google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Den mest almindelige UVB-pære (kaldes Forest eller 5,0) der kan benyttes til alle skildpaddearter, hvis du er i tvivl.
UVB-pærer er nødvendigt for alle skildpadder og hvad hjælper den for? Du vil spare på din dyrlægeregning væk.
UVB-pærer der anvendes hedder:
Forest (skov/jungle) svarer i dag til en 5,0 - 6,0 -100 UVB pærer (står på pærens æske). De benyttes til de fleste sumpskildpadder og landskildpadder. Er du i tvivl, så vælg denne pære.
Desert (ørken) svarer i dag til en 10,0 - 12,0 - 150 UVB pærer. De benyttes normalt kun til enkelte afrikanske landskildpadder der lever i ørken. ADVARSEL - Kun til ørken dyr!
Den UVB-pære du skal anskaffe dig, er derfor en 5,0 - Afhængig af fabrikat, så kan du også anvende en UVB-pære der hedder 6,0 - 100 eller Forest. Derfor er en UVB-pære der hedder Forest/5,0/6,0 det normale valg til næsten alle skildpaddearter.
Står der 2,0 eller 50 så er det den forkerte UVB-pære du har fat i. Denne UVB-pære afgiver ikke nok UVB-stråler, til gavn for din skildpadde.
Spørgsmål: Vi har mange der spørger os om "Har jeg den rigtige UVB pære?"
Vi har rigtig mange der tror, at de har UVB-lys hængende, over deres skildpaddes solplads. Når vi så taler med jer og spørger ind til, hvilken pærer I har? Hvordan pæren ser ud? Hvad står der på pæren eller æsken? Så viser det sig, meget tit, at det kun er en varmepære I har hængende over solpladsen, til jeres skildpadder!
Mange dyrehandler, ved alt for lidt om de produkter de sælger. Nogle ser der står (UVA) på pæren, jammen, så er det vel den rigtige pærer.
Nej, (UVA-lys) er der i alle pærer. UVA findes i alle pærer, pæren der hænger over
Står der ikke UVB på pærens æske, så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren. Uanset, hvad dyrehandleren står og fortæller dig.
Derfor må du selv gøre dit hjemmearbejde, inden du går ud og anskaffer dig en UVB-pære, så du i hvert fald kan genkende en UVB-pære.
En UVB-pære koster mellem kr.160-kr.250 - Nej, du kan ikke købe en pære med UVB for kr.50/100. Så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren, uanset, hvad forhandleren fortæller dig. Beklager, men, alt for mange får forkert hjælp. Du må derfor selv vide, hvilken pærer der indeholder UVB-lys.
Du må også gerne kontakte os for hjælp, inden du brænder flere hundrede kroner af ved en fejl.
UV-lyset der kommer fra en diskokugle virker heller ikke! Den rette UVB-bestråling: UVB-lys ligger i intervallet mellem 280-320 nanometer. Mere teknik nedenfor.
Denne side er opdateret d.23. maj 2023
Advarsel!
Benyt ikke de UVB-pære der er beregnet til: Ørken - UV 10,0 / 12,0 - Exo Terra 150. Det er alle pærer der afgiver alt for meget UV-stråling til din skildpadde - De pærer kan solskoldet din skildpadde under skjoldet!
De UV-pærer er kun beregnet til helt specielle skildpaddearter, det er normalt ikke de skildpadde begynder i hobbyen køber. Derfor skal du altid tjekke grundigt, hvilken områder din skildpadder naturligt lever. Næsten ingen skildpadder lever i ørken - Derfor skal du kun købe de UV-pærer der er beregnet til: Skov/Jungle (Forest) - UV 5,0 - 6,0 - Exo Terra 100.
Er du i tvivl om, hvilken UVB-pære din skildpadde skal have, så kik under artsbeskrivelsen. Du kan også holde dig til en 5,0 UVB-pære, så skader du ingen skildpadder.
Moskusskildpadde på land. Vi anbefaler at hænge både en UVB- og varmepære sammen.
UVB pæren hænger max.15 cm. over skildpadden ellers virker, uv-strålerne ikke skildpadden.
