google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Guløret terrapin (Trachemys scripta scripta).
Vi fortæller dig om, hvordan du genkender en guløret-, rødøret og Cumberland terrapiner. Vi gennemgår, hvordan skildpadden skal passes. Der er endnu mange skildpaddeejere der har terrapiner.
Side 1. af 2.
English text page 2.
Det er lidt ærgerligt, at skildpaddeejere ikke længere må anskaffe sig terrapiner, det er ellers dejlige dyr.
Pasningsvejledning til terrapiner - Til fri benyttelse PDF-fil findes her - Passer også til flere andre sumpskildpaddearter.
Akvarium indretning til de lidt større sumpskildpaddearter.
Denne side er opdateret d.24. april 2023
Nikita hygger sig med en ung guløret terrapin.
Guløret-, rødøret-, og Cumberland terrapiner og mix af de nævnte terrapiner/blandings terrapiner (Trachemys scripta scripta/elegans/ troostii/ssp.) er siden 1. august 2016 ikke længere lovlige at anskaffe sig, i Danmark og EU.
Guløret-, rødøret-, og Cumberland terrapiner hører i dag ind under de invasive skildpaddearter.
Samlet kalder vi dem for nemheds skyld terrapiner.
Loven gælder også terrapiner, der er krydset med en anden Trachemys scripta underart eller en helt anden skildpaddeart, kaldes de (Trachemys scripta ssp.)
Terrapiner og deres æg, må derfor ikke længere ifølge EU og dansk lov:
De skildpaddeejer, der har haft deres terrapiner, inden loven trådte i kraft den. 1. august 2016, de må gerne beholde deres terrapiner, indtil de dør.
Du må tage dine terrapiner med ud i dit eget sommerhus. Du må også transportere dine terrapiner til dyrlægen, ved sygdom og aflivning. Du må også kører dine terrapiner ud til en Zoo/dyreinternat, der har tilladelse til at modtage terrapiner, hvis du vil af med dine terrapiner. Desværre, intet andet.
Det er tilladt for jægere, at skyde de terrapiner/kæleskildpadder de møder, ude i naturen!
Der er tre underarter af terrapiner + blandings terrapiner, der er påvirket af loven, vi omtaler dem alle her nedenfor.
Hvorfor er terrapiner blevet forbudt? Lov - Invasive arter
Rødøret terrapin (Trachemys scripta elegans).
Den Rødøret terrapin har en bred rød stribe bag begge skildpaddens øjne, der løber langs med halsen. Denne røde markering vil falme, ligesom skildpaddens andre farvemarkeringer vil falme, som skildpadden bliver ældre.
Det samme er gældende for den guløret og Cumberland terrapinen, deres gule striber på hovedet og farverne på resten af dyret, vil falme med alderen.
En del af de ældre og gamle terrapiner, vil blive melanistiske/sorte.
Læs mere om de sorte skildpadder
Unger og yngre guløret terrapiner er de mest farverige, med gule striber på skjoldet. Den voksne skildpaddes skjold er grønsort, med gullige striber. Som skildpadden vokser, bliver de gule striber mindre udtalt. Voksne skildpadder har ofte de gule linjer, men de er meget finere og mindre fremtrædende end de striber, der findes på unge skildpadder.
Gamle skildpadder bliver mørkere med alderen og de gamle hanner mister ofte alle de genkendelige mønstre, de havde i ungdommen på deres rygskjold, hoved og plastron/bugskjold.
Rødøret terrapin - Guløret terrapin - Cumberland terrapin kan være mixet/parret (hybrider) med hinanden og med andre sumpskildpaddearter. Er det sket, så er sumpskildpadden også forbudt! Læs mere om hybride skildpadder
Tidligere var der flere underarter tilknyttet gruppen Trachemys scripta, de er i dag blevet omplaceret:
De nævnte terrapiner er i dag ulovlige, at købe, sælge eller give væk og yngle med, i Danmark og EU. Lov - Invasive skildpaddearter
Letteste måde at genkende en terrapin
Lettest at genkende på de sorte bugpletter
Det bedste kendetegn på at det er en terrapin (se nedenfor), er de sorte pletter, skildpadden har på bugskjoldet.
Der er normalt mellem 2 og 14 sorte pletter på bugen. Der er undtagelser, se mere om dem længer nede på siden.
Er der sorte pletter, så er det normalt en terrapin (Trachemys scripta ssp.)
