google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Hvilke sumpskildpadder kan leve sammen?

På billedet ser du både en kinesisk stribet-halsskildpadde, et par falske landkortskildpadder og tre guløret terrapiner. Der skal tages hensyn til den kinesiske stribet-halsskildpadde fordi den svømmer ikke så gode som de andre arter, derfor skal denne art have lidt letter ved at kravle op til vandoverfladen.

På billedet ser du både en kinesisk stribet-halsskildpadde, et par falske landkortskildpadder og tre guløret terrapiner. Der skal tages hensyn til den kinesiske stribet-halsskildpadde fordi den svømmer ikke så gode som de andre arter, derfor skal denne art have lidt letter ved at kravle op til vandoverfladen.

Hvilke skildpadder kan leve sammen?

Tjek også vores side: Aggressive skildpadder

Eks. kan man sætte moskusskildpadder sammen med falske landkortskildpadder - kinesiske trekølsskildpadder - cooter?

Vil du have rigtig fornøjelse af dine sumpskildpadder, anbefaler vi at du kun har en enkelt sumpskildpaddeart i samme akvarium. Du får det bedste ud af dyrene, du vil letter kun se, hvordan de enkelte sumpskildpadder opfører sig i det daglige og om der er problemer mellem dyrene.

Hvis du skal have mest muligt ud af din hobby, så sørg for at give dine sumpskildpadder et anstændigt akvarium, hvor der er godt med plads, så dyrene kan svømme rundt og få en god kondition, det sammen med en stor solplads, hvor alle dyrene kan ligge og brede sig og få både UVB-lys og varme.

Kend skildpaddernes kæn: Vi har erfaring med at mange skildpaddeejer, ikke er helt sikre på deres skildpadders køn. Derfor kan skildpaddeejeren opleve at der opstår konflikter, blandt ens skildpadder, man ikke umiddelbart kan finde noget løsning på. Kender du ikke dine dyrs køn, så er der en større risiko for at dyrene måske skader hinanden.

Kønsbestemmelse

Indretning af akvarium til de større sumpskildpaddearter og moskusskildpadder

Denne side er opdateret d.25. marts 2023

Skildpaddearter der kan eller ikke kan sammen?

I hulen er det en kinesisk trekølsskildpadde, på sandet er det en kinesisk stribet-halsskildpadde, de skal begge have let ved at komme op til vandoverfladen, svømmende er det en guløret terrapin.

I hulen er det en kinesisk trekølsskildpadde, på sandet er det en kinesisk stribet-halsskildpadde, de skal begge have let ved at komme op til vandoverfladen, svømmende er det en guløret terrapin.

Cooter  -  falske landkortskildpadder  -  moskusskildpadder  -  terrapiner vil normalt kunne leve sammen i en god stor havedam også i et stort akvarium. Det vil være uhensigtmæssigt at sætte alle arterne sammen i et akvarium. 

Cooter og Falsk landkortskildpadde, de vil meget sjælden give ballade.

Hvis der er uro, i ovenstående gruppe, så vil det typisk være en terrapin han,  eller hannen af den kinesiske trekølsskildpadde der giver uroen.

Bemærk: De guløret- og rødøret terrapiner hører i dag ind under de: Invasive arter

Hvor en territoriel terrapin han, er sur på en anden terrapin han eller han vil parre sig med en hun, der ikke vil. Det kan give en del ballade og se ret så træls ud, når dyrene slås. Normalt bliver den ene eller den anden af skildpadderne sat på plads (det kan tage timer) og problemet er løst, for nu. Opstår problemet igen, dag efter dag med samme skildpadde, så kan det være en god ide, at flytte skildpadden. Men, det giver dig ingen garanti for, at der ikke opstår ny ballade.

Kinesiske trekølsskildpadder virker som om, at de har lidt flere brikker, at flytte med, end andre sumpskildpaddearter. En "kloger" skildpadde, kan være meget charmerende, men, skildpadden kan lige så let, være en "ballademager", overfor andre sumpskildpadder.

Det kan også være en han, af de kinesiske trekølsskildpadder, der er for ivrig efter at vil parre sig med en hun, af sin egen art. En kinesiske trekølskildpadde han kan også blive interesseret i en moskusskildpadde hun, hvilket kan give ballade eller presse hunnen ud af akvariet. Hvor hun måske søger op og lægger sig på solpladsen det meste af dagen. Det er ikke en god situation for moskus. hunnen fordi hun er streset over trekøl hannens adfærd. 

Vi har set kinesiske trekølsskildpadder, der afliver andre sumpskildpaddearter. Vi anbefaler ikke den kinesiske trekølsskildpadde, til begynder, af hobbyen. 

Dynamikken i en skildpaddegruppe kan hurtig ændres, hvis man fjerner dyr og sætter nye dyr ind i en allerede etableret skildpaddegruppe. 

Har du f.eks. allerede etableret en rolig flok cooter, og er glad ved det, så sæt ikke en enkel terrapin ned til dem. Terrapiner er mere temperamentsfulde end cooter og vil kunne give uro, i den rolige gruppe.

Hunner af især terrapiner og de kinesiske trekølsskildpadder, kan godt finde på, at jage en han. Det kan ske, når hannen er for interesseret i hunnen og vil parre sig med hende, hun gider ikke tilnærmelserne. Hvis hun er stærkere en han er, så vil hun kunne bide og jage hannen væk. Hannen vil normalt holde sig væk, hvis han får "klø" nok, hvis hun bider ham, hårdt nok og gør ham bange nok. Hvis hun ikke sætter sig ordentlig i respekt overfor hannen, så vil den "potente" han bare fortsætte med sine tilnærmelser. Så er han selv ude om, at han får lidt klø, kan man synes. Men, balladen opstår og skyldes normalt altid, at man ikke giver sine sumpskildpadder plads nok. Sumpskildpadder kan derfor ikke komme væk fra hinanden.

