google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Fra vores vinteranlæg. Afrikansk sporeskildpadde hun.
Den Afrikanske sporeskildpadde er én af de mest avlede landskildpadder, til dyrehandlen. Det er noget uforståeligt, eftersom skildpadden hurtigt bliver alt for stor for de fleste skildpaddeejere.
Den Afrikanske sporeskildpadde er den tredjestørste skildpaddeart i Verden.
I fangenskab, hvor skildpadden er passet ordentligt, der bliver skildpadden typisk 70+ år gammel eller mere.
Vigtigt: Hvis du ikke kan klare udfordringen, at holde en voksen Sulcata (20-80kg.), så er en Sulcata ikke noget for dig. Hvis du tror, du bare kan holde skildpadden, indtil den er blevet for stor for dig, så tænk igen. Zoologiske haver er fulde af Sulcata, gode hjem er meget svære at finde, til de store dyr.
Der er ingen tvivl om, at det er en pragtfuld skildpadde, for dem der har den rette plads til skildpadden og ved, hvordan skildpadden skal passes.
Skildpadder ABC kan hjælpe Sulcata: Du er velkommen til at kontakte os for hjælp.
Denne side er opdateret d.25. okt. 2023
Sulcata er normalt en venlig og sjov skildpadde at omgås. De vil hurtigt lære at genkende dig og komme til hen dig for at få mad og lejlighedsvis vil de gnide deres hoved op af dig, måske ønske de bare at du skal klø dem på hoved og hals.
Sulcata kan undertiden være aggressiv. Kønsmodne hanner kan især være territoriale og vil ramme ind i andre hanner, det er derfor vigtigt ikke at holde mere end én han i anlægget. Det kan til tider gå ud over ukendte personer, der kommer for tæt på skildpadden, hvor de så får et ordentligt skrub over benet eller ligefrem ryger på r.... Der er kræfter bag en voksen Sulcata.
Skildpadden bliver også tiltrukket af ting med klare farver, det kan være de grønne og gule farver der trækker og skildpadden vil forsøge at spise genstanden, uanset hvad det er. Fjern derfor farvestrålende og uspiselige genstande fra anlægget. Vi har set eksempel på en grøn skruetrækker der var blevet efterladt et kort øjeblik, under reparationer i skildpaddens anlæg, den blev hurtigt fundet af skildpadden og tygget godt på.
Sulcata kan udmærket holdes alene og trives udmærket ved det. Hvis du føler, at du kan passe mere end en stor, voksen sulcata, så kan du evt. holde en trio med to hunner og en han eller holde to hunner sammen. Undgå at holde flere hanner sammen i et anlæg, medmindre du da har meget plads. Hanner kan blive ret aggressive over for hinanden og det kan gå helt galt.
Ønsker du at holde flere dyr samlet, så sørg for at balancere grupperne. Sæt ikke små dyr ind sammen med de store dyr, i bedste fald, så vi de store skildpadder vippe og skubbe de små skildpadder rund og sørge for at hakkeorden er helt tydelig. Der kan ske dødsfald blandt skildpadderne under denne tilpasning af hakkeorden.
Afrikansk sporeskildpadde levested i Afrika.
Den afrikanske sporeskildpadde findes i det nordlige Afrika. Arten findes på de græsklædte og tørre afrikanske sletter i Sahel-regionerne syd for Sahara, i et bælte der går gennem Burkina Faso, Den Centralafrikanske Republik, Tchad, Eritrea, Etiopien, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Senegal og Sudan, men med mange huller i sit udbredelsesområde og når den sydlige spids af den arabiske halvø.
Sculcata overlapper i territorium med andre afrikanske skildpaddearter, herunder leopardskildpadden.
Bestanden af afrikansk sporeskildpadde falder hurtigt i hele dens naturlige udbredelsesområde, og den er blevet vurderet til at være truet af IUCN.
Sulcata indsamles til dyrehandlen (idiotisk, eftersom arten er let af avle på) og spises af de lokale. I fangenskab er der ingen risiko for at Sulcata forsvinder, der opdrætter i tusindvis af Sulcata unger, hvert år.
Centrochelys sulcataer er den tredjestørste skildpaddeart i verden, den er mindre end både Galapagos-skildpadden og Aldabra-gigantskildpadden. I naturen kan de blive op til 105 kg og leve i mere end 70+ år.
