google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Bevaring af skildpaddeskjold

Bevar skildpaddens skjold for eftertiden.

Skulle du være interesseret i at bevare din døde skildpaddes skjold, for eftertiden, så er fremgangsmåden denne: 

Først er det nødvendigt at fjerne skildpaddens krop, fra sit skjold. Skær huden fri, rundt langs toppen og bunden af skjoldet.

Så kan du med en saks (benyt eventuelt en lille grensaks) eller en god kniv, klippe/skære skildpaddens lemmer og hals over, så langt inde i dyret, som muligt.

Med en kniv og eventuelt et stykke bukket tråd, skrabes og fjernes alt kødet og de indre organer ud, fra dyrets skjold. Du skal være sikker på, at det hele kommer med ud. Skal den sidste rest kød ud og har du ikke lyst til det pillearbejde, så kan du lægge skjoldet ned til en flok melorme.

Efter du har arbejdet med en død skildpadde, så skal du huske at vaske dine hænder.

Denne side er opdateret d.27. marts 2023

Lad naturen klare opgaven 

Grav skildpadde ned og lad myrer eller melorme klare resten? 

Grav skildpadden ned i jorden
Du kan grave skildpadden lidt ned i jorden, i bunden af haven. Sørg for at stedet er tydelig afmærket, så du let finder stedet igen.

Du kan kigge til skildpadden en gang i mellem, men du skal være klar over at en død skildpadde lugter ret slemt, i hvert fald de første måneder. Det vil normalt tage et til to år inden al kødet er væk.

Lad myre hjælpe dig
Find en myretue. Bind en snor fast om den døde skildpadde og hæng skildpadden op i en gren, så den døde skildpadde hænger lige over myretuen og netop rører ved tuen. Ligger du skildpadden direkte oven på myretuen, vil myrerne bygge deres tue hen over skildpadden.

Er der ikke en gren, i nærheden, kan du bygge en trægaffel og stille over myretuen. Her hænger du så den døde skildpadde op. Hold øje med skildpadden.

Melorm er effektive
Melorme er dygtige til at rense kødet af den døde skildpaddes knogler. Skildpadden lægges i en plastikkasse/spand, med høje sider, så melormene ikke kravler ud. Du kan lægge et låg over, så skal du huske at bore huller i låget. Der skal luft til melorme.

Melorme kan du købe hos din lokale dyrehandler.

Kassen/spanden skal stå et tørt sted, ikke for koldt og ikke i direkte sol.

Hold øje med melormenes fremskridt.

Koge skildpadden. Vi anbefaler det ikke
Nogle vil måske koge skildpadden. Jæger gør det, når de skal behandle, deres jagttrofæer. Men, selve geviret kommer de ikke i kogende vand, de lader geviret stikke op over det kogende vand og lader kun kraniet, med kødrester være neddykket i det kogende vand.

Derfor anbefaler vi ikke at du koger den død skildpadde. Skildpaddens skjold og rådyrets gevir bryder sig ikke om kogende vand og vil kunne tage skade af den hårde behandling. Skildpaddens skæl kan let falde af under kogningen, så går det kønne ligesom af skjoldet.

Konservering af skildpaddens skjold

Når skildpaddens skjold er helt fri for kødrester og snavs, så skal skjoldet konserveres, så der ikke opstår råd, mug og svamp i skjoldet.

Til det kan du benytte Atamon*. Her deler du Atamonen op med lige dele vand, i forhold 50/50.

Nu går du i gang med at vaske og pensle både det indvendige og udvendige af skjoldet, du skal sikre dig, at alt bliver konserveret. Det er ikke så hyggeligt, at have et skildpaddeskjold stående og der begynder at lugte fælt. Det skal nu tørre i et par timer.

Skjoldet skal være helt tørt, inden du gør mere ved det.

*Atamon benyttes til konservering og når vi bager, kan købes hos alle købmænd.

Sikring af skjoldet

Sumpskildpaddeskjold der har været gravet ned godt et år.

Sumpskildpaddeskjold der har været gravet ned godt et år.

Til sidst skal skjoldet lakeres, så det står rigtig flot.

Her anbefaler vi at du benytter skibslak, der indeholder fungicider, som er et svamp bekæmpelsesmidler, det benyttes blandt andet til konservering af museumsgenstande, det pensler du hele skjoldet med, gør det gerne et par gange, så du sikrer dig at hele skjoldet får en god gang lak.

Så snart skjoldet er helt tør, så er det klar til udstilling.

Pas på, når du er på ferien! Nedenfor kan du se flere forskellige produkter skildpaddens skjold er blevet brugt til. 

Skildpaddens skjold bliver tit benyttet til at lave souvenirs af. Du skal være opmærksom på at det er forbudt at købe souvenir på ferien, der er lavet af havskildpadder og landskildpadder.

Meget mere om ulovligt salg og indførelse af skildpaddeprodukter, se siden: Ulovlige souvenir

Reparation af gammel udstoppet skildpadde

Rengøring, reparation og konservering af gammel, udstoppet skildpadde.

Naturhistorisk Museum i England, gennemgår reparationen af en gammel og slidt udstoppet landskildpadde og dens skjold: Reparation af skjold

Har du et gammelt skildpaddeskjold, der trænger til en kærlig hånd, vil vi anbefale dig, at du tager kontakt til en konservator. 

Skildpaddeskjold produkter

Slideshow

I gennem flere tusind år, er skildpaddens skjold blevet benyttet til smykker og andre praktiske ting. I dag er det ikke tilladt at tage skildpaddens skjold og souvenirs/produkter der er lavet af skildpaddens skjold med hjem fra en ferie i udlandet. 

Læs mer på siden: Souvenir skildpadde

Skildpaddehjem til salg! Denne skildpadde kommer desværre ikke tilbage 😉

Skildpaddehjem til salg!

Del siden