google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Skildpaddeanlæg spar strøm 

Her hænger der to 35 w. halogen varmepærer og en UVB-pære 13 w. 5,0.
Her kunne du måske spare den ene varmepære væk?

Her hænger der to 35 w. halogen varmepærer og en UVB-pære 13 w. 5,0.
Her kunne du måske spare den ene varmepære væk?

Fjerner du den ene 35 watt varmepære, så sparer du at have pæren tændt, måske i 12 timer i døgnet. Det vil give dig en besparelse om året på 153 kW om året. 

Denne side er opdateret d.20. marts 2023

Beregning: Vi fjerner en 35 w. varmepære. Vi sparer:

  • Elpris 1000w/kW er kr.2,25 Normal elpris. Besparelse om året ca. kr.350 
  • Elpris 1000w/kW er kr.4 Elpris i krisetider. Besparelse om året ca. kr.600 
  • Elpris 1000w/kW er kr.6 Elpris i krisetider. Besparelse om året ca. kr.900 

Inden du fjerner en pære, så skal du overveje om dine skildpadder vil mangle varmepæren? Har du mange skildpadder der skal kunne ligge på solplads, på samme tid og få varme eller har du store skildpadder, hvis de skal dækkes af varme, så skal de måske have flere varmepærer eller en kraftigere varmepære? Så kan det være svært at skrue ned for watt og antallet af pærer.

Du kan også få mere varme og energi ud af en varmepære, hvis pæren er monteret i en terrarielampe med reflector og ikke kun sidder i en løs lampefatning, som vist på billedet 👆 Se mere nedenfor 👇terrarielampe, med reflector.

Glødepærens tid er slut

Glødepæren er for dyr i brug! Der skal mange watt til for at få varme nok.
Bruger for meget strøm
Tåler ikke vandsprøjt.
Prisen er ens.
Levetiden på en glødepære, er ca.3 mdr./1080 timer.

Færre watt, varmer mere.
Du sparer strøm.
Tåler vandsprøjt. Se test, klik 🖱️
Prisen er ens.
Levetid på en halogenpære, er ca. 6/8 mdr./2-3000 timer.

Led pære afgiver ingen varme

Led pæren fungerer ikke på solpladsen, den afgiver ingen varme. Led pærer kan du hænge over dit skildpaddeanlæg, så du får orienteringslys, for dig og dyrene.

Benyt Terrarielamper og spar i strøm - Med beregning på besparelse i strøm

Terrarielampe med reflector. Lampen er blank indvendig.

Terrarielampe med reflector. Lampen er blank indvendig.

Skift enkelt lampefatning ud med terrarielamper. Reflektor, har lampen, når det indvendige af lampeskærmen, er blank.

Spar i watt/el-forbrug, på dine varmepærer. Montere du dine varmepære, i en terrarielampe med reflektor (hvor den indvendige side, af lampen, er blank), så vil du tit kunne gå ned i din varmepæres watt forbrug. Reflektoren vil give dig meget mere varme, på solpladsen.

Flere watt i pæren, vil normalt give en højere temperatur, på solpladsen.

Eksempel, benytter du nu en 75 w. halogen varmepære eller en 100 w. glødepære, der kun hænger i en lampefatning, uden skærm (som vist på foto ovenfor👆). Benytter du i stedet for en terrarielampe, med reflektor, så kan du tit nøjes med en 50/35 w. halogen spot varmepære i stedet for, den vil give nok varme til solpladsen, så der er 30-35 grader under varmepæren, for sumpskildpadder.

Regnestykke:

Kan du sænke en varmepære med 25 w. Lyser pæren 12 timer i døgnet, så sparer nu 25 w. x 12 timer = 300 w. pr. døgn x 365 dage om året. Det giver en strømbesparelse på 109500 watt om året elle 1095 kW om året.

Prisen for 1000 w./1 kWh er sat til kr.2,25 normal pris på el. Du vil dermed spare ca. kr.250 om året i strøm, på den ene lampe. Hvilket er nok til en ny terrarielampe, der kan holde i mange år.

