google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html
Terrarielampe med reflektor (blank indvendig) så kan du spare i watt, på din varmepære.
UVB-lys og varme er nødvendigt for skildpadder.
Inden vi går i gang med at fortælle om UVB-, og varmepærer.
Orientering: Skildpadder ABC bruger i dag kun Halogen spot varmepære (se foto nedenfor). vi anbefaler ikke længere at benytte glødepærer, som varmepærer. Halogen spot varmepæren afgiver mere varme, for færre watt og halogen spotpæren holder meget længere i brug.
Du skal altid benytte en UVB-pære, sammen med en varmepære. Der skal altså to pærer til for at tilfredsstille din skildpadde.
Står der endnu skrevet glødepære på vores hjemmeside, så bliver det snart rettet til Halogen spot varmepære.
Vigtigt, pas på! Husk, en varmepære skal altid monteres i en porcelænsfatning. - Fordi varmepærer bliver alt for varme, til en plastik fatning og der vil være risiko for at pæren springer hurtig eller der sker el-skader og måske brand! Vi ved godt, at der findes lampe-fatninger der er lavet af noget "plast lignende materiale" der tåler varme, men så er du ikke i tvivl. Er du i tvivl, benyt altid en porcelænsfatning. Det gælder dig og dine dyrs sikkerhed.
En anden livsvigtig ting - For skildpadder - Det er vigtigt at du forstår at skildpadder skal have en frisk UVB-pære (holder max i 1. år, selv om den lyser) og en varmepære - Vil du spare her? Så skal du lade være med at få dig en skildpadde - Så let kan det siges - Du kan ellers hurtigt risikere at begive dig ud i noget der giver dig store dyrlæge regninger eller ender som dyrplageri. Det er vel ikke derfor man anskaffer sig et levende væsen?
På denne side, fortæller vi dig om nødvendigheden, af både en UVB-pære og varmepære til dine skildpadder. Vi viser dig også hvilken pære fabrikat du kan benytte og hvor du kan skaffe pærerne. Så du ikke er i tvivl og for at det skal være let for dig at sørge for dine skildpadder, på en god måde.
Der findes andre udmærkede pære fabrikater, end dem vi viser her på siden.
Denne side er opdateret d.11. august 2024
Siden er både for de vandlevende skildpadder og landskildpadder
UVB- og varmepærer - Hvorfor er det nødvendigt og hvad hjælper de for? 1. Du sparer dyrlægen!
UVB-pærerne kaldes 5,0 (Forest) - 10,0 (Desert)
Den UVB-pære du skal anskaffe dig, er derfor en 5,0 - Afhængig af fabrikat, så kan du også anvende en UVB-pære der hedder 6,0 - 100 eller Forest. Forest/5,0/6,0 vil være det normale valg til næsten alle skildpadder-arter.
Står der 2,0 eller 50 så er det den forkerte UVB-pære du har fat i. Denne UVB-pære afgiver ikke nok UVB-stråler, til gavn for din skildpadde.
Vi har mange der spørger os om "Har jeg den rigtige UVB-pære?"
Vi har rigtig mange, der tror, at de har UVB-lys hængende, over deres skildpaddes solplads. Når vi så taler med jer og spørger ind til, hvilken pærer I har? Hvordan pæren ser ud? Hvad står der på pæren eller æsken? Så viser det sig, meget tit, at det kun er en varmepære I har hængende over solpladsen, til jeres skildpadder!
Mange dyrehandler, ved alt for lidt om de produkter de sælger. Nogle ser der står (UVA) på pæren, jammen, så er det vel de rette pærer.
Nej, (UVA-lys) er der i alle pærer, med lys. UVA findes i alle pærer, pæren der hænger over
Står der ikke UVB på pærens æske, så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren. Uanset, hvad dyrehandleren står og fortæller dig.
Derfor må du selv gøre dit hjemmearbejde, inden du går ud og anskaffer dig en UVB-pære, så du i hvert fald kan genkende en UVB-pære.
En UVB-pære koster mellem kr.160-kr.260 - Nej, du kan ikke købe en pære med UVB for kr.50/100. Så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren, uanset, hvad forhandleren fortæller dig. Beklager, men, alt for mange får forkert hjælp. Du må derfor selv vide, hvilken pærer der indeholder UVB-lys.
Du må også gerne kontakte os for hjælp, inden du brænder flere hundrede kroner af ved en fejl.
UV-lyset der kommer fra en diskokugle virker heller ikke! Den rette UVB-bestråling: UVB-lys ligger i intervallet mellem 280-320 nanometer. Mere teknik nedenfor.
Vi linker til siden: Skildpadder passet dårligt - Her kan du se, hvad der kan ske, hvis skildpadden mangler UVB-lys.
Skildpadder der har "levet" uden UVB-lys
Hvad sker der med din skildpadde, hvis ikke skildpadden har adgang til UVB-lys og varme: Dyr passet dårligt
Den mest almindelige UVB-pære (kaldes Forest eller 5,0) der kan benyttes til alle skildpaddearter, hvis du er i tvivl.
Mange tager desværre for let på at sumpskildpadder, landskildpadder og andre krybdyr i det hele taget, skal have UVB-lys og varme. Det er livsvigtigt at dine sumpskildpadder, har både en UVB-pære og en varmepære.
UVB-lys og varme er helt nødvendig for at skildpadden kan optage de mineraler, kalk og vitaminer der findes i skildpaddens foder.
