google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Alm. snapskildpadde kan bogstavelig talt spise af hånden. Her er det dog et stykke fisk.
"Aggressive" skildpadder, hvorfor er skildpadder "sure" og bider, kan vi gøre noget ved det?
Når alt kommer til alt, så kan de fleste problemer, med de "aggressive" dyr, føres tilbage til, at skildpadden er stresset og har for lidt plads!
Synes du din sumpskildpadde virker aggressiv, så skylde det normalt at sumpskildpadden er stresset, føler sig presset eller måske har skildpadden ondt og er syg?
Stresse hos skildpadder, er undervurderet.
Vi fortæller om: Stress blandt skildpadder - Hvordan det kan påvirke skildpadder.
Sumpskildpaddearter vi gennemgår
Vi ser på Moskusskildpadder, Kinesiske trekølsskildpadder, Terrapiner, Cooter, Blødskjoldsskildpadder, Snapskildpadder og andre arter.
Hvilke skildpaddearter kan man holde sammen? Det er spørgsmål vi får tit.
Her på siden vil vi forsøge at hjælpe dig der har en "sur" sumpskildpadde. Hvad kan der gøres og hvorfor virker skildpadden aggressiv?
Generelt giver vi vores skildpadder, alt for lidt plads. Vi er derfor tit selv medskyldig i de problemer dyrene har med hinanden.
Vi vil også hjælpe dig med at finde ud af, hvilke skildpaddearter man kan holde sammen og hvordan du håndterer en sumpskildpadde, så du ikke bliver bidt. Nogle arter, er ikke til at spøge med!
Du skal være klar over, at der er ubehagelige billeder, her på siden.
Når man har med dyr at gøre så er der ingen regler, uden undtagelser. Så er det svært om ikke umuligt at sætte dyrs opførsel på formel. Man skal derfor først huske på, at skildpadder ikke er kæledyr. Skildpadder opfører sig nu engang som de gør, hvilket ikke altid er så hyggeligt at se på, for den uerfarne skildpaddeejer.
Spørger du os om, hvorfor dine dyr "slås", så er det vigtigt at du ved, hvilken skildpadde der er aggressoren? Vores hjælp og svar afhænger af, om det er hunnen eller hannen der er "sur".
Vi har meget stor erfaring med skildpadder og vi ser dagligt hvordan skildpadderne opfører sig overfor hinanden. Vi tester og afprøver under kontrollerede forhold, hvordan forskellige skildpaddearter og akvariefisk interagerer sammen, så vi kan råde dig bedst muligt.
Det vi skriver, på denne side, er ment som en vejledning og ikke en facitliste, men, kan måske give dig en forklaring på, hvad du selv observerer. En facitliste på skildpadders opførelse, findes ikke, men, kommer med erfaring.
Har din skildpadde en stor bidskade og andre skader, måske er der også opstået betændelse, i såret, uden du har set det, så må du henvende dig til en krybdyrkyndig dyrlæge.
Vil du gerne af med en sur skildpadde, er du velkommen til at kontakte os
God fornøjelse.
Denne side er opdateret d.25. marts 2023
Av av! Skildpadden bider, den vil smage, om de der fingre kan spises? Formanden er selv skyld i, at den guløret terrapin bider! Større terrapiner kan let bide hul!
Hvor hårdt bider en sumpskildpadde?
Det er lidt forskelligt, hvilken sumpskildpaddeart vi taler om. Moskusskildpadder skal man ikke frivilligt lade bide i sin finger af. Der vil normalt gå hul på fingeren.
Er det en cooter eller terrapin der bider, så kan det gøre pokkers ondt lidt afhængig af, hvor skildpadden får fat i dig. Større dyr, kan sagtens bide hul i dig.
Er det en snapskildpadde, så hold fingrene for dig selv. Snapskildpadden skal ikke være ret stor, før dyret kan gøre stor skade på din finger og hånd.
Nogle arter, som Falsk landkortskildpadde - Kinesisk trekølsskildpadder - Kinesisk stribethals de bider normalt aldrig én eller kun meget sjældent, medmindre de er meget stresset.
Se også vores side: Bidt af skildpadde - Hvor ondt gør det? Hvad gør man, hvis skildpadden bider? Undgå at blive bidt? m.m.
Alle her, der håndtere skildpadder de har fået en stivkrampevaccination.
Vi tager bid fra skildpadder alvorligt. Salmonella risiko
Her sidder jeg og hygger med "Big Mama", jeg vil demonstrere for dig, hvordan en sumpskildpadde kan bide dig. Du skal ikke selv begynde at lade dine skildpadder bide i dig! Du skal altid håndtere dine skildpadder så de ikke kan og vil bide i dig. Er uheldet først ude efter dig, så kan du risikere at få skidt og bakterier ind i såret, der måske sender dig på skadestuen, det er ikke så sjovt for dig. Husk, at tænke dig om.
Bliver skildpadden stresset eller som her hun bliver lidt irriteret på mig, så er der risiko for at blive bidt.
Vores Guløret terrapin "Big Mama" får godt fat i formandens finger. Jeg har fået en stivkrampe vaccination for nyligt, det har vi alle der håndtere vores skildpadder.
Alm. snapskildpaddeunge der vil bide. Det er en helt naturlig reaktion.