Den afrikanske sporeskildpadde er mest planteædende, skildpaddens kost består mest af forskellige græsser og hø, lejlighedsvis kan skildpadden æde ådsler og æde affald fra de lokale bosættelser.
Den afrikanske sporeskildpadde graver meget dybe og lange huler på 10-20 meter ned i jorden, i bunden af hulerne kan temperaturen holdes på 15-22 grader.
Hulerne bliver benyttet af Sulcata om natten og i dagtimerne, hvor temperaturen i solen let kommer op på 50-60 grader. Skildpaddens huler bliver også delt med andre dyrearter der har behov for at kunne komme væk fra den hede ørkentemperatur.
Pasning af Sulcata hos Kamp Kenan. Mere nedenfor👇
Afrikansk sporeskildpadde parrer sig Fort Worth Zoo
Hunnen har en hel flad bugskjold og hannen har en konkav bugskjold. Man kan se, hvordan hunnens rygskjold nærmest forsvinder ind i hannens konkave bugskjold.
Hunnen har en meget kort hale, hvorimod hannens hale er meget længere.
I Afrika, vil sporeskildpadder begynde deres parringssæson under regntiden. fra september til maj. Hun vil lægge en 2-3 kuld æg på 14-40 stykker (gennemsnitligt er æggene ca.52 x 44 mm, 55 g).
Han er meget vokal under parringen. Hun graver et pæreformet hul, hvori hun lægger sine æg i. Efter omkring 8 måneder klækkes de små baby sulcata, der er 4-5.cm. i længden.
Sulcata er normalt kønsmoden i 12-15 årsalderen. Du vil sagtens kunne se, at dine skildpadder forsøger at klatre op på hinanden, selv om de ikke er kønsmodne.
6-7 cm. lille unge Afrikansk Sporeskildpadde.
Sulcata unger måler nyklækkede 4-5 cm. i skjoldlængden.
Sulcata-unger er født med et blødt skjold. Efter 6 måneder begynder skæl og skjoldet at blive hårde. Hvis skjolden på din Sulcata-skildpadde er blød, er kæledyret under 6 måneder.
Har en voksen sulcata et blødt skjold, så indikerer det normalt at skildpadden mangeler D3-vitamin, mineraler/kalk og UVB-stråler. Du skal ikke forveksle de to situationer.
Hvor hurtigt ungerne vokser, er meget forskelligt. Du kan møde en ung Sulcata på 3 år der måler 25 cm. i skjoldlængde, du kan også møde én Sulcata der er 10 år gammel, der kun måler 25 cm. i skjoldlængde. Mål og størrelse kan svinge ret meget for denne skildpaddeart.
Sulcata vil typisk opnå en vægt på 45-90 kilo. Især hanner kan blive enormt store og veje op over 100 kg, med en rekordvægt på 120 kg. Hannens skjoldlængde bliver typisk mellem 38-80 cm, hunner bliver lidt mindre mellem 33-58 cm. målt lige gennem skjoldet.
Generelt vil en Sulcata de første 5-10 år af sit liv vokse hurtigt, med alderen vil væksten gå ned.
Du skal forvente at din sulcata unge, kan blive 70+ år gammel.
Forventet vækst for en sulcata.
Vi har estimere alderen på en sulcata skildpadde ud fra vækstdiagrammet for gennemsnitlig størrelse og alder.
Diagrammet er lavet efter indsamling af data fra sulcata skildpaddeejere og forskellige organisationer. Derfor er forholdet mellem alder og størrelse kun et skøn. Så derfor kan din sulcata opleve at have en vækst der ikke følger det her diagram.
Hunner bliver normalt ikke så store som en hanner.
Anlæg med afrikanske arter. Sporeskildpadde. Leopardskildpadde og dværgpapegøjer. Bemærk væggene er ekstra sikret, med kraftige og gennembrudssikre plader.
Foto KevinB.
På grund af skildpaddens størrelse, er det bedste for sulcataen at den har adgang til et udendørs område, hvor skildpadden kan opholde sig i sommerperioden, helst hele året rundt. Men, det er jo ikke muligt i Danmark. Vi anbefaler at holde sulcataen i et udendørs anlæg, med et stort græsareal i midten og eventuelt jord udenom. Skildpadden vil jævnlig patruljere sit anlæg, der vil græsset alligevel med tiden blive slidt af, så der vil vi lade det være bar jord.