I de fleste tilfælde, hvor man står med en terrapin, er dyret et mix af de nedenfor viste billeder. Over 60 % af de terrapiner vi modtager, er krydsninger mellem de enkelte underarter gul-, rødøret og Cumberland terrapin.
De helt unge og de yngre terrapiner har mere rene rundt sorte pletter under bugen. Det ældre terrapinen bliver, det mere "udtværes" de sorte pletter, som et penselstrøg.
Ved meget gamle terrapiner, vil bugpletter typisk være "smeltet" sammen, så bugen måske endda næsten bliver helt sort.
Der findes undtagelser, men, det kommer for vidt at komme ind på her.
De normale bugtegninger ved rene underarter: Rødøret- og Cumberland terrapiner, de vil have ens bugskjold, hvor der er 12 sorte pletter fordelt ud på hver enkelt bugskæl.
Guløret terrapin vil normalt have 4 sorte pletter, fordelt på de forreste fire bugskæl.
Er underarterne krydset med hinanden, så er alle regler ændret og du vil i 99% af tilfældene finde mellem 2-14 sorte bugplettet. Det er ikke helt let, i dag, at finde helt rene underarter af terrapiner.
Det ældre især de rødøret terrapiner bliver, så bliver de sorte bugpletter, mere og mere udtværet, og hele bugskjoldet, kan bliver nærmest helt sort. Mer om de længere nede på siden 👇
Bemærk: Du er altid velkommen til at sende et foto af din sumpskildpadde, så du ikke gør noget forkert. Vi hjælper dig meget gerne. Kontaktinfo.
Det bedste kendetegn på, at det er en terrapin du har, er de sorte pletter, skildpadden har på bugskjoldet. Der er mellem 2 og 14 sorte pletter, på bugen (se video). Er der det, så er det en terrapin (Trachemys scripta ssp.)
De fleste terrapiner er krydsninger mellem rød- gul og cumberland terrapiner, derfor kan der være stor forskel i pletternes antal og hvor meget pletterne er "smurt" ud over skjoldet. Meget gamle terrapiner, deres pletter, kan være "smeltet" sammen, så bugen bliver næsten helt sort.
I videoen, er det en cumberland terrapin (Trachemys scripta troostii), der står model.
Guløret terrapin
(T.s. Scripta) hun
Forbudt at importere ind i EU, siden august 2016.
Rødøret terrapin
(T.s. elegans) hun
Blev allerede i 1997 forbudt, at importerer ind i EU.
Cumberland terrapin (T.s. troostii) hun
Forbudt at importere ind i EU, siden august 2016.
Guløret terrapin, med fire sorte pletter.
Området indenfor den røde ring, kaldes bugskjold.
Begynder vi, at kigge på resten af undersiden, broen og de ydre kantskæl, så er der flere sumpskildpaddearter, der har sorte pletter. En sort plet, er et mindre afgrænset område. Se foto.
Forveksling
Forveksling kan meget let ske mellem terrapiner og skildpaddearten cooter
Se en cooter i videoen nedenfor 👇. Cooter er lovlige i EU og Danmark.
Du skal tænke dig om inden du køber en cooter, der kan opnå en skjoldlængde på 35-45cm. + hoved, hale og ben! I dag bliver denne skildpaddeart solgt i et stort antal, gennem dyrehandlen. Mange dyrehandler ved ikke at cooter kan blive så store!
Guløret terrapin. Husk, der er forbud imod alle terrapiner (Trachemys scripta ssp.)
Alder 3-4 år.
Gammel rødøret terrapin. De sorte pletter, er lige som "smurt" ud på bugskjoldet.
Alder +20 år.
"Cumberland terrapin". Bugen er magen til på en rødøret terrapin.
Alder 7-8 år.
Sumpskildpadde uden sorte bugpletter. Det er formodentlig en blandingsart?
På billederne ovenfor, kan du se terrapiner med forskellig alder. Bemærk forskellen på de sorte pletter.
Bugskjoldets pletter, er i dyrets unge og yngre år, mere ensartede runde og sorte.
Som alderen skrider frem, så bliver de sorte bugpletter mindre runde og rene i kanten, men, mere og mere tværet ud. De sorte pletter, bliver mere, som om en kunstmaler har trukket den sorte plet, ud som med et penselstrøg. Ved de gamle terrapiner, der kan bugskjoldet blive næsten helt sort og virke helt udtværet.
På billedet, til højere, ser du en terrapin, helt uden sorte bugpletter. Det er sjælden, vi møder sådan en terrapin!
Der findes andre sumpskildpaddearter, med mange forskellige typer af mønster, under bugskjoldet.
