google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Spiselige ukrudtsplanter, vandplanter, grønt og planter til skildpaddens anlæg

Alm. mælkebøtte (Taraxacum officinale) hele planten kan benyttes med måde.

Mælkebøtte, skildpadden kan spise hele planten også blomsten. Det er nok den plante, skildpaddeejere mest giver deres dyr. Men, giv bølkebøtter med måde, planten indeholder oxalater, der er let vanddrivende. Sørg for at give din skildpadde et bredt udvalg af ukrudtsplanter. Varieret kost er vigtigt.

Ukrudt for landskildpadder og sumpskildpadder.


Det er helt naturligt, at give landskildpadder ukrudtsplanter.

Mange glemmer at sumpskildpadder også kan spise ukrudtsplanter.


Mange vandlevende skildpadder/sumpskildpadder vil gerne og har behov for at spise planter, for ikke at få for meget protein (kød) i deres foder.


Her på siden vil vi vise dig nogle ukrudtsplanter, planter der ikke vil skade din skildpadde.


Gnaver, kaniner, hamster og marsvin kan også spise de nævnte ukrudtsplanter, vi viser på denne side.

Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrudtsplanter din skildpadde vil spise.

Mælkebøtter og skvalderkål er let at få fat på og nogle af de planter, skildpadder normalt nok skal spise. Husk, at give din skildpadde et varieret foder, men, mange forskellige ukrudtsplanter.

Det skal siges her, det er ikke alle sumpskildpaddearter der spiser planter, flere af arterne er kun fisk og "kød" æder.

Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid inden din skildpadde begynder at æde planter.

Planter til dekoration: Har du mulighed for at give dine sumpskildpadder en stor landel/solplads, så vil mange af de her nævnte planter også kunne plantes i skildpaddernes anlæg og være ret så dekorative at se på. Især vil du kunne have glæde af de forskellige sukkulenter, som blandt andre Aloe Vera.

Sumpskildpadder vil selvfølgelig i naturen leve mest af vandplanter. Se mere om vandplanter nedenfor.

Denne side er opdateret d.13. april 2023

Pluk selv ukrudtsplanter i naturen

Spiselige planter for sumpskildpadder og landskildpadder - Forsøg dig frem og giv dine sumpskildpadder mulighed for at spise lidt forskellige ukrudtsplanter.  

Liste af giftfrie ukrudtsplanter - Det vil normalt være hele planten, over jorden, der kan spises, medmindre vi har skrevet noget andet. Vi benytter ikke frugter og bær og normalt heller ikke roden fra planterne, som foder (kun til de skildpadder der spiser frugt og bær)

Klik 🖱️ på link, ved plantens navn og se et billede af planten.

  • Står der intet bagved link - Sikkert at fodre med
  • Fodre med måde - Hold lidt igen med fodret
  • Fodre sparsomt - Fodre kun lidt 

Vi giver generelt ikke bær og frugter, fra planterne, til vores skildpadder, men kun blade og grene - Kun til de landskildpadder, der må spise bær og frugter.

🐰Kaniner, marsvin og hamster kan også spise fra ukrudtslisten.

Vi linker til Wikipedia, Skildpadder ABC støtter dette net-opslagsværk. Altsammen for, at forbedre vores skildpadders liv.

Du må selv holde øje med om de nævnte planter er invasive plantearter. Mere om invasive planter, på Miljøstyrelsen hjemmeside: Invasive arter

Advarsel

Vi anbefaler kraftigt at du følger de her forholdsregler, når du prøver noget nyt:

Sørg for, at du har identificeret planten korrekt.

Tilbyd kun små mængder af noget nyt i din skildpaddes kost. Hvis der ikke er nogen bivirkninger, øg mængden over den næste uges tid.

Vær opmærksom på, at mange planter absorberer kemikalier og anden forurening, der kan være til stede i jorden (for eksempel gødning, udstødning og insektgifte), og at dette kan gøre en ellers god plante uegnet til din skildpadde.

