google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Landskildpadder der mangler UVB-lys - Vitaminer og mineraler - Hvad kan der ske?

Det vigtigste i et landskildpaddeanlæg. De viste lamper, er top kvalitet lampe, og især gode til de lidt større dyr. Set hos SkildpaddeShop.dk

Det vigtigste i et landskildpaddeanlæg. De viste lamper, er top kvalitet lampe, og især gode til de lidt større dyr. Set hos SkildpaddeShop.dk

Hvad sker der med skildpadder, der mangler især en UVB-pære. De fleste er godt klar over at skildpadder skal have varme, af en slags, og det skal være fra en varmepære?

Har skildpadder ikke en solplads der ligner billedet, med både en UVB-pære og en varmepære hængende, så får skildpadder på et tidspunkt metabolisk knoglesyndrom, det er en forstyrrelse i kroppens normale funktioner og omsætning af nærringsstoffer.

Bare kort tid uden en UVB-pære, kan for altid skade skildpadden, skader du ikke kan se. Selv om det måske kun er nogle få måneder dyret har manglet en UVB-pære, og man ikke lige har fået sig taget sammen til at få købt den rigtige UVB-pære. 

Skildpadder der mangler UVB-lys og varme, kan ikke optage vitaminer, mineraler og kalk fra sit foder, uanset, hvor godt fodret ellers er. Skildpaddens skjold vil blive blød, på grund af mineral/kalk mangel og kan falde sammen, blive deform, og skjoldet kan lyde som en våd pakkasse, når man med en kno slår forsigtigt på skjoldet. De problemer kan man se og føle. Noget andet er, de indre organer vil også tage skade, nyrer, lever og lunger bliver syge, uden UVB-lys og varme, det kan du ikke se? 

Eftersom skildpadder er koldblodsdyr og derfor reagerer meget langsomt på mangler i deres anlæg og foder. Men skildpadder reagerer endnu langsommere, i forsøget på at gøre skildpadden rask igen, hvis det nogenside vil lykkedes. Er en skildpadde først blevet deform, så bliver skildpadden aldrig flot igen.

Især de russiske landskildpadder (testudo horsfieldii) kan det være svært, selv for erfarne, at se om de er syge.

Uerfarne kan have mere end svært ved at se, om en landskildpadde er syg. Det kan tage flere år, inden du opdager noget, du ser måske aldrig andre skildpadder, du kan sammenligne din egen skildpadde op imod.

Vi har samlet nogle billeder nedenfor, hvor du kan sammenligne dem med din egen skildpadde og se. Det er nogle landskildpadder der har manglet lidt af hvert.

Husk, du er altid velkommen til at: Kontakte os

Du kan se nederst på denne side eller læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde - under linket her ----> UVB-lys og varme

Denne side er opdateret d.6. maj 2023

Vitaminer og mineraler: Vi påstår, skildpadder der holdes i fangenskab, de skal have et tilskud af vitaminer, mineraler og kalk. Skildpadden vil ellers ende med at få skjoldproblemer. Husk, derfor altid at give dine landskildpadder et tilskud af vitamin-, mineral- og kalkpulver over de ukrudtsplanter og , du giver dine dyr. Gerne 2-3 gange om ugen

Hvilke vitaminer og mineraler skal jeg købe? Se mere om det nederst på denne side.

Eksempler på forkert passede landskildpadder

Mere om: Sygdom hos skildpadder og hvad kan der gøres? 


Slideshow

Med metabolisk knoglesygdom
Med metabolisk knoglesygdom
Skildpadden har manglet både en UVB-pære og en varmepære og godt foder med vitaminer, mineraler og kalk.
Med metabolisk knoglesygdom - Pyramide skjold
Med metabolisk knoglesygdom - Pyramide skjold
Skildpadden har manglet både en UVB-pære og en varmepære og godt foder med vitaminer, mineraler og kalk.
Med metabolisk knoglesygdom
Med metabolisk knoglesygdom
Skildpadden har manglet både en UVB-pære og en varmepære og godt foder med vitaminer, mineraler og kalk.
Med metabolisk knoglesygdom
Med metabolisk knoglesygdom
Skildpadden har manglet både en UVB-pære og en varmepære og godt foder med vitaminer, mineraler og kalk.
Med metabolisk knoglesygdom
Med metabolisk knoglesygdom
Skildpadden har levet i et knast tørt anlæg, sikkert et akvarium? Dyret har manglet både en UVB-pære og en varmepære og godt foder med vitaminer, mineraler og kalk.
Sulcata med Pyramide skjold
Sulcata med Pyramide skjold
Denne Sulcata er fodret med hundefoder i mindst 7 år!

