google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Her viser vi, hvor UVB-pæren bør hænge, når det gælder moskusskildpadder.
Hæng UVB pæren over kanten, mellem vand og land. Varmepæren hænger ved siden af. Her stikker moskusskildpadden tit hoved og hals over vandet og får på den måde deres dosis UVB-lys.
Solpladsen er bygget af et 50 liters akvarium.
De alm. moskusskildpadder, anbefaler vi gerne som begynder skildpadde. Både fordi de er forholdsvis lette at holde, men især fordi moskusskildpadder ikke bliver ret store.
Denne side er opdateret d.11. maj 2023
English text at the bottom of the page.
PDF pasningsvejledning til Moskusskildpadder, du frit kan hente.
Bemærk: Generel viden moskusskildpadder Gælder for alle arter af moskusskildpadder og hænger sammen med denne side.
Fysiske kendetegn
Alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus).
Almindelig moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) er en forholdsvis lille skildpadde, med en gennemsnitlig skjold længde på 8 til 12 cm. kun sjældent bliver de op til 14 cm. i rygskjoldlængde. Den alm. moskusskildpaddes rygskjoldet er brunt til sort, og har en glat, oval form med en høj kuppel.
Skildpaddeungens rygskjold er som regel sort og ru, med en køl på langs af ryggen, der forsvinder efterhånden som skildpadden vokser. Huden er mørk-oliven til sort. Hovedet er svagt trekantede, med en spids snude og skarpe næb, og to tydelige gul eller hvide striber fra spidsen af næsen, til halsen. De her striber kan være utydelige eller striberne kan være brudt, ved enkelte dyr kan striberne være helt væk. Striberne passer over og under øjet.
Deres bugskjold/plastron er relativt små, de giver kun lidt beskyttelse for benene. Bugskjoldet er kun hængslet til rygskjoldet, et enkelt sted i siderne.
Alger kan ofte vokse på skildpaddens skjold. Fordi skildpadden befinder sig, så meget under vandet.
Skildpaddens tunge er dækket med flere tynde hudlapper, som er forsynet med et meget stort antal små blodårer, som tillader skildpadden, at *ånde under vandet.
På både hanner og hunner, er der føletråde (knurhår lignende organ) på både kind og hage og hals. Disse føletråde, findes ikke på andre moskusskildpaddearter.
Skildpadden er registreret til at have levet op til 58 år i fangenskab. Kilde: AnAge's Bibliographical Database.
Føde
Sternotherus odoratus er kødædende og indtager en bred vifte af hvirvelløse vanddyr og herunder krebs, igler, ferskvandmuslinger, snegle, fiskeæg og forskellige insekter og deres larver.
De vil også spise fisk og ådsler. Skildpaddens vigtigste sted at fouragere, er på bunden af mudrede vandløb og søer.
Husk Moskusskildpadder spiser helst fra bunden. Vil du kun fodre dine nyanskaffede Moskusskildpadder, med foderpiller. Så kan det tage nogle dage, inde de finder fodret, i vandoverfladen. Men, de skal nok finde fodret.
Vi har en hel siden om: Fodring af moskusskildpadder
Moskusskildpadde æder en død akvariefisk.
Alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus)
Så lille er skildpadden, at den kan være i en kapsel 👇 Det er et ægte foto. Det er ikke et foto trick.
De helt små unger, af moskusskildpadder, de er ikke helt så hårdfør, som de lidt ældre skildpadder.
Skildpadder ABC kan modtage moskusskildpadder, hvor vi vil give skildpadder det gode liv.
Derfor, hvis det ikke gør dig noget om du får en unge, så har vi altid moskusskildpadder, alder mellem 3-12+ år gamle, med en skjoldlængde mellem 9-12 cm.
Adoptionsklare moskusskildpadder Skildpadder ABC har altid voksne adoptionsklare moskusskildpadder, der er klar til at få et nyt hjem.
Skjoldlængde på 2.cm fundet, fra en alm. moskusskildpadde
Nyfødt alm. moskusskildpadde, der er lagt op i en kapsel
Alm. moskusskildpadder (Sternotherus odoratus) er aften og nataktive. Til det passer moskusskildpaddens mørke og grå farver helt perfekt. I naturen kan skildpadden derfor komme uset rundt i sit habitat og dermed undgå sine fjender.
Det er også i de mørke timer moskusskildpadden klatre op på land og lægger sine æg.
Alm. moskusskildpadder er mest aktive, imens de fleste af deres fjender og de andre sumpskildpadder tager den med ro.
Derfor vil det også være det bedste, at du fodre dine moskusskildpadder, når de er mest aktive, lige før og efter akvarielyset slukkes. Fodrer du dine voksne Alm. moskusskildpadder om morgenen, så vil du opleve at fodret ligger uberørt hen i akvariet hele dagen, hvis fodret overhovedet bliver spist.