Vi forsøger at efterligne solens stråler. Derfor skal der hænges både en UVB pære og en varmepære op over skildpaddens solplads, så skildpadden får både UVB-lys og varme.
Belys din skildpaddes levested.
Den rette belysningen af skildpaddes levested, er meget vigtigt. Lyset er ikke bare til for, at du bedre kan se din skildpadde. Det er langt vigtigere end det.
Uden den rette belysning, så vil vores skildpadder blive meget syge og til sidst dø.
Sumpskildpadder har brug for to former for lys: lys, der nærmer sig normal sollys/UVB-lys (kunstigt sollys), som skal placeres over deres solplads og lys/UVA-lys eller infrarød lys der afgiver varme over dyrenes solplads. Der findes også keramiske varmepærer der ikke afgiver lys.
Det er nødvendigt at skildpadder har "dage" og "nætter", ligesom mennesker. Uden en dag og nat cyklus, vil din skildpaddes sovevaner blive afbrudt, forårsager stress og vil muligvis reducere din skildpaddes immunitet og generelle sundhed.
UVB pæren bør være tændt 12 timer i døgnet. Husk, at skildpadden skal have en døgnrytme, med nat og dag. Lige som alle andre dyr.
Benytter du en infrarød varmepære (pæren er rød), den kan være tændt hele døgnet. Benytter du i stedet for almindelig varmepære (pæren er hvid), så skal den være tændt 12 timer i døgnet.
Lad os tale om UVB-lys først, fordi det er det område, hvor de fleste nye skildpadde hobbyfolk fejler.
Hvorfor har sumpskildpadden brug for UVB-lys / direkte ubrudt* sollys ?
Skildpadder (og alle krybdyr) skal have UVB lys til at producere vitamin D3. D3-vitamin har bl.a. betydning for at kalk kan optages i dyrets krop, så skildpaddens knogler og skjold opbygges korrekt. Uden nok UVB-lys, så vil din skildpadde få skjold problemer og metabolisk knoglesygdom, og til sidst dø!!! Ja, det er virkelig så vigtigt! Hvis du ikke har råd til at købe en UVB lampe, så skal du ikke få dig en skildpadde, før du har.
*Sollys og UVB-lys der går gennem glas, plexi/acryl glas eller vand, inden det når skildpadden, hjælper ikke skildpadden !
UVB belysningen skal hænge, ind over et land, hvor skildpadden kan kravle op og modtage UVB/kunstig sollys. UVB-lys der hænger ud over vandet, hjælper ikke din skildpadde.
Reptisun 5,0 UVB 13w. pære må ikke hænge højre end max. 15 cm. over skildpadden ellers hjælper UVB-lyset ikke skildpadden. UVB-pæren på 26w. skal hænge højre, skema medfølger denne pære. Tjek altid fabrikantens råd.
Husk, at skifte din UVB pære, mindst 1. gang om året. Selv om pæren lyser, så afgiver pæren intet UVB-lys.
UVB lys er nødvendig for at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.
Nu kan du tænke: Er det ikke nok med en UVB-pære, den giver da også varme fra sig. Nej, en UVB-pære giver en temperatur på ca. 26 grader, selv når den hænger lige op af skildpadden, hvad ikke er nok varme, for din sumpskildpadde.
Desværre er den vigtigste grund til, at mange skildpadder ikke har nok UVB-lys, i deres akvaterrarium, det er ikke fordi deres ejer ikke har råd, til UVB-lys. Det er fordi, deres ejere simpelthen ikke ved, at deres skildpadder har brug for UVB-lys. Det er især tilfældet, når folk får sig en baby skildpadde på et marked eller det sker som en pludselig indskydelse, helt uden at planlægge det på forhånd. Mange af disse baby skildpadder, vil dø indenfor det første år, fordi deres ejere ikke ved, hvordan de tager sig af dem.
Derfor er vi glade for, at du ikke har det problem med uvidenhed. Du læser nemlig denne hjemmeside, fordi du ønsker at vide mere om, hvordan du ordentlig passer din skildpadde. Godt for dig!
