google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Del siden

Russisk landskildpadde (Testudo horsfieldii)

Sammen med det gode foder, er det også vigtigt at du drysser vitaminer, mineraler og kalkpulver ud over skildpaddens foder. Det er vigtigt at der drysses et pænt lag over fodret.

Sammen med det gode foder, er det også vigtigt at du drysser vitaminer, mineraler og kalkpulver ud over skildpaddens foder. Det er vigtigt at der drysses et pænt lag over fodret.

Vitaminer, mineraler og kalk til landskildpadder.

Giver du dine landskildpadder nok mineraler, kalk og vitaminer?

Kalkmangel er generelt et stort problem hos landskildpadder, som kan forårsage blødt skjold og bløde og svage knogler, med misdannelser, nyreskader og ende ud med en død skildpadde.

Tjek din skildpaddes skjold. Bank forsigtigt på skjoldet med en fingerkno, lyder skjoldet hult, lidt som at slå på en papkasse, så mangler din skildpadde mineraler/kalk. Er du i tvivl, så skal du nok give dine skildpadder mere mineral-, kalk- og vitaminpulver over deres foder. 

Sunde landskildpadder kan du give mineral- og vitaminpulver, hver anden dag. Har du fået nye landskildpadder ind i din samling eller har din skildpadde skjoldproblemer, så drys mineral- og vitaminpulver over skildpaddens foder dagligt. 

Det er især indendørs hold af skildpadder, der hurtigt får mangler af mineraler, kalk og vitaminer. Uden solens stråler eller adgang til UVB-lys og varme, så kan skildpadden ikke optage mineraler, kalk og vitaminer til kroppen.

Skildpadden har behov for meget kalk, du kan også give dine landskildpadder evt. sepiaksaller (se nedenfor) og evt. en kalkblok skildpadden selv kan gnave i.

Vi giver vores landskildpadder mineraler, kalk og vitaminer, hver gang vi fodre dyrene med ukrudtsplanter eller opblødt foder.

Grundfoder de europæiske landskildpadder: Vi fodrer vores landskildpadder hovedsagelig med ukrudtsplanter. Om vinteren plukker vi de ukrudtsplanter der er adgang til, og supplerer gerne med en færdigblandet fodersticks af en god kvalitet, det kan være *Sera Raffy Vital til landskildpadder og en god ukrudt- og urte foderpille som kan være Pre Alpin Testudo, der skal opblødes i vand.

*Fodersticks drysser vi aldrig med vitamin- og mineralpulver, fodret indeholder det allerede.

Pluk selv ukrudtsplanter. De sikre ukrudtsplanter: Ukrudtsplanter 

Denne side er opdateret d.20. marts 2023

Sera Raffy Vital

Set hos SkildpaddeShop.dk

Pre Alpin Testudo

Set hos SkildpaddeShop.dk

Sepiaskaller

Set hos SkildpaddeShop.dk

Anlæg til de europæiske landskildpadder

Drivhus forlænger sæsonen. Her har Thomas ombygget et lille drivhus, til landskildpadder. Med varme, og bemærk vippelågen, i drivhuset. Den holder varmen inde og dyrene finder hurtigt ud af at bruge klappen.
Det lille læhus, i forgrunden er tit nok til de europæiske arter.

Drivhus forlænger sæsonen. Her har Thomas ombygget et lille drivhus, til landskildpadder. Med varme, og bemærk vippelågen, i drivhuset. Den holder varmen inde og dyrene finder hurtigt ud af at bruge klappen.
Det lille læhus, i forgrunden er tit nok til de europæiske arter.

Europæiske landskildpadder er hårdføre arter, der har nogle specifikke behov. Skildpadden kræver et anlæg, hvor der er veldrænet, i en sikker udendørs indhegning. I anlægget skal der være et overdækket område, evt. som en vandtæt kasse/skur af en slags, hvor skildpadden kan trække sig ind i, når vejret er vådt og koldt. Vi anbefaler at du holder de europæiske landskildpadder i et udendørsanlæg. 

På billedet, har vi lavet et lille drivhus, om til skildpaddehus. De europæiske landskildpadder, har dog ikke behov for at have varme, i deres læhus, om sommeren.

