google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Mauriske landskildpadder (Testudo graeca)

Sammen med det gode foder, er det også vigtigt at du drysser vitaminer, mineraler og kalkpulver ud over skildpaddens foder. Det er vigtigt at der drysses et pænt lag over fodret.

Sammen med det gode foder, er det også vigtigt at du drysser vitaminer, mineraler og kalkpulver ud over skildpaddens foder. Det er vigtigt at der drysses et pænt lag over fodret.

Vitaminer, mineraler og kalk.

Giver du dine landskildpadder nok mineraler, kalk og vitaminer? Tjek din skildpaddes skjold. Bank forsigtigt på skjoldet med en fingerkno, lyder skjoldet hult, lidt som at slå på en papkasse, så mangler din skildpadde mineraler/kalk. Er du i tvivl, så skal du nok give dine skildpadder mere mineral-, kalk- og vitaminpulver over deres foder. 

Sunde landskildpadder kan du give mineral- og vitaminpulver, hver anden dag. Har du fået nye landskildpadder ind i din samling eller har din skildpadde skjoldproblemer, så drys mineral- og vitaminpulver over skildpaddens foder dagligt. 

Det er især indendørs hold af skildpadder, der hurtigt får mangler af mineraler, kalk og vitaminer. Uden solens stråler eller adgang til UVB-lys og varme, så kan skildpadden ikke optage mineraler, kalk og vitaminer til kroppen.

Skildpadden har behov for kalk, du kan også give dine landskildpadder evt. sepiaskaller og en kalkblok skildpadden selv kan gnave i.

Vi giver vores landskildpadder mineraler, kalk og vitaminer, hver gang vi fodre dyrene med ukrudtsplanter. 

Grundfoder de europæiske landskildpadder: Vi fodrer vores landskildpadder hovedsagelig med ukrudtsplanter. Om vinteren plukker vi de ukrudtsplanter der er adgang til, og supplerer gerne med en færdigblandet fodersticks af en god kvalitet, det kan være *Sera Raffy Vital til landskildpadder og en god ukrudt- og urte foderpille som kan være Pre Alpin Testudo, der skal opblødes i vand.

*Fodersticks drysser vi aldrig med vitamin- og mineralpulver, fodret indeholder det allerede.

Pluk selv ukrudtsplanter. De sikre ukrudtsplanter: Ukrudtsplanter 

Denne side er opdateret d.31. maj 2023

Er de Mauriske landskildpadder kvikke?

Skildpadden har selv skubbet sin vandskål, hen under varmelampen. Vandet bliver også ret varmt.

Skildpadden har selv skubbet sin vandskål, hen under varmelampen. Vandet bliver også ret varmt.

Om de har mere mellem de ører de mangler, end vores andre landskildpadder, det skal vi lade være usagt. Men, vi har denne Mauriske landskildpadde han, skildpadden slæber sin vandskål over under varmepæren!

Vandet bliver nu varmet godt op af varmepæren og skildpadden har lagt sig i vandet og lader til at hygge sig i det varme vand? Det er lidt sjovt at se en skildpadde opfører sig så meget anderledes end de andre dyr vi har.  

Vandskålen er lavet af bunden, fra en almindelige gulvspand. Du kan skaffe spande og baljer i forskellige størrelser og få lige netop den størrelse vand- og foderskål eller badeskål der passer din skildpadde.

Vi saver gerne bunden af en plastikspand, med en fintandet stiksav, en skarp hobbykniv kan normalt også klare opgaven.

Nedenfor har han gravet sig ned i bundlaget og kikker frem 👇

Vi ved aldrig, hvad vores ven nu har fundet på, når vi ser til ham?

Vi ved aldrig, hvad vores ven nu har fundet på, når vi ser til ham?

Skildpadde klør sin ryg - Det gode skildpaddeliv

Her klør han sin ryg. Vi har monteret denne børste til skildpadden, så har han lidt at hygge sig med.

Anlæg til de europæiske landskildpadder

Maurisk landskildpadde i sit anlæg. Drivhus forlænger sæsonen. Her har Thomas ombygget et lille drivhus, til landskildpadder. Med varme, og bemærk vippelågen, i drivhuset. Den holder varmen inde og dyrene finder hurtigt ud af at bruge klappen.
Det lille læhus, i forgrunden er tit nok til de europæiske arter.