UV pæren virker ikke! UV-stråler trænger ikke gennem noget som helst. Dine skildpadder skal have ubrudte UV-stråler. Derfor kan du ikke have glas, akryl, plexi, Polycarbonat eller noget som helst andet mellem UVB-pæren / solen og skildpadden!
Indretning af akvarium til de større sumpskildpadder og til moskusskildpadder
Big Mama (Guløret terrapin) nyder sin solplads.
Vil du være en nørd til UVB-lys?
Så har vi den rette side til dig.
På siden gennemgår de, hvilken UV-belysning der er den rette til dine skildpadder og andre krybdyr. Siden går helt ned i de tekniske detaljer vedrørende UV-lys.
Siden er på engelsk.
Kan skildpadder ikke komme ud og få ubrudt sollys, så skal skildpadder have adgang til både en UVB- og varmepære. Et drivhus er ikke særligt godt hjem, til skildpadder. Det kan hurtigt blive alt for varmt. Et drivhus er bedst som et overnatnings- eller tørvejrs hus, når det er dårligt vejr.
Det er direkte sollys og ubrudt sollys, dine skildpadder skal have.
Sollys med UV-stråler virker ikke!:
* giver ikke dine sumpskildpadder det UV-lys de behøver. UV-lyset bliver stoppet af glas, akryl, plastic og Polycarbonate. UV-lys kan ikke gennemtrænge noget som helst.
Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk
Skildpadder der lever indendørs.
De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.
UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.
Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.
Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.
Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.
Foto: Se eksempel på en god UVB- og varmepære.
Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.
Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.
Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.
De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.
Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for de afrikanske sumpskildpaddearter.
Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.
Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.
Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.
Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.
En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.
Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.
Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning
Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.
Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr
De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.
Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.
Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.
De fleste tror en UVB-pære virker, så længe den lyser.
En UVB pærer holder mellem 6 måneder og et år, afhængig af fabrikat. Selv om pæren stadigvæk lyser, så afgiver UVB pæren ikke UV stråler nok! Du kan evt. benytte pæren i en gang, garage eller udhus bagefter.
UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler, fra det gode foder du giver din skildpadde. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets organer, skjold og skelet kan udvikle sig som de skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.
Desværre lider og dør mange skildpadder, fordi de mangler UVB-lys. Mange ved ikke, at deres skildpadde skal have UVB-lys. De fleste ved godt at der skal være en pære ind over skildpaddens solplads. Men intet om, hvilken pære det skal være?
En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.
Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.
Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.
Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.
Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.170-kr.260
Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme
Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.
Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk
5,0 UVB-ysstofrør, fungerer for de fleste skildpadder. Følg fabrikkens anbefaling, til, afstand, for UVB-lys til din skildpadde.
Du kan også få et UVB lysstofrør, f.eks. Exo terra/ZooMed Reptisun 5,0 Forest lysstofrør.
Ved brug af lysstofrør som UVB kilde, hvor højt skal røret hænge? Her skal du følge anbefalingen, på æsken. Det er vigtigt, ikke at hænge UVB-lysets højere end det anbefalede, hvis virkning skal være tilstrækkelig.
Tit sidder et lysstofrør i akvariets låg, du skal sikre dig, at røret hænger ind over sumpskildpaddens land/solplads. UVB-lys der hænger ud over vandet, hjælper ikke sumpskildpadden.
Akvarium låg må ikke slutte helt tæt over akvariet, så vil luftfugtigheden blive for høj, på skildpaddens solplads. Det kan normalt afhjælpes ved, at fjerne et af de fodrelåg eller også må man eventuelt bore nogle huller i lågen, så der kan komme frisk luft ind under låget.
Læs mere om, hvorfor der ikke må være låg over et skildpadde akvarium.
Flere dyrehandlere ved desværre ikke, hvor vigtigt UVB-lys er.
Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.
Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.150-kr.240
Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme
Har en ung skildpadde manglet UVB-lys i bare få måneder, så vil skildpadden typisk aldrig komme sig igen.
