google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Landskildpadder - Tortoise

Ukrudtsplanter, er det bedste foder til Afrikanske og europæiske landskildpadder.

Ukrudtsplanter, er det bedste foder til Afrikanske og europæiske landskildpadder.

Undersider til landskildpadder:Find svar på mere og find din landskildpaddeart, oppe under: Landskildpadder 👆


Vi får tit spørgsmålet: "Kan landskildpadder leve i et akvarium?"

Vores svar er: "Det kan de sikker godt, men lad være med at give landskildpadder et akvarium. Lad de vandlevende skildpadder / sumpskildpadder og fisk leve i et akvarium.

Landskildpadder der lever i et akvarium, vil blive stresset over at de ikke kan kravle gennem akvariets glassider og bumpe op og ned af glasset, imens dyrene vandrer frem og tilbage langs ruden.

Derfor anskaf eller byg et anlæg til landskildpadder, med uigennemsigtige materialer. Anskaf evt. en stor balje, stort kaninbur, pallerammer eller byg et anlæg i træ, til dine nye landskildpaddeunger."

Se her nogle Idéer til landskildpadde anlæg

Spørgsmål om landski. junildpadder: Kontakt os

Denne side er opdateret d.18. juni 2023

Europæiske landskildpadder

Sikring af udendørs anlæg

Hvordan sikrer jeg mit udendørs skildpaddeanlæg, så skildpadder ikke løber væk?

Flugtsikre dit anlæg

UVB-lys og varme

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 50w. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 50w. www.SkildpaddeShop.dk

De europæiske landskildpaddearter benytter UVB-pærer der hedder 5,0 - 6,0 - 100 - Forest. De her nævnte værdier på UVB-pærer benyttes af de forskellige producenter.

Til de afrikanske landskildpadder, leopardskildpadder og den afrikanske sporeskildpadde benytter vi UVB-pærer der hedder 10,0 - 12,0 - 150 - Desert.

Foto viser et godt sæt pærer, der vil passe at hænge over en solplads, til er par af de europæiske landskildpadder. 

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

Temperaturen på solpladsen, her skal du tjekke din skildpaddearts foretrukne. Se under skildpaddeart.

Din landskildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i anlægget, ud i solen og ind i skygge, som skildpadden har behov for. Husk, din landskildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligger skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig. Andre gange har skildpadden måske behov for at kravle ind i skyggen, evt. i en hule. 

Landskildpadder har også behov for et fugtigt område, har de behov for at ligge der, så skal dyrene nok selv kravle derhen. Du skal som skildpaddeejer give dine dyr muligheden for at veksle imellem de forskellige områder. 

Sørg for din landskildpadde får flere ukrudtsplanter, det er landskildpaddens bedst kur mod sygdom.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

Husk - Rent vand og hold et område af anlægget fugtigt

Leopardskildpadden her får rent vand flere gange om dagen, han tømmer sig gerne i vandet.

Leopardskildpadden her får rent vand flere gange om dagen, han tømmer sig gerne i vandet.

Din landskildpadde skal altid have adgang til rent og frisk vand.

Især i indendørsanlæg: Vand og fugtighed kan du tilbyde dine skildpadder på flere måder.

Vandtrug. Her benytter vi gerne en spand, når vi laver en vandtrug til vores lidt størrer skildpadder. Som du kan se i foto ovenover, der har vi skåret hul i en spand. Spanden er nu let at løfte op i hanken og tømme og skifte vand i. Vandtrug bliver også tit benyttet til at besørge i, af dyrene.

Alle skildpadder skal selvfølgelig have adgang til at kunne drikke vand. Vi anbefaler også at alle landskildpadder har adgang til et fugtigt område, i deres anlæg, hvor de kan søge hen. 

Nye undersøgelser viser, at det at have et fugtigt område, kan være med til at forhindre pyramide-skjold, kaldes også Toblerone skjold. Vi ser vores skildpadder jævnligt vælger at opholde sig og ligge i det fugtige område eller i en hule, hvor der er ekstra fugtigt.

