google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Se flere: Akvarier med sumpskildpadder og moskusskildpadder
Akvarieindretning til moskusskildpadder og de kinesiske trekølsskildpadder og andre arter der ikke svømmer så meget.
Skildpadder ABC 720 liters moskusskildpadde akvarium. Akvariet er fyldt helt op med vand. Vi benytter akvariefilter Fluval FX6. Moskusskildpadder har behov for huler, vi har her givet vores skildpadder mange huler og trærødder, hvor de kan gemme sig og føle sig trygge.
Skildpadderne har en landdel/solplads til venstre. På solpladsen nøjes vi med at benytte to porcelænsfatninger (porcelæn kan holde til varmen fra en varmepære) eller terrarielamoer med porcelænsfatninger.
Vi har altid akvariefisk sammen med moskusskildpadder. Vi benytter gerne fiskearter som Guppy, Platy, pansermaller og de mindre sugemallearter, de er ikke så dyre, hvis der skulle smutte en fisk. Det gør der nu sjældent i et akvarium med alene moskusskildpadder i. Er der en syg fisk eller er der død en fisk (det kan ikke undgås), så vil skildpadderne hurtigt få fisken af vejen. Vi har stor fornøjelse ved at holde fisk sammen med moskusskildpadder. Fiskene giver også skildpadder lidt adspredelse.
Sikring af dyrene. Her er det vist med glas over akvariet, for at holde dyrene inde. I dag benytter vi el-rør og akrylglas (se længere nede), vi mener det giver et bedre klima for skildpadder i akvariet. Du kan også benytte voliere tråd til at lægge over, det giver også en god sikring og udluftning i akvariet.
Denne side er opdateret d.5. sep. 2023
Giv din skildpadde det rette akvarium, fra starten, hvis du vil være sikker på succes og forblive glad for din hobby.
Husk så, når der er tale om krybdyr, hvilket en skildpadde er. Så kan skildpadden ikke (i modsætning til pattedyr) passes ind til omgivelserne. Det er omgivelserne, der skal tilpasses skildpadden. Ellers har vi problemet. Vi ser dagligt, de kedelige resultater, af manglende forståelse for, at passe sin skildpadde ordentligt.
Allerførst, ser vi mange akvarier, hvor der kun er fyldt en tredjedel vand i? Hvorfor ved vi ikke? For skildpadder kan jo ikke flyve og udnytte luftrummet, over vandet? Det mere vand, der er i skildpaddens akvarium, det lettere er det at holde skildpaddens vand rent og skildpadden vil samtidig få styrket sine muskler og få forbedret sin kondition, ved den større svømmeplads, hvad er vigtigt for din skildpaddes overlevelseschance.
Udnyt nu dit akvarium fuldt ud. Fyld mindst akvariet op med 2/3 del vand, gerne mere, hvis det er muligt. Der er mulighed for at bygge en god land/solplads ovenpå eller ved siden af akvariet (se foto).
Minimum akvarium: Du kan holde en mindre flok, af moskusskildpadder, i minimum 200-250 liter akvarium, fyldt godt op med vand. Det vil give dyrene fornuftig plads, at rører sig på. To voksne moskusskildpadder skal have det samme plads.
Du skal have plads til en god landdel, hvor der er plads til både sol og skygge.
Her på siden, er det en gennemgang, af hvad en Moskusskildpadde har behov for, vedrørende akvarium indretning.
Du kan have glæde af at holde Guppy, Platy, Mollyer og pansermaller i dit akvarium, sammen med moskusskildpadder. Mere om: Fisk og skildpadder
Akvarium indretning for de større sumpskildpadder
Skildpadder er krybdyr og derfor ektoterme, dvs. at de får kropsvarmen fra deres omgivelser og ikke kan svede. Skildpadden skal derfor selv kunne regulere sin temperatur - bliver dyret for varm, så hopper den ned i vandet og køler ned - bliver dyret for kold, så kravler dyret på land og bliver varmet op, af varmelampen/solen - vand og sol kan også bare blive for meget, for dyret og den vil bare gerne kunne trække sig hen i skyggen.
Skildpadden har absolut behov for at kunne skifte temperatur, i løbet af dagen. Varmen har også stor betydning for dyrets evne til at fordøje og udnytte det foder, skildpadden æder.
Mere vand, i akvariet, hjælper også akvariepumpen til bedre at kunne klare den forurening, din skildpadde tilfører vandet. Du vil slippe for at skulle skifte vandet ud, i akvariet, hele tiden.
Vi ser også det modsatte, at akvariet er fyldt op til randen med vand og der er ingen landdel, hvor Moskusskildpadden kan kravle op og blive tør, under en varmepære og få det helt nødvendige UVB-lys. Det er livsvigtigt, at din skildpadde, kan blive tør og undgå, af få sygdomme i dyrets skjold.
Voksne Moskusskildpadder er mest skumrings- og nataktive. Men, de skal stadigvæk have både en UVB-pære og en varmepære hængende, over solpladsen. UVB-pæren og varmepære skal være tændt 10-12 timer i døgnet.
Moskusskildpaddeunger farer rundt i akvariet hele døgnet.
Moskusskildpadder er ikke altid så glade for at kravle op på land (moskusskildpadder skal føle sig trygge, før de kravler op på land). Hvordan får en Moskusskildpadde, så sin UVB-lys. Hæng UVB-pæren op sådan, at Moskusskildpadden kan "hænge ud" i vandkanten, af solpladsen og stikke sit hoved og hals over vandet og få det livsvigtige UVB-lys.
Dette sæt pærer, med en 5,0 UVB-pære og en 35 eller 50 watt halogen varmepære, vil være udmærket, til de fleste skildpaddehold. Har du mange dyr, så skal der hænges flere sæt pærer op. SkildpaddeShop.dk
Du kan benytte Reptisun 5,0 UVB-pære og en 35/50 watt halogen varmepære til skildpaddernes solplads. Altså 2. pærer skal der til, så er vi sikre på at dyrene får dækket deres behov for UVB-lys og varme.
