google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Mellemamerikansk farvet skovskildpadde (Rhinoclemmys pulcherrima manni)

Farvet skovskildpadde er et levende mesterværk!

Her hos Skildpadder ABC har vi flere gange haft denne skildpadde inde. Det er en meget spændende, kvik og opmærksom skildpadde.

Først gang man ser denne skildpadde, tror man skildpadden er overmalet med graffiti.

Denne side er opdateret d.23. april 2023

Opførsel

Under parringens ritualet, vil hannen slå sit hovedet imod hunnen. Hvis hun er interesseret i ham, så vil hun slå tilbage med sit hovedet. Sådan vil de fortsætte med, at vugge med deres hoveder indtil ... ja ... de går i gang (they get it on)!

Vi har bemærker, at dyrene regelmæssigt er i kontakt med hinanden, de røre ved hinanden med næsen. Det sker nogle gange, at de danner par for livet og ikke parrer sig med andre dyr. Hannen vil så passe på sin hun. Parring foregår altid i vandet.

Det er en meget omgængelig skildpadden, med en god personlighed, der er intelligent og har et godt temperament. Skildpadden kan let læres at blive håndfodret.

Skildpadden er omgængelig med andre skildpaddearter, så længe det er skildpaddearter fra samme region og har de samme krav til leveforhold, habitat krav. De kan dog godt komme i slagsmål, det sker ikke tit med denne skildpaddeart.

Ved vandskift, kan dyrene blive mere seksuelt aktive. De er rigtige gruppedyr og kan blive stressede, når de er alene.

Udseende

Det er en dekorativ skildpadde. Udtrykket pucherimma betyder smuk. Udtrykket manni er til ære for afdøde Dr. William Mann. Han var direktør for US National Zoological Park.

Mønstret på skjoldet er forskellige efter underart og region de kommer fra. 

Hunnerne har en konveks skjold, og hannerne er mere flade. Hannerne har også et lidt mere ovalt skjold og en "køl" langs rygsøjlen med fremspring. Hunnens skjold er glat uden knopper.

Bugen på en han er let konkavt.

Dyrene har stærke lemmer med stærke kløer på forbenene, de kan grave i skovens bund med. De graver, enten for at grave en hule, de kan gemme sig i eller for at lave en rede til æggene.

Hver skæl på skjoldet har en sort, gul og orange farvet kant, det ligner lidt et påfugleøje.

Bugskjoldet er gult med en kraftig sort stribe på langs, af skjoldet.

Hunnerne er normalt større end hanner. Hunner har en gennemsnitlig skjoldlængde på 18-25 cm, hvor hanner ofte opnår en skjoldlængde på 16-22 cm. Hannerne vejer i gennemsnit 400-500 gram og en hun kan veje op til 1000 gram.

Fodring i fangenskab

I naturen lever skildpadden især af planter, engang imellem vil skildpadden tage insekter og orm.

Skildpadden er altædende. Voksne dyr bør fodres 2 til 3 gange om ugen.

Fodret kan bestå af eks.:

  • 60 % ukrudt (eks. mælkebøtte, tusindfryd m.fl.) Spiselige ukrudtsplanter
  • 30% frugt (svampe, agurk, tomat, ærter, sukkermajs, banan, melon, kiwi, æble, hindbær og jordbær).
  • 10 % landskildpaddefoder, det kan være Pre Alpin Testudo
  • Indimellem kan du give dyrene lidt græshopper, orme og insekter. 
  • Husk at fodre varieret.

Husk at drysse lidt vitamin- og mineralpulver over fodret. Det kan være ReptiVite

I modsætning til andre semi-akvatiske skildpadder kan man fodre Rhinoclemmys pulcherrima manni både på land og i vandet.

Anlæg i fangenskab

Skildpadden er som ung meget tilknyttet vandet, som skildpadden bliver ældre vil skildpadde nu bruge det meste af sin tid oppe på land. Det skal der tages hensyn til, når der bygges et terrarium til skildpadden.

Det vil derfor være at foretrækker at benytte et lavt og bredt terrarium, i stedet for et højt akvarium til skildpaddens levested.

Skildpadden lever naturligt i skovområder, hvor der findes mindre vandområder. Vi anbefaler et lavvandet akvarium til skildpadden, hvor der er 10-15 cm dybde. 

Skildpadden kan leve sammen med andre skildpadder, der kommer fra sit naturlige leveområde, der samtidig stiller de samme habitats krav.

Fangenskab

Rhinoclemmys pulcherrima manni er meget akvatiske som nyklækket og imens de er unge, men bliver mere landbaserede som de vokser og bliver ældre. Voksne Rhinoclemmys pulcherrima manni vil hyppigt benytte deres vandområde, men de vil efterhånden benytte mere af deres tid på land. Skildpadden skal derfor have et stort landområde, hvor de kan bevæges sig rundt på.

Over solpladsen skal der hænge både UVB- og varmepærer. Vi anbefaler at du benytter en UVB-pære 5,0 og en halogen spotpære 35 watt til en god solplads. Temperaturen på under lamperne bør ligge på 32-35 grader. 

Anlæggets lufttemperatur bør ligge på 22-26 grader.

Det anbefales at benytte et varmelegeme til denne skildpaddeart, så vandets temperatur kan holdes mellem 23-25 grader varmt.

Skildpaddens svømmeområde skal holdes relativt lavt, men være dybt nok til at dække toppen af skjoldet. med nogle centimeter.

Nogle vælger ikke at have et filter til vandet, fordi mange benytte en plastbeholder, der kan løftes op at akvariet, til vand. Men vi anbefaler filtrering af vandet, da skildpadden ofte tømmer sig i vandet også fordi man let glemmer og bliver træt af at skulle skifte vandet ud dagligt.