Flere udregninger, med forskellige elpriser. Vi har tændt en lampe i 12 timer.

Kan du sparer 40 w. Elpris kr.2,25 Sparer du om året ca. kr.400 - Elpris kr.4 kr.700 - Elpris kr.6 kr.1050

Sparer du 60 w. Elpris kr.2,25 Sparer du om året ca. kr.600 - Elpris kr.4 kr.1050 - Elpris kr.6 kr.1575

Hvordan regner jeg selv mine besparelser ud?

Har du en glødepære på 75 w. og skifter den ud med en halogenpære, på 35 w. så sparer du 40 w. Vel at bemærke, du sparer 40 w. hver time, pæren er tændt.

Har du dit lys tændt 12 timer, om dagen, over solpladsen. Er det 12 timer x 40 w. = 480 w. du sparer om dagen.

Solpladsens lys, er tændt hele året eller 365 dage.

Dagligt bruger du 480 w. x 365 dage = 175200 w. forbrug på et år.

Prisen for 1 kWh (kilowatt pr. time) eller 1000 w. koster kr.2,25 normal elpris. Denne pris, Holder ikke i krisetider!

De 175200 w. deles med 1000 w. for at få prisen på 1 kW = 175 kW. = kr.2,25 normalpris. 175 kW x kr.2,25 = kr.394 afrundet eller ca. kr.400 om året.

Samme besparelse med en elpris på kr.4 Du sparer kr.700

Samme besparelse med en elpris på kr.6 Du sparer kr.1050

Varmelegeme til akvariet - Er den nødvendig?

Beskyt varmelegemet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Beskyt varmelegemet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Spar varmelegemet væk? 

Om dit skildpaddeakvarium har behov for et varmelegeme, det kommer an på flere ting, blandt andet, temperaturen i det rum, hvor dit akvarium står i og hvor mange lamper der er tændt omkring akvariet og kan påvirke vandets temperatur? 

Derfor har du ca. 20 grader i det rum, hvor dit akvarium står i, så vil vandet i akvariet aldrig nå under rumtemperaturen, men normalt vil vandet være 1-2 grader højere. 

Meget eksotiske skildpadder, skal måske have lidt varmere vand. Normalt er det kun specialister, der har de skildpadder. Du kan tjekke din skildpaddeart.

Har du varme nok, i akvariet, uden et varmelegeme, så spar det væk (du sparer let kr.500 om året i el-forbrug?). Brug de penge på en ordentlig UVB-pærer, i stedet for.

Pas på. Hos Skildpadder ABC udskiftes varmelegemer, hver 3 år. Et varmelegeme der har lagt i vand i 3 år, bliver slidt, varmelegemets termostat kan sætte sig fast, akvariet kan overophede, dyr dør måske? Ledningen bliver stiv og kan let knække, det giver risiko for brud, indtil de strømførende dele. Vand og strøm, skal vi passe på. 

Benytter du varmelegeme i akvariet, så sørg for at det er monteret med en beskyttelsesskærm omkring. Så skildpadden ikke får brandsår, fordi skildpadden måske er faldet i søvn ovenpå et ubeskyttet varmelegeme og for sent opdager at det her gør ondt! Skildpadder har ikke den samme fornemmelse for smerte som vi mennesker har, derfor må du beskytte din skildpadde, for noget så unaturligt som et varmelegeme.

Vi har gennem årene modtaget flere sumpskildpadder med skade på bugskjoldet, efter skildpadden har lagt for længe på et varmelegeme.

Du kan også gemme varmelegemet bag en tung trærod eller sikker dekoration, så du med sikkerhed ved, at skildpadden ikke kommer i berøring med varmelegemet. Men, har du dekoration i dit skildpaddeakvarium, så kan du være helt sikker på at din skildpadde vil forsøge at flytte det.  

Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer i vandet, luften og på solpladsen. Temperaturen kan der læses om under beskrivelsen af din skildpaddeart.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så vil det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse med mere. Læs mere om det, på siden: Foder og mineraler

Lav din eget beskyttelsesskærm til varmelegeme. Find mere på siden: El-teknik

Fjern planter fra dit akvarium og spar i strøm

Orienteringslys - Plantelys - UVB-pære og varmepære over solpladsen.

Orienteringslys - Plantelys - UVB-pære og varmepære over solpladsen.

Vi tager vores 720 l. akvarium, som eksempel. Fjerner vi planterne fra akvariet, så vil vi kunne spare den akvariebelysning, der er sat op, for at holde liv i planterne.

Beholdes. Til orienteringslys, hen over det 720 l. akvarium, hænger der tre lamper, med, hver deres 10 w. led-pære i.

Fjernes. Plantelys til at holde liv i planterne, fjernes. Her har vi en akvarielampe med to plante lysstofrør a.39 watt. De er nødvendige, hvis du vil have dine planter til at gro og overleve i akvariet. 

Besparelse. Ved at fjerne 2 x 39 w. lysstofrør, sparer vi kW 341 om året. KW pris kr.2,25 normalt pris, vil vi spare kr. ca.750 om året - KW pris kr.4 sparer vi kr.1350 - KW pris kr.6 sparer vi kr.2050

Det kan i krisetider, være en god ide, at skifte de levende planter ud med kunstige planter.

Benyt tænd og slukur og du vil spare på strøm

Eksempel på et godt tænd og slukur, med afbryder kontakt. Her med et dobbelt stik, du kan sætte flere lamper til.

Eksempel på et godt tænd og slukur, med afbryder kontakt. Her med et dobbelt stik, du kan sætte flere lamper til.

Set hos SkildpaddeShop.dk

Til alle vores anlæg, benytter vi tænd & slukure, kun til alle lamper.

Giv dine skildpadder en fast døgnrytme, med dag og nat. Skildpadder skal ikke have lys om natten.

Giver du dine sumpskildpadder en fast døgnrytme, med lyset tændt ca.12 timer og resten af døgnet kan du lade lyset være slukket.  

Bemærk. Vi anbefaler ikke, at tænd tiden er mindre end 10 timer i døgnet og der er slukket mere end 14 timer i døgnet.

Du risikerer heller ikke, at lyset brænder længere, end det er nødvendigt og derved bruge for meget strøm.

Alle de pærer der er tilføjet vores anlæg, enten det er UVB-, varmepærer eller orienteringslamper, der giver lys til solplads og akvariet/anlægget. De pærer er alle koblet til et tænd & slukur, der slår til og fra efter 12 timer.

Dine skildpadder får en mere stabil døgnrytme, det gør dyrene roligere, mere trygge og mindre stressede. Ved at investerer mindre end kr.100 i et tænd & slukur, så er du fri for at skulle gå og huske på at tænde og slukke lyset ved dyrene og i sidste ende bruge for meget strøm.

Sumpskildpadder. Temperatur på solplads, under varmepæren, skal ligge på 30-35 grader. Højre temperatur, er ikke bedre.

Landskildpadder. Temperatur på solplads, under varmepæren, skal ligge på 40-45 grader. Højre temperatur, er ikke bedre.

Vi benytter den model med kontakt i højre side, så lyset kan tændes uafhængig af uret. Det er en klar fordel, at kunne tænde for strømmen, hvis der skal bruges lys i en fart.

De tænd & slukure vi benytter kan belastes med 3800 watt, derfor kan du sagtens lade alle dine lamper gå gennem det samme tænd & slukur, der bruges ved dit akvarium.

Natsænkning mm. Med et par tænd & slukure kan du dæmpe eller tænde lyset langsomt, det kan du eventuelt benytte morgen og aftenen. Evt. slukkes UVB- og varmepæren først, oppe over solpladsen, lidt senere kan akvarielampen så blive slukket eller omvendt. 

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk

Del siden