google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Hvordan kan du sikre dig mod Salmonella-bakterien og andre sygdomme?

Hånddesinfektion gel. kan benyttes både før og efter du rører ved dine skildpadder og krybdyr.

Hånddesinfektion gel. kan benyttes både før og efter du rører ved dine skildpadder og krybdyr.

Salmonella og andre sygdomme, skildpadder kan påføre mennesker.

Vask dine hænder, både før og efter du håndterer skildpadder og roder i dyrenes anlæg.

Vi vasker vores hænder, hver gang vi træder ind i skildpadderummet og begynder arbejdet med dyrene (vi vil undgå at slæbe Salmonella ind til dyrene) - hver gang vi skifter at arbejde mellem anlæg og mellem håndtering af dyr - hver gang vi skifter arbejdsopgave, det kan være mellem rengøring af anlæg og støvsugning mv - hver gang vi træder ud af vores skildpadderum (vi vil undgå at slæbe Salmonella ud fra dyrene).

At vaske hænder så tit, har ikke hysteri, det er rettidig omhu, overfor dyr og mennesker.

Benyt en bakteriedræbende gel til desinficering af dine hænder. Benyt det både før og efter du rører ved skildpadder. Vi har det også altid med, når vi kører ud og hjælper skildpadder.

Benyt også gerne latexhandsker, det er for din egen skyld.

Vi benytter også desinficeringsmiddel, når vi renser foderskål, vaske, bordplader og dyrenes anlæg og meget mere. Se det nedenfor og finde det på SkildpaddeShop.dk

Vi forsøger at sikrer os så meget som der er mulighed for. Salmonellaforgiftning er ikke for sjovt. Mennesker dør, hvert år af Salmonellaforgiftning.

Bid og rifter fra skildpadder. Når vi arbejder med skildpadder, er der altid en risiko for at blive bidt eller revet af dyrene. Derfor har vi alle fået en stivkrampevaccination, os der arbejder med skildpadder, hos Skildpadder ABC.

Stivkrampebakterien findes i jord, snavs og lignende.

Alle sår, som bliver forurenet med jord og snavs, kan overføre stivkrampe. Faren er størst, jo større såret er, og jo mere forurenet det er. 

Børn slikker på skildpadder. Mere om de længere nede👇

Denne side er opdateret d.27. marts 2023

Salmonella og andre sygdomme skildpadder har påført mennesker

Latexhandsker er en god sikkerhed, når man rører ved skildpadder. SkildpaddeShop.dk

Latexhandsker er en god sikkerhed, når man rører ved skildpadder. SkildpaddeShop.dk

Børn, skildpadder og Salmonella

Her hos Skildpadde ABC, høre vi tit forældre sige.

"Vores barn har allergi. Sumpskildpadder er allergivenlige!"

Ja, det har de i og for sig ret i. Men, de glemmer tit risikoen for salmonella. Her hos Skildpadder ABC, har vi den holdning, at alle sumpskildpadder har salmonella!

Derfor er mindre børn og sumpskildpadder, ikke en god cocktail.

Glem alt om at få en kæleskildpadde ind i en børnehave, o.l., hvor børnene er under 5 år. Der er en risiko for, at børnene bliver syge. Sumpskildpadder anbefaler det absolut ikke.

Vi har den holdning her hos Skildpadder ABC, at alle skildpadder og deres anlæg er inficeret med salmonella. 

Derfor skal særligt børn under 5 år, gravide og personer med et svagt immunforsvar være ekstra forsigtige med skildpadder og deres anlæg og akvarier. Skildpadder og krybdyr giver for dem en forhøjet risiko for at få en salmonellaforgiftning.

Raske, voksne personer kan også blive smittet med Salmonella-bakterier.

Vi er ikke ude på at ødelægge hobbyen for jer, men, man skal bare tænke sig om og passe på hinanden, salmonella er svært at undgå.