Sulcataen solide hegn/vægge, der er mindst 60 cm i højden og skal mindst gå 30 til 60 cm ned i jorden. Det er for at forhindre eller nærmer forsøge at holde de store skildpadder fra at grave sig ud. Betonblokke fungerer godt til at bygge en solid væg af, man skal sørge for at blokkene er støbt fast i beton. En meget solid træ væg, med kraftige stolper, kan også benyttes. Trådhegn og gennemsigtige vægge bør ikke anvendes, fordi skildpadden har en tendens til at vil bryde igennem de hegn.
Vil du have flere idéer til: Indretning af indendørs anlæg
Indendørs kan Sulcata skildpadder holdes ved en rumtemperatur på 20 til 28 grader. De skal også have en solplads, med både UVB-lys og varme, hvor temperaturen er 40-45 grader under lamperne. Giv skildpadden en døgnrytme med lys 12 til 14 timer. Skildpadden skal ikke have lys og varmekilder tændt om natten.
Vores Sulcata: Som varmepære, benytter vi til Sulcata kun halogen spot pære på 50 watt og 100 watt eller mere, afhængig af størrelsen på skildpadden, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op til 40-45 grader. Vi benytter 26 watt 10,0 UVB-pærer. Har du flere Sporeskildpadder, skal du afpasse antallet af lamper og solpladser.
Halogen spot pærer kan holde til end noget hårdere behandling, hvis Sulcataen skulle banke ind i pærens lampe. Halogen spot pære tåler også vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.
"Hallo! Her har I mig tilbage!"
De større Sulcataer skal have sikre anlæg.
Du kan ikke bygge et indendørsanlæg og så regne med at en gipsvæg nok skal holde? Dine Sulcata er meget stærke og vil ikke have nogen som helst problemer med at trænge gennem en gipsvæg.
Væggene skal forstærkes op til ca.40 cm. højde. Du kan evt. benytte plader af støbekrydsfiner, monter plader et stykke op ad væggen og som gulvbelægning.
Det er de samme plader, man benytter til at lægge på ladet af lastbiler, det er solide og vandfaste plader, der kan holde til at en Sulcata bumper ind i væggen 24/7.
Sulcata er ved at grave sig ud i det fri. Pas på dine skildpadder. Foto Kamp Kenan.
Sulcataen graver huler, hvis den har muligheden. Har du plads nok, kan du lade skildpadden grave naturligt i anlægget. Hvilket vil give dig en god mulighed for at opleve endnu mere af skildpaddens naturlige levevis.
Fliser, som her vil kunne holde dine mindre Sulcataer indenfor hegnet.
Havde Kenan nu lagt nogle store kampesten, fliser, og måske også gravet hegn, plader, andet langt ned i jorden, under det synlige hegen, så var Sucataen måske ikke på vej væk?
Udendørs vil vi altid give skildpadden mulighed for at kunne trække sig tilbage i en ordentlig kasse/hus, hvori skildpadden kan søge i ly, væk fra den varme sol om sommeren og komme ind i når der er køligt om natten. Foring af kassen kan gøres med hø, hvilket skildpadden også gerne spiser af.
Mere om varme, i huset, længere nede på siden 👇
En skildpadde på 30/40 kg. bør have et anlæg på mindst 15 x 15 meter, gerne større. Det er en helt almindelig vægt for en voksen skildpadde, så det skal du være klar til. Vi siger som absolut minimum skal skildpaddens anlæg være 8 x skildpaddens skjold i længde og 4 x skjoldlængden i bredden.
Hus til sulcata. Sørg for huset kan lukkes.
Sulcata der lever udendørs, er meget temperatur tolerante. Hedebølger giver ikke skildpadden nogen problemer, hvis skildpadden ellers kan finde skygge i sit anlæg.
Når nattemperaturen falder anbefales det at der opstilles et opvarmet hus til skildpadden, hvor der er en 14 til 15 grader om natten, gerne 20 grader, hvis det er muligt og det vil være bedre for skildpadden.
Lad ikke skildpadden falde i søvn under åben himmel, om natten, når det er koldt, her skal du sørge for skildpadden, kommer ind i sit opvarmede hus.
