google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Sumpskildpadder kan få problemer med deres øre, øjne og gabet. Vi komme ind på skildpaddens sygdomme, hvordan vi kan løse og forebygge de problemer.
Denne side er opdateret d.27. marts 2023
Her sidder øret. Sumpskildpaddearten cooter.
Sumpskildpadder kan høre. De opfanger lyde, i det lavfrevkvente område 20 - 1000 hz.
Man har fundet ud af, at nogle sumpskildpaddearter kommunikerer med hinanden og deres unger.
Læs mere på siden: Skildpadder og videnskab
Dyrlæge fortæller "A-vitaminmangel kan prædisponere for de aurale abscesser" - og på alm. dansk. A-vitaminmangel kan gøre skildpadder mere modtagelige for at få bylder i deres øre.
Det er vigtigt, at du fodrer dine skildpadder varieret og jævnligt giver dine skildpadder et vitamin og mineral produkt. Du kan også give dine vandlevende skildpadder en god foderpille, hvor der allerede er vitaminer og mineraler blandet i.
Se mere om vitaminer og mineraler længere nede på siden.
Læs mer om: Kvalitetsfoder til skildpadder
Den falske landkortskildpadde hvor bylden er fjernet. Der er nu kun en lille hævning af vævet tilbage, det fortager sig efter få dage.
Begynd ikke selv med at punkter bylden! Betændelsen hos krybdyr, er en hård klump og vil ikke løbe ud, som betændelse hos mennesker og pattedyr gør.
Hævelse viser sig på
skildpaddens hoved, tit kan der opstå en byld på hver side af hovedet. Dette behøver ikke at betyde at du gør noget galt, med dit levested eller din pleje. Ligesom med mennesker, kommer der bare nogle gange bakterier ind i kroppen
og der er intet, der kan gøres for at forhindre det.
Undersøgelser har påvist, at A-vitaminmangel kan gøre skildpadder mere modtagelige for at få bylder i ørerne.
Hævelsen vil ikke falde af sig selv! Behandlingen består i, en tur til en dyrlæge. En byld i øret, er formodentlig en smertefuld tilstand for skildpadden og skal fjernes kirurgisk.
De fleste gange vil dyrlægen placere skildpadden under bedøvelse og foretage et snit langs hævelsen. Dyrlægen vil dræne det inficerede område og derefter skylle efter, det sikrer at alt materien bliver fjernet/skyllet væk.
Operationen kræver normalt ikke at blive syet. Skildpadden holdes herefter adskilt fra de andre skildpadder de næste par dage, hvor skildpadden opholder sig i en tørdok/kasse, med en vandskål. Skildpadden vil kun få en 1/2 timers svømmetur, om dagen, i en balje, med frisk og tempereret vand. Efter cirka en uge bør alt være tilbage ved det normale igen, hævelsen er nu faldet og skildpadden kan derefter sættes over i sit akvarium eller ud i havedammen igen.
Som forebyggelse og efter operationen, skal du sørge for at din skildpadde får vitamin og mineraltilskud, vel at bemærke, med det rette indhold af netop de vitaminer og mineraler skildpadder har behov for. Se nedenfor.
Et slemt eksempel, på Stomatitis, hos en landskildpadde.
Ses ikke så tit hos skildpadder, men når det ses, skyldes det ofte bakterier.
Det ses typisk som osteagtigt, gult rødbrunt-grå belægning, der sidder på mundens bløde væv, der ses typisk rødme og forøget spytsekretion.
Ofte opstår det når mundhulens slimhinde er beskadiget (sår, rifter, nedsat immunforsvar mm). Det kan dog også skyldes en svampeinfektion, som næsten altid fører tilbage til forkert pasning (forkert temperatur, UV-belysning, fodring).
I nogle tilfælde kan skildpadden have været udsat for en viral/smittet herpes-type infektion, mens andre kan skyldes clamydia og E. coli organismer. Ubehandlet, kan det være fatalt. Det skal bemærkes, at den virale form, er meget smitsom. Skildpadden skal straks sættes i karantæne.
En skildpadde med mundhulebetændelse/stomatitis vil ikke spise.
Behandling: Dyrlægen skal kontaktes og vil så vurdere om dyret skal behandles med antibiotika. Giv aldrig selv din skildpadde antibiotika eller lade din skildpaddeven gøre det. Det er simpelthen dumt! Desværre findes der rester af ubrugt antibiotika mange steder, der blive misbrugt. Det er kun dyrlægen der skal ordinere antibiotika til dyr.
Benyt gerne ReptiVite eller et andet vitamin, kalk og mineral produkt til skildpadder.
Din skildpadde kan ikke undvære vitaminer, mineraler og kalk tilført deres foder.
