Afrikanske sporeskildpadder (Centrochelys sulcata)

Fra vores udendørs anlæg, forrest Afrikansk sporeskildpadde og Leopardskildpadde.

Fra vores udendørs anlæg, forrest Afrikansk sporeskildpadde og Leopardskildpadde.

Den Afrikanske sporeskildpadde er én af de mest producerede landskildpadder, til dyrehandlen. Det er noget uforståeligt, eftersom den bliver alt for stor for de fleste skildpaddehold.

Den Afrikanske sporeskildpadde er den tredjestørste skildpaddeart i Verden.

I fangenskab, hvor skildpadden er passet ordentligt, der bliver skildpadden typisk 70 år gammel eller mere.

Vigtigt: Hvis du ikke kan klare udfordringen, at holde en voksen Sulcata (20-80kg.), så er en Sulcata ikke noget for dig. Hvis du tror, ​​du bare kan holde skildpadden, indtil den er blevet for stor for dig, så tænk igen. Zoologiske haver er fulde af Sulcata, gode hjem er meget svære at finde, til de store dyr.

Skildpadder ABC kan hjælpe Sulcata: Du er velkommen til at kontakte os for hjælp. 

Denne side er opdateret d.27. juli 2022

 

Temperament

Sulcata er venlig og sjov skildpadder at se på. De vil hurtigt lære at genkende dig og komme til hen til dig for at få mad og lejlighedsvis vil de gnide deres hoved op af dig.

Sulcata kan undertiden være aggressiv. Kønsmodne hanner kan især være territoriale og vil ramme ind i andre hanner, det er derfor vigtigt ikke at holde mere end én han i anlægget. Det kan til tider gå ud over ukendte personer, der kommer for tæt på skildpadden, hvor de så får et ordentligt skrub over benet eller ligefrem ryger på r.... Der er kræfter bag en voksen Sulcata.

Skildpadden bliver også tiltrukket af ting med klare farver, det kan være de grønne og gule farver der trækker og skildpadden vil forsøge at spise genstanden, uanset hvad det er. Fjern derfor farvestrålende og uspiselige genstande fra anlægget. Vi har set eksempel på en grøn skruetrækker der var blevet efterladt et kort øjeblik, under reparationer i skildpaddens anlæg, den blev hurtigt fundet af skildpadden og tygget godt på.

Sulcata kan udmærket holdes alene og trives udmærket ved det. Hvis du føler, at du kan passe mere end en stor, voksen sulcata, så kan du evt. holde en trio med to hunner og en han eller holde to hunner sammen. Undgå at holde flere hanner sammen i et anlæg, medmindre du da har meget plads. Hanner kan blive ret aggressive over for hinanden og det kan gå helt galt. 

Ønsker du at holde flere dyr samlet, så sørg for at balancere grupperne. Sæt ikke små dyr ind sammen med de store dyr, i bedste fald, så vi de store skildpadder vippe og skubbe de små skildpadder rund og sørge for at hakkeorden er helt tydelig. Der kan ske dødsfald blandt skildpadderne under denne tilpasning af hakkeorden. 

Få mere besked i videoen fra Kamp Kenan lige under 👇

Pasning af Sulcata, fra unge til voksne dyr

Pasning af Sulcata hos Kamp Kenan.

Køn

Afrikansk sporeskildpadde parrer sig Fort Worth Zoo

Afrikansk sporeskildpadde parrer sig Fort Worth Zoo

Hunnen har en helt flad bugskjold og hannen har en konkav bugskjold. Man kan se, hvordan hunnens rygskjold nærmest forsvinder ind i hannens konkave bugskjold.

Hunnen har en meget kort hale, hvorimod hannens hale er meget længere.

I Afrika, vil sporeskildpadder begynde deres parringssæson under regntiden. Han er meget vokal under parringen. Hun graver et pæreformet hul, hvori hun lægger sine æg i. Efter omkring 8 måneder klækkes de små baby sulcata, der er 4-5.cm. i længden. 

Hvor stor og gammel kan den blive?

6-7 cm. lille unge Afrikansk Sporeskildpadde.

6-7 cm. lille unge Afrikansk Sporeskildpadde.

Sulcata unger måler nyklækkede 4-5 cm. i skjoldlængden.

Hvor hurtigt ungerne vokser, er meget forskelligt. Du kan møde en ung Sulcata på 3 år der måler 25 cm. i skjoldlængde, du kan også møde én Sulcata der er 10 år gammel, der kun måler 25 cm. i skjoldlængde. Mål og størrelse kan svinge ret meget for denne skildpaddeart.