Nogle skildpaddearter kikker på din finger - nogle bider dig i en finger - andre arter bider igennem huden på din finger og andre skildpadder tager en finger fra dig!
Er du uerfarne og ny skildpaddeejer, så skal du ikke rører ved en sumpskildpadde du ikke kender.
Sumpskildpadder er ikke kæledyr. Tager du en sumpskildpadde op så vil skildpadden forsøge at komme væk, kradse med sine klør og typiske forsøge at bide dig.
Har du aldrig holdt fat i en sumpskildpadde, så få en erfaren skildpaddeejer til at vise dig, hvordan man holder om en sumpskildpadde på en sikker måde.
Sumpskildpadder er meget stærkere end du tror! Du vil blive overrasket første gang, du skal holde en sumpskildpadde. Det gør alle uden undtagelser.
Alm. moskusskildpadde der her holdes på den bagerste halvdel af skjoldet. Holdes fingrene bare lidt tætter ved hovedet, så vil skildpadde kunne nå og bide. Her bemyttes der kun en hånd, der er ikke plads til at holde skildpadden med begge hænder, hvilket ellers er det bedste.
Moskusskildpadder skal håndteres ved at man holder fast på den bagerste halvdel af deres skjold, hvis man ikke skal blive bidt.
Har du ingen erfaring med at håndtere moskusskildpadder, så kan du øve dig ved at samler skildpadden op fra en balje. Sæt dig ned på gulvet eller i en sofa, så skildpadden ikke kan falde så langt ned. Du skal ikke stå og jonglere oppe i luften med en moskusskildpadde, hvis du aldrig tidligere har rørt ved en skildpadde før. Tag nu godt fat om moskusskildpadden, så langt tilbage om skjoldet, hvor du kan få forsvarligt fast. Du vil nok opleve at skildpadden kaster hoved bagover eller neden under skjoldet efter dine fingre! Holder du bare fra midten af skjoldet og bagud, så sker der dig ikke noget.
Første gang skildpadden bider ud efter dig eller bruger sine bagben med de skarpe negle til at rive sig løs fra din hånd, så vil du blive forskrækket, her må du ikke tabe skildpadden over et hårdt gulv, skildpaddens skjold kan knække!
Moskusskildpadder er normalt ret aggressive, når de håndteres.
Alm. og Alligstor snapskildpadder
Alm. snapskildpadder og alligator snapskildpadder kan normalt godt sættes sammen, hvis de er cirka samme størrelse. Men, snapskildpadder, der har været alene, i et akvarium, og pludselig får en ny "ven", så kan den gamle snapskildpadde, måske "få lyst" til, at æde den nye beboer. Det skyldes måske, at der kommer en ny skildpadde ind, på den gamle snappers territorium? Pas især på med, at sætte snapskildpadder sammen, der er stor størelsesforskel på. Det kan meget hurtig gå galt. Er du ikke erfaren, så sæt ikke snapskildpadder sammen med andre sumpskildpaddearter.
Find meget mere viden om: Snapskildpadder
Håndtering af snapskildpadder
Se nedenfor i slideshow, hvordan du håndterer en alm. snapskilpadde og en alligator snapskildpadde.
Bemærk! De to snapskildpaddearter skal håndteres forskelligt. Her er det nødvendigt at man ved, om det er en alm. snapskildpadde eller en alligator snapskildpadde man manipulerer, der kan ellers være store chance for at du får bidskader dine fingre og hænder. Er du i tvivl om, hvilken snapskildpaddeart du står overfor, så håndter den som en alm. snapskildpadde, det er den der lettest kan få fat i dig. Alm. snapskildpadder kan kaste hoved hen over midten og ned over midten af sit skjold. Tænk dig om!
Er du uerfaren og bange, så få en erfaren skildpaddeejer til at hjælpe dig eller benyt et fiskenet. Et fiskenet kan være lidt svært at få en snapskildpadde ud af igen, for skildpadden hjælper med garanti ikke til og vil stritte imod med ben og klør.
Er du uerfaren, så synes vi at du helt skal holde dig fra snapskildpadder. Det er lidt skørt at få denne art som sin første skildpadde. Vi ser desværre skøre mennesker.
Vi kender snapskildpaddeejer, der har haft deres skildpadde i mange år og aldrig lært at håndterer dem. Men, hvor sjovt er det at have et dyr man er bange for?
Slideshow
Et par terrapiner i parringsdans. Hvor hannen vifter med sine klør, foran hunnnens næse.
*Moskusskildpadde og Kinesisk trekølsskildpadde. Hanner kan ikke sammen! Se en video nederst på denne side, hvor en han moskusskildpadde og kinesisk trekøl. Hanner kan tit ikke tolererer hinanden, og slet ikke, hvis der er hunner sammen med dem.
Normalt vil hunner og hanner af de ovenfor nævnte sumpskildpaddearter udmærket kunne leve sammen, i en havedam også i et stort akvarium. Måske ikke alle arter sammen på én gang?
Cooter og falsk landkortskildpadde, de vil meget sjælden give ballade.
Guløret, rødøret terrapiner og kinesiske trekøl. Hvis der er uro i blandt de her nævnte sumpskildpaddearter, så vil det typisk være en terrapin han/hun eller en han af de kinesiske trekøl. der giver uroen.
