google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Byg en havedam til sumpskildpadder

Havedam med Europæiske sumpskildpadder.

Havedam med Europæiske sumpskildpadder.

Byg en havedam, der er tilpasset til sumpskildpadder.

Du sprudler af interesse og engagement og vil bare se sumpskildpadder, i din dam, nu.

Der er forskel på at holde fisk og sumpskildpadder. Vi fortæller dig her på siden om de ting, der er anderledes end at holde fisk og du skal tage særlig hensyn til, når du vil holde sumpskildpadder i din havedam. Vi supplerer teksten med link, til sider, hvor vi gennemgår de forskellige ting lidt mere. Ellers vil denne side, blive alt for voldsom at komme gennem. 

Ny havedam: Slå lidt koldt vand i blodet og tænk på dyrenes ve og vel. Men, inden du sætter sumpskildpadder ud i din havedam, hav lidt tålmodighed. Sørg nu for at få havedammen bygget færdig, byg også en sikker indhegning rundt om dammen, så skildpadder ikke kan slippe ud i den danske natur, hvilket de ikke må! Få lidt erfaring med din havedam, inden du sætter levende dyr ud i dammen.

Hvornår sættes du inde sumpskildpadder ud i dammen? Vi anbefaler, at du om om foråret, venter med at sætter dine nyanskaffede sumpskildpadder ud i dammen, før dammens vandtemperatur ligger stabilt på minimum 15 grader. Overholder du det, så vil dyrene normalt klare sig udmærket og undgå at få lungebetændelse eller andre problemer. Du vil nu kunne nyde dine sumpskildpadder, gennem sommerhalvåret, hvor dyrene lever det gode liv i et udendørs anlæg. 

Vinter. Skal dine sumpskildpadder også klare vinteren, i dammen? Det er en meget sværere opgave. Se mere om vinterteknik, længere nede på siden.

Husk. To andre vigtige ting, du skal have styr på, hvis du vil holde sumpskildpadder i din havedam. - Havedammen skal sikres, så sumpskildpadder ikke kan slippe ud i naturen. - Dine sumpskildpadder skal let kunne komme op til vandoverfladen og få luft/trække vejret. Efter vinterdvalen. Igen, mere om indhegning og vinterteknik, nede på siden.

Under topsiden Havedam - linker vi til endnu mere relevant viden, om at holde sumpskildpadder i havedam. 

Kik ind hos Koi Garden Her finder du alt til din havedam, filter, folie og pumper m.m.

Denne side er opdateret d.27. marts 2023

Anlæg en havedam til skildpadder

Politikens bog om vand i haven. Her kan du blive inspireret.

Politikens bog om vand i haven. Her kan du blive inspireret.

Hvordan du skal bygge og anlægge dam, i din have. Der findes mange gode beskrivelser om det på nettet om, hvordan du anlægger din egen havedam. Derfor vil vi ikke skrive om det her på hjemmesiden. Vi vil henvise til et par gode steder, hvor du kan læse mere om at oprette en havedam.

Nedenfor linkene, vil vi nævne ting du skal være opmærksom på, når der skal sumpskildpadder i dammen.

Blandt andre denne bog. Den er gratis at hente.

Bogen "Vand i haven"<--- downloade bogen her.

Vi vil også gerne henvise dig til et link i Bolius - Boligejernes Videncenter 👇

Sådan anlægger du en havedam

Design din skildpaddedam, så dine sump skildpadder har let ved at komme op til vandoverfladen. 

Hvilke materialer skal jeg holde mig fra?

En terrapin der har levet med en opgang i beton. Dyret har slæbt sig over betonkanten og derved er de her skader opstået.

En terrapin der har levet med en opgang i beton. Dyret har slæbt sig over betonkanten og derved er de her skader opstået.

En dam, af beton og sumpskildpadder, det er en dårlig kombination. 

Desværre er mange ikke klar over, at skildpaddens bugskæld, de er ikke så hårde som de ser ud til at være.

Når skildpadden klatrer over kanten, i en havedam, der er støbt i beton eller svømmer rundt i en dam, af beton og støder imod bunde og siderne af dammen, så kan det let give skader på skjoldet, der knækker stykker af og der kommer let små ridser og skrammer, i bugskjoldets skællag, skaderne udvikler sig. Sandkorn fra betonen kiler sig ind under skællene. Det vil med tiden let kunne udvikle sig med betændelse, derefter skjoldråd og til sidste ende med at skildpadden dør af sine skader. Alt sammen sker typisk uden ejerens viden. Fordi man ikke får holdt nær så godt øje med de sumpskildpadder, der lever i en havedam, som de dyr der er tæt på én i et akvarium.

