google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Sumpskildpadder har de plads nok?

Køb aldrig sådan en

Køb aldrig sådan en "dødspool" til dine skildpadder - de dør i den!

Hvilken størrelse akvarium skal jeg vælge, til mine sumpskildpadder?

Et 54 liters akvarium kan se fint ud, til en lille ny sumpskildpaddeunge, der er på størrelse med en 5. krone. Nogle voksne sumpskildpadder lever sådan, at de ikke engang kan vende sig rundt, i et 54 liters akvarium (54 l. akvarium sælges som begynder sæt!) Har du råd til at købe et 500 liters akvarium, når din sumpskildpadde vokser og bliver voksen?

Du husker også, at der skal en stor filterpumpe til, så skildpaddens vand er rent, en UVB-pære (model 5,0, 6,0 eller Forest) og en varmepære. Pærerne skal hænge samlet, over en stor solplads, hvor der også gerne må være et sted, hvor skildpadden kan lægge sine æg. Alle skildpadder der er i en god kondition og passes godt, de vil normalt lægge æg.

Nogle tror, at en skildpadde, der holdes i et lille akvarium, vil forblive lille og ikke vokse? Det sludder kan du endnu høre, blive fortalt af nogle dyrehandler. Sandheden er, enten fortsætter skildpadden med at vokse eller skildpadden vil blive syge og dør
(hvad der desværre tit sker!).
Selv et 200 liters akvarium, er ikke stort nok til andre sumpskildpadder end moskusskildpadder, når dyrene er voksne. Du må så ud og købe et endnu større akvarium, inden din skildpadde er blevet voksen. Er du klar til det. De fleste får det desværre aldrig gjort.

De fleste sumpskildpaddearter, sælges meget tit sammen med et begyndersæt/54l akvarium. De fleste af de sumpskildpadder, de bliver mellem 18-45 cm i skjoldlængden! Det er noget mange dyrehandler "glemmer" at fortælle dig noget om? Kun de alm. moskusskildpadder bliver max.12-13 cm i skjoldlængde.

Denne side er opdateret d.9. april 2023

Skildpadder vokser uanset akvariets størrelse

Det er forhåbentligt et fake foto?

Tommelfingerregel - Bedre end igen regler

Du kan bruge denne tommelfingerregel, for hver centimeter skildpaddens skjold er langt eller centimeter skildpadder du har i alt, så bør du mindst tilbyde dem 10 ekstra liter vand. Det er en meget forenklet metode, men det vil give dig en lille fornemmelse af, hvor meget vand og plads, hver enkelt skildpadde behøver. 

Eksempel. En Cooter der har en 25 cm. lang skjold, skal have 25 x 10l vand = 250 liter vand. Nu skal du ikke misforstå det! Det er ikke et 250l akvarium - men 250 liter vand og det er et absolut minimum. Fylder du kun akvariet halvt op med vand, så skal der et 500 l akvarium til.

Længere nede på siden, kan du se, hvad vi helst ser en sumpskildpadde har af plads. 

Skildpadder skal have plads til at røre sig på, hvis de skal kunne holde sig raske og krop, skjold og organer i god kondition.

Tænk godt over det, har du plads og energi nok til at passe godt på en sumpskildpadde? Er du i tvivl, så glemt alt om at holde sumpskildpadder.

Få mere viden om fordele, ulemper og økonomi ved at holde skildpadder, på vores side: Begynder i hobbyen

Du kan også læse mere om, hvor meget vand og plads din skildpadde skal have, under beskrivelsen af de forskellige skildpaddearter.

Hvordan du indretter et akvarium til vandlevende skildpadde, fortæller vi om på siden: Akvarium indretning

SkildpaddeShop.dk kan du finde de rette UVB- og varmepærer og solpladser til dine skildpadder.

Vi anbefaler

Måske skulle du bygge dig en dam, til dine sumpskildpadder?

Måske skulle du bygge dig en dam, til dine sumpskildpadder?

Her har du, hvad vi hos Skildpadder ABC synes bør være et absolut minimum til de forskellige sumpskildpaddearter, hvis de skal leve et permanent liv i et akvarium.

Hvor stort skal sumpskildpaddens akvarium være?

Akvarium der er rimelig i størrelsen, til en lille flok på 2-4 voksne sumpskildpadder.