Skildpadder er krybdyr og reagerer fuldstændig anderledes end pattedyr gør på det foder de spiser, og skildpadder optager også mineraler og vitaminer anderledes.
Den rette UVB-bestråling: UVB-lys ligger i intervallet mellem 280-320 nanometer. Så UV-lys fra en diskokugle virker ikke, på dine dyr.
De sumpskildpadder der er i handlen, gennem dyrehandlen, de skal have en 5,0/6,0/Forest UVB-pære. UVB-pærer findes i forskellige watt. 13 watt er god til mindre og få skildpadder. Har man større skildpadder eller flere skildpadder, så anbefaler vi at du går op i en 26 watt Har man mange store skildpadder og mange skildpadder i det hele taget, er nødvendig at du hænger flere sæt UVB-pærer og varmepære op eller benytter kraftigere pærer, der lyser og varmer ud over en større overflade.
Landskildpadder i Europa, skal have en 5,0/6,0/Forest UVB-pære. 5,0 fortæller, hvor kraftige UVB-strålerne er. Det findes også UVB-pære 10,0 og andre størrelser. 10,0 bruges kun til skildpadder der lever i ørken. Vi benytter generelt kun UVB 5,0 til vores skildpadder, og kun enkelte 10,0 til afrikanske ørken landskildpadder.
NEJ - 10,0 UVB er ikke dobbelt så gode som 5,0 UVB-pærer. Du skal kende din skildpadde og vide skildpaddens behov. Vi kan ikke bare gætte os til, hvordan en skildpadde skal passes. Er du det mindste usikker, så hæng en 5,0 UVB-pære op. 10,0 UVB kan skade skildpadder der ikke lever i ørkenområder, dyrenes øjne og give forbrænding på den indvendige side af skildpaddens skjold!!! Det er vigtig viden.
Fordi man ikke kan se eller forstå UVB-lys? Er det ikke det samme som at skildpadder ikke har behov for UVB-lys. Andre har løst gåden for os, så dem retter vi os efter.
Vi kan med 100% sikkerhed fortælle dig, har en skildpadde levet flere år uden UVB-lys eller direkte sollys, så er skildpadden IKKE RASK. Skildpadden hænger kun fat i livet med det yderste af sine klør.
Skildpadder er krybdyr og fungere helt anderledes end pattedyr. Er du i tvivl, hvad vi mener: Skildpadder er krybdyr - Det er vigtigt at du forstår, at UVB-lys og varme er livsvigtigt for skildpadder.
Dine skildpadder skal også kunne kravle op på land, hvor dyrene kan få en højere temperatur på 30-35 grader. Landskildpadder bør have ca.40 grader under solpladsen. Ellers vil skildpadden ikke kunne forbrænde/fordøje sit foder og derved få gavn af dit dyre indkøbte foder.
Husk, dine skildpadder skal også have adgang til en skyggefuld plads, hvor temperaturen er ca.20 grader.
Fordi fodret trænger ned gemmen skildpaddens tarm og ud, er det ikke ensbetydende med, at skildpadden har fået gavn af fodret.
UVB-lys og varme er nøglen til, at skildpadden kan optage næringsstoffer fra fodret og leve det godt skildpaddeliv.
Er varmen lidt for højt, så vil landskildpadden normalt lægge sig lidt i yderkanten af varmepæren, hvor temperaturen er laver. Det er bedre at der er lidt for varmt, end for koldt. Det kan skildpadden ikke selv kompensere for.
Som varmepære benytter vi i dag kun halogen-pærer. Komodo Halogen Spot 35/50/100w.
Halogen varmepæren er med reflektor, det giver en højere varme og mere lys, for færre watt. Denne Spot-pære kan holde til vandsprøjt (se video længere nede på siden) og har en levetid på 2-3000 timer. Kan lysdæmpes.
Denne halogen spotpære kan hænges højere op over varmepladsen og stadigvæk varme sumpskildpadden solplads op, til de nødvendige 30-35 grader. Landskildpadder bør have ca.40 grader på solpladsen.
Bemærk: Alle varmepærer/halogenpærer taber lidt effekt/varme med tiden. Derfor skal der holdes en ensartet temperatur på skildpaddens solplads, så skal temperaturen under varmepæren tjekkes jævnligt og eventuelt udskift til en kraftigere varmepære (med flere watt), hvis den rette temperatur ikke kan opnås.
Gælder både for vandlevende- og landskildpadder.
For meget UVB-lys er ikke bedre, det kan så let skade din skildpadde, i værste fald kan din skildpadde dø af for kraftige UVB-stråler! Der findes kun et par skildpaddearter der kan klare de meget høje UVB-stråler. Har du de arter, så ved du det!
Desværre ved personalet i Plantorama, mange dyrehandler intet om UVB-lys! Vi har utallige eksempler på at de bare gætter, og det kan koste din skildpadde skader og livet.
Vil du vide mere om UVB-lys og, hvor vigtigt det er for dine skildpadder 👉 UVB-lys og varme
Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.160 - kr.260 - Lysstofrør med UVB-lys de kan koste mere.
Har du ikke råd til en UVB-pære
Tag din skildpadde med på græs
???Du må også gerne ringe til os kl.12-17 tlf.9399 0026
Hvis du stadigvæk er i tvivl???
UVC-lys er noget andet
UVC-lys "fjerner" alger fra vand. Læs mere om UVC under El-teknik skildpadder
Terrarielamper med porcelænsfatning. UVB-pæren må max. hænge 15 cm. fra skildpadden ellers virker, uv-strålerne ikke på skildpadden.
