google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Rød- og Gulfodet skovskildpadder

Rødfodet skovskildpadde fotograf Thomas.

Rødfodet skovskildpadde fotograf Thomas.

Rødfodet skovskildpadde og Gulfodet skovskildpadde.

Foto. Så er der serveret for de to Rødfodet skovskildpadder.

I dag har de fået lidt æble, hjertesalat, broccoli, tørrede fisk, vindruer uden kerner og en smule gulerod og masser af ukrudtsplanter. Vi benytter ikke meget købe-grønt til vores skildpadder. Men, har vi engang imellem noget i overskud, så giver vi det til dyrene.

Fodret tilføjes et vitamin og kalktilskud fra ReptiVite - Find det på SkildpaddeShop

Bemærk, det er ikke alle landskildpaddearter du kan give frugt.

Siden vil omhandle både:

  • Rødfodet skovskildpadde (Geochelone carbonaria)
  • Gulfodet skovskildpadde (Chelonoidis denticulata) 

De to skildpadde kan være svære at skelne fra hinanden.

Rødfodet skovskildpadde bliver i gennemsnit 30 cm i skjoldlængde, men kan nå over 40 cm i skjoldlængde. 

Gulfodet skovskildpadde bliver i gennemsnit 40 cm i skjoldlængde, det største kendte eksemplar fik en skjoldlængde på over 90 cm.

Skovskildpadden opnår typisk en alder på 30+, de kan blive op til 50 år gamle.

Skildpaddens skjold er i naturen normalt glat og afrundet, i fangenskab ser vi tit, at skjoldet udvikler Toblerone toppe. Det skyldes forkert fodring og pasningen.

Adfærd: Rødfodet skovskildpadder er dagaktive. De tilbringer det meste af dagen, hvor de går roligt omkring og fouragere efter mad. I fangenskab vil dyrene ivrigt holde kontakt til deres ejer/passer, der giver dem foder. Skildpadden vil være god at have i en gruppe, med to hunner og to hanner. 

Denne side er opdateret d.2. juni 2023 

Køn

Rødfodet skovskildpadde køn. Plance af Vicente Niclos.

Rødfodet skovskildpadde køn. Plance af Vicente Niclos.

Kønsforskel, er ret let at se på skovskildpadden.

Hannen er generelt lidt større end hunnen.

Hanens hale er lang og muskuløs og ligger normalt til én af siderne, mens hunnens hale er kort og konisk.

Hannen har et bugskjold der er konkav, buer indad, hunnens skjold er helt fladt under bugen. Grunden til den buede bugskjold hos hannerne er, at hannens skjold passer til hunnens rygskjold, ved parring og han ikke så let ryger af. 

Rødfodet skovskildpadde fodres

I dag er menuen kvalitets-foderpiller fra SkildpaddeShop.dk, ukrudtsplanter og lidt banan.
Frisk frugt, er en naturlig del af denne skildpaddearts foder.

Foder

Geochelone carbonaria Wikemedia.

Geochelone carbonaria Wikemedia.

Skovskildpadden er omnivores, men, lever i naturen mest af blade, grønt og frugt, de går bestemt ikke af vejen for et ådsel eller mindre dyr, hvis lejligheden byder sig. Du kan selv finde meget af skildpaddens foder, i naturen.

Vi fodrer vores voksne skildpadder, gennemsnitligt 3 gange om ugen, unge dyr fodrer vi 4 til 5 gange om ugen.  Fodret består af 70/80% grønt, op til 30% frugt. vi supplerer med animalsk foder, en gang om ugen.  

Pluk selv ukrudtsplanter, grønt og frugt. De sikre ukrudtsplanter, grøntfoder og frugt: Ukrudtsplanter, grønt og frugt

Du kan også give skildpadden et naturligt og økologisk færdigfoder, det kan være Pre Alpin Testudo og Pre Alpin Herbs, en god pillefoder Sera Raffy Vital 

Figenkaktus ”Mickey Mouse” (Opuntia cactus) og dets frugter, de er også blevet en del af vores skildpadders kost. Variation af fodret, sammen med UVB-lys og varme det er nøglen til at have sunde skildpadder.