Uro kan skyldes at en territoriel terrapin han er sur på en anden terrapin han. Det kan også skyldes at en terrapin han, hele tiden vil parre sig med den samme hun, med hun gider ikke hannens tilnærmelser. Det kan hurtigt give ballade og se ret så træls ud når dyrene begynder at slås. Hvis det er samme køn, så vil der normalt ske det, at den ene eller den anden af terrapinerne bliver sat på plads/får nogle klø (det kan tage timer) og der bliver ro. problemet er løst, for nu.
Men, er det en parringsivrig han, så kan han få nogle klø, efter han har sundet sig, så vil han parre sig igen og det fortsætter i én uendelighed. Han kan tage meget skade, hvis en stor terrapin hun, får lov til at bide i ham. Det skal vi undgå.
Der kan også ske det, at hun lader sig parre, der bliver ro lidt. Men, hanner vil parre sig igen og hunnen lider overlast.
Opstår der skader på en skildpadde, så skal du gøre noget og flytte et af dyrene.
Alternativt kan du sætte flere hunner sammen med en han. Han vil måske nu skifte mellem hunnerne. Gælder også for de kinesiske trekøl. Men, man må ikke anskaffe sig flere terrapiner, i dag.
Kinesiske trekølsskildpadder virker som om at de har lidt flere brikker at flytte med, end andre sumpskildpaddearter. En "klogere" trekøl. han kan være meget charmerende, men, sumpskildpadden kan lige så let, være en "ballademager", overfor andre sumpskildpadder.
En han af de kinesiske trekøl. kan være for ivrig efter at vil parre sig med en hun, af sin egen art.
En kinesiske trekølskildpadde han kan også blive interesseret i en moskusskildpadde hun, hvilket kan give ballade. Det kan forstyrre de andre dyr.
Alternativt kan du sætte flere hunner sammen med en han. Han vil måske nu skifte mellem hunnerne. Men, man kan ikke skaffe flere terrapiner, i dag.
Dynamikken i en skildpadde-gruppe kan hurtig ændres, hvis man fjerner dyr og sætter nye dyr ind i en allerede etableret skildpadde-gruppe.
Har du allerede etableret en rolig flok cooter eller andre sumpskildpaddearter og er glad ved det, så sæt ikke en enkel terrapin ned til dem. Terrapiner er mere temperamentsfulde end cooter og vil kunne give uro, i den ellers rolige gruppe sumpskildpadder.
Når der sker ballade i et akvarium eller lille dam, så skyldes det normalt altid, at dyrene ikke har plads nok. Selv om man har et stort akvarium, på 500-700 liter eller en lille dam på 1000-3000 tusinde liter vand, er ikke altid nok til to sumpskildpadder ikke ser hinanden igen og problemet begynder forfra. I naturen, kan de uenige sumpskildpadder bare flygte, til et andet sted i søen og problemet er løst.
Sidste mulighed, måske vil det hjælpe at lægge mere dekoration og flere huler ned i akvariet og dam. Så kan de "irriterende" sumpskildpadder ikke se hinanden hele tiden, det vil måske give dyrene lidt ro?
Husk, guløret- og rødøret terrapiner hører i dag ind under invasive skildpaddearter og er ulovlig at købe, sælge, give væk og yngle med.
Guløret terrapin hanner +20 år gamle soler sig og lever sammen i fordragelighed, de har ingen hunner at slås over.
Voksne terrapin hanner, de kan være ret hårde ved deres damer. Det er de to herre her.
Hvad gør man så, når de er så hårde ved damerne at der går hul på deres nakkeskind og andre steder, vi fjerner hannerne fra damerne og sætter dem i et anlæg for sig selv eller sammen med andre voksne hanner. Så er det bøvl stoppet og hanner opfører sig eksemplarisk igen og kan uden problemer ligge sammen og tage sol.
Moskusskildpadder
Moskusskildpadder kan godt leve sammen med terrapiner, cooter og falske landkortskildpadder. Moskusskildpadder kravler rundt på bunden og de andre arter, svømmer mest i overfladen og er på land. Man vil dog kunne observerer, at de svømmende arter, måske vil forstyrre moskusskildpadderne, når de svømmer frem og tilbage hen over dem. Derfor giv dine moskusskildpadder nogle huler eller trærødder dyrene kan gemme sig i og under.
Moskusskildpadder i akvarium: Bliver en moskus. jaget af en anden skildpadde, moskus. kan blive bange og taber sit luft! Moskusskildpadden kan så ikke svømme op til overfladen og få luft, men kun kravle. Lever moskus. i et glasakvarium, der kun har glatte glassider, så kan din moskus. ikke få fat, med sine klør og hjælpe sig selv op til overfladen. Derfor er det vigtigt, at moskusskildpadden kan kravle op, fra bunden til overfladen og få luft. Sæt eventuelt et akvarium baggrund, i akvariet, du kan også lægge trærødder eller byg en stentrappe i akvariet, din moskus. kan klatre op af, til overfladen. Der vil ellers være risiko for at din moskus. kan drukne!
