google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

De unge havskildpadder

Ny klækket grøn havskildpadde. Foto USFWS Southeast Wikipedia

Ny klækket grøn havskildpadde. Foto USFWS Southeast Wikipedia

Når ungerne først har forladt deres rede, så ses de ofte ikke igen, før de flere år senere vender tilbage til kysten, hvor de bliver klækket. Desværre mener man, at kun 1 ud af 1000 unger overlever til de bliver voksne.

Hvornår de forskellige havskildpaddearter bliver kønsmoden, varierer meget, mellem cirka 7 og 50 år. De mindre Kemp's og Olive Ridleys havskildpadder opnår kønsmodenhed omkring de 10 år. Den uægte karette, den ægte karette / Hawksbill havskildpadde, australsk fladrygget havskildpadde og den grønne havskildpadde, de bliver kønsmodne når de er mellem 20 og 50 år og den enorme læderskildpadden er kønsmoden, i en alder af cirka 15 år.

Når havskildpadder bliver kønsmodne, så vil de vil både hanner og hunner forlade de kystområder, hvor de lever og migrere, ofte i tusindvis af kilometer, til deres yngleområder, hvor de vil begynde deres reproduktive voksne liv og parre sig.

FAKTA OM UNGE SKILDPADDER

Unge havskildpadder kan tilbringe op til et årti på det åbne hav, før de vender tilbage til kystnære farvande for at vokse og blive kønsmodne. Denne periode omtales ofte som "De tabte år" af videnskaben.

Kønnet af en ung havskildpadde, kan ikke bestemmes ud fra udseende. Først når de er kønsmodne, så får havskildpadde hannen en meget tykkere og længere hale end hunnens.

Unge skildpadder tilbringer tid i områder, hvor strømme konvergerer og der er rigeligt med byttedyr. Desværre er disse områder også vigtige for det kommercielle fiskeri, og på grund af fiskernes høje produktivitet, er de unge havskildpadder i risiko for at blive fanget under fiskeriet.

De unge havskildpadder lever i kystnære områder, hvor de risikerer at blive påvirket af menneskelige aktiviteter og derfor ofte såres af bådenes propeller.


Denne side er opdateret d.3. august 2023 st.

Klimaforandringer påvirker ungernes køn

Køn og reproduktion. Hvordan havskildpadde æg udvikler sig. DRAWN BY DAWN.

Køn og reproduktion. Hvordan havskildpadde æg udvikler sig. DRAWN BY DAWN.

Temperaturen påvirker, om det bliver hanner eller hunner, der klækker.

På strandene, i det nordlige af Australiens Great Barrier Reef, der oplevede de i perioden 1960 til 2016 en stigninger i luftens- og havets overfladetemperaturer, der er relateret til global opvarmning og de skiftende regionale klimamønstre, de fik en betydelig effekter på nogle arters kønsforhold. For eksempel blev kønsforholdet, sådan at der nu var 99% hunner ud af alle de unge og halvvoksne grønne havskildpadder (Chelonia mydas) der var, da temperaturen i luften steg.

Læs mere om klimaændringer der påvirker skildpadder: Videnskab - Artiklen; Global opvarmning vil udrydde guldskildpadden.

Havskildpaddeunger kommer til verden

Haveskildpaddeunger kommer til verden, og søger mod Havet. I løbet af tre måneder, kravlede i hundredvis af havskildpadder op på stranden og lagde deres æg. Æggene har være bevogtet af mennesker, så man sikrer at så mange unger som muligt, vil klare sig. 

Del siden