google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Prikket flodskildpadde (Clemmys guttata)

Prikket flodskildpadde.

Prikket flodskildpadde.

Den prikkede flodskildpadde hører til de mindste skildpaddearter, i Verden. Skildpadden lever naturligt i Nordamerika. Skildpaddens skjold er sort med runde og gule pletter, pletterne varierer efter skildpaddens alder. Det ældre skildpadden er, det flere pletter kan den have. Der er talt helt op til 125 pletter, fordelt ud over skjoldet og krop. De unge skildpadder, kan have helt ned til kun en enkelt plet på, hvert skæl. Skildpaddens ben er mest sorte, med røde og orange pletter mixed mellem de gule pletter.  Bugskjoldet er mere ensfarvet sort. 

Skildpadden kan opnå en skjoldlængde på 10 - 13 cm. Rekord længden er 14 cm. Hunnen kan blive lidt større end hannen.

Akvarium indretning til Prikket flodskildpadde.

English text at the bottom of the page.

Denne side er opdateret d.22. august 2023

Prikket flodskildpadde - Spotted Turtle - Clemmys guttata

Bugen af en prikket flodskildpadde.

Bugen af en prikket flodskildpadde.

Køn. Bestemmes let på de voksne skildpadder. Hannen har en sort kind, hvor hunnen har en meget lysere orange eller rødlig kind. Hannen har også en længere, tykkere hale. De fleste voksne hanner, har brunlige øjne, og hunnerne har orange øjne.

Andre oplysninger. Skildpadden har ikke store svømmeluffer, hvorfor den ikke svømmer helt så godt som mange af de andre sumpskildpadder. Skildpadden vil gerne ligge på land og køle af under skyggefulde områder og køle af.

Den Plettede flodskildpadde kan sagtens overleve dens ejer. Skildpadden er kendt for, at kunne opnå en alder på over hundrede år, rekorden skulle være over 150 år.

Der er ikke fundet nogle underarter, af denne skildpadde. Der er dog lidt forskel på den prikkedes flodskildpaddes størrelse og farver, i de forskellige leveområder, i USA. 

Læs også: Generelt om sumpskildpadder

Føde og leveforhold

Føde ude i naturen. Skildpadden æder lidt af hvert. På skildpaddens kostplan er der fårekyllinger, andre insekter, orme, snegle, vandplanter, krebs og til tider alger. 

Den plettede flodskildpadde elsker at spise orm. Det ældre skildpadden bliver, vil de spise alt fra vandplanter bl.a. vandpest til insekter bl.a. græshopper. Alle fødeemner spises i vandet, selv om skildpadden finder fodret på land, så vil de trække føden ned i vandet og æde det. 

Føde i fangenskab. Her kan du give dine skildpadder regnorm, havesnegle, insekter, rejer med skal, muslinger og vandplanter.

Benyt evt. fodersticks som et supplement til skildpaddens varierede foder. Side med godt købefoder til sumpskildpadder

Fodring af sumpskildpadder

Habitat i fangenskab

Clemmys guttata

Clemmys guttata

Den plettede flodskildpaddes akvaterrarium kan bygges ret enkelt.


For, at komme så tæt på dyrets foretrukkende habitat i naturen, så tilbyder du skildpadden i akvaterrariet, det halve anlæg, til vand og den anden halvdel til landdel. Til landel, kan du benytte, alt fra trærødder, muldjord (uden gødning), skiferplader, bundlaget kan også være sand, gerne blandet op med muldjord.

Skildpadden er meget glad for at sole sig, derfor skal du sørge for at skildpadden har adgang til en god varmepære, der kan give en 30-35 grader på solpladsen, der skal også hænges en UVB-pære op, ved siden af varmepæren. Læs meget mere om UVB-lys nedenfor 👇

På landdelen kan du eventuelt benytte dig af tørveblokke, muld og mos, det vil hjælpe til, at holde en jævn fugtighed. 

Et akvarium på 250 liter, helst større, har plads til tre skildpadder. Vanddybden behøver ikke, at være mere end ca. 20 cm. til denne art. 

Solpladsens temperatur bør være 35 grader og vandet 21 - 24 grader. 

Vitaminer, mineraler og det nødvendige UVB-lys og varme

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Skildpadder der lever indendørs.

