google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Det er vigtigt at du kender kønnet på dine moskusskildpadder

Pyramide moskusskildpadder (Sternotherus carinatus). Han er øverst, under parringen. Bemærk den store penis. Kikker du godt efter, kan du se han har et konkavt bugskjold, der passer mod hunnens rygskjold.

Pyramide moskusskildpadder (Sternotherus carinatus). Han er øverst, under parringen. Bemærk den store penis. Kigger du godt efter, kan du se han har et konkavt bugskjold, der passer mod hunnens rygskjold.

Du ser kun sjældent skildpaddehannens penis fremme, så giver kønnet jo sig selv. Her er det en Pyramide moskusskildpadde han der forsøger at parre sig med en hun.

Vi har erfaring med, at mange skildpaddeejer, ikke kender kønnet på deres moskusskildpadder. Når man har moskusskildpadder, kan det være fatalt at sætte to hanner sammen, med en flok hunner.

Det har producenterne af moskusskildpadder heldigvis taget højde for, de ved godt, i private skildpadde hold, der vil flere hanner hurtigt give *ballade og skader på dyrene. De producerer derfor næsten ingen moskusskildpadde hanner.

Klækningen af skildpaddens æg, så det bliver enten en hun eller en han, det kan styres med temperaturen under udrugningsperioden. Holdes udrugningstemperaturen nede på 25-28 så bliver det normalt hanner. Er temperaturen derimod 29-32 grader, bliver det derimod næsten kun hunner. Udrugningstiden er et sted mellem 2-4 måneder.

*Hvad der kan ske af ballade, det fortæller vi meget mere om: Aggressive skildpadder

Når skaden er sket: Sår- og skinproblemer Hvad kan du gøre?

Denne side er opdateret d.19. april 2023

Kend kønnet på din moskusskildpadde

2. Alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) Hannens hale er meget længere og kraftigere end hunnens hale.  
Hannens kloak sidder ret langt ude på halen, uden for skjoldets kant. Hvorimod hunnens kloak, sidder tæt ved kroppen, under skjoldets kant.
Hannen har på indersiden af begge bagben, to lyse, raspe pletter

2. Alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) Hannens hale er meget længere og kraftigere end hunnens hale.
Hannens kloak sidder ret langt ude på halen, uden for skjoldets kant. Hvorimod hunnens kloak sidder tæt ved kroppen, under skjoldets kant.
Hannen har på indersiden af begge bagben, to lyse, raspe pletter "skæl". De raspe pletter benytter han til at fastholde hunnen med under parringen. Se også foto nedenfor.

Det letteste og mest sikre køns kendetegn, er halens længde og tykkelse, gælder for alle moskusskildpaddearter:

  • Alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus)
  • Pyramide moskusskildpadde (Sternotherus carinatus)
  • Snap moskusskildpadde (Sternotherus minor minor)
  • Stribet hals moskusskildpadde (Sternotherus minor peltife)
  • Fald moskusskildpadde (Sternotherus depressus)

Har man én gang stået med både en hun og en han ved siden af hinanden, så vil man aldrig være i tvivl en anden gang. Hannens hale er stor, fordi penis ligger inde i halen. Derfor er hannens hale meget større end hunnens hale.

Er du alligevel i tvivl om, hvilket køn du står med, så er det helt sikkert en hun du har. 

Allerede efter et år, vil man normalt kunne genkende en han, fordi halen nu er blevet større end hunnens.

Kik på moskusskildpaddens hale, det er det eneste sikre kendetegn på kønnet, medmindre du har haft mange moskusskildpadder gennem dine hænder.

Snap moskusskildpadde (Sternotherus minor minor)

Til venstre, ses hunnen der ikke har meget hale, at vise frem. Han har til gengæld, en meget store hale.

Til venstre, ses hunnen der ikke har meget hale, at vise frem. Han har til gengæld, en meget store hale.

Andre kendetegn, men, de kan være svære at se, for selv erfarne skildpaddeejer

Alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) Han, med et endda meget konkavt bugskjold.

Alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) Han, med et endda meget konkavt bugskjold.

Det konkave bugskjold, finder du hos hanner, af alle moskusskildpaddearter.

Foto. Denne han, har et bugskjold der er meget konkav/indadbuet, det er ikke altid så tydeligt at se.

Det konkave bugskjold, passer ned over hunnens buede rygskjold, hvor det er med til at stabilisere hannen under parringen, så han ikke glider ned fra hunnen, mens han bevæger sig, oven på ryggen af hunnen, under parringen.