Læs mere om de skader beton kan give skildpadder 

Byg ikke dekoration i PU skum og flamingo, det kan vi ikke anbefale til skildpadder. Finder skildpadden først ud, af, at de kan bide i det hårde skum materiale (og det gør de), så går de løst på det og gnaver stykker af. Der vil være stor risiko for, at de får materialet i maven og derved kan få forstoppelse og dø.

Dam og dekoration af beton - Glem det

Ru betonoverflade. Du kan se sandkorn stikke frem, de vil efterhånden rive skildpaddens skjold i stykker.

Ru betonoverflade. Du kan se sandkorn stikke frem, de vil efterhånden rive skildpaddens skjold i stykker.

Byg ikke en havedam af beton, til skildpadder!

Løs sand er normalt ikke et problem, sand er først et problem, når sandkorn sidder fast i beton og kan virke som sandpapir.

Hvordan får jeg min skildpadde fri for sår, som på billedet? Flyt din skildpadde eller byg dit anlæg om og undgå beton.

Hvordan helbreder jeg min skildpadder for skjoldsår: Skjoldproblemer

Desværre ser vi flere der bygger en havedam, i beton. 

Vi anbefaler EPDM-folie til din havedam

EPDM-folie. Set hos KoiGarden.dk

EPDM-folie. Set hos KoiGarden.dk

Vi vil gerne anbefale dig at du anvender det lidt dyre EPDM bassinfolie.

EPDM-gummifolie er stærk og har en høj elasticitet. EPDM gummifolie er modstandsdygtig over for solens stråler, det vi kalder UV-bestandig, folien bliver derfor ikke sprød over tid, som de billigere folietyper bliver, der derfor let kan blive beskadiget og revner.

EPDM-membranen har en høj elasticitet, er UV-bestandig og bevarer sin fleksibilitet helt ned til -45 ◦C, hvilket gør folien modstandsdygtig overfor punkteringer og andre skader, der ellers let kan forekomme på billige og mere stive folier. Skulle uheldet være ude, så kan EPDM-folien lappes også imens der er vand i dammen.

Billig bassinfolie, skal typisk udskiftes allerede efter bare 2-3 år. Det bliver hurtigt meget dyrt og arbejdskrævende at skifte ud, i længden.

Iltning af vandet er vigtigt både sommer og vinter

Løvnet holder planteaffald væk fra dammen.

Løvnet holder planteaffald væk fra dammen.

Det vigtigst for dine sumpskildpadder: Blandt andre har John stillet os et spørgsmål. "Hvad skal jeg tænke på, når jeg gerne vil have sumpskildpadder, i min 80 cm. dybe havedam, om vinteren?

Vores svar. "Vedr. din havedam, så er der nye undersøgelser, der viser, at dybden af dammen, ikke er så væsentligt som en god iltning af sin havedam.

Iltning af dammen, året rundt, og helt nede fra bunden af, det vil presse de dårlig gasser ud af dammen, som uvægerlig vil opstå, når gl. blade og andet går i forrådnelse.

Sumpskildpadder kan ikke tåle at der ikke er et minimum af ilt i dammen, når de ligger i dvale. 

De skildpaddeejer der har en havedam, med vandfald og en høj vandgennemstrømning, enten ved hjælp, af pumper, springvand eller luftsten, der gennemlufter dammen, det lader til, at de ejer har en større succes med, at deres sumpskildpadder overlever vinterens dvale. Prøv at indarbejde det i din dam, hvis du har planer om, at dine sumpskildpadder skal overvintre i dammen.

Mangler der vandgennemstrømning, i en dyb dam, om vinteren, så kan det betyde at der er vandlag i dammen, der er uden ilt. Ønsker man ikke at installerer passende filtersystem, luftsten eller andet der kan få vandlagene til, at flyde sammen. Så er det bedre at have en dam, der ikke er dybere en 3/4 meter. I denne dybde kan solen, få de planter der er i dammen til, at producerer ilt, under isen. Hvilket vil hjælpe sumpskildpadder til at overleve dvale perioden.

Om efteråret begynder træer og buske at tabe deres blade. Du kan holde blade væk fra din dam ved, at benytte et løvnet. Hæng nettet ud over dammen. Det vil kunne fange de fleste blade ellers må du i gang med at rense dammen for de nedfalden blade og andet slam senere.

Nedbrydningsprocessen af plantemateriale, der ligger og rådner på bunden af dammen, kræver meget ilt. I værste fald bruges alt ilten i vandet og dammen fyldes i stedet for med giftige gasser, så dine skildpadder ikke overlever den kommende vinter.

