google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Hvordan fodrer jeg sumpskildpadder

Katte- og hundefoder er dårligt foder og indeholder alt for meget protein for en sumpskildpadde.

Katte- og hundefoder er dårligt foder og indeholder alt for meget protein for en sumpskildpadde.

God fodring af de vandlevende skildpadder /

sumpskildpadder og moskusskildpadder. I artiklen,

vil vi kalde dem alle sumpskildpadder og præciserer arten, hvis det er nødvendigt.

Hvordan fodrer jeg sumpskildpadder bedst.

Siden fortæller dig om:

  • Hvor tit skal jeg fodre mine sumpskildpadder?
  • Hvor meget skal jeg fodre mine sumpskildpadder?
  • Hvad kan jeg fodre mine sumpskildpadder?
  • Min sumpskildpadde spiser ikke. Hvad gør du?
  • Hvorfor godt foder intet er bevendt, hvis ikke dine skildpadder har adgang til både en UVB-pære og varmepære?

Se også siden: Godt købe foder

Godt foder og afvekslende foder til dine sumpskildpadder, er vigtigt.

Kvalitetsfoder-sticks/piller: Allerførst vil vi gerne anbefale, at du altid har en god foderpille/sticksstående klar til dine sumpskildpadder, til de dage, hvor du ikke selv når at fange småkravl og fisk til dine skildpadder - Du står garanteret tidligt op, hver dag, hvor du tage fiskestang-, net og greb og andre avancerede fangstredskaber, over nakken - Ja, god tur skal du have herfra. Det er nok de færreste der får gjort det, i en travl hverdag 🙂 Mindre kan heldigvis også holde dine skildpadder sunde og raske.

Vi fortæller på denne side om nogle gode sumpskildpadde fodersticks/piller vi selv benytter.

Det er faktisk muligt at finde og fange alt det foder dine sumpskildpadder, har behov for udendørs. Hvis man gerne vil det. Nu skal du ikke få dårlig samvittighed over, at du giver dine skildpadder færdigkøbt foder. Der findes masser af gode færdigretter klar til skildpadder.

På siden her fortæller vi dig om, hvilket købefoder der er godt, hvad du skal se efter - og hvordan og hvilke insekter, smådyr og fisk du selv kan finde i naturen, hvis du har lyst til det. 

Kvalitetsfoder kan du altid bestille hos vores venner på SkildpaddeShop

Giver du dine skildpadder et nyt foder, så bør du ikke blive skuffet eller nervøs, hvis din skildpadde ikke straks vil smage på det nye foder. Vent og se, giv ikke op. Vi ved godt, at de fleste af jer, vil give op, hvis skildpadden ikke spiser, et nyt foder, efter bare nogle få dage. Det er der ingen skam ved, vi vil jo dyrene det bedste. Men, en rask sumpskildpadde kan udmærket leve i en måned, uden at tage føde til sig.

Her hos Skildpadder ABC har vi indimellem en skildpadde der i op til 14 dage ikke vil spise et nyt foder, der bliver serveret for den. Husk, får din sumpskildpadde et for ensformigt foder, så skal skildpadden også have vitaminer, mineraler og kalk, i fodret.

Skifter du foderpille, så kan det godt være at skildpadden ikke vil spise den nye foderpille lige med det samme. Har du endnu lidt tilbage af det for dyrene velkendte foder, så kan du lette overgangen til et nyt foder, ved at blande lidt af det nye foder sammen med det velkendte foder og på den måde øger du mængden af det nye foder lidt efter lidt. Efterhånden har skildpadden nu vænnet sig til kun at spise det nye foder og du har hele tiden haft kontrol over din skildpaddes fodring og skildpadden er ikke holdt op med at spise.

Læs også om: Dårligt foder


Fang og opdræt selv foder, til sumpskildpadder: Fang og opdræt selv foder


Denne side er opdateret d.17. maj 2023

Krybdyr fungere anderledes end pattedyr

Kort fortalt: Skildpadder er krybdyr. 

Det er vigtigt for dig at forstå lidt om, hvordan krybdyr fungere. Så du forstår, hvorfor UVB-lys og særlig foder, er vigtigt og nødvendigt for skildpadder/krybdyr.

"Fugle og pattedyr er varmblodede, dvs. de opretholder en høj og konstant kropstemperatur uafhængigt af omgivelsernes temperatur. Denne tilstand kaldes også endotermi, da den høje temperatur (termi) dannes gennem en egen indre (endo) varmeproduktion. 

Den store varmeproduktion kommer af et højt stofskifte, og derudover opretholdes den høje temperatur ved at begrænse varmetabet ved isolering i form af fjer hos fuglene og pels hos pattedyrene. I modsætning hertil har de ektoterme (koldblodede) dyr/krybdyr, hvor kropstemperaturen afhænger af omgivelserne, et meget lavere stofskifte – ca. 10 gange lavere end hos varmblodede dyr." Fra Videnskab.dk 

Den lidt længere fortælling: Skildpadder = krybdyr 

Ovenstående fortæller dig, at skildpadder/krybdyr reagerer meget langsomt på dårlig pasning, det varer derfor meget længe inden det kan ses på en skildpadde at den måske mangler vitaminer, kalk og mineraler. Skildpaddens ejer opdager desværre tit ingenting, fordi skildpadden ændrer sig i ubemærkethed fra dag til dag og til sidst måske dør skildpadden og det er nu for sent at gøre noget. 

