google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Sumpskildpadden der ikke ville dø!

Rødtop ville ikke spise selv.
Rødtop ville ikke spise selv.
Maven var stoppet til, med grus. Endelig begyndte det at komme ud.
Maven var stoppet til, med grus. Endelig begyndte det at komme ud.
Vi var nød til at fodre skildpadden, med sonde.
Vi var nød til at fodre skildpadden, med sonde.
Sondefodringen fortsætter.
Sondefodringen fortsætter.
Endelig begyndte Rødtop selv at spise. Det var en god dag.
Endelig begyndte Rødtop selv at spise. Det var en god dag.
Rødtop blev så fræk og frisk, at hun kravlede ud af sit akvarium.
Rødtop blev så fræk og frisk, at hun kravlede ud af sit akvarium.
Rødtop kom over i et af vores damme, hvor hun trivedes godt, sammen med andre sumpskildpadder.
Rødtop kom over i et af vores damme, hvor hun trivedes godt, sammen med andre sumpskildpadder.

"Rødtop" en 23 år gammel rødøret terrapin (Trachemys scripta elegans)

Vi modtog “Rødtop” d. 5. september 2013! 
Dyret var meget svag og dvask og ville heller ikke tage føde til sig. Skildpadden havde ikke haft en solplads? Kun en landdel, helt uden UVB-lys og varme. Hun lå i dagevis oppe på land, med et hoved der bare hang og ville ikke flytte sig. En håbløs sag, skulle man synes, uden hjælp vil skildpadden dø! Vi gik nu i gang, med at bringe skildpadden tilbage til det gode liv.

Rødtop blev sat ned i sit helt eget akvarium, uden bundlag og isoleret fra de andre skildpadder. Selvfølgelig fik hun også straks adgang til en landdel med UVB-lys der fungerede og en varmepære der gav 35 grader på solpladsen. Akvarievandets temperatur blev hævet til 25 grader. UVB-lys og ekstra varme, kan oftest være med til at sætte gang i skildpaddens system og hjælpe skildpadden tilbage til livet.

Vi lagde hurtigt mærke til og kunne se på bunden af akvariet, at skildpadden ikke havde nogen afføring. Vi startede med at give skildpadden lidt paraffinolie. Efter nogle dage kom der endelig afføring, det var nogle meget hårde klumper, med blandt andet grus i.

Den 5. okt. kom skildpadden igen af med afføring, fast og hård som en korkprop. Vi undersøgte afføringsproppen, der var igen grus i, bundlag fra sit gamle akvarium og nogle ubestemmelige og ufordøjet foderrester? Vi kunne ikke med sikkerhed bestemme, hvad det var? Hvor længe skildpaddens tarm, havde været stoppet til, det viste vi ikke, men mindst 1. måned?

Efter Rødtop nu formodentlig havde fået tømt hele sin tarm, for grus og gamle foderrester. Blev hun meget mere livlig, hun begyndte nu at være mere aktiv, hun svømmede nu ivrigt rundt i akvariet og kravlede selv op på land, hvor hun lå og solede sig.

I hele den her lange periode, hvor vi havde arbejdet med Rødtop, havde hun ikke selv ville taget føde til sig. Hun drak vand, det kunne vi se. Det var først efter, at skildpadden havde tømt sig, at vi begyndte at sondefodre Rødtop med en tynd slange. Vi var nødt til at give skildpadden det foder, hun havde behov for.

Begynd ikke selv på at sondefodre din skildpadde, uden forudgående instruktioner af en dyrlæge eller fra en meget erfaren skildpaddeejer.

Vi forsøgte selvfølgeligt samtidigt, med stor tålmodighed, at håndfodre og lokke Rødtop til at spise et mere fast foder selv

Det var ikke altid lige let at få "Rødtop" til at sluge slangen, så hun kunne blive fodret.
Så blev vi nødt til at give Rødtop ren besked "du vil blive sendt på katteinternat, hvis du ikke begynder at spise selv", straks gled slangen ned i halsen og hun fik så klemt dagens portion af flydende foder indenbords. 
Fodret bestod af foderpiller, tilsat ekstra mineraler, kalk og vitaminer, det hele blev knust i en morter og blandet op med vand.

Den 12. oktober var en glædens dag, her hos Sumpskildpadder.
Rødtop spiste nu endelig selv, for første gang! Hun kunne slet ikke få mad nok.

Den 8. november blev det hele lidt for kedeligt for Rødtop, hun brød ud af sit akvarium. Hun blev nu sat sammen med nogle flere skildpadder. Hvilket det lod til at hun befandt sig godt med.

I foråret 2014 blev Rødtop adopteret, til et nyt og godt hjem, hvor hun blev sat sammen med andre skildpadder, i en stor og hyggelig havedam, der var sikkert indhegnet.

Tålmodighed og hårdt arbejde, hjalp Rødtop tilbage til det gode skildpaddeliv. Skildpaddens skjold havde allerede ændret sig meget, til det bedre, på de måneder vi havde hende inde.

Denne side er opdateret d.25. marts 2023