Her hænger der en Reptisun 5,0 UVB-pære og en Komodo halogen spot 35 watt. Find lamper og pærer, på vores www.SkildpaddeShop.dk
Belys din skildpaddes levested.
Den rette belysning af skildpaddes levested, er meget vigtigt. Lyset er ikke bare til for at du bedre kan se, din skildpadde. Det er langt vigtigere end det. Uden den rette belysning, så vil din skildpadde blive syg og til sidst dø.
Du skal forsøge, at kopierer solen. Derfor hænger du både en UVB-pære og en varmepære op, over din skildpaddes solplads. De to pærer hænger sammen, så skildpadden får både UVB-lys og varme.
Det er nødvendigt at skildpadder har "dage" og "nætter", ligesom mennesker og andre dyr. Uden en dag og nat cyklus, vil din skildpaddes sovevaner blive afbrudt og give din skildpadde stress. Stress mindsker din skildpaddes immunitet og generelle sundhed. Lad derfor både UVB- og varmepæren være tændt 10-12 timer i døgnet. Benyt et tænd & sluk-ur, så skal du ikke skal gå og huske på at tænde lyset.
Hvorfor har sumpskildpadden brug for UVB-lys / direkte ubrudt* sollys?
Skildpadder (krybdyr) skal have UVB lys ellers kan skildpadden ikke optage mineraler, kalk og vitaminer, fra sit foder. Mineraler og vitaminer er nødvendige, hvis skildpadden og dens organer skal udvikle sig rigtigt.
Udendørs sumpskildpadder, der går i dvale om vinteren. Har du ikke givet dine sumpskildpadder nok at mineraler, kalk og vitaminer, så har din sumpskildpadden ingen som helst chance for at overleve vinterdvalen i dammen. Skjoldet og skildpaddens skellet giver skildpadden ballast til at overleve, en vinter, uden ilt. Hvorfor, kan du læse her: Livet uden ilt
Sumpskildpadder der "bare" tages ind om vinteren, de kan heller ikke undværer UVB-lys og varme, bare lige hen over vinteren, indtil dyrene igen kan komme udenfor, i solen. Du skal give dine sumpskildpadder adgang til direkte *sollysets UV-stråler og UVB pærens lys, strålerne må ikke først skulle trænge gennem glas, plexi/acryl glas eller vand, inden det når sumpskildpadden, så hjælper det ikke dine skildpadder!
Uden nok UVB-lys, så vil din skildpadde få mangelsygdomme og skjold problemer, skildpadden kan ikke optage vitaminer og mineraler. Skildpaddens skjold vil blive tyndt, deform og få metabolisk knoglesygdom, og til sidst dø!!! Ja, det er virkelig så vigtigt!
Uerfarne skildpaddeejer, kan ikke vurdere, om deres skildpadder, er raske! Næsten alle dem der afleverer skildpadder, hos Sumpskildpadder, tror deres skildpadde er rask.
Skildpadder og krybdyr er ectothermic, hvad vi normalt vil kalde "koldblodet/vekselvarme". Det betyder, at skildpadder ikke frembringer deres egen kropsvarme, som pattedyr gør. Vi kan også sige, at skildpadder ikke har en indbygget "ovn". Skildpadder tager/har kropstemperatur, efter deres omgivelser, er vandet, skildpadden svømmer i 20 grader, så er skildpadden også tyve grader. Det er ikke nok til, at sætte skildpaddens indre "ovn" i gang, så skildpadden får glæde af det foder du giver dyret.
Derfor skal du bare hjælpe skildpadden til, at kunne få hævet sin krops temperatur. Anskaf den rette UVB-pære og varmepære, til din skildpadde.
UVB-belysningen skal hænge, ind over land, hvor skildpadden kan kravle op og modtage UVB/kunstigt sollys. UVB-lys der hænger ud over vandet, hjælper ikke din skildpadde.
Husk, en UVB-pære må højst hænge 15 cm. over skildpadden. Benytter du lysstofrør med UVB, så skal du følge fabrikantens anbefalinger, for rørets afstand til dyrene.
Husk, at skifte din UVB-pære, mindst 1. gang om året. Selv om pæren lyser, så afgiver pæren intet UVB-lys. Skriv dato, på fatningen, første dag, pæren er i brug. Så ved du altid, hvor længe pæren har været i brug.
De fleste tror en UVB-pære virker, så længe den lyser.
En UVB-pærer holder mellem 6 måneder og et år, afhængig af fabrikat. Selv om pæren stadigvæk lyser, så afgiver UVB pæren ikke UV stråler nok! Du kan evt. benytte pæren i en gang, garage eller udhus bagefter.
Udskift din UVB-pære, hvert år, så er du på den sikre side.
UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler, fra det gode foder du giver din skildpadde. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets organer, skjold og skelet kan udvikle sig som de skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.
Desværre lider og dør mange skildpadder, fordi de mangler UVB-lys. Mange ved ikke, at deres skildpadde skal have UVB-lys. De fleste ved godt at der skal være en pære ind over skildpaddens solplads. Men intet om, hvilken pære det skal være?
Nu kan du tænke: Er det ikke nok med en UVB-pære, den giver da også varme fra sig. Nej, en UVB-pære afgiver ikke varme nok (max. ca.26 grader), til en solplads, det er ikke nok varme, til de fleste sumpskildpadder. Det er derfor også nødvendigt, at hænge en varmepære op, over solpladsen. Brug f.eks. en Halogen spot. Vi benytter normalt 35/50/100 watt varmepærer for at holde de 30-35 grader til sumpskildpadder og 40-45 grader til landskildpadder, der er nødvendig, på solpladsen.