Vil du spare endnu mere på dit strømforbrug, så kan du isolerer skildpaddens hus. Derved vil du lettere kunne holde huset varm om natten og de kolde dage og køligt, når solen brænder ned, fra en skyfri himmel.
Se, nedenfor 👇, hvor der bruges en termostat, der holder styr på temperaturen.
I Afrika, hvor sporeskildpadden lever naturligt og der er betydelig varmere, end der er i Danmark. Her vil sporeskildpadden grave en hule eller flere sporeskildpadder vil grave et stort hulesystem, hvor de søger ned i om natten og når der er koldt. Under jorden, er temperaturen mere stabilt.
Tænk dig om: Tropiske skildpadder er ikke normale og idéelle dyr at holde i en dansk have. Der skal planlægning til, inden man sætter tropiske skildpadder ud på græs.
Du skal være godt bekendt med, hvilke forhold dine tropiske skildpadder lever under, i deres naturlige habitat op oprindelsesland. Du skal også være bekendt med den specifikke adfærd, dine skildpadder har. Er de meget aktive, tilbageholdende eller måske sky skildpadder?
Tag aldrig unødvendige chancer!
Efter vores mening, er de nævnte skildpadder, ikke egnede til et udendørsanlæg:
Det er nødvendigt at vi kender vores skildpadder helbredstilstand og vaner, inden vi lukker dyrene ud i et udendørsanlæg.
Kort sagt. Tænk dig om, før du handler.
Vil du have flere idéer til: Indretning af udendørs anlæg
Vi anbefaler, at du isolerer dit skildpaddehus. Bemærk, tænd & slukur, dyrene har ikke tændt lyste om natten. Du kan lade en keramikpære eller infrarød pære være tændt om natten, de afgiver ikke lys.
I deres hus/drivhus skal der være varme. Sørg for at huset er tæt, træk gør leopardskildpadder syge. Hæng UVB-pærer og varmepærer op, i det hus, hvor dyrene søger ly for de kolde dage, om sommeren.
Husk at montere en timer på lamperne, der skal ikke være lyst hos dyrene om natten. Du kan lade en infrarøde-, eller keramik varmepære være tændt om natten (se mere nedenfor👇), der kan holde temperaturen oppe i dyrenes hus.
Udvidet sæson. Så vil vi også stille en olieradiator ind i dyrenes hus. Så der er minimum 15 grader om natten og minimum 20 grader i dagtimerne. Så skal dine sporeskildpadder nok klarer den danske sommer.
Kan skildpadden ikke komme ud i solen, så skal der hænges UVB-, og varmepærer op i deres hus.
Del siden
Husk sollys virker ikke på landskildpadder gennem glas-, plastictag og drivhus-glas. Sollyset skal være helt ufiltreret, hvis det skal gavne skildpadden.
Vil du spare endnu mere på dit strømforbrug, så kan du isolerer skildpaddens hus. Hvilket vi også anbefaler at du gør. Derved vil du lettere kunne holde huset varm om natten og de kolde dage og køligt, når solen brænder ned, fra en skyfri himmel.
Tjek også siden: Anlæg udendørs
Benyt en termostat, så du holder lidt styr på varmeregningen.
Termostat, der sætter i gang, når eksempelvis temperaturen når ned under 15 - 18 grader, hvad nu dit behov er.
På foto, er det vist, hvor en el-radiator er koblet til termostaten. Du kan lige så let montere en varmepære eller flere.
Til at varme kassen/huset op med, her vil vi benytte varmepærer, der ikke lyser, enten keramiske varmepærer (anbefales, de holder bedre) eller infrarøde varmepærer
Når skildpadder går udendørs, er der ingen grund til også at hænge en UVB-pære op.
Afrikansk sporeskildpadde med et strå hø i gabet.
Fotograf Helle Northeved
Indendørs. Vi kan ikke have græs alle steder.
Her hos Skildpadder ABC benytter vi gerne kokosmuld til bundlag hos vores Sulcata.
Kokosmuld skal have vand for at udvide sig fra den hårde brik, kokosmuld er pakket i.
Har du et stort indendørsanlæg, så skal der bruges en del kokosmuld, det er ikke billigt, men, fordelen ved kokosmuld er den at det ikke vil lugte af skildpaddens urin. Du skal bare sørge for at fjerne skildpaddens store afførings klumper, så holder kokosmulden meget længe.