Foto. Det er meget sjælden, at se en terrapin, helt uden sorte bugpletter. Har du sådan en sumpskildpadde, så er det med 99,99% sikkerhed en cooter, der er lovlig.
Her ser du en cooter og ikke en guløret terrapin. De fleste vil sige, at sumpskildpadden her, er en guløret terrapin! Det er det ikke.
Det er ikke let, at se forskel. Denne cooter er tilladt, at købe og modtage i Danmark.
Cooter og terrapiner æder og lever ret ens, og begge arter lever glimrende, i Danmark.
Rødøret terrapin (Trachemys scripta elegans)
Melanistisk rødøret terrapin.
Det er ikke let at se den almindelige rødøret terrapin her!
De sorte terrapiner, de er ikke så sjældne.
Det er især terrapin hannen, der bliver melanistisk. Skildpadden ser så meget mere anderledes ud, end den almindelig terrapin han, at man tidligere troede, at der var tale om en helt anden skildpadde-art.
Alle arter af terrapiner kan blive melanistiske.
Melanism ses hos ældre hanner, det er det modsatte af albinisme. Melanisme opstår når skildpadden har et overtal af sorte pigmenter i huden og skjold.
Vi kender melanisme fra den sorte panter. Den sorte panter er et prototypeeksempel på melanisme.
Melanisme kan omfatte hud eller skjold eller begge dele bliver sort. Melanisme indtræder normalt ikke før hannen er kønsmoden eller skildpadden er mellem 6 og 9 år gammel. Skildpadden kan bliver helt sort eller næsten helt sort, med kun få synlige markeringer.
Se foto. En helt sort, melanistisk terrapin, kan være svær at genkende som en terrapin. Se mere om de: Sorte skildpadder - Mutation og hybrider
Kender du slet ikke til sumpskildpadder. - læs før du køber en sumpskildpadde
Sumpskildpaddearter der her er tale om, er terrapiner (Trachemys scripta ssp.) Det er Rødøret terrapin - Guløret terrapin - Cumberland terrapin og krydsninger mellem dem. Tidligere var der flere underarter tilknyttet Trachemys scripta, de er i dag blevet omplaceret:
Øvrige underarter og krydsninger mellem underarter, kaldes her Trachemys scripta ssp.
Se foto af de forskellige underarter, rødøret, guløret og Cumberland terrapiner ovenfor.
Den rødøret terrapin (Trachemys scripta elegans) blev allerede forbudt i 1997, at importere til EU og sælge gennem dyrehandlen.
Lad være med, at blive for forvirret. De to underarter Guløret terrapin og Cumberland-terrapin, bliver almindeligvis omtalt som Guløret terrapiner, i hvert fald blandt ikke eksperter. Alle underarterne kan parre sig på
kryds og tværs af hinanden, hvilket også sker i naturen, i de områder, hvor arterne grænser op til hinanden. Undgå, at avle hybrider frem, ingen er interesseret i dem.
Læs om terrapin hybrider, side 2
Her er nogle af de andre amerikanske skildpadder der bliver importeret, de skal holdes på nogenlunde samme måde som terrapiner.
Det er blandt andre:
Cooter - Pseudemys
Guld-, Indianerskildpadder - Chrysemys picta
Landkortskildpadder - Graptemys pseudogeographica
De tre underarter af Trachemys scripta, findes naturligt, i Nordamerika. Millioner af terrapiner avles, på store farme i det sydlige USA.
Underarten Cumberland terrapin, den ligner den guløret terrapin, men, den bliver ikke helt så stor, som de andre underarter.
Læs mere om: Generel viden om sumpskildpadder
Her kan du se en flok rolig terrapiner.
Terrapiner kræver meget plads. Problemer der nævnes her, de kan ikke løses i et 200-300 liters akvarium.
Du kan udmærket holde en sumpskildpadde alene, det får dyret ikke psykiske problemer over.
Nogle gange kan man i deres hjemlands natur, se skildpadder ligge ovenpå hinanden, helt op i tre etagers højde, fordi alle skildpadderne gerne vil udnytte solen, på de få gode solpladser der er. Det samme kan du observerer, hvis du har flere skildpadder f.eks. i en havedam. Her kravler dyrene rask væk ovenpå hinanden.
Du vil også kunne observerer terrapiner, på f.eks. en træstamme, her vender de fleste skildpadder deres hoveder væk fra hinanden. Det er fordi dyrene vil undgå at komme op og toppes.