Mange voksne Sulcata vil opnå en vægt på 45 kilo. Især hanner kan blive enormt store og veje helt op til 90 kilo. Generelt vil en Sulcata de første 5-10 år af sit liv vokse hurtigt, med alderen vil væksten gå ned. 

Du skal forvente at din sulcata unge, kan blive 70 år gammel.

Anlæg

Anlæg med afrikanske arter. Sporeskildpadde. Leopardskildpadde og dværgpapegøjer. Bemærk væggene er ekstra sikret, med kraftige og gennembrudssikre plader. Foto KevinB.

Anlæg med afrikanske arter. Sporeskildpadde. Leopardskildpadde og dværgpapegøjer. Bemærk væggene er ekstra sikret, med kraftige og gennembrudssikre plader. Foto KevinB.

På grund af skildpaddens størrelse, er det bedste for sulcataen at den har adgang til et udendørs område, hvor skildpadden kan opholde sig i sommerperioden, helst hele året rundt. Men, det er jo ikke muligt i Danmark. Vi anbefaler at holde sulcataen i et udendørs anlæg, med et stort græsareal i midten og eventuelt jord udenom. Skildpadden vil jævnlig patruljere sit anlæg, der vil græsset alligevel med tiden blive slidt af, så der vil vi lade det være bar jord.

En skildpadde på 30/40 kg. bør have et anlæg på mindst 15 x 15 meter, gerne større. Det er en helt almindelig vægt for en voksen skildpadde, så det skal du være klar til. Vi siger som absolut minimum skal skildpaddens anlæg være 8 x skildpaddens skjold i længde og 4 x skjoldlængden i bredden.

Har du plads nok, kan du lade skildpadden grave naturligt, i anlægget. Hvilket vil give dig en god mulighed for at opleve, endnu mere af skildpaddens naturlige levevis. 

Indendørs kan Sulcata skildpadder holdes ved en temperatur på 20 til 28 grader. De skal også have en solplads, med både UVB-lys og varme, hvor temperaturen er 35-38 grader under lamperne. Giv skildpadden en døgnrytme med lys 12 til 14 timer. Skildpadden skal ikke have lys og varmekilder tændt om natten.

Vores Sulcata: Som varmepære, benytter vi til Sulcata kun halogen spot pære på 50 watt og 100 watt eller mere, afhængig af størrelsen på skildpadden, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 40-45 grader. Vi benytter 26 watt 10,0 UVB-pærer. Har du flere Sporeskildpadder, skal du afpasse antallet af lamper og solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til end noget hårdere behandling, hvis Sulcataen skulle banke ind i pærens lampe. Halogen spot pære tåler også vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

Sulcataen solide hegn/vægge, der er mindst 60 cm i højden og skal mindst gå 30 til 60 cm ned i jorden. Det er for at forhindre eller nærmer forsøge at holde de store skildpadder fra at grave sig ud. Betonblokke fungerer godt til at bygge en solid væg af, man skal sørge for at blokkene er støbt fast i beton. En meget solid træ væg, med kraftige stolper, kan også benyttes. Trådhegn og gennemsigtige vægge bør ikke anvendes, fordi skildpadden har en tendens til at vil bryde igennem de hegn.

Udendørs. Sulcataen graver huler, hvis den har muligheden. Udendørs vil vi altid give skildpadden mulighed for at kunne trække sig tilbage i en ordentlig kasse/hus, hvori skildpadden kan søge i ly, væk fra den varme sol om sommeren og komme ind i når der er køligt om natten. Foring af kassen kan gøres med hø, hvilket skildpadden også gerne spiser af.

Mere om varme, i huset, længere nede på siden 👇

Sulcata er meget stærk

"Hallo! Her har I mig tilbage!"

De større Sulcataer skal have sikre anlæg.

Du kan ikke bygge et indendørsanlæg og så regne med at en gipsvæg nok skal holde? Dine Sulcata er meget stærke og vil ikke have nogen som helst problemer med at trænge gennem en gibsvæg.

Væggene skal forstærkes op til ca.40 cm. højde. Du kan evt. benytte plader af støbekrydsfiner. Det er de samme plader, man benytter til at lægge på ladet af lastbiler, det er solide og vandfaste plader, der kan holde til at en Sulcata bumper ind i væggen 24/7.

Anlæg

Hus til sulcata. Sørg for huset kan lukkes.

