google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Fluval U4 filter. Glimrende indvendigfilter til et mindre akvarium, evt. med en lille flok moskusskildpadder i.
Hvordan renser man et akvarie-filter, så de biologiske filter ikke skal begynde helt fra bunden af. Det tager op til 3. uger for at få det biologiske filter til at fungere 100%.
Siden her og siden:
Rent vand 0 alger - hænger sammen. Hvor
vi også fortæller om, hvordan du undgår alger, uden brug af kemi.
Begge sider giver dig vigtig viden til dig, der gerne vil slippe for vand der lugter og akvariet fri for alger.
Vi fortæller om, hvordan vi renser et filter. Metoden gælder både de indvendige og de noget større udvendige spandfiltre.
Du må huske, at dit filter, er både et mekanisk filter og et biologiske filter.
Det mekaniske filter, det er filtersvampe af forskellig tæthed også biobolde og keramikrør funger som mekanisk filter, hvor de grove partikler, planterester m.v. bliver stoppet og holder de større urenheder tilbage.
Men, et filter er andet og mere end kun for at fjerne urenheder og planterester fra akvarievandet.
Biologisk filter: Der er også det biologiske filter. Det biologiske filter, er ikke i dit filter fra dag et, det vil vokse frem i filtret over cirka en tre ugers tid. Biologisk filter består af millioner milliarder af gode mikroorganismer (de kan let slås ihjel, ved en for hård rensning af filtermateriale), de sidder fast på biobolde, keramikrør og filtermateriale. Her lever de og æder løs af forureningen, i dit akvarium. Den mere forurening der er i akvariet, de flere alger på glasset og i vandet og det mere "fedtet" virker hele akvariet." Det vil vi gerne forsøge at undgå.
Hvis du pludselig får den ide, at alt vandet i akvariet skal skiftes ud, det er bare blevet for ulækkert! Så vil de gode mikroorganismer dø af sult. Der skal altid være en del "forurening" i et akvarium, så den biologiske proces kan holdes i gang. Vi siger derfor, at i et skildpaddeakvarium kan man udskifte op til halvdelen/50% af vandet, i akvariet.
Skulle du alligevel finde på at skifte alt vandet, i akvariet, så sker der det at du slår alle de millioner milliarder af gode bakterier ihjel, der lever i dit akvariefilter. Bakterierne dør simpelthen af sult, de lever af ”forurening”. Det biologiske filter vil dø, og det tager ca. 3. uger inden det biologiske filter igen fungerer optimalt og kan rense akvariets vand. I denne periode skal du skifte vand i akvariet oftere.
Derfor er filterbakterier i et akvarium meget vigtige, så dine fisk og skildpadder trives og vandet holder sig rent. De gode bakterier spiser affaldsstoffer (det er fiske- og skildpadde lort og foderrester der rådner) og ændrer de farlige affaldsstoffer nitrit og ammoniak, til mindre farlige stoffer f.eks. nitrat m.v., som gør det letter at holde et akvarium algefrit.
Når vi endelig renser et filter, så renser vi kun når det er nødvendigt. Så længe pumpen har en pæn vandgennemstrømning, så kører det som det skal.
Inden vi går i gang, så tager vi en spand eller balje, den fyldes op med vand fra akvariet.
Først fjerner vi med håndkraft de større urenheder, planterester og andet snask.
Herefter skyllet vi filtermaterialet i det opsamlede akvarievand, vrid nu let eller skyl stille og roligt alt det opsamlede mudder ud af filtret. Du skal ikke skylle dit filter alt for voldsomt. Så fjerner og afliver du for mange af de gode bakterier. Gentages, og det tager ca. 3. uger inden de gode bakterier igen får optimal gang i det biologiske filter, så akvariets vand kan holdes rent.
Grunden til at filtermateriale skylles i akvarievand, er, at bakterierne forbliver næsten lige produktive (bakterier kan stadigvæk spise de farlige stoffer) og i samme omsætningstilstand (bakterier gør farlige stoffer ufarlige). I stedet for, hvis du skyller filtermateriale under vandhanen. Med hanevand skyller du de gode bakterier ud i afløbet eller påvirker bakterierne negativt, vedrørende temperatur, pH med mere.
Rens ikke et akvarium filter i køkkenet! Du skal altid være opmærksom på at der formodentlig findes Salmonella-bakterier i dit akvarium. Derfor behandl altid akvarievand og skildpadder som om der er Salmonella. Mere om Salmonella
Denne måde, at rense filtermateriale på, gælder for filtersvampe, biobolde/kugler og keramikrør.
Kære ven, du må ikke benytte sæbe eller begynde at koge filtermateriale. Så vil du med garanti få alger! Husk, vi skal bevare de gode bakterier.
Når du synes dit filtermateriale er passende rent, det behøver ikke være helt rent, derved beholder du nogle af de gode mikroorganismer, der så hurtig vil kvittere ved at få det biologiske filter på fulde omdrejninger igen.
Placer nu filtersvampe, biobolde og keramikrør i de rette bakker (det er ikke sikkert, alle de nævnte filtertyper er i din filterpumpe). Nu er filter og pumpe igen klar til brug.
