google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Sumpskildpadder tips og trick 

Ikke bare pjat, se 👇 nedenfor.

Ikke bare pjat, se 👇 nedenfor.

Tips og trick til at holde og passe godt på dine sumpskildpadder.


Vi forsøger at gøre tingene lidt letter og mere sikkert. Fortæller dig, hvordan du kan spare i strøm og meget andet.

Har du idéer du vil dele eller spørgsmål om skildpadder?

Kontakt os.

Denne side er opdateret d.22. august 2023

Undgå vandskade - Vi anbefaler en vandalarm

En lidt ældre model, vandalarm. Når vandet når bundet af alarmen, hyler alarmen op.

En lidt ældre model, vandalarm. Når vandet når bundet af alarmen, hyler alarmen op.

Vi benytter flere vandalarmer, ved vores mange anlæg.

Vi er blevet reddet flere gange, fra at ende med vandskader, fordi vi har haft en vandalarm stillet op, ved alle vores akvarier og anlæg.

Utætte akvarier. Det er desværre ikke bare gamle akvarier, der kan springe læg, blive utætte, det kan nye akvarier desværre også. Vi anbefaler, at du benytter vandalarm, ved dine akvarier. Få hundrede kroner, kan redde dig for økonomiske tab og store ærgrelser. 

Vandskift. Når vi har skildpadder i akvarium, så skal der jævnligt udskiftes vand. Vi skifter op til 50 % af vandet, ca. hver anden uge, det afhænger af, hvor mange skildpadder der er i akvariet/anlægget (det er anderledes i et akvarium med kun fisk).

Vi pumper vand direkte i akvariet, gennem en slange, der evt. er monteret til en vandhane. Det nye vand, har samme temperatur, som akvariets vand, så skader vi ikke dyrene.

Holder vi ikke hele tiden øje med vandet, der løber ned i akvariet, så kan uheldet ske og vandet løber over akvariets kant. Det har et parketgulv, ikke gavn af.

For at mindske denne risiko, har vi stillet en lille vand alarm, der vil hyle op, så snart vandstanden, er i passende højde.

Vandalarm med batterier, kan købes i et byggemarked og på nettet, prisen er omkring kr.100.

Vandalarm der via wi-fi sendes til din telefon, kan købes til omkring kr.200-300

Vi er nu i gang med at finde afløser, for vores gamle batteri vandalarmer. Vi vil over på vandalarmer, der funger gennem wi-fi. På den måde er det ligegyldigt, hvor vi befinder os, hvis skaden sker.

Glødepærens tid er slut

Der skal mange watt til for at få varme nok.
Bruger for meget strøm
Tåler ikke vandsprøjt.
Prisen er ens.
Levetiden på en glødepære, er ca.3 mdr./1080 timer.

Færre watt, varmer mere.
Du sparer strøm.
Tåler vandsprøjt.

Se test, klik 🖱️
Prisen er ens.
Levetid på en halogen spot, er ca. 6/8 mdr./2-3000 timer.

Led pære afgiver ingen varme

Led pæren fungerer ikke på solpladsen, den afgiver ingen varme.
Led pærer kan du hænge over dit skildpaddeanlæg, så du får orienteringslys, for dig og dyrene.

Tænd og sluk ure!

Flere tænd og slukure styrer forskellige lamper.

Flere tænd og slukure styrer forskellige lamper.

I akvariet har vi også tænd & slukure og spar derved i strøm.


Giv dine skildpadder en fast døgnrytme, med dag og nat. 

Giver du dine sumpskildpadder en fast dagsrytme, med lyset tændt i 12 timer og resten af døgnet kan du lade lyset være slukket.  

Bemærk. Vi anbefaler ikke at tænd tiden er mindre end 10 timer i døgnet og der er slukket mere end 14 timer i døgnet.

Alle de pærer der er tilføjet akvariet, enten det er UVB- og varmepærer eller orienteringslamper, der giver lys til akvariet, er de alle koblet til tænd & slukure, der slår til og fra efter 12 timer.

Dine skildpadder får en mere stabil dagsrytme, det gør dyrene roligere, mere trygge og mindre stressede. Ved at investerer kr.30-60 i et tænd & slukur, slipper vi for at huske på og evt. skulle ned og rode rundt på gulvet, efter lyskontakten, morgen og aften. 

Vi benytter den model med kontakt i højre side, så lyset kan tændes uafhængig af uret. Det er en klar fordel, at kunne tænde for strømmen, hvis der skal bruges lys i en fart.

