google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Det er vigtigt, at du kender dine skildpadders køn

(Sternotherus odoratus) Pyramide moskusskildpadde har sin penis fremme.

(Sternotherus odoratus) Pyramide moskusskildpadde har sin penis fremme.

Sumpskildpaddens køn er ikke lige let at se, på alle skildpaddearter.

Du ser kun sjældent skildpaddehannens penis fremme, så siger kønnet jo sig selv. Foto ovenfor, her er det en Pyramide moskusskildpadden han der forsøger at parre sig med en hun.

Vi har erfaring med, at mange skildpaddeejer, ikke kender deres skildpadders køn. Skildpadder der ikke kan sammen, giver den største risiko for skader på dyrene. 

Ved nogle skildpaddearter, kan det være fatalt at sætte to hanner sammen, med en flok hunner. 

Det fortæller vi meget mere om på siden: Aggressive skildpadder

Når skaden er sket: Sår og skindproblemer Hvad kan du gøre?

Denne side er opdateret d.6. maj 2023

Sumpskildpadder kønsbestemme

Claus fortæller om de generelle kønskendetegn hos sumpskildpadder. Lange klør, så er det hanner, korte klør, så er det hunner. Undtagelser, er bl.a. den Kinesiske trekølsskildpadde og moskusskildpadder, her har både hunner og hanner samme længde klør. Se mere om arterne nedenfor.
Generelt, har hanner en lang og kraftig hale, med kloak/gat placeret langt ude på halen eller uden for skjoldkanten. Hunner har en kort hale, hvor kloak/gat sidder under kanten eller inde under skjoldets kant.
Ved terrapiner, har hanner normalt et smallere og mere spidst hoved, hvorimod hunner har et bredt og mere afrundet hoved.

Vandlevende skildpadder kønsbestemme

Men denne planche kan du kønsbestemme, de fleste sumpskildpadder/vandlevende skildpadder.

Gå til din sumpskildpaddeart

Kønsforskelle på moskusskildpadder

Moskusskildpaddens køn genkendes generelt på deres hale.

Hannens hale er meget længere og kraftigere end hunnens hale. Det er det nemmeste køn kendetegn, at se på moskusskildpadder. Halen er tykkere hos hannen, fordi skildpadden har sin penis liggende inde i halen.

Andre kendetegn, men, de er svære at genkende, selv for erfarne skildpaddeejer.

Hannen adskiller sig fra hunnen ved at have et større hoved, en længere og tykkere hale. 
Hannens kloak, sidder ret langt ude på halen, hvorimod kloakken på hunnens hale, sidder tæt ved kroppen. 
Hannen har på indersiden af begge bagben, to tydelige lyse pletter af skæl. Det er skæl som hannen benytter til at fastholde hunnen med under parringen. 
Hannen kan opnå en skjoldlængde på ca. 13 cm og hunnen når en max. størrelse på 15 cm. Det mest normalt er, at størrelsen på dyrene ligger på en 11-12 cm i skjoldlængde.
Hannen har et bugskjold der er konkav/indadbuet, det er ikke altid så tydeligt. Det er stabiliserende for parringen og hannen kan bedre nå det, han nu skal nå. Bugskjoldet hos hunnen er mere fladt, enkelte hunner kan også have et bugskjold der buer lidt.

Den bedste måde, at kende forskel på de to køn, er ved at kikke på dyrenes haler.
Står man med de to dyr ved siden af hinanden, så er man ikke i tvivl. Se foto.

Gå til moskusskildpadder

Kinesisk trekølsskildpadde - Chinemys reevesii kønsbestemmes

Flot han, den kinesiske trekølsskildpadde.

Flot han, den kinesiske trekølsskildpadde.

På kinesiske trekølsskildpadder kan man ikke kende kønnet, på skildpaddens negle længde. 

Deres køn kan bestemmes ved, at se på halen. Hannen har en udtalt bule ved basis af halen, på grund af at deres penis ligger der. Hannen har deres tarmåbning, uden for skjoldet, ca. en 2/3 del ud på halen. Hannens hale er betydelig længere en hunnens (se foto ovenfor). Den forstørrede hale længde, bliver allerede udviklet når skildpadden har en skjoldlængde på bare 60 mm., det er den i en alder af 1,5 år. 

Når hannen er 6-8 år gammel, så begynder skildpadden at blive melanistisk, både hud og skjold bliver mere mørk. Efter en overgangs periode, vil hannens hud og skjold, blive helt sort (se foto 3). Ovenfor ser du en han, hvor bugskjoldet og huden er flot sort. 
Når skildpadden er 7-8 år gammel og stadigvæk har et brunt skjold, så er der størst sandsynlighed for, at det er en hun (se foto 1).

Et lidt mere usikkert tegn, man kan se efter, er ved at vende skildpadden om på ryggen. Kik ved haleroden, her vil der være et v-formet indhak i bugskjoldet, ved hannen (se foto ovenfor). Ved hunnens halerod, er bugskjoldet mere buet, om halerodens kant.

Et andet kendetegn, der kan være utydelig, at se, hvis man ikke har en anden skildpadde at sammenligne med, er bugskjoldets facon (se foto 2), kan du se, en han, med konkav bugskjold. Det konkave bugskjold, gør det lettere for hannen, at blive på hunnen under parring.

Kønsbestemmelse af den Kinesiske trekølsskildpadde

Her har én af vores norske venner Leisha, indspillet denne video:
Hvordan kan du kende forskel på hun og han trekøl? Inch = 2,54 cm.
Videoen er på engelsk.

Del siden