google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Ny Mata mata skildpaddeart opdaget - (Chelus orinocensis)

19-12-2021

Sammen med et internationalt hold beskrev Senckenberg-forskeren Uwe Fritz en ny art af mata mata-skildpadder baseret på genetiske analyser. Indtil nu har man antaget, at slægten Chelus kun indeholdt en enkelt art (Chelus fimbriata). Den nye beskrivelse nødvendiggør også en revurdering af bevaringsstatus for disse arter, som hyppigt sælges i den illegale dyrehandel. Undersøgelsen blev for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Molecular Phylogenetics and Evolution .

Foto. Den nyligt beskrevne art Chelus orinocensis findes i Orinoco- og Río Negro-området. Kredit: Mónica A. Morales-Betancourt.

Artiklen er Google oversat, og redigeret af Skildpadder ABC. Tekst af Senckenberg Research Institute og Natural History Museum.

Der er en god grund til mata mata-skildpaddens bizarre udseende: gemt i mudderet under vand, ligner de op til 53 centimeter lange skildpadder - sten dækket af alger. Men når et byttedyr nærmer sig, suger skildpadden den ind, ved pludselig at åbne dens store mund og sluge byttet hel. "Selvom disse skildpadder er almindeligt kendte på grund af deres bizarre udseende og deres usædvanlige fangstmetode, er der overraskende lidt kendt om deres variation og genetik," forklarer professor Dr. Uwe Fritz fra Senckenberg Natural History Collections i Dresden, og han fortsætter, "Indtil nu antog vi, at der kun var én art af de pansrede krybdyr, der levede i Sydamerika."

Denne formodet skildpaddeart, som ikke blev anset for truet, kan være fulde af overraskelser - baseret på genetiske analyser er de ofte opdelt i to eller flere uafhængige arter. "Flere undersøgelser har påpeget, at individuelle mata mata-skildpadder ser anderledes ud i Orinoco-floden sammenlignet med Amazonområdet. Baseret på denne observation besluttede vi at se nærmere på disse dyrs genetiske sammensætning," tilføjer videnskabsmanden fra Dresden.

Ved hjælp af 75 DNA-prøver var forskerne i stand til at vise, at der i modsætning til tidligere antagelser er to genetisk og morfologisk veldifferentierede arter af mata mata- skildpadder. Den nyligt beskrevne art Chelus orinocensis lever i Orinoco- og Río Negro-områderne, mens arten kendt som Chelus fimbriata udelukkende er begrænset til Amazonasområdet.

Ifølge undersøgelsen delte de to arter sig i slutningen af ​​Miocæn for omkring 13 millioner år siden. I denne periode begyndte det tidligere Amazon-Orinoco-område at adskilles i de to flodområder, der kendes i dag. Talrige akvatiske dyrearter blev således rumligt adskilt og begyndte at divergere genetisk.

Beskrivelsen af ​​den nye art nødvendiggør også en revurdering af mata matas bevaringsstatus. "Til dato er denne art ikke blevet betragtet som truet, baseret på dens udbredte udbredelse. Vores resultater viser imidlertid, at på grund af opdelingen i to arter er populationsstørrelsen for hver arter mindre end tidligere antaget. Derudover ender tusindvis af disse bizart udseende dyr, hvert år i den ulovlige dyrehandel og bliver konfiskeret af myndighederne. Vi skal beskytte disse fascinerende dyr, før det er for sent," tilføjer undersøgelsens hovedforfatter, professor Mario Vargas-Ramírez, en tidligere forsker fra Senckenberg, som nu arbejder ved National University of Colombia i Bogotá.

Vil du vide mere om Mata mata skildpadden

YouTube SkildpadderABC

Skildpadder ABC YouTube kanal

🖱️ Vlog om skildpadder

Del siden