Moskusskildpadder i havedam: Har du moskusskildpadder, i din havedam, så er glat bassinfolie livsfarligt, for moskusskildpadden. Især, hvis moskusskildpadden bliver jaget, af en anden skildpadde. Moskus. bliver bange og taber sit luft og kan derfor ikke svømme op til overfladen og få luft. Moskus. kan ikke gribe fat i det glatte bassinfolie, med sine klør. Du skal sørge for, at skildpadden kan kravle, fra bunden og op til overfladen og få luft. Læg en træstamme, trærødder, en bane med grusbelagt folie, ned i dammen, så moskusskildpadden kan få fat og selv komme sikkert op til overfladen.
Moskusskildpadden kan sulte! Når moskusskildpadder lever sammen med andre sumpskildpadde-arter, der svømmer i vandoverfladen. De overflade-svømmende skildpadder, er gode til at tage fodret, inden det lander nede på bunden hos moskusskildpadden.
Moskusskildpadder og Kinesiske trekølsskildpadder
Moskusskildpadder og de kinesiske trekølsskildpadder ligner hinanden en hel del og de vil derfor både kunne give hinanden kærlighed og ballade.
Vi ser sjældent en kinesiske trekølsskildpadde hun med hele sin hale! En han vil typisk bide halen af en hun, der ikke er parringsvillig.
Aggressiv sumpskildpadde. Hvad kan man gøre?
Det er ikke et ukendt problem. At en skildpadde kan blive "aggressiv" og bide. Det kan ske, hvis en han vil parre sig med en hun, og hun ikke vil parre sig med ham. Han bliver "sur og frustreret" og bider. Det ses mest hos moskusskildpadder, kinesiske trekølsskildpadder og hos terrapiner.
Det kan også være en hun, der er territorial og "træt" af, at der er andre hunner, i sit akvarium. Hun kan også "tæve" en svag han. Det ses jævnlig hos terrapiner.
I naturen, kan dyrene flytte sig et par hundrede meter væk fra hinanden, så er der ro igen. Det kan dyrene ikke, i et akvarium, uanset om man selv synes, at dyrene har et stort akvarium, på måske 500 - 700 eller dam på 1000 -3000 liter, Så er det nu engang kun en "pyt vand" i forhold til det naturen tilbyder skildpadderne.
Sæt ikke skildpadder ud i naturen!
Herfra kan vi kun anbefale dig, at du giver dine skildpadder så meget vand som muligt. Skildpadder har også gavn af, at der i akvariet, er trærødder og huler, hvor dyrene kan gemme sig bag, i eller under. På den måde kan skildpadderne ikke se hinanden, hele tiden. Har dine skildpadder en god solplads, gerne to, dyrene kan kravle op på, så kan en underkuet skildpadde, komme lidt væk fra en dominerende hun eller han.
Når alt kommer til alt, så kan de fleste problemer, med de aggressive dyr, føres tilbage til, at skildpadden er stresset og har for lidt plads!
Sumpskildpadder udtrykker stress, ved at være enten aggressiv, tilbagetrukket/sky, blive syg eller i værste fald dø!
Indretning af akvarium, til de større skildpadder og moskusskildpadder
Bider dyrene hul i hinanden, så skal du fjerne et af dyrene.
Sumpskildpadder kan lige som katte og hunde, have en dårlig karakter.
Hvor det kan blive nødvendigt, at aflive dyret (aflivning skal en dyrelæge tage sig af).
Hvis en skildpadde er aggressiv overfor andre skildpadder, og dyret er det i længere tid (især hvis der sker skader), så vil det være nødvendigt, at flytte skildpadden over i et andet akvarium.
Moskusskildpadder har det med at gå og bides af hinanden. Bare synet af en anden skildpadde, kan være nok til at der gøres et udfald. Det virker som skinangreb, normalt får de aldrig fat i hinanden, men det kan godt sige "klonk", når de bider i hinandens skjold, hvilket kan høres udenfor akvariet. Det er ikke grund nok til, at skille dyrene ad. Det er moskusskildpaddens temperament "de er sikkert bare født hammer sure!"
Vedrørende terrapiner: Vi forsøger at holde balladen nede, i vores anlæg. Hvilket gør, at vi holder et godt øje med dyrene. Der hvor balladen opstår, er mest, hvor der er mange hunner og også er en større flok hanner sammen med. Her begrænser vi antallet af hanner og sætter de resterende hanner sammen i et ungkarle kar. Her kan hannerne måske slås og kæmpe om herredømmet, i op til en halv dags tid, men, så holder balladen normalt op igen, så snart hierarkiet er på plads. Så længe der ingen hunner er i nærheden, så falder dyrenes "temperament" overfor hinanden. Sætter vi en ny han ned i ungkarle karret, så bliver den nye han gerne kanøflet de første timer, hvis ikke det er den nye han, der sætter de andre hanner på plads og dermed bliver "alfa" hannen.
Terrapiner. Vi holder op til 20 hunner og fem, seks hanner sammen i stor grupper, hvilket normalt fungerer udmærket. Det kræver meget plads, en dam, og ikke kun få hundrede liter vand. Der skal altid holdes øje med dyrene. Er der en for aggressiv han, så bliver der byttet en anden han ind i de store grupper. Den lidt for iltre han, bliver sat i ungkarle karret, så falder han normalt til ro igen.
Holder man flere voksne hunner og en han sammen med dem, vil det som regel fungerer udmærket. Men, I skal huske på, der er ingen regler uden undtagelser, når vi taler om dyr og da slet ikke når det handler om sumpskildpadder.
