google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Kinesisk stribethalsskildpadde (Mauremys sinensis)

Denne smukke Mauremys sinensis hun, har en skjoldlængde 20 cm. Rødøret terrapin hun i baggrunden.

Denne smukke Mauremys sinensis hun, har en skjoldlængde 20 cm. Rødøret terrapin hun i baggrunden.

Kinesisk stribethalsskildpadde (Mauremys sinensis) - Chinese Striped-neck Turtle - Chinese Golden Thread.

Skildpadden hed tidligere Ocadia sinensis, navnet er ændret til Mauremys sinensis.

Pasningsvejledning er den samme som til den Kinesiske trekølsskildpadde.

Levested - Skildpadden er fundet i langsomt løbende vandløb, kanaler, søer, sumpe og damme i kystområderne, i det sydlige Kina og Vietnam og på øerne Hainan og Taiwan, skildpadden skulle også findes i Laos. Denne art findes i subtropisk til tropisk klima og går ikke i dvale.

Akvarium indretning til Kinesisk stribethalsskildpadde.

English text at the bottom of the page.

Denne side er opdateret d.28. april 2023

Fodring

Kinesisk stribethalsskildpadde (Mauremys sinensis).

Kinesisk stribethalsskildpadde (Mauremys sinensis).

Pas på med ikke, at overfodre din Chinese striped-neck skildpadde. Skildpadden er primært planteædende, men vil spise noget animalsk foder. Skildpadden vil spise enhver form for vandplanter, vandpest, andemad m.m., den vil også tage vandsalat, og vandhyacint, spinat, gulerødder, mælkebøtter, de vil gerne spise frugt, et stykke æble, druer, melon og banan accepteres også. Indimellem vil de også spise insekter og orme. Men unger og hanner har en tendens til at være mere kødædende.

Nogle påstår, at hunnen skulle være mere planteædende en hannen? Det har vi ikke fundet noget belæg for.

Beskrivelse

Mauremys sinensis hun ligge og slapper af. Det er en meget rolig og selvsikker skildpadde.

Mauremys sinensis hun ligge og slapper af. Det er en meget rolig og selvsikker skildpadde.

Hanner kan opnå en skjoldlængde på 15-20 cm. Hunner bliver normalt 20-22 cm. i skjoldlængden. Arten opnår normalt ikke en skjoldlængde over de 24 cm. i skjoldlængde. Skildpadden er en udmærket svømmer. Arten har i fangenskab opnået en alder på næsten 23 år, hvad vi ved.

Denne flotte skildpadde, kendes ved de fine gule og sorte linier, der dekorerer skildpaddens hals og som skildpadden har fået sit navn efter. Skildpadden har en sort blis, oven på hovedet. Rygskjoldet er rødbrun til sort, med tre langsgående køl, med orange-gule striber. Bugskjoldet er gult, med store brune eller sorte pletter på, hvert enkelt skæl. Benene er oliven farvede og lige som dyrets hals, dækket med fine gule striber. Skildpadden har et smalt hoved, med en lille topnæse. Kæberne er cremefarvet, det ligner, at skildpadden har læbestift på.

Køn - Han har en længere og tykkere hale en hunnen.

Indret akvarium med solplads

Stribethals mellem andemad.

Stribethals mellem andemad.

Bemærk. Skildpadden skal have et land, en solplads, hvor det let kan kravle op på. 

Skildpadden er dagaktiv. Skildpadden bør have en vandtemperatur på mellem 20-22 grader. Lufttemperatur 27-30 grader. Solplads temperatur 30-35 grader.

Bundlaget kan være alt fra sand til et fint-medium størrelse gruslag.

Akvarium størrelse?  

En lille flok 2-4 kinesisk stribethalsskildpadder, med en skjoldlængde på 15-20 cm, kan holdes i ca. 500-600 liter vand, gerne mere vand. 

Mange har stor fornøjelse af at holde deres kinesisk stribethalsskildpadder i en havedam, om sommeren. Sørg for at havedammen er sikkert indhegnet, så skildpadden ikke kan flygte ud i naturen.

Om man har en enkelt eller 4 kinesisk stribethalsskildpadder, så ændre det ikke noget væsentlig på de liter vand, dyrene bør have. Hver enkelt sumpskildpadde skal have plads til at kunne svømme rund og få dækket sit behov for motion. En sumpskildpadde i god kondition, er typisk, en skildpadde der er rask.

Vil du starte med et mindre akvarium, til din lille ny købte sumpskildpadde, så kan du eventuelt begynde med et akvarium i halv størrelse af, hvad de voksne dyr skal have.

Giv din skildpadde det rette akvarium, fra starten, hvis du vil være sikker på succes og forblive glad for din hobby. Vi ved af erfaring, at mange sumpskildpadder aldrig kommer ud, af deres første akvarium. Alle har de bedste intentioner, når de første gang står med den lille ny sumpskildpadde.

Kinesisk stribethalsskildpadder har brug for meget svømmeplads og en landdel, gerne to landdele, af evt. bygget af sten eller en træstamme. Den ene landdel, hvor skildpadden kan ligge og tage sol, hvad de gør meget og den anden landdel, hvor den kan ligge og køle af.  

