google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Er planten giftig?👇

Del siden

Spiselige og sikre planter for landskildpadder

Hold frisk. Med låg på, og lidt vand i bunden, så kan ukrudtsplanter holde sig friske, i flere dage, i køleskabe.

Hold frisk. Med låg på, og lidt vand i bunden, så kan ukrudtsplanter holde sig friske, i flere dage, i køleskabe.

Spiselige grønt og sikre ukrudtsplanter for landskildpadder.

Foto. Vi har her været ude og plukke ukrudtsplanter, til vores skildpadder. Planterne kan holde sig friske, nogle dage, i køleskab, i en lukket plastic boks, hvor vi hælder en sjat vand i bunden.

Her er lidt forskellige ukrudtsplanter fra vores lokale mark, hybenblomster, kløver, mælkebøtter, skvalderkål, eng gedeskæg, høgeskæg, hundegræs, skovjordbær m.fl.

Vores sumpskildpadder spiser også af planterne.

Færdigfoder: Som supplement foder, til grønt og ukrudtsplanter, vil du også have behov for købe/færdigfoder af god kvalitet klar til dine skildpadder, hvis det nu skulle blive dårligt vejr. Så vil det være rart at have noget godt landskildpaddefoder stående klar på hyden.

Hvilket færdigfoder produkter benytter vi selv og anbefaler: Godt købefoder

Vitaminer og mineraler: Vi påstår, skildpadder der holdes i fangenskab, de skal have et tilskud af vitaminer, mineraler og kalk. Skildpadden vil ellers ende med at få . Husk, derfor altid at give dine landskildpadder et tilskud af vitamin-, mineral- og kalkpulver over de ukrudtsplanter og , du giver dine dyr. Gerne 2-3 gange om ugen

Se mere om produktet ReptiVite med vitaminer, mineraler og kalk længere nede på siden.

Denne side er opdateret d.8. juli 2023

Haveplanter og stueplanter vil vi generelt holde væk fra skildpadder

Her ser du en liste over giftige have- og stueplanter


Landskildpadder vil måske ikke tage skade af at æde planterne, på grund af skildpaddens fordøjelsessystem, der fungerer anderledes end pattedyrs? Men for en sikkerheds skyld.


Er du i tvivl om en plante kan spises af din skildpadde, så lad være med at give din planten til din skildpadde. Gå i stedet for ud på en mark eller eng, og pluk ukrudtsplaner. Landmanden høster græs til hø, og lader sine kreaturer græsse der. Så er du så sikker som du kan blive, de ukrudtsplanter skader ikke din skildpadde.

Skildpadder vil normalt hurtig smage, hvis noget er giftigt.

Spiselige planter for landskildpadder

Mælkebøtter er skildpaddens favoritplante. Selvom planten har et højt indhold af oxalater (de ældste blade har det højeste indhold), de har også mild vanddrivende egenskaber, så er det en sikker plante at fodre dyrene med, men med måde. Giv dine skildpadder et bredere udvalg af ukrudtsplanter. Varieret kost er vigtigt.

Mælkebøtter er skildpaddens favoritplante. Selvom planten har et højt indhold af oxalater (de ældste blade har det højeste indhold), de har også mild vanddrivende egenskaber, så er det en sikker plante at fodre dyrene med, men med måde. Giv dine skildpadder et bredere udvalg af ukrudtsplanter. Varieret kost er vigtigt.

Vi er heldige i Danmark, at vi i det meste af året kan hente alt det foder udendørs, de fleste af vores landskildpadder har behov for. På engen, marken og i skoven vokser der mange forskellige sunde ukrudtsplanter som skildpadder spiser med velbehag.

Gnaver, kaniner, hamster og marsvin kan også spise de ukrudtsplanter, vi viser på denne side.