Denne Guløret terrapin var dødende da vi fik den ind. Her fotografers der, hvor skildpadden ligger under UVB-lys, derfor er farven lidt underlig og se på.
Foto. Skildpadden her har vi modtaget til adoption. Skjoldet virkede skrøbelig og bulet, så skildpadden har heller ikke fået det kalk og de vitaminer dyret havde behov for.
Men inden skildpadden skal videre til et godt hjem, så skal skildpadden først plejes i mange måneder.
Denne Guløret terrapin har desværre aldrig fået UVB-lys eller sol fra en åben himmel. Derfor ser dens skjold så grå og skællet ud.
Skildpadden er ikke bare ved at skifte ham/skæl, der ligger flere lag dødt skæl under hinanden her, skildpadden har aldrig fået den varme og UVB-lys, der ellers ville have hjulpet skildpadden til, at kunne skifte sine skæl.
Men, skjoldet kan formodentlig endnu reddes, så skjoldet i det mindste bliver pænere med tiden. Efter nogle måneder, hvor skildpadden har adgang til UVB-lys 12 timer om dagen, så skulle skjoldet blive flot igen eller betydelig bedre.
De første fem uger var skildpadden alene i et lille akvarium på 54 liter, fordi dyret konstant skulle have så meget UVB-lys og varme som muligt.
Samme Guløret terrapin efter to måneders intensiv behandling med UVB-lys og det rigtige foder og ikke mindst rent vand.
Her kan du se den samme skildpadde, efter to måneder, hvor dyret har fået en intensiv pleje med UVB-lys og det rigtige foder.
Som du kan se, så er der endnu langt vej til, at skildpadden ligner den Guløret terrapin nedenfor.
Behandlingen fortsætter. Efter 5 uger, blev skildpadden sat sammen med nogle af vore andre sumpskildpadder, i en indendørsdam.
Samme Guløret terrapin, nu efter 6 måneder, hvor det er blevet passet og plejet, som en skildpadde skal.
Her kan du se samme skildpadde, efter seks måneders behandling, med UVB-lys, varme og rent vand. Tit går der flere år, inden en skildpadde bliver pæn igen, hvis den nogensinde gør.
Skildpadden er nu igen i top kondition, hvis den nogen sinde havde været på toppen.
Til alle jer, der endnu ikke har fået en UVB pære hængt op, over skildpaddens solplads.
Kære venner, der er ingen vej uden om. Det gælder liv og død for skildpadden.
Det gælder alle skildpaddearter også snapskildpadder, blødskjoldsskildpadder og moskusskildpadder. Nogle tror de nævnte arter kan undvære en solplads, med UVB-lys og varme. Det kan de ikke!
Her ser du én af Christians flotte Guløret terrapiner. Denne skildpadde har fået UVB-lys, kalk og de vitaminer sådan en skildpadde skal have.
Her ser du en Guløret terrapin, der har fået tilstrækkelig med UVB-lys, fra fødslen. Skjoldet er flot og glat.
Det samme gælder for alle øvrige sumpskildpaddearter. Skildpaddens skjold tager skade, hvis skjoldet mangler UVB-lys og varme. Du kan desværre ikk altid selv se problemet, hvis du ikke ser andre skildpadder, der vel at bemærke får det lys de skal have.
Både UVB-pæren og varmepæren taber effekt over nogle måneder. Glæd din skildpadde og give den nye pærer, hvert halve år, mindst én gang om året. Skriv dato på pæren fatning, så ved du, hvornår du skiftede pæren sidst.
🖱️SkildpaddeShop.dk
Artiklen gælder både sumpskildpadder og landskildpadder.
Har du ikke råd til en UVB-pære? - Så tag din skildpadde med ud på græsset.
Inden du læser videre. Husk, er din sumpskildpadde/landskildpadde i direkte sollys, i flere timer, uden at skildpadden kan kravle enten ind i skyggen eller ned i vand, så er der risiko for at din skildpadde vil dehydrere og i værste fald dø!