Lad ikke børn kysse en skildpadde. Den sikre vej, til dårlig mave !!!

Lad ikke børn kysse en skildpadde. Den sikre vej, til dårlig mave !!!

Hvordan fjerne vi salmonella?

*Sikringen er trukket, når du håndtere skildpadder og deres anlæg, hvis ikke man holder en høj hygiejne!

*Sikringen er trukket, når du håndtere skildpadder og deres anlæg, hvis ikke man holder en høj hygiejne!

Vi har fået et spørgsmål. "Vi har købt et hus, hvor der er et drivhus. I drivhuset har der gået skildpadder. Hvordan sikrer vi os nu, så vi ikke blive smittet med Salmonella-bakterien"?

Salmonella trives ved temperaturer på 10-50 °C og kan overleve ophold i køleskab, men dræbes ved opvarmning til 60 °C. fx. ved kortvarig skoldning.

Bakterien kan også dræbes ved saltning, forgæring (fermentering) eller rygning. Hvilke måske ikke er så anvendelige i det her tilfælde.

I kan også grave et lag af jorden væk i drivhuset og udskifte jorden med ren og frisk jord. Det tror jeg for øvrigt mange drivhusejer allerede gør.

I kan så skolde sokkel og de andre ting der har været i kontakt med jorden. Vask drivhuset ned med et desinfektionsmiddel.

Raske, voksne personer kan også blive smittet med Salmonella-bakterier 

Mere en bare risiko for dårlig mave. 

Herfra Skildpadder ABC kender adskillige der er blevet smittet med Salmonella bakterien eller andre ting, de har fået fra skildpadder eller deres anlæg. Nogle af dem har lange sygehusindlæggelser bag sig.

Reaktiv gigt. Salmonella kan udløse reaktive artritter. Reaktiv gigt er en gigtsygdom, der opstår under eller umiddelbart efter en infektion, det kan være Salmonella.

Husk, man skal særligt passe på børn under 5 år, gravide og personer med et svagt immunforsvar være ekstra forsigtige med skildpadder og deres anlæg og akvarier. Skildpadder og krybdyr giver for dem en forhøjet risiko for at få en salmonellaforgiftning.

Vi er ikke ude på at ødelægge hobbyen for jer, men, man skal tænke sig om og passe på, salmonella er svært at undgå.

Vores *sikring mod Salmonella bakterier er latexhandsker, håndvask og rengøring. Heller en gang for meget end en én gang for lidt.

Find desinfektionsmiddel, både til hænder, vask, bordplader og udstyr hos byggemarkeder eller apoteker.

Hånddesinfektion gel.

Desinficeringsmiddel

Sumpskildpadder er ikke for dagpleje og børnehaver !!!

Er det skildpadden i hjemmet, hos dagplejen eller børnehaven, dit barn er blevet syg af?

Er det skildpadden i hjemmet, hos dagplejen eller børnehaven, dit barn er blevet syg af?

Hvad skal du passe på med og hvad kan du gøre selv for at undgå Salmonella og andre bakterier?

1. Forvent at alle skildpadder/krybdyr er forurenet med Salmonella eller andre af de nævnte bakterier, der omtales på denne side.

2. Giv ikke vandlevende skildpadder eller andre krybdyr og padder, som kæledyr i gave. Medmindre de er ønsket, og der er viden bag ønsket.

3. Hvis din familie venter barn, fjern alle skildpadder, krybdyr og padder fra hjemmet, før barnet kommer.

4. Hold skildpadder, krybdyr og padder ude af hjem, med børn under 5 år gammel, lad ikke personer med et lavt immunforsvar, det kan være ældre, gravide, personer i kemo-behandling, personer med sukkersyge eller HIV/AIDS ramte, håndtere en skildpadde/krybdyr. 

5. Lad ikke skildpadder, reptiler og padder strejfe frit omkring, på gulvet i huset, især ikke i områder, hvor børn kravler rundt og leger. Hvor man tilbereder fødevarer, det kan være er i køkkenet, på borde, i stuen og på terrassen, hvor mad serveres, er ikke steder for skildpadder at opholde sig.