Zoo Med er stolte over at kunne tilbyde ReptiVite ™ med D3, et komplet vitamin-, mineral- og aminosyrekompleks specielt formuleret til skildpadder og krybdyr. ReptiVite™ er calciumbaseret for at sikre en sund knogle- og skjold vækst med det korrekte 2:1-forhold mellem calcium og fosfor. Oprindeligt udviklet til San Diego Zoo til at afhjælpe de skjold problemer der fandtes hos nogle skildpadder, blandt andre at de fik bløde skjolde.
ReptiVite bruges i dag af nogle af de mest respekterede zoologiske haver og dyreparker i hele verden. Det første krybdyr vitamin til at omfatte det komplette aminosyrekompleks, en vigtig komponent i proteinfordøjelsen. ReptiVite™ indeholder ikke kunstige tilsætningsstoffer eller fyldstoffer som soja, gær eller saccharose.
Her benytter vi altid ReptiVite et vitamin- og mineraltilskud til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.
Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.
Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite, der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.
Husk, sammen med ReptiVite skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme.
ReptiVite er et velprøvet produkt. ReptiVite benyttes af dyrehold og veterinære over hele Verden.
Anbefaling: Desinficeres drikkeskål og foderskål dagligt.
ReptiVite hjælper og:
*Kalk er livsvigtigt for skildpadder. Går din sumpskildpadde i dvale, er det livsvigtigt for skildpadden, at der er opbygget et solidt kalkindhold i dyrets skjold. Det bliver du klar over, når du har læst artiklen her: Livet uden ilt skrevet af blandt andre professor Tobias Wang, Zoofysiologi, Aarhus Universitet.
Instruktioner fra ZooMed:
Brug
2-3 gange ugentligt på skildpaddens foder.
ReptiVite™ på foder: Strø let over grøntsager, frugt og ukrudtsplanter.
ReptiVite™ på insekter: Strø let over insekter.
Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite:
- og strør det over landskildpaddens foder, hver gang vi giver ukrudtsplanter og tørrede planter og Pre Alpin der skal opblødes i vand.
- og blander det i sumpskildpaddens foder, f.eks. frisk ferskvandsfisk og kylling.
Ingredienser: Find dem her
Bestil ReptiVite og andre kvalites vitamin/mineral produkter på SkildpaddeShop.dk
Guløret terrapin med hævede øjne.
Sygdomstegn der relater til øjnene.
Stress hos sumpskildpadder, kan også give hævede øjne. Se mere under livsbetinget sygdom
En skildpadde med hævede eller lukkede øjne, er ikke helt ualmindeligt. Det er noget du bør kende til og kunne behandle. Det
første skridt er at afgøre, hvad der er årsag til problemet med øjnene.
Hvis skildpadden har problemer i et enkelt øje, skyldes det sikkert at dyret er skadet. Enten er det en selvforskyldt skade, hvor skildpadden
selv har kradset i sit øje med sine kløer, måske har skildpadden skrabet øjet imod, et eller andet i dyrets anlæg, det kan også skyldes at en anden skildpadde har skadet skildpadden, osv.
Er begge øjne berørt, så er det nødvendigt, at se på sundhedsrelaterede problemer. En af de mest almindelige årsager til at skildpadder har hævede, lukket eller røde øjne, skyldes vandkvaliteten. Læs mere om vandkvalitet
Hos nogle arter kan en høj koncentration af klor give bivirkninger. Skildpadden reagerer ved at holde sine øjne lukket eller forsøger at klø i dem. Klor er normalt ikke et problem, vi ser i Danmark. Er du usikker på om det alligevel skulle være klor, i vandet (eventuelt, hvis der har været en oversvømmelse. Så vil vandværket måske tilføje klor til vandet). Du kan så tappe vandet af og lade det stå i 24 timer, inden du heller det i akvariet akvarium. I løbet af de 24 timer vil kloret være fordampet.
Begynder skildpadden først at reagerer, på tankens vandkvalitet. Så er det først man skal tjekke, det er filtret. Filteret kan være tilstoppet, måske er filtret for lille/underdimensioneret og derfor ikke i stand til at rense akvariet. Det vil derfor være nødvendigt at få et bedre og større filtersystem. Har du f.eks. en spandpumpe, så skal du måske skaffe dig endnu en spandpumpe, eller en større model.
Hyppige vandskift vil gavne din skildpadde og vil hjælpe dig med at afgøre om vandkvaliteten er et problemet.
Skift gerne op til 50% af vandet ud af skildpaddes akvarium. Gør det gerne på en fast dag i ugen, så glemmer man det ikke så let.