Hvordan holder man bedst terrapiner sammen - Har man begge køn sammen, så vil det være at foretrække, i en havedam, hvor dyrene kan finde ro og komme væk fra hinanden, hvis f.eks. en han bliver for fræk/pågående. Vil en hun ikke lade sig parre, så bliver han tit så "gal" at han vil begynde at bide i hunnen. det er normalt ikke et stor problem, ude i naturen, har kan skildpadden bare svømme langt væk fra den sure skildpadde.
har vi vores skildpadder i et akvarium, så skal vi rette os ind efter dyrene.
Har du kun en gruppe hunner, så vil én af hunnerne bliver den dominerende og måske også aggressiv overfor de andre hunner. Det kan gå så galt at skildpadderne får skader. Det vil isæt ske, hvor pladsen er for ringe.
I stedet for at isolerer den sure hun, så kan problemet måske løses ved:
Har du kun hanner, så sørg for at de har plads nok, så de kan få finde fred for hinanden. Undlader du at sætte en hun ned til dem, så vil de enlige hanner normalt kunne tolererer hinanden. Husk, dyrenes vil etablere et hierarki og det skal de have tid til at etablere. De første 24 timer med en ny gruppe hanner, der vil der normalt være lidt ballade.
I ny sammensatte skildpaddegrupper vil der være ballade, det første døgns tid indtil bossen er fundet. Igen skal vi have respekt for, at dyrene skal have tid til, at danne deres hierarki. Bryder du dig ikke om "slagsmål", blandt skildpadder, så lad dyrene være i et døgns tid. Så vil der for det meste være faldet ro over dyrene.
Der kan især opstå problemer, hvis der bliver sat en ny han ned til en allerede etableret gruppe eller en enlig han, der allerede har dannet sit territorium. Det er derfor altid nødvendigt at dyrene har plads nok. Som vi skrev i starten 200-300 liter akvarier, hjælper ikke, hvis der er problemer. Et lille akvarium vil øge risikoen for ballade.
Det bedste
og mest naturlige for skildpadder, vil være en blandet gruppe. En god og dynamisk gruppe, ville kunne være med en han og tre fire hunner.
Har du kun et lille akvarium til dine terrapiner, så vil det være at foretrække,
at der kun holdes enten hunner eller hanner i det.
Sæt ikke en enlig hun sammen med en flok hanner. Så opstår der med garanti ballade og du kommer til at skulle flytte din hun igen.
Læs mere om aggressive sumpskildpadder og hvad der måske kan afhjælpe problemet?
Husk, når vi har med dyr at gøre "så findes der ingen regler, uden undtagelser".
Del siden
Vi benytter også ferskvandsfisk til vores vandlevende skildpadder.
Har du ikke adgang til vandplanter? Så kan du måske få dine terrapiner til at spise ukrudtsplanter. Mælkebøtteblade, de er meget rige på kalk, skvalderkål og mange andre ukrudtsplanter, kan du måske også få dem til at spise. Husk, skildpadder har godt af at spise noget grønt, og ukrudtsplanter koster ikke noget.
Siden: Spiselige planter
Giver du dine terrapiner animalsk foder, så vil det være bedst og mest naturligt for dyrene, at du fodre dem med hele fodredyr, f.eks. regnorme, vandsnegle, bænkebidere, vandinsekter, melorme, tørfisk og småfisk. Det er vigtigt, at skildpadderne også får ben og indvolde fra fisken, som indeholder mange vitaminer og mineraler. Lidt rå lever og hjerte er også godt for skildpadderne.
Giv skildpadderne så hel foder, som det er muligt. Dyrene har godt af at arbejde med deres foder, deres næb bliver også slebet af det.
Skildpaddeunger fodres dagligt, de voksne skildpadder skal kun fodres, hver anden dag.
Unger vil gerne have myggelarver, regnorme og småfisk.
Få mere hjælp til at give dine vandlevende skildpadder: Afvekslende foder med vitaminer og mineraler.
Føde i naturen - Unge terrapiner lever i naturen
overvejende af vandinsekter, små krebsdyr, snegle og orme. Ungernes plantekost udgør kun en meget lille del, af deres føde. Som dyrene vokser, så ændres deres kostvaner, så voksne terrapiner overvejende spiser vandplanter.
Men, terrapiners spisevaner i fangenskab, ændrer sig tilsyneladende ikke så meget, med alderen. Her bliver dyrene ved med, at spise mest animalsk kost, selv om de har rigelig adgang til vandplanter. Grunden til denne afvigelse, er måske,
at skildpadder i naturen, ikke har så let ved at finde/fange animalsk føde. Derfor ser det ud som om, at terrapiner i naturen har en forkærlighed for plantekost, når de bliver ældre.