6. Rengør ikke skildpaddens akvarium i køkkenvasken, hvor du tilbereder mad. Brug klorin eller en anden desinficerende væske, der kan desinficere de områder, hvor du har gjort skildpaddens/krybdyrets akvarium og udstyr rent. Benyt gerne et bestemt plastikkar/balje, der kun benyttes til dyrene og rengøring af deres udstyr.

7. Vask altid hænderne grundigt med sæbe og varmt vand efter du har rørt ved skildpadden, dyrets akvarium og vand eller foder der har været i berøring med dyret og dens anlæg. Det er så let at få Salmonella bakterier i munden, i sine øjne eller i et sår, hvorfra der er let adgang til tarmen og kroppens blodbaner. 
Sørg for, at børn får vasket deres hænder grundigt nok ellers hjælp dem.

8. Overflader som tøj, bordplader, håndtag, gulve og tæpper kan også være forurenet med salmonella, eks. man har spildt vand fra akvariet eller skildpadden er kommet i berøring med det og du bagefter rører de områder med dine hænder. 

9. Vær opmærksom på, at en salmonellainfektion, kan være forårsaget af kontakt med skildpadder, krybdyr og padder i børne zoologiske haver, parker, børnehaver og andre steder.

10. Lad være med at ryge, spise og drikke imens du håndtere skildpadder/krybdyr. Undlad at kysse og dele mad med dine krybdyr.

11. Husk at vaske dine hænder inden du selv rører ved din skildpadde. Vi slæber selv rundt på Salmonella, får krybdyret denne "streng Salmonella i sig, kan den komme retur til dig, med ekstra styrke". Lader du skildpadden bide i genstande du holder ved, så sørg for at de bliver rengjort ordentligt, med varmt vand og sæbe, som minimum.

12. Hold øje med symptomer på salmonellainfektion, såsom diarré, mavesmerter, kvalme, opkastning, feber og hovedpine. Ring til din læge, hvis du eller din familie har nogle af disse symptomer. Nævn til lægen, at I har krybdyr.

13. Følg ekspertråd vedr. skildpaddens fodring, velfærd og miljø/omgivelser, er dit krybdyr stresset, kan det få dyret til at kaste Salmonella og andre patogener.

14. Spørg din lokale dyrlæge eller krybdyrs specialist/os efter mere information.

Mere om stress hos skildpadder

Potentiel dødelig: Salmonella kan spredes fra ens tarm og ud i blodbanen og til andre kropsdele og i værste tilfælde føre til døden eller personen kan blive mærket for livet, selvom personen er under intensiv behandling, på et sygehus. Derfor er det vigtigt, at hold en høj hygiejne.

Andre sygdomme skildpadder har påført mennesker

Skildpadder i fangenskab kan desværre overføre en række sygdomme til mennesker. De her nævnte sygdomme, er blevet påvist, at være overført fra skildpadder til mennesker. 

Link til: Salmonella - Botulisme - Campylobacter - Leptospirose - Trikinose

Europæisk artikel: Krybdyr og risikoen for infekektionssygdomme 

SalmonellaNIAID

Pas på salmonella

Det her skal du undgå!

Den bedste sikkerhed mod Salmonella bakterien

Hvordan sikrer jeg mig bedst: Den bedste måde at sikre sig mod Salmonella bakterien, er, at vaske hænder, både før og efter du håndtere dine skildpadder.

Vi er ikke ude på at ødelægge skildpaddehobbyen, men, det er nødvendigt at vi tager os af alle facetter af skildpaddehobbyen også de kedelige emner. 