For at undgå at skildpadden mangler noget vitalt, så anbefaler vi dig at du benytter ReptiVite et vitamin, kalk og mineralprodukt der er tilpasset skildpadder. 

Du finder det hos vores venner på SkildpaddeShop.dk

Hvor tit, hvor meget og med hvad kan jeg fodre mine sumpskildpadder?

Det er hyggeligt, at håndfodre sine sumpskildpadder. SkildpaddeShop.dk

Det er hyggeligt, at håndfodre sine sumpskildpadder. SkildpaddeShop.dk

Anbefalet fodring af unge sumpskildpadder: De første 6 måneder af skildpaddens liv; må du gerne fodre den nyfødte og helt unge skildpadde, flere gange dagligt, med små portioner.

En god sumpskildpadde foderstick, er ikke let at undværer, i en travl dagligdag. Vi benytter vores eget foder til alle sumpskildpaddearter og de helt unge sumpskildpadder. 

Der findes flere udmærkede foderpiller, til sumpskildpadder. 

Andre foderemner til unger og yngre sumpskildpadder, kan være alle former for vandinsekter, myggelarver, små ferskvandssnegle, små regnorme eller ferskvandsfisk en gang dagligt, nok til at det mindsker ungens appetit, men ikke blive helt stoppet.

Den helt nyfødte unge, skal kun have en enkelt eller to foderpiller om dagen eller du kan give ungen en halvvoksen guppy eller 1.cm. regnorm om dagen. Når ungen er ca. en måned gammel, så kan den spise en voksen han/lille guppy hun, en halv græshoppe eller ca. 2,5 cm. regnorm.

Lad den unge skildpadde få maden, så udelt som det er muligt. Den har godt af at arbejde med sit foder, det skal den også have tid til.

Har du flere små skildpadde unger. Gør dig den ulejlighed at holde øje med, om alle ungerne får noget at spise. Her hos Sumpskildpadder, har vi set flere eksempler, på skildpadde unger, der ikke har fået mad nok. Hvor det har været de stærkeste unger, der har taget alt fodret.

Voksne sumpskildpadder: Efter 6 måneder skiftes der over til at fodre kun hver anden dag. Du kan nu forsøge at tilbyde skildpadden mælkebøtteblade og andre spiselige ukrudtsplanter og grønt. Unger må også gerne fodres med grønt.

Sumpskildpadderarter der ikke spiser planter, vil ikke spise planter, uanset, hvor meget man forsøger. Derfor skal du kende din sumpskildpaddeart.

Men, hvis din sumpskildpadde går i et akvarium, med planter som vandpest og lignende planter. Så vil dyret selv tage for sig af plantedekorationen, hvis den overhovedet vil spise af det grønne. Læs her om egnede - vandplanter  til sumpskildpadder.

Sørg for at fodre dine skildpadder varieret med f.eks. regnorme, melorme, snegle fra have, skov og sø, ferskvandsfisk og et godt sumpskildpaddefoder. 

Terrapiner, cooter og andre sumpskildpadde arter, vil gerne og skal spise planter for ikke at få for meget protein i deres foder. Lidt længere nede, kan du se, hvilke ukrudtsplanter der ikke vil skade dine sumpskildpadder. Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrutsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er nogle af de planter, sumpskildpadderne nok skal spise. 

Sumpskildpadder vil i naturen leve mest af vandplanter og de planter, dyrene kan nå fra vandkanten.  Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden skildpadderne begynder at æde planter. 

Sumpskildpadder kan spise meget, så pas på med overfodring. Har du fisk, i dit akvarium, så skal du være klar over at dine skildpadder kan snuppe en fisk, hvilket er naturligt for skildpadder at gøre. Vi har en side med fisk, der kan være gode at sætte sammen med skildpadder. Fisk i skildpaddeakvariet 

Pillefodret kan du benytter én til to gange om ugen, sammen med en ellers alsidig kost. Sommetider har man lidt travlt, sådan er det nu engang, så er det rart at have en god sumpskildpadde foderpille, man lige kan give sine skildpadder.

Svømmer dine skildpadder rundt, udendørs, i en havedam, så vil dyrene selv finde, meget foder, i dammen, haletudser, planter, småfisk og insekter med mere. Her må du holde igen med at fodre, du skal højst fodre dine skildpadder, et par gange om ugen, det vil være nok. 

Som tommelfingerregel kan man bruge: Når du giver dine dyr foderpiller, så giv de voksne dyr den fodermængde, der svaret til det halve af hovedets størrelse på skildpadden, hver anden til tredje dag. Se nedenfor. 
Det er cirka, hvad de kan spise på under 10-15 minutter 
(det kan sagtens gå hurtigere). Du må gerne gemme fodret lidt rundt i akvariet.  

Når du giver fisk, fugl og andet foder, så sørg for at give dine dyr får et så hel foder, som muligt. Giv ikke din skildpadde "søbefoder", det er foder der i misforstået godhed er hakket, blendet og skåret helt i småstykker, til din skildpadde og som skildpadden derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med og tygge fodret. Hvad ikke er en særlig god ide, fordi skildpadden, der har behov for udfordringer, få slidt sit næb og brugt sine kløer. 