Er der flere hunner, i et akvarium og man sætter to eller flere hanner sammen med hunnerne, så vil det tit give ballade, mellem hannerne. De vil alle have hunnerne for sig selv. Det sker tit, hvis dyrene holdes sammen i et akvarium. I en havedam, vil man normalt kunne holde flere hanner sammen, med hunner.
De store sumpskildpadder, kan normalt kun adopteres fra os, til en havedam, hvor der er meget vand og plads, til dyrene.
Her vil skildpadderne kunne komme væk fra hinanden, hvis der er optræk til ballade.
Alfa skildpadde er konge/dronning i akvariet. Nogle skildpadder styrer de andre med hård hånd andre lægger vi ikke mærke til.
I en gruppe skildpadder, vil der altid være en skildpadde der er alfa (den dominerende), det behøver ikke at være en han. Det er heller ikke altid sikkert at man ved, hvilken skildpadde der er alfa. Du kender alfa ulven, det er ham der bestemmer, fører gruppen.
Her holder vi øje med dyrene, kan dyrene ikke sammen, så bliver dyrene flyttet over i andre grupper eller er det en meget vanskelig skildpadde, der er meget hård ved de andre dyr, så må den leve for sig selv.
Vi forsøger altid at sætte umulige skildpadder sammen, med andre skildpadder, af samme køn. Det lykkes tit at sætte især de sure hanner sammen, i et anlæg, hvor der ingen hunner er til at slås om.
Men, fordi et par skildpadder er uenige, en enkelt dag, er det ikke nok til, at vi skiller dem ad.
Alm. moskusskildpadde har fået foden bidt af. Såret heler, og skildpadden vil leve sit liv uden større problemer.
Moskusskildpaddens klør og fod er bidt af!
Foto. Hun alm. moskusskildpadde: En alm. moskusskildpadde hun, er blevet domineret af en anden moskusskildpadde hun. Den dominerende hun har bidt alle kløer af begge forben, på den underlegne moskusskildpadde.
Sumpskildpadder og moskusskildpadder der lever i naturen, her vil en sumpskildpadde eller moskusskildpadde normalt kunne svømme væk fra den anden. Men, det giver et akvarium normalt ikke meget plads til.
Har du problemer med moskusskildpadder/sumpskildpadder der ikke kan sammen, så vil vores anbefaling være, giv dine dyr et større akvarium, med flere gemmesteder, trærødder, dekoration, evt. huler, flydehuler*.
Det er vigtigt at den underlegne moskusskildpadde/sumpskildpadde kan komme væk fra den dominerende skildpadde. Kan den "sure" skildpadde ikke se den anden skildpadde, så går det tit lidt bedre mellem dyrene. Ude af øje ude af sind.
Har du f.eks. to hunner sammen og den dominerende hun er hård ved den anden, så vil det kunne være en god ide, hvis der er plads i akvariet til det, at sætte et par hunner mere sammen med dem. Så er der lidt flere dyr en dominerende hun kan skælde ud på og det enkelte dyr vil normalt ikke lide overlast.
Sætter du nye skildpadder ned i akvariet, til dyr der har gået der længe, så vil de normalt blive domineret af én af de gamle skildpadder. Det kan godt tage en dags tid, inden de nye har forstået budskabet og har rettet sig ind i hierarkiet. Der kan også undtagelsesvis komme en ny dominerende skildpadde ned til de gamle dyr, så vil de "slås" en dags tid og problemet er normalt løst. Det ser ikke altid lige hyggeligt ud når diskussionen mellem dyrene går højt, så gå ud af rummet og lad dyrene være, de finde normalt selv ud af det. Skildpadder er hårdføre dyr og vandt til det fra naturen.
Vi kan tage imod en "sur" skildpadde. Fjerne man en dominerende "sur" skildpadde, så vil den næste skildpadde i rækken rykke op og blive "Alpha". Måske vil denne skildpadde blive lige så dominerende "sur", som skildpadden der blev fjernet?
Har dine sumpskildpadder et for lille akvarium, så kan der desværre hurtigt udvikle sig problemer mellem dyrene. Du skal være klar over, at én af dine sumpskildpadder vil være den dominere ”Alpha skildpadde”. De fleste gange sker domineringen i stilhed og du ved måske slet ikke, hvem det er der er boss i akvariet? Du kan være helt sikker på, at én af dyrene bestemmer.
Et akvarium på 200/250 liter, gerne fyldt op med så meget vand som det nu er mulighed for, det skulle give plads til en lille flok på 3-4 moskusskildpadder.
Skildpadder der undertrykkes af andre dyr, de kravler typisk og meget mere op på land. Her kan skildpadden slippe fri fra sin plageånd. Sidder en skildpadde altid oppe på land og ikke tør kravle ned i vandet, så skal du måske tænke over om én af dine skildpadder skal skifte hjem? En anden løsning kan måske være, at give dine dyr et endnu større akvarium, hvor dyrene har mange gemmesteder. Kan den dominerende skildpadde ikke se den anden skildpadde, så vil den ikke jage dyret.
*Flydehulen giver mange moskusskildpadder fred og ro fra de mere dominerende skildpadder. Moskusskildpadde hunner vil gerne gemme sig i hulen, når en han jager hende.