Det konkave skjold, hjælper måske også hannen til bedre at nå det han nu skal nå.

Bugskjoldet hos hunnen er nærmest helt fladt. Vi har set hunner, der har haft et let indadbuet bugskjold. Vi har også set hanner, hvor deres bugskjold var tæt på at være helt fladt.

De raspe, ru parrings pletter

Her kan man tydelig se de raspe/ru parringspletter, på en han alm. moskusskildpadde.

Her kan man tydelig se de raspe/ru parringspletter, på en han alm. moskusskildpadde.

Hannen har på indersiden af begge bagben, de lyse, raspe parrings pletter (skæl).

På indersiden, af begge ben, er der lyse pletter, med en rasp overflade. Med de raspe pletter, fastholder han hende med, under parringen. Han vil ellers have letter ved at blive smidt af i en fart, under parringen. Hun er bestemt ikke lige villig, hver gang han vil parre sig. Som du kan se på billedet nedenfor.

Det er ikke hos alle hanner, hvor det er lige let at se de raspe pletter.

Det er også vanskeligt for nye skildpaddeejere at holde hannen, så man kan se pletterne. Vi vil også helst du lader være med at kigge efter dem, fordi du meget let kan blive bidt, af den stressede han.

Hun gider ikke at parre sig!!!

Ønsker du dig en han moskusskildpadde. Så anbefaler vi dig, at du har flere hunner, helst mindst tre hunner, til en enkelt han. 

Som du kan se på billedet, så er hun ikke glad for hannens tilnærmelser. Det vil hun ikke være ret tit, faktisk meget sjælden gider hun hannens tilnærmelser.

Derfor har du en enkelt hun og en han, i samme akvarium, så vil hun med meget stor sandsynlighed blive ødelagt af hannen, der altid og igen vil parre sig med hende. Du risikerer også at han bliver bidt i stykker, af hende. Det er især hannens øjne, og ben der er udsat for bidskader.

Se eksempler på hanner, der er blevet bidt i stykker, af hunner. Det er ikke noget kønt syn. Aggressive skildpadder 

 

De svære kendetegn

Men, hvorfor kikke efter et tvivlsomt indhak, i bugskjolde, når det nu er så tydeligt, at se forskel på halernes størrelse? Igen er det lidt et sjældent syn, hvor det er så tydeligt at forskel på kløften. Se foto 2. her er de to kløfter vel nærmest byttet rundt?

Men, hvorfor kigge efter et tvivlsomt indhak, i bugskjolde, når det nu er så tydeligt, at se forskel på halernes størrelse? Igen er det lidt et sjældent syn, hvor det er så tydeligt at forskel på kløften. Se foto 2. her er de to kløfter vel nærmest byttet rundt?

Hoved. Der er lidt forskel på hovedstørrelsen, på de to køn. Det kræver mange års erfaring, at kunne benytte det kendetegn i en fart.


Bugskjold. Vi nævner det kun, fordi du vil måske møde det andre steder. Vi mener ikke dette kendetegn er særligt anvendeligt. Der kan også være lidt forskelle på bugskjoldet, helt tilbage ved kløften, hvor halen dukker frem.

Han har typisk et V indhak (se ring om, foto), hvorimod hunnens "indhak" er mere flad eller U formet. 

Her hos Skildpadder ABC, har vi set de første tusind moskusskildpadder, derfor  behøver vi kun at se på en moskusskildpadde og vi genkende straks dyrets køn. Skulle vi alligevel være i tvivl, så er det altid halen vi kigge efter.

Penis gemt væk

Han. Bemærk den store og kraftige hale. Skildpaddens penis ligger inde i halen, hvor du kan se dens bule, på halens underside.

Han. Bemærk den store og kraftige hale. Skildpaddens penis ligger inde i halen, hvor du kan se dens bule, på halens underside.

Alm. moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) han.

Penis ude i det fri

Som du kan se, hvorfor halen hos hannerne skal være så stor, der skal være plads, til skildpaddens penis.

Som du kan se, hvorfor halen hos hannerne skal være så stor, der skal være plads, til skildpaddens penis.

Klapskildpadde/mudderskildpadde (Kinosternon cruentatum). Den er i meget tæt familie til moskusskildpaddearterne.

Måske tænker ud, at skildpaddens penis, ser forkert ud? Denne penis, ser helt normal ud. 

Del siden