Hvis du har mistanke om, at din skildpadde har haft en negativ reaktion på foder, skal du øjeblikkeligt kontakte din dyrlæge.

Hvis du bemærker fejl, unøjagtigheder eller mangler i noget af vores materiale på hjemmesiden, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi er kun glade for forslag og forbedring til hjemmesiden.

Ukrudtsplanter til skildpadder

Brøndkarse (Nasturtium sp.)

Først på foråret, er brøndkarse nogle af de første spiselige ukrudtsplanter, for skildpadder, der dukker op af jorden.


Her har vi fundet brøndkarse, i en skovkant, hvor jorden er fugtigt. Mellem brøndkarsen, kan vi se de små spirer af skvalderkål, der bryder op gennem brøndkarsen og snart vil dække hele området. Skvalderkål er også spiselig for skildpadder.


Har man et sted i haven, hvor der er rindende vand eller et sted i haven med halvskygge og fugtig jord, så vil man der let kunne dyrke sin egen brøndkarse. klik på billedet 👆 og kom direkte til siden Havenyt og se, hvordan du kan anlægge et bed med brøndkarse.


Det er bare at tage støvlerne på og komme ud i naturen.

Skvalderkål

Skvalderkål (Aegopodium) er en plante mange sumpskildpadder gerne spiser.

Skvalderkål vokser overalt i Danmark og er én af de ukrudtsplanter vi normalt gerne vil af med.

Kan dine skildpadder derfor spise nogle af planterne og få nogle gode vitaminer og mineraler tilført, samtidig med at vi får fjernet nogle planter, så er det vind vind for alle parter.

Pas på med, at du ikke falder i den grøft, hvor du kun giver dine skildpadden én slags ukrudtsplanter.

Vandplanter der er sikre at spise for dine skildpadder

Vandpest findes i de fleste vandhuller. Det er en invasiv planteart, du kan finde i naturen. Miljøstyrelsen vil sikkert godt acceptere at du fjerne nogle af de planter fra naturen og fodre dine skildpadder med.

Vandpest findes i de fleste vandhuller. Det er en invasiv planteart, du kan finde i naturen. Miljøstyrelsen vil sikkert godt acceptere at du fjerne nogle af de planter fra naturen og fodre dine skildpadder med.

Gode og sikre planter, til dine skildpadder: 

Vi linker til Wikipedia, Skildpadder ABC støtter dette Wikipedia. Altsammen for, at forbedre skildpaddernes liv.

En del af de nævnte planter er invasive plantearter og kan derfor ikke købes, men, kun findes i naturen. Overskydende akvarie- og havedamsplanter er blevet smidt ud i naturen og kan nu samles ind til foder, til skildpadder. Hvilket Miljøstyrelsen nok ikke har noget imod, at du fjerne dem, hvis planterne skal spises?

Mere om invasive planter, på Miljøstyrelsen hjemmeside.

Når du har skildpadder, så er undervandsplanter, som vandpest og hornblade vigtige, fordi de optager næringsstoffer fra vandet og derved begrænser algevæksten.

Læs også siden: Vandplanter til akvarium

Vi har plukket ukrudtsplanter

Hold frisk. Med låg på, og lidt vand i bunden, så kan ukrudtsplanter holde sig friske, i flere dage, i køleskabe.

Hold frisk. Med låg på, og lidt vand i bunden, så kan ukrudtsplanter holde sig friske, i flere dage, i køleskabe.

Her har vi været ude og plukke ukrudtsplanter, til vores skildpadder. Planterne kan holde sig friske, nogle dage, i køleskab, i en lukket plastic boks, hvor vi hælder en sjat vand i bunden.

Her er lidt forskellige ukrudtsplanter fra vores lokale mark, hybenblomster, kløver, mælkebøtter, skvalderkål, eng gedeskæg, høgeskæg, hundegræs, skovjordbær m.fl.