Mange kommer desværre til kun at give deres skildpadder mælkebøtter, måske fordi planten er let at genkende? Lever skildpadden kun af mælkebøtter, så vil det ende med at din skildpadde får et for ensformigt foder, og kommer til at mangle vitaminer og mineraler. Det skal vi undgå. Skildpadder skal lige som vi mennesker have en varieret kost! Det vil sige mange flere forskellige slags ukrudtsplanter.

Benyt vores liste nedenfor til at finde andre gode spise ukrudtsplanter, ingen forlanger at du skal lære hele listen på én gang. Du vil opleve at din skildpadde hurtigt finder favoritter mellem ukrudtet, som skildpadden spiser først. Det betyder ikke at du skal undlade at plukke livretter, men holde lidt igen med de ukrudtslivretter og også plukke varieret af ukrudtsplanterne, så skildpadden også lærer at spise andre planter.

Her er nogle gode planter, du kan give din landskildpadde. Husk, skildpadden skal have forskellige planter, du kan ikke kun nøjes med at give skildpadden mælkebøtter. 

Spiselige planter for landskildpadder - Dine sumpskildpadde kan også spise dem. Forsøg dig frem og giv dine skildpadder mulighed for at spise lidt forskellige ukrudtsplanter.  

Liste af giftfrie ukrudtsplanter - Det vil normalt være hele planten, over jorden, der kan spises, medmindre vi har skrevet noget ande: 

 • Står der intet bagved link - Sikkert at fodre med
 • Fodre med måde - Hold lidt igen med fodret
 • Fodre sparsomt - Fodre kun lidt 

- Bær og frugter: Vi giver generelt ikke bær og frugter fra planterne til vores skildpadder, kun til de skildpadder der spiser frugt og bær og kun i moderate mængder. Se under din skildpaddeart, om den skal spise bær og frugter.

- Grene: Vi benytter gerne grene fra æble-, pærer og birketræer (ikke sprøjtede træer) til dyrene at bide i, de er med til at vedligeholde skildpadderes næb.

🐰Kaniner, marsvin og hamster kan også spise fra ukrudtslisten.

Vi linker til Wikipedia, Skildpadder ABC støtter dette opslagsværk. Altsammen for, at forbedre skildpaddernes liv.

Du må selv holde øje med om de nævnte planter er invasive plantearter. Mere om de invasive planter finder du på Miljøstyrelsen hjemmeside.

 Advarsel

Vi anbefaler kraftigt at du følger de her forholdsregler, når du prøver noget nyt:

Sørg for, at du har identificeret planten korrekt.

Tilbyd kun små mængder af noget nyt i din skildpaddes kost. Hvis der ikke er nogen bivirkninger, øg mængden over den næste uges tid.

Vær opmærksom på, at mange planter absorberer kemikalier og anden forurening, der kan være til stede i jorden (for eksempel gødning, udstødning og insektgifte), og at dette kan gøre en ellers god plante uegnet til din skildpadde.

Hvis du har mistanke om, at din skildpadde har haft en negativ reaktion på foder, skal du øjeblikkeligt kontakte din dyrlæge.

Hvis du bemærker fejl, unøjagtigheder eller mangler i noget af vores materiale på hjemmesiden, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi er kun glade for forslag og forbedring til hjemmesiden.

Planter til dekoration: Mange af de her nævnte planter og sukkulenter kan du selvfølgelig også plante og så ude i dine skildpadders anlæg.

Eg bør fjernes fra skildpaddernes anlæg

Kinesisk trekølsskildpadde (Chinemys reevesii) kaldes også (Mauremys reevesii).

Egetræer (Quercus ssp.)

Egetræer er giftig for skildpadder. Egetræer er mest potente om foråret (unge knopper og blade) og efteråret (agern).


Bladene og agern indeholder garvesyre, som forårsager gastroenteritis og nyreskader, og som har været kendt for at dræbe heste og skildpadder.

Det ville derfor være bedst at eliminere enhver risiko for din skildpadde ved at rydde op i nedfaldne blade og ikke placere skildpaddeindhegningen tæt på et egetræ.

Grøntsager og salater fra supermarked

Artiskok, hele planten kan spises, af skildpadder.