Er skildpaddens bid giftigt? Nej, skildpaddens bid er ikke giftigt, men, du kan risikere at skildpadden overføre Salmonella bakterien til dig. Skildpadder er som alle andre krybdyr vært for den potentielle dødelige bakterie Salmonella, og derfor en trussel imod dit helbred. Især personer, med en lav immunitet er i særlig risiko, ved Salmonella forgiftning.

Som krybdyr og skildpaddeejer er det tilrådeligt, at man hæver sit hygiejne niveau. Er du først inficeret med Salmonella bakterien, enten fra skildpadden, fra dyrets vand og anlæg, og du ikke vasker hænder, så vil du slæbe bakterien med dig rundt, til dørhåndtag, borde, børns legetøj og andres ejendele. Det næst barn og voksen der rører der, hvor du lige har rørt, de vil nu blive smittet og vi har balladen. Derfor gør det til en vane og antag at din skildpadde, er vært for bakterien. Du udsætter ellers dine kære for sygdom.

Særlig risiko. Hold skildpadder, krybdyr og padder ude af hjem, med børn under 5 år,      hvor der er personer med et lavt immunforsvar, det kan være ældre, gravide, personer i kemo-behandling, personer med sukkersyge eller HIV/AIDS ramte.   

Bliver du bidt, og der opstår et åbent sår, så vil du især være mere udsat for Salmonella bakterien. Der vil nu være fri adgang til din blodbane, for Salmonella bakterien.

Studier har vist. Salmonella er tit sat i forbindelse med skildpadder og Salmonella kan overføres til mennesker. Men studier har nu vist, at salmonella ikke kun overføres fra dyr til mennesker, men også fra os til dyrene!  Det betyder, at du faktisk kan give dine dyr salmonella! Det giver normalt ikke skildpadderne de store problemer, med sygdommen kan formere/proliferere sig til et punkt, hvor skildpadden kan give det tilbage til dig, så du kan blive meget syg. Så vask dine hænder! 

Du kan også benytte håndsprit, du kan have en beholder stående ved dine dyr, så er det let at spritte dine hænder af. Vi kender alle i dag håndsprit, efter Corona.

Vi er klar godt over, at nogle mennesker mener de aldrig bliver syge, men, det er nu engang vores job, at oplyse om risikoen ved hold af skildpadder. Tænk nu og vær ærlig, har du ikke haft ondt i maven, har dit barn? Kan det have været Salmonella bakterien, du er blevet påvirket af? De allerfleste søger ikke læge, fordi man har et par dage med lidt ondt i maven, diarré, hovedpine og måske opkast. En salmonellaforgiftning kan desværre udarte sig meget værre!

Bliver du ramt af en Salmonellaforgiftning, vil du formentlig opleve diarré, mavesmerter, feber og hovedpine. Du vil måske også få kvalme og kaste op. Bakterien kan blive hængende i kroppen i alt fra nogle dage til flere uger. Det afhænger af den type, du er ramt af. 

Hvis du har mistanke om, at du er smittet, kan du tænke tilbage på de seneste par døgn. Typisk går der 12-48 timer, fra man bliver forgiftet, til man bliver syg. 

Behandling. Hvis du oplever mange symptomer eller har været syg mere end nogle dage, bør du søge læge. 

Pas på hinanden

Del nu de her oplysninger, så andre også ved besked. Børn er en værdifuld gave, vi alle må værne om. 

Læs mere om salmonella risikoen ved krybdyr hold. I denne amerikanske artikel: Kæleskildpadder er søde, men en tikkende salmonella bombe!

Vi tager det lige en gang til - Vask hænder

Husk, du skal en tur forbi håndvaske, inden du rører ved skildpadder og krybdyr, det er lige så vigtigt som efter du har rørt ved din skildpadde. Du kan tidligere have rørt ved et eller andet og dermed selv være bærer af salmonellabakterien. Det er ikke sikkert, at du vil blive syg af det. Men du kan bringe bakterien videre og på den måde inficeret dine dyr, med salmonella. Så har vi balladen. Der vil nu være risiko for, at alle der rører ved dyrene, deres vand og omgivelser, får salmonellabakterien retur, i en forstærket udgave, som vi mennesker ikke har godt af (bliver lidt for teknisk, at forklare)!!!