Du kan også benytte glødepærer, men, de tåler ikke vandsprøjt eller holder mere end ca.3 måneder, i et terrarium. Derfor benytter vi i dag kun halogen spot pærer.
Benyt gerne et termometer til at finde den rette temperatur. De lokale forhold kan påvirke temperaturen på solpladsen. Tjek temperaturen en gang imellem, varmepæren har en tendens til at "tabe varme", så temperaturen på solpladsen sænkes over tid. Så juster du højden lidt på lampen, så den igen passer med den anbefalede solplads temperatur.
UVB-pæren virker ikke! UV-stråler trænger ikke gennem noget som helst. Dine skildpadder skal have ubrudte UV-stråler. Derfor kan du ikke have glas, akryl, plexi, Polykarbonat eller noget som helst andet mellem UVB-pæren / solen og skildpadden.
Reflektorlamper giver en mere effektiv udnyttelse af vores UVB-, og varmepærer. Med lamper, kan vi dække ud over flere skildpadder. Gitterlamper benytter vi ikke længere.
Skift enkelt pærefatning ud med terrarielamper med reflektor. Reflektor, har lampen, når det indvendige af lampeskærmen, er blank.
Spar i watt/el-forbrug, på dine varmepærer. Montere du dine varmepære, i en terrarielampe med reflektor (hvor den indvendige side, af lampen, er blank), så vil du tit kunne gå ned i din varmepæres watt forbrug. Reflektoren vil give dig meget mere varme, på solpladsen.
Flere watt i pæren, vil normalt give en højere temperatur, på solpladsen.
Eksempel, benytter du nu en 75 w. halogen varmepære eller en 100 w. glødepære, der hænger i en lampefatning, uden skærm (se foto). Benytter du i stedet for en terrarielampe, med reflektor, så kan du tit nøjes med en 50/35 w. halogen spot varmepære i stedet for.
Regnestykke:
Kan du sænke en varmepære med 25 w. Lyser pæren 12 timer i døgnet, så sparer nu 25 w. x 12 timer = 300 w. pr. døgn x 365 dage om året. Det giver en strømbesparelse på 109500 watt om året.
Prisen for 1000 w./1 kWh er sat til kr.2,25. Du vil dermed spare ca. kr.250 om året i strøm, på den ene lampe. Hvilket er nok til en ny terrarielampe, der kan holde i mange år.
Vi har tændt en lampe i 12 timer.
Sparer du 40 w. Sparer du om året ca. kr.400
Sparer du 60 w. Sparer du om året ca. kr.600
Reptiwhite+D3 komplet vitamin SkildpaddeShop.dk
Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.
Reptivite er udviklet i henhold til den nyeste videnskabelige viden og sikrer den grundlæggende pleje af dine skildpadder.
Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.
UVB-lys og varme er nødvendig for, at skildpadden kan optage mineraler/kalk og vitaminer.
UVB-lys øger også skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.
Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke får sollys eller får kunstigt ultraviolet lys, UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan trænge gennem glas. D3-vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Skildpaddens foder skal indeholde A-vitamin, det har betydning for at huden og mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin.
Da flere sumpskildpaddearter kun spiser under vandet, kan det være svært at undgå, at vitaminerne flyder ud i vandet. Her kan man stoppe vitaminer og mineraler ind i et stykke fisk, kylling, melorme eller regnorme, som skildpadderne vil æde uden tøven.
Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme.
"Krølle" blev indleveret for flere år siden, hvor hun manglede UVB-lys og alt andet. Billedet er taget 2 år efter hun blev reddet, som hun ser ud i dag. Krølle lever i en havedam, om sommeren og indendørs om vinteren. Hun bliver aldrig pæn igen. Men hun lider nu ikke længere af skjoldråd. Hun er en falsk landkortskildpadde "Mississippi".
🖱️SkildpaddeShop.dk
Heldigvis er det temmelig nemt, at give skildpadden den rette temperatur. Når du bare ved hvordan. Den første ting du må gøre, er, at vide, hvilken temperatur, der er den bedste for netop din skildpadde-art. Her må du gå ind og kigge under din skildpadde-art, her på hjemmesiden. Der vil du kunne læse om de temperaturer, der passer din skildpaddeart bedst.
For de fleste voksne sumpskildpadder, vil en solplads temperatur på 30-35 grader, være god. For baby- og syge sumpskildpadder, så bør temperaturen ligge på 35-38 grader.
Varmepæren skal være tændt 10-12 timer i døgnet. Benyt en timer, så glemmer du ikke at tænde varmepæren. De kan købes i ethvert byggemarked for 25-35 kroner.
Til varme, er det ikke væsentligt, hvilken pære du bruger, men, pæren skal kunne afgive varme nok. Vi benytter altid halogen spot pærer der både giver lys og producerer varme. Halogen pære kan holde til vandsprøjt, og holder 2-3000 timer.
Halogenpæren bør sigte på den del af landdelen, hvor skildpadden kan kravle hen og få varme, lad en anden del af landdelen ligge hen uden UVB-lys og varmelampe, så kan skildpadden selv juster sin temperatur, ved at placer sig, hvor det nu passer dyret bedst at være. Varmepæren skal placeres i en afstand, så varmen på solpladsen når op i den anbefalede temperatur for netop din skildpadde-art.