Vi har tit nogle der spørger om, hvordan kan vi sikre, at vi fodrer vores skildpadder nok? Det er næsten umuligt at fodrer sine sumpskildpadder for lidt. De fleste fodre alt for meget. Er du i tvivl om du fodrer din skildpadde nok, så kan du holde øje med skildpaddens vægt. Bliv nu ikke for "hysterisk" med, at veje din skildpadde. Skildpadder vil helst have lov til, at passe sig selv i akvariet. Når du har haft skildpadder et stykke tid, så har du fået en god fornemmelse for at fodre dine skildpadder. 

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde øje med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. På den måde har du føling med, om din skildpadde får nok føde.

Har du mange sumpskildpadder, kan det være vanskeligt, om ikke næsten umuligt, at kontrollere, hvor meget, hver enkelt skildpadde spiser. Her er det meget vigtigt, at du ser efter, om der er skildpadder, der ikke trives. Så skal der gribes ind.

Tænk over, hvad din skildpadde selv vil kunne finde af foder, i naturen og ikke over i supermarkedsdisken.

Vi blander ReptiVite vitamin, kalk og mineralblanding i dyrenes foder et par gange om ugen. Ser mere om ReptiVite længere nede på siden. 

Et par dage om ugen fodres dyrene, med vores kvalitetsfoder, det er en god foderpille, til sumpskildpadderDer er vitaminer og mineraler i foderpille, de dage giver vi ikke ReptiVite.

Planter: Der findes mange planter der kan benyttes som foder og ikke vil skade dine skildpadder (link nedenfor). Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrudtsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er nogle af de planter, dine sumpskildpadderne nok skal spise. 

Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden skildpadderne begynder at æde planter. 

Sumpskildpadder vil i naturen leve mest af vandplanter og de planter, dyrene kan nå fra vandkanten. Det er ikke altid så let at få fat på vandplanter - Du kan i stedet for benytte ukrudtsplanter, de findes næsten altid lige udenfor døren: Spiselige ukrudtsplanter og grønt.

Læs også om: Dårligt foder alt for mange fodrer desværre deres skildpadder for dårligt.

Vitamin-, kalk og mineralpulver er det bedste forsvar mod at få syge skildpadder

Sepiaskaller og ReptiVite der indeholder alle vitaminer, mineraler og kalk dine skildpadder har behov for.

Sepiaskaller og ReptiVite der indeholder alle vitaminer, mineraler og kalk dine skildpadder har behov for.

Når du ikke altid at give dine skildpadder afvekslende foder - Så sørg i det mindste for at give dine skildpadder et godt vitamin-, kalk og mineralprodukt. Det er en let måde at sikre sig mod syge skildpadder.

Vi benytter selv ReptiVite              vitamin-, kalk og mineralpulver (se foto), med det vil du forhindrer og bremse mange af de sygdomme, din skildpadde kan få imens du har tusinde andre gøremål, der også skal passes. Der findes andre udmærkede vitamin- og mineralpulver der også er beregnet til skildpadder.

Bland evt. vitamin-, kalk og mineralpulveret sammen med fiske-, og kyllingestykker til dine sumpskildpadder og strø det hen over det foder du giver dine landskildpadder, gerne flere gange om ugen.

UVB-lys og varme. Giver du ikke dine sumpskildpadder UVB-lys der fungerer, så vil mineraler og vitaminer ikke binde sig til skildpadden krop (groft sagt). Men sørger du for at give dine skildpadder vitamin-, kalk og mineralpulver og samtidig giver dine sumpskildpadder en god solplads, hvor der hænger en god UVB- og varmepære så er du blandt toppen af skildpadde ejere, der passer bedst på deres skildpadde. Det er enkelt og billigt, at være på den sikre side med ReptiVite.

Husk, en UVB-pære afgiver kun nok UVB-stråler det første år, herefter er UVB-strålerne aftaget så meget, at skildpadden ikke længer har gavn af pæren. Bemærk, UVB-pæren vil normalt endnu lyse, men uden UVB-stråler. 

Uden UVB-stråler får dine skildpadder intet ud af det gode foder og de vitaminer og mineraler du giver skildpadden, det hele løber bare lige gennem skildpaddens tarm, uden at afgive noget videre energi til skildpaddens system og rorganer.

Mere om UVB-lys og varme

Vitaminer, kalk og mineraler er nødvendige for skildpadder.

Kalk er nødvendigt, for skildpaddernes skjold, knogler og til æggenes udvikling. Kalk kan købes i pulverform, hos dyrehandlen. Man kan selv lave sit kalkpulver, ved hjælp af æggeskaller fra hønseæg og bl.a. sepiaskaller (er det indvendige skelet fra sepiablæksprutten).

En drægtig skildpadde hun, skal have det der svarer til ca. 1/4 hønseæggeskal kalk om dagen. Det giver det bedste resultat, hvis du knuser, sepiaskal og æggeskal, hvorefter du kan stoppe, kalkpulveret ind i en fisk, stykke kylling, melorm eller det foder du nu giver dine dyr, så det hele ikke forsvinder ind i pumpen.

