google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Der er brugt 4 pallerammer, til det viste anlæg. De er savet igennem, så kan vi trække rammerne helt ud og anvende væggen, som den ene side. Her har vi benyttet hø, på solpladsen. Normalt vil vi ikke have hø her, til vores andre skildpadder.
Vi benytter pallerammer (foto længere nede).
Se vores billedserie: Vi bygger terrassedam
Vi modtager løbende skildpadder, derfor skal vi hurtigt kunne bygge og ændre bestående anlæg. Derfor har vi lavet en grundløsning for vores anlæg, til landskildpadder.
Vi lægger vægt på, at anlægget skal være nemt og hurtigt at bygge, hvor prisen er holdt i ro.
Vi har her bygget et anlæg, der måler i længde 4 m. x brede 1,20 m. Det kan du skalere op og ned, som du nu har plads til og behov for.
Alt afhængig af, hvilke landskildpadder du har, så kan du vurdere om en enkelt palleramme i højden er nok, til dine skildpadder eller om der skal en ekstra højde ovenpå?
Til anlæggets ydre ramme, benytter vi pallerammer. De er billige og er lette at arbejde med. Vi har i det viste tilfælde savet rammerne op, hvor de så er skruet sammen af mindre brædder.
Pallerammer måler 120 x 80 cm. Hvilket umiddelbart vil kunne passe til unge dyr eller mindre landskildpaddearter. Her kan man evt. stable et par rammer ovenpå hinanden. Se foto længere nede på siden.
I bunden er der lagt en presenning/armeret plastic, det er lagt ud i to lag. Det har vi god erfaring med, vil holde, til selv store skildpadder.
Som bundlag, benytter vi kokosmuld, det er let at holde lidt fugtigt.
Til bundlag, kan du også benytte pyntebark/barkflis - Spagnum, uden gødning -
Vi vander jævnligt vores kokosmuld/bundlag. Skildpaddesskjoldet kan danne pukler, spidser, "Toblerone-spidser", hvis dyrenes anlæg er for tørre. Vi vander vores kokosbundlag, så det altid er fugtigt. Fugt kun bundlaget, i et åbent terrarium. Et lukket terrarium, bliver hurtigt for fugtigt. Selv om mange skildpadder kommer fra tørre levesteder, så er der ikke tørt hele året rundt.
Denne side er opdateret d.2. juni. 2023
Palleramme
En enkelt palleramme måler længde 120 cm. x bredde 80 cm. x højde 20 cm.
Pallerammer kan skaffes i de fleste byggemarkeder og mange planteskoler.
UVB- og varmepære
Til solpladsen, skal der hænge både en UVB- og varmepære. Her har vi en Reptisun 5,0 UVB 13 w. og en 50 w halogen varmepære. Vores venner på SkildpaddeShop.dk har dem
Baljer og spande er købt i et lokalt byggemarked. De kan skæres i, med en hobbykniv eller det letteste er, at benytte en fintandet stiksav. Husk, børn, få hjælp til det her af en voksen. Det kan være lidt sejt at komme igennem siden på en balje.
Vi tilbyder altid en hule, vores landskildpadder kan trække sig tilbage i og få lidt privatliv. Hulen laver vi tit af baljer i forskellige størrelser, vi skærer en åbning i. De er lette at arbejde med og holde rene.
Over solpladsen, hænger vi både en lampe op til en UVB-pære og en lampe op til varmepærer. Hvis det er store skildpadder eller mange landskildpadder der går i anlægget, så skal vi hænge flere lamper op, så alle skildpadder kan få det lys de har behov for.
Til vandskål, benytter vi tit en spand, hvor vi skærer et hul i. Så skildpadden let kan gå ind og drikke og bade, hvis den vil. Med hanken tilbage, er det let at tømme vandtruget.
Fodringsplads, benytter vi en betonflise, til de lidt større landskildpadder. Betonflisen sliber og holder skildpaddens næb, i den rette længde.
Vi benytter gerne hø, i dyrenes huler. Fugtigt hø, skal fjernes, der kommer meget hurtigt svampsporer, i vådt hø.
I det viste anlæg, går der to leopardskildpadder.
Tilsvarende anlæg har vi også benyttet til vores græske-, russiske- og mauriske landskildpadder, vores afrikanske sporeskildpadder og rødfodet skovskildpadder m.fl.
Byg dit anlæg, til landskildpadder, i de materialer, du er tryg ved. Det vil normalt give dig det bedste resultat.
Vil du se flere idéer til inde- og undeanlæg til landskildpadder
Kokosmuld
Set hos SkildpaddeShop.dk
Presenning
Set hos Byggemarked.
Barkflis
Set hos planteskole og byggemarkeder.
Lav vandtruget så stort, at dine dyr kan bade i det.
Vandtrug er lavet af en plasticspand, hvor der er der skåret et hul i, så skildpadden kan kravle helt ind i spanden og bade. Med spandens håndtag, er den let at løfte væk og gøre rent.
Vi bruger enten fade med lave sider, gerne de glaserede, de er lette at gøre rent. Vi benytter også gerne en almindelig plastik spand, hvor vi enten saver et hul ind i eller saver bunden af med en fintandet stiksav. Spande er meget lette at gøre rent og koster ikke mange kroner
Vi skifter vand og rengør dyrenes vand, tit kan det ske op til flere gange om dagen. Rengøring skal foretages regelmæssigt, fordi mange landskildpadder har en tendens til at tisse og tømme deres afføring i vandskålen.