De tænd & slukure vi benytter kan belastes med 3800 watt, derfor kan du sagtens lade alle dine lamper gå gennem det samme tænd & slukur, der bruges ved dit akvarium.

Natsænkning mm. Med et par tænd & slukure kan du dæmpe eller tænde lyset langsomt, det kan du eventuelt benytte morgen og aftenen. Evt. slukkes UVB- og varmepæren først, oppe over solpladsen, lidt senere kan akvarielampen så blive slukket eller omvendt. 

Tænd og slukur SkildpaddeShop.dk

Sikkerhed - Dryp-sløjfe

For din egen sikkerheds skyld, vil det være en god ide, at lade el-ledning danne en dryp-sløjfe. Det vil hindre vand i at løbe ned langs ledningen, ned til kontakten eller ind i stikdåsen. 

Vand og strøm er en farlig cocktail.

Vi anbefaler også at du har en jordforbindelse til alt, hvad der har forbindelse med dit akvarievand.

"Jordforbindelse, jording eller blot jord betyder, at du forbinder dit apparat elektrisk til jorden. En jordforbindelse bidrager til at en eventuel fejlstrøm ledes effektivt væk og mindsker derved både risikoen for at fejlstrømmen løber gennem et nærværende menneske og tiden det tager for at fejlstrømmen detekteres af et fejlstrømsrelæ, så strømmen afbrydes.

Det er især af stor betydning, at el-installationer der er forbundet til eller benyttes i vand er forbundet til jord, hvis der skulle komme vand i maskinerne, mens de er i brug. I så fald er der meget stor sandsynlighed for, at fejlstrømsrelæet slår fra og dermed beskytter imod stærkstrøm." (redigeret tekst fra Wikipedia)

Vi renser filtermateriale

Skålen har vi købt for kr.5 i nærmeste genbrugsbutik.

Skålen har vi købt for kr.5 i nærmeste genbrugsbutik.

For at lette rengøring og rensningen af biokugler/bolde, har vi fundet en brugt skål.

I skålen har vi boret huller, hele vejen rundt, i bunden af skålen. Skyllevand kan nu løbe ud af skålen, sammen med det skidt der skylles af biobolde/kugler.

Det er nu lettere at holde kontrol med bioboldene, imens vi skyller dem rene. Biobolde bliver nu i skålen og løber ikke med op over skålens kant, som vandstanden hæver sig.

Vandur, så du ikke glemmer dit vand?

Pris kr. 250-350 hos byggemarked. Du kan hurtig få skader for tusindvis af kroner, hvis du glemmer at lukke for vandet.

Pris kr. 250-350 hos byggemarked. Du kan hurtig få skader for tusindvis af kroner, hvis du glemmer at lukke for vandet. Findes hos byggemarkeder.

Med dette vandingsur, som vist på billedet.

Skildpadder ABC benytter vandingsur, i vores skildpadderum. Den er monteret fast til en vandhane, så vi altid og hurtigt kan påfylde vand, i vores damme, akvarier og tanke. Vi sikrer samtidigt at der ikke sker uheld og vand ødelægger gulv m.m., hvis uheldet er ude.

Vanduret kan programmeres. Det viste ur, har vandingstider fra 5 til 120 minutter.

Vandingsuret påbegynder vandingen med det samme og slukker automatisk for vandet til det forud indstillede tidspunkt. 

Det er noget af det bedste vi har investeret i. 

Nu glemmer du ikke vandet, over en nat! 

Når vi skifter vand i akvariet

Med en pumpe og haveslange, er det nu let at skifte vand i akvariet, uden vandspild.

Med en pumpe og haveslange, er det nu let at skifte vand i akvariet, uden vandspild.

I en lejlighed, hvor du ikke kan have et vandur fast monteret, benytter vi denne løsning ved vandskift.

Det er meget lettere at benytter en pumpe, monteret til en vandslange, når der skal skiftes vand i akvariet, end at skulle slæbe vand i spande, frem og tilbage hen over et parketgulv.

Det brugte vand, lader vi løbe direkte ud i et afløb. Du kan normalt let løfte risten op, på badeværelset.

Lad ikke det brugte akvarievand, løbe ud i køkkenvasken. Du skal forvente, at det vand sumpskildpadder lever i, det er inficeret med Salmonelle bakterier

Lader du pumpen hænge ned til, hvor du vil have tømt vandet til. Så risikerer du heller ikke, at akvariet pludselig bliver helt tømt for vand, hvis nu du skulle glemme alt om det? Du undgår også at se på fisk der spræller så underligt og skildpadder der står og kikker sure på dig, når de står på bunden, af akvariet. 