Håndterer du en skildpadde, så vil du ikke automatisk blive syg af en salmonellaforgiftning. 

Både før og efter du har håndteret en af dine skildpadder eller rengjort dyrenes levesteder, er det altid nødvendigt at vaske hænder. Du kan nemlig selv risikere, at overføre salmonellabakterien, til dine skildpadder. De kan så give salmonellabakterien retur til dig, i en forstærket form og du bliver syg af den. Derfor er det lige så vigtigt, at du vasker dine hænder, inden du rører ved dine skildpadder. Skildpadder tager normalt ingen skade af salmonellabakterien.

Der findes mange forskellige salmonellabakterier, over 2400 arter/typer.

Dreng åd en skildpadde

Maj 1968: Toårige Brad Haines formåede på en eller anden måde at sluge en skildpadde, tilsyneladende fordi den tilhørte hans søster, som han var sur på.

Skildpadden holdt sig i live i Brad´s mave, i et stykke tid, hvilket bekymrede lægerne. Heldigvis døde skildpadden til sidst, og Brad formåede derefter at slippe af med skildpadden på den naturlige måde. Så ingen operation var nødvendig.

Børn slikker på skildpadder!

I flere stater, i USA, har man en lov, der forbyder, at man må handle skildpadder under 4 inch/ca. 10 cm. 

Hvorfor? Fordi man har fundet ud af, at mange småbørn puttede de små skildpadder i munden. 

Loven har hjulpet på salmonella smittede, blandt børn. I hele USA er det vurderet at 100.000 børn årligt, nu er sluppet for at blive syg, af salmonellabakterien.

Må man holde skildpadder, i en restaurant?

Fra www.retsinformation.dk

Fra www.retsinformation.dk

Nej, det må man selvfølgelig ikke, i Danmark! Skildpadder ABC får jævnlig det spørgsmål. 

Desværre findes der restauranter, i Danmark, der synes det er en god ide, at holde levende skildpadder, inde i restaurationen, hvor der er gæster. Vi har endda hørt om steder, hvor børn kan gå hen og stikke deres fingre ned i vandet! Passer det, er restaurantejeren meget uansvarlig. 

Vi anbefaler at du samler dokumentation og billeder fra restauranten også gerne nogle vidner. Kontakt Fødevarestyrelsen, og giv dem din dokumentation. Du kan være med til at redde menneskers helbred.

Mad og skildpadder hører ikke sammen, blandt andet på grund af hygiene, risiko for salmonella m.v. 

Skildpadder ABC ville gerne, men vi har desværre ikke økonomi og længere tid, til at tage os af disse anmeldelser. Vi anbefaler, at du/I henvender jer til Fødevarestyrelsen. 

Del siden

Kære forældre og bedsteforældre

Til børn, er plastik ninja skildpadder, det rigtige valg

Til børn, er plastik ninja skildpadder, det rigtige valg

Vi beder dig om at redde en skildpaddes liv.

På Netflix, DVD og andre steder kan børn nyde at se Teenage Mutant Ninja Turtles film. De er sjove og god underholdning.

Vi skriver det her for at bede om jeres hjælp. Siden den første film blev udgivet i 1990‘erne, er tusindvis af levende skildpadder blevet solgt, det er mest guløret terrapiner (de er nu forbudt, men der mangeler ikke skildpadder i handlen), de kan købes for kr.100-200, helt ned til kr.20-25!, er skildpadderne solgt for, af nogle meget ubetænksomme dyrehandlere, fordi børn har set skildpadde ninja film. Resultatet? Mange, hvis ikke de fleste skildpadder, er blevet dumpet i naturen og endog bevidst dræbt, på grund af uvidenhed og dårlig pasning eller skyllet ud i toilettet.