Direkte UVB-lys/sollys, skal skildpadden have, er der glas/acryl/plastic mellem UVB-lys/sollys og skildpadden, så hjælper UVB-lys/sollys intet! Får din Moskusskildpadde derfor ikke UVB-lys, så taler vi om at skildpadden vil dø! Så alvorligt er det, for skildpadden, når den ikke får UVB-lys eller ubrudt sollys!
UVB-pæren virker ikke når! UV-stråler kan ikke trænge gennem noget som helst. Dine skildpadder skal enten have direkte og ubrudt lys, direkte fra Solen eller fra en kunstig UVB-pære. Derfor må du ikke have glas, akrylglas, plexiglas, Polycarbonat plastik eller noget som helst andet mellem UVB-pæren / Solen og dine skildpadder!
Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.
Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.
Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.
Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.260
Mere om UVB- og varmepærer
Alm. moskusskildpadde er netop kravlet op på land, hvor den hænger lidt ud under UVB og varmepæren, de hænger ikke i lamper, men kun i porcelænsfatninger.
Allerede fra dag 1. af, du har fået dine moskusskildpadder hjem (også de unge dyr), skal skildpadderne have adgang, både til en UVB-pære og en varmepære! De unge Moskusskildpadder vil kravle meget mere op på land, end de ældre dyr. Skildpadderne skal have en døgnrytme og adgang til både en UVB-, og en varmepære, de skal være tændt 10-12 timer i døgnet.
Skildpadder vil søge lyset, de ved solen giver dem varme, ude i naturen.
Moskusskildpadder har behov for at kunne blive helt tørre. Dyret skal derfor have adgang til land, hvor de kan kravle op. Her skal der hænge en UVB-pære og en varmepære, to pærer! UVB-lys og varmen, skærper dyrets appetit, kønsdrift, modvirker deformt skjold, svamp og alger på skjoldet, ja, og skildpaddens død.
Selv om du ikke ser dine Moskusskildpadder kravle op på land, så vil de gøre det, når du ikke ser det. Moskusskildpadder er aften og nataktive. Hunnerne vil altid forsøge, at kravle op på land, når de skal lægge deres æg. Moskusskildpadder er sky på land.
UVB-lyset hænger bedst i nærheden af vandkanten. Her vil moskusskildpadden typisk kravle op og hænge ud. Mange gange vil moskusskildpadden ikke kravle helt op og ind på land (arten er sky og forsigtig), men, skildpadden vil hænge i vandkanten og strække hals efter lyset og derved få det UVB-lys skildpadden har behov for.
Afstanden fra solpladsen og op til UVB pæren må højst være 15 cm. ellers hjælper det intet! UVB-lysstofrør har typisk en længer afstand, hvor deres UVB stråler er effektive, følg da fabrikantens anbefalinger.
Moskusskildpadder skal have en UVB der kaldes enten 5,0 / 6,0 / 100 / Forest, de afgiver den rette mængde UVB-lys, de forskellige fabrikater kalder deres UVB-pærer lidt forskellige.
Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder: UVB-lys er nødvendigt Varme er nødvendigt
Normal temperatur i vand og på land. Skildpadden skal have en landel med en UVB- og varmepære.
For voksne moskusskildpadder, bør vandets temperatur ligge mellem 20-22 grader.
Moskusskildpaddens unger op til 6 måneders alderen, de skal gerne have en lidt højere vandtemperatur, på omkring de 26-28 grader.
Når ungen er over et halv år gammel, sænker vi temperaturen til 20-22 grader. En højere temperatur, er ikke bedre for skildpadder.
Under varmepæren skal temperaturen ligge på 30 - 35 grader. Der skal også være et køligere område, på solpladsen, på ca.20 grader. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.
Brug et termometer til at tjekket solpladsens temperatur er passende. Lad ikke et glas termometer blive siddende inde i akvariet, mange sumpskildpaddearter vil æde den røde/farvede spids.
Læs mere om din skildpaddearts behov, under din sumpskildpaddeart.
Trådhegnet går ned i akvariet og gør det let for moskusskildpadder at kravle op, på solpladsen. Findes i ethvert byggemarked. Bakken bagved, er æglægningsplads, med gødningsfrit muldjord eller benyt kokosmuld. Christian har malet baggrunden.
Eksempel på en ny sol- og æglægningsplads til vores moskusskildpadder.
Samtidig har dyrene fået ny opgang til landdelen, her benytter vi almindelig havehegn 10 x 5 cm. der er belagt med plastik. Vi benytter hegn til opgang, hegnet er meget let at arbejde med og passe til, det fylder ikke ud i akvariet og tager ikke svømmeplads fra dyrene. Moskusskildpadder og andre sumpskildpaddearter finder hurtigt ud af at klatre i hegnet. (Vi har ingen dyr der sidder fast i hegnet).
Vi har altid et sted, hvor sumpskildpadder kan lægge deres æg. Pladsen til at lægge æg i, behøver ikke være så stor - Se flere eksempler nedenfor.
Til æglægningsplads har vi skåret bunden ud af en aflang murerbalje, man kan benytte hvad som helst. Benyt evt. en vaskebalje, hvor der står en ca. 3. cm. tilbage af kanten, så muldjorden ikke løber ud.
Vi benytter gerne muldjord, uden gødning. Hegn er fra et byggemarked, og mulden henter vi enten hos vores lokale planteskole eller byggemarked. Til æg-pladsen kan I også benytte sand eller kokosmuld.
Dekoration til landdelen: Har du mulighed for at give dine sumpskildpadder en stor landdel/solplads, så kan du evt. have glæde af de forskellige dekorative sukkulenter der findes, som blandt andre Aloe Vera.