Udendørs sumpskildpadder, der går i dvale om vinteren. Har du ikke givet din sumpskildpadde nok at mineraler, kalk og vitaminer, så har din sumpskildpadde ingen som helst chance for at overleve vinterdvalen i dammen. Skjoldet og skildpaddens skellet, indeholder store mængder kalk og giver dermed skildpadden ballast til at overleve, en vinter, uden ilt. Hvorfor, kan du læse her: Livet uden ilt

Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt.
Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden, mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin, det er vigtigt at variere foderemnerne. Kalk kan også gives som æggeskaller fra hønseæg eller sepiaskaller, der kommer fra blæksprutten.

Eksempel på vitaminmangel: A-vitamin mangel viser sig ved, at skildpadderne har opsvulmede øjenlåg. Læs mere under sygdomme: Øjne og ører

Det er let at give at give sine skildpadder et kalktilskud. Vores sumpskildpadder og landskildpadder har altid adgang til sepiaskaller, enten hele eller i mindre stykker vi har knækket af til dyrene. Sepiaskaller bliver lagt ned i akvariet, hvor det nu vil ligge og flyde på overfladen, med tiden vil stykkerne dog synke til bunden af akvariet.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi et ReptiVite vitamin, mineralpulver.

ReptiVite benyttes af dyrlæger, verden rundt. Bland vitamin-, og kalkpulver i dyrenes foder. Når du giver pulveret, så stop det godt ind i en fisk, regnorm, melorm eller et lille stykke kød eller liggende, så det ikke forsvinder, ind i dit akvarium filter.

UVB-lys og varme er livsvigtigt for dine skildpadder ellers kan skildpadderne ikke optage næringen fra det foder du giver dem, i deres krop. UVB-lys og varme

Bland vitaminer, kalk og mineraler i -

Ferskvandsfisk. Fisk skal ikke parteres og renses før du fodrer dem til dine sumpskildpadder.

Sumpskildpadder fanger enten selv deres fisk eller æder en død fundet fisk. Derfor er ferskvandsfisk et naturligt foder, for dine sumpskildpadder. Skær ikke fisken i mundrette bider, lad din skildpadde arbejde med hele fisken, det er sundt og tiden går så godt. Skær evt. hul i fisken, hvis det er mindre skildpadder, hvis de ikke selv kan bide hul på fisken. Fjern ikke indmad, ben og finner, der sidder de gode vitaminer og mineraler.

Fuglekød. Evt. kylling, and og kalkun - Dødfundet spurv, solsort og andre fugle gives hele, i dammen.

Sumpskildpadder fanger indimellem selv en fugl eller også æder de død fundne fugle. Derfor er kyllingekød, et helt naturligt foder for sumpskildpadder.
Er det muligt, så undlad at fjerne indmad, der sammen med fuglens skellet, giver din skildpadde en masse vigtige vitaminer og mineraler, der er uundværlige for udvikling af skildpaddens skellet og skjold. Et solidt skellet og skjold, er med til at hjælpe skildpadden gennem vinterdvalen, i havedam.

Hvor meget pillefoder skal mine sumpskildpadder have?

Der er ingen grund til at spille foder, der ikke bliver spist eller skildpadden ikke har godt af.

Hvor meget foder skal skildpadden have, når der fodres med foderpiller?

Vi har den tommelfingerregel hos Skildpadder ABC, at man giver sin skildpadde den mængde foderpiller, der svarer til det halve af skildpaddens hoved størrelse. Kik på billedet.

Nu tænker du måske, gælder det også friskfanget fisk. Må min sumpskildpadde så kun få så lille et stykke fisk, der svarer til det halve af skildpaddens hoved? - Nej, reglen benyttes kun ved tørfoder. Tørfoder er "koncentreret" foder og en god kvalitets tørfoder indeholder kun ca. 4-8% vand. Hvorimod en frisk fisk, består af 90% vand eller mere, derfor skal fisken være et tilsvarende stort stykke. 

Friske fisk til sumpskildpadder

Småfisk som skildpaddefoder.
Her fodrer vi én af vores alligator snapskildpadder med en skalle, fanget i en lokal sø.

Du kan selv opdrætte fisk, til skildpaddefoder. Evt. Guppy og Platy er gode og produktive fisk til det formål. Det er ikke anderledes end, at man avler mus og rotter til slanger. Samtidig vil din skildpadde få en masse, af den mængde mineraler, kalk og vitaminer dyret har behov for, gennem fiskens ben og indmad.

Du kan også selv fange dine fisk. Om sommeren er der gode muligheder for at fange hundestejler, aborre, skaller og andre arter med fiskestang og fiskenet, i den nærmeste dam eller lille sø.
Frys de fangede fisk ned, så du har til hele vinteren. Gør det letter for dig selv, frys ikke fiskene sammen i en klump, de er umulig at skille ad, når de skal bruges at fodre med. Frys fiskene adskilt fra hinanden, benyt evt. bagepapir. Når fisken først er frosset, så kan de lægges sammen i en bøtte eller pose. (Fisken skal selvfølgelig først aflives, på en human måde).

Giv dine sumpskildpadde, så vidt det er muligt hele fisk. Så får din skildpadde gavn af alle mineraler, kalk og vitaminer der er i fisken.

Hvorimod skærer du kun de rene stykker kød og fiskefilet ud, til din skildpadde, så vil din sumpskildpadde slet ikke få et alsidigt nok foder, som når skildpadden får lov til at spise dyrets indmad, ben, finner, hale og sneglehus med, hvor mange af de livsnødvendige vitaminer og mineraler sidder, der skal til for, at holde din sumpskildpadde sund og rask.