Hus til sulcata. Sørg for huset kan lukkes.

Sulcata der lever udendørs, er meget temperatur tolerante. Hedebølger giver ikke skildpadden nogen problemer, hvis skildpadden ellers kan finde skygge i sit anlæg.

Når nattemperaturen falder anbefales det at der opstilles et opvarmet hus til skildpadden, hvor der er en 14 til 15 grader om natten, gerne 20 grader, hvis det er muligt og det vil være bedre for skildpadden. 

Lad ikke skildpadden falde i søvn under åben himmel, om natten, når det er koldt, her skal du sørge for skildpadden, kommer ind i sit opvarmede hus. 

Vil du spare endnu mere på dit strømforbrug, så kan du isolerer skildpaddens hus. Derved vil du lettere kunne holde huset varm om natten og de kolde dage og køligt, når solen brænder ned, fra en skyfri himmel.

Se, nedenfor 👇, hvor der bruges en termostat, der holder styr på temperaturen.

I Afrika, hvor sporeskildpadden lever naturligt og der er betydelig varmere, end der er i Danmark. Her vil sporeskildpadden grave en hule eller flere sporeskildpadder vil grave et stort hulesystem, hvor de søger ned i om natten og når der er koldt. Under jorden, er temperaturen mere stabilt. 

Isoleret hus

Vi anbefaler, at du isolerer dit skildpaddehus. Bemærk, tænd & slukur, dyrene har ikke tændt lyste om natten. Du kan lade en keramikpære eller infrarød pære være tændt om natten, de afgiver ikke lys.

Vi anbefaler, at du isolerer dit skildpaddehus. Bemærk, tænd & slukur, dyrene har ikke tændt lyste om natten. Du kan lade en keramikpære eller infrarød pære være tændt om natten, de afgiver ikke lys.

I deres hus/drivhus skal der være varme. Sørg for at huset er tæt, træk gør leopardskildpadder syge. Hæng UVB-pærer og varmepærer op, i det hus, hvor dyrene søger ly for de kolde dage, om sommeren.

Husk at montere en timer på lamperne, der skal ikke være lyst hos dyrene om natten. Du kan lade en infrarøde-, eller keramik varmepære være tændt om natten (se mere nedenfor👇), der kan holde temperaturen oppe i dyrenes hus.

Udvidet sæson. Så vil vi også stille en olieradiator ind i dyrenes hus. Så der er minimum 15 grader om natten og minimum 20 grader i dagtimerne. Så skal dine sporeskildpadder nok klarer den danske sommer.

Kan skildpadden ikke komme ud i solen, så skal der hænges UVB-, og varmepærer op i deres hus. 

Husk sollys virker ikke på landskildpadder gennem glas-, plastictag og drivhus-glas. Sollyset skal være helt ufiltreret, hvis det skal gavne skildpadden.

Vil du spare endnu mere på dit strømforbrug, så kan du isolerer skildpaddens hus. Hvilket vi også anbefaler at du gør. Derved vil du lettere kunne holde huset varm om natten og de kolde dage og køligt, når solen brænder ned, fra en skyfri himmel.

Tjek også siden: Anlæg udendørs

Udendørs - Styr varmen i skildpaddens læ hus

Benyt en termostat, så du holder lidt styr på varmeregningen.  

Termostat, der sætter i gang, når eksempelvis temperaturen når ned under 15 - 18 grader, hvad nu dit behov er.

På foto, er det vist, hvor en el-radiator er koblet til termostaten. Du kan lige så let montere en varmepære eller flere.  

Til at varme kassen/huset op med, her vil vi benytte varmepærer, der ikke lyser, enten keramiske varmepærer (anbefales, de holder bedre) eller infrarøde varmepærer

Når skildpadder går udendørs, er der ingen grund til også at hænge en UVB-pære op.

Fugtighed - Benyt kokosmuld og hø

Afrikansk sporeskildpadde med et strå hø i gabet. 
Fotograf Helle Northeved

Afrikansk sporeskildpadde med et strå hø i gabet.
Fotograf Helle Northeved

Fugtighed kan du tilbyde dine skildpadder på flere måder.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi gerne kokosmuld til bundlag hos vores Sulcata, op til en vis størrelse. Kokosmuld skal have vand for at udvide sig fra den hårde brik, kokosmuld er pakket i. 