Sammen med ukrudtsplanter og evt. lidt morgenfruer blomster, er det også vigtigt at du drysser et synligt lag ReptiVite vitaminer, mineraler og kalkpulver (mere om det nedenfor) ud over skildpaddens foder, 2-3 gange om ugen.

Det menes generelt, at rødfodet skildpadder har brug for mere protein i deres kost end mange andre landskildpaddearter. Derfor fodrer vi en gang om ugen vores rødfodet skildpadder, med, det kan være regnorm, insekter, snegle, også de små pinky mus giver vi vores rødfodet skildpadder.

Vi fodrer altid vores rødfodet skildpadder på en foder-flise. Det viser og fortæller vi mere om, længere nede på siden.

Det nævnte foder ovenfor, fortæller vi mere om på siden: Kvalitetsfoder

Kvalitetsfoder kan bestilles hos vores venner hos SkildpaddeShop.dk 

Vi benytter ReptiVite til vores skildpadder

Vores foretrukkende mineral- og vitaminpulver til alle skildpadder. SkildpaddeShop.dk

Vores foretrukkende mineral- og vitaminpulver til alle skildpadder. SkildpaddeShop.dk

Reptivite er udviklet i henhold til den nyeste videnskabelige viden og sikrer den grundlæggende pleje af dine skildpadder.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med mineral- og vitaminpulveret skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Husk også en UVB-pære fungerer højest i et år. Selv om pæren stadigvæk lyser, så afgiver pæren ikke længere nok UVB-stråler. UVB-stråler er nøglen til at din skildpadde kan optage mineraler, kalk og vitaminer.

Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme. 

Vitaminer, mineraler og kalk

Sammen med det gode foder, er det også vigtigt at du drysser vitaminer, mineraler og kalkpulver ud over skildpaddens foder. Det er vigtigt at der drysses et pænt lag over fodret.

Sammen med det gode foder, er det også vigtigt at du drysser vitaminer, mineraler og kalkpulver ud over skildpaddens foder. Det er vigtigt at der drysses et pænt lag over fodret.

Spar ikke her.

Giver du dine landskildpadder nok mineraler, kalk og vitaminer? Tjek din skildpaddes skjold. Bank forsigtigt på skjoldet med en fingerkno, lyder skjoldet hult, lidt som at slå på en papkasse, så mangler din skildpadde mineraler/kalk. Er du i tvivl, så skal du nok give dine skildpadder mere mineral-, kalk- og vitaminpulver over deres foder. 

Sunde landskildpadder kan du give mineral- og vitaminpulver, hver anden dag. Har du fået nye landskildpadder ind i din samling eller har din skildpadde skjoldproblemer, så drys mineral- og vitaminpulver over skildpaddens foder dagligt. 

Det er især indendørs hold af skildpadder, der hurtigt får mangler af mineraler, kalk og vitaminer. Uden solens stråler eller adgang til UVB-lys og varme, så kan skildpadden ikke optage mineraler, kalk og vitaminer til kroppen.

Skildpadden har behov for kalk, du kan også give dine landskildpadder evt. sepiaskaller og en kalkblok skildpadden selv kan gnave i.

Vi giver vores landskildpadder mineraler, kalk og vitaminer, hver gang vi fodre dyrene med ukrudtsplanter. 

Om skildpadden

Nyklækkede skildpaddeunger er ca. 4-5. cm. lange.

Skovskildpadden har udvikle små panserplader på benene. Når skildpadden trækker hovedet ind i bag sit hårde skjold og de pansrede ben op foran hullet i skjoldet, så hovedet er godt beskyttet bag hullet i skjoldet, er skildpadden nu en næsten ugennemtrængelig panser, hvor et rovdyr typisk opgiver at trænge gennem, og skildpadden lever endnu en dag.