Foder der ligger og skvulper rundt i akvariet dagen lang, er ikke så lækkert, måske er det også smuldret helt væk når det bliver aften? Dine moskusskildpadder vil sandsynligvis ikke spise de tilbageværende sørgelige rester af det foder, du lagde i akvariet om morgenen. Foder der ligger længe i akvariet, det forurener bare akvarievandet.
Derfor bør du fodre dine moskusskildpadder, efter du selv har spist aftensmad.
Vi fodrer vores moskusskildpadder efter kl.20 om aftenen.
Bemærk hannens store hale.
Moskusskildpadder lever næsten udelukkende i vand og tilbringer størstedelen af deres tid i lavvandede, langsomt rindende åer og eller i damme, med kraftig vegetation.
Den mest fremtrædende adfærd hos moskusskildpaddden, er dens defensive taktik. Bliver den forstyrret, vil skildpadden hurtigt afgive en ildelugtende væske, fra dens moskus kirtler. Duftkirtlen er placeret lige under bagsiden af dens skjold. Det har gjort, at moskusskildpadden har fået tilnavnet "stinkpot i USA". (Men dit hus vil ikke lugte, fordi du holder en moskusskildpadde).
Andre sumpskildpadde-arter har også den evne bl.a. den almindelige snapskildpadde og den kinesisk trekølsskildpadde og slangehalsskildpadden.
Hannen er særlig aggressiv, og tænker sig ikke om to gange, før den bider. En anden unik adfærd er, at moskusskildpadden under fouragering / føde søgning, går på bunden af å eller dam, i stedet for at svømme.
Skildpadden er typisk kun på land, når hunnen skal lægge sine æg, eller i sjældne tilfælde for at sole sig. Moskusskildpadden ligger ikke nær så meget på land og solbader, som andre skildpadder. Man kan mest se skildpadden nyde solen, med bare at stikke hovedet over vandet eller den ligger og flyder i overfladen mellem vegetationen.
I naturen, i skildpaddens hjemland USA, her kan skildpadden ses på grene, der hænger ud over vandet, hvor de kan solbad eller bare ligger og tørrer, for de ligge lige så gerne i skygge.
Moskusskildpadden kan klatre op af meget skrånende træstammer eller grene, til en højde, af op til 2. m over vandoverfladen. De ældre skildpadder er kendt for, at falde ned i både eller kanoer, når de bliver forstyrret.
Bemærk, at moskusskildpadden kan kravle lodret op af en træside, lavet af brædder.
De unge skildpadder holder sig gerne fast, i stammen, med sådan et greb, at de kun med besvær kan fjernes.
Vores Moskusskildpadder kravler regelmæssigt på land, om natten. De har et 54 liters akvarium, lavet om til land, med sand, hvor de kan kravle over i, fra et 720 liters akvarium.
Læs mere om, indretning af Moskusskildpadde akvarium: Akvarium til Moskus.
Vinterdvale. I det nordlige af USA, vil moskusskildpadden gå i dvale. Skildpadden kan grave sig 30 cm. ned i søens mudrede bundlag, typisk nær vandkanten eller kravle op på land og lægge sig under store sten, træstammer eller under død vegetation og i bisamrottens hule og i bæverens bo og flere andre steder.
Moskusskildpadder samler sig sommetider i grupper, hvor der er gode steder, at gå i hi. I 1937 fandt man, vurderet til 450 moskusskildpadder, i en enkelt gruppe, over et område på 14 m. x 1,8 m. i et mudret område, i Ohio.
Moskusskildpadden begynder at grave sig ned, når vandtemperaturen når under 10 grader. I det sydøstlige Pennsylvanien, Michigan og Ohio, er skildpadderne aktive cirka 200 dage om året, fra april til oktober. I Oklahoma er de aktive det meste af året, med en nedgang i deres aktivitet, i perioden december til februar. I Virginia er dyrene aktive, fra marts til november. I Nord Carolina, er dyrene observeret, i 70% af tilfældene, i månederne april, juli og august.
Læs mere om vinterdvale og hvad du skal tage højde for, hvis du lader dine Moskusskildpadder gå i dvale: Vinterdvale
Opførsel. Sternotherus odoratus er først og fremmest aktiv i skumringstiden. Men dyrene kan også være aktive i dagtimerne. Men normalt er de inaktive i de lyse timer, hvor de vil være nedgravet i bunden eller hviler sig i huler.
I dit akvarium, har du der en moskusskildpadde han, sammen med hunner, så vil skildpadderne tit også være aktive i dagtimerne. Han vil stresse rundt for at parre sig med de hunner der er eller i værste fald, vil han kun voldsparre sig med en enkelt hun, der kan lide skade ved den meget store interesse han udviser hende. I naturen kan en hun komme væk fra en han, det kan hun ikke i et akvarium, uanset størrelsen.