Find her flere idéer til en solplads
Se, hvilke pærer vi benytter: UVB- og varmepærer
Kokosmuld, muldjord, pærer og lamper finder du på SkildpaddeShop.dk
Fjern låget og få mere vand i dit skildpaddeakvarium. Se i teksten nedenfor, hvordan du kan gøre.
Et ca. 250 liters akvarium (l.100 x d.50 x h.50cm.), har plads til, en lille flok Moskusskildpadder på en han og tre hunner. Men, ikke, hvis der kun er 10 cm. vand i akvariet. Akvariet skal fyldes op, mindst 2/3 dele af akvariet skal være vand, gerne mere.
!!!Du tænker måske nu, jammen jeg har jo kun 1. moskusskildpadde, så kan min skildpadde jo nøjes med kun at have en fjerdel, så stort et akvarium, som vi anbefaler til fire dyr (250l), nemlig et 60 l. akvarium. Nej, sådan hænger det ikke sammen, en enkelt skildpadde, har lige så meget behov for at rører sig, som når flere skildpadder er sammen!!!
Der er mange måder, at bygge et land på til Moskusskildpadder, så pladsen i akvariet kan udnyttes optimalt.
Giver du dine skildpadder for lidt plads, så er der en større risiko for, at dyrene vil bide og slås. Skildpadder skal kunne komme væk fra hinanden. Skildpadder er territoriale krybdyr... de har ikke brug for venner! Hvad gør man ved en
Mange gange vil det være en fordel, at fjerne akvariets låg. Så er der åbnet op, ned i akvariet, nu er det meget nemmere, at hænge UVB-lys og eventuelt en varmepære op.
Et akvarium afgiver fugtighed, til rummet. Men, det er ikke noget problem, når man bare lufter almindeligt ud. Der er lavet beregninger på, at et 500 liters akvarium, uden låg, ikke afgiver mere fugtighed, til en lejlighed, end en ekstra person vil gøre.
Akvarielåget må ikke være helt tæt, der må ikke opstå en for høj luftfugtighed, under låget. Skildpadden skal kunne blive helt tør, når dyret kravler op på land, det er vigtigt ellers er der meget stor riskio for, at dyrets skjold rådner. Derfor skal der udluftning ind under akvarielåget. Du må sikre med tråd eller på anden måde holde eventuelt kattepoter væk.
Benytter du et glaslåg, sørg for at glasset kun fylder 2/3 af akvariets åbning. Over åbningen kan du hænge UVB- og varmepæren. Husk, UVB-lys kan ikke trænge gennem glas, akryl, plastik og Polycarbonat.
Sikring af dyrene. Her er det vist med glas over akvariet, for at holde dyrene inde. I dag benytter vi el-rør og akrylglas (se længere nede), vi mener det giver et bedre klima for skildpadder i akvariet. Du kan også benytte voliere tråd til at lægge over, det giver også en god sikring og udluftning i akvariet.
Få mere vand i skildpaddeakvariet
Vi ser mange akvarier der kun er fyld 30% op med vand? For dine sumpskildpadders sundheds skyld, så fyld akvariet helt op med vand.
Moskusskildpadder kan holdes inde i akvariet med elrør, der er sat fast på akvariets kant. Skildpaddens klør vil glide af, på de runde elrør. Se foto nedenfor.
Hvad gavner mere vand? Dit akvarievand vil være letter at holde rent - dine moskusskildpadder vil kunne få rørt sig mere og dermed få en bedre kondition. Altsammen er med til at hjælpe dine moskus. til et bedre helbred.
Bagved solpladsen kan man montere akrylglas, (pap midlertidig) eller noget andet skildpadder ikke kan klatre i. Se foto nedenfor.
Vi vil benytte akvarium-silikone, når elrør/installationsrør skal monteres fast på glaskanten. Er der en aluminiumskant rundt om akvariet, så skal elrøret sættes fast ind mod vandet. Se foto nedenfor.
Vi benytter normalt akrylglas bag solpladsen. Akrylglas kan du save med en fintandet sav. Du kan også varme akryl op og bukke det, hvis du måske har behov for at bukke akrylglasset rundt om et hjørne. Har du ikke en varmepistol, kan du evt. benytte en hårtørrer eller et stearinlys, der dog vil farve glasset mørkt, hvor du varmet akrylglasset op.
Vi anbefaler, et hegn på minimum 15 helst 20 cm., rund om solpladsen for moskusskildpadder. Benyt ikke træ som hegn, moskusskildpadder klatre let op af træ.
Akrylglas kan du købe i enhver byggemarked.
Akvarium-silikone har vi i SkildpaddeShop.dk kan også skaffes i et byggemarked. Se foto nedenfor.
Hvorfor akvarium-silikone? Almindelig sanitets-silikone indeholder svampemiddel, det er ikke godt at få ned i akvariets vand.
Installationsrør/elrør bliver glat.
Sumpskildpaddens klør vil nu glide af på røret. Til store dyr, skal der benyttes lidt tykkere rør. Evt. de grå afløbsrør. Find dem i byggemarkeder.
Nu kan du fylde vand op til akvariets kant og samtidig holde dine sumpskildpadder inde.
Akvariesilikone er uden svampemiddel og derfor ugiftig for fisk og andre dyr.
Det billigere baderums silikone, kan du derfor ikke benytte til akvarier.
720 liters akvarium, med mange vandplanter. Det er en stor Javabregne, der har groet sig fast på trærødder.
720 liters akvarium, med mange vandplanter. Det er en stor Javabregne, der har groet sig fast på trærødder. I akvariet er der altid mellem 8 og 10 voksne moskusskildpadder. Da fotografen kom forbi, var dyrene lidt kamerasky.
Ønsker du at holde planter i akvariet. Som vi har det i det moskusskildpadde-akvarium her på billedet. Så skal der meget ekstra lys til.