Levetiden for en rødfodet skildpadde kan variere, normalt vil de i fangenskab, og under ideelle forhold levet til de er over 50 år. 

Arten er beskyttet, rød-liste.

Levested

Sydamerika, er det naturlig levested for de Rødfodet skovskildpadder.

Sydamerika, er det naturlig levested for de Rødfodet skovskildpadder.

Der er lidt forskel i de to arters levesteder. De to arter Rødfodet og Gulfodet skovskildpadder kan findes naturligt i områder fra Surinam og Guyana, og i hele Venezuela, det sydlige Panama, syd for Andesbjergene i Colombia, Peru, Ecuador og Bolivia i Brasilien. På grund af skildpadden store udbredelsesområde, så kan skildpaddens foretrukne levested variere. Men det ser ud til at skildpadden foretrække fugtige skove, skovbryn og græsarealer, hvor gennemsnitstemperaturen er høj og ikke falder under 20C.

I Sydamerika, hvor skovskildpadden har sit udbredelsesområde, her betragtes skildpadden som en delikat spise. Det betyder at skildpadden er udryddelsestruet i mange områder, hvor skildpadden lever.

  • Rødfodet skovskildpadde (Geochelone carbonaria)
  • Gulfodet skovskildpadde (Chelonoidis denticulata)

Anlæg

Solplads med en UVB-pære og hvor der er ca. 45 grader under varmepæren.

Solplads med en UVB-pære og hvor der er ca. 45 grader under varmepæren.

Indendørs anlæg: Nye undersøgelser viser, at det at have et fugtigt område, kan være med til at forhindre pyramide-skjold, kaldes også Toblerone skjold. Vi ser vores skildpadder jævnligt vælger at opholde sig og ligge i det fugtige område eller i en hule, hvor der er ekstra fugtigt.

De rødfodet skildpadder lever i fugtige skovområder. Skildpadden er selvfølgelig selv klar over når de har behov for at drikke vand, det lader også til at dyrene er helt klar over, hvornår de bevæger sig ind i det fugtige område, du har oprettet til dem i deres anlæg.

Fugtighed kan du tilbyde dine skildpadder på flere måder.

Bundlaget kan være kokosmuldeller du kan også benytte ugødet muldjord, fra planteskolen og blande med kokosmuld. Muldjorden er især godt til at holde på fugt, i det fugtige område, du skal give dine skildpadder. For at holde lidt ekstra på fugten kan du evt. drysse nogle blade ud, du kan også benytte flis eller bark, der lægges i et lag. 

Kokosmuld skal have vand for at udvide sig fra den hårde brik, kokosmuld er pakket i. Kokosmuld suger dyrenes urin til sig og derved holdes anlægget lugtfrit. Vi skifter kokosmulden ud ca. hver 2. måned, hos vores rødfodet skildpadder. 

Foruden en stor skål med vand, hvor skildpadden kan bade, så giv den også et stort fugtigt område, med en gravekasse, med fugtigt muldjord eller blade og planterester i, som din rødfodet skildpadde kan gå over i, dybden i gravekassen bør være minimum 15 cm. Benyt evt. en lille vandkande med brusehoved til at opretholde fugtigheden i anlægget. Nu kan skildpadden selv bestemme, hvor den vil være, i det tørre område ved solpladsen eller henne i det mere fugtige område. Sørg for at området hele tiden er fugtigt, med daglig vanding.

I naturen falder duggen, for at efterligne det, benytter vi også vores vandkande, alle vores  rødfodet landskildpadder får dagligt en kort byge vand, hen over deres skjold. Ikke koldt vand, let tempereret, vi er ikke ude på at give vores dyr et chok. 