Artiskok, hele planten kan spises, af skildpadder.

Vi nævner kun de her grøntsager, fordi mange skildpaddeejer vil give deres skildpadder købe grøntsager. 

Denne liste, fortæller dig, hvor meget du må fodre, dine skildpadder med de enkelte "købe" grøntsager. Vi vil helst helt undgå de her grøntsager. Men vi vil dog heller ikke være hysteriske

Skildpadder må: 

- spise meget af: Artiskok, hele planten kan spises. Vårsalat.  

- spise moderat af: Bønner. Rosenkål. Cikorie. Agurk. Karse. Dild. Friseesalat. Zuzzhini, kun blomsten kan du fodre med, ikke blade og frugten. Grønkål. Kinesiske kåltyper (pak choy, bok choy og gai choy). Radicchiosalat. Lollo Rosso salat. Rucolasalat. Romainesalat. Radiser, kun bladene. Hvide radiser, kun bladene. Jerusalem artiskok, kun blomster og blade.

- spise lidt af: Rødbeder. Gulerødder. Asparges, giv ikke bærerne (ved frøstand). Sølvbeder. Squash kun blade og blomsten. Iceberg salat. Spinat. Græskar. Foderroe, kun bladene.

- spis ikke: Broccoli. Rødkål. Aubergine. Hestebønner. Hvidkål. Savojkål. Spidskål. Kål og broccoli er ikke umiddelbart giftige, men broccoli og kål indeholder goitrogener der forstyrrer skjoldbruskkirtelaktiviteten og kan skade leveren og nyrerne. Derfor anbefaler vi ikke at du giver dine skildpadder kål.

- spis aldrig☠️: Egetræets blade og frugter (læs mere ovenfor👆). Rabarber indholder oxalsyre, som binder sig til calcium/kalk og forhindrer derfor skildpadden i at optage kalk til sit skellet og skjol, samt glykosider, som kan være meget skadelige for hjerte, lever og nyrer. De her nævnte træer og planter skal du skærme dine skildpadder fra.

Spiselige planter og planter til anlægget

The Tortoise Table er en engelsk side, med en stor database med billeder af, hvilke planter der er spiselige og ikke er for dine landskildpadder. Hvilke planter der er sikre til skildpaddens anlæg, finder du også på siden.

Indhold: Vilde blomster - Have- og stueplanter - Træer, buske og klatreplanter - Græsser og ukrudtsplanter - Kaktus og sukkulenter - Frugt og grøntsager - Akvatiske og semi akvatiske planter.

Søg efter planter. Spørg 👇om alle planter eller eller klik. 

Find plantens latinske navn, så finder du let mere om planten på The Tortois Table

Klik direkte til - The Tortoise Table 

Tortoise Table er en fremragende side. 

Vedr. de giftige planter - Tortoise Table fortæller os om planter er giftige. Er planten giftig, så anbefaler de ikke planten til skildpaddefoder. Tortoise Table har ikke undersøgt om de giftstoffer der er i planten også er giftige for skildpadder/krybdyr. Skildpadder påvirkes bare ikke altid af de samme giftstoffer som pattedyr og os mennesker gør. 

Videoen der vises nedenfor, er fra The Tortoise Tabel.

Spiselige planter for dine skildpadder

De planter der vises i denne video, er alle sikre for dine landskildpadder at æde.

Grene til landskildpadder

Gren fra Birketræ.

Gren fra Birketræ.

Jævnligt giver vi vores landskildpadder grene, de kan gnave og tygge i.

På billedet kravler en Russisk landskildpadde rundt i sin nye gren, alt imens den æder af bladene og gnaver i grenens bark. Det er altsammen godt for skildpaddens næb, grenen er med til at holde skildpaddens næb rask, og som det skal være og vi slipper måske helt for at skulle i gang med at slibe og klippe skildpaddens næb, fordi det vokser enten for langt eller måske endda skævt.

