google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Her vil der snart komme æg. Pyramide moskusskildpadder midt under parring. Fotograf Jens Wolff
Et par pyramide moskusskildpadder parrer sig. Så er der en chance for at hun nu vil lægge befrugtede æg.
Denne side er opdateret d.7. marts 2024
Hjemmebygget rugekasse.
Du kan udruge moskusskildpaddeæg, uden en rugekasse/maskine, men dine chancer vil ikke være ret store for at der komme unger.
Vi har haft et forputtet moskusskildpaddeæg, der klækkede i dyrenes æglægningsplads, hvor temperaturen kun var ca.25 grader, her klækkede der en unge. Ægget blev udklækket i muldjord (uden gødning). Vi fjerne normalt dyrenes æg, så vi ingen unger får, der er skildpadder nok der har behov for hjælp og nyt hjem. Det her æg var åbenbart gemt godt af vejen, så vi havde overset det?
De fleste af os, får nok ikke lov til at benytte ovnen i køkkenet, i de 2-3 måneder det tager at ruger skildpaddeunger ud. Selv om ovnen kun skal varmes op til 30 grader og der ellers kun skal stå en skål med vand, i bunden af ovnen. Det skulle nok kunne fungere 😉Sjov ide.
Har du tænkt over: Hvad skal der ske med alle de moskusskildpaddeunger du får ud af æggene?
Hjemmebygget rugekasse: Den nemmeste måde, er at lægge æggene i en plastikbeholder af en slags. Bor et par et par huller i det buede låg eller skrå (Bemærk at låget, over æggene, bør være lidt buet eller skrå, så kondensvand løber ned langs undersiden af låget og væk, vandet må ikke dryppe ovenpå æggene, det kan æggene rådne ved).
Hvad der bruges til bundlag for æggene, er en smagssag. Du kan bruge
en blanding af almindeligt sand og spagnum, eller vermiculite som bundlag til æggene. Sørg for, at skildpaddens æg er renset, så æggene ikke har jord på sig, når du lægger dem,
i rugekassen, de kan ellers mugne og gå til.
Vermiculite kan købes hos visse krybdyrforhandler, muldjord uden tilsat gødning, får du i planteskolen eller hos byggemarkeder.
Vermiculite (klik
link nederst*) bruges, fordi det er let at holde fugtigt. Selve beholderen til æggene, stilles ned i en større beholder/akvarium, der så står ovenpå eventuelt et par mursten. Temperaturen holdes på 25-31 grader,
ved hjælp af et akvarie varmelegeme i den største beholder, hvori der er vand. Vandet når op til bunden af æggenes beholder. Benyt et termometer, så du kan holde kontrol med temperaturen
i skålen, hvor æggene ligger. Luftens temperatur inde i beholderen, bør ideelt set ligge på omkring 27-29 grade.
Du kan selv være med til at bestemme, hvilket køn de nye unger, der forhåbentlig
kommer ud af æggene bliver. Holdes temperaturen over 29 grader, så kommer der flest hunner. Er temperaturen derimod under 28 grader, så vil der blive flest hanner.
Du kan benytte et huskeråd: Kolde drenge og varme piger!
Temperaturen i rugekassen, indstilles mellem til 25-31 grader, med en luftfugtighed på 95-98%. Til at måle luftfugtigheden med, kan du benytte et hygrometer.
Det køligere temperaturen er, og ustabilt temperaturen er, jo længere tid tager det at udklække æggene. Temperatur spiller en stor rolle, når æggene forventes at klække. Sumpskildpaddens æg (afhængig af art) klækker normalt mellem dag 60 og dag 110. Ligger temperaturen konstant under 24 eller konstant over 33 grader, så kommer der tit ingen unger. Temperaturen i naturen kan godt svinge mellem ca.15 om natten og 35 grader om dagen og der vil stadigvæk komme unger.
Håndtering af æggene. Vigtigt! Du må ikke dreje rundt med æggene, når de flyttes fra terrariet og over i rugemaskinen. Æggene skal lægges over i rugemaskinen, med samme side op, som de er taget op fra æggets findested! Grunden til det er, at i moskusskildpaddens æg, der er blomme og hviden ikke adskilt, som i fugleæg. Benyt en blød blyant eller fedtstift, at mærke hvert æg med, så du hele tiden ved, hvordan ægget skal ligge i rugemaskinen. Nøjes du med at placerer skildpaddens æg halvt ned i bundlaget, så kan du hele tiden følge med i, hvordan æggene udvikler sig.
*Meget mere om udrugning, æg og parring