Andre muligheder. Som bundlag til de større skildpadder kan du også benytte ugødet muldjord, sand eller hø indendørs.
Skildpadden må ikke gå på et betongulv, det er ikke sundt eller forsvarligt for skildpadden at gå på.
Ugødet muldjord kan skaffes fra planteskolen eller i et byggemarked. Muldjord kommer desværre hurtigt til at luget dårligt.
Vi anbefaler at du fugter skildpaddens bundlag, når du holder skildpadden indendørs. Vi holder bundlaget med kokosmuld fugtigt, benyt gerne en vandkande med brusehoved, hvor du enten vander hele skildpaddens anlæg eller et område af anlægget. Så kan skildpadden selv bestemme, hvor skildpadden vil opholde sig, i det tørre område ved solpladsen eller henne i det mere fugtige område.
Kokosmuld neutralisere skildpaddens urin, og holder derved anlægget lugtfrit. Vi skifter kokosmulden ud ca. hver 3. måned.
Selvom sporeskildpadden lever i et varmt og tørt område i Afrika, så har de behov for at have adgang til rent vand. Giv vandet i en stor og lav skål, der ikke kan vippe, for flere skildpadder vil gerne kunne klatre over i vandet, ikke for at svømme. De drikker ofte og tømmer sig gerne i vandet, derfor skal vandet skiftes dagligt.
Sulcata graver huler i naturen, hvor der er fugtigt i bunden af skildpaddens hule. Kan skildpadden ikke selv grave en hule i jorden, vil det være en god idé at give skildpadden en hule hvor den kan trække sig ind. Hule vi hurtigt blive fugtigt, fordi din skildpadde urinerer i hulen, hvilket er helt naturligt. Du skal dog sørge jævnligt at skifte bundlaget inde i hulen, især skal afføringsklumper fjernes ellers lugter det hurtigt meget fælt i rummet.
For at efterligne den fugtighed der er i naturens huler, kan du evt. benytte et godt lag kokosmuld og holde det let fugtigt. - Her vil hø også være anvendelig for skildpadden, hvis den har adgang til hø, vil skildpadden tit selv begynde at fore hulen med hø og stampe det fast. Høet vil blive lidt fugtigt, fordi skildpadden vil tisse i det. Se kokosmuld og hø vi benytter nedenfor.
Husk, hø der bliver fugtigt, skal skiftes med korte mellemrum, der kommer let svampespore i, det fugtige hø. Vi udskifter hø, fra huler, hver anden dag.
Nye undersøgelser viser, at det at have et fugtigt skjul, kan være med til at forhindre pyramide-skjold, kaldes også Toblerone skjold. Måske er skildpadde selv klar over, at dens skjold i perioder har behov for at være i en hule, hvor fugtigheden er høj?
Vand og nok af det, er også vigtigt for skildpaddens tarmsystem, så vi sikrer os at skildpaddes tarmsystem holder sig i gang. Er skildpadden først stoppet med sin afføring, kan det være svært at få tarmen i gang igen.
Se afrikanske landskildpadder med skjoldproblemer blandt andre pyramideskjold.
Bemærk: Høet suger hurtigt flydende afføring til sig, fugtigt hø er udsat for svampeangreb, derfor skal det skiftes jævnligt.
Kokosmuld
Kokoshumus/muld er et bundlag, der holder godt på fugten og fjerner lugt. Det mugner ikke.
SkildpaddeShop.dk
Enggræs og urter
Særligt de afrikanske arter har brug for perioder, udelukkende med tørt foder. Det vil virke som tørke perioder, i deres hjemlande, så det vil virke mere naturligt. SkildpaddeShop.dk
kommer vi ikke udenom, hvis du vil have sunde og raske landskildpadder.
Hvordan giver vi det til vores skildpadder👇
www.SkildpaddeShop.dk
De er grådige græsslåmaskiner.
Den Afrikanske sporeskildpadde er planteæder og kræver plantebaseret kost. Hovedparten af deres mad skal være fra grovfoder: græsser, ukrudtsplanter, hø, kløver og lignende.
Det siger sig selv, at alle disse kilder bør være fri for ukrudtsmidel og andre sprøjtemidler.
Brug gerne ReptiVite vitaminer og mineraler, med kalk dine skildpadder har behov for. Drys det over fodret 3 gange om ugen, når du fodrer dine sporeskildpadder med friske ukrudtsplanter og foder der skal blødes op eks. Pre Alpin Testudo.