Han: Har du en meget viril han. Den bedste løsning med meget virile hanner, er, 1. Få et meget større akvarium. 2. FJERN HAM og byt evt. til en hun hos os (mod en mindre donation). 3. Der skal være mindst tre hunner til én han. 4. Der er meget større risiko for at de andre dyr får skader. Mere om hanner nedenfor.
Moskusskildpadde han er bidt i stykker af hun, det kunne lige så godt være en hun der var bidt i stykker, af en han.
Det er helt naturligt for moskusskildpadder, at de slås lidt eller har lidt gnidninger mellem hinanden.
Man skal altid holde øje med sine skildpadder, om der er nogle dyr der har det skidt.
ADVARSEL! Hold aldrig en enkelt voksen han og en enkelt hun sammen. Det er dømt til fiasko! Er man nybegynder, så glem alt om at få en han moskusskildpadde med dig hjem. Uanset, hvad andre fortæller dig, så er det her et generelt problem og ikke noget for nybegynder i hobbyen at skulle håndtere.
Ingen kan længere adoptere en han og en hun hos os! Vil en skildpaddeejer have en han, så skal de mindst tage tre hunner med til den ene han. Det vil være allerbedst kun at holde hanner i en havedam, de er normalt så store at en jaget hun kan slippe væk fra ham og ikke lider overlast.
Har du en hun og en han, så kom og ind til os, aflever din han og tag en hun med hjem i stedet for. For en mindre donation til vores arbejde, så er du over det problem.
Vi holder ikke vores hanner og hunner sammen, vi har nok andet at se til end at skille dyrene fra hinanden.
Det er ikke et ukendt fænomen at moskusskildpadder bider hinanden. Det er meget let at overse bidskader, hos moskusskildpadder.
Vi ser bidskader, hvor mange moskusskildpadder lever sammen, på for lidt plads.
Hvor der er én eller flere hanner, i akvariet. Har du to hanner, er der garanti for, at de vil slås og bide hinanden. Så meget garanti som man nu kan give, når man arbejder med dyr.
Er du ny i skildpaddehobbyen, så anbefaler vi dig, at du holder dig fra moskusskildpadde-hanner. Få i stedet for hunner, de har en bedre opførelse.
Ønsker du at få en moskusskildpadde han, så få mindst tre hunner sammen med hannen, gerne flere hunner. Hanner er meget virile og vil 24syv parre sige med hunnerne. Har du kun en enkelt hun sammen med en han, så vil hun let kunne lide overlast, på grund af en for fræk han. Hun kan få hævet og ødelagt bagparti og tydelige bidskader.
Vi er nødt til at tage hensyn til vores skildpadder. Uanset, hvad vi tilbyder vores skildpadder af anlæg, vil der kun være en "pyt" vand i akvariet, ved siden af, hvad dyrene vil have i naturen at svømme rundt i. I naturen kan en skildpadde bare svømme 500 meter væk fra en for fræk skildpadde, det kan dyrene ikke i fangenskab.
Moskusskildpadde hanner kan også falde for den eneste ene, for dem. Som du kan se på billedet overfor, så bed han en luns skjold af en hun, bare fordi hun ikke ville parre sig med ham!
Kirsti fortæller; "På et tidspunkt fik jeg en moskus han og hun skildpadde til flokken. Jeg havde i forvejen 2 kønsmodne hunner og en "teenage" pige.
Hannen var kun interesseret i den hun han flyttede ind sammen med. Han har enormt parringsvillig hvilket stressede hende rigtig meget! Han blev flyttet til et andet akvarie og kort efter lagde hun æg hvilket hun på intet tidspunkt havde gjort mens de gik sammen, så jeg tror hun var så stresset så hun holdt på dem.
Efter 4.mdrs adskillelse blev hannen sat ned til hunnerne igen i håb om han havde glemt at han havde fundet 'den eneste ene'.
Det havde han ikke, næsten tværtimod, så da han bed et stykke af hendes skjold så flyttede han permanent til et andet hjem.
Såret helede fint og hunnen blev glad for at få en ny meget sødere han i flokken".
Fortællingen ovenfor, er desværre noget vi møder jævnligt. Der findes også skikkelige hanner, men de er sjældne. Hold aldrig to hanner i samme akvarium, hvor der også er hunner, det vil med sikkerhed give problemer. Men risiko for slemme skader hos taberen. Se foto nedenfor.
Vi holdere grupper af moskusskildpadde hanner sammen, uden hunner. Har hannerne ingen hunner at slås om, så går de normalt rimelig fint sammen.
Moskusskildpaddehanner har også tit bidskade, se billeder nedenfor. Måske er der gået betændelse i såret, uden du har set det, så må du henvende dig til en dyrlæge.
Vi kan modtage problem skildpadder.
Kort fortalt om moskusskildpadde hanner. - Vi anbefaler kun hunner til begynder: Holder du en han i akvariet, bør du holder mindst 3. hunner. Ellers kan en enkelt hun meget let lide overlast. Han vil jage og parre sig med hunnen hele tiden. Men selv med tre hunner, kan en han være utrolig træls og skadelig for hunnerne at holde i et lille 250l. akvarium med hunner. Selv i meget størrer akvarier, vil en han generelt give problemer.
