google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Forskellige sygdomme

Vi vil med denne side, fortælle lidt om forskellige sygdomme, og medfødte skavanker skildpadder er født med.

Denne side er opdateret d.27. marts 2023

Pukkelrygget guløret terrapin

Voksen guløret terrapin (Trachemys scripta scripta) der har kyphoscoliosis, kaldes også en pukkelrygget sumpskildpadde.

Vi har modtaget denne Guløret terrapin, for flere år siden. Vi troede første gang vi så skildpadden, at den havde været passet rigtigt dårligt, og endda på alle tænkelige måder. Skjoldpladerne var ikke rynkede og skællene lå heller ikke i flere lag, som vi tit ser, ved manglende kalktilskud og UVB-lys. Godt nok var skjoldet meget deformt, men med glatte og blanke skæl, som I kan se på billedet. Skjoldets deformitet var groet på en "jævn" og afrundet måde, uden de nævnte rynker og mange skæl lag. Sumpskildpadden virkede også frisk og rask på alle andre måder. Det hele var lidt sært?

Sumpskildpadden blev undersøge, og vi fik dermed konstatere at skildpadden havde en rygrads deformitet, der så mundret kaldes kyphoscoliosis.

Skildpaddens deformitet havde altså ikke noget at gøre med dårlig pasning. Deformiteten af skjoldet, er skildpadden født med og må derfor være en fejl i skildpaddens DNA.

Vi er i dag glad for at have skildpadden og den opfører sig som en guløret terrapin skal gøre, i fangenskab. Han komme hen til akvariets kant og vil fodres. Han interagere helt uden problemer, sammen med de andre sumpskildpadder, han lever sammen med.

Vi skal altid huske at tage os god tid til, hver skildpadde vi modtager. Så vi får fastsat den rette pasning og evt. behandling der skal til, og ikke bare får skildpadden aflivet, fordi dyret lige i nuet ser mærkelig ud. Vi har erfaring med, at de fleste skildpadder kan helbredes, med tålmodighed og den rette behandling og pasning.

Det er blandt andet én af grundene til at vi tager lidt for at modtage din skildpadde. Det er det vi tilbyder din skildpadde, det gode skildpaddeliv.

Tarmfremfald

Kineisisk trekølsskildpadde med penis fremfald, søg straks læge.

Kineisisk trekølsskildpadde med penis fremfald, søg straks læge.

Ser du tarmfremfald hos din skildpadde, så skal du straks syge hjælp hos din dyrlæge.

Vi ser indimellem sumpskildpadder med tarmfremfald. Det er når en del af skildpaddens tarmvæg, er klemt ud af skildpaddens kloak-åbning og sidder fast. Tarmvævet bliver presset indefra, og derved vil tarmvævet miste sin blodforsyning, tarmvævet vil derfor hurtig svulme op og blive mørkerød. Tarmvævet vil efterhånden visne og dø. Hvis skildpadden ikke straks kommer af sted, til en krybdyrkyndig dyrlæge. Det er en smertefuldt tilstand for skildpadden og dyret vil dø af det, uden kirurgisk behandling. 

Her hos Skildpadder ABC, er det typisk den kinesiske trekølsskildpadde (Chinemys reevesii) vi har oplevet problemet hos.

Penis fremfald

Klapskildpadde (Klapskildpadde - Kinosternon cruentatum). Normalt glider penis tilbage, på plads igen, i løbet af kort tid. Du skal derfor ikke gøre noget.

Klapskildpadde (Klapskildpadde - Kinosternon cruentatum). Normalt glider penis tilbage, på plads igen, i løbet af kort tid. Du skal derfor ikke gøre noget.

Noget mange kan tro, er et tarmfremfald, og kan gøre én unødvendig nervøs, er penis fremfald. Har du aldrig set en sumpskildpaddes penis, så vil du sikkert blive overrasket, når du gør.

Vi får jævnlig spørgsmålet "hvad er det der hænger under skildpadden?"

"Det er skildpaddens penis".

At se skildpaddens penis, er ikke noget man ser så tit. Ved man ikke skildpaddens penis, er meget stor, så kan man hurtigt tro, at der er noget alvorligt galt med skildpadden. 

Den eneste behandling skildpadden ønsker sig, det er at finde sig en hun, han kan parre sig med. 

Sjælden udvikler et penisfremfald sig til et problem, for skildpadden. Penis vil trække sig tilbage igen, efter kort tid. Men skulle penis blive hængende ude, så vil slimhinderne tørrer ud og penis kan let blive beskadiget. Hvis du opdager fremfaldet i tide, så vil en krybdyrkyndig dyrlæge ofte kunne massere penis tilbage på plads. Der er dog risiko for at dyrlægen vurderer, at penis skal amputeres.

Vi har dog aldrig oplevet, at en penis skulle amputeres. 

Ekstra tæer

Denne rødøret terrapin er født, med ekstra tæer. Det kaldes polydactylism.

Det er ikke en sygdom.

Moskusskildpadde skal under kniven

Alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) opereres.

Alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) opereres.

9 ud af 10 gange skyldes sygdom hos en skildpadde, at skildpadden har manglet UVB-lys, vel at bemærke, en UVB-pære der fungerer. 

Det er ret enkelt at løse, skift skildpaddens UVB-pære mindst en gang om året. Her hos Skildpadder ABC skifter vi vores UVB-pære ud, hvert halve år. På den måde sikrer vi os, at UVB-pæren er mest effektiv, hele tiden.

Vi fortæller dig mere om, hvorfor en UVB-pære, skal skiftes, selv om den stadigvæk lyser og hvorfor UVB-lys er livsvigtig for skildpadder.

UVB-lys og varmpære 

Hvordan du forebygge sygdom og helbreder de fleste sygdomme hos sumpskildpadder. 
De 3. ting er nødvendigt straks at gøre: 

  • Byg en god og tør *solplads, med både UVB-, og varmepære.
  • Ordentlig foder.
  • Rent vand

Vi fortæller og forklarer vores 3. punkt-løsning: Forsiden sygdom

Del siden