Er du i tvivl om din skildpadde får UVB-lys nok? Så kan du tage skildpadden med udenfor på græsset og lade skildpadden få direkte solskin. Gerne mindst en times tid ad gangen. Hvis du gør det mindst tre gange om ugen, så får din sumpskildpadde en god portion, af det nødvendige sollys/UVB-lys, skildpadden behøver.
Solen behøver ikke at skinne fra en skyfri himmel for, at gøre noget godt for din skildpadde. Selv om der hænger tynde skyer på himlen o gdækker for solen, så vil der alligevel trænge UVB-lys igennem, der kan gavne din skildpadde.
Har du ikke selv en have, så har du måske en altan, en terrasse eller du kan åbne et vindue helt, så en solstribe kan ramme skildpadden.
Sollys der først skal trænge ind gennem en glasrude, inden lyset rammer skildpadden, har ingen virkning.
Skab et lille hyggeligt rum, for skildpadden udenfor, så vil dyret hurtigt lære at føle sig tryg ved at skulle der ud, når solen skinner. Du skal huske at tilbyde skildpadden muligheden for, at kunne kravle ind i skyggen. Er skildpadden ude, mere end 1. time, så skal skildpadden have adgang til en vandskål og skygge.
Du skal sikre rummet, så skildpadden
ikke kan kravle væk. Du kan eventuelt benytte et lille badebassin, stor plasticbalje, hvor siderne er glatte, her kan skildpadden ikke kravle ud af (det er ikke græsset der er vigtigt, men solens stråler).
Samtidig
vil bassinkanten give skildpadden den skygge, dyret har behov for.
Et kaninbur, palleramme, sandkasse eller noget lignende vil også kunne benyttes til skildpadden. Bare der er åbent op mod himlen og solen.
Når skildpadden kun er udenfor en times tid ad gangen, så behøver dyret ingen vand. Udover en time, er det nødvendigt at give skildpadden en skål vand. Skålen må gerne være så stor, at skildpadden kan kravle op i skålen.
Idéen med turen udenfor, er foruden UVB lyset også den at skildpaddens skjold kan blive helt tør. At skjoldet kan blive helt tør også under bugen, det er helt nødvendigt for at skildpadden fortsat kan have et sundt skjold, uden skjoldproblemer.
Din skildpadde vil dase i solen, med hovedet vendt op imod solen og flytte sig ind i skyggen, hvis skildpadden har behov for det.
Sollys og eller UVB-lys/varme er helt livsnødvendigt for din skildpadde.
Fortvivl ikke, hvis du ikke kan tilbyde din skildpadde at komme udendørs. Bestil en ny UVB-, og varmepære på SkildpaddeShop.dk - Begge pærer taber effekt over nogle måneder. Glæd din skildpadde og give den nye pærer, hvert halve år. UVB-pærer begynder at tabe effekt efter 6 måneder og skal skiftes ud seneste efter et år. Husk, selv om UVB-pæren stadigvæk lyser, så afgiver pæren ikke længer nok af de lovsnødvendige UVB-stråler.
Har din skildpadde UVB-lys eller adgang til direkte sollys, så slipper du for at skulle tage din skildpadde til dyrlæge.
Her ses kedelige eksempler, på folks ligegyldighed!
Slideshow
Her på Sumpskildpadder har vi lavet denne video, hvor du kan se, en Halogen Spot 35w. pære kan tåle vandsprøjt. Køb den på www.SkildpaddeShop.dk
Dragon Lux Forrest HIT 5,0 til skildpadder. Pris ca.kr.8-1000
Denne 35 watt Drago-Lux Sunlight Forest 5,0 / Solar Raptor HIT UV (combipære), kan benyttes, hvis du vil spare i strøm. Det er en dyrt komme i gang.
Tænkt dig om, inden du betaler næsten kr.1.000 for dette system.
Eftersom vi her hos Sumpskildpadder har haft over 30 stk. med ballast, er vi kommet frem til at det er et alt for dyrt system! Ballasten bryder alt for hurtig sammen.
Denne pære skulle være er til terrariedyr, der lever i skovbevoksning (Tropiske regnskove subtropiske skove, tempererede zoner osv.)