Skildpadder er selvfølgelig selv klar over når de har behov for at drikke vand, det lader også til at dyrene er helt klar over, hvornår de bevæger sig ind i det fugtige område.

Giv vandet i en stor og lav skål, der ikke kan vippe, for skildpadden vil gerne klatre over i vandet, ikke for at svømme. De drikker ofte og mange skildpadder vil gerne både lave stort og småt i vandet, derfor skal vandet skiftes mindst dagligt.

Benyt evt. en vandkande med brusehoved, så splater vand og kokosmuld ikke ud over det hele. Så kan skildpadden selv bestemme, hvor den vil være, i det tørre område ved solpladsen eller henne i det mere fugtige område. Sørg for at holde et område fugtigt hele tiden, med daglig vanding.

Det vi skriver her, gælder også for de Afrikanske landskildpadder og andre skildpadder der lever i tørre områder. 

I naturen falder duggen, for at efterligne det, benytter vi også vores vandkande, alle vores  landskildpadder får dagligt en kort byge vand hen over deres skjold. Ikke koldt vand, let tempereret, vi er ikke ude på at give vores dyr et chok.

Der er mange mennesker som tror, at der slet ikke kan opstå dug i lande og områder ved saharaørkenen. Der mange undersøgelser der viser, at der falder dug, selv i saharaørkenen. 

Vand og nok af det, er også vigtigt for skildpaddens tarmsystem, så vi sikrer os at skildpaddes tarmsystem holder sig i gang. Er skildpadden først stoppet med sin afføring, kan det være svært at få tarmen i gang igen.

Bad og vand

Landskildpadder bader frivilligt. Du må ikke tvinge dyret i bad.

Landskildpadder bader frivilligt. Du må ikke tvinge dyret i bad.

Selvfølgelig skal landskildpadden ikke tvinges i bad!

Det er en skrøne, at tro, at landskildpadden skal i bad, denne skrøne efterleves af både dyrehandlere og nogle dyrlæger og desværre tusindvis af andre der ikke sætter sig ordentlig ind i, hvordan deres skildpadder skal passes.


Skildpadden skal have adgang til vand også gerne til en så stor skål med vand, så skildpadden selv kan tage et bad, hvis dyret vil.

Vi skal ikke tvinge skildpadden til et bad, skildpadden skal helt frivilligt selv vælge at kravle op i vandbaljen.

Nogle landskildpadder vil meget gerne tømme sig, i deres vandskål eller badevand, lad dyrene om det. Så må vi jo bare skifte vandet lidt oftere, så skildpadden altid har adgang til frisk vand.

Der er ret logisk, hvis man tænker sig lidt om, du skal ikke bade din landskildpadde. Tænk på, hvordan lever landskildpadden ude i naturen? Kommer der nogle forbi og bader landskildpadden ude i naturen? Nej, vel. 

Mange af de steder, hvor landskildpadder lever, er der også tit meget tørt klima, hvor skildpadden kun får væske gennem de planter og vækster skildpadden æder.

Skildpadden kan selvfølgelig være blevet så møj beskidt, at et bad er på sin plads.

Læs mere om skildpadens behov for vand: Bad og vand

ReptiVite - Vitaminer, mineraler og kalk til alle landskildpadder

Sepiaskaller fra blæksprutter, der giver et ekstra godt kalktilskud, til dine skildpadder.

Sepiaskaller fra blæksprutter, der giver et ekstra godt kalktilskud, til dine skildpadder.

Zoo Med er stolte over at kunne tilbyde ReptiVite ™ med D3, et komplet vitamin-, mineral- og aminosyrekompleks specielt formuleret til skildpadder og krybdyr.

ReptiVite™ er calciumbaseret for at sikre en sund knogle- og skjold vækst med det korrekte 2:1-forhold mellem calcium og fosfor.

Oprindeligt udviklet til San Diego Zoo til at afhjælpe de skjold problemer der fandtes hos nogle skildpadder, blandt andre at de fik bløde skjolde.