Du må ikke bare gætte på, hvor højt varmelampen skal placeres over solpladsen! Anvend et termometer, så du er helt sikker. De kan købes i enhver dyrehandel og er ikke dyre. Hvis du placerer varmelampen i en afstand, der er for højt over dyret, så kan din skildpadde risikere at blive forkølet og få en luftvejsinfektion, der ofte vil være dødelig for skildpadden. Hvis du placerer varmelampen for tæt på og der bliver for varmt, så kan du risikere at din skildpadde brænder sig. Så du skal ikke bare slumpe dig til afstanden. Være klog og brug et termometer. Tjek temperaturen en gang i mellem. Pærer taber lidt effekt efter et stykke tid.
Sumpskildpadder har behov for at kunne komme op på land og blive helt tørre, under en varmepære ved den rette temperatur, det hjælper skildpadden til at kunne fordøje sit foder og holde skildpaddens skjold helt tør og derved holde skjoldet fri for skjoldråd og svamp det hjælper en varmepære med til.
Det gælder alle sumpskildpadder, både de sumpskildpadder der har et hårdt skjold og dem med et blødt skjold, blødskjoldsskildpadder. Blødskjoldsskildpadder har meget let ved at få svamp og dø.
Når man har flere sumpskildpadder, så bliver det nødvendigt med flere varme/solpladser, til sine skildpadder. Hvis du kan give dine skildpadder adgang til direkte sol, så vil dyrene elske det.
En UVB-pære kan din skildpadde ikke undvære, sammen med en varmepære. SkildpaddeShop.dk
Det er et af markedets billigste UVB-pærer. Dermed ikke sagt, at denne UVB-pære ikke virker, det gør pæren ganske udmærket.
Reptisun 5,0 UVB 13w. pære må ikke hænge højre end max. 15 cm. over skildpadden ellers hjælper UVB-lyset ikke skildpadden. UVB-pæren på 26w. skal hænge højre, skema medfølger denne pære. Tjek altid fabrikantens råd.
Skildpadder ABC benytter kun kvalitetsprodukter, til alle vores skildpadder. Vi modtager mange skildpadder, der er syge (over 60% er tydelig syge), de skildpadder skal gøres raske i en fart. Det hjælper et kvalitetsprodukt som Reptisun med til. Vi har nu benyttet denne UVB-pære gennem flere år. Pæren afgiver UVB-lys, uden problemer i et år.
Pæren findes også som lysstofrør. Se længere nede.
En UVB-pære skal mindst skiftes en gang om året! Selv om pæren stadigvæk lyser, efter et år, så afgiver pæren ingen UVB-lys.
Efter brug, benytter vi de brugte UVB-pærer, blandt andet som pære, i loftslamper. Der er ingen grund til at smide en brugt UVB-pære ud, fordi den ikke længere afgiver UVB-lys. Pæren afgiver hvidt lys, det er udmærket at se ved, som f.eks. loftlys eller i en gang.
Skriv dato, på pærens sokkel, så du husker, at udskifte pæren i tide.
Har du flere skildpadder eller større skildpadder, så vil du have behov for enten flere solpladser eller kraftigere pærer, der kan afgive UVB-stråler til en større solplads, så kan du udskifte din nuværende UVB 13 watt til en 26 watt, der med UVB-stråler kan ramme et større område.
Halogen Spot pære 35W. Denne pære afgiver varme nok til de fleste små skildpaddehold.
Som varmepære benytter vi i dag kun halogen spot. Det kan være en Komodo Halogen Spot 35/50/100 w.
Halogen varmepæren er med reflektor, pærens underside, imod fatning, er blank, det giver en højere varme og mere lys, for færre watt. Denne halogenvarmepære kan tåle vandsprøjt, hvilket er af stor værdi, når pæren hænger over solpladsen ved sumpskildpadder (se video længere nede på siden).
Halogen spot varmepæren har en levetid på 2-3000 timer/5-8 måneder. Halogen spot varmepære kan lysdæmpes.
Denne halogenvarmepære
kan hænges højere op over varmepladsen og stadigvæk varme sumpskildpadden solplads op, til de nødvendige 30-35 grader. Landskildpadder bør have ca.40-45 grader på solpladsen.
Tjek temperaturen under Halogen spot varmepæren løbende, alle pærer taber lidt i effekt med tiden, de afgiver ikke så meget varme. Der kommer et tidspunkt, hvor pæren ikke afgiver varme nok, så skel pæren udskiftes, ja også selv om pæren endnu lyser.
Har du mange skildpadder der vil sole sig, så kan du evt. benytte flere pærer eller hænge en 100 w. halogen spotpære op, den vil kunne dække hen over en større solplads.
Benyt terrarielamper, med reflektor, hvor lampeskærm er blank indvendig. Du kan bedre udnytte pærernes effekt, varmen og lyset vil blive spredt ud over et større område, med en terrarielampe.
Varmepæren indeholder ikke UVB-lys. Husk derfor også at bestille en UVB-pære. Pæren er med almindelig E27 fatning.
Har du flere skildpadder eller større skildpadder, så vil du have behov for enten flere solpladser eller kraftigere pærer, der kan opvarme en større solplads, så kan du udskifte din nuværende varmepære 35 watt til enten 50 og 100 watt, nu varmer pæren et større område op.
Vigtig viden: En ny varmepære vil tabe effekt med tiden. Se mere nedenfor 👇 "Tjek varmepærens temperatur".