Vejer sporeskildpadden 10 kg. så kan man hurtigt købe sig fattig i kokosmuld. Til de større dyr, vil vi benytte muldjord, sand elle hø indendørs. Betongulv er ikke sundt eller forsvarligt for skildpadder, at gå på.

Du kan også benytte ugødet muldjord, fra planteskolen og blande med kokosmuld. Muldjorden er især godt til at holde på fugt, i det fugtige område, du skal give din skildpadde.

Sulcata er ikke født til hele tiden at gå på fugtigt bundlag. Lad kokosmulden tørre, og sørg herefter for at fugte områder af anlægget, som man normalt vil gøre hos de europæiske landskildpadder. Benyt evt. en vandkande med brusehoved, så splatter vand og kokosmuld ikke ud over det hele. Så kan skildpadden selv bestemme, hvor den vil være, i det tørre område ved solpladsen eller henne i det mere fugtige område. Sørg for at holde et område fugtigt hele tiden, med daglig vanding.

Kokosmuld suger dyrenes urin til sig og derved holdes anlægget lugtfrit. Vi skifter kokosmulden ud ca. hver 3. måned. 

Selvom sporeskildpadden lever i et varmt og tørt område i Afrika, så har de behov for at have adgang til rent vand. Giv vandet i en stor og lav skål, der ikke kan vippe, for skildpadden vil gerne klatre over i vandet, ikke for at svømme. De drikker ofte og tømmer sig gerne i vandet, derfor skal vandet skiftes dagligt.

Sulcata graver huler i naturen, ofte er der fugtigt i bunden af de huler. Det er derfor en god idé at sørge for at give skildpadden et mørkt skjul, en hule hvor de kan trække sig ind. 

For at efterligne den fugtighed der er i naturens huler, kan du evt. benytte et godt lag kokosmuld og holde det let fugtigt. - Her vil hø også være anvendelig for skildpadden, hvis den har adgang til hø, vil skildpadden tit selv begynde at fore hulen med hø og stampe det fast. Høet vil blive lidt fugtigt, fordi skildpadden vil tisse i det. Se kokosmuld og hø vi benytter nedenfor.

Nye undersøgelser viser, at det at have et fugtigt skjul, kan være med til at forhindre pyramide-skjold, kaldes også Toblerone skjold. Måske er skildpadde selv klar over, at dens skjold i perioder har behov for at være i en hule, hvor fugtigheden er høj?

Vand og nok af det, er også vigtigt for skildpaddens tarmsystem, så vi sikrer os at skildpaddes tarmsystem holder sig i gang. Er skildpadden først stoppet med sin afføring, kan det være svært at få tarmen i gang igen.

Se afrikanske landskildpadder med skjoldproblemer blandt andre pyramideskjold.

Bemærk: Høet suger hurtigt flydende afføring til sig, fugtigt hø er udsat for svampeangreb, derfor skal det skiftes jævnligt. 

Kokoshumus/muld er et bundlag, der holder godt på fugten og fjerner lugt. Det mugner ikke.
SkildpaddeShop.dk

Kokosmuld

Særligt de afrikanske arter har brug for perioder, udelukkende med tørt foder. Det vil virke som tørke perioder, i deres hjemlande, så det vil virke mere naturligt.
SkildpaddeShop.dk

Eng græs og urter

kommer vi ikke udenom, hvis du vil have sunde og raske landskildpadder.
www.SkildpaddeShop.dk

Fodring, vitaminer, mineraler og kalk

  • *Græsser, kløver.
  • *Ukrudtsplanter
  • Tørret hø. Vi benytter kun varmebehandlet hø, så slipper vi for fnat og andet utøj der kan være i landmandens hø. Sulcata båder æder høet og trækker høet ind i deres hule.
  • *Figenkaktus ”Mickey Mouse” (Opuntia cactus) og dets frugt har et meget højt fiberindhold, du kan give skildpadden det i mindre mængder.
  • *Pre Alpin Testudo. Det er et fuldfoder, med et højt fiberindhold og lavt proteinindhold.
  • Sera Raffy Vital. Fodret er velafbalanceret, med et bredt indhold af urter, alger og grønt til landskildpadder. Fodret indeholder kalk, mineral- og vitaminpulver i de rette mængder for skildpadden. Et fortrinligt foder, de dage, hvor du ikke selv er ude og plukke friskfoder.

*De stjernemarkerede foderemner, dem drysser vi ReptiVite +3D mineral- og vitaminpulver over, hver gang du fodrer. 