Du skal ikke sætter flere moskusskildpadde hanner sammen, når du kun har en hun eller to i et lille akvarium.
Dominerende skildpadder
Efter nogle dage faldt øjet helt af. Moskusskildpaddens øjne er temmelig udsatte for bidskader. Det her skal ikke holde dig fra at holde moskusskildpadder. Du skal bare holde de rette dyr sammen.
Der opstod en stor byld/absces, det er betændelse. Betændelsen blev fjernet og skildpaddens fod helede flot igen. Skildpadden har senere fået et godt hjem.
Hun gider ham ikke! Han vil parre sig, hun ville ikke!
Han stopper ikke sin parringsadfærd overfor den enlige hun.
Måske skulle du adoptere et par hunner mere og eller komme af med din han? Det er der intet galt i.
Dette forsøg blev foretaget under konstant overvågning, det hele tog under ti minutter. Vi har optaget denne video, fordi du skal tænke dig godt om, inden du sætter ukendte skildpadderarter sammen? Er dyrene i det hele taget noget for dig?
Her er der sat en kinesisk trekølsskildpadde han ned i et 720 liters stort akvarium, hvor der i forvejen lever en alm. moskusskildpadde han og 7 hunner. Det tog ikke ret lang tid før moskus. hannen opdagede, at der var kommet en ny han, i akvariet.
Moskuskildpadder og kinesiske trekølsskildpadder hanner ligner åbenbart hinanden så meget, at begge arter kan have problemer med at tolererer hinanden. Og begge arters hanner, vil tit parre sig med den anden arts hunner.
Den Kinesiske trekølsskildpadde er reelt i livsfare og vil let kunne drukne, hvis denne konflikt ikke blev stoppet. Det kan også være at trekølen vil få ovehånden og moskusskildpadde hannen ikke overlever mødet.
Bemærk i videoen, når den kinesiske trekølsskildpadde han mister sin luft (det bobler fra dyret). Hvis trekølsskildpadden levede i et glasakvarium, hvor skildpadden ikke har nogen mulighed for at klatre op til overfladen og få luft, så vil der være risiko for at skildpadden drukner. Uden luft i kroppen, så vil skildpadden have mere end svært ved at komme op til overfladen. Det samme gælder for moskusskildpadder.
Straks efter videoen var taget, blev trekølsskildpadden flyttet.
Vi anbefaler ikke denne kinesiske trekølsskildpadder, til begynder indenfor hobbyen.
Kinesisk trekølsskildpadde han, dårlig opførsel
Her er det en han der jagter en hun og bider hende i halen. Der er en del hanner af arten Chinemys reevesii, der har denne dårlige opførsel, hvor de gør alt for hårde tilnærmelser til hunnen. Det ender tit med, at hunnen mister det yderste af sin hale. Hvad ingen dyr bør udsættes for, når de holdes i fangenskab.
Løsningen kan måske være:
1. at sætte flere hunner sammen med en han og så håbe på at han vil dele sin "kærlighed", mellem hunnerne, så ingen hunner vil lide overlast.
2. at give sine skildpadder mere plads og en par solpladser, skildpadden kan søge op på og væk fra hannen.
3. at give dyrene flere gemmesteder, så dyrene ikke kan se hinanden hele tiden.
Men, nu er det kinesiske trekølsskildpadder vi fortæller om her, så det hjælper sikkert ikke! Ovenstående vil sikkert kunne hjælpe terrapiner og andre arter, der er lidt for ivrige.
Hvorfor vil det så ikke hjælpe? Fordi kinesiske trekølsskildpadde hanner tit bliver "forelsket" i den ene af pigerne og derfor ignorerer de andre hunner? Kinesiske trekølsskildpadder er måske den sumpskildpaddeart der har mest "mellem ørerne", det er en skildpadde, der har sin helt egen måde at være på.
Det kan også bare være, at denne skildpaddearts hormoner er røget helt ud af skalaen?
Her har vi set denne opførsel utallige gange.
Vi anbefaler at skille dyrene, fra hinanden.
Husk, en kinesisk trekølsskildpadde skal kunne kravle op til overfladen og få luft ellers kan skildpadden hun drukne, når hannen holder hende ned i akvariet.
Giv trekølsskildpadder meget plads.
Apalone ferox og en Pelodiscus sinensis.
Sæt ikke blødskjoldsskildpadder
sammen med andre sumpskildpaddearter.
Blødskjoldsskildpadder kan meget let finde på at bide, de andre skildpaddearter og de vil typisk blive ved med bide den anden skildpadde samme sted, så der til sidst går hul. Det skal du få grebet i hold og ikke byde dine skildpadder.
Vi har efterhånden hørt, det flere gange. "Jeg har en blødskjoldsskildpadde, der svømmer sammen med andre sumpskildpaddearter. Det går da fint". Holder du en blødskjoldsskildpadde sammen med andre sumpskildpaddearter, så kan det gå godt længe, men, pludselig har vi i værste fald død sumpskildpadde, i akvariet. Gør det derfor ikke!
Unger af blødskjoldsskildpadder kan let lide overlast af bid fra andre sumpskildpaddearter.