De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for de prikkede flodskildpadder.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Indretning af akvarium

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybyr 

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.260 

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Habitat i naturen

Clemmys guttata - Prikket flodskildpadde

Clemmys guttata - Prikket flodskildpadde

Den prikkede flodskildpadde findes ofte i sumpede områder, som enge, moser, søer, damme, vandløb og grøfter. Skildpadden vil for det meste være i områder, hvor der er relativt stille vand. 


Opførsel. Skildpadden er for det meste dagaktiv. Det er normalt kun rede søgende hunner, der er aktive om natten. 

Havedam. Skildpadden vil have gavn af, at kunne komme ud i en havedam. Vi vil dog foreslå, at du tager skildpadden ind om efteråret. Læs mere om havedam

Levested

Den prikkede flodskildpaddes levesteder spænder fra Maine-området hele vejen ned til det centrale Florida. Staterne omfatter: Maine, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, Pennsylvania, New Jersey, Delaware, Maryland, West Virginia, Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia og Florida.

Reproduktion og unger

Unge af den prikkede flodskildpadde.

Unge af den prikkede flodskildpadde.

Kurmageriet består af en ret voldsom jagt, hvor hannen bider hunnen en del.


Det er at foretrække, at have en stor landdel, hvis du tænker på at avle, med skildpadderne.


Hunnen får så bedre valgmuligheder med hensyn til at finde æglægningspladser. 

Dansk avlet Prikket flodskildpadde - Clemmys guttata unge.

Dansk avlet Prikket flodskildpadde - Clemmys guttata unge.

Hunnen lægger gennemsnitligt 4 æg. I naturen er klækketiden mellem 70 - 83 dage. 


Ungen måler er ca. 2,5 cm. ved fødsel. Hvis ellers ungen får den rigtige føde, så vil skildpadde ungen kunne tredoble sin størrelse, på kun få måneder.

Dansk avlet Prikket flodskildpadde (Clemmys guttata) unger.

Dansk avlet Prikket flodskildpadde (Clemmys guttata) unger.

Skildpadden bør håndteres forsigtigt. Tag kun skildpadden op, i kort tid, et par gange om ugen. Hvis du ønsker at avle med din skildpadde, så frarådes det helt at håndtere dyrene, skildpadderne har brug for at være stress-fri. 

English text

Spotted turtle.

Spotted turtle.

Spotted Turtle - Clemmys guttata

Description. The spotted turtle is one of the smallest turtles found in the United States. Its black shell is with yellow spots, which vary depending on the spotted turtle’s age. Older turtles can have many more spots. Younger turtles have normally just a few spots. Its legs are mainly black with red or orange and yellow spots.

Sex can be determined. Males have a black chin; females have a much brighter orange or reddish chin. Males have a longer, thicker tail. In most adults, males have brownish eyes, and females have orange eyes.

Size. Adults range from about 4 to 6 inches (10 - 13 cm.) long. When hatchlings emerge from their eggshells, they measure about 1 inch long. They can triple their size in just a few months. They can be raised to adults in about three years.

Life Span. These turtles are known for living more than 100 years, and the oldest on record live more than 150 years old. 

Caging. 70 Gallons/250 liter aquarium can house one male and two female spotted turtles, Add plants, roots, stone to provide comfort and prevent turtles from drowning.

A few different basking spots should be made available to allow your turtle to climb out of the water and completely dry off. This prevents algae and fungus growth on its skin and shell. A heat lamp and UVB bulbs should be placed above the basking spot. Submersible filters can also be used to help keep the water clean. 

Spotted turtles are poor swimmers, so they should be kept in shallow water about 4 to 6 inches/20 cm. deep. 

Lighting and Temperature. I recommend a water temperature around 70 degrees fahrenheit/23 graders celsius with a basking area of about 90 degrees732 graders celsius. Spotted turtles should have a few basking areas. Heat is necessary for any turtle fighting a respiratory infection.

A few UVB bulbs should be included, as well. They simulate natural light and assist turtles in synthesizing vitamin D3, which aids calcium absorption.

Diet. Spotted turtles feed on a variety of things. Wild turtles feed on just about anything that lives or falls in the water and can fit in their mouth. They prefer foods such as insects, earthworms, mealworms, crickets, clams, prawns with shell, ReptoMin Turtle pellets and maybe a little vegetation that might grow in your pond or aquarium.

Feed the adult spotted turtles every other day. The young Turtle shall be fed every day until they are 6 months old.

In the wild spotted turtles usually feed from late March through late October. Sometimes they eat into early November. A turtle's stomach must be empty before it enters into a full state of hibernation. Otherwise, the food will eventually rot in its stomach and possibly kill the turtle.

Del siden