Ja, der kommer lidt blod og indmad ud, i akvariet. Men, husk, vi skal holde sumpskildpadder, som dyrene vil holdes og ikke som det bedst passer os.

Sumpskildpadder har godt af at arbejde med den hele fisk, når de fodres. Undgå at hakke fisken i alt for mundrette stykker, som din skildpadde bare kan sluge, helt uden at arbejde med fodret. Det sker jo ikke i naturen. Skildpaddens næb og kløer har godt af at arbejde med det hele foderemne.
Husk at indløse fisketegn, når du selv fange fisk, til dine skildpadder.

Skildpadder tigger, det kan føre til overfodring

En forspise terrapin, med pyramideskjold også kaldet Toblerone-skjold.

Terrapin med pyramideskjold også kaldet Toblerone-skjold.

Overfodring, det kan forårsage en hurtig vækst og er skadeligt for skildpaddens organer som lever og nyrer. Sumpskildpaddens skjold vokser og blive deform. Sumpskildpadder på et par år, kan være blevet lige så store som voksne sumpskildpadder, på 5 år. 

Moskusskildpadder synes ikke at være så tilbøjelig til, at deres skjold bliver deform (få Toblerone skjold), af overfodring som andre sumpskildpaddearter. 

Husk på, at dyr vil tigge efter mad, det gør skildpadder også. Fald ikke for fristelsen, du kan hurtig skade din skildpadde. 

En sumpskildpadde behøver kun 10% af den mængde mad, en tilsvarende pattedyr, skal have! Det er fordi sumpskildpadder er

Skildpadder æder også selv om de ikke er sultne. I naturen æder skildpadder, det foder de komme i nærheden af, de ved jo ikke, hvornår de igen finder noget der kan spises. 

Skildpadden på billedet, er blevet overfodret, samtidigt har dyret levet i alt for varmt vand. For varmt vand (28-30 grader), sætter skildpaddens stofskifte i overgear og skildpadden vil bare vokse ukontrolleret. Både sumpskildpaddens skjold og organer kan vokse for voldsomt, blive forstørret. For varmt vand, holder også sumpskildpadder fra at kravle op på land. Hvilket kan give andre skjoldproblemer. Af de grunde, vil mange sumpskildpadder få deform skjold- og organ problemer.

Sumpskildpaddens vand temperatur, skal for de fleste skildpaddearter, ligge på 20-22 grader. Men, du skal tjekke for din skildpadde-art, hvad der er den rigtige temperatur. Du kan læse mere om de rigtige temperaturer, for din sumpskildpadder, under artens beskrivelse.

Vi har tit skildpaddeejer der spørger om, hvordan kan vi sikre, at vi fodrer vores skildpadder nok? Det er næsten umuligt at fodrer sine sumpskildpadder for lidt. De fleste fodrer alt for meget. Er du i tvivl om du fodrer din skildpadde nok, så kan du holde øje med skildpaddens vægt. Bliv nu ikke for "hysterisk" med, at veje din skildpadde. Skildpadde vil helst have lov til at passe sig selv i akvariet. Når du har haft skildpadder et stykke tid, så har du fået en god fornemmelse for at fodre din skildpadde. 

Normal vandtemperatur, for de almindelige sumpskildpadder, er 20-22 grader. Solpladsens temperatur bør ligge mellem 30-35 grader. Sumpskildpadder skal kunne skifte mellem forskellige temperaturer, hvis deres fordøjelsessystem skal fungere optimalt.

Fodre med ferskvandsfisk aborre, skaller mv

Ferskvandsfisk er et naturligt og godt foder, til dine sumpskildpadder.

Sådan fodre vi de voksne sumpskildpadder

Vitamin, mineraler og kalk blendes mellem småfisk. Vi har så mange dyr. Vi kan ikke stå og putte vitamin mv i hver enkelt fisk.

Vitamin, mineraler og kalk blendes mellem småfisk. Vi har så mange dyr. Vi kan ikke stå og putte vitamin mv i hver enkelt fisk.

  • Fodring sker, hver anden dag. Fodre du fast, på en lige/ulige dag. Det er let at huske.
  • Vores sumpskildpadder får et grundfoder af ferskvandsfisk (sumpskildpadder lever i ferskvand). Husk fiskekort, hvis du er ude og fiske.
  • Plantemateriale fodrer vi med, på fodringsdage. Her benytter vi vandplanter og ukrudtsplanter. Benyt ikke supermarkeds grønt. Giv gerne dyrene de planter, de gider spise.
  • Vi blander vitamin, kalk og mineraler ReptiVite i dyrenes foder et par gange om ugen (se foto).  
  • Et par dage om ugen fodres dyrene, med vores kvalitets foder, det er en god foderpille, til sumpskildpadderDer er vitaminer og mineraler i vores kvalitetsfoderpiller, de dage giver vi ikke ReptiVite.
  • Vores skildpadder har altid adgang til Sepiaskaller, det giver dyrene et ekstra kalktilskud. Du kan også benytte æggeskaller. 

Til vores landskildpadder, drysser vi ReptiVite vitamin, kalk og mineralpulver over dyrenes foder, hver anden dag. 

ReptiVite er et vitamin- og mineraltilskud der er beregnet til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk, er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder, skal hurtigt tilbage i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med ReptiVite skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden.