Moskusskildpadden - S. odoratus, der holdes i akvarium, kan være aggressiv overfor andre moskusskildpaddearter, det sker også i naturen.
Hannens kloak sidder ret langt ude på halen, uden for skjoldets kant. Hvorimod hunnens kloak, sidder tæt ved kroppen, under skjoldets kant.
Hannen har på indersiden af begge bagben, to tydelige, lyse pletter med skæl. Det er skæl hannen benytter til at holde fast i hunnen med, under parringen.
For uerfarne, handler kønsbestemmelse af moskusskildpadder sig, kun om skildpaddens hale størrelse.
Hannens hale er meget længere og kraftigere end hunnens hale. Det er det nemmeste køns-kendetegn, at se på de alm. moskusskildpadder (Sternotherus odoratus).
Lær din moskusskildpaddes køn: Kønsbestemmelse moskusskildpadder
Habitat
Alm. moskusskildpadde (S. odoratus) habitat, omfatter enhver form for permanent vandområde, som lavvandet vandløb, damme, floder, moser eller klare søer, så længe strømmen ikke er for kraftig. Men det er hovedsagelig i de lavvandede områder, med blød bund og med rigelig vegetation, man finder moskusskildpadden. Dyrene findes også steder, hvor der er gruset bund.
Skildpadderne er mest aktive i områder tæt på kysten, med vanddybder på mindre en 60 cm. Skildpadderne kan findes på vanddybder på op til 9 meters dybde. Moskusskildpadden er ikke tolerant overfor brakvand.
Det ser ud som om, at undervands skjul mellem sten, sunkne træstammer, huler og lignende steder, er nødvendige for skildpadderne. Skildpadderne bruger bisamrotten og bæverns bo som skjul, i den amerikanske natur.
Hold vandplanter i dit moskusskildpadde akvarium.
Moskusskildpadde der har fundet sig en kokosnød.
I en hule kan moskusskildpadden finde ro. Her kan skildpadden få kløet sit skjold.
Bare sørg for at din skildpadde, altid kan komme ud af hulen igen. Hulen må ikke være en blind vej for dyrene, så de risikere at sidde fast.
Du kan også bygge dine egne huler, af sten og trærødder. Du skal bare sørg for at de sten du bruger, ikke kan falde ned over dyrene. Lim dem evt. sammen med akvariesilikone.
Akvariesilikone indeholder ingen svampegifte, hvilket der typisk er i de billiger byggesilikoner.
Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk
Alle moskusskildpadder skal have adgang til både en UVB-pære og en varmepære.
Moskusskildpadder kravler ikke så meget på land, hvis akvarievandets temperatur er over 22 grader. Anbefalet vandtemperatur for den alm. moskusskildpadde er 20-22 grader.
Moskusskildpadder er sky skildpadder. De vil gerne have ro omkring sig, når de kravler op på land. Noget andet er, moskusskildpadder er skumrings og nataktive. I aften og nattetimerne, vil skildpadderne kravle mere op på land. Især hvis der er ro omkring dyrene.
Men du skal altid give dine moskusskildpadder en solplads, med både en UVB-pære og en varmepære, uanset om du ikke synes dine moskusskildpadder benytter deres landdel og solplads. Vi kan forsikre dig om, at dine moskuskildpadder vil kravle på land, hvis de får ro til det og du er gået ud af rummet, hvor skildpaddens anlæg står.
En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.250 - Nej, du kan ikke købe en pære med UVB for kr.50/100. Så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren, uanset, hvad forhandleren fortæller dig. Beklager, men, alt for mange får forkert hjælp. Du må derfor selv vide, hvilken pærer der indeholder UVB-lys.
De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.
UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.
Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.
Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.
Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.
Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.
Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.
Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.
De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.
Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for de afrikanske sumpskildpaddearter.
Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.
Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.
Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.
Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.
Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.
Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning
Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.
Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr
De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.
Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.
Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.
Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.
UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd, sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal og skæl og hamskifte foregår let, som nu skildpadden vokser sig størrer. Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.
En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.
Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 timer ad gangen, i døgnet.
Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk
Husk, at skifte din UVB pære, mindst 1. gang om året. Selv om pæren lyser, så afgiver pæren intet UVB-lys. Skriv dato, på fatningen, første dag, pæren er i brug. Så ved du altid, hvor længe pæren har været i brug.
Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.
Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.
Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme
Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.
Moskusskildpadden kan sagtens være nedgravet, i muldlaget i ca. 14 dage. Hunner gemmer sig gerne på land, det kan være at der er en han der er for interesseret i dem.