Denne iagttagelse, underbygges
ved, at terrapiner vokser hurtigere i fangenskab end i naturen. Man kan måske sige, at terrapiner overfodres i fangenskab.
Cumberland terrapin, er du i tvivl om du fodre din skildpadde nok, så kan du holde øje med vægten. Følg skemaet nedenfor om alder og størrelse. Det er næsten umuligt, at fodre din skildpadde for lidt. De fleste fodre, alt for meget.
Fodring og fodringshyppighed.
Anbefalet fodring: De første 6 måneder af skildpaddens liv; må du gerne fodre den nyfødte og helt unge skildpadde, flere gange dagligt, med små portioner.
Fodret kan du veksle mellem købe foderpiller og andre foderemner, det kan være alle former for vandinsekter, myggelarver, små ferskvandssnegle, små regnorme eller ferskvandsfisk en gang dagligt, nok til at det mindsker ungens appetit, men ikke blive helt stoppet.
Den helt nyfødte unge, skal kun have en enkelt eller to foderpiller om dagen eller du kan give ungen en halvvoksen guppy eller 1.cm. regnorm om dagen. Når ungen er ca. en måned gammel, så kan den spise en voksen han/lille guppy hun, en halv græshoppe eller ca. 2,5 cm. regnorm.
Lad den unge skildpadde få maden, så udelt som det er muligt. Dyret har godt af at arbejde med sit foder, det skal den også have tid til.
har du flere små skildpaddeunger. Gør dig den ulejlighed, at holde øje med, om alle ungerne får noget at spise. Her hos Sumpskildpadder, har vi set flere eksempler, på skildpaddeunger, der ikke har fået mad nok. Hvor det har været de stærkeste unger, der har taget alt fodret.
Efter 6 måneder skiftes der over til at fodre, kun, hver anden dag. Du kan nu forsøge, at tilbyde skildpadden mælkebøtteblade og andet grønt.
Hvis din sumpskildpadde svømmer i et akvarium, med planter som vandpest og lignende planter. Så vil skildpadden selv tage for sig, af plantedekorationen, hvis dyret overhovedet vil spise af det grønne.
Sørg for at fodre dine skildpadder varieret med f.eks. regnorme, melorme, snegle fra haven eller sø, ferskvandsfisk og en god foderpille som supplement, en gang eller to om ugen. mange skildpadde-ejer vil gerne give deres rejer, men, hold igen med rejer, helst skal du undgå dem. Grønlandske rejer og fisk fra Havet indeholder meget salt! Dine sumpskildpadder har problemer med at udskille saltet fra deres krop.
Her hos Sumpskildpadder har vi modtaget flere sumpskildpadder, der kun har levet af rejer, fra Havet! De skildpadder har været oppustet og dyrenes organer har været ødelagt, det har gjort det umuligt for os, at redde dyrene og de er derfor døde. Ønsker du at give din skildpadde rejer, så nøjes med en enkelt reje, højst en gang om ugen!
Terrapiner, cooter og andre sumpskildpadde arter, vil gerne og skal spise planter for ikke, at få for meget protein (kød) i deres foder. Her er nogle planter der ikke vil skade dine skildpadder. Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrudtsplanter dine skildpadder måske vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er nogle af de planter, sumpskildpadderne nok skal spise, måske skal der lidt tilvænningstid til?
Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden skildpadderne begynder at æde planter.
Sumpskildpadder vil naturligt i naturen leve mest af vandplanter og de planter, dyrene kan nå fra vandkanten. Se en liste af ukrudtsplanter, dine sumpskildpadder kan spise, hvis de vil: Spiselige ukrudtsplanter
Terrapiner kan spise meget, så pas på med overfodring. Har du fisk, i dit akvarium, så skal du være klar over, at dine skildpadder kan snuppe en fisk, hvilket er naturligt for skildpadder at gøre. Vi har en side, med fisk, der kan være gode, at sætte sammen med dine skildpadder. Fisk sammen med sumpskildpadder
Vi har arbejdet i flere år, på at finde gode foderpiller, til sumpskildpadder.
Find her en god foderstick, til dine sumpskildpadder. Et grundfoder, der indeholder de nødvendige vitaminer, kalk og mineraler, sumpskildpadder har behov for.