Som plante og ovenlys i det viste
akvarium, er der en akvarielampe med to lysstofrør, beregnet for planter 2 x 39 watt og tre lampetter med 3 x 10 w. ekstra store sparepærer Ø12 cm i. Sparepærerne fylder hele skærmen ud. Det er et minimum af lys, og det er absolut
nødvendigt ellers er der ikke lys nok til at holde planter, i akvariet.
Bemærk, vil du have dine planter til at gro, i akvariet, så skal der rør i akvarielampen, der er udviklet til at øge plantevæksten.
Planter egnet til akvarium, med moskusskildpadder: Vandplanter
Har du moskusskildpadder og klap-/mudderskildpadder så er det vigtigt, at der er mange gemmesteder, i akvariet. Moskusskildpadder vil generelt gerne have ro fra hinanden. Derfor sørg for at der er mange gemmesteder, i dyrenes akvarium. Så er du med til at minimere konflikter, mellem dine moskusskildpadder.
Moskusskildpadder er normalt aften, nat og morgen aktive. Derfor er det vigtigt, at din moskusskildpadde, kan trække sig tilbage i en hule, eventuelt under en trærod, i dagtimerne, hvor moskusskildpadden kan finde tryghed og ro. Her kan skildpadden få kløet sit skjold, trække sig tilbage og æde sit foder. Bare sørg for at din skildpadde, altid kan komme ud af hulen igen. Hulen må ikke have en "blind" vej, hvor dyret kan kile sig fast. Det ser vi typisk, i et skibsskrogs dekoration, hvor der ikke er plads, for skildpadden til at vende rundt.
Del siden
Pas på med, at stable sten og trærødder op, så de kan let kan falde sammen over skildpadden. Hvis der er et bundlag, i akvariet, af grus eller sand, så vil moskusskildpadden grave i det og på den måde kan dyret med lethed underminere, en stabel sten, med risiko for, at skildpadden komme i klemme og drukner.
Du kan selv bygge en hule af sten, hvis du limer stenene sammen, med akvarium silikone.
Foto. Her ser du en god hule, der ligner en sunken træstamme. Hulen er vores moskusskildpadder, rigtig glade for. Vi ser tit, at der ligger 3-5 moskusskildpadder inde i og under hulen. Hulen er også god og sikker til, de andre sumpskildpaddearter, især unger og unge dyr, eftersom der ingen bund, er i hulen. Derfor kan sumpskildpadden aldrig risikere at sidde fast, i hulen. Hulens længde 30 cm.
Køb huler på SkildpaddeShop.dk
Bundlag. Et god bundlag til moskusskildpadder, vil være sand eller grus. Benyt eventuelt bundlaget Rådasand* 1-3 mm. eller noget tilsvarende (kan købes i dyrehandlen). Moskusskildpadder vil gerne kunne grave sig ned i bundlaget. Her vil de grave en fordybning, hvor de vil ligge beskyttet og sove/slappe af, i dagtimerne.
Sten. Lægger du kun større sten (+3 cm) i bunden af dit skildpadde akvarium, så vil moskusskildpadder have svært ved at grave sig ned i bundlaget. Sten giver stor mellemrum, der gør at foder og andet skidt let kan falde ned mellem stenene og gemme sig. Her vil det ikke være så let at få op igen. Her ligger foder og skid og rådner, det kan hurtigt forurene akvariet.
Fisk kan holdes sammen med moskusskildpadder, i akvariet: Fisk og skildpadder
Flydende træstamme til moskusskildpadder. Her kan dyrene kravle op i eller ovenpå, og få lidt fred. SkildpaddeShop.dk
Vi har en flydende hule / træstamme, der evt. kan fastgøres, ved siden af landelen og lokker dyrene op, til overfladen. Vi har dem hos alle vores moskusskildpadder, denne hule stamme, kravler moskusskildpadder gerne op i.
Hvorfor vil mine moskusskildpadder ikke op, på land?
Moskusskildpadder er aften og nat aktive. Samtidig er de sky og det kan derfor tage lang tid, tit måneder, inden du vil se dine moskusskildpadder
oppe på land. Men, de vil kravle op på land, når du ikke ser det. Du skal være klar over, at det tager moskus. et stykke tid, inden de føler sig trygge nok til at kravle op på land. Men, dyrene skal have adgang til land.
Andre sumpskildpadder vil hurtigere kravle op på land, men, der kan godt gå 8-14 dage, inden dyrene gør det.
Min sumpskildpadde, har fået ny solplads, hvorfor kravler den ikke op?
Sumpskildpadden
ser straks, hvis der sker noget nyt omkring den. Det skal skildpadden tit lige vænne sig til. Det kan sagtens tage en uges tid, inden skildpadden er klar til at kravle op, på en ny solplads. En ny UVB pære vil normalt trække skildpadden op på land. Har du flyttet rundt på solpladsen, og
skildpadden ikke vil på land. Så forsøg at stille lyset, over akvariet så det slukker et kvarter/halv time før, lyset over solpladsen slukkes. Så finder skildpadden normalt hurtigt sit nye land. Måske har du ændret
solpladsens farve/bundlag, så prøv, at kamuflere bundlaget, så det ligner det gamle bundlag igen. Du kan så vænde skildpadden gradvist til det nye bundlag.
Skal en moskusskildpadde have et land, hvor dyret kan kravle op?
Ja alle vandlevende skildpadder, skal have et land, dyret kan kravle op på. Der skal også hænge en UVB pære og en varmepære over solpladsen. Du kan ikke spare, de par håndører, i strøm. Det handler om skildpaddens ve og vel.
Moskusskildpadder hænger tit, op over kanten af landdelen og strækker deres hoved og hals op imod pærerne, i 5-10 minutter. På den måde får de deres daglige dosis af UVB-lys. www.SkildpaddeShop.dk
Eller andre mindre skildpaddearter. Landdelen på billedet, er et 54 l. akvarium, der er hængt op ved siden af det store akvarium. Der er et ca. 10 cm. dybt bundlag. Benyt gerne kokosmuld eller muldjord, så skal det være muldjord uden gødning. Det skulle kunne skaffes på en planteskole eller i et byggemarked. Kommer der gødning i vandet, vil algerne blomstre op.