Du vil ikke se dine moskusskildpadder, ret meget oppe på land. Moskusskildpadder er sky dyr, så snart de bevæger sig ud, af vandet.
Skildpadden er selvfølgelig på land, når hunnen skal lægge sine æg og når de vil sole sig. Hvilket moskusskildpadder ikke gør nær så meget, som de øvrige sumpskildpaddearter. I mange tilfælde, vil moskusskildpadden, kommer op til kanten, af solpladsen og hænge ud, halvt oppe af vandet. Herfra vil moskusskildpadden strække sit hoved og hals op imod UVB- og varmepæren. Moskusskildpadder har ikke samme behov for at komme, så meget op på land, som de andre sumpskildpaddearter.
Bemærk. Moskusskildpadder har ikke behov for at ligge oppe på land/solpladsen så meget som andre sumpskildpaddearter.
Vi har erfaring med, at moskusskildpadder efter et stykke tid (der kan gå et meget langt stykke tid - måneder?), så kan dyrene måske begynde med at kravle, op på land, selv om der er mennesker i nærheden. Dyrene kræver dog ro og de skal føle sig helt trygge, ved deres omgivelser, inde de bevæger sig op på land.
I Sumpskildpadder' eget store moskusskildpadde akvarium ses dyrene tit, oppe på land, både nat og dag. Hos Sumpskildpadder kravler moskusskildpadder dagligt op på land og graver sig ned, i solpladsens muldlag (benyt gødningsfri muld. Det kan købes i en planteskole eller byggemarkeder).
Efter vi er begyndt, at benytte muld, til æglægningspladsen, så er flere af moskusskildpadderne begyndt at grave sig ned, i mulden. Her kan de ligge nedgravet i længere tid. Muldjorden giver skildpadden mulighed for, at kunne trække vejret, nede i mulden.
Moskusskildpadderne kan være nedgravet i nogle få dage, op til ca. 14 dage, de ligger i en salgs kortvarig "dvale".
Husk, moskusskildpadder er aften og nataktive. Så du vil normalt ikke se dyrene, være særlig aktive, i dagtimerne.
Guløret terrapin har snuppet en reje, for næsen af en moskusskildpadde.
Moskusskildpadder er aften og nataktive. Om aften og natten gennemsøger de akvariet, om der skulle være en snegl eller andet der kan ædes.
Fordi moskusskildpadde unger, er lidt skrøbelige og vokser langsommer, end andre sumpskildpaddearter, så vil vi anbefale af moskusskildpadden. er mindst 6 cm. i skjoldstørrelse, hvis du ønsker moskusskildpaddeunger skal vokse op, sammen med andre sumpskildpaddearter. Moskusskildpaddense unger skal mindst være på samme størrelse med eller helst lidt større, end de andre sumpskildpaddearter, de lever sammen med.
Moskusskildpadden kan være aggressiv. overfor andre skildpadder, især imod deres egne eller arter der ligner dem selv. Den Kinesiske trekølsskildpadde han og en moskusskildpadde han skal man passe meget på med at sætte sammen (se video under: Aggressive skildpadder).
Indenfor alle sumpskildpaddearter findes der individer, der er "asocial" og kræver at blive isoleret. Moskusskildpadder har kraftige bid, at de kan gøre skade, på hinandens ben, hale og hoved. Hvis en moskusskildpadde gentagende gange er aggressiv, så kan det være nødvendigt at isolerer den. Moskusskildpadde hanner kan seksuelt chikanere andre arter, især mindre Kinesisk trekølsskildpadder hunner. Der findes også eksempler på meget dominerende moskus hunner.
Alm. moskusskildpadder - Vi anbefaler kun hunner til begynder: Holder du en han i akvariet, bør du holder mindst 3. hunner. Ellers kan en enkelt hun meget let lide overlast. Han vil jage og parre sig med hunnen hele tiden. Men selv med tre hunner, kan en han være utrolig træls og skadelig for hunnerne at holde i et lille 250l. akvarium med hunner. Selv i meget størrer akvarier, vil en han generelt give problemer.
Du skal ikke sætter flere moskusskildpadde hanner sammen, når du kun har en hun eller to i et lille akvarium.
Mere om det under. Aggressive skildpadder
Planter og fisk. Moskusskildpadder er ikke så godt rustet til at fange fisk og de spiser intet eller kun meget lidt plantemateriale. Det er derfor lettere at have planter i sit akvarium, med moskusskildpadder end det er med de andre sumpskildpaddearter. Moskusskildpadder er hårde ved akvarieplanter. Moskusskildpadder gennemsøger, hver nat alt i akvariet, det gælder også planter for noget der kan spises, snegle og andet. Har man ikke mange planter i sit akvarium, så vil moskusskildpadderne være relativ hårde ved de få planter man har, de når ikke at gro til.