Desværre er børn ikke klar over, at rigtige skildpadder, hverken kan flyve, udføre stunts eller har nogle af de andre spændende træk, de fiktive ninja skildpadder, har på film.
Forældre, vil forsøge at behage deres børn, de køber de levende skildpadder, der vantrives i for små akvarier og uden det nødvendige udstyr. Børnene opdager, efter et par uger, at skildpadder er kedelige dyr. Så bliver skildpadderne dumpet ulovligt i den nærmeste sø, dam eller i skraldespand, mange skildpadder bliver skyllet ud i toiletter eller afleveres til overfyldte dyreværnsorganisationer. Det er anslået, at 90 procent af de små skildpadder, der købes i dyrehandlen, de dør. Er det den måde, vi ønsker at behandle vores dyrebare dyreliv?

Skildpadder har eksisteret i over 200 millioner år, og overlevet dinosaur. De fleste af disse skildpadder bliver solgt af dyrehandlere, for profit, uden tanke for god dyrevelfærd. Dyrehandlen kan sige nej, til et salg, hvis de ikke tror på at dyret får det godt, hvor dyret komme hen. Sumpskildpadder mener ikke dyrehandlen skal sælge krybdyr.

Det store problem, er, at skildpadder kan være bære af salmonellabakterien, det kan gøre et barn meget, meget syg. Dødsfald sker. Det er derfor, at de mindre skildpadder under 10 cm., ikke må sælges i USA, siden 1974. Små skildpadder kan let blive puttet ind i et barns mund. Børn har også lyst til at røre det vand, skildpadderne svømmer i og får ikke vasket deres hænder bagefter og kan derved let smitte andre.
Vi anbefaler ikke levende skildpadder til børn, i det hele taget, blandt andet på grund af salmonella risikoen og vi ved, at 9 ud af 10 børn mister interessen, næsten med det samme for den nye skildpadde.

Hvad kan du som forældre gøre for at hjælpe? Køb de små Ninja action figurer og legetøj i stedet for, de levende skildpadder og red derved en skildpaddes liv og måske endda dit barns.

Tak (Fortæl gerne til andre).

Vi er meget glade for skildpadder hos Sumpskildpadder, det vil vi meget gerne blive ved med og tager derfor de forholdsregler der skal til, så vi selv undgår at blive smittet med Salmonella og andre bakterier.

Skildpadder ABC

Kog kylling inden fodring

Vi koger kyllingen i ca. 5. minutter, så skulle vi være på den sikre side.

Vi koger kyllingen i ca. 5. minutter, så skulle vi være på den sikre side.

Vi koger altid kylling, inden vi giver vores skildpadder fodret.

Der kan være en lille chance for at kylling indeholder Salmonella bakterier og Campylobacter. Dem vil vi meget gerne undgå. Både for ikke selv at blive syge og for ikke at smitte vores anlæg og skildpadder med Salmonella bakterier.

Nu siger nu måske, jeg benytter altid handsker når jeg fodrer, så her sker der ikke noget? Desværre kan du smidte skildpaddens anlæg og skildpadden med Salmonella. Skildpadden er lidt ligeglad med Salmonella.

Skildpadden kan ændre Salmonella bakterien, så den bliver kraftigere og derefter kan vi mennesker komme i berøring med den nu kraftigere Salmonella bakterie og blive meget syge af den (hvad det hedder biologisk, ved jeg ikke)? 

Salmonella. Statens Serum Institut registreret ca. 1.000 syge af salmonella om året i Danmark. Men, mange rammes og får dårlig mave.

Campylobacter. Statens Serum Institut registrerer årligt ca. 4.500 syge af campylobacter. Men DTU Fødevareinstituttet, vurderer, at det reelle tal er ca. 12 gange højere, fordi mange ikke går til lægen. Alle kan blive syge af campylobacter, men flere unge bliver syge, sammenlignet med andre aldersgrupper.