Benyt kun frugt og grøntsager som snack. Når din skildpadde bliver for stor og tung at slæbe rundt med, så vil de her godbidder kunne lokke dit kæledyr til at flytte sig til et sted, hvor du gerne vil have skildpadden. Sulcat er ikke kødædende.
Ungerne har endnu ikke et så stærk bid, at de kan tygge tørret hø. Sørg for at give ungerne en blanding af friske græsser, ukrudtsplanter og lidt grøntsager som majroer og grønkål blandet med fugtigt Pre Alpin Testudo.
Vi giver vores skildpadder ReptiVite 3 gange om ugen, når vi benytter friskfoder.
- Landskildpadder. ReptiVite strør vi ud over landskildpaddens foder, i et pænt lag, hver gang vi giver ukrudtsplanter og tørrede planter og foder der opblødes i vand eks. Pre Alpin der skal opblødes i vand.
- Sumpskildpadder. ReptiVite blandes i sumpskildpaddens foder, f.eks. frisk ferskvandsfisk og kylling.
Vi drysser ikke ReptiVite ud over pillefoder, foder der allerede indeholder vitaminer og mineraler.
Forslag til foder, kan se sådan ud:
*De stjernemarkerede foderemner, dem drysser vi ReptiVite mineral- og vitaminpulver ud over 3 gange om ugen.
Pluk selv ukrudtsplanter. De sikre ukrudtsplanter: Ukrudtsplanter
Drys et pænt lag mineral- og vitaminpulver over dyrenes friskfoder.
og dets frugt har et meget højt fiberindhold, du kan give skildpadden det i mindre mængder.
Fodret er velafbalanceret, med et bredt indhold af urter, alger og grønt til landskildpadder. Fodret indeholder kalk, mineral- og vitaminpulver i de rette mængder for skildpadden.
Godt sæt pærer: Reptisun UVB 10,0 13w Halogen varmepærer 50w. Til dyr over et par kilo, benyt en 26 watt og måske en 100 watt halogen varmepære. www.SkildpaddeShop.dk
En afrikanske sporeskildpadde bliver meget stor, som skildpadden vokser, så skal skildpadden have en større solplads, med kraftigere og flere pærer. Flere sulcata skal have en endnu større solplads.
Se eksempel, på en meget stor solplads nedenfor 👇
Indendørs hold af skildpadder: De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.
UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.
Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.
Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.
Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.
Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.
Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.
Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.
De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. (13 watt) over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.
Til en Sulcata der i naturen, lever i de varmeste og tørreste områder af Afrika, her benytter vi en 10,0 UVB pære. Denne UVB-pære kan også hedde 12,0 - 150 - Dessert, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig.
UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt kan benyttes til Sulcata på op til et par kilo, herefter skal vi enten hænge et par 13 watt UVB-pærer op eller gå over til en 26 watt UVB-pære op, der vil kunne lyse ud over et større område.
Bemærk vi benytter en Reptisun UVB-pære 26 watt, der normalt hænge højere over skildpadden end en 13 watt UVB-pære, læs indlægsseddel, der medfølger pæren. Tjek altid fabrikantens beskrivelse af pæren, der kan ske ændringer.
Temperaturen på solpladsen, skal være 40-45 grader under varmepærerne, vil være passende for de afrikanske ørken skildpadder.
Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.
Landskildpadder der synes der er for varmt, under varmepæren, vil flytte sig lidt ud i siden af pærens varmestråler.
Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.
Glødepære er ikke egnet til Sporeskildpadder.
Glødepærer kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.
Ide til at bygge et anlæg med solplads: Anlægsidéer
Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i anlægget som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligger skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.
Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr
Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.
Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.
UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd og evnen til at lægge æg og sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal.
Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.
Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.
Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.
Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.170-kr.260
Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme
Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk
Foto. Jesus Manuel Rodriguez Fernandez
Afrikansk sporeskildpadde (Centrochelys sulcata)
Claus hos Skildpadder ABC er her ude og lufte vores Afrikanske sporeskildpadde.
Skildpadden har vi modtaget, fordi ejeren ikke længere havde plads til skildpadden, han var blevet for stor. Han vejer her 14 kilo og skjoldet måler 38 cm i længde, han har potentiale til af kunne veje over 100 kilo.