Vandskift sker nu uden vandspild, på gulvet.

Husk, det nye vand, skal have samme temperatur, som det vand du lukker ud af akvariet.

Forurenet/brugt akvarievand skal i toilettet eller direkte ned i f.eks. afløbet i brusekabinen.

Du må ikke hælde forurenet/brugt akvarievand i køkkenvasken! Du risikerer at få en Salmonella forgiftning.

Lad nu det brugte vand løbe ud i et blomsterbed (hvis muligt) eller lad det brugte akvarievand løbe ud i afløbet på badeværelset eller bryggers.
Du må ikke lade det akvarievandet løbe ud i køkkenvasken. Her står I og laver mad og det må ikke blive blandet med brugt vand, fra akvariet. Det vil give jer dårlig mave eller det der er værre. Forvent altid at der er Salmonella bakterier i akvarievand.

Vand til akvariet kan tages fra vask

Kan du ikke montere en slange, direkte til en vandhane, så kan du evt. fylde vand i vasken, i bryggerset eller på badeværelset. Nu flytter du pumpen ud i vasken, og lader vandet pumpe ind i akvariet.
Du kan evt. lade vandhanen løbe, med den rette temperatur, imens der pumpes vand i akvariet. Men, pas på, at vandet ikke løber over. Husk, aldrig at hælde forurenet/brugt akvarievand i en køkkenvask.

Benyt akvarievand til blomster og i haven

Vores

Vores "Big Mama" holder øje med, at vi ikke spiller.

Sumpskildpadder sviner meget, derfor skal dyrenes vand udskiftes tit. Det er ikke kun spildevand dyrene producerer, det er også et udmærket gødningsmiddel, til dine stueplanter, agurker og tomater i drivhuset.

Vi har en pumpe og en lang slange, hvor igennem det forurenede vand, sendes direkte fra akvariet og ud i haven evt. i et blomsterbed.

Spildevandet fra sumpskildpaddeakvariet, indeholder nitrat, ammoniak og fosfater, gode "vitaminer" til dine planter, lad dem ikke gå til spille.

Tjek varmepærens temperatur jævnligt

Tjek solpladsens temperatur, med et termometer. Husk afstanden til lampen, til næste gang du skifter varmepære, så har du et godt udgangspunkt, hvor højt lampen skal hænge.
UVB-pære er den til venstre. Varmepæren er monteret i lampeskærmen, lige over skildpadden.

Tjek solpladsens temperatur, med et termometer. Husk afstanden til lampen, til næste gang du skifter varmepære, så har du et godt udgangspunkt, hvor højt lampen skal hænge.
UVB-pære er den til venstre. Varmepæren er monteret i lampeskærmen, lige over skildpadden.

Solpladsens temperatur, skal ved de fleste sumpskildpaddearter ligge på 30-35 grader.

Der findes ikke en fast afstand, fra pæren til solpladsen. Det afhænger af, hvor kraftig pæren/watt, fabrikat og hvilken klima der ellers er omkring solpladsen.

For at være sikker på at din skildpadde har den rette temperatur, på solpladsen, så skal du benytte et termometer og et målebånd. Du finder den rette temperatur med et termometer, med målebånd måler du højden fra bunden af pæren og ned til solpladsen, den målte afstand, kan du fremover benytte som et udgangspunkt. Hvis du flytter pæren eller har flere steder, hvor der kræves en varmepære.

Hæv eller sænk lampen, så du rammer de 30-35 grader under varmepæren. Lad pæren være tændt et kvarters tid, inde du måler på temperaturen. Så sikre du stabilitet i din måling.

Bemærk, der kan være stor forskel på, hvor meget varme, varmepære fra forskellige fabrikater afgiver. De varmepærer du køber i dyrehandlen, der skal give varme, det er pærer der er beregnet til at afgive varme og ikke kun lys, som pærerne er fra en elinstallatør.

Pærer er ikke bare pærer, pærer er bygget til det de nu er beregnet til. derfor kan to pærer der ser ens ud, afgive forskellige mængder varme og pærens holdbarhed er typisk også meget forskellig.

Vigtig viden. Varmepæren vil tabe lidt effekt/varme efter nogen tid. Tjek derfor temperaturen igen, efter en uge og fremdeles igen efter et par måneder. Falder temperaturen på solpladsen, så sænker du varmepæren lidt, indtil der igen er 30-35 grader på solpladsen.

