google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Er din skildpadde kræsen?

Sumpskildpadder har ikke behov for ret meget foder.

Sumpskildpadder har ikke behov for ret meget foder.

Til skildpadder der gennem lang tid har fået ensformigt foder eller er kræsen overfor nyt foder. Her har vi fundet en god løsning, der har hjulpet mange af vores skildpadder til nyt foder.

Nogle sumpskildpadder vil "bare" spise Grønlandske rejer (det er en livstruende situation). Skildpadder er fra naturen præget til at æde det foder, de finder på deres vej. Så fra naturens hånd er skildpadder ikke kræsen, det er noget vi mennesker gør dem til.

Skifter vi foder, så begrænser vi godbidder til skildpadden i omlægningsperioden. Din skildpadde kan klare sig med kun lidt foder. Hvordan kan det være? Kan du spørge - Det kan du læse om på siden Skildpadder = krybdyr 

Gider skildpadden ikke sit hovedfoder, så kan skildpadden tit klarer sig på godbidder og hvis du bare én gang om ugen bøjer af og giver din skildpadden sit favoritfoder.

Lav en gradvis overgang til det nye foder. Vi anbefaler et langsomt skifte på 14 dage eller længere tid, hvor der gradvist bliver blandet mere og mere af det nye foder mellem det gamle foder.

Vil skildpadden stadigvæk ikke spise af fodret. Så må du vise, at det er dig der bestemmer, hold fast i dit og stop med at fodre din skildpadde med andet end det ny foder, skildpadden skal nok blive sulten.

Raske skildpadder kan godt leve uden foder i 1. måned uden foder. 

Skildpadder er krybdyr (vi henviser lige til siden igen) og skal passes som krybdyr. Det er vigtig viden når man har skildpadder/krybdyr, så er det letter at forstå, hvorfor skildpadder/krybdyr skal passes anderledes end pattedyr.

Du kan også lade din skildpadden undvære foder i en uge, hvorefter du igen forsøger at give skildpadden det ny foder. Holder du fast, så vil skildpadden til sidst give efter og spise det foder der bliver serveret. 

Du skal også være opmærksom på, hælder du foder ned i dit anlæg og fodret ligger og flyder i flere timer, på overfladen, så kan det sagtens være at din sumpskildpadde spiser lidt af fodret, uden du selv ser det. Skildpadder har ikke behov for særlig meget foder, som du kan se på billedet, med vores fodringsskema.

Det samme gælder i princippet for landskildpadder.

Bestil kvalitetsfoder til alle skildpadder hos vores venner på SkildpaddeShop

Forklaring til foderskema: Vi har den tommelfingerregel hos Skildpadder ABC, at man giver sin skildpadde den mængde foderpiller, der svarer til det halve af skildpaddens hoved størrelse. Kik på billedet.

Nu tænker du måske, gælder det også friskfanget fisk. Må min sumpskildpadde så kun få så lille et stykke fisk, der svarer til det halve af skildpaddens hoved? - Nej, reglen benyttes kun ved tørfoder. Tørfoder er "koncentreret" foder og en god kvalitets tørfoder indeholder kun ca. 4-8% vand. Hvorimod en frisk fisk, består af 90% vand eller mere, derfor skal fisken være et tilsvarende stort stykke. 

Denne side er opdateret d.25. marts 2023

Hvorfor spiser min skildpadde ikke?

Kinesiske trekølsskildpadde vil hurtigt ikke æde andet end rejer (blive kræsen), hvis skildpadden får lov.

Kinesiske trekølsskildpadde vil hurtigt ikke æde andet end rejer (blive kræsen), hvis skildpadden får lov.

Foto. Vi har modtaget flere sumpskildpadder vi ikke kunne rede, fordi de kun havde spist rejer. 1 ½ - 2 år hvor skildpadden ikke æder andet end rejer, så dør skildpadden.

Skildpadder kan også stoppe med at spise, hvis deres solplads temperatur eller UVB-pære ikke er rigtig eller ikke virker. 

Vi skal først have styr på, om sumpskildpadden har en solplads, med en 30-35 graders varme under varmepæren og en frisk UVB pære? Mangler skildpadden det, så vil sumpskildpadden typisk miste appetitten. Funger UVB pæren? UVB pærer virker max. 1 år, så skal de skiftes. UVB-lys er måske det vigtigste at du tilbyder din sumpskildpadde. Uden det rette UVB-lys, så vil skildpadden miste appetitten og meget andet.

Mere om UVB-lys og varme

Er solpladsen og anlægget ellers som det skal være: Indretning af akvarium - så springer vi videre i forsøget på at få din skildpadde til at spise eller spise det du vil have skildpadden skal.

Det næste kan være, at I jævnlig (for tit) giver skildpadden fisk, rejer, mus eller noget andet foder skildpadden hellere vil have, så skildpadden i protest ikke vil spise sit basisfoder. Skildpadden finder hurtig ud af om I for tit giver den sit favoritfoder, så vil skildpadden bare springe basisfodret over og vente på sine livretter.

For at vende sumpskildpadden tilbage til sit basisfoder, så skal i en periode lade skildpadden sulte. 14 dage, er ikke noget problem at skildpadden ikke vil spise. Er skildpadden kræsen, er det ikke skildpaddens skyld, I er ikke konsekvente nok, I skal bare blive ved med at give skildpadden det foder, I vil have skildpadden skal spise. Skildpadden vil med garanti blive sulten.

Prøv at teste skildpadden, er skildpadden kræsen? Forsøg at give sumpskildpadden et par rejer, I ved de frosne Grønlandske-, Nordsørejer (ikke normalt skildpaddefoder). Nu tester vi skildpadden. Tø nogle rejer op, prøv så at give rejerne til skildpadden. Jeg tror skildpadde vil spise rejerne med god appetit? Spiser skildpadden rejerne, så er dyret bare blevet kræsen og klarer sig med de livretter i giver skildpadden (nok lidt for tit).

Rejer er et meget potent foder, og sumpskildpadder kan ikke holde sig fra dem. Men, rejer er ikke et normalt foder for sumpskildpadder. Alting med måde, sommetider er med måde, mere sjældent end de vi synes. Hvilket hurtigt kan ende ud i misforstået godhed, der ikke er gavnlig for din sumpskildpadde. 

Hvilke problemer kan en "kræsen skildpadde" få - Livsbetingede sygdomme

Sumpskildpadder spiser ikke op?

Uspist foder. Spring over at fodre et par dage, så dine skildpadder bliver sultne igen.

Uspist foder. Spring over at fodre et par dage, så dine skildpadder bliver sultne igen.

Vi ser indimellem at vores sumpskildpadder ikke vil spise deres normale grundfoder. Måske ser vi det først dagen efter vi har fodret, at der ligger foderpiller og flyder i vandoverfladen, der ikke er spist. 

At dyrene ikke har spist op, som de normalt gør - Det kan skyldes at dyrene er stresset - At dyrene har fået frisk fisk (livretter) de sidste par gange, de er blevet fodret og nu protestere mod foderpiller? For at få dyrene til at spise igen, så springer vi et par fodringsdage over, så er problemet normalt løst. 

 

Selv om din sumpskildpadde aldrig har set en fisk, så vil den normalt straks forsøge at æde den. Moskusskildpadde har fået en aborre. Ferskvandsfisk er naturligt foder for sumpskildpadder.

Mange har fornøjelse af, at de selv fanger foder, til deres skildpadder. 

Godt foder til sumpskildpadder

Del siden