Landskildpadderne kan få en hel del tid til at gå med en gren som aktivitet. Som du kan se på billedet, så har vores landskildpadder også noget de kan kravle og klatre på. Hvilket de kan benytte meget tid med.

Vi benytter gerne grene fra frugttræer der er usprøjtede og birkegrene.

Figenkaktus ”Mickey Mouse” (Opuntia cactus)

Figenkaktus ”Mickey Mouse” (Opuntia cactus). Fotograf Anders B.

Figenkaktus ”Mickey Mouse” (Opuntia cactus). Fotograf Anders B.

Figenkaktus ”Mickey Mouse” (Opuntia cactus) og dets frugt har et meget højt fiberindhold, du kan fodre din skildpadde med denne kaktus, en gang imellem.

Vores leopardskildpadder og afrikanske sporeskildpadder er meget glade for figenkaktus. Det er for dem også et helt naturligt foder, eftersom figenkaktus gror naturligt i Afrika, på leopardskildpaddens levesteder.

Vi tilbyder jævnligt alle vores øvrige landskildpadder lidt figenkaktus. Som du kan se nedenfor, spiser en græsk landskildpadde et nyt skud fra figenkaktus.

Set hos MonisSkildpadder.dk

Vi fodrer aldrig direkt på bundlag

Græsk landskildpadde spiser figenkaktus.

Græsk landskildpadde spiser figenkaktus.

Når vi holder vores landskildpadder indendørs, så fodrer vi aldrig direkte på bundlaget. Indendørs er der større mulighed for at der ophobes orm og andet skidt i dyrenes bundlag. Udendørs, vil der normalt ikke være de problemer at tænke på. 

Du skal aldrig fodre direkte på bundlaget. Læg lidt frisk hø ud over bundlaget og fodrer ovenpå. Så slipper du for at bundlaget påfører fodret parasitter og andet der ikke er så heldigt. 

Hø vil flere af vores skildpadder også gerne spise.

Vil du vide mere om parasitter hos skildpadder.

 

Vitaminer, mineraler og kalk - Reptivite

Vi drysser vitamin- og mineral- og kalkpulver ud over skildpaddens ukrudtsplanter og opblødt plantefoder 2-3 gang om ugen.

Vi drysser vitamin- og mineral- og kalkpulver ud over skildpaddens ukrudtsplanter og opblødt plantefoder 2-3 gang om ugen.

Zoo Med er stolte over at kunne tilbyde ReptiVite™ med D3, et komplet vitamin-, mineral- og aminosyrekompleks specielt formuleret til skildpadder og krybdyr. ReptiVite™ er calciumbaseret for at sikre en sund knogle- og skjold vækst med det korrekte 2:1-forhold mellem calcium og fosfor. Oprindeligt udviklet til San Diego Zoo til at afhjælpe de skjold problemer der fandtes hos nogle skildpadder, blandt andre at de fik bløde skjolde.

ReptiVite bruges i dag af nogle af de mest respekterede zoologiske haver og dyreparker i hele verden. Det første krybdyr vitamin til at omfatte det komplette aminosyrekompleks, en vigtig komponent i proteinfordøjelsen. ReptiVite™ indeholder ikke kunstige tilsætningsstoffer eller fyldstoffer som soja, gær eller saccharose.

Her benytter vi altid ReptiVite et vitamin- og mineraltilskud til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite, der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med ReptiVite skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme.

ReptiVite er et velprøvet produkt. ReptiVite benyttes af dyrehold og veterinære over hele Verden.

Anbefaling: Desinficeres drikkeskål og foderskål dagligt.

ReptiVite hjælper og:

 • Tilføjer dyret de nødvendige vitaminer, mineraler, kalk og sporstoffer
 • Styrker dyrets appetit, ved underernæring
 • Hjælper skildpadden og krybdyrets skjold– og hamskift
 • Styrker skildpaddens skjold og skellet
 • Styrker dyret under væksten
 • Styrker dyrets fertilitet
 • Styrker dyret mod stress og øger dyrets aktivitetsniveau
 • Styrker skildpaddens og krybdyrets ægproduktion
 • Er med til at holde skildpaddens skjold, kraftig og solid af kalk, så sumpskildpadden kan overleve vinterens dvaleperiode.* Mere om det nedenfor.