Mere om vand og fugtighed for de rødfodet 👇 nedenfor under; Vand og fugtighed

Lokal varmeplads, med op til 40-45 grader under varmepæren. På solpladsen skal der også hænge en UVB-pære 5,0 vil være passende. Vi holder varmepladsen tændt i 12-14 timer, hver dag. Om natten er al lys slukket. Benyt gerne et tænd og slukur til at tænde og slukke for solpladsen, så du giver dine skildpadder en fast døgnrytme, med dag og nat. Mere om UVB- og varmepære nedenfor.

Rumtemperatur 24-28 grader.

Plads: Rødfodet skildpadde er en aktiv skildpadde, og kræver derfor meget plads. Denne art ser ud til at have det bedst i grupper. 

Unge dyr kan opdrættes i et anlæg, der i gennemsnit måler 100x50x50 cm. Giv dyrene et tykt og fugtigt bundlag. Voksne dyrkræver en mere plads. Et par rødfodet kræver minimum 2,5 kvadratmeter. Pr. ekstra skildpadde du sætter ned i anlægget, skal du udvide anlægget med 1,5 kvadratmeter. 

Giv dine skildpadder mange huler, træstammer og andet, hvor skildpadden kan skjule sig og slappe af, og fordi dyrene ikke skal kunne se på hinanden hele tiden. Inden lyset slukkes, vil dyrene lede efter et godt sted, hvor de kan opholder sig om natten.

Skildpadden går ikke i dvale. Men du kan om vinteren sænke rum-temperaturen for skildpadden, så skildpadden får en lavere aktivitet og føler sæsonskifte.

Vores standardanlæg til landskildpadder

Vi har her bygget et anlæg, der måler i længde 4 m. x brede 1,50 m. 

Til ramme, benytter vi pallerammer. De er billige og er lette at arbejde med.

Bunden er en presenning/armeret plastic, der er lagt i to lag. Det har vi god erfaring med, vil holde, til selv store skildpadder. 

Som bundlag, benytter vi kokosmuld, det er let at holde fugtigt i et område, for dyrenes bedste.

Vi har altid en hule, hos vores skildpadder, hvor de kan trække sig tilbage og få lidt privatliv. Hulen laver vi af baljer i forskellige størrelser, vi skærer en åbning i.

Vi hænger både en lampe op til en UVB-pære og en lampe til varmepærer. Hvis det er store skildpadder, der går i anlægget, så skal der hænges flere lamper op.

Til vandskål, benytter vi tit en spand, hvor vi skærer et hul i. Så skildpadden let kan gå ind og drikke og bade, hvis den vil. Med hanken tilbage, er det let at tømme vandtruget.

Fodringsplads, benytter vi en betonflise, til de lidt større landskildpadder. Betonflisen sliber og holder skildpaddens næb, i den rette længde.

Vi benytter gerne hø, til huler og under lamperne. Så sikrer vi os altid, at solpladsen er helt tør, for vores skildpadder.

I det viste anlæg, går der to leopardskildpadder. Men, vi vil bygge det magen til rødfodet skovskildpadder.


Vil du have flere idéer til et: Indendørs anlæg

Vand og fugtighed

Rødfodet har behov for vand - Forebyg pyramide-skjold

Vand og fugtighed kan du tilbyde dine skildpadder på flere måder.

Vandtrug. Her benytter vi gerne en spand, når vi laver en vandtrug til vores lidt større skildpadder. Som du kan se i foto nedenfor, der har vi skåret hul i en spand. Spanden er nu let at løfte op i hanken og tømme og skifte vand i. Vandtrug bliver også tit benyttet til at besørge i, af dyrene.

Alle skildpadder skal selvfølgelig have adgang til at kunne drikke vand. Vi anbefaler også at alle landskildpadder har adgang til et fugtigt område, i deres anlæg, hvor de kan søge hen. 

Nye undersøgelser viser, at det at have et fugtigt område, kan være med til at forhindre pyramide-skjold, kaldes også Toblerone skjold. Vi ser vores skildpadder jævnligt vælger at opholde sig og ligge i det fugtige område eller i en hule, hvor der er ekstra fugtigt.

