrapin
Overfodret terrapin.

Mineraler på skildpaddens skjold

Mineralforekomst på skildpaddens skjold. Det betyder normalt ikke noget for dyrets helbred, men, det ser måske ikke så kønt ud.

Mineralforekomst på skildpaddens skjold. Det betyder normalt ikke noget for dyrets helbred, men, det ser måske ikke så kønt ud.

Mineralforekomst ses som en hvid belægning, der kan skrabes af.

Det er den samme hvide kalk/mineral streg du ser, på akvariets rude, hvor vandet står op til.

Mineralforekomst på skildpaddens rygskjold, er ikke umiddelbart et sygdomstegn. Men, kan udvikle sig hen ad vejen til et problem. 

Mineralforekomst på skildpaddens ryg, kan vise sig, når det vand der hældes i akvariet, har en høj hårdhed/vandet indeholder meget kalk.

Hvis der er meget kalk i vandet, siger man, at vandet er hårdt. Hvis der er lidt kalk i vandet, siger man, at vandet er blødt.

Mineralforekomsten/kalken ses tydeligt på glaskanten, når der fordamper vand, fra akvariet. Mineralforekomsten stiger i akvariets vand, når du tilfører nyt vand, som vandet fordamper og ikke udskifter det gamle akvarie vand.

Udskifter du ikke vandet i akvariet, så vil kalk/mineraler og vandforureningen ophobe sig i skildpaddernes vand. Mineraler og forurening fordamper ikke.

Et forhøjet mineral forekomst i akvariet, kan sættes sig på skildpaddernes skjold og skjoldet bliver hvidlig (se foto). 

Behandling - Udskift straks ca.50 % af skildpaddernes vand.

Hvor tit du skal udskifte vand, afhænger af dit akvarium og filters størrelse. 

Vedligeholdelse af skildpaddernes vand, her kan du skifte 1/4 del og op til 1/2 delen af akvariets vand, mindst en gang, hver 14 dage. Hvis du har en udvendig spandfilter. Du skal skifte vand, mindst en gang ugentligt, hvis du har et indvendigt akvarie-filter. (Meget vigtigt; husk det nye vand du hælder i akvariet, det skal have samme temperatur, som akvariets vand). 
Er dit akvarium på 240 liter, så udskift 70/120 liter vand. Skriv det ind i en kalender eller på din telefon, hvornår du sidst udskiftede vandet, så husker du det altid. 

Hvordan renser jeg mit filter?

 

ReptiVite med +D3 - Komplet vitamin- og mineralprodukt til skildpadder

Forebyg skjold og knogleproblemer hos skildpadder, med et godt vitamin- og mineralprodukt når du fodrer.

Zoo Med er stolte over at kunne tilbyde ReptiVite ™ med D3, et komplet vitamin-, mineral- og aminosyrekompleks specielt formuleret til skildpadder og krybdyr. ReptiVite™ er calciumbaseret for at sikre en sund knogle- og skjold vækst med det korrekte 2:1-forhold mellem calcium og fosfor. Oprindeligt udviklet til San Diego Zoo til at afhjælpe de skjold problemer der fandtes hos nogle skildpadder, blandt andre at de fik bløde skjolde.

ReptiVite bruges i dag af nogle af de mest respekterede zoologiske haver og dyreparker i hele verden. Det første krybdyr vitamin til at omfatte det komplette aminosyrekompleks, en vigtig komponent i proteinfordøjelsen. ReptiVite™ indeholder ikke kunstige tilsætningsstoffer eller fyldstoffer som soja, gær eller saccharose.

Her benytter vi altid ReptiVite et vitamin- og mineraltilskud til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite, der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med ReptiVite skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme.

ReptiVite er et velprøvet produkt. ReptiVite benyttes af dyrehold og veterinære over hele Verden.

Anbefaling: Desinficeres drikkeskål og foderskål dagligt.