*Kalk er livsvigtigt for skildpadder. Går din sumpskildpadde i dvale, er det livsvigtigt for skildpadden, at der er opbygget et solidt kalkindhold i dyrets skjold. Det bliver du klar over, når du har læst artiklen her: Livet uden ilt skrevet af blandt andre professor Tobias Wang, Zoofysiologi, Aarhus Universitet. 

Instruktioner fra ZooMed:
Brug 2-3 gange ugentligt på skildpaddens foder.
ReptiVite™ på foder: Strø let over grøntsager, frugt og ukrudtsplanter.
ReptiVite™ på insekter: Strø let over insekter.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite:
- og strør det over landskildpaddens foder, hver gang vi giver ukrudtsplanter og tørrede     planter og Pre Alpin der skal opblødes i vand.
- og blander det i sumpskildpaddens foder, f.eks. frisk ferskvandsfisk og kylling.

Ingredienser: Dicalciumphosphat, præcipiteret calciumcarbonat, maltodextriner, kaliumchlorid, salt, L-leucin, L-arginin, L-lysin, askorbinsyre, magnesiumoxid, L-valin, L-isoleucin, L-Alanin, L-glutamin, L- Threonin, L-Phenylalanine, d-Calcium Pantothenate, Cholin Bitartrate, L-Tyrosine, Lecithin, L-Cystine, L-Histidine, Glycin, L-Methionine, L-Serine, L-Aspartic Acid, Mangan Sulfate, Niacin, Ferrum Fumarate , Zinkoxid, Glutaminsyre, Riboflavin, Kobbersulfat, Thiaminhydrochlorid, Folsyre, Pyridoxinhydrochlorid, Vitamin A-acetat, Menadion Natrium Bisulfit-kompleks (Kilde til K-vitaminaktivitet), Biotin, Vitamin B12-supplement, Tørret tang, dl-Alpha Tocopherol Acetat, Cholecalciferol (kilde til vitamin D3).

Garanteret analyse:
Fugt (maks.) 2,5% - Arginin (min.) 0,36% - Histidin (min.) 0,13% - Isoleucin (min) 0,26% - Leucine (min.) 0,44% - Lysin (min.) 0,36% - Methionin (min) 0,12% - Phenylalanin (min) 0,23% - Threonin (min.) 0,24% - Valine (min) 0,27% - Calcium (min) 25,9% - Calcium (maks.) 29,0% - Fosfor (min) 10,57% - Kalium (min) 1,76% - Natrium (min) 1,63% - Magnesium (min) 0,27% - Jern (min) 450 mg/kg - Kobber (min.) 225 mg/kg - Mangan (min.) 1.000 mg/kg - Zink (min) 450 mg/kg - Jod (min) 2,15 mg/kg - A -vitamin (min.) 220.264 IE/kg - Vitamin D3 (min.) 22.907 IE/kg - E -vitamin (min.) 2.200 IE/kg - Menadione (min.) 45,0 mg/kg - Thiamin (min.) 185 mg/kg - Riboflavin (min) 275 mg/kg - d-pantothensyre (min.) 1.900 mg/kg - Niacin (min.) 670 mg/kg - Pyridoxin (min.) 67,0 mg/kg - Folinsyre (min) 107 mg/kg - Biotin (min.) 27,0 mg/kg - Vitamin B12 (min.) 6,7 mg/kg - Cholin (min) 1.870 mg/kg - Alanin (min.) 0,24% - Aspartinsyre (min.) 0,10% - Cystin (min.) 0,13% - lutamin (min.) 0,24% - Glycin (min.) 0,12% - Serine (min.) 0,12% - Tyrosin (min.) 0,18% - Askorbinsyre (min.) 3.100 mg/kg.