Skildpadder er selvfølgelig selv klar over når de har behov for at drikke vand, det lader også til at dyrene er helt klar over, hvornår de bevæger sig ind i det fugtige område.

Fugtighed kan du tilbyde dine skildpadder på flere måder.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi gerne kokosmuld til bundlag hos vores landskildpadder. Kokosmuld skal have vand for at udvide sig fra den hårde brik, kokosmuld er pakket i. 

Du kan også benytte ugødet muldjord, fra planteskolen og blande med kokosmuld. Muldjorden er især godt til at holde på fugt, i det fugtige område, du skal give din skildpadde.

Rødfodet lever naturligt i varme skovområder, hvor der er meget fugtigt. Det skal vi også give dem et område i anlægget, hvor der er særlig høj fugtighed. Benyt evt. en vandkande med brusehoved, så splatter vand og kokosmuld ikke ud over det hele. Så kan skildpadden selv bestemme, hvor den vil være, i det tørre område ved solpladsen eller henne i det mere fugtige område. Sørg for at holde et område fugtigt hele tiden, med daglig vanding.

I naturen falder regnen meget i de rødfodet levested, for at efterligne det, benytter vi også vores vandkande, alle vores landskildpadder får dagligt en kort byge vand hen over deres skjold. Ikke koldt vand, let tempereret, vi er ikke ude på at give vores dyr et chok.

Kokosmuld suger dyrenes urin til sig og derved holdes anlægget lugtfrit. Vi skifter kokosmulden ud ca. hver 2-3. måned. 

Giv vandet i en stor og lav skål, der ikke kan vippe, for skildpadden vil gerne klatre over i vandet. De drikker ofte og tømmer sig gerne i vandet, derfor skal vandet skiftes dagligt. 

De rødfodet vil gerne gemme sig under blade og andet plantemateriale, i naturen. Det er derfor en god idé at sørge for at give skildpadden et mørkt skjul, en hule hvor de kan trække sig tilbage. De huler har vi fyldt op med hø, vi fugter gerne hulen lidt. Hold øje med det fugtige hø, der kommer let skimmel i, så skal det skiftes.

For at efterligne den fugtighed, der er i skildpaddens leveområde, kan du evt. benytte et godt lag kokosmuld og holde det let fugtigt. - Her vil hø også være anvendelig for en skildpadde, hvis den har adgang til hø. Se kokosmuld og hø vi benytter nedenfor.

Vand og nok af det, er også vigtigt for skildpaddens tarmsystem, så vi sikrer os at skildpaddes tarmsystem holder sig i gang. Er skildpadden først stoppet med sin afføring, kan det være svært at få tarmen i gang igen.

Se blandt andre landskildpadder med skjoldproblemer blandt andre pyramideskjold.

Bemærk: Høet suger hurtigt flydende afføring til sig, fugtigt hø er udsat for svampeangreb, derfor skal det skiftes jævnligt. 


Kokosmuld

Set hos SkildpaddeShop.dk

Armeret plastic

Set hos et byggemarked

Set hos SkildpaddeShop.dk

Del siden

Vandbassin og vandtrug

Vandtrug er lavet af en plasticspand, hvor der er der skåret et hul i, så skildpadden kan kravle helt ind i spanden og bade. Med spandens håndtag, er den let at løfte væk og gøre rent.

Vandtrug er lavet af en plasticspand, hvor der er der skåret et hul i, så skildpadden kan kravle helt ind i spanden og bade. Med spandens håndtag, er den let at løfte væk og gøre rent.

Rødfodet skovskildpadder bør have vandfade eller små damme, i deres inde- og udeanlæg, hvor dyrene kan klatre helt op i. De svømmer udmærket.