Pille-fodret benyttes som et supplement, til en ellers alsidig kost. Sommetider har man lidt travlt, sådan er det nu engang, så er det rart, at have en god sumpskildpadde foder-pille, man lige kan give sine skildpadder.
Svømmer dine skildpadder rundt, udendørs, i en havedam, så vil dyrene selv finde, meget foder, i dammen, haletudser, planter, småfisk og insekter med mere. Her må du holde igen med at fodre, du skal højst fodre dine skildpadder, et par gange om ugen, det vil være nok.
Som tommelfingerregel kan man bruge; giv de voksne dyr den fodermængde, der svaret til den halve størrelse, af skildpaddens hoved, hver anden til tredje dag.
Det er cirka, hvad de kan spise på under 10-15 minutter (det kan sagtens gå hurtigere). Du må gerne gemme fodret lidt rundt i akvariet og igen skal du give din skildpadde, så hele foderstykker som det nu er muligt.
Sørg for, at give din sumpskildpadde et så fast og hel foder, som muligt. Giv ikke din skildpadde "søbefoder", det er foder der i misforstået godhed er hakket, blendet og skåret helt i stykker, til din skildpadde og som skildpadden derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med og tygge fodret. Hvad ikke er en særlig god ide, fordi din skildpadde skal både udfordres, bruge og slide sit næb.
Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde lidt regnskab med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. Det er en god, at veje din skildpadde regelmæssigt. På den måde har du føling med, at din skildpadde får nok føde. Det kan være vanskeligt, om ikke umuligt, at kontrollere, hvor meget en enkelt skildpadde spiser, hvis dyret, er, én i en flok.
Tænk over, hvad din skildpadde selv vil kunne finde, af foder, i naturen og ikke i køledisken i Brugsen. Vi er godt klar over, at vi blander naturlig foder og sumpermarkeds foder lidt her. Men, Verden er ikke altid helt perfekt, i en travl hverdag.
Husk at give vitaminer og kalk til skildpaddens kost, gerne på en fast dag, i ugen.
Vi anbefaler: Kvalitets færdigfoder og vitamin/mineraler produkter
Vi har tit nogle der spørger om, hvordan kan vi sikre, at vi fodre vores skildpadder nok? Det er næsten umuligt, at fodre sine sumpskildpadder for lidt. De fleste fodre, alt for meget. Er du i tvivl om du fodre din skildpadde nok, så kan du holde øje med skildpaddens vægt. Følg skemaet nedenfor om alder og størrelse. Bliv nu ikke for "hysterisk" med, at veje din skildpadde. Skildpadde vil helst have lov til, at passe sig selv i akvariet. Når du har haft skildpadder et stykke tid, så har du fået en god fornemmelse for at fodre din skildpadde. Hvordan fodrer jeg min sumpskildpadde
1 år gammel skildpadden ovenpå en 5 år gammel skildpadde.
Guløret terrapiner, er ved fødslen, blot på størrelse med en 5. krone.
Det har i mange år, været den mest almindelige sumpskildpadde.
Hvor meget og hvor hurtigt vokser en sumpskildpadde?
Alder og størrelse - I naturen, opnår den guløret terrapin en skjoldlængde i:
Rødøret, guløret og Cumberland terrapiner: voksen hun 25/33 cm. - han 17/22 cm.
Som du kan se, så er der stor størrelsesforskel, på hun og han. De største terrapiner, kan veje over 3 kilo.
Vi har haft terrapiner ind, der som 7 årig, ikke var større en én normal 1 årig. Vi har haft 1,5 år gamle terrapiner inde, der var 20 cm i skjoldlængde.
Krybdyr vokser ikke meget, hvis ikke de får ret meget foder og samtidig mangler UVB/varme. Krybdyr vokser meget, hvis de får for meget foder og har (typisk) for meget varme. Dine sumpskildpadder skal have meget mindre mængde foder, end du som nybegynder synes, er passende. Få mere at vide om: Fodring af sumpskildpadder
Livsforløb - Terrapiner bliver kønsmoden i en alder af ca.5 år, i fangenskab bliver dyrene ofte kønsmodne lidt tidligere og det enkelte individ kan leve i mange år, ca. 20 år i naturen og 40 år i fangenskab.
Terrapinen sover, gerne om natten, under vandet, som regel ligger den på bunden og sover eller også flyder de sovende i overfladen, ved hjælp af deres oppustede hals, der virker som en "badering" og holder dyret oppe.
Guløret terrapin, det er tydlig at se på det flotte skjold, at denne skildpadde har fået UVB-lys.