Testudo Frø mix

Måske har du svært ved at komme ud og plukke ukrudtsplanter selv, så kan være noget for dig. Du kan også så frømix og benytte planterne som et supplement til dine skildpadders foder.

Testudo såsæd er velegnet til krukker og frilandsanlæg.

Her hos SkildpadderABC har vi i vinterperioden, sået frøene indendørs, det kræver lys og varme, for succes. Frøblandingen er et godt supplement til dine skildpadder. Blandingen er nem at så og få til at spire.

Udendørs. Skildpadder må først gå i det tilsået område, frøene er fuldt udvokset. Såtidspunkt er fra forår til efterår, vi anbefaler dig, at du sår frøene i havejord uden gødning. Tryk frøene lidt ned i jorden og vand regelmæssigt når frøene begynder at spirer.

Indehold: Rundbælg, Fladbælg, Persille, Dild, Fennikel, Kommen, Lancet vejbred, Eng knop, Morgenfruer, Marguerite, Blåhat, Katost og Røllike.

Find frø mix hos vores venner SkildpaddeShop.dk

Sepiaskaller

Sepiaskaller og ReptiVite der indeholder alle vitaminer, mineraler og kalk dine skildpadder har behov for.

Sepiaskaller og ReptiVite der indeholder alle vitaminer, mineraler og kalk dine skildpadder har behov for.

Husk, sammen med ReptiVite mineral og vitaminpulver skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden.

Det er en god ide, at give en sepiaskal til dine skildpadder. Så vil skildpadderne gnave af sepiaskallen, hvilket giver dyrene et godt kalktilskud.

Sepiaskaller bruges som kalktilskud til både sumpskildpadder og landskildpadder.

Sepiaskallerne kommer fra Sepiablæksprutten (Sepia officinalis) som er udbredt i Middelhavet og i den nordøstlige del af Atlanterhavet. Skallen er lavet af kalk og meget porøs og udgør en form for svømmeblære. Blæksprutten kan regulere mængden af gas og væske i det porøse kalklegme og dermed ændre sin vægtfylde i vandet.

Sepiablæksprutten kan man også finde i opskyllet på stranden, når man går en tur langs Vesterhavet. De skaller skal du lige rengøre, med vand og børste inden du giver dem til dine skildpadder.

Kalk opbygger skildpaddens skellet, skjold og hjælper skildpaddens ægproduktion, samtidig giver sepiaskallen skildpaddens næb noget at arbejde med.

Du kan give sepiaskallen hel eller knække den i mindre stykker til dine sumpskildpadder og landskildpadder.

Få meget mere viden om landskildpadder og UVB-lys

Hø som foder, til bundlag og huler

Hø kan vi ikke undvære hos Skildpadder ABC.

Hø kan vi ikke undvære hos Skildpadder ABC.

Her er det vores leopardskildpadder der har en tør solplads, med masser af hø. 

Vi benytter meget hø til foder og til solpladsen og huler. Leopardskildpadder og afrikanske sporeskildpadder vil gerne have hø, både at spise og som foring i deres huler og på deres solplads.

Hø finder du hos vores venner SkildpaddeShop.dk

Giftige planter på friland

Tulipaner og andre løgplanter anses for at være giftige for landskildpadder.

Man er jo ikke interesseret i at ens landskildpadder skal blive forgiftet, af de planter der er i dyrenes frilandsanlæg. 

Læs mere om de giftige planter, vores landskildpadder gerne må undgå, hos vores venner hos Marginata.dk

Giftige planter i frilandsanlægget 

Akvarievand

Vi benytter skildpaddernes akvarievand, når vi vander vores planter i skildpadderummet og til de figenkatus, vi bruger som foder til vores landskildpadder.

Akvarievandet indeholder masser af gødning, fra skildpaddernes afføring. Vi køber aldrig gødning til planter, vores akvarievand indeholder vist nok gødning. Alle de planter vi har gror flot og meget.