Vi bruger enten fade med lave sider, gerne de glaserede, de er lette at gøre rent. Vi benytter også gerne en almindelig plastik spand, hvor vi enten saver et hul ind i eller saver bunden af med en fintandet stiksav. Spande er meget lette at gøre rent og koster ikke mange kroner

Vi skifter vand og rengør dyrenes vand, tit kan det ske op til flere gange om dagen. Rengøring skal foretages regelmæssigt, fordi mange landskildpadder har en tendens til at tisse og tømme deres afføring i vandskålen.

De rødfodet skovskildpadder vil gerne opholde sig i vandet, når det er varmt og solen skinner på dem udendørs, det gør dyrene for at holde sig kølige i de varme måneder.

Det er vigtigt at skovskildpadder altid har adgang til frisk vand, de lever oprindelig i skovområder, hvor der er en høj fugtighed.

De lavvandede bassin og vandskåle bør have en max. dybde, på det halve af skildpaddens skjold højde.

UVB-lys og varme er livsnødvendigt

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 50w. Til dyr over et par kilo, benyt evt. en 26 watt og måske en 100 watt halogen varmepære. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 50w. Til dyr over et par kilo, benyt evt. en 26 watt og måske en 100 watt halogen varmepære. www.SkildpaddeShop.dk

Indendørs hold af skildpadder: De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. (13 watt) over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Til en Rødfodet der i naturen, lever i det Syd- og mellemamerikanske områder, her benytter vi en 5,0 UVB-pære. Denne UVB-pære kan også hedde 6,0 - 100 - Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig.  

UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt kan benyttes til Rødfodet på op til et par kilo, herefter skal vi enten hænge et par 13 watt UVB-pærer op eller gå over til en 26 watt UVB-pære op, der vil kunne lyse ud over et større område.

Bemærk vi benytter en Reptisun UVB-pære 26 watt, der skal hænge højere over skildpadden end en 13 watt UVB-pære, læs indlægsseddel, der medfølger pæren. Tjek altid fabrikantens beskrivelse af pæren, der kan ske ændringer.

Temperaturen på solpladsen, til de rødfodet skovskildpadder bør være 40-45 grader under varmepæren.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Landskildpadder der synes der er for varmt, under varmepæren, vil flytte sig lidt ud i siden af pærens varmestråler. 

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Vi synes ikke glødepære er ikke egnet til Rødfodet skildpadder.

Glødepærer kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Ide til at bygge et anlæg med solplads: Anlægsidéer

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i anlægget som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligger skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd og evnen til at lægge æg og sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.170-kr.260 

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk 

Betonflise til fodring

Dørstopper er boret fast i betonflise. Skildpadder kan nu ikke mase fodret og skubbe det ned fra flisen.

Dørstopper er boret fast i betonflise. Skildpadder kan nu ikke mase fodret og skubbe det ned fra flisen.

Vi fodrer de store dyr, på en betonflise, den er med til at holde dyrenes næb slebet.

Undlad at fodre på bundlaget, så vil der være en større chance for at dine skildpadder optager parasitter. Parasitter er normalt ikke et problem i udendørs anlæg.

Mere om parasitter hos landskildpadder

Især de landskildpadder der lever i indendørs-anlæg. De skildpadder har en tendens til at få et lidt for langt næb, blandt andet fordi dyrene har for lidt at gnave i og generelt får blødt foder.

Beton indeholder sand, derfor er flisens grove overflade skal velegnet til at holde skildpaddens næb slebet, så vi slipper for en tur til dyrlægen eller selv skal i gang med vores mini-sliber

Bemærk, brostenen er lagt, så dyrene ikke lige klatrer over og ligger i fodret. Fodret holder sig derved frisk længere.

Se flere Tips og Trick til landskildpadder 

Udendørsanlæg

Gulfodet skovskildpadde (Chelonoidis denticulata). Fotograf Casey Klebba.

Gulfodet skovskildpadde (Chelonoidis denticulata). Fotograf Casey Klebba.