Vandet i akvariet bliver ikke mere rent af at du fylder vand i akvariet, som vandet fordamper. De skadelige stoffer forurening, kalk/mineraler de fordamper ikke, det ophober sig bare i vandet. Derfor skal du skifte en del af vandet i akvariet jævnlig. Ingen kommer uden om det, uanset, hvor stort et filter du har.
Kommer der flåd fra dyrets øjne, så kan det være tegn på øjenbetændelse. Det kan skyldes svampe, bakterier eller irritation fra fremmedlegemer.
Har bakterier først sat sig i selve øjet, så er en badning/skylning af øjet, med en saltvandsopløsning* ikke nok. Øjet skal behandles af en krybdyrkyndig dyrlæge, der vil vurderer, om der eventuelt skal gives antibiotika.
* Saltvandsopløsning - læs nedenfor, hvordan man selv laver en saltvandsopløsning.
Sumpskildpadder i havedam med hævede øjne
Hvad kan jeg gøre for skildpadden? Kontakt din dyrlæge. - Ser vi sådan en skildpadde her hos Sumpskildpadder, vil vi i de lette tilfælde begynde at give skildpadden foder, den gerne vil tage, vi tilføre fodret et ekstra tilskud med vitamin og mineraler. her benytter vi Korvimin, mere ovenfor om Korvimin. Dyrets øjene skal være i bedring efter 8-14 dage.
Vi ser meget tit sumpskildpadder der dukker op af dammen, efter endt dvale perioden, her i det tidlige forår. Foråret er måske endnu ikke rigtig kommet i gang. De sumpskildpadder lider tit af hævede og lukkede øjne. De sumpskildpadder har ikke taget føde til sig, gennem hele vinteren, hvorfor de har tæret på deres ressourcer. Mange af de sumpskildpadder har A-vitaminmangel?
Skildpadder der har lagt i dvale hele vinteren, det er på grænsen af hvad skildpadden kan klare. Kommer foråret ikke i en fart og lader solen skinne og varme vandet op, så vil skildpadden ikke begynde at tage føde til sig og på den måde kunne komme til kræfter igen. Hvilket er vigtigt, hvis din skildpadde ikke skal bukke under for dvaleperiodens strabasser.
Vi anbefaler at man tager de sumpskildpadder ind i en balje eller andet, og giv dyrene den samme vandtemperatur, der er udenfor, lad vandet varme sig selv op til rumtemperatur. Så slipper du for at dine dyr bliver mere syge.
Sumpskildpadder begynder ikke at tage føde til sig før vandet når en 12-14 grader. Med ordentligt foder og Korvimin der indeholder vitaminer, kalk/mineraler, en solplads med UVB-lys og varme, så vil dyrets øjne normalt komme sig ret hurtigt.
Du spørger "hvordan kan jeg fodre en skildpadde der ikke kan se?". Se nedenfor.
Uden UVB-lys, så er alt andet ligegyldigt! UVB-lys og varme er livsvigtigt for sumpskildpadder. Når foråret rigtig er kommet i gang, så vil vi sætte dyrene ud i dammen igen, hvor de nu vil kunne få dækket alle deres behov af solens stråler, hvilket giver skildpadderne UV-lys og varme.
A-vitaminmangel. Ved sumpskildpadder, vil det første tegn på A-vitaminmangel ofte være betændelse i dyrets hornhinde, øjet bliver mat, øjenlågene hæver og skildpadden kan til sidst ikke længere åbne sine øjne.
Forebyg mod vitaminmangel, med vitamin, mineral og kalktislkud ReptiVite. Se ovenfor.
Et andet symptom ved hamskifte, her kan dyrets skind virke rå og tyndt og der kan være sår, negle kan falde af. I nogle a-vitamin tilfælde, vil skildpadden også have luftvejsproblemer, det viser sig ved at næsen løber. Det er tegn på at dyrets lunger nedbrydes.
A-vitaminmangel ses oftest hos sumpskildpadder og skyldes oftest en forkert og ensformig fodring gennem længere tid og manglende direkte sol eller UVB-lys og varmepære. Husk, skildpaddens UVB-pære skal være frisk - det er ikke altid nok at UVB-pæren lyser. UVB-pæren virker max. i 1. år!
Her må du omlægge din skildpaddes foder og sørge for at give din skildpadde ellers har de rette forhold. Fodring af sumpskildpadder - Indretning af akvarium
Desværre ser vi tit sumpskildpadder, der kun lever af Vesterhavets rejer eller fisk fra Havet, det vil give skildpadden problemer. mange skildpadder dør af ensformigt foder. Skildpadden spiser det gerne, men det er ikke naturligt skildpaddefoder.
Der er mange ting der spiller ind, hvis du vil give din skildpadde det gode liv.