ReptiVite hjælper og:

  • Tilføjer dyret de nødvendige vitaminer, mineraler, kalk og sporstoffer
  • Styrker dyrets appetit, ved underernæring
  • Hjælper skildpadden og krybdyrets skjold– og hamskift
  • Styrker skildpaddens skjold og skellet
  • Styrker dyret under væksten
  • Styrker dyrets fertilitet
  • Styrker dyret mod stress og øger dyrets aktivitetsniveau
  • Styrker skildpaddens og krybdyrets ægproduktion
  • Er med til at holde skildpaddens skjold, kraftig og solid af kalk, så sumpskildpadden kan overleve vinterens dvaleperiode.* Mere om det nedenfor.

*Kalk er livsvigtigt for skildpadder. Går din sumpskildpadde i dvale, er det livsvigtigt for skildpadden, at der er opbygget et solidt kalkindhold i dyrets skjold. Det bliver du klar over, når du har læst artiklen her: Livet uden ilt skrevet af blandt andre professor Tobias Wang, Zoofysiologi, Aarhus Universitet. 

Instruktioner fra ZooMed:
Brug 2-3 gange ugentligt på skildpaddens foder.
ReptiVite™ på foder: Strø let over grøntsager, frugt og ukrudtsplanter.
ReptiVite™ på insekter: Strø let over insekter.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite:
- og strør det over landskildpaddens foder, hver gang vi giver ukrudtsplanter og tørrede planter og Pre Alpin der skal opblødes i vand.
- og blander det i sumpskildpaddens foder, f.eks. stikker vi en knivspise ind i et stykke ferskvandsfisk og eller kyllingekød.

Ingredienser:Dicalciumphosphat, præcipiteret calciumcarbonat, maltodextriner, kaliumchlorid, salt, L-leucin, L-arginin, L-lysin, askorbinsyre, magnesiumoxid, L-valin, L-isoleucin, L-Alanin, L-glutamin, L- Threonin, L-Phenylalanine, d-Calcium Pantothenate, Cholin Bitartrate, L-Tyrosine, Lecithin, L-Cystine, L-Histidine, Glycin, L-Methionine, L-Serine, L-Aspartic Acid, Mangan Sulfate, Niacin, Ferrum Fumarate , Zinkoxid, Glutaminsyre, Riboflavin, Kobbersulfat, Thiaminhydrochlorid, Folsyre, Pyridoxinhydrochlorid, Vitamin A-acetat, Menadion Natrium Bisulfit-kompleks (Kilde til K-vitaminaktivitet), Biotin, Vitamin B12-supplement, Tørret tang, dl-Alpha Tocopherol Acetat, Cholecalciferol (kilde til vitamin D3).


Garanteret analyse:
Fugt (maks.) 2,5% -Arginin (min.) 0,36% -Histidin (min.) 0,13% -Isoleucin (min) 0,26% -Leucine (min.) 0,44% -Lysin (min.) 0,36% -Methionin (min) 0,12% -Phenylalanin (min) 0,23% -Threonin (min.) 0,24% -Valine (min) 0,27% -Calcium (min) 25,9% -Calcium (maks.) 29,0% -Fosfor (min) 10,57% -Kalium (min) 1,76% -Natrium (min) 1,63% -Magnesium (min) 0,27% -Jern (min) 450 mg/kg -Kobber (min.) 225 mg/kg -Mangan (min.) 1.000 mg/kg -Zink (min) 450 mg/kg -Jod (min) 2,15 mg/kg -A -vitamin (min.) 220.264 IE/kg -Vitamin D3 (min.) 22.907 IE/kg -E -vitamin (min.) 2.200 IE/kg -Menadione (min.) 45,0 mg/kg -Thiamin (min.) 185 mg/kg -Riboflavin (min) 275 mg/kg -d-pantothensyre (min.) 1.900 mg/kg -Niacin (min.) 670 mg/kg -Pyridoxin (min.) 67,0 mg/kg -Folinsyre (min) 107 mg/kg -Biotin (min.) 27,0 mg/kg -Vitamin B12 (min.) 6,7 mg/kg -Cholin (min) 1.870 mg/kg -Alanin (min.) 0,24% -Aspartinsyre (min.) 0,10% -Cystin (min.) 0,13% -Glutamin (min.) 0,24% -Glycin (min.) 0,12% -Serine (min.) 0,12% -Tyrosin (min.) 0,18% -Askorbinsyre (min.) 3.100 mg/kg.