Dagens ret er ukrudtsplanter, med et drys af morgenfruer. Leopardskildpadder (Geochelone pardalis)
Vi fodrer de store skildpadder, på en betonflise, hvor der er sat dørstopper i, så ødelægger skildpadderne ikke fodret, når de går rundt, og de får samtidig slebet deres næb.
Især de landskildpadder der lever i indendørs-anlæg. De skildpadder har en tendens til at få et lidt for langt næb, blandt andet fordi dyrene har for lidt at gnave i og generelt får blødt foder.
Beton indeholder sand, derfor er flisens grove overflade skal velegnet til at holde skildpaddens næb slebet, så vi slipper for en tur til dyrlægen eller selv skal i gang med vores mini-sliber
Bemærk, brostenen er lagt, så dyrene ikke lige klatrer over og ligger i fodret. Fodret holder sig derved frisk længere.
Hvor der er mindre eller kun få landskildpadder, hænger vi gerne to lamper op. Hvor der er flere eller større landskildpadder, der hænger vi gerne tre eller flere lamper op.
Normalt benytter vi halogen varmepærer 35/50 watt og UVB-pære 5,0 13 watt til vores mindre landskildpaddeanlæg.
Til de større landskildpadder, ca. 2. kg. og op. Benytter vi halogen varmepærer 50/100 watt og UVB-pære 5,0 26 watt.
UVB-pærer: De europæiske landskildpaddearter, benytter vi UVB-pære 5,0.
Leopardskildpadder og afrikanske sporeskildpadder benytter vi UVB-pære 10,0.
Her har vi bygget en galge, der let kan holde de tre lamper, vi her har valgt at hænge op. De to yderste lamper har, hver en halogen varmepære 50 watt og i midten hænger der en UVB 10,0 til leopardskildpadder.
Vi fortæller her mere om, hvor vigtigt UVB-lys og varme er for skildpadder.
Lamper, pærer og foder finder du hos vores venner SkildpaddeShop.dk
Vi hængt altid varmepære og UVB-pære op lige ved siden af hinanden. Vi forsøger at efterligne solens stråler, med de to pærer. Hold tjek på temperaturen, med et termometer.
Indendørs hold af skildpadder: Til solpladsen, til de mindre landskildpadder, der benytter vi en UVB-pære 5,0/ 13 watt og en halogen varmepære 35 watt.
Til de større landskildpadder, benytter vi 50/100 watt (til de helt store dyr, der skal man benytte endnu kraftigere varmepærer) og UVB-pære 5,0/26 watt. Det kan være nødvendigt at hænge flere varmepærer og UVB-pærer op, i et indendørsanlæg, så alle skildpadder kan få opfyldt deres behov for varme og UVB-lys.
Temperaturen på bundlaget, under varmepæren, for de fleste landskildpadder skal være 40-45 grader. Benyt et termometer (se foto), så er du sikker på at du holder den rette temperatur. Efter vi har hængt en ny varmepære op, så gentager vi temperaturtesten efter 14 dage og herefter ca. en gang i måneden. Varmepæren mister lidt effekt i starten og lidt over tiden.
De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads.
Kvalitetsfoder til landskildpadder
Vi har altid flere forskellige slags foder, på hylden, vi kan give til vores landskildpadder.
Vil du vide mere og kvalitetsfoder til landskildpadder - Sikre ukrudtsplanter du selv kan plukke.
Nedenfor ser du et lille eksempel på færdigfoder, til landskildpadder.
Thomas er i gang med sav og hammer.
Det viste anlæg består af to pallerammer, der er sat ovenpå hinanden. Det kan ikke være meget nemmere. Der er ingen behov for brug at skruemaskine, til det. Thomas har her en skruemaskine fremme, han er også i gang med at bygge en etage ovenpå.
Pallerammer kan skaffes i de fleste byggemarkeder og mange planteskoler.
Pallerammer måler 1,20 x 80 cm. Hvilket umiddelbart vil kunne passe til unge dyr eller mindre landskildpaddearter. Her har Thomas stabler et par rammer ovenpå hinanden, han vil også bygge et anlæg ovenover, mange til den der står på gulvet.
De mindre anlæg, skal indrettes på samme måde, som det større anlæg, vi har vi beskrevet ovenfor.
Thomas blev færdig. Sådan har han bygget flere palleramme anlæg til Skildpadder ABC.
Det her anlæg, er bygget op på sammen måde, som det større anlæg ovenfor.
Du kan bygge et anlæg til græske- og russiske landskildpadder, med en enkelt palleramme, og helt uden skruer. Det bliver vist ikke meget lettere at bygge et anlæg til landskildpadder.
Til sommer, kan du evt. sætte dine landskildpadder ud i haven eller bygge et tilsvarende anlæg med pallerrammer udendørs. Der skal du bare huske, dyrene skal tilbydes en god skyggeplads og et godt dræn under anlægget. Vi skal nødigt have, at en tordenbyge oversvømmer anlægget og vandet ikke kan sive væk, ud under træværkets sider.
Palleramme anlæg.
I stedet for en balje, som hule, har dyrene fået bygget en træhule, du kan se siden af.
Sæt to pallerammer sammen, sav hul i dem og få dobbelt så stort et anlæg.
Palleramme anlæg. Her har vi savet et hul, så skildpadderne kan kravle ind og ud af anlægget.
Udendørs. Du kan også let bygge en sikker overnatning til din skildpadde med pallerammer, læg tag over og luk for åbningen. Så kommer der ingen rotter eller rovdyr ind til skildpadden om natten.