Skildpadden kan holdes udenfor, når der er varmt. Indhegninger til rødfodet skildpadde bør være 40 cm. i højden. For en sikkerheds skyld kan du også grave indhegningen 5 cm. ned i jorden. Normalt vil de rødfodet skovskildpadder ikke begynde at grave, men, nu slipper du for at bekymre dig om det. Benyt ikke gennemsigtigt hegn til anlægget, som eksempelvis akrylplader, landskildpadder har en tendens til at stresse og vil forsøge at bryde gennem de vægge, de kan se igennem. Brug i stedet for nogle gode brædder.

Rødfodet skovskildpadder lever i varme skovområder, hvor der er meget fugtigt.  Skildpadden vil meget gerne have et lille vandhul og et sumpet område, hvor de kan pjaske og rode rundt i vandet og evt. lægge sig i vandet, hvis de vil det. Ved vandhullet, vil vi stille en sprinkler frem, til dyrene, og åben for vandet, gerne et par gange om dagen. Nu vil skildpadden rigtigt føle sig hjemme.

Har du rødfodet skovskildpadde udendørs, om sommeren, så sørge for at skildpaddens anlæg, er oprettet et sted, hvor der er læ og når temperaturen falder, så skal skildpadden have adgang til et opvarmet, tæt og trækfrit hus, kasse eller drivhus skildpadden kan søge ind i.

I deres hus/drivhus skal der være varme. Hæng UVB-pærer og varmepærer op, i det hus, hvor dyrene søger ly for de kolde dage og nætter, om sommeren.

Husk at montere en timer på lamperne, der skal ikke være lyst hos dyrene om natten. Du kan lade en infrarød-, eller keramik varmepære være tændt om natten, der kan holde temperaturen oppe i dyrenes hus om natten, uden at give lys

Hold en minimum temperatur på 15 grader, gerne 20 grader om natten og minimum 20 grader i dagtimerne. 

Kan skildpadden ikke komme ud i solen, så skal der hænges UVB-, og varmepærer op i deres hus. 

Husk sollys virker ikke på landskildpadder gennem glas-, plastictag og drivhus-glas. Sollyset skal være helt ufiltreret, hvis det skal gavne skildpadden.

Vil du spare endnu mere på dit strømforbrug, så kan du isolerer skildpaddens hus. Hvilket vi også anbefaler at du gør. Derved vil du lettere kunne holde huset varm om natten og de kolde dage og køligt, når solen brænder ned, fra en skyfri himmel.

Tænk dig om: Tropiske skildpadder er ikke normale og idéelle dyr at holde i en dansk have. Der skal planlægning til, inden man sætter tropiske skildpadder ud på græs. 

Du skal være godt bekendt med, hvilke forhold dine tropiske skildpadder lever under, i deres naturlige habitat op oprindelsesland. Du skal også være bekendt med den specifikke adfærd, dine skildpadder har. Er de meget aktive, tilbageholdende eller måske sky skildpadder?

Tag aldrig unødvendige chancer!

Efter vores mening, er de nævnte skildpadder, ikke egnede til et udendørsanlæg:

  • nyerhvervede skildpadder. Du kender endnu ikke skildpaddens vaner og fysiske tilstand.
  • syge eller svage skildpadder.
  • unge og halvvoksne skildpadder.


Det er nødvendigt at vi kender vores skildpadder helbredstilstand og vaner, inden vi lukker dyrene ud i et udendørsanlæg.


Kort sagt. Tænk dig om, før du handler.


Du kan finde mere om at holde landskildpadder udendørs: Anlæg udendørs 

Helbred og temperament

Boblende næst hos landskildpadde, der har luftvejsproblemer. The Exotic Pet Vet Blog

Boblende næst hos landskildpadde, der har luftvejsproblemer. The Exotic Pet Vet Blog

Rødfodet skovskildpadde kan have en tendens til at have luftvejsinfektioner, hvis deres opholdssted og anlæg er for kolde og for fugtige.

Vi anbefaler at man tilbyder skildpadde, et område af anlægget, hvor der er lidt fugtigt hele tiden. Så kan skildpadde, selv vælge, hvor den vil opholde sig. 