Hold vandplanter i et moskusskildpadde akvarium.
Vi anbefaler, at du holder fisk, sammen med dine moskusskildpadder. Både for hyggens skyld og for at dine skildpadder, får lidt adspredelse. Her er guppyer og platyer gode fisk. Vælg også en flok pansermaller, til akvariet, de er dygtige til at rydde op i bundlaget. Normalt har man et hjørne, i akvariet, hvor foderrester og planterester samles, det vil en flok platyer gennemsøge og hvirvle op, så det lettere finder vej til filtret. Mere om at holde fisk, sammen med sine moskusskildpadder.
Fisk og sumpskildpadder, i samme akvarium
Moskusskildpadder kan god leve sammen med en del andre sumpskildpaddearter. Se mere om emnet, under: Aggressive skildpadder
Moskusskildpadder kravler rundt på bunden og de andre sumpskildpaddearter, svømmer mest i overfladen og er på land. Man vil dog kunne observerer, at de svømmende arter, måske kan forstyrre moskusskildpadder der hviler og sover i dagtimerne, når de andre sumpskildpadder er vågne og svømmer frem og tilbage hen over dem. Derfor giv dine moskusskildpadder nogle huler eller trærødder dyrene kan gemme sig i og under.
Moskusskildpadden kan sulte! Når moskusskildpadder lever sammen med andre sumpskildpaddearter, der svømmer i vandoverfladen. De overfladesvømmende skildpadder, er gode til at æde alt fodret, inden det lander nede på bunden hos moskusskildpadderne. Moskusskildpadder tager gerne foderpiller, fra vandoverfladen.
Unge af Sternotherus odoratus - Common Musk Turtle - Almindelig Moskusskildpadde. Her kan du også se, hvordan skildpadden ser ud under bugen.
Imens moskusskildpadder, er unger, så er rygskjoldet som regel sort og ru. Huden er mørk-oliven til sort, der er to fremtrædende gule linjer, der løber fra snuden, ned bag hovedet, på, hver side af øjet.
Rygskjoldet, har tre køl langs skjoldet.
Se vores lille ven "Futte" i denne video
Reproduktion udendørs, i deres hjemsted Nordamerika.
Parring kan foregå sporatisk over hele året, men den mest aktive parringsperiode er i april og maj måneder.
Anden parringsperiode finder sted i september og oktober måned. Der lægges mellem 1 og 6 kuld æg om året, æg pr. kuld er mellem 1-9 æg. Der bliver lagt flest kuld æg i staten Florida, USA.
Både hun og han er ca. 3-5 år når de er kønsmodne.
De sydligste levende moskusskildpadder i USA, de er generelt lidt tidliger kønsmodne end de moskusskildpadder der lever længere nord på er.
Moskusskildpadde æg. Vores skildpadder lægger æg flere gange om ugen.
Skildpadderne parrer sig i vandet, og derefter lægger hunnen mellem et til ni elliptisk æg, hvide, hård-skallede æg, størrelsen er ca. 21 mm. lange og 15 mm. brede.
Moskusskildpadden lægger sommetider deres æg på den bare jord eller graver en nydelig formet rede, ned i 10 cm. dybde, de kan også finde på at benytte redder lavet af
snapskildpadden (Chelydra serpentina) og den amerikanske alligator (Alligator mississippiensis) og huler gravet af bisamrotten og bæverens bo, frem for, at de selv skal grave deres redde.
Men, når det er sagt, så lægger de fleste S. odoratus deres æg, f.eks. hvor de skraber en lav hulning, ved at fjerne henfalden vegetation, formuldede blade eller i rådne træstubbe. Når udgravningen er færdig, så er det normalt at hunnen dækker redden, med de bagerste fødder. Det er også set, at den bruger alle fire fødder og snuden.
Det er observeret at moskusskildpadder deler redesteder. Man har iagttaget sådan et fælles redested, hvor der under en 1 m. lang træstub, lå 16 redder, hvoraf flere af reddernes æg, var blandet mellem hinanden. Et andet sted, fandt man 130 skildpaddeæg, de lå mellem et sammenfaldet andeskjul / jægerskjul.
I fangenskab: Moskusskildpadder der er i god foderstand, de er kønsmodne efter ca. 3-4 år. Hunnen lægger op til 9 æg på land i fugtig jord eller sand, til rede område, her kan du eventuelt benytte sand blandet med lidt spagnum eller bark, hvor de kan grave en nydelig rede, ned i 10 cm. dybde. Æggene er hvide, elliptiske, hård-skallede æg, størrelsen er ca. 21 mm. lang og 15 mm. brede. Ungerne klækkes efter ca. 60 til 84 dage senere. Ungerne kommer frem i den sene sommer og efterår.