I vores egne akvarier til moskusskildpadder ser vi dyrene på land, både nat og dag, dog mest aften og nat.
Find her flere idéer til en solplads
Til æglægningsstedet kan du eventuelt benytte muldjord, kokosmuld eller sand, du kan også blande muld og sand sammen. Hold æglægningspladsen lidt fugtigt, benyt rent vand fra hanen, så kommer det ikke til at lugte.
Kokosmuld og muldjord vil fylde dit akvariumfilter lidt hurtigere op, så det skal renses lidt oftere. Dine moskusskildpadder vil slæbe mulden med ud i akvariet. Men, vi anlægger et hjem til vores skildpadder som de har behov for og ikke som vi synes er mest praktisk.
Bemærk: Benytte du en lille skål med muldjord eller kokosmuld, så skal det vandes ofte, så det ikke tørrer helt ud. Benyt vand fra vandhanen.
Benytter du smågrus eller sand, enten du har købt det i en forretning eller fundet sandet ved Havet, så skal du skylle det godt, under rindende vand. Så sikre vi os at urenhedder og evt, salt skylles ud af materialet.
Skildpadder lægge æg, så snart de er kønsmodne, hvis de har været passet rigtigt. Uanset om hunnen svømmer sammen med en han eller ej. For at hun kan og har kondition til at lægger æg, kræves det dog at skildpadden har været passet ordentligt. Lægger en kønsmoden skildpadde hun ikke æg, så skal du kigge på dit anlæg og foder, om der er et problem.
Bemærk. Har hunnen ikke et æglægnigssted, så er der en risiko for at skildpadden vil komme til at lide af læggenød. Det er ikke alle skildpadder, der vil lægge deres æg, i akvariets vand eller på en tør solplads. Hvis ikke hunnen kan finde et tilfredsstillende sted at lægge sine æg, så kan hun holde æggene tilbage i kroppen. Læggenød, er når skildpaddens æg ikke bliver lagt, men, i stedet for ligger og forkalker, inde i skildpaddens krop. Det vil skildpadden normalt dø af.
Foto. Vi har benyttet et mindre akvarium og fjernet akvariruden i den ene side, ind imod det store akvarium. Den manglende rude, er udskiftet med et stykke akrylglas, der er savet og limet fast med akvariumsilikone. Akrylglas kanten er 10 cm høj. Nu er der god plads til et lag muldjord eller kokosmuld, hvori skildpadden kan lægge sine æg.
Til Moskusskildpadder hænger vi UVB-pæren op i nærheden af vandkanten. Moskusskildpadder hænger tit ud i vandkanten, hvorfra de strækker deres hoved og hals op imod UVB-lyset. Til de øvrige skildpaddearter, her hænger vi pærer/lamper længere ind over land.
UVB-pære og varmepære skal være tændt cirka 10-12 timer i døgnet. Det er vigtigt at dine skildpadder har en naturlig døgnrytme. Benyt evt. et tænd og slukur
Du kan hænge din UVB-, og varmepære op i terrarielamper, du kan også benytte kun fatninger, fra et par gamle lamper. Vigtigt - Benyt porcelænsfatninger, de kan holde til varmen fra en varmepære. Måske har du et par lamper der ikke benyttes, hæng dem op som de er eller benyt kun lampefatningerne. Vi anbefaler at du bruger og anskaffer dig porcelænsfatninger. Varmepæren kan blive meget varm og kan måske smelte en plasticfatning. De kan købes enten på SkildpaddeShop.dk eller i ethver byggemarked.
Der sidder for det meste porcelænsfatninger, i terrarielamper. Findes på SkildpaddeShop.dk
(Billederne i slideshow nedenfor) Det er et lille 54l. akvarium, der er brugt til landdel, det er her stillet oven på en hylde, der hænger på to kraftige hyldeknægte*, der er skruet ind i væggen. Landel og akvariet er ikke limet sammen eller på anden måde de hænger sammen. Det er let at fjerne det lille akvarium-landdel, når der skal skiftes bundlag og gøres rent.
*De to kraftige hyldeknægte, er købt i et byggemarked. De her er ret dyre. Men, de giver sig heller ikke en millimeter
Landdelen bliver mest benyttet om natten og når skildpadderne
lægger deres æg. Voksne moskusskildpadder er mest aften og nataktive. Moskusskildpaddeunger springer rundt døgnet rundt.
En pakke kokosmuld 1. liter - giver ca. 9. liter muld. Kokosmuld holdes fugtigt. Dyrene lægger gerne æg i kokosmuld. www.SkildpaddeShop.dk
Moskusskildpadder skal have en god landdel, hvor der er plads til både sol og skygge. En landdel, hvor skildpadden kan få både varme og skygge.
Bred opgang: Dine skildpadde, vil have en opgang, ikke en indgang.
Sørg for, at din skildpadde har en så bred opgang, som muligt. Det mindste en sumpskildpadde skal "tænkt" på, at finde ind gennem en dør, et hul, så vil sumpskildpadden normalt ikke finde ind på land.
Se flere eksempler på: Land til skildpadder - Bemærk, ikke alle land og solpladser er lige gode, men kan give dig inspiration.
Der skal også helst være en æglægningsplads, til dine Moskusskildpadde hunner, når de er kønsmodne, det er de i en alder af 4-5 år.
Moskusskildpadder har absolut behov for, at kunne komme op på land. De voksne Moskusskildpadder benytter sikker landdelen mest aften og nat. Skildpaddens skjold har behov for at kunne blive helt tør, så der ikke opstår skjoldsygdomme.
Du kan benytte forskellige materialer til en solplads. Det kan være kork, drivtømmer, diverse kunstige købe ramper, byg selv en solplads evt. af et mindre akvarium der bygges om eller benyt en balje af en slags.