Forøg, dine sumpskildpadders overlevelseschancer, sørg for en god tilførelse af ilt, til vandet. Placer ekstra luftpumper, der lader luft/ilt strømme ud af pimpsten, helt nede fra bunden af dammen. Der skal tit flere udstrømmersten (pimpsten) til, det afhænger af dammen. Du må ikke tage for let på om dine skildpadder overlever. Derfor skal du ikke spare en luftpumpe væk. 

Nye undersøgelser, har vist, tilfører man ilt til dammen, så redder denne løsning flest sumpskildpadder, gennem vinteren. Sumpskildpadder har forskellige teknikker til, at optager ilt fra vandet.

Nogle arter lader lidt vand trænge ind i dyrets kloak, her kan skildpadden så trække lidt ilt ud af vandet. Andre arter lader vandet komme ned i svælget og omkring det bagerste af tungen, hvor ilt kan trækkes ud af vandet. Der er også de arter der kan trække lidt ilt ud af vandet, gennem deres hud. Det er med til at holde liv i sumpskildpadder gennem vinterdvalen.

Vi fortæller meget mere om iltning af dammen, på siden: Vinterteknik 

Udendørs luftpumpe med pimpsten - Som ekstra luftfiltrering om vinteren

De er med til at skabe iltning i dammen, der samtidig presse skadelige gasser (forrådnet bundlag) ud af vandet.
Set hos KoiGarden.dk

Kraftig filtrering

Hvordan du skal placere din filterets pumpen. Det er vigtigt at pumpen stilles på bunden af dammen.

Kan sumpskildpadder overvintre i dammen?

Træstamme og grene skal sættes fast ned i bunden af dammen. Rødøret terrapin.

Træstamme og grene skal sættes fast ned i bunden af dammen. Rødøret terrapin.

Der drukner mange sumpskildpadder, om foråret, efter endt dvaleperiode, fordi de ikke har kræfter til at komme op til vandoverfladen. Dyrene har enten været syge, da de blev lagt i dvale eller de har manglet en let måde, at kunne komme op til vandoverfladen og få luft/trække vejret. 

Kan mine sumpskildpadder overvintre i dammen, gå i dvale? Det kan kun raske sumpskildpadder klare og sumpskildpadder der oprindelig lever steder, hvor de går i dvale.

Det bedste vil være at du har haft dine sumpskildpadder helt fra de var unger. Så har du selv kontrol med dyrene, om dyrene har fået deres UVB-lys og varme som de skal. Samt det ordentlige foder, vitaminer og mineraler skildpadden har behov for, og er helt nødvendigt for skildpadden, hvis den skal have mulighed for at kunne få opbygge det sunde skjold og skellet, der skal til for at klare den meget lang dvaleperiode, helt uden ilt.

Vil du gerne vide, hvorfor vi nævner skildpaddens skjold og skellet, som vigtige for at sumpskildpadden kan overleve en dvaleperiode, så læs videre på siden: Livet uden ilt

Der er flere sumpskildpaddearter der kan overvintre i en dam året rundt, hvis dyrene ellers er i en god nok kondition, når de går i dvale. For eller vil skildpadder bare dø unde dvaleperioden.

Det er blandt andre: 

Har sumpskildpadden i en periode, af sit liv manglet f.eks. UVB-lys/direkte sollys, så kan du ikke forvente at sumpskildpadden kan klare en vinter i dvale, uden ilt og vil komme levende op fra bunden af dammen, om foråret. Så vigtigt er UVB-lys, den rette varme og det rette foder.

Har du planer om at anskaffe dig voksne sumpskildpadder gennem Den Blå Avis, Gul & Gratis eller andre steder fra, og du ikke ved, hvordan dyrene har været passet, gennem deres liv. Så kan du ikke forvente, at dyrene vågner op igen efter endt vinterdvale.

Er du i tvivl, om dine dyr er raske nok, så de kan overleve en vinter, så tage dem ind. Hvor du kan nyde dine sumpskildpadder, indtil foråret igen kommer. Læs mere på siden her: Akvarium indretning

Vinterdvale: Forbedre dine skildpadders overlevelseschancer under vinterdvalen. Efter endt dvale er sumpskildpaddens celler fyldt af mælkesyre (det kan du læse om i artiklen "Dvale uden ilt"), og sumpskildpadden vil derfor være meget stiv og have svært ved at bevæge sig og af sig selv komme op til vandoverfladen og få ilt.