Skildpadder er krybdyr - Det er vigtigt at du forstår, hvad det betyder. Måske skal du lige friske din viden op.
Blind Guløret terrapin der er fejlernæret og har kun fået Grønlandske rejer gennem de sidste 18 måneder. Det lider dyret under. Organer sætter ud og dyret er ved at dø.
I mange tilfælde vil en blind skildpadde ikke spise og derfor dø.
Men, opgiv ikke inden du har forsøgt de trin, vi her giver dig.
På denne måde kan du muligvis få skildpadden i gang med at spise igen. Du skal være lidt tålmodig, hvis denne proces skal lykkes og få din skildpadde i gang med at spise igen. Efter lidt øvelse vil skildpadden selv kunne finde sit foder.
Det ses desværre ikke så sjælden at skildpadden er så svag, at dyret skal sondefodres.
Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi, at du tager din skildpadde med til en dyrlæge.
Et tilskud af a-vitamin eller betacaroten, vil normalt kunne rette op på problemet (pas på med overdosering af A-vitamin)!
Foder der har et naturligt stort indhold af a-vitamin, er fisk, lever, æg, gulerødder og spinat, det er alle foderemner, din sumpskildpadde normalt gerne vil tage.
Her hos Skildpadder ABC, benytter vi gerne at give en syg skildpadde lidt fiskeolie/levertran og nogle dage under en UVB pære (1-2 timer af gangen, gerne flere gange om dagen), hvilket normalt hjælper på skildpaddens appetit.
Vi anbefaler, at du tager din skildpadde med, til din dyrlæge, der måske vil give skildpadden et vitamintilskud og eventuelt sondefodre skildpadden, hvis dyret ikke selv vil tage føde til sig.
Læs mere om fodring af din sumpskildpadde: Godt foder
Mangler din skildpadden en UVB-pære eller er pæren blevet for gammel? Så vil skildpadden hurtigt, få helbreds problemer. Skildpadden kan ikke optage vitaminer og kalk i sin krop, hvis ikke der er en UVB-pære der fungere, i skildpaddens akvarium (pæren skal hænge over solpladsen og i den rette højde)!
Husk på, at det er ikke alle øjeninfektioner, der kun er et problem der vedrører skildpaddens øje. Der kan også være en infektion i dyrets krop, der viser sig som et symptom, hvor øjet hæver.
Betændelse kan afhjælpes ved, at spule, det betændte område/øje, med en saltvandsopløsning*
*Saltvandsopløsning / fysiologisk saltvand. Dyrlægen nævner saltvand, dermed mener han, at vi skal bruge fysiologisk saltvand, en opløsning af 0,9% natriumklorid, kogsalt, der blandes op i vand.
Hvordan blander vi fysiologisk saltvand?
Fysiologisk saltvand blander vi selv, her hos Sumpskildpadder. Vi benytter 9 gram salt, der blandes op med 1. liter vand og koges. Når saltvandet er kølet af, kan det benyttes. Det fysiologiske saltvand hældes i en ren kande og stilles i køleskabet. Vi har nu saltvand til et par dages brug. Herefter tilberedes en ny portion.
Kinesisk trekølsskildpadde har været i klammeri !!!
Her har vi modtaget en skildpadde, der har et betændt og hævet øje. Dyret er ellers frisk og livlig. I det her tilfælde kommer skildpadden fra et hjem, vi kender godt og hvor dyrene bliver passet som de skal. Skildpaddens andet øje er helt som det skal være.
Her hos Sumpskildpadder tror vi, at skildpadde, er blevet kradset eller bide i eller omkring øjet, af sin makker (vi benytter en kraftig pandelup). Det er formodentligt sket under spisning af foder, hvor det godt kan gå lidt livligt for sig.
Dyrlægen siger "sørg for at holde øjet så rent som overhovedet muligt. Spule øjet, med saltvand, flere gange dagligt, gerne en 4-6 gange de første par dage (det gør vi med en sprøjte), og hold øje med forandringer. Hvis det bare er et traume skal det nok hele ret hurtigt (vi har vurderet at det er en traume/skade)".
Har du et tilsvarende tilfælde, med din skildpadde, så vil vi anbefale dig, at tage kontakt til din lokale krybdyrkyndige dyrlæge og få en vurdering af situationen.
Dyrlægen fortæller "Hvis det er en traumatisk skade ville det være en god idé at finde ud af om der er sår på øjets hornhinde, for så ville det være rart med lidt lokal antibiotika (øjnedråber) imens såret heler. hvis der går infektion og/eller kraftig inflammation i hornhinden kan det godt være at dyret efterfølgende kommer til at se dårligere på det øje."
Skildpadden blev helt rask igen.
Del siden