Se flere eksempler, på land og solplads til din skildpadde.
Benyt fundet træ og drivtømmer til dekoration og solplads
Benytter du en akrylplade eller glasplade til opgang, så vil det materiale være for glat for dine skildpadder, at kravle op af. Smører du noget akvarium silikone ud over pladen, kan du presse sand, grus eller barkstykker ned i silikonen. Når det størkner, har skildpadderne en opgang, de kan få fat i.
Har du fyldt akvariet helt op med vand, er der behov for at hegne solpladsen ind, så skildpadden ikke havner på gulvet! Benyt evt. akrylglas til hegn, det er let at arbejde med og kan skaffes i ethvert byggemarked. Hegnet rundt om moskusskildpaddens solplads skal minimum være 20 cm. højt. Moskusskildpadder kan kravle over og ud af de fleste akvarier. Mange glemmer, at skildpadder kan kravle op på ryggen af hinanden og på den måde, kan dyrene komme højere op og ud over en lav kant. Mange har mødt en moskusskildpadde, der er på vej hen over stuens gulv!
Til de kønsmodne moskusskildpadde
hunner, må du meget gerne tilbyde dyrene en æglægningsplads. Alle kønsmodne hunner, vil lægge æg også selvom de ikke er sammen med en han. Hunner vil normalt lægge æg, hvis dyrene ellers er passet godt.
Fortvivl ikke, selv om du aldrig har set et æg i dit akvarium, mange moskusskildpadder der lægger deres æg nede i akvariet, de får deres æg spist, enten gør det det selv eller de andre skildpadder spiser æggene. Æg
giver skildpadden et godt tilskud af protein og kalk. Du passer sikkert dine moskusskildpadder udmærket.
Har hunnen ikke en æglægningsplads, så er der en mindre risiko for at skildpadden vil kunne komme til at lide af lægge nød. Det er ikke alle skildpadder, der vil lægge deres æg, på bunden af akvariet eller oppe på en tør solplads. Hvis ikke hunnen kan finde et tilfredsstillende sted at lægge sine æg. Så kan hun holde sine æg tilbage, i sin krop. Lægge nød, er når skildpaddens æg ikke bliver lagt, men, i stedet forkalker, inde i dyrets krop. Det vil skildpadden dø af.
Til æglægningsplads benytter vi muldjord (uden gødning), du kan også benytte kokosmuld og sand. Muldjord uden gødning, kan skaffes i en planteskole og hos nogle byggemarkeder.
Bemærk: Har du en han, så kan æggene være befrugtet og æggene kan klække, på land. Især er der en chance for unger, hvis der er en varmelampe, der varmer muld eller sand op. Ønsker du ikke unger, så fjern æggene. Du skal tænke dig om, inden du får unger med dine skildpadder, kan du ikke finde hjem til ungerne, så kan de blive en plage for dig!
Vi ser moskusskildpadder oppe på land, hver dag vi går rundt blandt dyrene. Vi gennemgår dagligt anlæggene for æg, der så samles op og smides ud. Der findes rigeligt med skildpadder, der mangler gode hjem, fordi deres ejer ikke kan have dyrene længer.
Benyt gødningsfri muld, sand eller kokosmuld (se foto overfor).
Efter vi er begyndt, at benytte muld / kokosmuld i stedet for sand, til solpladsens landdel, så er flere af moskusskildpadderne begyndt at kravle op på land og grave sig ned i mulden.
Her kan dyrene ligge nedgravet i længere tid. Grunden til det, er vel at mulden, i stedet for sand, giver skildpadden mulighed for stadigvæk at kunne trække vejret. Da vi benyttede sand, gravede dyrene sig aldrig ned i sandet.
Moskusskildpadder kan være nedgravet i op til ca. 14 dage. Nogle gange gør de det for at slippe væk for en han, der kan have gjort livet sur for dem, i akvariet.
Se slideshow nedenfor, her er der vist forskellige muligheder for land og æglægningsplads.
Idéen her kan også benyttes til større sumpskildpadder. Vi har gennem flere år tilbudt vores sumpskildpadde hunner, en skål eller balje med muldjord. Muldjord eller kokosmuld trigger sumpskildpadder til, at lægge deres æg. Du behøver ikke en trillebør fuld jord. En større skål af en slags, med muldjord, fungerer ganske udmærket også for de større sumpskildpadder.
Vi har haft terrapiner, cooter, kinesiske trekølsskildpadder og falske landkortskildpadder, der alle vil benytte en skål muldjord til at lægge deres æg i.
Du må ikke yngle med æggene, fra terrapiner.
Det er ikke svært at give sine moskusskildpadder en æglægningsplads. Du kan benytte hvad som helst der kan indeholde lidt muldjord eller kokosmuld (foto). Underskål, foderskål og drikkekar til landskildpadder og alle mulige andre bøtter og spande kan skæres ned.
Fugt muldjorden og kokosmulden lidt og jorden bliver ikke så let spredt ud, i akvariet. Ja, muldjord kan svine lidt i akvariet. Men, vi har skildpadder på deres betingelser og ikke vores.
Slideshow
Eventuelt Fluval 406. Her skal du købe noget ekstra filtermateriale til, se det nedenfor⬇
Du skal anskaffe dig det største filter, du har råd til.
Skildpadder sviner meget mere end fisk. Derfor skal du have et filter, der er mindst 3 til 5 gange kraftigere, end det tilsvarende filter, der anbefales til et akvarium, med kun fisk i.
Benyt et udvendig spandfilter. Et spandfilter optager ikke plads, i akvariet og dyrene kan ikke gnave, i ledningen. De små indvendige filterpumper, er intet bevendt til de større skildpadde-arter.
Nu spørger nu nok "Hvilken størrelse filter vil I anbefale?"