Forlænget sæson. Først på foråret og hen på efteråret er der varme, inde i huset, de europæiske landskildpadder, kan benytte huset og trække ind i varmen, hvis de synes vejret er blevet for koldt. 

Sikkerhed: Sørg for at dine landskildpadder er beskyttet mod naboens hundeder har tendens til at se skildpadder som én stor vandrende kødben. Katte, ræve, mink, mår kan også i hos nogle være en risiko du skal tage højde for. Skildpaddeunger skal du ikke bare lade gå løs i haven, uden de er sikret med et net ellers vil selv krager være farlige for ungerne. 

Retningslinjer for udendørs indhegninger: Sørg for at indrette en udendørs indhegning, så stort som muligt, på et lyst og solrigt sted. 
En voksen skildpadde bør have et anlæg, der er mindst et 2 x 2 m. Får du flere skildpadder, er det derfor nødvendigt at udvide anlægget.
Anlæggets indhegning skal bygges af solide materialer, der et mindst 30 cm. i højden, gerne 40-50 cm. over jorden. Til landskildpadder vil vi benytte uigennemsigtige materialer og for eksempel ikke akrylglas eller hegn, hvis landskildpadder kan se gennem indhegningen, vil de forsøge at trænge gennem det. Materiale forslag: Brædder af forskellige træsorter. Betonsten eller mursten.

Europæiske landskildpadder er dygtig til at grave, derfor skal du også sikre under indhegningen. 

Forslag: Grav en minimum 30 cm. dyb og smal rende omkring anlægget og fyld renden op med evt. beton, blokke, fliser eller plader af en slags, det kan også være aluminiumsplader, tagplader og vandfaste plader.
Sørg for at hegnet over jorden og under jorden er sat tæt sammen evt. forbundet, så dyrene ikke kan finde sprækker de kan trænge ud igennem.

De europæiske landskildpadder er ret gode til at klatre, derfor anbefaler vi, at du i toppen af dit træhegn eller trådhegn, der lægger et bræt på tværs eller lader hegnet bukke ind imod anlæggets midte. Når og hvis landskildpadden nu skulle kravle op ad hegnet, så vil skildpadden støde næsen imod et udhæng, det kan være et bræt eller hegn, på den måde vil skildpadden ikke kunne kravler over hegnet. 

Et hegn kan synes umuligt for os, at en landskildpadde kan klatre over, men, det ved de mindre landskildpaddearter bare ikke?

Lille træhus, til landskildpadden at overnatte i.

Lille træhus, til landskildpadden at overnatte i.

Sørg for at gøre anlægget lidt interessant og varieret for dine skildpadder. Landskildpadder er nysgerrige af natur og vil gerne undersøge deres omgivelser, det er også hyggeligt at se sine landskildpadder lede efter føde, i et spændende anlæg. Indret gerne anlægget med lidt ujævnt terræn, benyt gerne nogle store marksten, de er også gode for skildpadden at klatre på, hvilket giver skildpadden lidt ekstra motion. De solvarme sten, ser det ud som om skildpadden nyder at lægge sig op ad og samtidig få solens stråler fra oven, så har skildpadden det godt.

Dræning. Landskildpadder bør ikke gå direkt ovenpå græsplænen eller udrænet, fugtigt jord. Hvis skildpadden hele tiden går rundt på fugtigt jord, så kan du regne med at skildpadden vil få skind-, skjold- og luftvejsproblemer. 

Jorden skal være drænet og tørt. For ikke mange kroner kan man købe nogle meter plastik drænrør og grave dem ned under dyrenes anlæg, læg gerne et lag grus over rørene, så virker de bedst. lad drænrøret ende et sted, hvor vandet har frit løb, gerne ned i en grøft, hvis det ikke er muligt, så kan du let grave et hul, som du kan fylde grus, marksten, mursten, stenbrokker i, noget materiale vandet kan trænge uhindret ned gemme. Du kan også købe en færdig faskine, kaldes også regnvandskassette, der er lige til at grave ned, hvor vandet gerne må komme. En faskine er lavet, så vand hurtigt ledes væk fra jorden.