Maurisk landskildpadde i sit anlæg. Drivhus forlænger sæsonen. Her har Thomas ombygget et lille drivhus, til landskildpadder. Med varme, og bemærk vippelågen, i drivhuset. Den holder varmen inde og dyrene finder hurtigt ud af at bruge klappen.
Det lille læhus, i forgrunden er tit nok til de europæiske arter.

Europæiske landskildpadder er hårdføre arter, der har nogle specifikke behov. Skildpadden kræver et anlæg, hvor der er veldrænet, i en sikker udendørs indhegning. I anlægget skal der være et overdækket område, evt. som en vandtæt kasse/skur af en slags, hvor skildpadden kan trække sig ind i, når vejret er vådt og koldt. Vi anbefaler at du holder de europæiske landskildpadder i et udendørsanlæg. 

På billedet, har vi lavet et lille drivhus, om til skildpaddehus. De europæiske landskildpadder, har dog ikke behov for at have varme, i deres læhus, om sommeren.

Forlænget sæson. Først på foråret og hen på efteråret er der varme, inde i huset, de europæiske landskildpadder, kan benytte huset og trække ind i varmen, hvis de synes vejret er blevet for koldt. 

Sikkerhed: Sørg for at dine landskildpadder er beskyttet mod naboens hundeder har tendens til at se skildpadder som én stor vandrende kødben. Katte, ræve, mink, mår kan også i hos nogle være en risiko du skal tage højde for. Skildpaddeunger skal du ikke bare lade gå løs i haven, uden de er sikret med et net ellers vil selv krager være farlige for ungerne. 

Retningslinjer for udendørs indhegninger: Sørg for at indrette en udendørs indhegning, så stort som muligt, på et lyst og solrigt sted. 
En voksen skildpadde bør have et anlæg, der er mindst et 2 x 2 m. Får du flere skildpadder, er det derfor nødvendigt at udvide anlægget.
Anlæggets indhegning skal bygges af solide materialer, der et mindst 30 cm. i højden, gerne 40-50 cm. over jorden. Til landskildpadder vil vi benytte uigennemsigtige materialer og for eksempel ikke akrylglas eller hegn, hvis landskildpadder kan se gennem indhegningen, vil de forsøge at trænge gennem det. Materiale forslag: Brædder af forskellige træsorter. Betonsten eller mursten.

Europæiske landskildpadder er dygtig til at grave, derfor skal du også sikre under indhegningen. 

Forslag: Grav en minimum 30 cm. dyb og smal rende omkring anlægget og fyld renden op med evt. beton, blokke, fliser eller plader af en slags, det kan også være aluminiumsplader, tagplader og vandfaste plader.
Sørg for at hegnet over jorden og under jorden er sat tæt sammen evt. forbundet, så dyrene ikke kan finde sprækker de kan trænge ud igennem.

De europæiske landskildpadder er ret gode til at klatre, derfor anbefaler vi, at du i toppen af dit træhegn eller trådhegn, der lægger et bræt på tværs eller lader hegnet bukke ind imod anlæggets midte. Når og hvis landskildpadden nu skulle kravle op ad hegnet, så vil skildpadden støde næsen imod et udhæng, det kan være et bræt eller hegn, på den måde vil skildpadden ikke kunne kravler over hegnet. 

Et hegn kan synes umuligt for os, at en landskildpadde kan klatre over, men, det ved de mindre landskildpaddearter bare ikke?

Mauriske landskildpadde har marksten, den kan klatre på, her i et af vores udendørsanlæg.

Mauriske landskildpadde har marksten, den kan klatre på, her i et af vores udendørsanlæg.

Sørg for at gøre anlægget lidt interessant og varieret for dine skildpadder. Landskildpadder er nysgerrige af natur og vil gerne undersøge deres omgivelser, det er også hyggeligt at se sine landskildpadder lede efter føde, i et spændende anlæg. Indret gerne anlægget med lidt ujævnt terræn, benyt gerne nogle store marksten, de er også gode for skildpadden at klatre på, hvilket giver skildpadden lidt ekstra motion. De solvarme sten, ser det ud som om skildpadden nyder at lægge sig op ad og samtidig få solens stråler fra oven, så har skildpadden det godt.

Dræning. Landskildpadder bør ikke gå direkt ovenpå græsplænen eller udrænet, fugtigt jord. Hvis skildpadden hele tiden går rundt på fugtigt jord, så kan du regne med at skildpadden vil få skind-, skjold- og luftvejsproblemer. 