ReptiVite er et velprøvet produkt. ReptiVite benyttes af dyrehold og veterinære over hele Verden. 

Uden UVB-lys og varme, hjælper det ikke at give dyrene kalk, mineral og vitaminpulver. Skildpadden kan ikke optage den gode næring, der er i fodret, til deres krop, hvis dyrene ikke har adgang til en UVB-pære der virker.

Giv sumpskildpadder ekstra vitaminer og mineraler/kalk

Her virrer og kaster skildpadden hovedet bagud og fra side til side, det kan det være tegn på vitamin mangel (B1) eller forgiftning.

Her virrer og kaster skildpadden hovedet bagud og fra side til side, det kan det være tegn på vitamin mangel (B1) eller forgiftning.

Benyt Mineral- og vitaminpulver til dine skildpadder, gerne et par gange om ugen eller hver gang du fodrer, med fersk fisk og andet foder der ikke indeholder vitaminer/mineraler fra fabrikken. Men du skal stadigvæk huske, at varierer dyrenes foder og suppler gerne din fodring med en god foderstick/pille.

Dine skildpadder har behov for ekstra portioner af vitaminer, mineraler/kalk især imens dyrene vokser op, hvor de har behov for at udvikle deres skellet og skjold og de kønsmodne hunner, fordi de skal kunne udvikle deres æg. For at holde de voksnes skildpadders skjold og skellet ved lige og det ikke bliver blød og tømt for kalk (hvilket især sker hurtigt, hvis dyrene skal gå i dvale), så skal krybdyr og skildpadder hele deres liv have tilskud af kalk og mineraler.

Har du fisk i dit akvarium/terrarium, så skal du være klar over, at dine sumpskildpadder kan snuppe en fisk. Dør der fisk i akvariet, hvad der ikke kan undgås, dem vil skildpadderne hurtig finde og spise. Men det er normalt kun de syge og gamle akvariefisk moskusskildpadderne kan fange. Terrapiner er dygtige til at fange fisk. De få fisk er med til at give dine skildpadder et varieret foder.

Voksne dyr, skal kun fodres hver anden til tredje dag. Resten af dagene er fastedage eller skildpadden må finde det restfoder der altid ligger i anlægget. Voksne sumpskildpadder kan æde meget, så pas på med overfodring. læs andet sted, hvor meget dyrene skal fodres.

Husk på, i et stort akvarium med fisk og planter, der finder skildpadden altid et eller andet den kan spise. I en havedam er der endnu mere foder, for dine skildpadder at finde.

For at gøre skildpaddernes fodring så naturlig som muligt, så vil det være en god idé at gemme deres foder rundt omkring i terrariet eller akvariet. Det gør også deres dagligdag, mindre kedelig.

Vi møder sommetider en sumpskildpadde, der virrer og ukontrolleret kaster sit hoved bagud og fra side til side. Det kan enten være B1-vitaminmangel eller også har skildpadden måske spist af en potteplante, dyret er blevet lidt "skæv" eller forgiftet af planten? Hvis det er en forgiftning, så kan det tage en måned eller længere tid, inden skildpadden af sig bliver rask igen?

B1-vitaminmangel påvirker skildpaddens nervesystem og kan give skildpadden de ukontrollerede bevægelser. Her anbefaler vi, at du giver din sumpskildpadde en god foderstick/pille, der indeholder alle vitaminer og mineraler. Eller giv skildpadden frisk fanger ferskvandsfisk, det kan være skaller, aborrer og put vitamin- og mineralpulver ind i fisken. Så sikre vi os, at sumpskildpadden får de vitaminer skildpadden har behov for og kommer sig hurtigere.

Til skildpadder kvalitets fodersticks

Læs mere om livsbetinget sygdom hos sumpskildpadder.

Uden UVB-lys kan skildpadden ikke optage vitaminer, mineraler/kalk fra fodret

Her ligger der en Guløret terrapin og hygger sig under en UVB- og varmepære.

Her ligger der en Guløret terrapin og hygger sig under en UVB- og varmepære.

Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke udsættes for solens lys eller for kunstigt ultraviolet lys. Det er derfor helt nødvendigt, at skildpadder har en solplads, med overhængende UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan gennemtrænge glas. D3- vitamin har især betydning for at knogler/skjold opbygges korrekt.

Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Mere nedenfor.

Bemærk, der er meget stor prisforskel på UVB-pærer, fra den ene dyrehandel til den næste. Pas på dine egne øjne, derfor tænd ikke pæren, når du ser på den. UVB-stråler kan ikke trænge igennem glas.

UVB-lys er nødvendigt for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB sparepæren over solpladsen, så kravler dyrene selv på land når de behøver en dosis lys og varme.

De fleste UVB pærer er effektiv indtil 15 cm. afstand fra dyret. UVB-lys øger sumpskildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd, samtidig er UVB-lys nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til, det skyldes alt sammen UVB -andelen i pæren.

UVB-lys og varme er det vigtigste for din sumpskildpadde

Skildpaddens anatomi

Skildpadden ligner i sin organopbygning, meget mennesket. Der er dog én væsentlig forskel, skildpaddens spiserør og luftrør er adskilt. Det hjælper skildpadden, når dyret sluger store foderemner.