Terrapiner er sumpskildpadder, der tilbringer en stor del af tiden i vandet. Terrapiner er dygtig svømmer. Derfor skal den have så meget vand at svømme i som muligt! Det er også vigtigt, at den kan komme op på land for at sole sig. Man indretter et akvaterrarium med både vand og land til rådighed (akva betyder vand på latin, og terra betyder land).
Terrapiner har behov for et stort akvarium. De må ikke kunne kravle
ud over kanten, når der er fyldt vand i. Anbring gerne nogle større sten og akvarierødder i vandet.
Skildpadden bør have en vandtemperatur på ca. 20-22 grader. Lufttemperatur 27-30 grader. Solplads temperatur
30-35 grader.
Brug altid et termometer til at tjekke, at terrariets temperatur er den rigtige. Med et beskyttet akvarie-varmelegeme holdes vandtemperaturen på ca. 20-22 grader. Brug sand eller 3-4 mm akvariegrus som bundlag.
Da terrapiner er gode svømmere, kræver de meget vand at svømme i.
Skildpadderne vokser hurtigt og skal derfor have et stort akvarium, de kan vokse i. Starter de små skildpadder, deres liv i et lille 54 liters, begynder akvarium, med kun 30 liter vand i. Så ser vi desværre tit, at skildpadden aldrig kommer over i et større akvarium. Hvorfor, kan man så spørge? Det skyldes sikkert, at næsten alle mister interessen for deres skildpadder og eller det er for dyrt, at udvide til et større anlæg, til dyrene.
En enkelt voksen han terrapin vil have det udmærket i et ca. 350 akvarium, helt fyldt med vand. En hun bør have op imod et 500 liters akvarium, helt fyldt med vand. Det vil give skildpadden godt med plads, og en god livskvalitet. Meget vand holder skildpadden i god form, sammen med en god filtrering af vandet. En god solplads kan bygges af sand, grus, et stort stykke kort eller drivtømmer, det skal bare være noget der kan understøtte skildpaddens vægt og holde sig i ro. Tilføjer du yderligere skildpadder til akvariet, så bør du tilføje yderligere halvdelen af det vand, én skildpadde bør have (det vil sige; 1. han = 350 liter vand, 2. hanner = 525 liter vand).
En måde at lave en landdel på, kan være, at klemme et krumt stykke kork ind mellem ruderne, i den ene ende af akvariet (men, pas på, tilpas ikke korket for stramt. Kork udvider sig, ruden risikere at knække).
Hvis korket buer lidt (Kork kan formes, hvis, det kommer i kogende vand), vil der dannes en luftlomme, op under, hvor skildpadderne kan snappe lidt luft. Så drukner ungerne heller ikke, hvis de skulle forvilde sig op under korkbunden!
Akvarium indretning til terrapiner.
I naturen vil man se, at sumpskildpadder kravler op på grene, der ligger i vandet, for at sole sig og lade sig gennemvarme! Det er en vigtig måde for skildpadderne at opnå en høj kropstemperatur. Det skal vi også give dem mulighed for i fangenskab. Oven over landdelen anbringes foruden en UVB pære også en varmelampe i form af spotlight, en varmepære af en slags på 40-75 watt, som gør dyrets landdel varm (det har betydning for dyrets fordøjelse mm).
Når skildpadderne får det for varmt, vil de lade sig plumpe ned i vandet igen eller kravle over til siden. Men placer lampen ca. 20 cm over varmepladsen, så dyrene ikke kan brænde sig på lampen (tjek efter med et thermometer).
Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk
Skildpadder der lever indendørs.
De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.
UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.
Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.
Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.
Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.
Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.
Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.
Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.
De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.
Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for terrapiner.
Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.
Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.
Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.
Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.
En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.
Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.
Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning
Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.
Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr
De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.
Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.
Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.
Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.
UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.
Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.
En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.
Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.
Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.
Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.
Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.260
Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme
Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.
Et par unger, af den guløret terrapin, der selv har fundet fodret.
Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke får sollys eller får kunstigt ultraviolet lys, UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan trænge gennem glas. D3-vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne.
Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden og mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin. Da rød/guløret terrapin kun spiser under vandet, kan det være svært at undgå, at vitaminerne flyder ud i vandet. Her kan man stoppe vitaminer og mineraler ind i melorme eller regnorme, som skildpadderne vil æde uden tøven.
Læs mere om: Foder og mineraler
Når
man har flere terrapiner, så bliver det nødvendigt med flere varme/solpladser til sine skildpadder. Hvis du kan give dine skildpadder adgang til direkte sol, så vil dyrene elske det.