Bider sumpskildpadder hul i hinanden, så fjern dyrene fra hinanden!

Moskusskildpadder

Alm. moskusskildpadder (Sternotherus odoratus)

Alm. moskusskildpadder (Sternotherus odoratus)

Moskusskildpadder kan normalt godt leve sammen med terrapiner, cooter, falske landkortskildpadder (kaldes også Mississippi).

Moskusskildpadder kravler rundt på bunden og de andre arter, svømmer mest i overfladen og er på land. Vi ved af erfaring, fra akvarier, at de svømmende arter kan forstyrre moskusskildpadderne, når de svømmer frem og tilbage hen over dem. Derfor giv dine moskusskildpadder nogle huler, eventuelt keramik-potter eller trærødder dyrene kan gemme sig i og under.

Moskusskildpadden kan sulte! Når moskusskildpadder lever sammen med andre sumpskildpaddearter, der svømmer i vandoverfladen. De overfladesvømmende skildpadder, er gode til at tage for af fodret først, inden det lander nede på bunden hos moskusskildpadden, hvis der overhovedet falder foder ned på bunden, til moskusskildpadderne. Hold øje med om dine moskusskildpadder får foder.

Aggressive moskusskildpadder. Hvilke problemer kan der være mellem moskusskildpadder og andre skildpaddearter.

Moskusskildpadder og de kinesiske trekølsskildpadder ligner hinanden en hel del og de vil derfor både kunne give hinanden kærlighed og ballade. Hanner af arterne, sæt dem ikke sammen. Vi anbefaler ikke at uerfarne i skildpaddehobbyen holder de to arter sammen.

Har du flere moskusskildpadde hanner sammen, i dammen, så vil det næsten helt sikkert give problemer mellem dyrene. De to hanner vil slås. En moskusskildpadde han, kan også være alt for ivrig efter at vil parre sig med en hun. Hun kan derfor lide overlast (se billedet). Det større havedam dine skildpadder har, det større chance er der for, at dyrene kan komme væk fra hinanden.

Når alt kommer til alt, så kan de fleste problemer med de aggressive dyr, føres tilbage til, at skildpadden har for lidt plads og derfor bliver stresset! Selv om dine skildpadder har 1000 -10,000 liter vand, så er det kun en "vandpyt" for skildpadderne. I naturen, kan skildpadder normalt fjerne sig flere hundrede meter, fra hinanden, hvis de har bøvl med hinanden.

Det er svært at holde øje med om alle moskusskildpadderne har det godt! Det er lettere i en terrassedam, med lav vandstand.

Snapskildpadder

Alm. snapskildpadde (Macrochelys temminckii)

Alm. snapskildpadde (Macrochelys temminckii)

Alm. snapskildpadder og alligator snapskildpadder kan normalt godt sættes sammen, hvis de er cirka samme størrelse. Men, snapskildpadder der har været alene, i et akvarium og pludselig får en ny "ven", så kan den gamle snapskildpadde, der synes det er sit akvarium/territorium, måske "få lyst" til, at bide den nye beboer? 

Pas især på med at sætte snapskildpadder sammen, der er stor størrelsesforskel på. Det kan meget hurtig gå galt. Er du ikke erfaren, så forsøg ikke snapskildpadder sammen med andre sumpskildpaddearter.

Du skal altid huske på, når vi har med dyr at gøre, så er der ingen regler uden undtagelser. Uheld og angreb kan altid ske, ligeyldigt om vi er erfarne skildpaddeejere og fortæller dig, der sker nok ikke noget, så sker der måske alligevel noget man ikke har forventer sig. Skildpadder læser desværre ikke altid de vi skriver om dem 😉

Derfor det vi skriver, på denne side, er ment som en vejledning og kan måske give dig en forklaring på, hvad du selv observerer.

Hybridisering

Sternotherus Odoratus x Sternotherus Carinatus. Foto Laurent Lebois

Sternotherus Odoratus x Sternotherus Carinatus. Foto Laurent Lebois

Mange skildpaddearter kan yngle sammen.

Hvis du vil yngle med dine skildpadder, så sørg for at holde artsakvarier eller anlæg med kun den sammen skildpaddeart. Alt andet kan kan hurtigt blive noget rod.

Selv om du får æg, er det ikke ensbetydende med at du absoulut skal forsøge at klække unger frem af æggene. Hybride skildpadder er noget rod, efter vores opfattelse.

Så længe du ikke yngler med dine skildpadder, så er der ingen problemer ved at holde forskellige skildpaddearter sammen (hvis de eller kan sammen?), det kan være ret hyggeligt at se de forskellige skildpadder, i sin dam eller akvaruim.

Det er normalt ikke det store problem, men, vil du yngle, så tænk dig om. Ingen gider mixede skildpaddearter. 

Her hos Skildpadder ABC, bryder vi os ikke om denne unaturlige form for avl.

Det er skildpadder, der tit bevidst bliver fremavlet for, at tjene penge og til fornøjelse, for os mennesker. Det er en monstrøs form for dyreavl.

Vi kan tage et eksempel: Kan den alm. snapskildpadde og alligator snapskildpadden parre sig sammen og der bliver æg og unger?

Ja, det kan de. Derfor, hvis du vil yngle med den alm. snpskildpadde og alligator snapskildpadden, hold arterne, hver for sig og bland dem ikke. Hybride skildpadder er noget rod, efter vores opfattelse.

Vi har skrevet lidt mere om de: Mutationer og hybride skildpadder

Del siden