Det afhænger altsammen af, hvor mange skildpadder, hvilken skildpaddeart og hvor meget vand, der hælles i et akvarium (ikke akvariets størrelse).
Er der 500 liter vand, i et akvarium, med 4-8 voksne og størrer sumpskildpaddearter så anbefaler vi en spandfilter med en udstrømning på 2000-3500 l/h. Den skulle klare opgaven fornuftigt.
Har du en mindre flok moskusskildpadder 4-8 dyr, i 200 liter vand, så vil en spandfilter med en udstrømning på 1200-1500 l/h. Den skulle kunne klare opgaven fornuftigt.
Er dit filter for lille, så skal der skiftes vand ud oftere. Skift op til 50% af vandet, hver gang, så fjerner du samtidig 50% af forureningen, i akvariet. Gør det én gang om ugen eller hver anden uge. Vandskift slipper man ikke for.
Du må ikke skifte alt vandet, på en gang, akvariefilters biologi/mikroorganismer, skal have noget at leve af (forurening). Udskifter ud al akvarievandet, så har de gode mikroorganismer, der lever i filtret og skaber det biologiske filter, lige pludselig ikke noget at leve af. Mikroorganismer vil derfor dø. Det vil tage ca. 3 uger ingen, dit filter igen er oppe på 100% ydelse. Derfor skift max. halvdelen/50% af akvarievandet af gangen.
Filterets gode, mikroorganismer æder "forurening" og ændre det, til "neutralt stof", der ikke påvirker dit akvariets miljø negativt.
Filterteknik og hvordan du renser og holder vandet rent: Rent vand er nødvendigt
Orientering: Vi modtager ingen støtte for at anbefale de nævnte spandfilter. Vi har gode erfaringer med de viste spandfilter.
TetraTec EX1200
God til et 200 liter akvarium, med 2-4 moskusskildpadder.
Fluval FX6 - Køb ekstra filtermateriale til ➡
God til de lidt større akvarier med sumpskildpadder af alle slags.
Ekstra filtermateriale kan være de her biorulle/bolde. Køb 2-3 liter ekstra biobolde til. det vil være nok.
Vi benytter dem selv hos Skildpadder ABC.
En trærod hænger ned i akvariet, hjælper din moskuskildpadde, så den let kan komme til overfladen. Fotograf Jonas.
Giv dine moskusskildpadder mulighed for at kunne kravle, klatre op til overfladen. Sæt evt. en Slimeline bagvæg op i akvariet: Se eksempel på det her
Til akvariebaggrund og til solpladsen kan du benytte evt. Slimline Bach to Natur akvariebaggrund (se link ovenfor⬆).
Solplads. Den ujævne Slimeline bagggrundsplade, giver skildpadden mulighed for at få luft ind under sit skjold. Det er vigtigt at skildpaddens skjold kan blive helt tør, der kan ellers udvikle sig skjoldråd
Baggrundspladen kan benyttes som klatrevæg, moskusskildpadder kan let få fat med sine kløre, i den ujævne baggrundsplade.
Slimline kan købes i forskellige størrelser, pladen fylder kun 1-2 cm, ind i akvariet, hvis den benyttes som baggrund. Pladen er fast og solid og let at skære til, benyt evt. en hobbykniv. Baggrunden kan sættes fast med akvariumsilikone.
Foto. Du kan også placere en trærod eller gren op, inde i akvariet. Der er også mulighed for at bygge en trappe, af sten (tager meget svømme plads), så skildpadden på den måde har mulighed for at kravle op til vandoverfladen og trække sit luft.
Mange sumpskildpadder drukner!
Desværre drukner der rigtig mange sumpskildpadder, ude i de danske hjem og haver, fordi dyrene lever, i akvarier der mangler land/solplads og kun har glatte glassider og havedamme med kun glat folie og uden land.
Skildpadder kan drukne:
Meget mere, kan du læse om: Drukning og nær-drukning
"Plump" aldrig skildpadden ned i vandet. Der vil være risiko for, at skildpadden ikke når, at hive luft ind, inden den rammer vandet og skildpadden vil derfor synke, til bunden, som en sten. Sæt i stedet for skildpadden fa dig på land og lad skildpadden selv bestemme, hvornår den hopper i vandet.
Kommer din skildpadde ned på bunden, uden luft i sine lunger, så vil skildpadden ikke komme op igen, hvis ikke der er noget, at klatre, op af. Nej, skildpadden kan heller ikke svømme, det er luften, i dyrets lunger, der giver skildpadden opdrift nok, så dyret kan svømme op til overfladen.
Sæt derfor altid moskussskildpadden fra dig, over land.
I et akvarium, hvor skildpadden ikke har land, her vil skildpadden til sidst blive så stresset og træt, af, at plaske rundt imod glasset og aldrig kunne finde hvile.
Det her gælder især for de vandlevende skildpaddearter, der ikke svømmer for godt. - Blandt andre: Moskusskildpadder - Kinesiske trekølsskildpadder - Mata mata - Skildpadder uden svømmehud mellem tæerne.
Moskusskildpadder kan pludselig tabe sit luft, fordi de stresses, det kan ske evt. fordi: en anden skildpadde vil slås - den møder en ukendt skildpadde - den overraskes ved synet af en skildpadde - en skildpadde vil tage dens føde mv.
Se video, af en moskusskildpadde der taber sit luft Havde skildpadden tabt sit luft, i et akvarium, der kun bestod af glads, på alle fire akvarium-sider, så kunne denne skildpadde være druknet?
Beskyt varmelegemet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.
Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer, i vandet, luften og på solpladsen.
Vandtemperatur for voksne moskusskildpadder, der vil en temperatur på 20-22 grader være passende.
Vandtemperatur for unger, op til en ½ år/6 måneder gamle, de bør have en lidt højere vandtemperatur på ca.26 grader.