Dette er tydeligt at se, at der er noget galt med din skildpadde, hvis din skildpadde har en enkelt boble, der hænger i næsen, måske kan du endda høre at skildpadden har en raspende vejrtrækning eller laver en lidt klukkende lyd, mens skildpadden trækker vejret.

I de tidlige stadier af luftvejssygdommen, kan skildpaddens helbred nogen gange reddes, simpelthen ved at hæve rumtemperaturen 5. grader, samtidig med at luftfugtigheden sænkes i rummet, i en uge eller to. Men sker der en udvikling, hvor skildpadden udvikler flere bobler og skummer fra mund og næse, så bør du straks kontakte en dyrlæge.

Et tip til, hvordan du lettere kan se, at din landskildpadde har luftvejsproblemer. Løft nu skildpadden op og hold den skrå, som på billedet. Det letter skildpadden til at komme af med noget af det puds, der er opsamlet i skildpaddens luftveje. Her ser du en dråbe "snot", der bobler ud af skildpaddens næse.

Vanskeligheden ved at behandle respiratoriske sygdomme hos krybdyr skyldes primært deres manglende evne til effektivt at fjerne væske, snavs og sekret fra deres luftveje ved hoste. De fleste krybdyrarter og alle skildpadder, bortset fra krokodiller, mangler et ægte mellemgulv og har derfor ikke en hosterefleks. 

Der kan være mange årsager til luftvejsproblemer, herunder parasitære, bakterielle, virale og svampeinfektioner og traumatiske skader, tumorer og hjertesygdomme. Derfor skal du ikke blive sur på din dyrlæge, hvis problemet ikke er løst, efter det første besøg hos dyrlægen.

Mere om: Luftvejsproblemer

Svømmer rødfodet skovskildpadde?

Skovskildpadder møder vand, hele tiden, i deres naturlige levesteder. De har derfor heller ingen problemer med at svømme, hvis de skal over en lille dam. 

På billedet ser du en rødfodet skovskildpadde, der har taget sig en svømmetur. 

Vi anbefaler at man tilbyder skildpadde, et område af anlægget, hvor der er lidt fugtigt hele tiden. Så kan skildpadde, selv vælge, hvor den vil opholde sig. 

Parring

Rødfodet skovskildpadder under parring. Foto Wikemedia.

Rødfodet skovskildpadder under parring. Foto Wikemedia.

Den rødfodet skovskildpadde er polygyne (parrer sig med flere hunner). Han udstøder lyde, samtidig laver han nogle tydelige bevægelser med sin hals, det er i et forsøg på at tiltrække hunner og markere sig overfor de øvrige hanner.

Hanner kæmper om hunnerne, de vipper med hovedet op og ned, hvorefter kampen begynder. Lykkedes det for en han at vende sin modstander rundt på ryggen, så er der fri bane til hunnen, hvor han nu får mulighed for at parre sig med hunnen.

I dyrene hjemland. Parringen topper i april og maj, selvom ynglen foregår hele året. Hunnerne graver gerne deres rede ned mellem blade og de lægger mellem 5 og 15 æg. En hun kan lægge flere kuld æg, i løbet sæsonen.

Skildpadden passer ikke på deres æg. Hunnen vil skjule sine æg godt, i et forsøg for at undgå rovdyr. Inkubationstiden ligger mellem 117 til 158 dage. Herefter graver ungerne sig ud af reden, og er umiddelbart selvstændige. 

De rødfodet skildpadder er typisk kønsmodne, når de omkring de 5 år og har opnået en skjoldlængde på 20 til 25 cm.

Skildpaddeæg lægges i rugemaskine i København Zoo

De rødfodet skovskildpadder har lagt æg. Dyrepasseren graver æggene op og lægger dem i en rugemaskine. Det er nemlig vigtigt at æggene udruges ved den helt rigtige temperatur.
Husk, at besøge København Zoo.