Plant ikke-giftig buskvegetation. Link til vores side med Spise/sikre planter

Sørg for at skildpadden har mulighed for at kunne komme ind i skygge, det kan ske ved hjælp af buske og/eller et enkelt lille læskur, det behøver ikke at være noget avanceret, den kan bygges så enkelt som en 3-sidet trækasse med nogle brædder/plade henover. Se foto 👆

Benyt evt. et lille hundehus til dine landskildpadder, til når det regner og er vådt og koldt vejr. Du kan let selv bygget et lille hus, med nogle få brædder eller cement sten. Vil du gøre lidt ekstra ud af det, så kan du isolere huset og hænge et forhæng, evt. vinyl der er skåret i strimler, kan gøre det eller en let plastik klap (se klap i drivhus 👆), der hænger ned foran indgangen, det holder dårligt vejret ude og varmen inde. Husk, det skal være let for skildpadder at komme ind og ud af huset, så lav ikke døråbningen alt for lille. Sådan et lille hus, vil dine europæiske landskildpadder hurtigt lære at søge ly i.

I skildpaddehuset, kan du også hænge en varmepære op, når dyrene søger ly for vejret eller du vil udvide sæsonen lidt. Vil du have varme om natten i dyrenes hus, så anbefaler vi, at du benytter keramik-, eller de infrarøde varmepærer, der ikke lyser inde hos dyrene om natten. Skildpadder har behov for en døgnrytme, hvor det er mørkt om natten. 

Du kan finde mere om at holde landskildpadder udendørs: Anlæg udendørs

Anlæg indendørs

Russisk landskildpadde hun ved sin keramik-hule. Hulens indgang, er med stiksav savet ud med savklinge til keramik.

Russisk landskildpadde hun ved sin keramik-hule. Hulens indgang, er med stiksav savet ud med savklinge til keramik.

Om vinteren har vi vores Russiske landskildpadder i et indendørsanlæg. Nej, vi lægger ikke vores landskildpadder i dvale. 

Vi har et par russiske landskildpadder (skjoldlængde 11-12cm.) i et anlæg der er 250 cm. i længden og 150 cm. i bredden. I anlægget har dyrene mulighed for at klatre og vi forsøger ellers at gøre deres anlæg interessant og varieret for dem.

Vores landskildpadder har en hule, hvor de kan trække sig tilbage til, hvis de vil have lidt ro for deres omgivelser og privatliv. En russisk landskildpadde kan også have behov for en semidvale periode, hvor skildpadden trækker sig tilbage i en uge eller tre og så dukker op igen. Det skal skildpadden have ro og lov til.

Vi giver vores landskildpadder en hule, hvor vi gerne ligger lidt tørt hø ind. 

Det er altid interessant og sjovt at følge dyrene i deres deres anlæg. 


Få flere idéer til: Indendørs anlæg

Bundlag

Russisk landskildpadder sover her på kokosmuld.

Russisk landskildpadder sover her på kokosmuld.

Vi benytter kokosmuld som bundlag, sammen med lidt hø. Kokosmulden er rigtig god til at holde anlægget lugtfri. Især skildpaddens urin, kan lugte lidt ubehageligt, men, det døjer vi ikke med, når skildpadderne går på kokosmuld som bundlag. Høet er benytter vi gerne i et lille område, hvor vi gerne vil have en lidt højere luftfugtighed. Sørg for at anlægget ellers er tørt, men der må gerne være et lille område, hvor det er lidt ekstra fugtigt, så kan skildpadden opholde sig, hvor den gerne vil. 

Du kan også benytte muldjord, vi anbefaler den muldjord der er uden tilsat gødning. Kan købes i planteskolen. 

Vand: Dyrenes vandskål, her benytter vi en lavbundet skål, evt. en urtepotte underskål, med lav vandstand. Vi kan også skære bunden af en spand og bruge den til vandskål.

Vi sørger altid for at vandskålen er så stort, at skildpadden kan kravle helt op i skålen, hvis den vil det. Er du bange for at din skildpadden skal vælte rundt i skålen og måske endda drukne? Så læg et par flade sten ned i vandskålen, på den måde er din vandskål helt sikker også for svage og syge skildpadder. Nogle skildpadder vil gerne både tisse og tømme sig i vandet, lad dem gøre det. Så må vi bare skifte vandet lidt oftere.