Indret en god solplads til dine sumpskildpadder. Hvor temperaturen er 30-35 grader under varmelampen. Her skal du have installeret UVB-lys og en varmepære. Vi holder vores solplads tændt i 12 timer og slukket i 12 timer, hvor der ingen lys er. Det er vigtigt at skildpadden har en døgnrytme som alle andre levende væsner. Nedenfor skriver vi meget mere om, indretning af solplads og hvilken UVB-pære og varmepære du kan benytte.

Mangler bygge idéer til solplads og hvordan du selv kan bygge en solplads der passer til dine skildpadder og akvarium.  

Æglægningsplads: Bemærk, hunner lægger æg, enten der er en han i nærheden af dem eller ej.

Byg en plads, hvor skildpadden kan lægge sine æg. Det er ikke alle skildpadder der vil lægge deres æg, på bunden af akvariet eller på et flad solplads. Kan skildpadden ikke komme af med sine æg, og æggene forstener inde i skildpadden, så vil dyret dø (Det sker dog ikke ret tit). 

Benyt evt. en kasse, bakke eller en stor urtepotte skål, med muldjord (uden tilsat gødning) eller benyt kokosmuld til æglægningspladsen. Det vil normalt være udmærket for skildpadden, at lægge æg i. 

Benytter du muldjord, så skal det være muldjord uden gødning ellers vil algevæksten stige i dit akvarium, fordi skildpadder vil slæbe jord med over i vandet. 

Inden skildpadden lægger sine æg, så vil du sikkert opleve, at hunnen bliver rastløs og vil vandre rundt i akvariet og oppe på land, hvor hun vil rode rundt i et par dage, indtil hun endelig finder det bedste sted, hvor hun kan grave sine æg ned. 

Meget mere om: Akvarium indretning til sumpskildpadder.

Skildpadden skal have en god solplads, med UVB-lys og varme

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Skildpadder der lever indendørs.

De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for denne sumpskildpaddeart.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.260 

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Akvarium - Havedam

Chinese striped-neck turtle - Mauremys sinensis.

Chinese striped-neck turtle - Mauremys sinensis.

Vandkvaliteten er meget vigtigt for denne sumpskildpadde. Mange problemer med akvatiske skildpadder kan forhindres, hvis du anskaffer en god spandfilter, til dine skildpadder. Denne skildpaddeart skal have en vandtemperaturer mellem 23 og 26°C. Solpladsens temperatur skal ligge mellem 30-35°C. 

En passende akvariestørrelse for en fuldvoksen han, vil være 325 liter, en fuldvoksen hun bør have mindst 500 liter. Det vil give skildpadden godt med plads og en god livskvalitet.

Opførsel - M. sinensis er normalt en rolig skildpadde, den har det normalt godt sammen med andre asiatiske skildpadder, der kræver de samme behov. Skildpadden kan ligge hele dagen og solbade.

Havedam - Skildpadden vil have fornøjelse af, at komme ud i en havedam, om sommeren. Men, den skal tages ind om vinteren. Denne skildpadde går ikke i dvale i naturen. 

Læs meget mere om have-, og terrassedam: Dam til skildpadder

Trussel status - Skildpadden er truet i Kina. I Vietnam anses skildpadden for at være sårbar. Gruppen af skildpadder, der lever i Taiwan (muligvis er det en selvstændig underart/taxon) anses som mindre bekymrende, de er samtidig opdrættet i et stort antal.

---

Chinese stripe necked turtles found during a field survey in the lowlands of central Vietnam

Kønsforskel

Her kan du tydelig se, forskellen på de to køn. Hannens hale fylder hakket ud, i bugskjoldet/plastron. Hannen har et svagt konkavt bugskjold.

Her kan du tydelig se, forskellen på de to køn. Hannens hale fylder hakket ud, i bugskjoldet/plastron. Hannen har et svagt konkavt bugskjold.

Hybrid former

Ho Chuoi sø området, hvor mange af skildpadderne ses.

Ho Chuoi sø området, hvor mange af skildpadderne ses.

Hybrid


I 2012 er der i Binh Son distriktet, Quang Ngai provinsen i det central Vietnam, fundet hybrider mellem Mauremys sinensis og Mauremys annamensis.


Mange af skildpadderne ses ude på landet, i de små damme og rismarker.

Her kan du se, at der er lokale forskelle, på skildpadden Mauremys sinensis. Måske skal

Her kan du se, at der er lokale forskelle, på skildpadden Mauremys sinensis. Måske skal "Taiwan form" anses som en selvstændig underart/taxon?

Unger og reproduktion

En udrugnings temperatur mellem 26 og 30 °C vil være en optimal udrugningstemperatur for M. Sinensis og øge succes for klækning. En udrugningstemperatur på 30 °C vil give en klæknings tid på kun 60 dage. 

Man mener, at skildpadden bygger reder, i perioden sidst i marts til ind tidlig i juni, hvor den lægger et kuld på 7 til 17 æg.