Læs også Byg rugekasse med oplysninger om udrugning.
De nyklækkede unger har en skjoldlængde på 2,3-2,5 cm. Et udvokset eksemplar kan opnå en skjoldlængde på op til 14 cm.
Har du nyklækkede moskusskildpaddeunger, i akvarium, så er det vigtigt, at de små skildpadder, kan komme til overfladen og få luft. Så giv ungerne mulighed for, at kravle til overfladen, ved hjælp af planter, trærødder eller en ru baggrund.
Husk, der kommer ingen æg uden kvalitetsfoder, vitaminer og mineraler. Find det på SkildpaddeShop.dk
Mor og barn Moskusskildpadder.
Har skildpadder moderinstinkter?
Vi har set det hos terrapiner. Nogle vil straks sige, sikke noget vrøvl. Men, det er det nu ikke helt. Mine egne oplevelser er, at jeg der har haft skildpadder, i mange år og har set de situationer, hvor de voksne skildpadder, ligesom tager hensyn til den lille skildpadde, i gruppen.
Jeg har set flere gange, at de voksne skildpadder ikke tager fodret, fra de små skildpadder. Om det er et moderinstinkt, det ved jeg ikke? Et instinkt er det, det er der ikke nogen tvivl om.
Hun moskusskildpadde. Det virker lidt lige som den store han løve, der lader de små løveunger, lege med sin hale og tillader ungerne at kravle rundt på sin ryg. De ældre skildpadder føler sig måske ikke truet, af de små skildpaddeunger, det kan være det instinkt, der viser sig og vi fornemmer, i omgangen med dyrene.
Har moskusskildpadder moderinstinkter.
Vi har kunne konstatere, at moskus hunnen regelmæssigt og længe efter æggene er lagt, kravler over reden og tisser på æggene. Hun gør det måske for, enten skal æggene holdes fugtige eller for at beskytte æggene, med en urin/moskus lugt, for at holde slanger og andre rovdyr væk (måske gør det æggene mindre velsmagende)? Det er et interessant emne.
Levested for Sternotherus odoratus.
Distribution of Sternotherus odoratus.
Sternotherus odoratus, eller den almindelig moskusskildpadde, er udbredt og artsrig. Den findes helt oppefra det sydøstlige Canada, i Ontario og Quebec og er udbredt i det meste af det østlige USA, fra de nordøstlige stater og ned til Florida. deres eksistens er udbredt mod vest til de store søers område, gennem Illinois, til det vestlig Kansas og Oklahoma og når sin vestlige udbredelse i det centrale Texas. Sternotherus odoratus findes længere mod nord, end nogle af de andre moskusskildpadde-arter.
Geografisk variationer
Der findes ikke nogle underarter, af den almindelige moskusskildpadde. Der findes lokale forskelle i skjoldets farver. De nordligste levende moskusskildpadder mangler ofte de to ansigts striber. Nogle moskusskildpadde grupper, der lever i Vest Virginia har lidt bredere hoveder, end de dyr der er fundet andre steder.
Hejre snupper en snapskildpadde. Det tog 15 minutter for hejren at få slugt skildpadden!
Sæt ikke din moskusskildpadde ud i naturen!
Moskusskildpadder vil have fjender i den danske natur.
Moskusskildpadder der sættes ud i den danske natur, kan møde dyr, der vil æde dem, det er blandt andre vaskebjørn, mårhund, odder, andre dyr der også kan tage en moskus. er fiskehejre, kragefugle, katte, ræve m.fl. Er det det man ønsker for sin kæleskildpadde?
Moskusskildpadder forsvarer sig med at bide og lugte grimt! Den mest fremtrædende adfærd for moskusskildpaddden, er dens defensive taktik. Bliver den forstyrret, vil skildpadden hurtigt udgive en ildelugtende væske, fra dens moskus kirtler. Duftkirtlen er placeret lige under bagende af deres skjold. Det har gjort, at moskusskildpadden har fået tilnavnet "stinkpot i USA".
Skildpaddens fjender i den danske natur.
Her ser du en moskusskildpadde, den er ikke ved, at snappe en Platy unge, med netop ved, at trække ilt ud, af vandet med sin tunge. Hulen har vi på SkildpaddeShop.dk
Den almindelige moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) lever i søer og floder i Nordamerika og er kendt for at opholde sig det meste af sin tid i vand. Den kan være neddykket i månedsvis, f.eks. under dvale, uden at behøve at komme op efter luft.
Forskerne har blandt andet gennemført anatomiske undersøgelser med lys- og elektronmikroskoper. Her viste det sig, at tungens bageste del og halsregionen var beklædt med flere tynde hudlapper, som var forsynet med et meget stort antal små blodårer. Mængden af blodårer var på højde med mængden af blodårer i huden hos lungeløse salamandere, der udelukkende får deres ilt gennem huden.