Du kan finde mere om at bygge et anlæg indenfor: Indendørs anlæg 

Kokosmuld er vores favorit bundlag

Set hos SkildpaddeShop.dk

Hø benytter vi til huler

Set hos SkildpaddeShop.dk

Solplads

Vi hængt altid varmepære og UVB-pære op lige ved siden af hinanden. Vi forsøger at efterligne solens stråler, med de to pærer. Hold tjek på temperaturen, med et termometer.

Vi hængt altid varmepære og UVB-pære op lige ved siden af hinanden. Vi forsøger at efterligne solens stråler, med de to pærer. Hold tjek på temperaturen, med et termometer.

Indendørs hold af skildpadder: Til solpladsen benytter vi en UVB-pære 5,0/13 watt og en halogen varmepære 35 watt. 

Temperaturen på bundlaget, under varmepæren er 40-45 grader. Benyt et termometer, så er du sikker på at du holder den rette temperatur. Efter vi har hængt en ny varmepære op, så gentager vi temperaturtesten efter 14 dage og herefter ca. en gang i måneden. Varmepæren mister lidt effekt i starten og lidt over tiden.

De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Testudo horsfieldii levested

Den russiske landskildpadde, lever ikke meget i Rusland. Skildpadden findes i Centralasien.

Aserbajdsjan, Sydlige Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan, Nordøstlige Iran, Afghanistan, Nordlige Pakistan, Nordvestlige Baluchistan, Nordvestlige Kina (Xinjiang); højder op til 2400 m (i Afghanistan WERNING & WOLF 2007).

https://reptile-database.reptarium.cz/

Vi benytter ReptiVite til vores skildpadder

Vores foretrukkende mineral- og vitaminpulver til alle skildpadder. SkildpaddeShop.dk

Vores foretrukkende mineral- og vitaminpulver til alle skildpadder. SkildpaddeShop.dk

Reptivite er udviklet i henhold til den nyeste videnskabelige viden og sikrer den grundlæggende pleje af dine skildpadder.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, når du giver dine skildpadder mineral- og vitaminpulver, så skal dine skildpadder også have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Husk også en UVB-pære fungerer højest i et år. Selv om pæren stadigvæk lyser, så afgiver pæren ikke længere nok UVB-stråler. UVB-stråler er nøglen til at din skildpadde kan optage mineraler, kalk og vitaminer.

Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme. 

UVB- og varmepærer

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 og  en 35 watt halogen varmepære. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 og en 35 watt halogen varmepære. www.SkildpaddeShop.dk

På UVB-pæren anbefaler vi, at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. (13 watt) over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Til en russisk landskildpadde anbefaler vi at du benytter en 5,0 UVB pære. På æsken, alt afhængig af producenten af UVB-pæren kan der også stå 6,0 - 100 - Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. 

UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt udmærket til et par russisk landskildpadder, fordi dyrene ikke er så stor. En 26 watt UVB-pære vil kunne lyse ud over et større område.

Temperaturen på solpladsen, skal være 40-45 grader under varmepærerne, vil være passende for den russiske landskildpadde.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Russiske landskildpadder der synes det er for varmt, under varmepæren, vil flytte sig lidt ud i siden af pærens varmestråler. 

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i anlægget som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligger skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd og evnen til at lægge æg og sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.260 

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk  

Russisk landskildpadde (Testudo horsfieldii)

Skildpadden er lidt kamerasky, derfor rykker den sig ikke ud af flækken. Vi kan ikke overvinde dem alle :-)

Parring

Forsøg på parring. Han har ikke fundet helt på plads? Bemærk tungen.
Vores skildpadder kravler op og rutsjer ned fra toppen.

Forsøg på parring. Han har ikke fundet helt på plads? Bemærk tungen.

Hannen bejler til hunnen, hvor han vipper og drejer med sit hoved foran hunnen, og bider hendes forben.

Når hun acceptere og underkaster sig, vil han stige op på hende bagfra, hvor han laver nogle pive og knirkelyde under parringen.

Hule ide

Til hule, har vi benyttet en stor keramikskål. 

De åbninger der er ind under skålen, de er savet med en el-stiksav, med en keramik klinge. Klingen kan anskaffes i de fleste byggemarkeder.

Mangler du foder og andet til din landskildpadde, kik ind på SkildpaddeShop.dk

Vores skildpadder kravler op og rutsjer ned fra toppen.