Byg selv filter, til sumpskildpadder

I udløbsrøret, i den har vi boret nogle huller. Fordi der lægge sig en biobold hen over indløbsrøret, med hullerne i siden af røret, vil vandet stadigvæk kunne uhindret fosse ud.

Hvordan er vores filter bygget op? I udløbsrøret, i den har vi boret nogle huller, fordi biobolde kan ligge og stoppe indgang til udløbsrøret. Med hullerne i siden af udløbsrøret, vil vandet stadigvæk uhindret kunne fosse ud i dammen.

Billigt, hjemmelavet filter.

Vi har her et "røntgen" billede af vores hjemmelavede spandfilter. Vi håber I kan se og forstå, hvordan vi har bygget filteret op?

Ovenpå biobolde har vi lagt et mellemtæt filter, så vi sikrer os, at vandet uhindret kan strømme gemmen filterpladen og ned i tønden.

Vandet vil nu hæve sig op i tønden og nå op til udløbet og tilbage i akvariet eller dam. 

Vi benytter de grå PP-afløbsrør (findes i alle byggemarkeder), de er billige og lette at arbejde med og findes i alle mulige længder og bøjninger, de er lette at arbejde med. Til gennemføring i tønden, benytter vi tankgennemføringer i pvc, der kan skrues fast på begge sider af tøndens side. 

Filter og biobolde kan købes hos akvarieforretning eller en forretning der sælger udstyr til havedam.

Se afløbsrør med mere i slideshow nedenfor ⬇

Bemærk. I tøndens låg, har vi boret et hul, så der ikke kan opstå overtryk i tønden. - Der skal også monteres et overløbsrør, hvis nu filteret bliver overfyldt med skidt eller skulle stoppe til. Se foto ⬆

Slideshow

PP afløbsrør
Vi benytter to lige rør.
PP afløbsbøjning
Vi benytter et bøjet rør.
Tankgennemføring
En enkelt gennemføringsrør.
DIY spandfilter
Brugt opbevaringstønde.
Filtermåtte
Filtermåtten må ikke være alt for tæt. Slam skal kunne trænge ned i filtermåtten og ikke bare lægge sig som et lag ovenpå måtten. Det vil hurtigt blokere dit filter.

Støvsug bundlaget for skidt

Toppen af en ketchupflaske.

Toppen af en ketchupflaske.

Sumpskildpadder æder meget og sviner derfor hurtigt vandet til, hvilket lugter ubehageligt og er uhygiejnisk. Medvirkende til dette er at terrapiner bliver store, op til 20-30 cm. i skjoldlængde.

Du vil derfor gøre klogt i at bruge et stærkt og effektivt akvariefilter, til rensning af vandet. En god vandcirkulation og iltning af vandet, det vil også fremme den biologiske nedbrydning af affaldsstofferne. 

Har du kun en enkelt eller måske to sumpskildpadder, så kan de voksne skildpadder eventuelt fodres i et plastickar/balje, hvori der er en ret høj vandtemperatur på omkring 26-28 grader. Lader du nu dine skildpadder spise i baljen og lade dem svine med deres foder, så vil dyrene også tit tømme sig i baljen, inden de igen sættes over i deres akvarium. På den måde sparer du noget svineri i akvariet. Har du mange sumpskildpadder, er det her ikke en realistisk fodrings metode.

Du kan også suge det synlige skidt op af akvariet, med en hævert. Tag en slange og monter en tragt på enden af slangen, ved hjælp af hævertprincippet, så virker den som en støvsuger af bundlaget.

Hævert kan virke ved, at du stikker hele slangen og tragt ned under vandet og fyld nu slagne og tragt op med vand, sæt en finger foran slange, så vand ikke løber ud, og træk slangen over akvariets kant og ned i en spand, nu fjerner du fingeren fra slangen, nu vil vandet løbe ned i spanden og tragten fungere som støvsuger. Du skal nok prøve det et par gange indtil du får vandet til at trække.

Sug ikke vand op i hæverten for at sætte hæverteffekten i gang. Du skal altid formode at der er Salmonella bakterier i et akvarium med skildpadder. 

En hævert og akvarium støvsuger, kan også købes hos dyrehandlen.

Afkalk akvariets varmelegeme

Et akvarium varmelegeme kan blive helt hvid, af kalk. 

Det kan ske, fordi varmelegemet ligger i akvariet, i årevis, den man tjekker det.

Bor du et sted, hvor der er meget kalk i vandet, så kan et varmelegeme også bliver kalket til. 

Skulle vi have et varmelegeme, der er forkalket, så har vi et afløbsrør, der er monteret en bund, fast på, med silikone. I den helles der eddike i, det lader vi stå en times tid.