Terrarium indretning

Fra Chrysemys.nl

Fra Chrysemys.nl

Rhinoclemmys holder sig altid tæt ved vand. 

Til en yngre gruppe skildpadder, kan et terrarium på cirka120 x 30 x 30 cm. gøre god fyldest. Benyt gerne en plastikboks, til vand, hvor dyrene kan kravle ned i. vandet skal skiftes jævnligt, skildpadden vil svine vandet til. Til en lille flok voksne skildpadder, vil vi anbefale et terrarium på cirka 180 x 40 x 40 cm. Det findes nok ikke færdig, men højden er ikke så nødvendigt for denne skildpaddeart.

Vælg gerne en lang og bred version af akvarium og ikke et højt og smalt akvarium. Endnu bedre vil en lav plasttank af en slags måske være at foretrække, til denne skildpaddeart. Et lavt plastkar, evt. en kattebakke vil måske være lettere at indrette end et højt akvarium, eftersom vi anbefaler at skildpadden har et stort landområde til at bevæge sig rundt på.

Til bundlag kan du benytte kokosmuld eller muldjord uden gødning. Det er bundlag der er god til at holde på fugten. Bundlaget skal være fugtigt med ikke drive af vand. Lad bundlaget have en højde på 10-15 cm. så har skildpadden noget at grave i. Skildpadden vil gerne kunne grave sig helt ned under mulden og kun have et lille kikhul, hvor den holder øje med sine omgivelser.

Skildpadden skal have 32-35 grader på solpladsen, det vil være udmærket for arten. Vand temperaturen 23-25 grader. Vandets pH-værdi anbefales at ligge på 5,2-6 til arten. Men du må hellere overholde alle de andre værdier og anbefalinger end pH-værdien. 

Der skal være en høj fugtighed i anlægget, det er dog vigtigt at skildpadden kan finde steder, hvor der er helt tørt, det kan evt. være på sten, træ, bark.

Selvom fugtigheden skal være høj i terrariet/akvariet, så går det ikke uden ventilation. Derfor sørg for at der er en åbning ind i akvariet.

For at hæve fugtigheden i anlægget, kan du med fordel plante bromeliader og bananplanter, de vil give et godt grundlag.

Skildpadden vil føle sig mere tryg, hvis der er huler, trærødder og gerne nogle kunstige planter, hvor skildpadden kan ligge i skjul. Det vil gøre at skildpadden vil føle sig mere sikker og ikke virke så sky.

Kokosmuld, UVB- og varmepærer finder du på SkildpaddeShop.dk

Skovskildpaddens naturlige levested

Skildpadden lever naturligt i Mellemamerika fra Mexico (syd for Sonora) til Costa Rica og Nicaragua. Det sydlige Nicaragua og i det nordlige Costa Rica. 

Skildpadden skal have en god solplads, med UVB-lys og varme

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Denne skildpaddeart skal have en meget stort landområde, hvor skildpadden kan bevæge sig rundt. Vi ser desværre tit at denne art har et land på måske kun 30 x 20 cm, hvilket er uacceptabelt. Fordi man sammenligner skildpadden med andre sumpskildpaddearter, der lever det meste af deres tid i vandet. Det gøre Rhinoclemmys pulcherrima manni ikke som voksen.

De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

En temperaturen på solpladsen der er 32-35 grader under varmepæren, vil være passende for denne skildpaddeart.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

Til denne skildpaddeart benyttes UVB-pærer, der kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt vil være udmærket til denne skildpaddeart.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.260 

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Unger

Rhinoclemmys pulcherrima manni unge Fotograf Petr Hainz

Rhinoclemmys pulcherrima manni unge Fotograf Petr Hainz

Hun lægger 1 -2 store hårdskallede æg ad gangen. Hun kan lægge æg hver 6-8 uge.

Æggene kan ruges ud i en rugemaskine. Temperaturen skal ligge mellem 28 og 31 grader. Det vil tage ca. 105 dage inden æggene klækker. 

Æggene kan i rugemaskinen miste deres form og det kan endda se ud som om æggene er gået i stykker. Lad æggene blive liggende i rugemaskinen, indtil du er helt sikker på at der ikke er liv i æggene.

Hvordan bygger jeg en rugemaskine

Opdræt af unger
Når ungernes blommesæk er helt væk, så kan du tage ungerne ud af rugemaskinen. Læg ungerne i evt. en kattebakke, med lavt vand. Hold temperaturen på 26 grader og vandstanden på omkring 2 cm. Sørg også for at der er nok planter eller andet materiale, så ungern let kan klatre til overfladen for at ånde. Derudover er det også nødvendigt at lægge en sten eller andet, hvor de små uger kan klatre op på, sørg for at temperaturen der er omkring de 28 grader.

Til at begynde med vil skildpaddeungerne kun jage efter levende føde, det kan være de små myggelarver eller liggende. Prøv med nogle små aktive melorme (ikke for mange). Det er bevægelsen fra de små dyr, der aktivere skildpaddeungernes spiselyst og angrebsiver. Efter et stykke tid kan du flytte ungerne over i et lidt større akvarium og samtidig begynde at give ungerne noget andet foder. Det kan være optøede blodorme eller kakerlakker. Med tiden vil ungerne også spise vandplanter som andemad og andre planter.

Efter 1 til 1,5 år vil ungerne få et større behov for at kunne komme op på land. 

Vi modtager indimellem Rhinoclemmys pulcherrima, her hos Skildpadder ABC. 

Denne skildpadde er kommet ind og skildpadden var ret slidt at se på, og havde måske ikke haft de rette forhold at leve i.

Efter nogle måneder, hos os, så skildpadden allerede meget bedre ud.

Rhinoclemmys pulcherrima manni

Del siden