Se også vores video, hvor vi tester en halogenvarmepære, der tåler vandsprøjt. Længere nede på siden 👇
Tjek solpladsens temperatur, med et termometer. Husk afstanden til lampen, til næste gang du skifter varmepære, så har du et godt udgangspunkt, hvor højt lampen skal hænge.
UVB-pære er den til venstre. Varmepæren er monteret i lampeskærmen, lige over skildpadden.
Sumpskildpadder, her er skal solpladsens temperatur ligge på 30-35 grader, gælder for de fleste sumpskildpaddearter.
Landskildpadder, her skal solpladsens temperatur ligge på 40-45 grader, gælder for de fleste landskildpaddearter.
Der findes ikke en fast afstand, fra pæren til solpladsen. Det afhænger af, hvor kraftig pæren/watt, fabrikat og hvilken klima der ellers er omkring solpladsen.
For at være sikker på at din skildpadde har den rette temperatur, på solpladsen, så skal du benytte et termometer og et målebånd. Du finder den rette temperatur med et termometer, med målebånd måler du højden fra bunden af pæren og ned til solpladsen, den målte afstand, kan du fremover benytte som et udgangspunkt. Hvis du flytter pæren eller har flere steder, hvor der kræves en varmepære.
Hæv eller sænk lampen, så du rammer de 30-35 grader under varmepæren. Lad pæren være tændt et kvarters tid, inde du måler på temperaturen. Så sikre du stabilitet i din måling.
Bemærk, der kan være stor forskel på, hvor meget varme, varmepære fra forskellige fabrikater afgiver. De varmepærer du køber i dyrehandlen, der skal give varme, det er pærer der er beregnet til at afgive varme og ikke kun lys, som pærerne er fra en elinstallatør.
Pærer er ikke bare pærer, pærer er bygget til det de nu er beregnet til. derfor kan to pærer der ser ens ud, afgive forskellige mængder
varme og pærens holdbarhed er typisk også meget forskellig.
Varmepæren vil tabe lidt effekt/varme efter nogen tid. Tjek derfor temperaturen igen, efter en uge og fremdeles igen efter et par måneder.
Falder temperaturen på solpladsen, så sænker du varmepæren lidt, indtil der igen er 30-35 grader på solpladsen.
Glødepære tåler ikke vandsprøjt og berøring når den er varm.
Benytter du en eks. en 60 w. glødepære, som varmepære på solpladsen, så kan du med fordel i stedet for benytte en halogenpære 35 w. som varmepære, og du sparer 25 w. i strøm. Med det pære skifte, vil du spare ca. kr.250 om året.
Glødepæren holder ca. 2-3 måneder i et skildpaddeanlæg eller max. ca.1000 timer.
Glødepæren kan ikke tåle at blive håndteret, imens pæren er varm, det springer eller som minimum svækker pæren, så levetiden falder. Glødepæren tåler heller ikke vandsprøjt, hvilket der er mange af, omkring et sumpskildpadde akvarium
Glødepæren er derfor i dag overhalet af bedre varmepærer, der samtidig er billigere at benytte i længden.
Sumpskildpadder og landskildpadder søger naturligt varme ovenfra, fra solen eller en pære, ikke fra jorden. Derfor er en varmeplade, varmesten og varmekabler ikke til skildpadder.
Vigtig viden: En ny varmepære vil tabe effekt med tiden. Se mere ovenfor 👆 "Tjek varmepærens temperatur".
Her tester vi en Halogen Spot varmepære, hvor vi viser at pæren tåler vandsprøjt.
Vi ved af erfaring, at mange skildpaddeejere har for lidt tjek på deres skildpadders UVB-lys (pæren afgiver højst UVB-lys i 1. år). Derfor giv din skildpadde en frisk UVB-pære og se om ikke den kan hjælpe din skildpadde til at blive rask igen. Det virker 9 ud af 10 gange!
Vi ser tit fremskridt, allerede efter det første døgn, en skildpadde får UVB-lys.
Vil skildpadden ikke spise, så forsøg at give skildpadden en ny UVB-pære, det giver normalt skildpaddens appetitten tilbage.
Det vigtigste for din skildpadde er en solplads, hvor din skildpadde får både varme og UVB-lys.
Vi efterligner solens stråler. Skift gerne UVB-pæren ud, hver halve år, så er du helt sikker på at pæren afgiver nok UVB-lys. Selvom den gamle UVB-pære stadigvæk lyser, så taber pæren UV-effekt. En UVB-pære er langt billigere end et besøg hos dyrlægen.
Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.160-kr.260 - Nej, du kan ikke købe en pære med UVB for kr.50/100. Så er der med garanti ikke UVB-lys i pæren, uanset, hvad forhandleren fortæller dig. Beklager, men, alt for mange får forkert hjælp. Du må derfor selv vide, hvilken pærer der indeholder UVB-lys.
Benytter ikke solplads: Kravler din skildpadde ikke op på en solplads, så hæng en UVB-pære op over en trærod eller kanten af solpladsen, så vil de sky moskusskildpadder og alligator snapskildpadder også få UVB-lys, hvor de kan nøjes med at stikke deres hoved op imod UVB-pæren. Ingen skildpadder kan undvære UVB-lys - Ingen!
Forebyg sygdom med UVB-lys: Det er bedre at forebygge end at helbrede og meget billigere, så lad være med at spare en UVB-pære væk! Har du ikke råd til en UVB-pære, så find et nyt og godt hjem til din skildpadde, hvor skildpadden får det den har behov for.