Et andet forsøg viste at skildpadden ikke brugte tungen til at synke sin føde med.
Undersøgelser af moskus-skildpaddens tunge under et elektronmikroskop viser, at tungen er en slags gælle. - Scanning electron micrograph showing tongue and the respiratory lobe-like papillae.
En type skildpadder besidder et ekstraordinær organ, der gør det muligt at trække vejret under vandet og holde sig neddykket i mange måneder.
Den almindelige moskusskildpadde har dens lille tunge beklædt med blodkarfyldte hudfolder. Snarere end at bruge tungen til at spise med, bruger skildpadden tungen til at trække ilt ud af vandet med.
Voksne dyr tilbringer det meste af deres liv under vandet, mens unge dyr indimellem kommer op på land, for at søge efter noget spiseligt.
Imens de filmer de unge dyrs forsøg på at spise, bemærker forskerne noget usædvanligt: når dyrene har fundet noget spiseligt, kunne de kun spise det efter at have trukket det tilbage i vandet. På land var det en kamp for dyrene, at skulle sluge deres fangst.
Alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) kan være neddykket i månedsvis, f.eks. under dvale, uden at behøve at komme op efter luft.
Det er derfor du kan se din moskusskildpadde ligge på bunden af akvariet, med åben gab i lang tid, uden skildpadden skal op til overfladen efter luft. Skildpadden ligger bare og filtrer ilt ud af vandet.
Dvale under vand.
Nogle sumpskildpadder kan ikke trække vejret under vandet overhovedet, mens andre gøre det via deres hud.
Andre arter, såsom halsvender skildpadden (side-necked turtles) i Australien, bruger et specielt hulrum i deres kloak, hvorfra de kan optage ilten fra vandet.
Mere om: Skildpadden ånder med tungen
Her står en Moskusskildpadde og snuser til en kyssegurami - Helostoma temmincki.
Der er ikke de store problemer mellem moskusskildpadder og fisk. Der smutter en enkelt levende fisk ind imellem. Vi finder sjælden døde fisk i akvariet, så dem får skildpadderne hurtigt ryddet af vejen.
Vi ser jævnligt, at vores moskusskildpadder forsøger, at fange raske fisk, men det lykkes normalt ikke. Du skal forvente, at der indimellem vil forsvinde en en enkelt fisk. Du kan være helt rolig ved at holde fisk sammen med moskusskildpadder. Der er andre skildpaddearter, der vil være hårde ved din fiskebestand.
Det er helt naturligt at sumpskildpadder æder fisk. Er du øm over dine fisk, så skal de holdes i et akvarium for sig selv. Men, sæt nogle Guppyer eller Platyer sammen, med dine skildpadder. Det giver også skildpadderne lidt adspredelse, fra den daglige trummerum.
Læs mere om fisk sammen med skildpadder
Moskusskildpadder skal sættes på land, så de ikke drukner.
Tilbage til akvariet. Sæt altid din skildpadde fra dig på land. Efter du har haft din skildpadde ude af akvariet og dyret skal tilbage i akvariet igen, så sæt altid din skildpadde tilbage på land/solpladsen, så skildpadden af sig selv kan kravle ned i vandet.
Plump aldrig skildpadden direkte ned i vandet. Skildpadden vil derved risikere ikke at have nået at tage luft ind og vil synke til bunden som en sten.
Kommer din skildpadde ned på bunden, uden luft i sine lunger, så vil skildpadden have det svært ved at nå overfladen igen.
Læs her. Din skildpadde kan drukne - forebyg
Har moskusskildpadden ingen mulighed for at kunne kravle op til vandoverfladen igen, eventuelt ved hjælp af en trærod, dekorations bagvæg eller noget andet, så er der desværre chance for at din moskusskildpadde vil drukne.
Især kan moskusskildpadder og snapskildpadder have problemer med, at nå overfladen igen, uden luft i kroppen.
Forsøg at redde en livløs skildpadde der ligger på bunden af akvariet.
Vores eget 720 liter akvarium, med alm. moskusskildpadder.
Hun, alm. moskusskildpadde der hænger ud i overfladen, hvor hun kan finde lidt ro og fred for hannen.
Arten blev først beskrevet af den franske taksonomist Pierre André Latreille i 1802 og fra en prøve indsamlet i nærheden af Charleston og South Carolina.
På det tidspunkt
var næsten alle skildpadder klassificeret i slægten Testudo og han gav dem navnet Testudo odorata.
I 1825 skabte John Edward Gray slægten Sternotherus til også at omfatte arter
af moskusskildpadder og det blev Sternotherus odoratus.