Derfor lad være med, at mose og hakke skildpaddens foder. I misforstået godhed. Lad skildpadden have noget at tygge på/i. Det vil også hjælpe skildpadden til at kunne holde sit næb slebet.

Når du fodrer dine skildpadder, så tænk på, om det er noget dyret vil kunne komme ud for i naturen. At maden er røget, tilpasset i mundrette bider eller på anden måde tilbereder, nej vel. 

Link til video: Dissektion af en sumpskildpadde
Videoen gennemgår sumpskildpaddens anatomi. Der fortælles om skildpaddens anatomi, både skildpaddens ydre fremtoning og de indvendige organer.

Insekter og melorme

Melorme

Melorme

Insekter kan være et udmærket foder til dine skildpadder. Græshopper, fårekyllinger og bænkebider og andre insekter med lidt krop, er udmærkede foderemner. Så grib et net og ud i naturen og fange insekter. 

Det er spændende og ikke særligt svært, at holde melorme.

Dine skildpadder kan ikke leve, kun af melorme, men som en snack en gang imellem, så er de udmærket. Dine skildpadder, vil gerne spise dem.

Du kan benytte melorme, når du skal give dine skildpadder vitamin-, og kalk pulver. Du kan eventuelt stoppe pulveret ind, i melormen.

Opdrætter du selv melorme, så kan du give dem sepiaskaller (se👆), de kan gnave i. På den måde får melormen, et større indhold af kalk og bliver straks mere interessant for dine skildpadder, at spise.

Snegle som foder

Iberisk/Spansk skovsnegl vil skildpadder gerne æde.

Iberisk/Spansk skovsnegl vil skildpadder gerne æde.

Havesnegle og skovsnegle er et udmærket foder, til dine sumpskildpadder. Måske skal havesneglens hus knuses, i begyndelsen, inden alle skildpadder vil interessere sig for dem og forstår, at det er mad?

Mosesnegle. Er endnu et udmærket foder til dine skildpadder, som du selv kan fange det meste af året, i damme, moser og søer. Tag en spand og et net med ud i naturen og få en god dag. Mosesnegle er et godt og naturligt foder til dine sump- og moskusskildpadder. 

Stor mosesnegl (Lymnaea stagnalis) lever i ferskvand, det vil sige damme, moser og Søer. Om foråret og sommeren opholder den sig især i de områder, hvor der findes mange planter.

"Dræbersnegle" Iberiske skovsnegl (Arion lusitanicus) kan du også give dine sumpskildpadder.  

Hussnegle.

Mosesnegle fra dam og sø.

Vi fodrer med mus.

Fodre med fugl, mus og orm

Terrapiner æder kyllingeben. Husk, en død solsort kan også være føde til sumpskildpadder, i havedammen.

Terrapiner æder kyllingeben. Husk, en død solsort kan også være føde til sumpskildpadder, i havedammen.

Kylling og fuglekød som foder. Vi giver en enkelt gang imellem vores skildpadder et stykke kylling og kyllingeskrog. Kyllingeskrog har foruden lidt kød på sig også brusk, som skildpadderne gerne vil gnave i og derved få et kalktilskud. Skyl lige kyllingebenet under den varme hane først, det fjerner det meste af fedtet, så det ikke sviner i akvariet.

Kyllingekødet skal være let kogt eller stegt. Ikke så meget for dyrets skyld, mere for din egen. Læs om Salmonella

Finder du en død solsort, der er fløjet ind i dit vindue. Har du en havedam, smid fuglen ned til dine sumpskildpadder og se hvad der sker. Skildpadder er også ådselæder og rene hyæner.

I naturen vil en sumpskildpadde også lykkedes med at fange duer, der drikker ved vandet, ællinger der er kommet væk fra sin mor og de større sumpskildpadder, vil kunne tage en and og andre vandfugle. Fuglekød er et helt naturligt foder for sumpskildpadder.
---
Mus som foder. Vores sumpskildpadder, får en gang imellem mus som foder (se foto ovenfor). Det har skildpadderne vældig meget fornøjelse af. Det er både de mindre og større skildpadder, der får mus.

Dyrene kæmper om, hvert et bid. De mindre skildpadder, kan have en mus, i et godt stykke tid, inden den er fortæret. Det styrker skildpaddernes næb, klør og jagtinstinkter.

Du skal kun give dine skildpadder, de mus, der er avlet til formålet. Giv ikke en mus, der er gået i en musefælde. Denne mus, har måske lige ædt noget musegift eller har sygdomme. Det er ikke værd at risikere noget for dine skildpadder.

Vi fodrer med regnorm

Moskusskildpadden bliver lidt forskrækket over ormen der bevæger sig. Regnorm som foder. Fat en greb og gå ud og grav, i jorden. Har du ikke selv en have, så kender du sikkert nogle der vil sætte pris på, at du graver lidt af deres køkkenhave.

Der er især mange mineraler, i regnorm. Første gang, dine sumpskildpadder ser en regnorm, kan de både være bange for ormen og andre springer på ormen og fortærer den straks, i løbet af nul komma fem. Det er altid interessant og kan være ret sjovt at se sine sumpskildpadder æde en orm.

Gem nogle af ormene og tag ud og fang friske ferskvandsfisk, til dine sumpskildpadder.

Andet foder til sumpskildpadder

Her har skildpadder og fisk fået et stykke æggeblomme. De vil gerne have det, men det sviner en del. Men det er foder, alle dyr kan spise. Æg indeholder meget protein, derfor skal du ikke give dyrene æg for tit.