I skildpaddens hjemland. Reden bliver tit angrebet af rovdyr; edderkoppen (Lycosidae arten) er set æde af æggene, hunde er også en store fare for skildpaddens æg og unger. Skildpaddens unger er set tidlig i august.

Nyklækket unge

Nyklækket Mauremys sinensis. Bemærk æggetanden, sidder endnu fast, på ungens næb.

Nyklækket Mauremys sinensis. Bemærk æggetanden, sidder endnu fast, på ungens næb.

Skildpaddens unger har et lyst grågrøn rygskjold og orange-gule langsgående striber på de tre køl. De unge skildpadder har som regel tre køl, de forsvinder almindeligvis når skildpadden bliver voksen. Ungerne har meget lange haler og er meget aktive.

Der er set hybrider mellem Mauremys sinensis og den Kinesiske trekølsskildpadde - Chinemys reevesii og den Japanese pond turtle - Mauremys japonica.

Del siden

Chinese Striped-neck turtle - Mauremys sinensis

På vores YouTube kanal kan du se flere film, med vores skildpadder.

Chinese Striped-neck turtle - Mauremys sinensis

Mauremys sinensis.

Mauremys sinensis.

English text

Mauremys (previously Ocadia) sinensis

General care of this species.

The beautiful Chinese Striped-neck Turtle or Golden Thread turtle is often overlooked as a possible addition to a collection. This is a shame. Found in slow moving streams and rivers as well as ponds in southern China and Vietnam as well on the islands of Hainan and Taiwan. Mauremys sinensis is primarily a herbivore but will take some animal matter as well. Exceptionally large female specimens may reach about 25 cm (12 inches) but adults male are more normally seen at 15- 20 cm (6 - 8 inches), female are normally seen at 20-22 cm (10 - 12 inches). This turtle is found in sub-tropical to tropical climates and does not hibernate.

Housing indoors - The most useful form of indoor accommodation for Chinese Striped-neck turtle s consists of an aquarium. For hatchlings I would suggest a water depth of 7.5 to 15 cm (3 to 6 inches) with one end built up with rocks to provide a dry basking spot. A reasonable size aquarium for a hatchling is a 75 litre / 20 gallon - 75 cm by 30 cm (30 inches by 12 inches). As the animal grows the size of this habitat should be increased. All Chinese Striped-neck turtles are excellent swimmers so water depth is not a factor as they get older. A depth of 20 cm to 60 cm (10 inches up to 30 inches) would be fine for turtles between 10 cm (4 inches) and adult size.

Water quality is very important. Many problems with aquatic turtles can be averted if one spends a little time and money designing and purchasing an adequate filtration system for your turtles. For adult Chinese Striped-neck turtles maintained indoors we advise canister filters and water changes to provide for excellent water quality. Hatchlings are more difficult to provide good filtration for because of the depth of the water, for these a submersible foam filer or power filter and frequent water changes is the rule.

In one corner of the environment a hardware store reflector clip light lamp should be used to provide artificial basking facilities. This should be positioned to provide a basking spot of 32 degrees C  or so (90 degrees F) in that section of the habitat. The habitat should also be equipped with a full spectrum fluorescent light to provide for UVB. A UVB source is necessary for Vitamin D3 syntheses (needed in calcium metabolism). If preferred to this lighting arrangement a Mercury vapor bulb may be used that fulfills both heat and UV requirements. Live or plastic aquatic plants are suggested to provide a sense of security and hiding places.

Chinese striped-neck turtle (Mauremys sinensis) der solbader.

Chinese striped-neck turtle (Mauremys sinensis) der solbader.

Outdoor housing

Chinese stripe-necked turtle (Mauremys sinensis)

Chinese stripe-necked turtle (Mauremys sinensis)

Predator proof outdoor habitats offer many advantages over indoor accommodations and should seriously be considered as an option during warm weather.  

Diet - Be careful not to overfeed your Chinese Striped-neck turtle. I recommend only feeding 2 to 3 times a week for adult turtles and every day or every other day for the rapidly growing hatchlings. Chinese Striped-neck turtles will consume vegetables, greens such as mustard greens, turnip greens, dandelion, spinach, carrots and any aquatic vegetation, i.e. duckweed, water lettuce, water hyacinth, etc. In addition to this they enjoy fruit, pieces of apple, grapes, melon as well as bananas are accepted. They will also consume occasional insects and worms. Hatchlings appear to be somewhat more carnivorous than adults. Commercially prepared turtle pellets that exist on the market today are excellent, only as a supplement feedI use Reptomin.

Additional calcium supplementation is essential. Powdered calcium can be sprinkled all foods. It is suggested that one use calcium supplemented with vitamin D3 if the animal is being maintained indoors and calcium without D3 if it is outdoors. Provision of a cuttlefish bone, which can be gnawed if desired, is also recommended.

Medical - As with all aquatic turtles vigilant care must be taken to watch for signs of respiratory distress as well as shell infections.

This species does not hibernate in nature. While a cool down period is utilized by some keepers to promote breeding activity, it is not advised that one subject them to a more extreme winter cool down than that in normally found in sub-tropical areas.