Arten har været flyttet rundt adskillige gange af mange forfattere. Det har ført til en større forvirring omkring dyrets klassifikation.
For at forvirre det yderligere, er forskellene mellem mudderskildpadder (Kinosternon) og moskusskildpadder (Sternotherus) en pointe der debatteres, nogle forskere mener de alle skal tilhøre den samme slægt, nemlig
Kinosternon.
Læs mere om moskusskildpaddens taxonomy
Sternotherus odoratus - Sinkpot
Sternotherus odoratus.
Sternotherus odoratus is a species of small turtle native to SE Canada and much of the Eastern USA. It is also known as the common musk turtle or stinkpot. Stinkpots take their name from small glands on the underside of the carapace that can exude a foul-smelling musk in self-defense; captives don’t do this often and it is not a hygiene issue (your house won’t stink because you keep one).
Other mud and musk turtles Reeve's turtle, Common snappers, Snake-necked turtle have this capability. They are sometimes bred specifically to be kept as pets.
Description.
Stinkpots are black, greyor brownturtles with highly domed shells. They grow to approximately 8 to 14 cm (about 3 to 5 inches). They have long necks and rather short legs. Males can usually be distinguished from females by their significantly longer tails. The head is vaguely triangular in shape, with a pointed snout and sharp beak, and yellow or white striping from the tip of the nose to the neck. Barbelsare present on the chin and the throat. Their plastrons are relatively small, offering little protection for the legs, and have only one transverse, anterior hinge. Algaeoften grow on their carpaces. Their tiny tongues are covered in bud-like papillae that allow them to respire underwater.
Behaivor.
Musk turtles are almost entirely aquatic, spending the vast majority of their time in shallow, heavily vegetated waters of slow moving creeks, or in ponds.The only time they come up on land is when the females lay their eggs , or in some cases, to bask. They can climb sloping, partially submerged tree trunks or branches to as much as 2 m above the water surface, and have been known to drop into boats or canoes passing underneath.
Diet.
They are carnivorous, consuming a wide variety of aquatic invertebrates, including crayfish,freshwater clams, snails With shell, high quality turtle pellets such as Mazuri and Reptomin, as well as earth worms, and various insects. They will also eat fish and carrion Their common names are derived from the scent glands located just under the rear of their shell, which allows them to release a foul, musky odor to deter predation, which hardly ever occurs . Wild turtles often will not hesitate to bite if harassed, though they are not particularly fast-moving and their reach is limited.
Reproduction.
Breeding occurs in the spring, and females lay two to 9 elliptical, hard-shelled eggs in a shallow burrow under shoreline debris. The eggs hatch in late summer or early fall. Hatchlings are usually less than one inch long. Their lifespan, as with most turtles, is quite long, with specimens in captivity being recorded at 50+ years of age. Male stinkpots usually reproduce in water temperature which is neither very warm nor very cool. Females mostly reproduce either in the temperature of very cool or very warm but, not in between like the males.
Geographic. See the picture above.
The common musk turtle ranges in Canada in southern Ontario, southern Quebec, and in the Eastern United States from southern Maine in the north, south through to Florida, and west to central Texas, With a disjunkt population located in central Wisconsin.
Taxonomy.
The species was first described by the Frenc Taxonomist Pierre André Latreille in 1802, from a specimen collected near Charleston, South Carolina.
At the time, almost all turtles were classified in the genus Testudo , and he gave it the nameTestudo odorata. In 1825, John Edward Gray created the genus Sternotherus to include species of musk turtle and it became Sternotherus odoratus. The species has been redescribed numerous times by many authors, leading to a large amount of confusion in its classification. To confuse it further, the differences between mud turtles and musk turtlesare a point of debate, with some researchers considering them the same genus Kinosternon
Conservation.
Though the common musk turtle holds no federal conservation status in the US and is quite common throughout most of its range, it is listed as a threatened species in the state of Iowa. In Canada, the stinkpot is listed as a species at risk, and is protected by the federal Species at Risk Act (SARA).
In captivity.
Due to its small size, the common musk turtle generally makes a bette choice for a pet turtle than other commonly available species, such as the red-eared slider (Trachemys scripta elegans). Throughout their range, wild-caught specimens are commonly available, but the species is also frequently captive-bred specifically for the pet trade. (In the United States, USDA regulations ban the sale of turtles under four inches long as pets. This technically excludes all musk turtles.) They readily accept a diet of commercially available turtle pellets and various insects, such as crickets and mealworms , or earthworms . Due to their almost entirely aquatic nature, common musk turtles also do not necessarily require the same ultraviolet (UV) lighting most other turtle species do for proper captive care, though it is usually recommended to give them a more natural light cycle than normal indoor lighting and because some UV lighting will strengthen the shell.