google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Din sumpkildpadde kommer frem, fra havedammen, i utide.

Skildpadden der kom for tidligt ud af sin vinterdvale. Skildpadden blev fundet flydende på en isflage. Dyrets øjne var helt lukket, med svamp og døde senere af lungebetændelse.

Skildpadden der kom for tidligt ud af sin vinterdvale. Skildpadden blev fundet flydende på en isflage. Dyrets øjne var helt lukket, med svamp og døde senere af lungebetændelse.

Hvad gør man, hvis du skal vække dine sumpskildpadder, midt i deres dvale eller sumpskildpadden vågner under vinterdvalen.

Hvad kan du gøre, hvis skildpadden kommer frem allerede midt i februar. Det er alt for koldt til, at skildpadden kan klare sig og for ustabilt vejr til, at skildpadden kan finde ud af at gå i dvale igen.

Hvad kan du gøre?
1. Virker skildpadden ellers rask. - Men skildpadden befinder sig i en nødsituation. Vi anbefaler. Tag derfor skildpadden ind og opret et vandmiljø til sumpskildpadden. Benyt en balje, akvarium, hvad som helst. Husk, skildpadden skal langsomt/over 24 timer vende sig til inde temperaturen. - Lader du den vågne sumpskildpadde blive i havedammen, så er der desværre store chancer for, at dyret dør. Læs mere om, hvad du skal gøre, længere nede i artiklen*.

2. Virker skildpadden syg?
Om foråret, kan der dukke sumpskildpadder op, som har fået det vi kalder ”dvalesyge”. Skildpaddens immunforsvar, er svækket. 

Skildpaddens immunnforsvar kan være svækket på grund af stress, skildpadden har ikke været helt rask eller i god nok kondition, inden skildpadden er gået i dvale. De sumpskildpadder vil tit bukke under, for den første infektion, de påfører sig, i det tidlige forår.

Når vandtemperaturen stiger, så vil parasitter også vågne, af deres dvale. De parasitter vil angribe, de svækkede sumpskildpadder. Dvalesyge viser sig ved, at skildpadden hænger sløvt i vandoverfladen eller op af en sten, dyret vil også typisk have hævede øjne og svamp og skimmel omkring hovedet. 

Her skal du henvende dig hos en krybdyrkyndig dyrlæge, evt. få din lokale dyrlæge til at kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge, der kan hjælpe med til, at stille den rigtige diagnose på skildpadden. En dyrelæge vil tit kunne fortælle dig, at din sumpskildpadde pgså har lungebetændelse.

Det er vigtigt, at din skildpadden hurtigt får den rette behandling, hvis dyret skal overleve. For at skildpadden skal overleve, så vil din dyrelæge nok give din skildpadde både antibiotika og et svampemiddel. Det kan vi ikke selv klare, hjemme ved køkkenbordet.

Lungebetændelse er en af de mest almindelige skildpadde dræbere, for skildpadder i fangenskab (diagnosen lungebetændelse, kan kun stilles af en dyrlæge). Lungebetændelse kan vise sig på mange måder. Trækker skildpadden vejret med åben mund, hiver dyret efter vejret, har skildpadden næseflod, slim ved næbet, hoster og eventuelt svømmer skævt. Så har dyret sikkert fået sig en lungebetændelse. 

Desværre kan man ikke altid se, om dyret har en lungebetændelse.

Når du så har været rundt omkring dyrlægen, så kan du straks begynde med, at give skildpadden den optimale pasning.

*Er dammens vandtemperatur ikke nået op på ca.15 grader, så skal sumpskildpadden holdes inde, indtil foråret kommer og du kan sætte dyret ud i havdammen igen.

Tager du skildpadden ind. Giver du sumpskildpadden et akvarium, kar af en slags, hvor vandets temperatur er 20-22 grader. Skildpadden skal have en solplads, hvor skildpadden kan kravle op og ligge under en UVB pære og varmepære, der hænges op ved siden af hinanden, vi efterligner solen. Under varmepæren skal der være en temperatur på 30-35 grader. Skildpadden skal også have en UVB pære, så dyret kan få sat sit immunforsvar i gang og dyret kan optage de ekstra vitaminer og kalktilskud du giver skildpadden i sit foder. 

Har dyrlægen en anden plan, så benyt den.

Tager du din sumpskildpadde ind fra kold vand, så må skildpadden varmes kun langsomt over et døgns tid, til inddørs temperatur.

Gør ikke den fejl, at have dine skildpadder ude i f.eks. en garage i 10 graders koldt vand og så har skildpadderne en varmeplads, hvor de kan kravle op og der er 30-35 grader (det er misforstået godhed overfor skildpadden)!!! Så er du næsten sikker på, at dyrene vil få lungebetændelse og muligvis dø.

Skildpadder skal enten gå i dvale, i vandet der er under 10 grader og ingen adgang til en solplads - eller skildpadderne skal have 20-22 grader i vandet og en solplads med 30-35 grader. 
Bland ikke de to helt forskellige forhold sammen, hvis du vil have raske dyr.

Ved nødsituation: Anskaf et kar af en slags - opret en solplads - anskaf en UVB pære og varmepære, evt. varmelegeme, vitamin og kalktilskud og giv dyrene et godt og nærende foder. Find mere akut hjælp: Akuthjælp SOS

Få flere oplysninger om akvariumindretning og foder og mineraler 

Hvert eneste år ser vi adskillige skildpadder, som dør efter dvaleperioden, af "dvalesyge". Immunsystemet nedbrydes, og der opstår alvorlige infektioner.

At lægge en skildpadde i dvale er ikke så let, som det tit lyder fra knap så erfarne skildpaddeejere. 

Under topsiden Havdeam - linker vi til endnu mere relevant viden, om at holde sumpskildpadder i havedam. 

Alt til din skildpadde finder du hos SkildpaddeShop.dk

Denne side er opdateret d.28. marts 2028


Slideshow

Foto 1. Guløret terrapin med lungsbetændelse
Foto 1. Guløret terrapin med lungsbetændelse
Foto 2. Svamp ved øjne
Foto 2. Svamp ved øjne
Foto 3. Svamp ved øjne
Foto 3. Svamp ved øjne
Foto 4. Vågnet for tidligt, med "dvalesyge"
Foto 4. Vågnet for tidligt, med "dvalesyge"
Fotograf Dennis

Sumpskildpadde i sneen - Det ser vi helst ikke

Vores danske klima, er ikke ideel for de vandlevende skildpadder. Temperaturen i Danmark, er simpelthen for varm og ustabil.

Det er ikke kulden der slår vores sumpskildpadder ihjel. Det er dét at temperaturen svinger, der giver sumpskildpadder problemer. Så længe der er frost, vil skildpadderne blive på bunden af dammen. Kommer der pludselig meget solskin og temperaturen stiger, så dukker mange skildpadder op i utide. Nogle dage senere, kan temperaturen falde igen. Hvor mange gange en sumpskildpadde kan vækkes fra sin dvale tilstand og gå tilbage i dvale igen, gennem en vinter, det ved vi ikke?

Hvad skal man gøre ved de skildpadder? Vores råd, herfra Skildpadder ABC, er, at lade skildpadderne være. De lægger sig forhåbentlig ned på bunden af havedammen igen, når kulden igen kommer.

Skulle en enkelt skildpadde, blive ved med at padle rundt, selv om vejret skifter til kulde igen, så tag skildpadden ind og give skildpadden en UVB- og varmepære. Hvis du vil være sikker på at skildpadden overlever vinteren.

Vil du gøre mere for din skildpaddes overlevelseschance, i dvaleperioden: Vinterteknik

Del siden