ReptiVite bruges i dag af nogle af de mest respekterede zoologiske haver og dyreparker i hele verden. Det første krybdyr vitamin til at omfatte det komplette aminosyrekompleks, en vigtig komponent i proteinfordøjelsen. ReptiVite™ indeholder ikke kunstige tilsætningsstoffer eller fyldstoffer som soja, gær eller saccharose.

Her benytter vi altid ReptiVite et vitamin- og mineraltilskud til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.

Se, hvordan vi giver ReptiVite 👇

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite, der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med ReptiVite skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme.

ReptiVite er et velprøvet produkt. ReptiVite benyttes af dyrehold og veterinære over hele Verden.

Anbefaling: Desinficeres drikkeskål og foderskål dagligt.

ReptiVite hjælper og:

 • Tilføjer dyret de nødvendige vitaminer, mineraler, kalk og sporstoffer
 • Styrker dyrets appetit, ved underernæring
 • Hjælper skildpadden og krybdyrets skjold– og hamskift
 • Styrker skildpaddens skjold og skellet
 • Styrker dyret under væksten
 • Styrker dyrets fertilitet
 • Styrker dyret mod stress og øger dyrets aktivitetsniveau
 • Styrker skildpaddens og krybdyrets ægproduktion
 • Er med til at holde skildpaddens skjold, kraftig og solid af kalk, så sumpskildpadden kan overleve vinterens dvaleperiode.* Mere om det nedenfor.

*Kalk er livsvigtigt for skildpadder. Går din sumpskildpadde i dvale, er det livsvigtigt for skildpadden, at der er opbygget et solidt kalkindhold i dyrets skjold. Det bliver du klar over, når du har læst artiklen her: Livet uden ilt skrevet af blandt andre professor Tobias Wang, Zoofysiologi, Aarhus Universitet. 

Instruktioner fra ZooMed:
Brug 3 gange ugentligt på skildpaddens foder.
ReptiVite™ på foder: Strø let over grøntsager, frugt og ukrudtsplanter.
ReptiVite™ på insekter: Strø let over insekter.

Hvordan vi benytter ReptiVite

Leopardskildpadden (Geochelone pardalis), lever naturligt i Afrika. Leopardskildpadden vil have en skjoldlængde på 25-45 cm. Det er derfor nødvendigt, at man tænker sig godt om, inden man anskaffer sig en leopardskildpadde. Andre underarter af Leopardskildpadden, fra Somalia og Ethiopien kan blive temmelig store, helt op til 75 cm i skjoldlængde.

Vi giver vores skildpadder ReptiVite 3 gange om ugen, når vi benytter friskfoder.

- Landskildpadder. ReptiVite strør vi ud over landskildpaddens foder, i et pænt lag, hver gang vi giver ukrudtsplanter og tørrede planter og foder der opblødes i vand eks. Pre Alpin der skal opblødes i vand.
- Sumpskildpadder. ReptiVite blandes i sumpskildpaddens foder, f.eks. frisk ferskvandsfisk og kylling.

Vi drysser ikke ReptiVite ud over pillefoder, foder der allerede indeholder vitaminer og mineraler.

Bliver landskildpadder ensomme?

Russisk og græsk landskildpadde.

Russisk og græsk landskildpadde.

Landskildpadder kan udvise det vi vil kalde "depression", hvis de mister en partner/mage.


Vi har adskillige tilbagemeldinger om landskildpadder der har mistet en livslang følgesvend, hvor den ene landskildpadde pludselig dør, flere har observeret at den tilbageværende skildpadde, måske er holdt op med at spise eller måske hænger med næbet, i et hjørne af anlægget. 

Vi hænger gerne et spejl op, til landskildpadder der går alene.

Vi begynder først at sætte landskildpadder sammen efter de har afsluttet deres karantæne, der varer mellem 1. mdr. til 3. mdr. Længden afhænger af om skildpadden har levet alene eller skildpadden har gået sammen med andre landskildpadder.