Udskift nu mellem 20% og op halvdelen/50% af akvariets vand, mindst en gang, hver 14 dag, gerne ugentligt. (Meget vigtigt; husk det nye vand du heller i akvariet, det skal have samme temperatur, som akvariets vand).
Er dit akvarium på 500 liter, så udskift mellem 100/250 liter vand. Du finder hurtig ud af, hvor meget vand dit akvarium har behov for at få udskiftet, så du kan holde alger og lugt væk fra akvariet.
Når du skifter vand, så skriv det ind i en kalender eller på din telefon, hvornår du sidst udskiftede vandet, så husker du det altid. Du er nu godt på vej til at blive skildpadde akvarieekspert.
Ved at udskifte en del af vandet i akvariet, så slipper du også for at få de grimme kalkrande på akvarieruden. Kalkrande er ophobning af mineraler heriblandt kalk.
Vand fordamper fra et akvarium. Hælder du så bare nyt vand oveni, igen og igen som vandet nu fordamper, så sker der en ophobning af mineraler i akvariets vand. Mineraler sætter sig i filter, slanger på glasset og på skildpaddens skjold, så skjoldet ser trist og træt ud. Se skjoldproblemer
Vand fordamper, det gør mineraler/kalk ikke, der vil der bare blive mere og mere af det i akvarievandet.
Rent vand er vigtig for dine skildpadder, så de trives og dyrene ikke risikere at få infektioner.
Udskiftning af filtermateriale. Det kan blive nødvendigt at udskifte slidt filtermateriale.
Det fine hvide vat lignende filtermateriale (hvis det er i dit filter), skifter du bare ud, hver gang du renser dit filter. Det grove filtermateriale kan holde i lang tid og til flere rensninger, når du bare skyller og behandler det forsigtig.
Aktivt kul - Vi har jævnligt nogle der spørger os om, "Skal man ikke benytte aktivt kul, i sit filter og "Kan aktivt kul fjerne alger?"
Vi har umiddelbart intet at bruge filtermaterialet aktivt kul til, i skildpaddehobbyen. Aktivt kul er god til at fjerne medicinrester, fra akvariet, hvis du har medicineret dine fisk. Men, vi har skildpadder der hælder vi ikke medicin i vandet til dem!
Aktivt kul kan ikke fjerne alger, fra akvariet. Benyt i stedet for et UVC-filter. Læs mere om UVC-lys og hvordan det kan fjerne alger: El-teknik skildpadder
DIY-filter, byg dit eget filter: Tips og Trick
Denne side er opdateret d.9. april 2023
Eksempler på filtermaterialer
Biobolde
Er med til at fjerne grove partikler. På biobolde kan de gode mikroorganismer gro og blive til millioner milliarder i antal, der vil "æde" den grimme forurening i sig.
Keramikrør
På dem kan de gode mikroorganismer gro og blive til millioner milliarder i antal, der vil "æde" den grimme forurening i sig.
Filterplader, findes i mange strukturer og tætheder
Er med til at fjerne grove partikler og på dem kan de gode mikroorganismer gro og hjælpe med til at holde vandet rent.
Svampen må bare ikke være for tæt i strukturen, skal kun stoppe de større urenheder, som planterester, foderstykker mv.
Filtermåtte kan benyttes og tilpasses dit akvarium filter. De er billigere at anskaffe, i stedet for de dyre originale filtermåtte.
Biobolde. De kan se forskellige ud.
Er med til at fjerne grove partikler. På biobolde kan de gode mikroorganismer gro og blive til millioner milliarder i antal, der vil "æde" den grimme forurening i sig.
Filtervat
Filtervand. Findes i forskellige former. Skal skiftes hver gang, du renser dit filter.
Filtermåtte
Filtermåtter findes i forskellig tæthed.
Svampen må bare ikke være for tæt i strukturen, skal kun stoppe de større urenheder, som planterester, foderstykker mv.
Filtermåtte kan benyttes og tilpasses dit akvarium filter. De er billigere at anskaffe, i stedet for de dyre originale filtermåtte.
Her er det en Fluwal FX6 filter, hvor vi har lagt biobolde i kurvene.
Nedenfor kan du se, hvordan vi vil rense biobolde.
Skålen har vi købt for kr.5 i nærmeste genbrugsbutik.
For at lette rengøring og rensningen af biokugler/bolde, har vi fundet en brugt skål.
I skålen har vi boret huller, hele vejen rundt, i bunden af skålen. Skyllevand kan nu løbe ud af skålen, sammen med det skidt der skylles af biobolde/kugler.
Det gør det også meget lettere at holde styr, på plastik biobolde, når vi skyller dem rene. Biobolde bliver nu i skålen og løber ikke med op over skålens kant, som vandstanden hæver sig og til sidst vil løbe ud over skålens kant.
Kender du ikke et udvendigt spandfilter, så kan du se, hvordan et Eheim filter ser ud indvendigt.
Bemærk: I stedet for at benytte Eheim´s eget og meget dyre filtermateriale Eheim Substrate Pro, benytter vi almindelige biobolde/plastrør, se dem ovenfor.
De fleste spandfilter, er bygget op som denne. Spandfilter er beregnet til at rense store mængder af forurenet vand og normalt det mest effektive filter, til sumpskildpadder.