Pluk selv ukrudtsplanter. De sikre ukrudtsplanter: Ukrudtsplanter 

Kvalitetsfoder finder du hos SkildpaddeShop.dk

Drys et pænt lag mineral- og vitaminpulver over dyrenes friskfoder.

Drys et pænt lag mineral- og vitaminpulver over dyrenes friskfoder.

De er grådige græsslåmaskiner. Den Afrikanske sporeskildpadder er planteædere og kræver plantebaseret kost. Hovedparten af ​​deres mad skal være fra grovfoder: græsser, ukrudtsplanter, hø, kløver og lignende. Det siger sig selv, at alle disse kilder bør være fri for ukrudtsmidel og andre sprøjtemidler. Brug gerne ReptiVite +3D det er et kvalitetsprodukt, der indeholder alle de vitaminer, mineraler og klak dine skildpadder har behov for. Drys det over fodret, hver gang du fodrer dine sporeskildpadder med friske ukrudtsplanter og foder som Pre Alpin Testudo.

Benyt kun frugt og grøntsager som snack. Når din skildpadde bliver for stor og tung at slæbe rundt med, så vil de her godbidder kunne lokke dit kæledyr til at flytte sig til et sted, hvor du gerne vil have skildpadden. Sulcat er ikke kødædende.

Ungerne har endnu ikke et så stærk bid, at de kan tygge tørret hø. Sørg for at give ungerne en blanding af friske græsser, ukrudtsplanter og lidt grøntsager som majroer og grønkål blandet med fugtigt Pre Alpin Testudo.

Forslag til foder, kan se sådan ud:

og dets frugt har et meget højt fiberindhold, du kan give skildpadden det i mindre mængder.

Blødes op med vand og drysses med ReptiVit mineral- og vitaminpulver.

Fodret er velafbalanceret, med et bredt indhold af urter, alger og grønt til landskildpadder. Fodret indeholder kalk, mineral- og vitaminpulver i de rette mængder for skildpadden.

UVB-lys og varme

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 10,0 13w Halogen varmepærer 50w. Til dyr over et par kilo, benyt en 26 watt og måske en 100 watt halogen varmepære. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 10,0 13w Halogen varmepærer 50w. Til dyr over et par kilo, benyt en 26 watt og måske en 100 watt halogen varmepære. www.SkildpaddeShop.dk

Indendørs hold af skildpadder: De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Store skildpadder kræver en stor solplads, her er det Aldabra skildpadder. Bemærk, at der ikke ligger foder på det opvarmede område. Foto af Wilfredo Falcón L. - Solplads i Masoala skoven-udstillingen i Zürich Zoo.

Store skildpadder kræver en stor solplads, her er det Aldabra skildpadder. Bemærk, at der ikke ligger foder på det opvarmede område. Foto af Wilfredo Falcón L. - Solplads i Masoala skoven-udstillingen i Zürich Zoo.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. (13 watt) over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Til en Sulcata der i naturen, lever i de varmeste og tørreste områder af Afrika, her benytter vi en 10,0 UVB pære. Denne UVB-pære kan også hedde 12,0 - 150 - Dessert, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig.  

UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt kan benyttes til Sulcata på op til et par kilo, herefter skal vi enten hænge et par 13 watt UVB-pærer op eller gå over til en 26 watt UVB-pære op, der vil kunne lyse ud over et større område.

Bemærk vi benytter en Reptisun UVB-pære 26 watt, der normalt hænge højere over skildpadden end en 13 watt UVB-pære, læs indlægsseddel, der medfølger pæren. Tjek altid fabrikantens beskrivelse af pæren, der kan ske ændringer.

Temperaturen på solpladsen, skal være 40-45 grader under varmepærerne, vil være passende for de afrikanske ørken skildpadder.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Landskildpadder der synes der er for varmt, under varmepæren, vil flytte sig lidt ud i siden af pærens varmestråler. 

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Glødepære er ikke egnet til Sporeskildpadder.

Glødepærer kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Ide til at bygge et anlæg med solplads: Anlægsidéer

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i anlægget som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligger skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd og evnen til at lægge æg og sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.160-kr.250 

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk 

Vi passer sulcata

Afrikansk sporeskildpadde (Centrochelys sulcata)

Claus hos Skildpadder ABC er her ude og lufte vores Afrikanske sporeskildpadde. Skildpadden passer vi, fordi han er blevet for stor, hvor han han bor. Han vejer 12 kilo og har potentiale til af kunne veje over 100 kilo. Skjoldets længde er 38 cm.

Del siden