En skildpadde kan være blevet så syg, hverken dyrlægen eller en UVB-pære kan hjælpe. Det er dit ansvar at holde din skildpadde rask. Vi tilbyder råd og vejledning, om du følger dem eller lader være, så kan vi aldrig påtage os ansvaret for din skildpaddes helbred.
Mere om skildpaddes helbred og hvad du kan gøre: Sygdom og forebyg
Vi benytter den model med kontakt i højre side, så lyset kan tændes uafhængig af uret. Det er en klar fordel, at kunne tænde for strømmen, hvis der skal bruges lys i en fart. Med dobbeltstik, kan du have både UVB-, og varmepære tilsluttet.
Giv dine skildpadder en fast døgnrytme, med dag og nat.
Giver du dine sumpskildpadder en fast dagsrytme på 10/14 timer med lys og resten af døgnet kan du lade lyset være slukket.
Alle de pærer der afgiver lys, UVB- og varmepære og akvarielampen, de er hos os alle sat til tænd & slukure og er stillet til at være tændt 12 timer i døgnet.
Dine skildpadder får en mere stabil dagsrytme, det gør dyrene roligere, mere trygge og mindre stressede. Ved at investerer ca.kr.30 i et tænd & slukur, så er du fri for at skulle gå og huske på at tænde og slukke lyset ved dyrene.
Til de tænd & slukure vi har på lager, de kan belastes med 3800 watt, derfor kan du sagtens sætte alt dit lys til et tænd & slukur.
Med tænd og sluk-ure kan du variere skildpaddernes lys, efter sæsonen. Med et par tænd & slukure kan du dæmpe lyset langsomt, om aftenen. Evt. først slukkes UVB- og varmepæren oppe over solpladsen, lidt senere kan akvarielampen slukke. Om morgenen, kan du stille uret, så lamperne tænder som du gerne vil.
God flydeø, med god plads til at hænge to lamper hen over. www.SkildpaddeShop.dk
"Hvad nu, når min sumpskildpadde aldrig kravler på land?
Grunden til at en sumpskildpadde aldrig kravler op på land, skyldes normalt, at akvariets vand er alt for varmt. Den foretrukkende vandtemperatur, for de
fleste voksne sumpskildpaddearter, der lever i et akvarium, ligger mellem 20-22 grader. Det er vigtigt, at sumpskildpaddens vand, ikke er for varmt. Skildpadden vil bare blive nede i vandet og hygge sig, og derfor
ikke kravle op på land. Skildpadden skal kravle op af vandet og op på land, hvor skildpadden får dækket sit behov for UVB-lys og varme.
Hvad sker der, hvis en skildpadde altid lever sit liv i vand? Skildpadden vil få skjoldproblemer. Skjoldproblemer
Placering af UVB- og varmepære se mere under indretning af akvarium til de større sumpskildpadder og til moskusskildpadder
Vil du vide mere om UVB-lys og hvorfor din skildpadde skal have en varmepære
Lampeholder er let at justere, med de store bolte, der sidder på stander. – Kan justeres i højde 37 – 60 cm. Udtræk 22 – 30 cm. Lamper og pærer følger ikke med.
Set hos SkildpaddeShop.dk
Solid metal lampeholder, med dobbelt teleskop og dobbelt justering.
Den kaldes en single lampeholder, men der er fint plads til to lamper Ø 14 cm, ved siden af hinanden. Teleskopstangen kan trækkes højere op, end det billede viser. Vi benytter denne lampeholder til to lamper.
Komodo lysstativ er en sikker og nem måde at hænge UVB-lys og varme over skildpaddens solplads. Lampeholder er særligt velegnet til skildpaddeborde og glasakvarier/terrarier. Den tunge fod, glider let ind under Akvariet/terrariet og holder sikkert lampeholderen på plads.
Lampeklemme kan tilkøbes. Se lampen på www.SkildpaddeShop.dk
Til moskusskildpadder, hænger vi UVB-pæren ud til kanten, af vandet. Moskusskildpadden her lige netop kravlet op på kanten 👇, tit strækker de halsen op over kanten, imod lyset. Hvilket er nok for dem.
Allerede fra dag 1. af, du har fået dine moskusskildpadder hjem (også de unge dyr), skal skildpadderne have adgang, både til en UVB-pære og en varmepære! De unge Moskusskildpadder vil kravle meget mere op på land, end de ældre dyr. Skildpadderne skal have en døgnrytme og adgang til både en UVB-, og en varmepære, de skal være tændt 12 timer i døgnet.
Skildpadder vil søge lyset, de ved, solen giver dem varme, ude i naturen.
Moskusskildpadder har behov for at kunne blive helt tørre. Dyret skal derfor have adgang til land, hvor de kan kravle op. Her skal der hænge en UVB-pære og en varmepære, to pærer! UVB-lys og varmen, skærper dyrets appetit, kønsdrift, modvirker deformt skjold, svamp og alger på skjoldet, ja, og skildpaddens død.
Selv om du ikke ser dine Moskusskildpadder kravle op på land, så vil de gøre det, når du ikke ser det. Moskusskildpadder er aften og nataktive. Hunnerne vil altid forsøge, at kravle op på land, når de skal lægge deres æg. Moskusskildpadder er sky på land.
Direkte UVB-lys/sollys, skal skildpadden have, er der glas/acryl/plastic mellem UVB-lys/sollys og skildpadden, så hjælper UVB-lys/sollys intet! Får din Moskusskildpadde derfor ikke UVB-lys, så taler vi om, at skildpadden vil dø! Så alvorligt er det, for skildpadden, når den ikke får UVB-lys eller ubrudt sollys!