Den ensomme skildpadde finder tit "trøst" ved et spejl og lægger sig op ad spejlet. Her bliver den ene skildpadde til to skildpadder.

Billedet viser to perlevenner en russer og en græker, de har hinanden og deres foder, de gider ikke spejlet.

Da vores russiske ven var alene, der ville han slås med os der fodrer ham. Vi gav ham et spejl, så lod han os være og gav i stedet for ham "bag ved" spejlet det glatte lag. Det stod på i nogle minutter, så var der tid til at sole sig og samle kræfter til den næste omgang.

Det endte med at vi satte ham sammen med vores græske landskildpadde han "Frida". Nu er han holdt helt op med at være aggressiv. Russiske hanner er kendt for at være nogle temperamentsfulde skildpadder.

Hvad skal jeg huske, inden jeg tager på ferie?

Vi anbefaler ikke at du lader din landskildpadde være alene, uden opsyn, imens du er på ferie.

Hvad skal du huske, inden du rejser på ferie? Din feriehjælper må vide besked om? - Hvis du alligevel efterlader din landskildpadde alene?

Læs her: Husk, inden du rejser

Skildpadder ABC kan passe din skildpadde i ferien.

Planter til skildpaddens terrarium

Aloe Vera planter er ikke giftige for skildpadder. Skildpadden kan spise af planten i moderate mængde, for meget, så kan det dog virke som et afføringsmiddel.

Aloe Vera planter er ikke giftige for skildpadder. Skildpadden kan spise af planten i moderate mængde, for meget, så kan det dog virke som et afføringsmiddel.

Her kan vi anbefale dig at benytte Figenkaktus (Opuntia kaktus), Sukkulenten - (Crassula ovata) "kaldes også pengetræ", Aloe vera planter, Hawaiiblomst (Hibiscus rosa sinensis).


Planterne kan tåle, at stå i et terrarium og er ugiftige for skildpadder.


På grund af sprøjtegifte, skal du huske, at de nye planter, skal overskylles godt og grundigt og planterne skal stå i karantæne, i en måned, inden de stilles ind i et skildpadde terrarium. Du kan ellers ikke være sikker på, at sprøjtegiftene er ude af planten.  

Frugt og grønt, du ikke skal give dine skildpadder

Avocado, tomat, peberfrugt, aubergine, bønneskud, broccoli, blomkål, selleri, chili peber, purløg, citrus frugter, majs, stikkelsbær, løg, ærter, pastinak, granatæbler, kartofler, ribs, rabarber, spinat, svampe, solbær. Kål: Rødkål, Savoykål, hvidkål og spidskål.

YouTube SkildpadderABC

Skildpadder ABC YouTube kanal

Nyt. Vlog om skildpadder

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk
Sand Maleri Galleri

Symbiose mellem skildpadde og fugl

Tænk over, hvem du aflever din skildpadde til!

Hvorfor lægger min sumpskildpadde ikke æg?

Mangler din skildpadde UVB-lys?

Jonathan verdens ældste skildpadde

"Rødtop" en sej skildpadde

Del siden

Grønt du kan give dine skildpadder 

Denne liste, fortæller dig, hvor meget du må fodre, dine skildpadder med den pågældende grøntsag.

Spise meget: Artiskok, hele planten kan spises. Vårsalat.  

Spise moderat: Bønner. Rosenkål. Cikorie. Agurk. Karse. Dild. Frisee salat. Zuzzhini, kun blomsten kan du fodre med, ikke blade og frugten. Grønkål. Kinesiske kåltyper (pak choy, bok choy og gai choy). Radicchio salat. Lollo Rosso salat. Rucola salat. Romainesalat. Radiser, kun bladene. Hvide radiser, kun bladene. Jerusalem artiskok, kun blomster og blade.

Spise kun lidt: Rødbeder. Gulerødder. Asparges, dog skal du ikke give bærrene (ved frøstand) til dine dyr, de er moderat giftige. Sølvbeder. Squash kun blade og blomsten. Iceberg salat. Spinat. Græskar. Foderroe, kun bladene.  