Sætter du flere blødskjoldsskildpadder sammen, skal du holde øje med dem. Én af skildpadderne vil lede territoriet og også udvise territorial adfærd overfor de andre skildpadder og kan være temmelig dominerende overfor de andre skildpadder. De tæver simpelthen de andre dyr. Skildpadder holder ikke diskussionsklub!
Andre sumpskildpaddearter kan let skade en blødskjoldsskildpadde, simpelthen fordi dyret er blød over det hele.
Her håndterer Christian, en blødskjoldsskildpadde, på den rette måde. Florida blødskjoldsskildpadde (Apalone ferox).
Den bedste måde at beskytte dine fingre, hold dem væk fra skildpadden og lad være med at håndfodre din skildpadde. Du kan i stedet for lægge fodret på vandet og i foderskålen. Skildpadder er ligeglade med, hvordan de får deres foder, bare de får noget foder.
I praksis er det selvfølgelig ikke helt muligt at undgå at skulle håndtere sin skildpadde. Men, vi kan være forsigtige.
Når du første gang skal have fat på en ukendt skildpadde, så vil en rask sumpskildpadde, forsøge at flygte, "hvæse" af dig, rive dig, med sine klør og måske bide efter dig. Det er tegn på, at skildpadden er bange og ikke gider, at du rører ved den. Altså en helt normal reaktion, fra dyrets side. Du skal jages væk!
Skildpadden vil normalt falde til ro, når den lærer dig at kende.
Når du opholder dig hos din landskildpadde, gå ikke barfodet rundt, beskyt dine tæer, tag hjemmesko og fodtøj på.
Ønsker du ikke at blive bidt af din skildpadde, så sørg for at skildpadden er godt fodret. En sulten skildpadde, vil forsøge at bide i alt der ligner foder også fingre og tæer.
En bange og stresset skildpadde, bør du holde dig fra. Skildpadden vil tit forsøge at bide dig, fordi den føler sig i fare. Lad skildpadden falde til ro, inden du tager den op. Sørg for at du altid er stille og rolig, i din omgang med skildpadden, ingen hurtige bevægelser, der gør skildpadden bange.
Foto. Her kan du se, hvordan Christian håndterer en sumpskildpadde, på den rette måde.
Benyt begge hænder og hold aldrig en skildpadde ud over et hårdt gulv, fliser, beton eller andet. Taber du skildpadden, så kan skjoldet i værste fald, tage skade og knække.
Skildpaddder kan bide deres ejer: Gør bid ondt?
Elendige skildpaddeforhold. Her er der stor risiko for ballade!
Er den sikre vej til ballade.
Her vil skildpadderne typisk, blive stresset, de kan ikke finde ro og blive fri for hinanden.
Som skildpadderne vokser sig størrer, vil der tit opstå gnidninger. Er det en hun og en han, så vil hannen med garanti blive ret vild med hunnen og vil parre sig med hende. Det er bestemt ikke sikkert, at hunne bryder sig om hannens tilnærmelser og derfor vil væk fra ham. Men, hvor skal hun flygte hen, i et lille akvarium? Ingen steder! Hannen vil blive mere og mere aggressiv, eftersom hunnen ikke er villig, til parring. Hannen vil til sidst begynde at bide hunnen, især i nakken. Hunnen vil blive bidt igen og igen, til sidst vil der gå hul og måske efterlade hunnen med en livstruende skade, hvis ejeren ikke gør noget. Vi har også set hunner der bider en han i stykker!
De fleste voksne sumpskildpaddearter, hører bedst hjemme i en sikret havedam.
Sæt ikke mindre skildpadde-arter sammen med snapskildpadder. De kan ende som foder og der sker det her!
Hvis en hun ikke vil parre sig med en han, så kan han blive "sur" og derfor bide i hunnen. Han bider gerne en hun i nakken eller bag til, tit i halen.
I et akvarium, vil skildpadder have svært ved at kunne
komme langt nok væk fra hinanden, hvis ikke de kan enes.
Det er vigtigt, at du kender dine skildpadders køn. Vi har erfaring med, at mange skildpaddeejer ikke er helt sikre på deres skildpadders køn. Skildpadder der ikke kan sammen, giver den største risiko for skader på dyrene.
Det er vigtigt, at skildpadder kan komme væk fra hinanden og finde ro. Byg en ordentlig solplads, med god plads, hvor dyrene kan ligge og brede sig.
Sørg for at moskusskildpadder har flere huler på bunden og gerne nogle huler der flyder i overfladen, hvor de kan gemme sig og ligge i fred for hinanden.
Find huler på SkildpaddeShop
Hvordan kender jeg forskel på skildpaddens køn: Kønsbestemmelse
Det er en skade, der bare har fået lov til at udvikle sig. Her skulle dyrene have været skilt ad for længst.
Guløert terrapiner nyder solen.
Sumpskildpadder er ikke sociale dyr, de mødes normalt kun ude i naturen, når dyrene vil parre og sole sig og slås.
Ser du mange sumpskildpadder samlet på et sted, ude i naturen (se billedet), hvor dyrene ligger og soler sig, det er ikke for at dyrene er sociale, det er fordi at alle dyrene vil have den bedste solplads, at de ligger der.
Hvis man kikker efter, vil man kunne se, at sumpskildpadderne vender deres hoveder væk fra hinanden. Dyrene ser ikke på hinanden, de vil undgå at piske en stemning på og derved komme op at slås.