google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Falsk landkortskildpadde hun, der nær var død af skjoldråd.

Foto 1. Sådan så "Krølle" ud, da vi modtog hende. Flere billeder, nederst

Skildpadden har i årevis ikke fået UVB-lys, varme, rent vand eller et godt foder. Denne skildpadde har vi modtaget, fra Sjælland. En barmhjertig sjæl, så skildpadden, der var klemt ned i en vaskebalje med "mudder" vand, ensom og forladt, stod skildpadden der i mørket, nede i en kælder. Der var ingen UVB-lys, ingen varme, ingenting af noget som helst. Dyret var fuldstændig glemt og ventede kun på at dø! Skildpadden blev taget med hjem, uden ejerens accept og vidste intet om at skildpadden var væk. 

Der blev ringet til os, om vi kunne tage imod skildpadden. Selvfølgelig kunne vi det, meget gerne endda. Skildpadden kom et par dage senere, den barmhjertige person, havde taget skildpadden med i en æske, hele vejen i toget fra Sjælland, til Esbjerg banegård. 

Vi hentede straks skildpadden, på Esbjerg Bangård, da de kørte ind til perronen.

Vi blev chokeret, af at se skildpadden, efter vi fik dyret frem fra sin  transportkasse. Som I kan se på billedet, så mangler meget af det bagerste af skjoldets kant, på skildpadden. Det er knogle der er forsvundet og knogle vil aldrig gro ud igen. I løbet af de næste dage, faldt der mere af skildpaddens skjoldkant af. Skjoldkanten var simpelthen råddent og smuldrede nu bare væk! Vi havde aldrig set noget lignende på en levende skildpadde. Vi var nu bange for at skildpadden ville miste hele skjoldet? 

Store dele af skjoldet, er under forrådnelse, den forreste halvdel af skjoldet, er der en meget stor hvid plamage, det er helt blød knogle, skællene er for længst forsvundet, der er intet for skællene at holde fast i. 

Over hele skildpadden er der et tykt lag af alger. Skildpadden led utrolig meget da vi fik skildpadden ind. At ikke skildpadden allerede var død, var os uforståeligt? Skildpaddens redningsperson havde sørget for, at skildpadden havde fået en sprøjte antibiotika, ved en krybdyrkyndig dyrlægen, inden turen gik til os, i Esbjerg. Vi skulle have al betændelse i skildpadden bremset hurtigst muligt. Samtidig ville vi også sikre os, at skildpadden ikke led på grund af de skader, opholdet i vaskebaljen havde givet skildpadden og skildpadden ville have en chance for at overleve, med den intensiv behandling, vi ville give skildpadden.

Straks efter vi modtog skildpadden, blev skildpadden renset grundig, alger blev fjernet og skjoldet renset med Klorhexidin 0,05% Bemærk! Vi fortynder den med halv vand, så har vi 0,025%. Det er så tyndt, at såret heler uden problemer.  De åbne sår smører vi bagefter med Klorhexidin Medic Creme 1%. Se billeder nederst ⬇ - Herefter blev skildpadden flyttet over i vores tørdok, flere gange om dagen. Tørdokken er en varmekasse, hvor der hænger en helt frisk UVB-pære og varmepære, temperaturen i kassen er 38 grader. Varme sætter gang i skildpaddens helingsproces. Skildpadden blev dagligt renset og kom i tørdok, i de første 14 dage hun var hos os. Herefter var vi sikre på, at skildpadden selv kom nok op på sin solplads, hvor hun kunne ligge og blive helt tør, under en frisk UVB-pære og varmepære, med en temperatur på ca.35 grader. Heldigvis ville skildpadden gerne opholde sig på solpladsen.

Skildpadden fik nu et ekstra kalk, mineral og vitamintilskud i sit foder. Tilskuddet kan være ReptiVite fra SkildpaddeShop. Husker du Thomas, der hentede skildpadden på Esbjerg banegård? Han ejer SkildpaddeShop.dk

UVB-lys er nødvendigt for skildpadden, så hun kan optage kalk, mineraler og vitaminer fra sit foder. Uden UVB-lys/sollys hjælper mineraler og vitaminer ikke, de vil ryge lige igennem skildpadden og forsvinde ud med skildpaddens afføring, uden at blive optaget og gavne skildpadden. Varme hæver skildpaddens kropstemperatur og sætter skildpaddens krops-, og helingsproces i gang. 

Efter det første år, vi har skildpadden inde, er skjoldråd nu forlængst stoppet, skjoldet er igen fyldt op med kalk og blevet hårdt. Skildpadden bliver aldrig et skønhedseksemplar af arten, med skildpadden lever et godt liv, uden smerter. Skildpadden er frisk og livlig i dag. 

Krølle lever nu side om side sammen med andre friske og raske vandlevende skildpadder, hun styrer helt selv, hvornår hun vil have varme og UVB-lys og hvornår det er en svømmetur der trækker.

Krølle efter nogle måneder. Bemærk, at der er mere af skjoldet der nu er faldet af.

Klorhexidin 0,05%.Bemærk!Vi fortynder den med halv vand, så har vi 0,025%. Det er så tyndt, at såret heler uden problemer. 

"Krølle" nær død, af skjoldråd!

Krølle 24 måneder efter vi modtog hende. Hun bliver aldrig skildpadde skønhedsdronning. Men, skøn er hun.

Klorhexidin Medic Creme 25 ml.

Kan købes på apoteket.

19-02-2022

YouTube SkildpadderABC

Skildpadder ABC YouTube kanal

🖱️ Vlog om skildpadder

Del siden