google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Krybdyr har parasitter "snyltere"

Du skal aldrig fodre direkte på bundlaget, læg evt. lidt frisk hø og fodrer ovenpå. Græsk landskildpadde er i gang med at spise hjemmegroet figenkaktus. Set på SkildpaddeShop.dk

Du skal aldrig fodre direkte på bundlaget, læg evt. lidt frisk hø og fodrer ovenpå. Græsk landskildpadde er i gang med at spise hjemmegroet figenkaktus. Set på SkildpaddeShop.dk

Landskildpadder med parasitter.

Krybdyr, hermed også skildpadder, vi kan sige de har to slags snyltere. De opdeles i de indvendige parasitter (endoparasitter), det kan blandt andre være orm og de udvendige parasitter (ektoparasitter), det kan være flåter og mider med flere. 

Nogle dyrlæger farer måske til at fylde skildpadder med farlig medicin, fordi de opdager en enkelt orm eller nogle æg, i dyrets fæces/afføring. Alle skildpadder har lidt parasitter og orm, de skal holde nede på et acceptabelt niveau, men helt fjerne dem, det er nok utopi.

De lidt uerfarne dyrlæger (intet med alder), der ikke ved meget om krybdyr, de kan hurtigt komme til at gøre større skade end gavn, hvis de fylder skildpadden med konventionel ormekur medicin. Vi anbefaler dig, at du finder en dygtig krybdyrkyndig dyrlæge. De er ikke billige, men, de ved, hvad de gør.

Det bedste vi kan gøre for at forebygge mod eksempelvis orm, er ved at dine skildpadder går ude i sommerhalvåret. Udendørs vil skildpadden finde alt muligt forskelligt spiseligt og derved få en meget mere varierende foder, end de skildpadder der lever deres liv indendørs. Skildpadden vil måske også spise lidt af de planter, vi ellers mener er giftige. Skildpadden kan måske spise af planten vedbend, kaldes også efeu (anses for giftige) eller nippe til lidt af planten fredløs (de er også giftige), måske ved skildpadden godt at den har behov for at få lidt "gift" ind i systemet, for at kunne kontrollere bestanden af måske orm, i dyrets tarmsystemet? 

Noget andet er, hvad der er giftigt for pattedyr, behøver ikke at være giftigt for krybdyr og skildpadder. Derfor skal vi heller ikke blive voldsomt nervøse, fordi vi ser én af vores landskildpadder, der måske spiser en "giftig" plante. 

Der er ingen tvivl om at parasitter trives bedst indendørs. Derfor kan vi hjælpe de indendørs levende skildpadder, med at holde parasitterne nede, ved dagligt at fjerne afføringsklumper, udskifte bundlaget jævnligt, varierer fodringen og sørg for at dyrene altid har adgang til en solplads, med en UVB-pære der fungerer, UVB-pæren er med til at forbedre skildpaddernes immunsystem og en varmepære, der holder solpladsen ved den rette temperatur, for din skildpaddeart. Du skal aldrig fodre direkte på bundlaget. Fodrer du med grønt og frugt, så kan du eventuelt lægge et lag frisk hø over bundlaget og fodrer ovenpå høet, så holder du foder og bundlag adskilt.

Sygdomstegn hos skildpadder der har parasitter, er ikke altid åbenlyse - Døjer skildpadden med forstoppelser Skildpadden spiser ikke, kaster op, taber i vægt - Unge skildpadder vokser ikke, har en forkrøblet vækst - Skildpadden har blød og våd afføring, diarre - Skildpadden lider af åndedrætsbesvær - Skildpadden har en underlig opførsel og mistrives tydeligvis, så kan det være et tegn på parasitter eller i det mindste at du skal en tur forbi din dyrlæge.

Her hos Skildpadder ABC tjekker vi dagligt dyrenes afføring, fordi vi fjerner afføring fra skildpaddens anlæg. Ser vi orm i afføringen, så skal der kigges på skildpadden af en dyrlæge. 

Når vi skifter bundlag, så bliver hele skildpaddens anlæg altid vasket ned med Rodalon eller et tilsvarende desinficeringsmiddel. Ingen af vores skildpadder overtager andre skildpadders bundlag.

Tjek for orm: Prøv at lægge skildpaddes afføring ned i vand. Hvis der er indvoldsorme i skildpaddens afføring, så vil du efter lidt tid kunne se orm der vrider sig i vandet.

Du kan ikke regne med, når skildpadden tømmer sig, at der er orm med ud, hver gang. Prøv testen på skildpadden, flere gange. Er der orm, så skal du kontakte din dyrlæge.

Skildpadden kan godt have orm, selv om du ikke ser dem. 

Denne side er opdateret d.25. marts 2023

Vi er i gang med at skrive om parasitter der måske kan drille en skildpadde?

Del siden