Trist tilfælde af alvorlig metabolisk knoglesygdom - Denne skildpadde har manglet alt, kalk, mineraler, vitaminer og frisk UVB-lys.

Landskildpadde med blødt skjold, virker nærmest som en gummibold! Kedeligt tilfælde af alvorlig metabolisk knoglesygdom i en ung skildpadde, der har levet i et dårligt anlæg, uden opvarmning og uden den rette UVB-belysning og mangle af godt foder og mineraler/vitaminer.
Denne skildpadde er allerede bedøvet og venter på at blive aflivet på en human måde. Skildpadden lider nu ikke længere.

Hvad er der galt? Se at komme til dyrlægen med din skildpadde. Skildpadden mangler kalk og mineraler, vitamin D3 og vitamin A. I det hele taget vitaminer. Temperatur skal være rigtig for arten, derfor skal skildpadden have måske flere varmepærer. Husk, UVB-pæren holder højst 1. år! Har skildpadden ikke UVB-lys eller direkte ufiltreret sollys, så kan skildpaddes krop ikke optage mineraler, kalk og vitaminer.

I dette tilfælde var det for sent for skildpadden at komme til dyrlæge! Dr. Sean McCormack

Bestil vores favorit - Korvimin, der indeholder mineraler, kalk og vitaminer i de rette forhold til skildpadder - hos www.SkildpaddeShop.dk så du undgår blødt skjold.

Dårlig fodret landskildpadde

Skildpadden har i dag fået et godt hjem, hvilket vi glæder os over.

Skildpadden har i dag fået et godt hjem, hvilket vi glæder os over.

Denne Græske landskildpadde er fodret helt forkert, med kun dårlige salater og grønt fra supermarkedet. Supermarkedets grønt, er ikke næringsrig nok for skildpadder. I bedste fald, er de kun tidsfordriv for dyrene.

UVB-lyset har skildpadden ikke fået meget af gennem skildpaddens liv. Den rette UVB-pære for en eurpæisk landskildpadde, er en 5,0 UVB-pære. Alle skildpadder skal have en UVB-pære og en varmepære, når de lever indendørs.

Bemærk landpaddens lange papegøjenæb. Skildpadden har fået et alt for blødt foder, næbet skal have noget at bide i. 

Denne skildpadde skal have ukrudtsplanter, gerne dagligt et tilskud af et godt vitamin- og mineralprodukt der indeholder alle mineraler og vitaminer der er nøvendige for skildpadder.

Papegøjenæb

Er landskildpaddens foder for blød, så ender det med et papegøjenæb. Denne græske landskildpadde har kun levet af salat og frugt! Hvilket er helt forkert foder.


Vi har fået klippet skildpaddes næb og fået skildpadden op i en god kondition igen, med det rigtige foder og pasning. Man skal være tålmodig, det tager måneder, måske år, at få en skildpadde på højkant igen.

Mangler kalk, UVB-lys og ordentlig foder

Leopardskildpadde

Leopardskildpadde

Vi har fået denne skildpadde op i en god kondition igen, med det rigtige foder og pasning. Desværre bliver skildpadden aldrig pæn igen. Skjoldet vil altid være faldet sammen, på grund af manglende på UVB-lys og mineral mangel.

Forebyggelse, hvordan undgår vi de problemer, der er vist i billederne ovenfor

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 50w. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 50w. www.SkildpaddeShop.dk

Vi ved af erfaring, at mange har for lidt tjek på deres skildpadders UVB-lys (pæren afgiver højst UVB-lys i 1. år). Derfor giv din skildpadde en frisk UVB-pære og se om ikke den kan hjælpe din skildpadde til at blive rask igen.

Vi ser tit fremskridt, allerede efter det første døgn, en skildpadde oplever UVB-lys. Ville skildpadden ikke spise før, så giver UVB-lys appetitten tilbage til din skildpadde.

Det vigtigste for din skildpadde er en solplads, hvor din skildpadde får både varme og UVB-lys.