  • Moskusskildpadder 200/250 liter akvarium.
  • Guløret terrapin Er i dag forbudt, at anskaffe +700 liter vand i. 20-22 cm.*
  • Cooter bedst til havedam. Akvarium med +700 liter vand i. 20-22 cm skjold.*
  • Kinesisk trekølsskildpadde akvarium med 400 liter vand i.16-18cm skjold.*
  • Falske landkortskildpadder akvarium med 400 liter vand i. 16-18 cm skjold.*

*Skjoldlængden på de her sumpskildpadder, bliver generelt meget større, de sumpskildpadder holdes bedst i et meget stort akvarium/terrarium-anlæg eller havedam, der er hegnet sikkert ind. 

Men heller et for lille et akvarium og så dine sumpskildpadder har en solplads, med en UVB-pære der fungerer og en varmepære, der giver 30-35 grader på solpladsen. Husk, Uvb-pærer afgiver max UVB-stråler i 1. år, selv om pæren stadigvæk lyser. UVB- og varmepærer må du under ingen omstændigheder spare væk. Gør du det, er du ikke egnet til at holde skildpadder.

Indretning af et akvarium til store sumpskildpadder og til de små sumpskildpadder

Glas bowler er no go!

Én af vores gode skildpaddevenner, fik heldigvis stoppet det her!

Én af vores gode skildpaddevenner, fik heldigvis stoppet det her!

En glasbowle "dødsbowle" eller en skål, er bare ikke et acceptabelt hjem, til sumpskildpadder. Det er det rene skære dyrplageri! Det er heller ikke ok, til de små skildpadder. Det ender bare med, at skildpadden aldrig komme ud af bowlen igen og vil dø i glasbowlen! Her er der ikke noget jammen! Vi ved, af erfaring, at man mister interessen for sin skildpadde og derfor aldrig får gjort noget ved dyrets forhold.

Se nedenfor, sumpskildpadder der har levet deres liv i en glasbowle. Det er ikke et kønt syn.

Lad være med, at give en skildpadde, som en sjov gave, til ham eller hende der måske fylder 30 år eller i stedet for en ged! Det er mildt sagt ubetænksomt, af gavegiveren.

Du skal have alt klar, til din sumpskildpadde, inden du henter, din nye skildpadde. Det vil ellers være alt for let at "glemme", at få skildpaddens forhold gjort acceptable.

Du har lige set billederne ovenfor, af, hvad der sker med skildpadder, der havde haft alt for lidt plads. Det er desværre ikke et sjældent syn, for os der hjælper skildpadder. Mellem 60/80 % af de skildpadder vi får ind, har helbredsproblemer. Vi modtager gerne din skildpadde, også uden vrøvl fra os.

Deforme sumpskildpadder - af for lidt plads

Din skildpadde vil blive deform, hvis den har for lidt plads! 

Her nedenfor kan du se, hvordan dårligt passede sumpskildpadder, kan komme til at se ud. Vi modtager jævnligt sumpskildpadder, der er deforme i skjoldet. Vi tager gerne imod alle skildpadder også uden vrøvl for dig.

Skildpadden har levet i en glasbowle!

Skildpadden har levet i en glasbowle!

Skildpadden har levet i en spand!

Midlertidig plads

Big Mama sidder kun kort tid, her i bryggersvasken. Hvad hun bestemt ikke var tilfreds med.

Big Mama sidder kun kort tid, her i bryggersvasken. Hvad hun bestemt ikke var tilfreds med.

Big Mama er her ved at kravle op af bryggersvasken. En vask, kan højest benyttes som skildpaddens hjem, en enkelt nat eller to. Eventuelt, hvis akvariet, er gået i stykker.

Benyt ikke en vask, hvor du tilbereder mad! Salmonella risiko

Big Mama er vores maskot, her på Sumpskildpadder, hun led ikke overlast, under modeljobbet. Hun fik sig en frisk ferskvandsfisk som belønning.

Akuthjælp og plads til en fundet skildpadde.

Flere dårlige skildpadde-hjem!

Skulle der være nogle der får lyst til at købe sådan en farvestrålende plasticbøtte, til den nyindkøbte skildpadde - Så glem det!
Det er ikke et hjem at tilbyde en sumpskildpadde.
Her er der alt for lidt plads også for den helt lille skildpaddeunge.

Problemet er tit, får man først købt en lille bøtte, til sin skildpadde, en bøtte der måske oprindeligt er tiltænkt til insekter, så får man måske aldrig købt et ordentligt skildpadde-hjem, til skildpadden. Mange mister typisk interessen for sin skildpadde, som skildpadden vokser og bliver størrer og dermed også sviner mere.

Hvor vil man også få plads til at placere de livsnødvendige UVB- og varmepærer og skildpaddens solplads, i et lille anlæg?