Vi dypper hele varmelegemet ned i eddike.

Herefter er varmelegemet normalt blevet helt fri for kalk. Måske skal røret lige tørres af.

Tjek varmelegemet inden brug. Inden I stikker varmelegemet ned i akvariet, så skal i tjekke ledningen, er ledningen hård/stiv eller revnet, så vil vi smide varmelegemet ud til storskrald.

En stiv ledning, kan let knække eller revne og man kan risikere brud på ledningen, helt ind til de strømførende tråde. Det skal vi undgå, strøm og vand er ikke godt for, hverken skildpadder eller mennesker. 

Tjek også at termostaten let kan drejes rundt, kan den ikke det, så smid varmelegemet ud til storskrald. 

Her hos Skildpadder ABC udskifter vi vores varmelegemer, hvert 3 år, for en sikkerheds skyld.

Huler af rødlerspotte

Lav en hule

Vi benytter en stiksav, med en keramik klinge, som er let at save gennem en lerpotte med.

To huler af én potte

Vi benytter gerne rødlerspotter, de kan skaffes i mange forskellige størrelser.

Hule til sumpskildpadde

Her har vi lavet en hule til vores afrikansk sumpskildpadde

Varmelegeme til akvariet - Er den nødvendig?

Beskyt varmelegemet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Beskyt varmelegemet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Benytter du varmelegeme i akvariet, så sørg for at det er monteret med en beskyttelsesskærm omkring. Så skildpadden ikke får brandsår, fordi skildpadden måske er faldet i søvn ovenpå et ubeskyttet varmelegeme og for sent opdager at det her gør ondt!


Skildpadder har ikke den samme fornemmelse for smerte som vi mennesker har, derfor må du beskytte din skildpadde, for noget så unaturligt som et varmelegeme.

Vi har gennem årene modtaget flere sumpskildpadder med skade på bugskjoldet, efter skildpadden har lagt for længe på et varmelegeme.

Du kan også gemme varmelegemet bag en tung trærod eller sikker dekoration, så du med sikkerhed ved, at skildpadden ikke kommer i berøring med varmelegemet. Dekorationer, trærødder og sten bliver "lettere" i vand og derfor vil det også være meget letter for en sumpskildpadde at flytte rundt på akvariets dekoration.

Har du dekoration i dit skildpaddeakvarium, så kan du være helt sikker på at dine sumpskildpadder vil forsøge at flytte det.  

Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer i vandet, luften og på solpladsen. Temperaturen kan der læses om under beskrivelsen af din skildpaddeart.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så vil det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse med mere. Læs mere om det, på siden: Foder og mineraler

Lav din eget beskyttelsesskærm til varmelegeme.

Beskyt dine sumpskildpadder, fra varmelegemet. Evt. med snefangenet eller tagrendenet

Benytter du noget net/trådvæv så kan du let samle det til et rør, med plastic strips.
Findes i alle byggemarkeder.

Du kan også lavet et beskyttelsesrør, af afløbsrør

Det her afløbsrør, har vi brugt i flere år. Det ligger i vores terrassedam, med et 300 watt varmelegeme og beskytter dyrene.
Findes i alle byggemarkeder.

Tjek din teknik jævnligt

Ledning beskytter og ledning, er bidt i stykker af skildpadde. Husk, tjek dit el-udstyr.

Ledning beskytter og ledning, er bidt i stykker af skildpadde. Husk, tjek dit el-udstyr.

Her er ledning og armering blevet ødelagt, af en alligator snapskildpadde, vægt 6 kg. Husk, at sikre dit udstyr ordentligt.


Har du en skildpaddeart der kan vokse sig stor, som snapskildpadder, så skal du opgradere sikkerheden løbende.


Mere om akvariets el-teknik

Se nedenfor, hvordan vi sikre ledninger der kan nås af dine skildpadder👇

Sikring af el-ledning

Vi benytter her et stykke almindelig slange.

Vi benytter her et stykke almindelig slange.

Stik er blevet afmonteret og ledningen til varmelegemet, er nu trukket gennem en kraftig gummislange, herefter har vi monteret stikket igen.

Varmelegemet er lagt ind i et PVC-rør, der er boret huller i, du kan også benytte blandt andet et afløbsrør (se længere oppe👆).

Nu er vi sikre på, at selv snapskildpadder, i mellem størrelsen, ikke kan komme i kontakt, med filterpumpen og varmelegemets el-ledning. Til de udvoksede snapskildpadder, så skal vi nok have fundet på en endnu bedre løsning?