Til skildpadder der spiser frugt 

Spise kun lidt: Æble. Banan. Brombær. Kirsebær. Druer. Melon. Champion. Nektarin, fersken og abrikos undgå stenen. Pære. Blommer. Jordbær.  

Husk, du kan ikke nøjes med, kun, at give dine skildpadder et slags foder, dyrene skal have afvekslende foder.

Endnu mere om spiselige planter

Vil du vide mere om, hvilke ukrudtsplanter landskildpadder kan spise, finder du en liste med spiselige planter, på vores side: Spiselige planter

 

Færdigfoder til landskildpadder

Eksempel: Pre Alpin Testudo Original er et foder, vi benytter hos os, dog kun om vinteren, er det et glimrende foder, når det er svært, at finde planter, til dyrene udenfor.

 • Pre alpin er fra økologisk dyrkning
 • Ekstremt porteinfattig og rig på råfiber
 • Fremmer kroppens udrensning
 • Udgør en fodring, der er meget nær landskildpaddernes naturlige fødevalg
 • Sikrer optimal råfiberforsyning og dermed en optimal og sund tarmflora
 • Indeholder ingen korn eller animalske bestanddele
 • Kan gives til fri optagelse
 • Helt fri for kunstige smagsstoffer og konserveringsmidler

Pre Alpin Testudo Original opblødes i vand og serveres med mineral og vitamin oven på.

Læs mere om kvalitets købefoder til landskildpadder.

Landskildpaddefoder kan du finder du på SkildpaddeShop.dk

Kvalitetsfoder til landskildpadder

Græske landskildpadder spiser kvalitetsfoder fra SkildpaddeShop.dk

Græske landskildpadder spiser kvalitetsfoder fra SkildpaddeShop.dk

Vores landskildpaddefoder, er basisføde til landskildpadder.

Fodret er velafbalanceret, med et bredt indhold af urter, alger og grønt til landskildpadder og planteædende krybdyr. Fodret har en afbalanceret sammensætning tæt på det naturlige, indeholder mineraler, kalk og vitaminer, landskildpadder har behov for.

Fodret har - i passende små mængder - også et optimal indhold af høj kvalitet protein og omega fedtsyrer.

Fodret styrker skildpaddens immunforsvar, skjold vækst, skelet, organer, ægproduktion og aktivitetsniveau.

Fodret kan gives til alle landskildpadder, skildpadden spiser villigt fodret og skal ikke bruge flere uger for at vænne sig til fodret.

Vi giver selv fodret tørt, men det kan også gives med lidt vand over.

Indhold: Majsstivelse, hvedemel, krydderurter, lucerne, hvede gluten, fiskemel, tang, brændenælde, ølgær, gulerødder, spirulina alger, persille, paprika, æggepulver, fiskeolie, spinat, sukker, gammarusmel, muslinger, hvidløg.

Analyse af produktet: Råprotein 13,5%, råfedt 1,5%, rå fiber 11,1%, fugtighed 5,5%, rå aske 8,2%, Ca 1,4%, P 0,5%.

Tilsætningsstoffer: Vitaminer og provitaminer: Vitamin A 24.000 IE / kg, Vitamin D3 1.200 IE / kg, Vitamin E (D, L-α-tocopherylacetat) 48 mg / kg, Vitamin B1 24 mg / kg, Vitamin B2 72 mg / kg, stab. C-vitamin (L-ascorbylmonophosphat) 440 mg / kg. Sporelement: Fe (El) 25,0 mg / kg, Cu (E4) 1,3 mg / kg, Mn (E5) 1,3 mg / kg, Zn (E6) 24,9 mg / kg.

Vi fortæller mere om kvalitetsfoder til skildpadder

Vi forsøger at blive klogere

Skildpadder ABC forsøger at være opdateret, med den sidste ny viden, om skildpadder. Vi kan desværre ikke være alle steder, derfor kan der være nyt og måske endda fejl, vi ikke har fået fat i? Har du faktuel viden, du gerne vil dele med os, så hører vi gerne fra dig.