Jorden skal være drænet og tørt. For ikke mange kroner kan man købe nogle meter plastik drænrør og grave dem ned under dyrenes anlæg, læg gerne et lag grus over rørene, så virker de bedst. lad drænrøret ende et sted, hvor vandet har frit løb, gerne ned i en grøft, hvis det ikke er muligt, så kan du let grave et hul, som du kan fylde grus, marksten, mursten, stenbrokker i, noget materiale vandet kan trænge uhindret ned gemme. Du kan også købe en færdig faskine, kaldes også regnvandskassette, der er lige til at grave ned, hvor vandet gerne må komme. En faskine er lavet, så vand hurtigt ledes væk fra jorden.

Plant ikke-giftig buskvegetation. Link til vores side med Spise/sikre planter

Sørg for at skildpadden har mulighed for at kunne komme ind i skygge, det kan ske ved hjælp af buske og/eller et enkelt lille læskur, det behøver ikke at være noget avanceret, den kan bygges så enkelt som en 3-sidet trækasse med nogle brædder/plade henover. Se foto 👆

Benyt evt. et lille hundehus til dine landskildpadder, til når det regner og er vådt og koldt vejr. Du kan let selv bygget et lille hus, med nogle få brædder eller cement sten. Vil du gøre lidt ekstra ud af det, så kan du isolere huset og hænge et forhæng, evt. vinyl der er skåret i strimler, kan gøre det eller en let plastik klap (se klap i drivhus 👆), der hænger ned foran indgangen, det holder dårligt vejret ude og varmen inde. Husk, det skal være let for skildpadder at komme ind og ud af huset, så lav ikke døråbningen alt for lille. Sådan et lille hus, vil dine europæiske landskildpadder hurtigt lære at søge ly i.

I skildpaddehuset, kan du også hænge en varmepære op, når dyrene søger ly for vejret eller du vil udvide sæsonen lidt. Vil du have varme om natten i dyrenes hus, så anbefaler vi, at du benytter keramik-, eller de infrarøde varmepærer, der ikke lyser inde hos dyrene om natten. Skildpadder har behov for en døgnrytme, hvor det er mørkt om natten. 

Du kan finde mere om at holde landskildpadder udendørs: Anlæg udendørs

Maurisk landskildpadde passes nu hos os

Vi har hjulpet flere (Testudo graeca) Maurisk landskildpadder, til nye gode hjem. Ønsker du hjælp til din landskildpadde, kontakt os venligst for pris.

Vi benytter ReptiVite til vores skildpadder

Vores foretrukkende mineral- og vitaminpulver til alle skildpadder. SkildpaddeShop.dk

Vores foretrukkende mineral- og vitaminpulver til alle skildpadder. SkildpaddeShop.dk

Reptivite er udviklet i henhold til den nyeste videnskabelige viden og sikrer den grundlæggende pleje af dine skildpadder.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med mineral- og vitaminpulveret skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Husk også en UVB-pære fungerer højest i et år. Selv om pæren stadigvæk lyser, så afgiver pæren ikke længere nok UVB-stråler. UVB-stråler er nøglen til at din skildpadde kan optage mineraler, kalk og vitaminer.

Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme. 

Mangler du foder og andet til din landskildpadde, kik ind på SkildpaddeShop.dk

"Hvorfor slår min skildpadde med skjold og hoved?"

Vores ven demonstrerer her, hvad spørger mener.
"Elmer" opfører sig ikke pænt. "Elmer" er en Maurisk landskildpadde (Testudo graeca), de er ikke særlig sociale dyr, hoved og skjoldstød er normalt et tegn på dominans eller en del af et parringsritual.
Hvis begge skildpadder er hanner, kan det ende ud i en decideret slåskamp, hvilket kan resultere i at én af dyrene væltes omkuld eller i værste fald bliver slået ihjel.
Videoen er optaget en dag, hvor "Elmer" får skiftet bundlag i sit anlæg. Imens løber han frit rundt i vores skildpadderum. Han har fundet en keramik skildpadde.

Flere af vores videoer, kan du se inde på vores kanal www.YouTube.com/SkildpadderABC

Video om de mauriske landskildpadder

Bemærk: Videoen, er fra USA Kamp Kenan. Hvor de kalder den mauriske landskildpadde for "Græske landskildpadde".

Testudo graeca levested

Aserbajdsjan, Sydlige Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan, Nordøstlige Iran, Afghanistan, Nordlige Pakistan, Nordvestlige Baluchistan, Nordvestlige Kina (Xinjiang); højder op til 2400 m (i Afghanistan WERNING & WOLF 2007).

Typelokalitet: Kabul, Afghanistan

https://reptile-database.reptarium.cz/

Del siden