Sepiaskalle.
Det er en god ide, at smide en sepiaskal ned til dine skildpadder. Så vil skildpadderne gnave af sepiaskallen, hvilket giver dyrene et godt kalktilskud.
Sepiaskaller benyttes som kalktilskud til sumpskildpadder, landskildpadder, øvrige krybdyr og fugle.
Sepiaskallerne kommer fra Sepiablæksprutten (Sepia officinalis). Denne blæksprutte er udbredt i Middelhavet og i den nordøstlige del af Atlanterhavet. Skallen er lavet af kalk og meget porøs og udgør en form for svømmeblære. Blæksprutten kan regulere mængden af gas og væske i det porøse kalklegeme og dermed ændre sin vægtfylde i vandet.
Sepiablæksprutten kan man også finde i opskyllet på stranden, når man går en tur langs Vesterhavet. De skaller skal du lige rengøre, med vand og børste inden du giver dem til dine dyr.
Kalk opbygger skildpaddens skellet, skjold og hjælper skildpaddens ægproduktion, samtidig giver sepiaskallen skildpaddens næb noget at arbejde med.
Du kan give sepiaskallen hel eller knække den i mindre stykker til dine sumpskildpadder og landskildpadder.
Sumpskildpadde der skifter skæl/ham. Dyrets hud, på hals og ben, skiftes også.
Hamskifte er en normal del af en skildpadde liv. De skifter både hud og skæl regelmæssigt.
Skildpaddens knogler, er beskyttet, af et hornlag, af keratin (det samme materiale som vores fingernegle). Keratin er arrangeret i mønster med skæl. på skjoldet. Rygskjoldet har normalt 38 skæl, og 12-14 plastron (bugskæl). Det samlede antal skæl svarer nogenlunde til de underliggende knogler og kroppens dele. Skællene overlapper ikke præcist dyrets knogler. I stedet er de forskudt, hvilket hjælper med til, at give skjoldet en større stivhed (som en muret husmur).
Benplader/skæl, der smides/kastes, vil ofte begynde, at løsne sig fra skjoldets kant. Nogle gange vil dyrets skæl ikke løsne sig helt og luft vil derfor kunne blive fanget nedenunder. Det vil give en metallisk, kobberfarvede udseende under vandet. Det er normalt. Men hvis skæl ikke bliver smidt efter kort tid (normalt en uge eller der omkring), så er du måske nød til forsigtigt, at hjælpe skildpadden af med disse skæl. De fleste gange, vil et blide tryk eller en blid børstning, med en blød tandbørste kunne få dem til at slippe helt. Forsøg aldrig at fjerne et skæl, der ikke er klar til at blive smidt. Dette kan forårsage skade, blødninger, og efterlade knogle og bløddele åben over for infektioner.
Hvis din skildpadde ikke smider/kaster alle sine skæl af, på en fornuftig måde, så vil en gennemgang af dyrets kost, være på sin plads. De fleste gange skyldes, en dårlig kastning af skæl, mangel på vitaminer i kosten, primært vitamin E. En yderlige tilførsel af E-vitamin i dyrets foder, er derfor nødvendigt.
Giv skildpadden flere ukrudtsplanter
Hud/hamskifte. Skildpadder vil også skifte deres hud/ham, men ikke på samme måde som slangen der smide et helt skind på en gang. Skildpaddens hud falder af, i små og fine mængder, det er ikke noget man normalt ser. Men det kan se ud som om, at huden hænger lidt i laser, hvor det sker. Hvis du ser din skildpadde smide store klumper eller dele af hår-lignende hud hænge fra dyret, det kaldes overdreven fældning.
Når en sumpskildpadde smider voldsomme mængder af hud, det bliver måske ved, i én uendelighed så kan det være tegn på at skildpadden fodres med et alt for proteinrigt foder (*Katte- og hundemad, rødt kød) eller skildpadden overfodres (får for meget protein), vandtemperaturen kan være for høj, dårlig vandkvalitet, skildpadden har en hudlidelse, eller en infektion i kroppen.
Mere om abnorm eller overdreven hamskifte, under siden: Sår og skindproblemer
*Man har måske fodret skildpadden med rødt kød eller katte- og hundefoder! Det gør en del skildpaddeejer desværre. Hvilket også kan give skildpadden organ problemer
Normalt hamskifte aktivitet, er for nogle skildpaddearter, at de bider og måske også spiser de afskallede hudflager, af deres ben.
Læs mere om terrapiner på side 2.