Vi forsøger at efterligne solens stråler. Skift UVB-pæren ud, hver halve år, så er du sikker på at pæren afgiver nok UVB-lys. Selv om den gamle UVB-pære stadigvæk lyser, så taber pæren UV-effekt. En UVB-pære er langt billigere end et besøg hos dyrlægen.

Det er bedre at forebygge end helbrede og billigere, så lad være med at spare en UVB-pære væk! Har du ikke råd til en UVB-pære, så find et nyt og godt hjem til din skildpadde, hvor skildpadden får det den har behov for.

Døgnrytme: Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.150-kr.250 Er pæren billigere, så er der med garanti ikke UVB-stråler i pæren.

En skildpadde kan være blevet så syg, hverken dyrlægen eller en UVB-pære kan hjælpe. Det er dit ansvar at holde din skildpadde rask. Vi tilbyder råd og vejledning, husråd, om du følger dem eller lader være, så kan vi aldrig påtage os ansvaret for din skildpaddes helbred.

Er du i tvivl, gå til dyrlægen.  

Få her mere viden om UVB-lys og varme - Vi har reddet i hundredevis af skildpadder, der manglede UVB-lys.

Solplads temperatur: Europæiske landskildpadder skal have 40 grader på solpladsen under varmepæren. Afrikanske landskildpadder skal have 45 grader på solpladsen, under varmepæren.

ReptiVite med D3 - Komplet vitamin- og mineralprodukt til skildpadder

ReptiVite med vitaminer, mineraler og kalk set hos SkildpaddeShop.dk

ReptiVite med vitaminer, mineraler og kalk set hos SkildpaddeShop.dk

Zoo Med er stolte over at kunne tilbyde ReptiVite ™ med D3, et komplet vitamin-, mineral- og aminosyrekompleks specielt formuleret til skildpadder og krybdyr. ReptiVite™ er calciumbaseret for at sikre en sund knogle- og skjold vækst med det korrekte 2:1-forhold mellem calcium og fosfor. Oprindeligt udviklet til San Diego Zoo til at afhjælpe de skjold problemer der fandtes hos nogle skildpadder, blandt andre at de fik bløde skjolde.

ReptiVite bruges i dag af nogle af de mest respekterede zoologiske haver og dyreparker i hele verden. Det første krybdyr vitamin til at omfatte det komplette aminosyrekompleks, en vigtig komponent i proteinfordøjelsen. ReptiVite™ indeholder ikke kunstige tilsætningsstoffer eller fyldstoffer som soja, gær eller saccharose.

Her benytter vi altid ReptiVite et vitamin- og mineraltilskud til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite, der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med ReptiVite skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme.

ReptiVite er et velprøvet produkt. ReptiVite benyttes af dyrehold og veterinære over hele Verden.

Anbefaling: Desinficeres drikkeskål og foderskål dagligt.

ReptiVite hjælper og:

  • Tilføjer dyret de nødvendige vitaminer, mineraler, kalk og sporstoffer
  • Styrker dyrets appetit, ved underernæring
  • Hjælper skildpadden og krybdyrets skjold– og hamskift
  • Styrker skildpaddens skjold og skellet
  • Styrker dyret under væksten
  • Styrker dyrets fertilitet
  • Styrker dyret mod stress og øger dyrets aktivitetsniveau
  • Styrker skildpaddens og krybdyrets ægproduktion
  • Er med til at holde skildpaddens skjold, kraftig og solid af kalk, så sumpskildpadden kan overleve vinterens dvaleperiode.* 

*Kalk er livsvigtigt for skildpadder. Går din sumpskildpadde i dvale, er det livsvigtigt for skildpadden, at der er opbygget et solidt kalkindhold i dyrets skjold. Det bliver du klar over, når du har læst artiklen her: Livet uden ilt skrevet af blandt andre professor Tobias Wang, Zoofysiologi, Aarhus Universitet. 

Instruktioner fra ZooMed:
Brug 2-3 gange ugentligt på skildpaddens foder. 
ReptiVite™ på foder: Strø let over grøntsager, frugt og ukrudtsplanter.
ReptiVite™ på insekter: Strø let over insekter.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite:
- og strør det over landskildpaddens foder, hver gang vi giver ukrudtsplanter og tørrede planter og Pre Alpin og andet tilsvarende foder der skal opblødes i vand.
- og blander det i sumpskildpaddens foder, f.eks. frisk ferskvandsfisk og kylling.

ReptiVite ingredienser: Kan du finde her

Del siden