Har skildpadden ikke let ved at klatre op til vandoverfladen, evt. ved hjælp af en træstamme (foto nedenfor), ujævne sider, plantevækst, svagt skrånede sider, folie med stenbelægning (foto nedenfor), evt. *havehegn (foto) der er rullet ned i dammen, gerne rul et par baner ned i dammen om efteråret. Ellers kan sumpskildpadder let drukne, når vandets temperatur begynder at stige og sumpskildpadden vågner. det flere muligheder skildpadden har for at komme op til vandoverfladen, det større er chancen for at se dine dyr levende igen.

Havehegn, plastfolie med grus, træstamme eller grene kan vi lægge ned i vores damme om vinteren, så dyrene har noget at klatre op ad, når de vågner efter endt dvale.

Plastfolie med sten og havehegn, synes du måske ikke er så pænt, men, det er med til at redde dine sumpskildpadder fra at drukne, om foråret og gennem vinteren. De danske vintre er desværre ikke så velegnet til sumpskildpadder. Vejret er for ustabilt, til sumpskildpadder kan ligge i dvale gennem hele vinteren. Sumpskildpadder vil typisk vågne, når der kommer en solskins periode, det gør der altid i Danmark.

Vi fortæller meget mere om, hvordan vi forbedre sumpskildpaddernes overlevelseschancer gennem vinterdvalen, på siden: Vinterteknik 

Du kan også tage dine sumpskildpadder ind, om vinteren og lægge dyrene i dvale indendørs. Det fortæller vi meget mere om på siden: Vinterdvale

Stenfolie kan redde din sumpskildpaddes liv.

Læg et par baner plastfolie med sten, ned i dammen.
Set hos KoiGarden.dk

Havehegn 100 x 50 cm.

Vi ruller gerne et par baner havehegn ned i dammen. Fra vandkant og ned til bunden, det er let for skildpadden at få fat i og komme op til overfladen. Maskemål 100 x 50 mm. Findes i de fleste byggemarkeder.

Året rundt i skildpaddens havedam

Plastik dam er ikke gode for sumpskildpadder at gå i dvale i gennem vinteren.

Plastik dam er ikke gode for sumpskildpadder at gå i dvale i gennem vinteren.

På siden: Året rundt i havedam - Her fortæller vi dig, måned for måned, hvad du skal huske, i og omkring din havedam, samt tips og tricks så dine sumpskildpadder får det gode liv de bør have. 

Skildpadder lægger æg: Hunnen lægger æg også selv om der ikke er en han, i anlægget. Derfor sørg for at der er et område, rundt om dammen, hvor der er jord eller et bundlag, skildpadden kan grave i. 

Husk også, godt nok, er skildpadder glade for solen, men, de skal have adgang til skygge, i løbet af dagen. Ligger dammen midt i græsplænen, så tænkt over, hvor der måske kan plantes et par buske, opbygges et vandfald eller på anden måde, kan laves et skyggefuldt hjørne, hvor skildpadderne kan finde hen.

Et formstøbt bassin, er ikke en god dam, hvis du ønsker, dine skildpadder skal overvintre i dammen. De glatte sider, vil være umulig for mange sumpskildpadder, at komme op af, efter en vinter, i dvale. Der skal der gives klatre muligheder til dyrene.

Overvintring på land ved havedam: Nogle sumpskildpaddearter, blandt andre moskusskildpadder, vil overvintre i en dynge blade/kompost eller de graver sig ned i jorden, langs dammens kant, dyrene skal have mulighed for det. Læg eventuelt en isoleringsmåtte, ud til dyrene, de kan kravle under.

Vi fortæller mere om at holde moskus- og kinesiske trekølsskildpadder i havedam

Flugtsikring af havedam

Eksempel på en sikker indhegning, af sumpskildpadder. Her er de øverst 5-10 cm., af hegnet, bukket ind mod dammen. Samtidig er der lagt fliser/chaussesten langs hegnet, så skildpadder ikke kan grave sig ud.

Eksempel på en sikker indhegning, af sumpskildpadder. Her er de øverst 5-10 cm., af hegnet, bukket ind mod dammen. Samtidig er der lagt fliser/chaussesten langs hegnet, så skildpadder ikke kan grave sig ud.

Sørg for at dine sumpskildpadder er sikret, så de ikke kan komme ud i naturen.

Skildpadder er dygtige klatre, en hurtig søgning af videoer, på nettet, vil overbevise dig om, hvor dygtige de egentlig er. En stenmur, her er det muligt, for en skildpadde, at få fat i de revner, der er mellem stenene og er derfor ikke sikker nok. En skildpadde har tid nok og vil forsøge igen og igen, indtil den kommer over. Benytter du trådhegn, af en slags, så kan du bukke de øverste 5-10 cm. ind mod dammen eller lægge et bræt, på toppen, så skildpadderne ikke kan kravle over. Bygger du et hegn af brædder, rafter, læg et bræt, på toppen, der rager ud over hegnet og ind mod dammen, som skildpadden vil ramme i, når den er på vej over kanten, af hegnet.