UVB-lyset hænger bedst over kanten, mellem land og vand. Her vil moskusskildpadden kravle op (hvis det er muligt!), måske ikke helt op på land (arten er sky og forsigtig), med skildpadden vil strække hals efter lyset og derved få det lys skildpadden har behov for.
Reptisun 5,0 UVB 13w. pære må ikke hænge højre end max. 15 cm. over skildpadden ellers hjælper UVB-lyset ikke skildpadden. UVB-pæren på 26w. skal hænge højre, skema medfølger denne pære. Tjek altid fabrikantens råd.
Arten skal have en UVB 5,0 / 6,0 kaldes også Forest.
Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder: UVB-lys er nødvendigt Varme er nødvendigt
Normal temperatur i vand og på land. Skildpadden skal have en landdel med en UVB-pære.
Kommer akvarievandets temperatur ned under 20 grader, så vil du sikkert se mere til, at din moskusskildpadde vil kravle op på land og sole sig.
Vandets dagtemperatur skal ligge mellem 20-22 grader. Moskus-unger skal gerne have en lidt højere vandtemperatur, på omkring de 26 grader. Efter 6 måneders alder, vil vi sænke temperaturen.
Vi anbefaler en 60 watt varmepære, den afgiver tilstrækkelig varme til solpladsen. Med denne varmepære, kan du normalt godt varme solpladsen op til en temperatur på 30-35 grader, hvilket er den foretrukkende temperatur, for de fleste sumpskildpaddearter.
Brug et termometer til at tjekke, at terrariets temperaturer er passende. Det her vil være passende temperaturer for de fleste sumpskildpadder.
Moskusskildpadden stikker gerne hoved og hals over vandet, så UVB-lyset kan ramme dyrets hud. Hvilket giver moskusskildpadder det lys, de har behov for. Mangler de lys, så skal de nok kravle helt op på solpladsen, når du vender ryggen til eller er ude af stuen.
Her hænger der en UVB pære og en varmepære. Bemærk, låget er fjernet, det giver mulighed for, at hælde mere vand i akvariet.
Bemærk, skifter du pærefatninger ud med terrarielamper, så kan du også spare i strøm, ved at udskifte 60 w. glødepæren ud med en halogen spot 35 w. varmepære.
Ligger der et låg over sumpskildpaddens akvarium? Så kan det være vanskeligt at hænge en varmepære op. Sumpskildpadden skal have en varmepære sammen med en UVB-pære. De rør der er monteret i et akvarielåg, giver lys, så man kan se det indvendige i sit akvarium, de rør kan ikke varme en solplads nok op, så en skildpadde kan overleve!
Vi anbefaler derfor, at man fjerner låget på et sumpskildpaddeakvarium. Så er det meget lettere at hænge både UVB-pære og varmepære op ved siden af hinanden, over solpladsen.
Vi anbefaler altid at fjerne akvarielåget, når man benytter et fiskeakvarium til sumpskildpadder. Fordi, et akvarielåg slutter alt for tæt til akvariet, det må låget ikke når vi har sumpskildpadder i akvariet. Er der et låg over solpladsen, så vil luftfugtigheden blive for højt, på skildpaddens land/solplads. Sumpskildpadder skal have en solplads, hvor de kan kravle op og blive helt tørre, så de undgår at få skjold problemer.
Det er også næsten umuligt at montere UVB-pære og varmepære i et akvarielåg. Placer evt. lamper og pærer som vi viser på billederne, ved siden af hinanden.
Vil du vide mere om skildpaddens skjold sygdomme De er lette at undgå.
Fjerner du akvariets låg, så kan du hæve landdelen/solpladsen og hælde mere vand i akvariet. Det giver mere svømmeplads og forbedre dyrenes kondition og samtidig mindske forureningen, i vandet. Det mere vand der er i akvariet, det ekstra vand vil fortynde den forurening, skildpadder tilfører vandet. Rent vand er nødvendig
Hvordan man kan placere en UVB-pære og varmepære, kan du se mere om på siderne, indretning af akvarium til de større sumpskildpadder og til de mindre arter blandt andre moskusskildpadder
Kan skildpadder ikke komme ud og få ubrudt sollys, så skal skildpadder have adgang til både en UVB- og varmepære. Et drivhus er ikke et særligt godt hjem, til skildpadder. Det kan hurtigt blive alt for varmt. Et drivhus kan benyttes som et overnatnings- og et læskur, når det er dårligt vejr. Men, skildpadden skal kunne komme ud af drivhuset.
Det er direkte sollys og ubrudt sollys, dine skildpadder skal have.
Sollys med UV-stråler virker ikke!:
* giver ikke dine sumpskildpadder det UV-lys de behøver. UV-lyset bliver stoppet af glas, akryl, plastic og Polycarbonat. UV-lys kan ikke gennemtrænge noget som helst.
Aaahhh! Der er ikke noget som nye pærer☀️😎
Alm.snapskildpadde (Chelydra serpentina) nyder UVB- og varmepærer fra SkildpaddeShop.dk
Se vores udvalg af UVB-pærer, der er designet til at imødekomme de specifikke behov hos dine krybdyr🐢 UVB-lys er afgørende for at understøtte sundheden og velværet hos mange krybdyr, da det hjælper dem med at syntetisere vitamin D3 og opretholde optimale metaboliske funktioner. Udforsk vores sortiment og skab det ideelle belysningsmiljø for dine krybdyr🧐
Bestil dine nye pære hos 👉 SkildpaddeShop.dk