Både vores landskildpadder og vores sumpskildpadder spiser af ukrudtsplanterne.

Grøntsager og salater fra supermarked

Artiskok, hele planten kan spises, af skildpadder.

Artiskok, hele planten kan spises, af skildpadder.

Vi nævner kun de her grøntsager, fordi mange skildpaddeejer vil give deres sumpskildpadder købe grøntsager. 

Denne liste, fortæller dig, hvor meget du må fodre, dine skildpadder med de enkelte "købe" grøntsager.

Sumpskildpadder må: 

- spise meget af: Artiskok, hele planten kan spises. Vårsalat.  

- spise moderat af: Bønner. Rosenkål. Cikorie. Agurk. Karse. Dild. Frisee salat. Zuzzhini, kun blomsten kan du fodre med, ikke blade og frugten. Grønkål. Kinesiske kåltyper (pak choy, bok choy og gai choy). Radicchio salat. Lollo Rosso salat. Rucola salat. Romainesalat. Radiser, kun bladene. Hvide radiser, kun bladene. Jerusalem artiskok, kun blomster og blade.

- spise lidt af: Rødbeder. Gulerødder. Asparges, giv ikke bærerne (ved frøstand). Sølvbeder. Squash kun blade og blomsten. Iceberg salat. Spinat. Græskar. Foderroe, kun bladene. 

Frugt som æble og pærer.

- spis ikke: Broccoli. Rødkål. Aubergine. Hvidkål. Savoykål. Spidskål. Kål og broccoli er ikke umiddebart giftige, men broccoli og kål indeholder goitrogener der forstyrrer skjoldbruskkirtelaktiviteten og kan skade leveren og nyrerne. Derfor anbefaler vi ikke at du giver dine skildpadder kål.

Andemad

Andemad er en fællesbetegnelsen for flere små fritflydende vandplanter. De her planter, er normalt ikke nogle vi holder med vilje i vores akvarier. Er man ude i naturen og samle levende foder eller planter ind, til sit akvarium, så er det ikke let at undgå at få andemad med hjem. Andemad vokser hurtigt i akvariet. Planten skader ikke i akvariet, nærmere tværtimod, da planten med sin hurtige vækst, optager en mængde affaldsstoffer, fra vandet. 

Vi har selv en lille koloni, af andemad i vores anlæg. De små fiskeunger gemmer sig mellem rødderne. 

Andemad til sumpskildpadder, er en god plante at have i sin dam, mange sumpskildpadder spiser dem gerne.

Andemad spirer frem meget tidligt om foråret, i de stillestående vandhuller.

Landskildpaddens spisebord - Engelsk side

Spiselige planter kan du finde meget mere om på den engelske side The Tortoise Table. De har en stor database med masser af billeder af, hvilke planter der er spiselige og ikke er for dine skildpadder. 

Indhold: Vilde blomster - Have- og stueplanter - Træer, buske og klatreplanter - Græsser og ukrudtsplanter - Kaktus og sukkulenter - Frugt og grøntsager - Akvatiske og semi akvatiske planter.

Siden er et besøg værd: Direkte til The Tortoise Table 

Tortoise Table er en fremragende side.

Vedr. de giftige planter - Tortoise Table fortæller os om planter er giftige. Er planten giftig, så anbefaler de ikke planten til skildpaddefoder. Tortoise Table har ikke undersøgt om de giftstoffer der er i planten også er giftige for skildpadder/krybdyr. Skildpadder påvirkes bare ikke altid af de samme giftstoffer som pattedyr og os mennesker gør.  

Videoen der vises nedenfor, er fra The Tortoise Tabel.

Spiselige planter for dine skildpadder

De planter der vises i denne video, er alle sikre for dine sumpskildpadder at æde, hvis de ellers vil. Det tager gerne noget tid at vende sumpskildpadder til mælkebøtteblade og skvalderkål. Nogle sumpskildpaddearter vil gerne spise planter.

Del siden