Du skal også sikre hegnet, i bunden, det kan gøres ved, at du graver hegnet lidt ned i jorden eller lægge en flise/stenkant, langs med hegnet, så dyrene ikke kravler under.  

Til indhegning rundt om dammen, kan der også benytte glatte materialer. Det kan være akrylplade, metalplader og lignende glatte materialer. Er der et sted, hvor hegnet ikke er sikret, vil dine skildpadder, med sikkerhed finde det og forsvinde, ud i naturen. Hvilket de ikke må!  

Hvordan flugtsikre jeg min havedam, så mine sumpskildpadder ikke flygter ud i naturen, hvilket skildpadder ikke må.

Vi har skrevet meget mere om: Flugtsikring af havedam - Så du sikrer dig bedst muligt, at dine sumpskildpadder bliver, hvor de skal.

Undgå uklar vand. Vi vil anbefale at du montere UVC-filter til din dam

Bitron UVC-filter. UVC-strålerne neutraliserer svævealger, bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper. Set hos KoiGarden.dk

Bitron UVC-filter. UVC-strålerne neutraliserer svævealger, bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper. Set hos KoiGarden.dk

Vi vil anbefale at du montere UVC-filter til din dam.

Du kan evt. benytte et Bitron UVC filter, til din havedam. 

Svævealger giver dammens vand et grønligt skær, desværre ender det tit med at vandet bliver næsten helt uigennemsigtigt af alger. Svævealgerne er så små, at man ikke bare kan "fiske dem op" af vandet, men bliver nødt til at "filtrere" algerne fra, ved hjælp af et UVC-filter. UVC-filtrering bruges i dag af de fleste ejere af havedam, for at forebygge eller fjerne svævealger, fra dammen. 

Alger formerer sig meget hurtigt, på ca. et døgn, kan én alge formere sig, med op til 10.000 alger!

For at bekæmpe sådan en mængde alger, så er det nødvendigt at bruge UVC lys.

UVC lyset beskadiger algen, således at den ikke kan formere sig og på den måde undgår man svæve algernes grønlige skær, i vandet. 

Princippet er ganske enkelt, man pumper vandet fra dammen ind forbi UVC-strålerne, som ændrer ved svæv algernes DNA. Dette gør, at algen ikke længere er i stand til at formere sig og i løbet af ca.3. uger dør algerne hen, og vandet klarer op. 

Del siden

Derudover reducerer UVC apparater mængden af bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper. 

Skildpadder ABC anbefaler, at du anskaffer dig det UVC-filter, med flest mulige watt, du har råd til. Hvorfor, fordi sumpskildpadder sviner dammen til, meget mere end guldfisk og Koikarper. 

Vi skal her understrege, at de UVC lys der findes i handlen ikke steriliserer, hverken vand, fisk eller skildpadder! 

UVC lys må du under ingen omstændigheder kigge ind i! 

Kik ind hos vores venner hos KoiGarden.dk de kan levere alt til din havedam.

Havedam - Hæng ikke UVB- og varmepærer op udendørs

Hæng ikke en UVB-pære og en varmepære op, til dine sumpskildpadder, når dyrene lever udendørs, i en havedam.

Mange gør af et godt hjerte det, at de måske bygger et lille læhus og der inde under, hænger de både en UVB-pære og en varmepærer op til deres sumpskildpadder, der lever udendørs, i en havedam. Det skal du ikke gøre!

Solen giver dine sumpskildpadder rigeligt med solstråler.

Der kan opstå det problem, er der dårligt vejr, efterår elle tidlig forår med lave temperaturer og dammens vand er koldt, måske kun 12-15 grader. Så vil du gerne din sumpskildpadde kan kravle op under en varmepære, hvor dyret kan hygge sig. Det skal du lade være med. Din sumpskildpadde risikere at få et varme-, kuldechok, blive syg og få luftvejsproblemer. 

Din sumpskildpadder har vænnet sig til de lave temperaturer. Ændrer du sumpskildpaddens temperaturer, så skal du ændre dem langsomt. 

UVB- og varmepærer kan man evt. benytte til landskildpadder, der lever i udeanlæg, men, kun under særlige omstændigheder.

Luftvejsproblemer

Alt til din havedam

Kik ind hos Koi Garden Hvor du finder alt til din havedam, filter, folie og pumper m.m.