Varmelegeme er ikke nødvendigt. Hvis du har voksne moskusskildpadder, og dit akvarium står i en stue eller på et værelse, hvor temperaturen er de normale 20 grader. Så vil akvariets vand altid være mindst samme temperatur, tit er vandet en grad eller to højere, fordi de lamper, du benytter over land og over akvariet, de varmer også vandet lidt op.
Står dit akvarium i et køligt rum, hvor rumtemperaturen er under de 20 grader, så anbefaler vi du benytter et varmelegeme.
Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så kan det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse. Det kan også risikere at give skildpadden luftvejsproblemer.
Beskyt dit varmelegeme. Benyt et varmelegeme med beskyttelsesskærm omkring. Så slipper du for, at skildpadden forbrænder sig på varmelegemet. Du kan selv lave en beskyttelsesskærm/rør, ved hjælp af et stykke afløbsrør, hvor du borer mange hulle i. Afløbsrør kan købes i ethvert byggemarked.
Her hos Skildpadder ABC har vi alle vores varmelegemer i et beskyttelsesrør. Vi har modtaget flere skildpadder gennem tiden, der havde svære forbrændinger.
Har din skildpadde lagt sig på et koldt varmelegeme, hvor termostaten så aktiveres og temperaturen hæver sig langsomt, så kan skildpadden risikere for sent at opdage, at varmelegemet et tændt! Så kan der opstå voldsomme skader, enten på skildpaddens hud eller skjold.
Nogle har en ide om at et varmelegeme ikke bliver varmere end den temperatur, varmelegemets termostat er sat til. Hvis det var sådan, så ville akvariets vand aldrig blive varmet op - Et varmelegeme der er ved at varme op/er tændt (er der lys i) det kan du ikke holde fast ved, uden at brænde dig. Lad være med at prøve!
Er akvariets vand for varmt?
For smal indgang. Moskusskildpadder vil sikkert ikke benytte denne indgang.
Dine skildpadde, vil have en opgang, ikke en indgang.
Sørg for, at din skildpadde har en så bred opgang, som muligt. Det mindste en sumpskildpadde skal "tænkt" på, at finde ind gennem en dør, et hul, så vil sumpskildpadden normalt ikke finde ind på land.
Se flere eksempler på land til moskusskildpadder. Bemærk, ikke alle solpladser og land er lige gode, men kan give dig inspiration.
Katten er på besøg, det er måske ikke det mest heldige.
Sørg for at skildpadder ikke kan kravle ud og sørg for at børn og kæledyr ikke kan komme ind til dine skildpadder. Katte tiltrækkes af skildpadder, der bevæger sig i akvariet og vil helt naturligt forsøge at komme ned til dine skildpadder, det virker både sødt og yndigt, men, kommer katten først ind til skildpadderne, har det potentiale til katastrofe.
Har du kat, skal akvariet være dækket med et net. Du kan sikre dine skildpadder med akrylglas, hele vejen rundt eller lim med akvariesilikone installationsrør/elrør fast langs akvariets kant (se foto), rørene er for glatte til, at skildpadden kan få fat og kravle over, på den måde kan du sikre, at skildpadder ikke ender nede på gulvet og skader deres skjold. For ikke at glemme de skader skildpadden kan gøre i dit hjem, bide i ledninger og andet.
Støder landdelen op til akvariets kant, så glem ikke at tage højde for, at skildpadder kan "stakke" sig, op i højden, hvor flere skildpadder ligger og kan stå ovenpå hinanden. Så dyrene til sidst kan kravle over en eventuelt hegn. Vi anbefaler derfor minimum 15 helst 20 cm. høj højt og glat hegn til moskusskildpadder, rund om solpladsen. Benyt ikke træ som hegn, moskusskildpadder klatre let op af træ.
Pas på med at benytte glas, som låg. Akvariet skal have en god udluftning eller er der risiko for, at skildpadden ikke kan blive tør nok, oppe på land, hvilket giver risiko for skjold sygdomme. Husk på, at UVB-lys ikke kan trænge igennem glas, akryl og plastic. Håndtere du glas, så er der altid en risiko for at man selv eller dyrene kan komme til skade. Kan glasset holde til en lampe, der ligger ovenpå og varmer?
Ønsker du et sikkerhedslåg over akvariet, så kan du eventuelt benytte volieretråd. Du kan også på nettet købe en færdiglavet tremme top.
Bundvarme kabel, benyt det ikke til dine skildpadder.
Fra naturens side, er sumpskildpadder indrettet til og indstillet på, at varmen, kommer ovenfra, fra sollys (strålevarme).
Sumpskildpadder forbinder lys, med varme. Derforbenyt en varmepære, der lyser, som varmepærer til dine skildpadder.
Skildpadderne regulerer selv hele tiden deres funktionstemperatur, ved at flytte sig ind under varmelampen og ud igen og ned i vandet. Ligesom i naturens sol, hvor de på samme måde skifter mellem lys og skygge. Ved at anvende bundvarme, sætter du din sumpskildpaddes mulighed for selv, at kunne sætte sin indbyggede termostat "til og fra" ud af kraft.
Hvis skildpadden føler, at den omgivende baggrundstemperatur er for høj, vil den instinktivt prøve at løse problemet ved at kravle ned i vandet eller ind i skyggen. Evolutionen har jo lært den, at varme kommer fra oven.
Mange velmenende mennesker anvender bundvarme til deres sumpskildpadder for, at være "på den sikre side". Det anbefales mange desværre steder. Selvfølgelig vil dyrehandlerne gerne sælge endnu et varmeelement. Det skyldes til en vis grad, sikkert også den sædvanlige uvidenhed hos dyrehandleren. Men vi har også set det dyrlæger, give det råd.
Benyt ikke varmeplader, varmekabel eller varmesten til dine sumpskildpadder.
Benyte altid naturen som udgangspunkt. Naturen har haft millioner af år til, at finde de bedste løsninger, vi kan ikke med et snuptag, finde på noget der er bedre, for vores skildpadder.