Her har skildpadder og fisk fået et stykke æggeblomme. De vil gerne have det, men det sviner en del. Men det er foder, alle dyr kan spise. Æg indeholder meget protein, derfor skal du ikke give dyrene æg for tit.

Når dine sumpskildpadder lægger æg, kan du give æggene tilbage til skildpadderne som foder.

Et kogt hønseæg, en gang imellem, er også et ganske udmærket foder. Vores sumpskildpadder kan godt lide, at få æg, især blommen. Fiskene skal nok holde sig til, hvis der er æggeblomme på menuen. Som du kan se på billedet. Æggeblomme sviner en del i akvariet, men, hvis vi var bange for lidt svineri og roderi, så er det jo ikke skildpadder vi har.

Du skal bare huske på, at du ikke må give dine dyr, det samme igen og igen. Så har vi balladen og risikoen for vitamin-, kalkmangel og dårlig trivsel.

God fornøjelse med fodring af dine skildpadder. Det er sjovt at finde fødeemner til sine dyr, de kan lide.

Hvorfor spiser min skildpadde ikke?

Kinesiske trekølsskildpadde vil hurtigt ikke æde andet end rejer (blive kræsen), hvis skildpadden får lov.

Kinesiske trekølsskildpadde vil hurtigt ikke æde andet end rejer (blive kræsen), hvis skildpadden får lov.

Foto. Vi har modtaget flere sumpskildpadder vi ikke kunne rede, fordi de kun havde spist rejer. 1 ½ - 2 år hvor skildpadden ikke æder andet end rejer, så dør skildpadden.

Vi hører jævnlig fra skildpaddeejer, at deres sumpskildpadde ikke spiser eller ikke spiser ret meget, de er kræsen. Skildpadder er ikke kræsen, det er noget deres ejer gør deres skildpadder.

Skildpadder kan også stoppe med at spise, hvis deres solplads temperatur eller UVB-pære ikke er rigtig eller ikke virker. 

Vi skal først have styr på, om sumpskildpadden har en solplads, med en 30-35 graders varme under varmepæren og en frisk UVB pære? Mangler skildpadden det, så vil sumpskildpadden typisk miste appetitten. Funger UVB pæren? UVB pærer virker max. 1 år, så skal de skiftes. UVB-lys er måske det vigtigste at du tilbyder din sumpskildpadde. Uden det rette UVB-lys, så vil skildpadden miste appetitten og meget andet.

Mere om UVB-lys og varme

Er solpladsen og anlægget ellers som det skal være: Indretning af akvarium - så springer vi videre i forsøget på at få din skildpadde til at spise eller spise det du vil have skildpadden skal.

Det næste kan være, at I jævnlig (for tit) giver skildpadden fisk, rejer, mus eller noget andet foder skildpadden hellere vil have, så skildpadden i protest ikke vil spise sit basisfoder. Skildpadden finder hurtig ud af om I for tit giver den sit favoritfoder, så vil skildpadden bare springe basisfodret over og vente på sine livretter.

For at vende sumpskildpadden tilbage til sit basisfoder, så skal i en periode lade skildpadden sulte. 14 dage, er ikke noget problem at skildpadden ikke vil spise. Er skildpadden kræsen, er det ikke skildpaddens skyld, I er ikke konsekvente nok, I skal bare blive ved med at give skildpadden det foder, I vil have skildpadden skal spise. Skildpadden vil med garanti blive sulten.

Test. Prøv at teste skildpadden, er skildpadden kræsen? Forsøg at give sumpskildpadden et par rejer, I ved de frosne Grønlandske-, Nordsørejer (ikke normalt skildpaddefoder). Nu tester vi skildpadden. Tø nogle rejer op, prøv så at give rejerne til skildpadden. Jeg tror skildpadde vil spise rejerne med god appetit? Spiser skildpadden rejerne, så er dyret bare blevet kræsen og klarer sig med de livretter i giver skildpadden (nok lidt for tit).

Rejer er et meget potent foder, og sumpskildpadder kan ikke holde sig fra dem. Men, rejer er ikke et normalt foder for sumpskildpadder. Alting med måde, sommetider er med måde, mere sjældent end det vi synes. Hvilket hurtigt kan ende ud i misforstået godhed, der ikke er gavnlig for din sumpskildpadde. 

Mere om, hvordan du kan hjælpe en kræsen skildpadde

Hvilke problemer kan en "kræsen skildpadde" få - Livsbetingede sygdomme

Spiselige ukrudtsplanter og grønt

Alm. mælkebøtte (Taraxacum officinale) hele planten kan benyttes.

Alm. mælkebøtte (Taraxacum officinale) hele planten kan benyttes.

Mange vandlevende skildpadder og landskildpadder vil gerne og har behov for at spise planter, for ikke at få for meget protein (kød) i deres foder.

Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrudtsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er let at få fat på og nogle af de planter, skildpadder normalt nok skal spise.

Det skal siges her, det er ikke alle sumpskildpaddearter der spiser planter, flere af arterne er kun fisk og "kød" æder.

Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid inden skildpadderne begynder at æde planter.

Meget mere om: Spiselige planter og grønt - Hvilke ukrudtsplanter og grønt kan jeg give mine sumpskildpadder?