Fordelen ved denne type pære er den, at i stedet for at hænge både en UVB pære og en varmepære op, der samlet bruger ca.100 watt, over skildpaddernes solplads, så er der nu både UVB-lys og varme i én og samme pærer. Altså 2 pærer i en pære!
Dragon-Lux Sunlight Forest 35 watt skal benyttes sammen med en ballast (der benytter ca. 4 watt).
- Pæren har en spredningsvinkel på 40 grader.
- Optimal afstand til 35 W pæren: 25-40 cm.
- Lysmængde 5000 kelvin.
Pæren stimulere dyrets naturlige adfærd, aktivitet, fordøjelse, dyrets optagelse af vitaminer og mineraler, parringsadfærd og styrker dyrets kredsløb og knoglevækst m.m.
Pæren giver en bedre UV refleksion, på grund af den blanke aluminiums reflektor.
Har du flere skildpadder, så skal du tilpasse antallet af UVB-, og varmepærer, så alle dyrene kan få glæde af lamperne.
Meget høj lysudbytte (UV-A og UV-B-stråling, Indfrarød varmestråling, høj farvegengivelse, og lavt strømforbrug samt en lang levetid på denne combi pære).
Denne pærer er ikke billig, men til gengæld, giver den en jævn UVB stråling gennem pærens levetid. Man sparer væsentligt i strøm. Levetiden på denne pærer er væsentlig længere end en traditionel UVB pære. Så skal du ikke skifte pæren før, pæren springer selv. Modsat de traditionelle UVB pærer, der skal skiftes mindst hvert år og som ret hurtigt taber deres UVB effekt.
Husk at købe en lampe og eller en keramik fatning med, til pære og ballast.
Skildpadder ABC benytter ikke længere dette system, det er alt for dyrt, ballasten bryder sammen!
En combipære, findes med forskellige watt. Hvorfor pærens afstand til skildpadden vil være forskellig. Her følger man fabrikatets anbefaling, til afstand, at hænge pæren i.
Pæren afgiver slet ikke varme nok, til sumpskildpadder. Derfor er det nødvendigt også at købe, en varmepære.
Her hos Skildpadder ABC, har vi testet denne combipære.
Combipære, skulle betyde, at pæren skulle afgive både UVB-lys og varme. Men pæren afgiver, næsten ingen varme. Slet ikke varme nok til sumpskildpadder. Så bliver denne pære for dyr, at hænge op, når der ved siden af, samtidig vil være nødvendigt, at hænge en varmepære.
Pæren er ikke interessant, til skildpadder
Der findes flere pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis fordi de ikke afgiver varme nok!
Vi har testet det meste på markedet, mange flere pærer, end de her viste pærer.
Vi tester gerne pærer og udstyr.
Philips Infrarød Pære 100 watt varmepære. indeholder ikke UVB lys! Infrarød pære er god, hvis dine skildpadder er syge og skal have adgang til varme om natten.
Undersøg grundigt den pære du vælger, at benytte til dine skildpader. Hvor meget UV-lys giver pæren, hvilken afstand skal pæren hænge, fra dyrene, hvor længe må pæren være tændt. PAS PÅ - dine dyr kan meget hurtigt lidt overlast, du kan selv tage skade af forkert brug, med nogle af pærerne.
"Har jeg en UVB pære?" Vi har rigtig mange spørger os, de tror, at de har en UVB-lys hængende, over deres skildpaddes solplads.
Når vi taler, med mange af jer og spørger ind til, hvilken pærer I har? Hvordan pæren ser ud? Hvad står der på pæren og æsken? Så viser det sig, meget tit, at det kun er en varmepære I har hængende over dyrenes solplads! Mange dyrehandler, ved alt for lidt om de produkter, de sælger.
Nogle ser der står (UVA) på pæren, jammen, så er det vel den rigtige pærer. Nej, (UVA-lys), er det lys, der er i en varmepære, spotpære, almindelig stuelampe, badeværelseslampe, kontorlampe osv. UVA-lys har intet med UVB-lys at gøre!
Står der ikke UVB på pærens æske, så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren! Uanset, hvad dyrehandlern står og fortæller dig.